Skete de? Var de overnaturlige med oprindelse? Er der noget ekstra-bibelsk bevis?

Introduktion

Når vi læser begivenhederne, der er optaget som om dagen på Jesu død, kan der rejses mange spørgsmål i vores sind.

 • Skete de virkelig?
 • Var de naturlige eller overnaturlige?
 • Er der noget ekstra-bibelsk bevis for deres forekomst?

Den følgende artikel viser det bevis, som forfatteren har til rådighed for at gøre det muligt for læseren at træffe deres egen informerede beslutning.

Evangeliets beretninger

Følgende evangeliumberetninger i Matthew 27: 45-54, Mark 15: 33-39 og Luke 23: 44-48 registrerer følgende begivenheder:

 • Mørke overalt i landet i 3 timer mellem 6th time og 9th (Middag til 3pm)
  • Matthew 27: 45
  • Mark 15: 33
  • Luke 23: 44 - sollys mislykkedes
 • Jesus død omkring 9th
  • Matthew 27: 46-50
  • Ground 15: 34-37
  • Luke 23: 46
 • Gardinet til helligdommen lejes i to - på tidspunktet for Jesu død
  • Matthew 27: 51
  • Mark 15: 38
  • Luke 23: 45b
 • Stærkt jordskælv - på tidspunktet for Jesu død.
  • Matthew 27: 51 - klippemasser blev delt.
 • Rejse op af hellige
  • Matthew 27: 52-53 - grave blev åbnet, hellige, der faldt i søvn, blev rejst op.
 • Roman Centurion erklærer, at denne mand var Guds søn som et resultat af jordskælvet og andre begivenheder.
  • Matthew 27: 54
  • Mark 15: 39
  • Luke 23: 47

 

Lad os bare kort undersøge disse begivenheder.

Mørke i 3 timer

Hvad kan der redegøres for? Uanset hvad der forårsagede denne begivenhed måtte være af overnaturlig oprindelse. Hvordan det?

 • Solformørkelser kan ikke fysisk finde sted ved påsken på grund af månens position. Ved påsken er fuldmånen på ydersiden af ​​jorden væk fra solen og kan derfor ikke formørkes.
 • Endvidere varer formørkelser af solen kun minutter (normalt 2-3 minutter, i ekstreme tilfælde ca. 7 minutter) ikke 3 timer.
 • Storme får sjældent solen til at svigte (som det er registreret af Luke) ved effektivt at bringe nattetid, og hvis de gør det, varer mørket normalt i minutter ikke i 3 timer. En haboob kan få dag til at blive nat, men fænomenets mekanik (25mph vinde og sand) gør det vanskeligt at opretholde i lang tid.[I] Selv disse sjældne begivenheder er nyhedsværdige ting i dag. Vigtigere er det, at ingen af ​​regnskaberne nævner nogen voldelig sandstorm eller regn eller anden form for storm. Forfatterne og vidnerne ville have været bekendt med al denne slags vejr, men alligevel undladt at nævne det. Der er derfor en tynd mulighed for, at det er en meget alvorlig storm, men tilfældigheden af ​​timing fjerner det som en chance for en naturlig begivenhed.
 • Der er ingen tegn på en vulkanudbrud sky. Der er ingen fysiske beviser eller skriftligt bevis for øjenvidne for en sådan begivenhed. Beskrivelserne i evangeliets beretninger stemmer heller ikke overens med resultaterne af et vulkanudbrud.
 • Tilfælden af ​​alt, der forårsager mørke tilstrækkeligt til at få 'sollyset til at mislykkes', og samtidig kunne begynde nøjagtigt på det tidspunkt, hvor Jesus blev nedstemt og derefter pludselig forsvinde, når Jesus udløb. Selv for en mærkelig, ukendt eller sjælden alvorlig fysisk og naturlig begivenhed, der skal finde sted for at skabe mørke, kan timingen og varigheden ikke være en tilfældighed. Det måtte være overnaturligt, hvilket vi mener udføres af Gud eller englene under hans ledelse.

Stærkt jordskælv

Det var ikke bare et rysten, det var stærkt nok til at opdele åbne kalkstenmasser. Også igen tidspunktet for det, der forekom ved eller umiddelbart efter Jesus udløb.

Curtain of Sanctuary leje i to

Det er ukendt, hvor tykt gardinen var. Der er blevet skiftet forskellige skøn baseret på rabbinsk tradition fra en fod (12 inches), 4-6 inches eller 1 inch. Dog selv en 1 tomme[Ii] gardin lavet af vævet gedehår ville være meget stærk og ville have brug for betydelig kraft (langt ud over hvad mænd er i stand til) for at få det til at rives i to fra top til bund, som skrifterne beskriver.

Oprejse af hellige

På grund af teksten i denne passage er det vanskeligt at være sikker på, om en opstandelse fandt sted, eller om nogle kroppe og skeletter blev rejst op eller kastet ud af graven på grund af graver, der blev åbnet af jordskælvet.

Var der en reel opstandelse, der fandt sted på tidspunktet for Jesu død?

Skrifterne er ikke så tydelige om dette emne. Passagen i Matthew 27: 52-53 er vanskelig at forstå. De almindelige forståelser er, at der var

 1. en bogstavelig opstandelse
 2. eller at den fysiske omvæltning fra jordskælvet, der opstod, gav indtryk af en opstandelse af kroppe eller skeletter, der blev kastet ud af grave, måske nogle 'sidder op'.

Argumenter fremsat mod

 1. Hvorfor er der ingen anden kontekstuel historisk eller skriftlig henvisning til, hvem disse hellige var, der blev genopstanden? Efter alt dette ville det helt sikkert have forbløffet befolkningen i Jerusalem og Jesu disciple.
 2. Den fælles forståelse af valgmulighed (b) giver ikke mening, når man overvejer, at disse kroppe eller skeletter i v53 går ind i den hellige by efter Jesu opstandelse.

Desværre henvises der ikke til denne 'opstandelse', hvis den er en, i nogen af ​​de andre evangelier, så der er ingen yderligere oplysninger til rådighed for at hjælpe os med at forstå nøjagtigt, hvad der fandt sted.

Dog kan man belyse konteksten og de andre begivenheder, der er optaget i evangelierne, en yderligere mulig forklaring som følger:

En bogstavelig oversættelse af den græske tekst læser ”Og gravene blev åbnet, og mange kroppe af de sovne helgen (hellige) opstod 53 og da de gik ud af gravene efter hans opstandelse, gik de ind i den hellige by og viste sig for mange. ”

Den mest logiske forståelse ville måske være ”Og gravene blev åbnet [ved jordskælvet]" under henvisning til jordskælvet, der netop var sket (og afsluttet beskrivelsen i det foregående vers).

Kontoen fortsætter derefter:

"Og mange af de hellige [henviser til apostlene] der var faldet i søvn [fysisk mens du holder en vagt uden for Jesus grav] stod derefter op og var gået ud af landet [område af] graver efter hans opstandelse [Jesus] de gik ind i den hellige by og viste sig for mange [for at vidne om opstandelsen]. ”

Efter den generelle opstandelse vil vi være i stand til at finde ud af det egentlige svar på, hvad der skete.

Jonas 'tegn

Matthew 12: 39, Matthew 16: 4, og Luke 11: 29 registrerer Jesus og sagde, at ”en ond og forfalskende generation fortsætter med at søge et tegn, men intet tegn vil blive givet det undtagen tegnet af profeten Joʹnah. For ligesom Joʹnah var i magen på den enorme fisk tre dage og tre nætter, så vil Menneskesønnen være i jordens hjerte tre dage og tre nætter ”. Se også Matthew 16: 21, Matthew 17: 23 og Luke 24: 46.

Mange har undret sig over, hvordan dette blev opfyldt. Følgende tabel viser en mulig forklaring baseret på begivenhederne, der er optaget i skrifterne vist ovenfor.

Traditionel forståelse Alternativ forståelse Dag Events
Fredag ​​- Darkness \ Night (middag - 3:XNUMX) Påske (Nisan 14) Jesus spredte sig omkring Middagen (6th Time) og dør før 3pm (9th time)
Fredag ​​- dag (6am - 6pm) Fredag ​​- dag (3pm - 6pm) Påske (Nisan 14) Jesus begravet
Fredag ​​- Nat (6pm - 6am) Fredag ​​- Nat (6pm - 6am) Stor sabbat - 7th Dag i ugen Disciple og kvinder hviler på sabbat
Lørdag - Dag (6am - 6pm) Lørdag - Dag (6am - 6pm) Stor sabbat - 7th Dag (sabbatsdag plus dag efter påsken var altid en sabbat) Disciple og kvinder hviler på sabbat
Lørdag - Nat (6pm - 6am) Lørdag - Nat (6pm - 6am) 1st Dag i ugen
Søndag - dag (6 - 6) Søndag - dag (6 - 6) 1st Dag i ugen Jesus genopstod tidligt søndag
I alt 3 dage og 2 nætter I alt 3 dage og 3 nætter

 

Datoen for påsken forstås at have været april 3rd (33 AD) med opstandelsen søndag 5th. April 5th, havde dette år solopgang ved 06: 22, og historisk set ville solopgangen sandsynligvis være en lignende tid.

Dette muliggør dermed kontoen i John 20: 1, der siger det "På den første dag i ugen kom Mary Magdalene tidligt til mindesgraven, mens der stadig var mørke, og hun så stenen, der allerede var taget væk fra mindesgraven."  Alt hvad der kræves for at opfylde Jesus bliver genopstået på 3rd dag er det efter 6: 01am og før 06: 22am.

Farisæerne var bange for, at denne profeti om Jesus bliver sand, selvom ved narre, som beretningen om Matthew 27: 62-66 viser, når det siger ”Den næste dag, som var efter forberedelsen, samlet ypperstepræsterne og farisæerne sig foran Pilatus og sagde:” Hr., Vi har tænkt på, at denne beskævner sagde, mens han stadig var i live: 'Efter tre dage skal jeg rejses op .' Derfor beordrer graven at være sikret indtil den tredje dag, så hans disciple aldrig må komme og stjæle ham og sige til folket: 'Han blev oprejst fra de døde!' og denne sidste udstødning vil være værre end den første. ”Pilatus sagde til dem:” I har en vagt. Gå så gør det så sikkert som DU ved hvordan. ”Så gik de og gjorde graven sikker ved at forsegle stenen og have vagten.”

At dette skete på den tredje dag, og farisæerne mente, at dette var opfyldt, vises af deres reaktion. Matthew 28: 11-15 registrerer begivenhederne: “Mens de var på vej, se! nogle af vagterne gik ind i byen og rapporterede til overpræsterne om alt det, der var sket. 12 Og efter at disse var samlet sammen med de ældre mænd og taget råd, gav de et tilstrækkeligt antal sølvstykker til soldaterne 13 og sagde: ”Sig: 'Hans disciple kom om natten og stjal ham, mens vi sov.' 14 Og hvis dette kommer til guvernørens ører, overtaler vi [ham] og frigør dig fra bekymring. ”15 Så de tog sølvstykkerne og gjorde som de blev instrueret; og dette ordsprog er blevet spredt i udlandet blandt jøderne indtil i dag. ”  Bemærk: beskyldningen var, at kroppen blev stjålet, ikke at han ikke blev opdraget den tredje dag.

Blev disse begivenheder profeteret?

Esajas 13: 9-14

Jesaja profeterede om Jehovas kommende dag, og hvad der ville ske inden den kom. Dette hænger sammen med andre profetier, begivenhederne ved Jesu død og Herrens / Jehovas dag i 70AD, og ​​også Peters beretning i Apostlenes gerninger. Jesaja skrev:

"Se! HERRENS dag kommer, grusom både med vrede og med brændende vrede, for at gøre landet til et rædselsobjekt og tilintetgøre landets syndere fra det.

10 For himlenes stjerner og deres konstellationer vil ikke give af deres lys; Solen vil være mørk, når den står op, Og månen vil ikke kaste sit lys.

11 Jeg vil kalde den beboede jord til at redegøre for dens dårhed og de ugudelige for deres fejl. Jeg vil sætte en stopper for stoltheden hos de formuende, og jeg vil ydmyge tyrannernes hovmod. 12 Jeg vil gøre den dødelige mand skarpere end raffineret guld, og mennesker skarpere end Ofirs guld. 13 Derfor vil jeg få himlene til at ryste, Og jorden rystes fra sin plads  Ved HERRENS raseri over dagen for hans brændende vrede. 14 Som en jaget gaselle og som en flokk uden nogen at samle dem, vil hver vende tilbage til sit eget folk; Hver vil flygte til sit eget land. ”

Amos 8: 9-10

Profeten Amos skrev lignende profetiske ord:

”8 På denne konto landet skalvOg hver indbygger deri sørger. Vil det ikke alle stige som Nilen og bølge og synke som Nilen i Egypten? '  9 'På den dag,' erklærer den suveræne Herre Jehova, 'Jeg får solen til at gå ned ved høj middagOg Jeg vil mørke landet på en lys dag. 10 Jeg vil gøre dine festivaler til sorg og alle dine sange til trusler. Jeg vil lægge sæk på alle hofter og gøre hvert hoved skaldet; Jeg vil gøre det som sorgen om en enlig søn, Og afslutningen på det som en bitter dag. '”

Joel 2: 28-32

”Derefter vil jeg udøse min ånd på alle slags kød, og dine sønner og dine døtre skal profetere, dine gamle mænd drømmer drømme, og dine unge mænd vil se visioner. 29 Og selv på mine mandlige slaver og kvindelige slaver vil jeg udøse min ånd i de dage. 30 Og jeg vil give vidundere i himlen og på jorden, Blod og ild og røgsøjler. 31 Solen bliver forvandlet til mørke , månen i blod Inden den store og ærefrygtindgydende dag for Jehova kommer. 32 Og alle, der påkalder Jehovas navn, vil blive frelst; For på Sions bjerg og i Jerusalem vil der være dem, der undslipper, ligesom Jehova har sagt: De overlevende, som Jehova kalder. ”

I henhold til Apostlenes gerninger 2: 14-24 blev en del af denne passage fra Joel opfyldt, da på pinsehelgen 33AD:

”Peter stod op med de elleve og talte til dem [mængden i Jerusalem til pinse] med en høj røst:” Mænd fra Judæa og alle jer indbyggere i Jerusalem, lad dette være kendt for jer og lyt omhyggeligt til mine ord. 15 Disse mennesker er faktisk ikke berusede, som du formoder, for det er den tredje time på dagen. 16 Tværtimod, dette er, hvad der blev sagt gennem profeten Joel: 17 '"Og i de sidste dage, ”Siger Gud,” Jeg vil udøve noget af min ånd på alle slags kød, og dine sønner og dine døtre skal profetere, og dine unge mænd vil se visioner, og dine gamle mænd drømmer drømme, 18 og selv på mine mandlige slaver og på mine kvindelige slaver vil jeg udøse noget af min ånd i de dage, og de vil profetere. 19 og Jeg vil give vidundere i himlen ovenover , tegn på jorden nedenfor—Blod og ild og røgskyer. 20 Solen bliver forvandlet til mørke , månen i blod inden Jehovas store og berømmelige dag kommer. 21 Og alle, der påkalder Jehovas navn, vil blive frelst. ”' 22 ”Israeliske mænd, hør disse ord: Jesus Nazareneʹ var en mand, der blev vist offentligt for jer af Gud gennem magtfulde gerninger og vidundere og tegn, som Gud gjorde gennem ham i jeres midte, ligesom I selv ved. 23 Denne mand, der blev overdraget af Guds faste vilje og forudsætning, du blev fastgjort til en stav ved hjælp af lovløse mænd, og du fjernede ham. ”

Du vil bemærke, at Peter refererer Jesus til at være årsagen til alle denne begivenhed, ikke kun udstrømning af Helligånden, men også vidundere i himlen og tegn på jorden. Ellers ville Peter blot ikke have citeret vers 30 og 31 fra Joel 2. De lyttende jøder er også nu nødt til at tilkalde Jehova og Herren Jesus Kristus og acceptere Kristi budskab og advarsel for at blive frelst fra Herrens kommende dag, hvilket ville ske i 70 AD.

Om disse profetier alle blev opfyldt af begivenhederne, der fandt sted ved Jesu død eller stadig har en besætning i fremtiden, kan vi ikke være 100 procent sikre på, men der er en stærk indikation af, at de blev opfyldt dengang.[Iii]

Historiske referencer fra ekstrabibelske forfattere

Der er mange henvisninger til disse begivenheder i historiske dokumenter, der nu er tilgængelige oversat til engelsk. De vil blive præsenteret i en omtrentlig datorekkefølge med forklarende kommentarer. Hvor meget tillid man lægger i dem er en personlig beslutning. Det er dog bestemt interessant, at selv i de tidlige århundreder efter Jesus var der tro fra de tidlige kristne på sandheden i evangeliets beretninger, som vi har dem i dag. Det er også sandt, at selv dengang, at modstandere eller disse vil være forskellige synspunkter, ville både ikke-kristen og kristen diskutere detaljerne. Selv når skrifterne betragtes som apokryf, er datoen for skrivelsen angivet. De citeres, da det ikke betyder noget, om de blev inspireret. Som kilde kan de betragtes som værdifulde som konventionelle kilder til kristne og ikke-kristne historikere.

Thallus - Ikke-kristen forfatter (Mellem 1st Århundrede, 52 e.Kr.)

Hans bemærkninger citeres af

 • Julius Africanus i 221AD Verdenshistorie. Se Julius Africanus nedenfor.

Phlegon of Tralles (sent 1st Århundrede, det tidlige 2nd århundrede)

Hans bemærkninger citeres af

 • Julius Africanus (221CE Verdenshistorie)
 • Origen af ​​Alexandria
 • Pseudo Dionysious Areopagite

blandt andet.

Ignatius af Antioch (Tidlig 2nd Århundrede, skrifter c.105AD - c.115AD)

I sin 'Brev til trallianerne', Kapitel IX, skriver han:

"Han blev korsfæstet og døde under Pontius Pilatus. Han blev virkelig korsfæstet og ikke kun i udseende, og døde for øjnene af væsener i himlen og på jorden og under jorden. Med dem i himlen mener jeg dem, der har besiddelse af natur; af dem på jorden, jøderne og romerne og sådanne personer, der var til stede på det tidspunkt, da Herren blev korsfæstet; og af dem under jorden, den skare, der opstod sammen med Herren. For siger Skriften, “Mange leger af de hellige, der sov, opstod, " deres graver åbnes. Han kom faktisk ned til Hades alene, men han rejste sig ledsaget af en mængde; og leje under dette middel til adskillelse som havde eksisteret fra verdens begyndelse og kastet dens skillevæg ned. Han rejste sig også igen om tre dage, hvor Faderen rejste ham op; og efter at have tilbragt fyrre dage med apostlene blev han modtaget op til Faderen og "satte sig ved hans højre hånd og forventede indtil hans fjender blev lagt under hans fødder." På forberedelsesdagen, så på den tredje time, modtog han dommen fra Pilatus, hvor Faderen lod det ske; den sjette time blev han korsfæstet; den niende time opgav han spøgelset; og før solnedgang blev han begravet. Under sabbaten fortsatte han under jorden i den grav, hvor Josef fra Arimathea havde lagt ham. Ved gryning af Herrens dag rejste han sig fra de døde, ifølge hvad der blev talt af sig selv: ”Som Jonas var tre dage og tre nætter i hvalens mave, skal også Menneskesønnen være tre dage og tre nætter i jordens hjerte. ” Dags forberedelse omfatter derefter lidenskaben; sabbaten omfavner begravelsen; Herrens dag indeholder opstandelsen. ” [Iv]

Justin Martyr - Christian Apologist (Middle 2nd Århundrede, døde 165AD i Rom)

Hans 'Første undskyldning', skrevet om 156AD, indeholder følgende:

 • I kapitel 13 siger han:

”Vores lærer om disse ting er Jesus Kristus, som også blev født til dette formål og var korsfæstet under Pontius Pilatus, prokurator af Judæa i Tiberius Cæsars tider; og at vi med rimelighed tilber ham, efter at vi har lært, at han er søn af den sande Gud selv og holder ham på andenpladsen og den profetiske ånd på den tredje, vil vi bevise ”.

 • Kapitel 34

"Nu er der en landsby i jødernes land, femogtredive stadier fra Jerusalem, [Bethlehem] hvor Jesus Kristus blev født, som du også kan konstatere fra registre over skatter, der er foretaget under Cyrenius, din første prokurator i Judæa. ”

 • Kapitel 35

”Og efter at han var blevet korsfæstet, kastede de lod på hans vesture, og de, som korsfæstede ham, delte det mellem dem. Og at disse ting skete, kan du konstatere ud fra handlingerne fra Pontius Pilatus". [V]

 Handlingerne fra Pilatus (4th Århundrede kopi citeret i 2nd Century af Justin Martyr)

Fra Apostlenes handlinger, første græsk form (som eksisterende, ikke ældre end 4. Århundrede e. Kr.), Men et værk med dette navn, 'Apostlenes handlinger', omtales af Justin Martyr, I Apology. Kapitel 35, 48, midt i det 2nd århundrede e. Kr. Dette er hans forsvar for kejseren, der selv ville have været i stand til at undersøge disse handlinger fra Pontius Pilatus. Denne 4th århundrede kopi derfor, selvom det kan være ægte, er det sandsynligvis en omarbejdning eller udvidelse af tidligere ægte materiale:

"og på det tidspunkt, hvor han blev korsfæstet, var der mørke over hele verden, solen blev mørket midt på dagen, og stjernerne viste sig, men i dem syntes der ingen glans; og månen, som omgjort til blod, mislykkedes i hendes lys. Og verden blev opsvundet af de nedre regioner, så templets helligdom, som de kalder det, ikke kunne ses af jøderne i deres fald; og de så under dem et jordkløftmed brøl fra tordenerne, der faldt på det. Og i den terror døde mænd blev set, der var steget, som jøderne selv vidnede om; og de sagde, at det var Abraham og Isak og Jakob og de tolv patriarker og Moses og Job, der var døde, som de siger, tre tusinde fem hundrede år før. Og der var meget mange, som jeg også så forekom i kroppen; og de klagede over jøderne på grund af den ondskab, der var sket gennem dem, og ødelæggelsen af ​​jøderne og deres lov. Og frygt for jordskælvet forblev fra forberedelsens sjette time indtil den niende time".[Vi]

Tertullian - Biskop af Antiochia (Tidlig 3rd Århundrede, c.155AD - c.240AD)

Tertullian skrev i sin undskyldning om AD 197:

Kapitel XXI (kapitel 21 par 2): ”Alikevel spikret ved korset udviste Kristus mange bemærkelsesværdige tegn, hvorpå hans død blev adskilt fra alle andre. På egen fri vilje afskedte han med sin ord sin ånd og forudså bødlerne arbejde. Også i den samme time dagens lys blev trukket tilbage, da solen lige på det tidspunkt var i hans meridian blis. De, der ikke var klar over, at dette var blevet forudsagt om Kristus, troede uden tvivl, at det var en formørkelse. Men dette har du i dine arkiver, du kan læse det der. ”[Vii]

Dette indikerer, at der var offentlige poster tilgængelige på det tidspunkt, der bekræftede begivenhederne.

Også han skrev i 'Against Marcion' Book IV Chapter 42:

“Hvis du tager det som et bytte for din falske Kristus, er stadig Salmen (kompenserer) Kristi klædedragt. Men se, selve elementerne rystes. For deres Herre led. Men hvis det var deres fjende, som al denne skade var forvoldt til, ville himlen have skinnet med lys, solen ville have været endnu mere strålende, og dagen ville have forlænget sin gang - med glæde at se på Marcions Kristus, der var suspenderet på hans gibbet! Disse bevis ville stadig have været passende for mig, selvom de ikke havde været genstand for profeti. Esajas siger: "Jeg vil iføre himlen sort." Dette vil være den dag, som Amos også skriver om: Og den dag skal det ske, siger Herren, at solen skal gå ned ved middagstid og jorden skal være mørk på den klare dag. ” (Ved middagstid) blev templets slør revet ”” [Viii]

Indirekte erkender han sin tro på sandheden om, at begivenhederne fandt sted ved at sige, at begivenhederne ville have været nok for ham til at tro på Kristus, men ikke kun fandt disse begivenheder sted, men der var også det faktum, at de blev profeteret.

Irenaeus, disciplen af ​​Polycarp (200AD?)

I 'Mod kætterier - Bog 4.34.3 - Bevis mod Marcioniterne, at profeterne i alle deres forudsigelser henviste til vores Kristus', skriver Irenaeus:

”Og de punkter, der var forbundet med Herrens lidenskab, som blev forudsagt, blev ikke realiseret i intet andet tilfælde. For hverken skete det ved døden af ​​nogen blandt de gamle, at solen gik ned midt på dagen, og heller ikke blev templets slør revet, og jorden skælvede heller ikke, og klipperne blev ikke udhyrede, eller de døde rejste sig op og heller ikke blev nogen af ​​disse [gamle] mænd opvokset på den tredje dag eller modtaget i himlen, og heller ikke efter hans antagelse blev himlene åbnet, og heller ikke troede nationerne på navnet på nogen anden; heller ikke nogen fra dem, der var død og rejst igen, åbnede den nye frihedspagt. Derfor talte profeterne ikke om nogen anden, men om Herren, i hvem alle disse førnævnte symboler var enige. [Irenaeus: Adv. Haer. 4.34.3]” [Ix]

Julius Africanus (Tidlig 3rd Århundrede, 160AD - 240AD) kristen historiker

Julius Africanus skriver ind 'Verdenshistorie' omkring 221AD.

I kapitel 18:

”(XVIII) Om de forhold, der er forbundet med vores frelsers lidenskab og hans livgivende opstandelse.

 1. Med hensyn til hans værker adskilt, og hans kurer, der er udført på krop og sjæl, og mysterierne i hans lære og opstandelsen fra de døde, er disse blevet mest autoritativt fremsat af hans disciple og apostle foran os. På hele verden pressede der et mest bange mørke; og klipperne blev lejet af et jordskælv, og mange steder i Judea og andre distrikter blev kastet ned. Dette mørke thallus, i den tredje bog i hans historie, kalder, som det ser ud for mig uden grund, en solformørkelse. For hebræerne fejrer påsken på den 14. dag efter månen, og vores Frelsers lidenskab svigter dagen før påsken; men en solformørkelse finder kun sted, når månen kommer under solen. Og det kan ikke ske på noget andet tidspunkt, men i intervallet mellem den nye måneds første dag og den sidste af den gamle, det vil sige ved deres kryds: hvordan skal en formørkelse så antages at ske, når månen er næsten diametralt modsat solen? Lad dog den holdning passere; lad det bære flertallet med det; og lad denne verdensportent betragtes som en solformørkelse, ligesom andre kun er et tegn på øjet. (48) " [X]

Derefter følger det med at sige:

 "(48) Phlegon registrerer, at i Tiberius Cæsars tid, ved fuldmåne var der en fuld solformørkelse fra den sjette time til den niende-manifestivt den, vi taler om. Men hvad har en formørkelse til fælles med en jordskælv, de svingende klipper, og de dødes opstandelse, og så stor en forstyrrelse i hele universet? Der er bestemt ingen sådan begivenhed registreret i en lang periode. Men det var et mørke fremkaldt af Gud, fordi Herren så tilfældigvis led. Og beregningen viser, at perioden på 70 uger, som bemærket i Daniel, er afsluttet på dette tidspunkt. ” [Xi]

Origen of Alexandria (Tidlig 3rd Århundrede, 185AD - 254AD)

Origen var en græsk lærd og kristen teolog. Han troede, at hedningerne forklarede mørket som en formørkelse for at forsøge at miskreditere evangelierne.

In 'Origen mod Celsus', 2. Kapitel 33 (xxxiii):

 "skønt vi er i stand til at vise den slående og mirakuløse karakter af begivenhederne, der rørte ham, men fra hvilken anden kilde kan vi give et svar end fra evangeliets fortællinger, der siger, at ”der var et jordskælv, og at klipperne blev splittet og gravene åbnede sig, og templets slør rev i to fra top til bund, og at mørket var fremherskende om dagen, hvor solen ikke gav lys? ” [3290]”

”[3292] Og med hensyn til formørkelse i Tiberius Cæsars tid, i hvis regeringsperiode Jesus ser ud til at være blevet korsfæstet, og store jordskælv som derefter fandt sted, Phlegon også, tror jeg, har skrevet i den trettende eller fjortende bog i hans krønikebog. ” [3293] ” [Xii]

i 'Origen mod Celsus ', 2. Kapitel 59 (lix):

”Han forestiller sig også det både jordskælvet og mørket var en opfindelse; [3351] men angående disse har vi på de foregående sider gjort vores forsvar i henhold til vores evne og fremlagt vidnesbyrdet om Phlegon, der fortæller, at disse begivenheder fandt sted på det tidspunkt, hvor vores frelser led. [3352]” [Xiii]

Eusebius (sent 3rd , Tidlig 4th Century, 263AD - 339AD) (historiker af Konstantin)

Omkring 315AD skrev han i Demonstratio Evangelica (Evangeliets bevis) Book 8:

”Og denne dag, siger han, var kendt af Herren og var ikke nat. Det var ikke dag, for som der allerede er sagt, ”der skal ikke være noget lys”; hvilket blev opfyldt, da "der fra den sjette time var mørke over hele jorden indtil den niende time." Det var heller ikke nat, fordi "ved eventide skal det være lys" blev tilføjet, hvilket også blev opfyldt, da dagen genvandt sit naturlige lys efter den niende time. "[Xiv]

Arnobius fra Sicca (Tidlig 4th Århundrede, døde 330AD)

I Contra Gentes I. 53 skrev han:

"Men da han, befriet fra kroppen, som han [Jesus] bar omkring som en meget lille del af sig selv [dvs. da han døde på korset], lod han sig selv blive set, og lade det vide, hvor stor han var, alle elementer i universet forvirrede af de mærkelige begivenheder blev kastet i forvirring. Et jordskælv rystede verden, havet blev opvarmet fra dets dybder himlen var indhyllet i mørke, solens brændende blitz blev kontrolleret, og hans varme blev moderat; for hvad ellers kunne ske, når han blev opdaget at være Gud, der hidtil blev regnet som en af ​​os? ” [Xv]

Læren af ​​apostlen Addaeus (4th Århundrede?)

Denne skrivning eksisterede i det tidlige 5th Århundrede, og forstået at være skrevet i 4th Århundrede.

En engelsk oversættelse er tilgængelig på p1836 i Anti-Nicene Fathers Book 8. Denne skrivelse siger:

”Kong Abgar til vores Lord Tiberius Cæsar: Selvom jeg ved, at intet er skjult for Din Majestæt, jeg skriver for at informere din frygt og magtfulde suverænitet, som de jøder, der er under din herredømme og ophold i Palæstina har samlet sig og korsfæstet Kristus uden nogen skyld værdig efter døden, efter at han havde gjort for dem tegn og vidundere og havde vist dem magtfulde magtværker, så han endda rejste de døde til livet for dem; og på det tidspunkt, hvor de korsfæstede ham, blev solen mørkere og jorden skælvede også, og alle skabte ting skalv og skælvede, og som om sig selv, ved dette handlede hele skabelsen, og indbyggerne i skabelsen krympet væk. ”[Xvi]

Cassiodorus (6th Århundrede)

Cassiodorus, den kristne kroniker, fl. 6th århundrede e. Kr. Bekræfter formørkens unikke natur: Cassiodorus, Chronicon (Patrologia Latina, v. 69) “... Vor Herre Jesus Kristus led (korsfæstelse) ... og en formørkelse [lit. svigt, desertering] af solen viste sig at være sådan, som det aldrig var før eller siden. ”

Oversat fra latin: “… Dominus noster Jesus Christus passus est… et defectio solis facta est, qualis ante vel postmodum nunquam fuit.”] [Xvii]

Pseudo Dionysius Areopagite (5th & 6th århundredes skrifter, der hævder at være Dionysius fra Korinth of Act 17)

Pseudo Dionysius beskriver mørket på tidspunktet for Jesu impalment, som det optrådte i Egypten, og er optaget af Phlegon.[XVIII]

I 'LETTER XI. Dionysius til Apollophanes, filosof “det står:

"Hvordan for eksempel, da vi boede i Heliopolis (jeg var da omkring femogtyve, og din alder var næsten den samme som min), på en bestemt sjette dag og omkring den sjette time, solen, til vores store overraskelse , blev skjult, gennem månen, der passerede over den, ikke fordi den er en gud, men fordi en skabning af Gud, når dens meget sande lys var ved at falde, ikke kunne tåle at skinne. Så spurgte jeg dig oprigtigt, hvad du, mand klogeste, tænkte på det. Du gav så et svar, som forblev fast i mit sind, og at ingen glemsomhed, ikke engang det med dødsbillede, nogensinde tillod at flygte. For da hele kuglen var mørklagt igennem, af en sort mørketåge, og solskiven igen var begyndt at blive renset og at skinne igen, tog vi Philip Aridaeus 'bord og overvejede himmelens kugler, vi lærte , hvad der ellers var velkendt, at en solformørkelse ikke på det tidspunkt kunne forekomme. Dernæst observerede vi, at månen nærmede sig solen fra øst og opsnappede dens stråler, indtil den dækkede hele; der henviser til, at det på andre tidspunkter plejede at nærme sig fra vest. Desuden bemærkede vi, at når den havde nået den ekstreme kant af solen og havde dækket hele kuglen, gik den derefter tilbage mod øst, skønt det var en tid, der hverken krævede tilstedeværelse af månen eller for sammenhængen mellem solen. Jeg, o skatkammer for mangfoldig læring, da jeg ikke var i stand til at forstå et så stort mysterium, adresserede dig således - "Hvad synes du om denne ting, o Apollophanes, spejl af læring?" "Af hvilke mysterier synes disse uvanlige portenter for dig at være indikationer?" Du, med inspirerede læber, snarere end med tale af menneskelig stemme, "Disse er, du fremragende Dionysius," sagde du, "ændringer af ting guddommelige." Til sidst, da jeg havde noteret mig dagen og året og havde forstået, at den tid ved sine vidnesbyrd stemte overens med det, som Paulus meddelte mig, en gang da jeg hang på hans læber, gav jeg min hånd til sandheden og trak mine fødder ud af fejlens masker". [Xix]

I brev VII, afsnit 3 Dionysius til Polycarp står det:

"Sig dog til ham," Hvad bekræfter du angående formørkelsen, som fandt sted på tidspunktet for det frelsende kors [83] ? ” For vi begge på det tidspunkt i Heliopolis, hvor vi var til stede og stod sammen, så månen nærme sig solen til vores overraskelse (for det var ikke udpeget tid til sammenkobling); og igen, fra den niende time til aftenen, overnaturligt placeret igen i en linje overfor solen. Og mind ham også om noget videre. For han ved, at vi til vores overraskelse så selve kontakten, der begyndte fra øst, og gik mod kanten af ​​solskiven og derefter faldt tilbage og igen både kontakten og genrensningen [84] , der ikke finder sted fra det samme punkt, men fra det diametralt modsatte. Så store er de overnaturlige ting i den bestemte tid og mulig for Kristus alene, årsagen til alle, der arbejder store ting og vidunderlige, hvoraf der ikke er noget. ”[Xx]

Johannes Philophonos alias. Philopon, Alexandria historiker (AD490-570) en kristen neo-platonist

Bemærk: Jeg har ikke været i stand til at få en original engelsk oversættelse eller få adgang til og give en henvisning til en online version af den tyske oversættelse for at bekræfte dette tilbud. Henvisningen givet i slutningen af ​​dette citat er til en del af en meget gammel græsk \ latin version nu i pdf online.

Det henvises til ved følgende resumé, der er tilgængeligt online, se pdf-siderne 3 & 4, den originale bog side 214,215.[Xxi]

Philopon, en kristen neo-platonist, fl. 6th århundrede e.Kr. (De Mundi Creatione, red. Corderius, 1630, II. 21, s. 88) skrev som følger om to begivenheder nævnt af den anden århundrede romerske historiker Phlegon, en “den største af den ukendte type tidligere, ” i Phlegons “2ndste år af 202nd Olympiaden,”Det er AD 30 / 31, den anden“den største af den kendte type tidligere,”Som var det overnaturlige mørke ledsaget af jordskælv i Phlegon“4th år af 202nd Olympiaden,”AD 33.

Philopons beretning lyder som følger: ”Phlegon nævner også i sine olympiader dette [korsfæstelse] -mørke, eller rettere om denne aften: for han siger, at 'En solformørkelse i det andet år af den 202-olympiade [sommer AD 30 til sommeren AD 31] vendte forud for at være den største af den ukendte type; og en nat kom på den sjette time af dagen; så vidt stjernerne optrådte i himlen. ' Nu hvor Phlegon også nævner solformørkelsen som den begivenhed, der skete, da Kristus blev sat på korset, og ikke af noget andet, er manifesteret: For det første fordi han siger, at en sådan formørkelse ikke var kendt i tider før; for der er kun en naturlig måde for enhver formørkelse af solen: for de sædvanlige formørkelser af solen sker kun i forbindelse med de to armaturer: men begivenheden på Kristi tid skete ved fuldmåne; hvilket er umuligt i tingens naturlige rækkefølge. Og i andre solformørkelser, selvom hele solen er formørket, fortsætter den uden lys i en meget lille periode: og begynder på nuværende tidspunkt for øjeblikket at klare sig selv igen. Men på Herrens Kristi tid fortsatte atmosfæren helt uden lys fra den sjette time til den niende. Det samme bevises også fra Tiberius Cæsars historie: For Phlegon siger, at han begyndte at regere i det 2ndste år af 198th Olympiad [sommer AD 14 til sommer AD 15]; men at i 4th år af 202nd Olympiaden [sommer AD 32 til sommer AD 33] var formørkelsen allerede fundet sted, så hvis vi beregner fra begyndelsen af ​​regeringen af ​​Tiberius, til 4th året af 202nd Olympiad, der er næsten nok 19 år: dvs. 3 af 198th Olympiad og 16 for de andre fire, og det er sådan, Luke indtog det i evangelierne. I det 15. år af Tiberius regeringsperiode [AD 29], som han fortæller det, var forkyndelsen af ​​Johannes Døber begyndt, hvorfra Frelserens evangeliets tjeneste tog sin opkomst. Det fortsatte ikke længere end fire hele år, som Eusebius viste i den første bog i sin kirkelige historie og indsamlede dette fra antikken Josephus. Hans forhold begyndte med Ypperstepræsten Annas, og der var yderligere tre ypperstepræster efter ham (hver højpræstes periode var et enkelt år), hvorefter det sluttede med installationen til yppersteprestens embede efter dem, Caiaphas, kl. den gang Kristus blev korsfæstet. Det år var 19th af Tiberius Cæsars regeringsperiode [AD 33]; inden for hvilken Kristi korsfæstelse til verdens frelse fandt sted; som også i den forbindelse udfoldelsen af ​​den overraskende solformørkelse, der er særegen i dens natur, den måde Dionysius, Areopagite, anførte det skriftligt i sit brev til biskop Polycarp. ”og ibid., III. 9, side. 116: ”Så begivenheden ved Kristus korsfæstelse, idet han var overnaturlig, var en solformørkelse, der spillede ved fuldmåne: som Phlegon også nævner i sine Olympiader, som vi har skrevet i den foregående bog. [Xxii]

Evangeliet af Peter - Apokryfisk skrivning, (8. - 9th Århundrede kopi af 2nd Århundrede?)

Et stort fragment af dette apokryfe, doketiske, evangelium, dateres til 8th eller 9th Århundrede blev opdaget i Akmim (Panopolis) i Egypten i 1886.

Det citerede afsnit beskæftiger sig med begivenhederne, der fandt sted fra Jesu impalment.

Mod slutningen af ​​det andet århundrede e.Kr. i skrifterne fra Eusebius i hans Hist. Præd. VI. xii. 2-6, dette værk af Peters evangelium nævnes som afvisning af Serapion of Antioch og kan dateres til omkring midten eller tidligere halvdel af det århundrede. Det er derfor muligvis et tidligt vidne til traditioner, der er gældende i det andet århundrede kristne kredse om begivenhederne ved Jesu død.

”5. Og det var det middag, og mørket kom over hele Judeaog de [de jødiske ledere] blev urolige og ulykkelige, så solen ikke var gået ned, mens han [Jesus] endnu var i live; for det er skrevet til dem, at solen ikke sænkede på den, der er dræbt. . Og en af ​​dem sagde: Giv ham at drikke gall med eddike. Og de blandede sig og gav ham at drikke og opfyldte alle ting og udførte deres synder mod deres eget hoved. Og mange gik rundt med lamper, antog, at det var nat og faldt ned. Og Herren råbte og sagde: Min kraft, min kraft, du har forladt mig. Og da han havde sagt det, blev han optaget. Og i det time blev helligdommen ved Jerusalems tempel rent i tvivl. 6. Og så trak de neglene ud af Herrens hænder og lagde ham på jorden og hele jorden skælvedeog stor frygt opstod. Så skinnede solen, og den blev fundet den niende time: og jøderne glædede sig og gav sit legeme til Joseph for at begrave det, da han havde set, hvad de gode ting han havde gjort. Og han tog Herren og vaskede ham og rullede ham i en linneduk og førte ham ind i sin egen grav, der blev kaldt Joseph's Garden. ”[Xxiii]

Konklusion

I begyndelsen rejste vi følgende spørgsmål.

 • Skete de virkelig?
  • Tidlige modstandere forsøgte at forklare begivenhederne som naturlige snarere end overnaturlige og accepterede derved implicit ærligheden af ​​de begivenheder, der faktisk finder sted.
 • Var de naturlige eller overnaturlige?
  • Det er forfatterens påstand, at de skulle være overnaturlige og guddommelige. Der er ingen kendt naturligt forekommende begivenhed, der kan redegøre for den særlige rækkefølge og varighed af begivenheder. Der er for mange tilfældigheder i timingen.
  • Begivenhederne blev profeteret af Jesaja, Amos og Joel. Starten med opfyldelsen af ​​Joel bekræftes af apostlen Peter i Apostlenes gerninger.
 • Er der noget ekstra-bibelsk bevis for deres forekomst?
  • Der er tidlige kristne forfattere, både kendte og verificerbare.
  • Der er apokryfe forfattere, der ligeledes anerkender disse begivenheder.

 

Der er en hel del bekræftelse af begivenhederne ved Jesu død registreret i evangelierne fra andre tidlige kristne forfattere, hvoraf nogle henviser til ikke-kristen forfatterbevis for eller argumenter mod disse begivenheder. Sammen med skrifterne betragtes som apokryf, som bemærkelsesværdigt er enige om begivenhederne ved Jesu død, når de i andre områder undertiden afviger markant fra evangelierne.

Undersøgelsen af ​​begivenhederne og de historiske skrifter om dem peger også på troens betydning. Der har altid været dem, der ikke kan acceptere, at sådanne begivenheder, der er optaget i Bibelen og især i evangelierne, er sande, fordi de ikke ønsker at acceptere implikationen af, at de er sande. Ligeledes i dag. Men bestemt forfatterens syn (og vi håber også efter din opfattelse), er sagen bevist ud over 'rimelig tvivl' for fornuftige mennesker, og selvom disse begivenheder fandt sted for næsten 2000 år siden, kan vi sætte tro på dem. Det vigtigste spørgsmål er måske, ønsker vi det? Er vi også parate til at vise, at vi har den tro?

_______________________________________________________________

[I] Se denne haboob i Hviderusland, men du vil bemærke, at mørket ikke varede meget mere end 3-4 minutter.  https://www.dailymail.co.uk/news/article-3043071/The-storm-turned-day-night-Watch-darkness-descend-city-Belarus-apocalyptic-weather-hits.html

[Ii] 1 tommer svarer til 2.54 cm.

[Iii] Se separat artikel om "Herrens dag eller Jehovas dag, hvilken?"

[Iv] http://www.earlychristianwritings.com/text/ignatius-trallians-longer.html

[V] https://www.biblestudytools.com/history/early-church-fathers/ante-nicene/vol-1-apostolic-with-justin-martyr-irenaeus/justin-martyr/first-apology-of-justin.html

[Vi] https://biblehub.com/library/unknown/the_letter_of_pontius_pilate_concerning_our_lord_jesus_christ/the_letter_of_pontius_pilate.htm

[Vii] https://biblehub.com/library/tertullian/apology/chapter_xxi_but_having_asserted.htm

[Viii] https://biblehub.com/library/tertullian/the_five_books_against_marcion/chapter_xlii_other_incidents_of_the.htm

[Ix] https://biblehub.com/library/irenaeus/against_heresies/chapter_xxxiv_proof_against_the_marcionites.htm

[X] https://www.biblestudytools.com/history/early-church-fathers/ante-nicene/vol-6-third-century/julius-africanus/iii-extant-fragments-five-books-chronography-of-julius-africanus.html

[Xi] https://biblehub.com/library/africanus/the_writings_of_julius_africanus/fragment_xviii_on_the_circumstances.htm

[Xii] https://biblehub.com/library/origen/origen_against_celsus/chapter_xxxiii_but_continues_celsus.htm

[Xiii] https://biblehub.com/library/origen/origen_against_celsus/chapter_lix_he_imagines_also.htm

[Xiv] http://www.ccel.org/ccel/pearse/morefathers/files/eusebius_de_08_book6.htm

[Xv] http://www.ccel.org/ccel/schaff/anf06.xii.iii.i.liii.html

[Xvi] p1836 AntiNicene Fathers Book 8,  http://www.ccel.org/ccel/schaff/anf08.html

[Xvii] http://www.documentacatholicaomnia.eu/02m/0485-0585,_Cassiodorus_Vivariensis_Abbas,_Chronicum_Ad_Theodorum_Regem,_MLT.pdf  Se side 8 i pdf højre kolonne nær hovedstad C for latin tekst.

[XVIII] https://biblehub.com/library/dionysius/mystic_theology/preface_to_the_letters_of.htm

[Xix] https://biblehub.com/library/dionysius/letters_of_dionysius_the_areopagite/letter_xi_dionysius_to_apollophanes.htm

http://www.tertullian.org/fathers/areopagite_08_letters.htm

[Xx] https://biblehub.com/library/dionysius/letters_of_dionysius_the_areopagite/letter_vii.htm

[Xxi] https://publications.mi.byu.edu/publications/bookchapters/Bountiful_Harvest_Essays_in_Honor_of_S_Kent_Brown/BountifulHarvest-MacCoull.pdf

[Xxii] https://ia902704.us.archive.org/4/items/joannisphiliponi00philuoft/joannisphiliponi00philuoft.pdf

[Xxiii] https://biblehub.com/library/unknown/the_letter_of_pontius_pilate_concerning_our_lord_jesus_christ/the_letter_of_pontius_pilate.htm

Tadua

Artikler af Tadua.
  5
  0
  Vil elske dine tanker, bedes du kommentere.x
  ()
  x