[Fra ws15 / 01 s. 18 for marts 16-22]

”Medmindre Jehova bygger huset, er det forgæves
at dets bygherrer arbejder hårdt på det ”- 1 Cor. 11: 24

Der er et godt bibelråd i denne uges studie. De førkristne skrifter giver ikke meget direkte råd til ægteskabsmænd. Der er mere instruktion om at opretholde et vellykket ægteskab i de kristne skrifter, men selv der er det sparsom. Faktum er, at Bibelen ikke blev givet os som ægteskabshåndbog. Stadig er de principper, der er nødvendige for ægteskabelig succes, alle der, og ved at anvende dem kan vi nå det.
Et af de mest misforståede træk ved ægteskabet er det kristne princip om lederskab. Mennesker - mandlige og kvindelige - blev skabt i Guds billede, men alligevel adskiller de sig. Det var ikke godt for en mand at forblive alene.

”Da sagde Jehova Gud:” Det er ikke godt for manden at fortsætte med at være alene. Jeg vil gøre en hjælper til ham som et supplement til ham. ”” (Ge 2: 18 NWT)

Dette er et af de tilfælde, hvor jeg foretrækker gengivelsen af Ny verdensoversættelse. "Komplement" kan betyde "fuldstændighed" eller "fylde" eller "en ting, der, når den tilføjes, afslutter eller udgør en helhed; en af ​​to gensidigt udfyldende dele. ”Dette beskriver ordentligt menneskeheden. Manden blev designet af Gud til at parre sig. Ligeledes kvinden. Kun ved at blive en kan hver opnå den fuldstændighed eller fylde, som Jehova har til hensigt.
Dette skulle være i den velsignede tilstand, hvor de var beregnet til at eksistere uden syndens korrupte indflydelse. Synd ødelægger vores indre balance. Det får nogle attributter til at blive for stærke, mens andre svækkes. I erkendelse af, hvad synd ville gøre for ægteskabsforeningens komplementære karakter, fortalte Jehova kvinden følgende, optaget i 1 Mosebog 3: 16:

”Dit ønske vil være til din mand, og han vil herske over dig.” - NIV

”… Din længsel vil være efter din mand, og han vil dominere dig.” - NWT

Nogle oversættelser gengiver dette forskelligt.

”Og du vil ønske at kontrollere din mand, men han vil regere over dig.” - NLT

”Du vil have kontrol over din mand, men han vil dominere dig.” - NET Bible

Uanset hvilken gengivelse der er den rigtige, viser begge, at forholdet mellem mand og kone blev smidt ud af balance. Vi har set de ekstremer, som lederskab er blevet forvandlet til, og gjort kvinder til slaver i mange lande i verden, mens andre samfund undergraver princippet om hoverskab fuldstændigt.
Afsnit 7 til og med 10 i denne undersøgelse drøfter spørgsmålet om lederskab kort, men der er så meget kulturelle bias, der påvirker vores forståelse af dette emne, at det er overordentlig let at tro, at vi har Bibelens synspunkt, når vi faktisk kun tempererer traditionerne og skikke for vores lokale kultur.

Hvad er lederskab?

For de fleste samfund betyder det at være hovedet at være den ansvarlige. Hovedet er trods alt kropsdelen, der indeholder hjernen, og vi ved alle, hjernen styrer kroppen. Hvis du beder den gennemsnitlige Joe om at give dig et synonym for "hoved", ville han sandsynligvis komme med "chef". Nu er der et ord, der ikke fylder de fleste af os med en varm, uklar glød.
Lad os prøve et øjeblik at rydde de indoktrinerede fordomme og bias, som vi alle besidder i kraft af vores respektive opdragelse, og se et nyt blik på betydningen af ​​lederskab set fra Bibelens synspunkt. Overvej, hvordan sandheden og principperne i de følgende skrifter interagerer for at ændre vores forståelse.

”Men jeg vil have dig til at vide, at Kristus er hovedet på enhver mand, og manden er hovedet på en kvinde, og at Gud er Kristi hoved.” - 1Co 11: 3 NET Bible

”… Jeg siger sandelig dig: Sønnen kan ikke gøre en enkelt ting på eget initiativ, men kun det, han ser Faderen gøre. For uanset hvad man gør, disse ting gør Sønnen også på lignende måde… .Jeg kan ikke gøre en enkelt ting på eget initiativ; ligesom jeg hører, dømmer jeg; og den dom, som jeg giver, er retfærdig, fordi jeg ikke søger ikke min egen vilje, men viljen fra ham, der har sendt mig. ”(Joh 5: 19, 30)

”… En mand er leder af sin kone, ligesom Kristus er leder af menigheden…” (Ef 5: 23)

First Corinthians 11: 3 giver os en klar kommandokæde: Jehova til Jesus; Jesus til manden; manden til kvinden. Der er dog noget usædvanligt ved denne særlige kommandostruktur. Ifølge John 5: 19, 30, gør Jesus intet af hans eget initiativ, men kun hvad han ser faren laver. Han er ikke din arketypiske chef - autokratisk og selvvigtig. Jesus tager ikke sin position som hoved for en undskyldning for at have sin egen måde og heller ikke overherrer det over andre. I stedet overgiver han sin egen vilje til Faderens. Intet retfærdigt menneske kunne have et problem med Gud som hoved, og da Jesus kun gør, hvad han ser sin Fader gøre og kun vil, hvad Gud vil, kan vi ikke have noget problem med Jesus som vores hoved.
Følger denne tankegang, ligesom Efeserne 5: 23, følger det ikke, at manden skal være som Jesus? Hvis han skal være det hoved, som 1 Corinthians 11: 3 kræver, må han ikke gøre noget på eget initiativ, men kun hvad han ser Kristus gøre. Kristi vilje er mandens vilje, ligesom Guds vilje er Kristi vilje. Så mændets hoveder er ikke en guddommelig licens, der giver ham tilladelse til at dominere og underlægge kvinden. Mænd gør det, ja, men kun som en konsekvens af ubalancen til vores kollektive psyke, der er forårsaget af vores syndige tilstand.
Når en mand dominerer en kvinde, bliver han illoyal over for sit eget hoved. I det væsentlige bryder han kommandokæden og stiller sig op som hoved i opposition til Jehova og Jesus.
Den holdning, som manden skal have for at undgå at komme i konflikt med Gud, findes i åbningsordene til Paulus diskussion om ægteskab.

”Vær underlagt hinanden i frygt for Kristus.” (Ef. 5: 21)

Vi må underkaste os os alle andre, ligesom Kristus gjorde. Han levede et liv med selvopofrelse og lagde andres interesser over sine egne. Lederskab handler ikke om at have ting på din egen måde, det handler om at tjene andre og passe på dem. Derfor skal vores lederskab styres af kærlighed. I Jesu tilfælde elskede han så menigheden, at han "gav sig selv for den, for at han kunne hellige den ved at rense den med vandbadet ved hjælp af ordet ..." (Ef. 5: 25, 26) Verden er fyldt med statschefer, herskere, præsidenter, premierministre, konger ... men hvor mange har nogensinde udstillet de egenskaber ved selvafbrydelse og ydmyg tjeneste, som Jesus eksemplificerede?

Et ord om dyb respekt

Til at begynde med kan Efeserne 5: 33 virke ujævn, endda mandligt partisk.

Ikke desto mindre skal hver af jer elske sin kone, som han selv gør; på den anden side skal hustruen have dyb respekt for sin mand. ”(Ef 5: 33 NWT)

Hvorfor gives der ingen råd til manden om at have dyb respekt for sin kone? Mænd skal bestemt respektere deres hustruer. Og hvorfor bliver kvinder ikke bedt om at elske deres mænd, som de gør selv?
Det er først, når vi tænker på den forskellige psykologiske sammensætning af hannen mod kvinden, at den guddommelige visdom i dette vers kommer frem.
Både mænd og kvinder opfatter og udtrykker kærlighed forskelligt. De fortolker forskellige handlinger som kærlige eller kærlige. (Jeg taler almindelighed her, og selvfølgelig vil der være isolerede undtagelser.) Hvor ofte vil du høre en mand klage over, at hans kone ikke fortæller ham, at hun elsker ham mere. Ikke normalt et problem, er det? Alligevel værdsætter kvinder hyppige verbale udtryk og demonstrative kærlighedstegn. Et uopfordret “Jeg elsker dig” eller en overraskende buket blomster eller en uventet kærtegn er blot nogle af måderne, hvorpå en mand kan berolige sin kone om hans fortsatte kærlighed. Han må også indse, at kvinder har brug for at tale tingene ud, dele deres tanker og følelser. Efter en første date vil de fleste teenagepiger gå hjem og ringe til deres nærmeste ven for at diskutere alt, hvad der foregik under datoen. Drengen vil sandsynligvis gå hjem, få en drink og se sport. Vi er forskellige, og mænd, der indgår ægteskab for første gang, skal lære, hvordan en kvindes behov adskiller sig fra hans egne.
Mænd er problemløsere, og når kvinder ønsker at tale gennem et problem, de har, vil de ofte bare have et lytteør, ikke en fix-it mand. De udtrykker kærlighed gennem kommunikation. I modsætning hertil, når mange mænd har et problem, trækker de sig tilbage til mandshulen for at forsøge at ordne det selv. Kvinder betragter dette ofte som kærlig, fordi de føler sig lukket. Dette er noget, vi mænd skal forstå.
Mænd er forskellige i denne henseende. Vi værdsætter ikke uopfordret råd, selv ikke fra en nær ven. Hvis en mand fortæller en ven, hvordan man gør noget eller løser et eller andet problem, antyder han, at hans ven er mindre end i stand til at ordne det selv. Det kan blive taget som et udskud. Men hvis en mand beder en ven om hans råd, er dette et tegn på respekt og tillid. Det vil blive betragtet som et kompliment.
Når en kvinde viser respekt for en mand ved at have tillid til ham, ved ikke at tvivle på ham, ved ikke at gætte ham anden, siger hun i mandligtalende ”Jeg elsker dig”. En mand, der behandles med respekt af en anden, ønsker ikke at miste den. Han vil stræbe hårdere for at beholde det og bygge videre på det. En mand, der føler, at hans kone respekterer ham, vil bare glæde hende meget mere for at bevare og vokse den respekt.
Hvad Gud fortæller manden og kvinderne i Efeserne 5: 33 er at elske hinanden. De får begge det samme råd, men skræddersyet til deres individuelle behov.

Et ord om tilgivelse

I afsnit 11 til og med 13 taler artiklen om behovet for at tilgive hinanden frit. Imidlertid overser den den anden side af mønten. Mens du citerer Mt 18: 21, 22 for at gøre sin sag, hvis overser det fyldigere princip, der findes hos Luke:

Vær opmærksom på jer selv. Hvis din bror begår en synd, give ham en irettesættelse, og hvis han omvender sig, tilgiv ham. 4 Selv hvis han synder syv gange om dagen mod dig, og han kommer syv gange tilbage til dig og siger: 'Jeg omvender mig', skal du tilgive ham. "(Luke 17: 3,4)

Det er sandt, at kærlighed kan dække et væld af synder. Vi kan tilgive, selv når den fornærmede part ikke har undskyldt. Vi kan muligvis gøre dette ved at tro, at vores kammerat til sidst vil erkende, at han (eller hun) har skadet os og undskyld. I sådanne tilfælde foregiver tilgivelsen den omvendelse, Jesus opfordrer til. Du vil dog bemærke, at hans krav om at tilgive - selv syv gange om dagen ("syv", der indikerer fylde) - er bundet til en angrende holdning. Hvis vi altid tilgir, mens vi aldrig kræver, at den anden omvender sig eller undskylder, muliggør vi da ikke dårlig opførsel? Hvordan ville det være kærligt? Selvom tilgivelse er en vigtig kvalitet til opretholdelse af ægteskabelig enhed og harmoni, er en villighed til at anerkende ens egen forseelse eller skyld i det mindste lige så vigtig.
Diskussionen om ægteskab fortsætter i næste uge med emnet, ”Lad Jehova befæste og beskytte dit ægteskab”.

Meleti Vivlon

Artikler af Meleti Vivlon.
    8
    0
    Vil elske dine tanker, bedes du kommentere.x
    ()
    x