Undersøgelse af Matthew 24, del 5: Svaret!

by | December 12, 2019 | Undersøgelse af Matthew 24-serien, Videoer | 33 kommentarer

Dette er nu den femte video i vores serie om Matthew 24.

Anerkender du denne musikalske refrain?

Du kan ikke altid få hvad du vil
Men hvis du prøver nogle gange, ja, kan du muligvis finde det
Du får det, du har brug for ...

Rolling Stones, ikke? Det er meget sandt.

Disciplene ville vide tegnet på Kristi nærværelse, men de ville ikke få det, de ønskede. De skulle få det, de havde brug for; og hvad de havde brug for, var en måde at redde sig selv fra det der skulle komme. De skulle stå over for den største trængsel, deres nation nogensinde havde oplevet eller nogensinde ville opleve igen. Deres overlevelse ville kræve, at de genkendte det tegn, Jesus gav dem, og at de havde den tro, der var nødvendig for at følge hans instruktioner.

Så vi kommer nu til den del af profetien, hvor Jesus faktisk svarer på deres spørgsmål, "Hvornår vil alle disse ting være?" (Matthew 24: 3; Mark 13: 4; Luke 21: 7)

Mens alle tre beretninger adskiller sig fra hinanden på mange måder, begynder de alle med at Jesus besvarer spørgsmålet med den samme åbningssætning:

”Når du derfor skal se ...” (Matthew 24: 15)

“Hvornår ser du ...” (Mark 13: 14)

“Hvornår ser du ...” (Luke 21: 20)

Adverbet "derfor" eller "derefter" bruges til at vise en kontrast mellem det, der gik før, og det, der kommer nu. Jesus er færdig med at give dem alle de advarsler, de har brug for frem til dette øjeblik, men ingen af ​​disse advarsler udgjorde et tegn eller signal til handling. Jesus er ved at give dem dette tegn. Matthew og Mark henviser til det kryptisk for en ikke-jøde, der ikke ville have kendt bibelske profetier som en jøde ville, men Lukas efterlader ingen tvivl om betydningen af ​​Jesu advarselsskilt.

”Når du derfor ser det oprørende, der forårsager øde, som det er talt om af profeten Daniel, der står på et hellig sted (lad læseren bruge skønsmæssighed),” (Mt 24: 15)

”Når du imidlertid ser det oprørende, der skaber ørken, hvor det ikke skal være (lad læseren bruge skønsmæssighed), så lad dem i Judea begynde at flygte til bjergene.” (Hr. 13: 14)

”Når du imidlertid ser Jerusalem omgivet af lejrede hærstyrker, så ved, at ørkenen for hende er kommet tæt på.” (Lu 21: 20)

Det er mest sandsynligt, at Jesus brugte udtrykket ”modbydelig ting”, som Matthew og Mark forholder sig til, fordi en jøde, der er bevandret i loven, efter at have læst det og hørt det læst hver sabbat, ville der ikke være tvivl om, hvad der udgjorde en "modbydelig ting, der forårsager øde."  Jesus henviser til ruller fra profeten Daniel, som indeholder flere henvisninger til en modbydelig ting eller byens og templets øde. (Se Daniel 9:26, 27; 11:31 og 12:11.)

Vi er især interesseret i Daniel 9: 26, 27, der delvis læser:

”… Og folket i en leder, der kommer, vil ødelægge byen og det hellige sted. Og dens ende vil være ved oversvømmelsen. Og indtil slutningen vil der være krig; hvad der besluttes er øde… .Og på vingen af ​​modbydelige ting vil der være den, der forårsager øde; og indtil en udryddelse, vil det, der blev besluttet om, også blive hældt ud på den, der ligger øde. ”” (Da 9: 26, 27)

Vi kan takke Luke for at have afklaret for os, hvad den modbydelige ting, der forårsager øde, henviser til. Vi kan kun spekulere i, hvorfor Luke besluttede ikke at bruge det samme udtryk som Matthew og Markus brugte, men en teori har at gøre med hans tiltænkte publikum. Han åbner sin konto ved at sige: “. . .Jeg besluttede også, fordi jeg har sporet alle ting fra starten med nøjagtighed, at skrive dem til dig i logisk rækkefølge, mest fremragende Theophilus. . . ” (Lukas 1: 3) I modsætning til de andre tre evangelier blev Lukas skrevet specielt til én person. Det samme gælder for hele Apostlenes Gerninger, som Lukas åbner med ”Den første beretning, o Theophilus, skrev jeg om alle de ting, Jesus begyndte at gøre og undervise. ”(Apg 1: 1)

Det hæderlige “mest fremragende” og det faktum at Apostlenes gerninger afsluttes med Paulus arresteret i Rom, har fået nogle til at antyde, at Theophilus var en romersk embedsmand, der var forbundet med Paulus 'retssag; muligvis hans advokat. Uanset hvad, hvis kontoen skulle bruges i hans retssag, ville det næppe hjælpe hans appel om at henvise til Rom som "en modbydelig ting" eller en "vederstyggelighed". At sige at Jesus forudsagde at Jerusalem ville være omgivet af hære, ville være langt mere acceptabelt for romerske embedsmænd at høre.

Daniel henviser til “lederne” og “væmmes vinger”. Jøder hadede afguder og hedenske afgudsdyrkere, så den hedenske romerske hær, der bærer sin afgudsstandard, en ørn med udstrakte vinger, der belejrede den hellige by og forsøgte at angribe gennem tempelporten, ville være en sand vederstyggelighed.

Og hvad skulle de kristne gøre, da de så den øde styggedom?

”Lad dem i Judea derefter begynde at flygte til bjergene. Lad manden på huset ikke komme ned for at tage varerne ud af sit hus, og lad ikke manden i marken vende tilbage for at hente sit ydre tøj. ”(Matthew 24: 16-18)

“. . ., så lad dem i Judæa begynde at flygte til bjergene. Lad ikke manden på hustaget komme ned eller gå ind for at tage noget ud af sit hus; og lad manden i marken ikke vende tilbage til tingene bagved for at hente sin yderbeklædning. ” (Markus 13: 14-16)

Så når de ser en modbydelig ting, skal de straks flygte og med meget haster. Men bemærker du noget tilsyneladende underligt ved den instruktion Jesus giver? Lad os se på det igen, som Luke beskriver det:

“Men når du ser Jerusalem omgivet af lejrede hære, så vid, at hendes øde er nærmet. Lad så dem i Judæa begynde at flygte til bjergene, lad dem midt i hendes forlade, og lad dem på landet ikke komme ind i hende, ”(Lukas 21:20, 21)

Hvordan skulle de nøjagtigt overholde denne kommando? Hvordan flygter du fra en by, der allerede er omgivet af fjenden? Hvorfor gav Jesus dem ikke flere detaljer? Der er en vigtig lektion for os i dette. Vi har sjældent alle de oplysninger, vi ønsker. Det, Gud ønsker, er, at vi stoler på ham, og at vi har tillid til, at han har vores ryg. Tro handler ikke om at tro på Guds eksistens. Det handler om at tro på hans karakter.

Alt, hvad Jesus forudsagde, skete naturligvis.

I 66 e.Kr. gjorde jøderne oprør mod det romerske styre. General Cestius Gallus blev sendt for at dæmpe oprøret. Hans hær omgav byen og forberedte tempelporten til at blive brudt af ild. Den modbydelige ting på det hellige sted. Alt dette skete så hurtigt, at de kristne ikke havde en chance for at flygte fra byen. Faktisk var jøderne så overvældede af hastigheden i det romerske fremskridt, at de var klar til at overgive sig. Bemærk denne øjenvidneskildring fra den jødiske historiker Flavius ​​Josephus:

”Og nu var det sådan, at en frygtelig frygt greb mod det seditære, så mange af dem løb ud af byen, som om den straks skulle tages; men folket på dette tog mod, og hvor den onde del af byen gav grund, derhen kom de for at åbne portene og indrømme Cestius som deres velgørenhed, der havde han men fortsat belejringen lidt længere, havde bestemt taget byen; men det var, antager jeg, på grund af den modvilje, Gud allerede havde ved byen og helligdommen, at han blev forhindret i at stoppe krigen samme dag.

Derefter skete det, at Cestius hverken var bevidst om, hvordan den belejrede fortvivlede over succes, eller hvor modigt folket var for ham; og så huskede han sine soldater fra stedet, og ved at fortvile over enhver forventning om at tage det, uden at have modtaget nogen skændsel, trak han sig tilbage fra byen, uden nogen grund i verden".
(Jødernes krige, Bog II, kapitel 19, pars. 6, 7)

Forestil dig konsekvenserne, hvis Cestius Gallus ikke var trukket tilbage. Jøderne ville have overgivet sig, og byen med dets tempel ville være blevet sparet. Jesus ville have været en falsk profet. Kommer aldrig til at ske nogensinde. Jøderne ville ikke undslippe den fordømmelse, som Herren udtalte dem for at have spildt alt det retfærdige blod fra Abel og frem til hans eget blod. Gud havde dømt dem. Dommen ville blive forkyndt.

Tilbagetoget under Cestius Gallus opfyldte Jesu ord.

”Faktisk, medmindre disse dage blev forkortet, ville intet kød blive frelst; men på grund af de udvalgte bliver disse dage forkortet. ” (Mattæus 24:22)

”Medmindre Jehova havde forkortet dagene, ville intet kød blive frelst. Men på grund af de udvalgte, som han har valgt, har han forkortet dagene. ”(Mark 13: 20)

Bemærk igen en parallel med Daniels profeti:

”… Og i løbet af den tid vil dit folk flygte, alle, der findes skrevet i bogen.” (Daniel 12: 1)

Den kristne historiker Eusebius fortæller, at de greb muligheden og flygtede til bjergene til byen Pella og andre steder ud over Jordanfloden.[I]  Men den uforklarlige tilbagetrækning ser ud til at have haft en anden effekt. Det opmuntrede jøderne, der chikanerede den tilbagetog romerske hær og havde en stor sejr. Da romerne til sidst vendte tilbage for at belejre byen, var der ikke tale om at overgive sig. I stedet greb en slags galskab befolkningen.

Jesus forudsagde, at der ville komme store trængsler over dette folk.

“. . .til da vil der være stor trængsel, som den ikke har fundet sted siden verdens begyndelse indtil nu, heller ikke vil forekomme igen. ” (Mattæus 24:21)

“. . .for disse dage vil være dage med en trængsel, som ikke har fundet sted fra begyndelsen af ​​den skabelse, som Gud skabte indtil den tid, og vil ikke forekomme igen. " (Markus 13:19)

“. . For der vil være stor nød over landet og vrede mod dette folk. Og de vil falde ved sværdets kant og føres i fangenskab til alle nationerne; . . . ” (Lukas 21:23, 24)

Jesus bad os om at bruge skelnen og se til Daniels profetier. En især er relevant for profetien, der involverer stor trængsel, eller som Luke udtrykker, stor nød.

”… Og der vil forekomme en tid med nød, som ikke er sket, siden der kom en nation indtil den tid….” (Daniel 12: 1)

Her blandes tingene sammen. De, der har en tilbøjelighed til at ville forudsige fremtiden, læser mere i de følgende ord, end der er. Jesus sagde, at en sådan trængsel “ikke har fundet sted siden verdens begyndelse indtil nu, ingen eller vil forekomme igen.” De begrunder, at en trængsel, der fandt Jerusalem, så slem som den var, ikke er nogen sammenligning i omfang eller størrelse med hvad der skete i den første og anden verdenskrig. De kan også pege på Holocaust, som ifølge optegnelser dræbte 6 millioner jøder; et større antal end døde i det første århundrede i Jerusalem. Derfor begrunder de, at Jesus henviste til en anden trængsel, der var langt større end hvad der skete med Jerusalem. De ser på Åbenbaringen 7: 14, da Johannes ser en stor skare, der står foran tronen i himlen og får at vide af engelen: ”Det er dem, der kommer ud af den store trængsel…”.

“Aha! Udbryder de. Se! De samme ord bruges - "stor trængsel" - så det skal henvise til den samme begivenhed. Mine venner, brødre og søstre, dette er meget rystende ræsonnement, hvorpå man kan bygge en hel endetids profetisk opfyldelse. Først og fremmest bruger Jesus ikke den bestemte artikel, når han besvarer disciplenes spørgsmål. Han kalder det ikke ”i stor trængsel ”som om der kun er én. Det er bare ”stor trængsel”.

For det andet betyder det faktum, at en lignende sætning bruges i Åbenbaringen, ikke noget. Ellers skulle vi også binde denne passage fra Åbenbaringen:

”Ikke desto mindre holder jeg [dette] imod dig, at du tolererer den kvinde Jezebel, der kalder sig selv en profetinde, og hun lærer og vildleder mine slaver at udføre hor og spise ting, der er ofret til afguder. Og jeg gav hende tid til at omvende sig, men hun er ikke villig til at omvende sig fra sin hor. Se! Jeg er ved at kaste hende i en sygeseng, og de, der begår utroskab med hende, ind stor trængsel, medmindre de omvender sig fra hendes gerninger. ”(Åbenbaring 2: 20-22)

De, der fremmer ideen om en sekundær, større opfyldelse, vil imidlertid pege på det faktum, at han siger, at denne store trængsel aldrig vil forekomme igen. De ville da begrunde, at da værre trængsler end hvad der skete Jerusalem har fundet sted, må han henvise til noget endnu større. Men vent et øjeblik. De glemmer konteksten. Konteksten taler kun om en trængsel. Det taler ikke om en mindreårig og en større opfyldelse. Der er intet, der indikerer, at der er en antitypisk opfyldelse. Konteksten er meget specifik. Se igen på Lukas ord:

”Der vil være stor nød over landet og vrede mod dette folk. Og de vil falde ved sværdets kant og føres i fangenskab til alle nationer ”. (Lukas 21:23, 24)

Det taler om jøderne, periode. Og det er præcis, hvad der skete med jøderne.

”Men det giver ikke mening,” vil nogle sige. "Noas oversvømmelse var en større trængsel end hvad der skete med Jerusalem, så hvordan kunne Jesu ord være sande?"

Du og jeg sagde ikke disse ord. Jesus sagde disse ord. Så hvad vi tror, ​​han mener, tæller ikke med. Vi er nødt til at finde ud af, hvad han egentlig mente. Hvis vi accepterer forudsætningen om, at Jesus ikke kan lyve eller modsige sig selv, er vi nødt til at se lidt dybere for at løse den tilsyneladende konflikt.

Matthew registrerer ham og siger, ”der vil være en stor trængsel, som den ikke har fundet sted siden verdens begyndelse”. Hvilken verden? Menneskehedens verden eller jødedommens verden?

Mark vælger at give sine ord på denne måde: ”en trængsel som ikke er sket fra begyndelsen af ​​skabelsen.” Hvilken skabelse? Oprettelsen af ​​universet? Oprettelsen af ​​planeten? Oprettelsen af ​​menneskehedens verden? Eller oprettelsen af ​​nationen Israel?

Daniel siger, "en tid med nød, som ikke har fundet sted, siden der blev en nation" (Da 12: 1). Hvilken nation? Enhver nation? Eller Israels nation?

Det eneste, der fungerer, som gør det muligt for os at forstå Jesus ord som nøjagtige og sandfærdige er at acceptere, at han talte inden for rammerne af nationen Israel. Var den trængsel, der kom over dem, den værste, de som en nation nogensinde havde oplevet?

Døm selv. Her er bare et par højdepunkter:

Da Jesus blev taget for at blive korsfæstet, holdt han på pause for at sige til de kvinder, der græd over ham: ”Jerusalems døtre, græd ikke over mig, men over jer selv og for jeres børn. (Luke 23: 28). Han kunne se de rædsler, der ville komme over byen.

Efter at Cestius Gallus trak sig tilbage, blev en anden general sendt. Vespasian vendte tilbage i år 67 e.Kr. og erobrede Flavius ​​Josephus. Josephus vandt generalens gunst ved at forudsige nøjagtigt, at han ville blive kejser, hvilket han gjorde to år senere. På grund af dette udnævnte Vespasianan ham til et æressted. I løbet af denne tid lavede Josephus en omfattende oversigt over den jødiske / romerske krig. Da de kristne sikkert var gået i år 66, var der ingen grund til at Gud holdt tilbage. Byen faldt ned i anarki med organiserede bander, voldelige nidkære og kriminelle elementer, der forårsagede stor nød. Romerne vendte ikke direkte tilbage til Jerusalem, men koncentrerede sig om andre steder som Palæstina, Syrien og Alexandria. Tusinder af jøder døde. Dette forklarer Jesus, der advarede dem i Judæa om at flygte, da de så det modbydelige. Til sidst kom romerne til Jerusalem og omringede byen. De, der forsøgte at undslippe belejringen, blev enten fanget af ivrigerne og fik deres hals stramt eller af romerne, der spikrede dem til kryds, så mange som 500 om dagen. Hungersnød greb byen. Der var kaos og anarki og borgerkrig inde i byen. Butikker, der burde have holdt dem i gang i årevis, blev brændt af modstandere af jødiske styrker for at forhindre den anden side i at have dem. Jøderne faldt ned i kannibalisme. Josephus registrerer den opfattelse, at jøderne gjorde mere for at skade hinanden end romerne. Forestil dig at leve under denne terror dag efter dag fra dit eget folk. Da romerne endelig kom ind i byen, blev de gale og slagtede mennesker uden forskel. Mindre end en ud af ti jøder overlevede. Templet blev brændt på trods af Titus 'ordre om at bevare det. Da Titus endelig kom ind i byen og så befæstningerne, indså han, at hvis de havde holdt sammen, kunne de have holdt romerne ude i meget lang tid. Dette fik ham til at sige opmærksomt:

”Vi har bestemt haft Gud for vores eksistens i denne krig, og det var ingen anden end Gud, der kastede jøderne ud under disse befæstninger; for hvad kunne mænds hænder eller andre maskiner gøre mod at vælte disse tårne![Ii]

Kejseren beordrede derefter Titus til at fælde byen til jorden. Således blev Jesu ord om at en sten ikke blev efterladt på en sten opfyldt.

Jøderne mistede deres nation, deres tempel, deres præstedømme, deres optegnelser, deres identitet. Dette var virkelig den værste trængsel, der nogensinde har fundet sted for nationen, og som overgår selv den babyloniske eksil. Intet som det vil nogensinde forekomme dem igen. Vi taler ikke om individuelle jøder, men nationen, som var Guds udvalgte folk, indtil de dræbte hans søn.

Hvad lærer vi af dette? Hebræerbrevet fortæller os:

”For hvis vi praktiserer synd med vilje efter at have modtaget den nøjagtige kundskab om sandheden, er der ikke længere noget offer for synder tilbage, men der er en vis frygtelig forventning om dom og en brændende harme, der vil fortære dem, der er i opposition. Enhver, der har ignoreret Moseloven, dør uden medfølelse over vidnesbyrdet fra to eller tre. Hvor meget større straf tror du, at et menneske fortjener, der har trampet på Guds Søn, og som har betragtet blodet fra den pagt, som han blev helliget til, af almindelig værdi, og som har oprørt ånden i ufortjent venlighed med foragt? For vi kender den, der sagde: ”Hævnen er min; Jeg vil betale tilbage. ” Og igen: “Jehova vil dømme sit folk.” Det er en frygtelig ting at falde i hænderne på den levende Gud. ” (Hebræerne 10: 26-31)

Jesus er kærlig og barmhjertig, men vi skal huske at han er Guds billede. Derfor er Jehova kærlig og barmhjertig. Vi kender ham ved at kende hans søn. At være Guds billede betyder imidlertid at afspejle alle hans egenskaber, ikke kun de varme, uklare.

Jesus er afbildet i Åbenbaringen som en krigerkonge. Når Ny Verden-oversættelsen siger: „'Hævnen er min; Jeg vil betale ', siger Jehova ”, det gengiver ikke græskeren nøjagtigt. (Romerne 12: 9) Hvad der faktisk står, er: “Hævnen er min; Jeg vil betale tilbage ', siger Herren. ” Jesus sidder ikke på sidelinjen, men er det instrument, som Faderen bruger til at kræve hævn. Husk: den mand, der bød små børn velkommen i armene, formede også en pisk fra reb og kørte pengeudlånerne ud af templet - to gange! (Mattæus 19: 13-15; Markus 9:36; Johannes 2:15)

Hvad er min pointe? Jeg taler ikke kun til Jehovas Vidner nu, men til enhver religiøs trosretning, der føler, at deres særlige mærke af kristendom er det, som Gud har valgt som sit helt eget. Vidner mener at deres organisation er den eneste der er valgt af Gud ud af hele kristenheden. Men det samme kan siges for stort set alle andre kirkesamfund derude. Hver og en tror, ​​at deres er den sande religion, ellers hvorfor ville de forblive i den?

Ikke desto mindre er der en ting, som vi alle kan være enige om; en ting, der er ubestridelig for alle, der tror på Bibelen: det er, at nationen Israel var Guds udvalgte folk ud af alle folk på jorden. Det var i det væsentlige Guds kirke, Guds menighed, Guds organisation. Reddede det dem fra den mest forfærdelige trængsel, man kunne forestille sig?

Hvis vi mener, at medlemskab har sine privilegier; hvis vi mener, at tilknytning til en organisation eller en kirke giver os et specielt kort, der kommer uden for fængsel; så bedrager vi os selv. Gud straffede ikke bare individer i nationen Israel. Han udryddede nationen; slettet deres nationale identitet; rasede deres by til jorden, som om en oversvømmelse havde fejet igennem, som Daniel forudsagde; gjorde dem til en pariah. ”Det er en frygtelig ting at falde i den levende Guds hænder.”

Hvis vi ønsker, at Jehova skal smile positivt mod os, hvis vi ønsker, at vores Herre, Jesus skal stå op for os, så må vi tage et standpunkt for hvad der er rigtigt og sandt, uanset omkostningen for os selv.

Husk hvad Jesus fortalte os:

”Så alle, der tilstår forening med mig for mennesker, jeg vil også tilstå forening med ham for min Fader, der er i himlen; men den, som forkaster mig for mennesker, jeg vil også fornægte ham for min Fader, der er i himlen. Tror ikke, at jeg kom for at lægge fred på jorden; Jeg kom for at sætte ikke fred, men et sværd. Thi jeg kom for at skabe splittelse, med en mand mod hans far og en datter mod hendes mor og en ung kone mod sin svigermor. Faktisk vil en manns fjender være personer i hans egen husstand. Den, der har større kærlighed til far eller mor end for mig, er mig ikke værdig; og den, der har større kærlighed til søn eller datter end for mig, er mig ikke værdig. Og den, der ikke accepterer sin torturstake og følger efter mig, er mig ikke værdig. Den, der finder sin sjæl, vil miste den, og den, der mister sin sjæl for min skyld, finder den. ”(Matthew 10: 32-39)

Hvad er der tilbage at diskutere fra Mattæus 24, Markus 13 og Lukas 21? En god aftale. Vi har ikke talt om tegnene i solen, månen og stjernerne. Vi har ikke drøftet Kristi nærværelse. Vi rørte ved forbindelsen, som der findes en følelse mellem ”stor trængsel” nævnt her og ”den store trængsel” nedtegnet i Åbenbaringen. Åh, og der er også enestående omtale af "nationernes bestemte tidspunkter" eller "hedningstidene" fra Lukas. Alt dette vil være genstand for vores næste video.

Tak så meget for at have set og for din støtte.

_______________________________________________________________

[I] Eusebius Kirkelig historie, III, 5: 3

[Ii] Jødernes krige, kapitel 8: 5

Meleti Vivlon

Artikler af Meleti Vivlon.
    33
    0
    Vil elske dine tanker, bedes du kommentere.x
    ()
    x