Undersøgelse af Matteus 24, del 8: Træk Linchpin fra 1914-doktrinen

by | April 18, 2020 | 1914, Undersøgelse af Matthew 24-serien, Videoer | 8 kommentarer

Hej og velkommen til del 8 i vores diskussion af Mattæus 24. Indtil nu har vi i denne serie af videoer set, at alt, hvad Jesus forudsagde, blev opfyldt i det første århundrede. Men Jehovas Vidner er uenige i denne vurdering. Faktisk fokuserer de på en sætning, som Jesus sagde for at understøtte deres tro på, at der er en vigtig, moderne opfyldelse af profetien. Det er en sætning, der kun findes i Lukas beretning. Både Matthew og Mark registrerer det ikke, og det findes heller ikke andetsteds i Skriften.

En enkelt sætning, som er grundlaget for deres doktrin om Kristus usynlige tilstedeværelse i 1914. Hvor vigtig er deres fortolkning af denne enkelt sætning? Hvor vigtigt er hjul for din bil?

Lad mig sige det på denne måde: Ved du hvad en haknål er? En ringnål er et lille stykke metal, der passerer gennem et hul i akslen på et køretøj, som en vogn eller en vogn. Det er det, der holder hjulene i at komme af. Her er et billede, der viser, hvordan en linppin fungerer.

Hvad jeg siger er, at den pågældende sætning eller vers er som en linchpin; tilsyneladende ubetydelig, men alligevel er det det eneste, der holder hjulet væk fra. Hvis den fortolkning, som det styrende organ har givet dette vers, er forkert, falder hjulene i deres religiøse tro af. Deres vogn slår stille. Grundlaget for deres tro på, at de er Guds udvalgte, ophører med at være.

Jeg holder dig ikke længere i spænding. Jeg taler om Lukas 21:24, der lyder:

”Og de vil falde ved sværdets kant og blive ført i fangenskab til alle nationerne; og Jerusalem vil blive trampet af nationerne, indtil de bestemte tider for nationerne er opfyldt.”(Lukas 21:24 NWT)

Du tror måske, jeg overdriver. Hvordan kunne en hel religion afhænge af fortolkningen af ​​dette vers?

Lad mig svare ved at spørge dig dette: Hvor vigtig er 1914 for Jehovas Vidner?

Den bedste måde at svare på det er at tænke over, hvad der ville ske, hvis du tog det væk. Hvis Jesus ikke gjorde det't kommer usynligt i 1914 for at sidde på Davids trone i himlenes rige, så er der ikke noget grundlag for at hævde, at de sidste dage begyndte i det år. Der er heller ikke noget grundlag for den overlappende generations tro, da det afhænger af, at den første del af denne generation er i live i 1914. Men det'er meget mere end det. Vidner mener, at Jesus begyndte sin inspektion af kristendommen i 1914 og i 1919 havde han konkluderet, at alle andre religioner var falske, og at kun bibelstudenterne, der senere blev kendt som Jehova'Vidner fik guddommelig godkendelse. Som en konsekvens udnævnte han det styrende organ som sin trofaste og diskrete slave i 1919, og de har været Guds eneste kommunikationskanal for kristne lige siden.

Alt dette forsvinder, hvis 1914 viser sig at være en falsk doktrin. Pointen, vi fremsætter her, er, at hele doktrinen fra 1914 afhænger af en bestemt fortolkning af Lukas 21:24. Hvis denne fortolkning er forkert, læren er forkert, og hvis læren er forkert, er der intet grundlag for Jehovas Vidner til at gøre deres krav om at være Guds eneste sande organisation på jorden. Slå den ene domino over, og de falder alle sammen.

Vidner bliver bare en anden gruppe af velmenende, men vildledte troende, der følger mænd snarere end Gud. (Matteus 15: 9)

For at forklare hvorfor Lukas 21:24 er så kritisk, er vi nødt til at forstå noget om beregningen, der blev brugt til at komme frem til 1914. Til det er vi nødt til at gå til Daniel 4, hvor vi læser om Nebukadnezars drøm om et stort træ, der blev hugget ned og hvis stub var bundet i syv gange. Daniel fortolkede symbolerne for denne drøm og forudsagde, at kong Nebukadnezar ville blive gal og miste sin trone i en periode på syv gange, men derefter ville hans fornuft og hans trone blive genoprettet til ham i slutningen af ​​tiden. Lektionen? Intet menneske kan herske undtagen med Guds tilladelse. Eller som NIV Bibelen udtrykker det:

"Den Højeste er suveræn over alle kongeriger på jorden og giver dem til enhver, han ønsker." (Daniel 4:32)

Men vidner mener, at hvad der skete med Nebukadnezar, foregriber noget større. De tror, ​​det giver os en måde at beregne, hvornår Jesus ville vende tilbage som konge. Naturligvis sagde Jesus at "ingen kender dagen eller timen." Han sagde også, at 'han ville vende tilbage på et tidspunkt, de troede, det ikke skulle være.' Men lad os ikke 'lege med Jesu ord', når vi har denne smarte matematik til at guide os. (Mattæus 24:42, 44; w68 8/15 s. 500-501 s. 35-36)

(For en detaljeret forklaring af doktrinen fra 1914, se bogen, Guds rige er nærmet sig kap. 14 s. 257)

Lige uden for flagermusen støder vi på et problem. Du kan se, at sige, at hvad der skete med Nebukadnezar forudser en større opfyldelse, er at skabe det, der kaldes en typisk / antitypisk opfyldelse. Bogen Guds rige er nærmet sig siger ”denne drøm havde en typisk opfyldelse på Nebukadnezzar, da han blev gal i syv bogstavelige ”gange” (år) og tyggede græs som en tyr i marken. ”

Naturligvis ville den større opfyldelse af Jesu påståede tronning i 1914 blive kaldt en modbilledlig opfyldelse. Problemet med det er, at videnskabsledelse for nylig afviste antitypes eller sekundære opfyldelser som "at gå ud over hvad der er skrevet". I det væsentlige modsiger de deres egen kilde fra 1914.

Oprigtige Jehovas Vidner har skrevet til det styrende råd og spurgt, om dette nye lys betyder, at 1914 ikke længere kan være sandt, da det afhænger af en modbilledlig opfyldelse. Som svar forsøger organisationen at omgå denne ubelejlige konsekvens af deres ”nye lys” ved at hævde, at 1914 slet ikke er en modbilled, men kun en sekundær opfyldelse.

Åh ja. Det giver perfekt mening. De er slet ikke det samme. Ser du, en sekundær opfyldelse er, når noget, der skete i fortiden, repræsenterer noget, der vil ske igen i fremtiden; mens en antitypisk opfyldelse er, når noget, der skete i fortiden, repræsenterer noget, der vil ske igen i fremtiden. Forskellen er åbenbar for alle.

Men lad os give dem det. Lad dem lege med ord. Det vil ikke gøre nogen forskel, når vi først er færdige med Lukas 21:24. Det er hakestiften, og vi er ved at trække den ud og se hjulene falde af.

For at komme dertil, har vi brug for en lille kontekst.

Før Charles Taze Russell overhovedet blev født, antog en adventist ved navn William Miller, at de syv gange fra Nebukadnezars drøm repræsenterede syv profetiske år på hver 360 dage. I betragtning af formlen for en dag i et år tilføjede han dem for at få en tidsperiode på 2,520 år. Men en tidsperiode er ubrugelig som et middel til at måle længden af ​​noget, medmindre du har et udgangspunkt, en dato, hvorfra du kan tælle. Han kom op med 677 fvt, det år, hvor han troede, at manasse af Juda blev fanget af assyrerne. Spørgsmålet er, hvorfor? Af alle de datoer, der kan hentes fra Israels historie, hvorfor den?

Vi kommer tilbage til det.

Hans beregning førte ham til 1843/44 som året Kristus ville vende tilbage. Selvfølgelig ved vi alle, at Kristus ikke forpligtede den stakkels Miller, og hans tilhængere blev skuffet over skuffelse. En anden adventist, Nelson Barbour, tog den 2,520-årige beregning op, men ændrede startåret til 606 fvt, det år, han troede, at Jerusalem blev ødelagt. Igen, hvorfor troede han, at begivenheden var profetisk vigtig? Under alle omstændigheder, med en lille smule numerisk gymnastik, kom han op med 1914 som den store trængsel, men satte Kristus tilstedeværelse 40 år tidligere i 1874. Igen forpligtede Kristus sig ikke ved at dukke op det år, men ingen bekymringer. Barbour var mere klog end Miller. Han ændrede simpelthen sin forudsigelse fra en synlig tilbagevenden til en usynlig.

Det var Nelson Barbour, der fik Charles Taze Russell til at begejstre sig for Bibelens kronologi. Datoen for 1914 forblev startåret for den store trængsel for Russell og tilhængere indtil 1969, da ledelsen af ​​Nathan Knorr og Fred Franz opgav den til en fremtidig dato. Vidner troede fortsat, at 1874 var starten på Kristi usynlige tilstedeværelse indtil langt ind i præsidentskabet for dommer Rutherford, da det blev flyttet til 1914.

Men alt dette - alt dette - bygger på et startår på 607 f.Kr. For hvis du ikke kan måle dine 2,520 år fra et startår, kan du ikke nå din slutdato i 1914, kan du?

Hvilket bibelsk grundlag havde William Miller, Nelson Barbour og Charles Taze Russell for deres respektive startår? Alle brugte Lukas 21:24.

Du kan se, hvorfor vi kalder det et linchpin-skrift. Uden det er der ingen måde at fastsætte et startår til beregningen. Intet startår, intet slutår. Intet slutår, ingen 1914. Nej 1914, ingen Jehovas Vidner som Guds udvalgte folk.

Hvis du ikke kan etablere et år, hvorfra du skal køre din beregning, bliver det hele til et stort stort eventyr, og det er meget mørkt.

Men lad os ikke drage konklusioner. Lad os se hårdt på, hvordan organisationen bruger Lukas 21:24 til deres beregning fra 1914 for at se, om deres fortolkning er gyldig.

Nøgleudtrykket er (fra Ny Verden-Oversættelsen): ”Jerusalem vil blive trampet videre af nationerne indtil nationernes bestemte tider er opfyldt. ”

King James Version fortæller dette: ”Jerusalem skal fortrænges af hedningerne, indtil hedningernes tider er opfyldt.”

Oversættelse af god nyhed giver os: "hedningen vil trampe over Jerusalem, indtil deres tid er inde."

International standardversion har: "Jerusalem vil blive trampet ned af de vantro, indtil de ikke-troendes tider er opfyldt."

Du undrer dig måske over, hvordan i alverden får de et startår til deres beregning ud fra det? Nå, det kræver noget temmelig kreativt jiggery-pokery. Observere:

Teologien fra Jehovas Vidner postulerer det, da Jesus sagde Jerusalem, han henviste ikke rigtig til den bogstavelige by på trods af konteksten. Nej, nej, nej, fjollet. Han introducerede en metafor. Men mere end det. Dette skulle være en metafor, der ville være skjult for hans apostle og alle disciplene; faktisk fra alle kristne gennem tiderne indtil Jehovas Vidner kom til hvem den sande betydning af metaforen ville blive afsløret. Hvad siger vidner, at Jesus mente med “Jerusalem”?

"Det var en genopretning af kongeriget David, som tidligere havde styrt over Jerusalem, men som blev væltet af Nebukadnezar, kongen af ​​Babylon i 607 fvt. Så hvad der fandt sted i år 1914 e.Kr. var det modsatte af det, der skete i 607 fvt. Nu, igen, en efterkommer af David regerede. ” (Guds rige er nærmet sig, kap. 14 s. 259 par. 7)

Hvad angår trampling, underviser de:

”Det betød i alt 2,520 år (7 × 360 år). Den længe havde de hedniske nationer hele den herredømme. I al den tid havde de det trampet til højre for Guds messianske rige til at udøve verdensherredømme. "(Guds rige er nærmet sig, kap. 14 s. 260 par. 8)

Derfor er hedningernes tider henviser til en tidsperiode, der er 2,520 år lang, og som startede i 607 fvt, da Nebukadnesar trampede på Guds ret til at udøve verdensherredømme og sluttede i 1914, da Gud tog tilbage denne ret. Naturligvis kan enhver skelne de omfattende ændringer i verdensscenen, der fandt sted i 1914. Før det år trampede nationerne "Guds messianske kongeriges ret til at udøve verdensherredømme". Men siden det år, hvor meget tydeligt det er blevet, at nationerne ikke længere er i stand til at træde på det messianske kongeriges ret til at udøve verdensherredømme. Ja, ændringerne er overalt at se.

Hvad er deres grundlag for at fremsætte sådanne krav? Hvorfor konkluderer de, at Jesus ikke taler om den bogstavelige by Jerusalem, men snarere snakker metaforisk om genoprettelsen af ​​David's rige? Hvorfor konkluderer de, at trampingen ikke gælder for den bogstavelige by, men for nationerne, der tramper om Guds ret til verdensstyre? Hvor får de faktisk tanken om, at Jehova endda ville give nationerne mulighed for at trampe om sin ret til at herske gennem sin valgte salvede, Jesus Kristus?

Lyder ikke hele denne proces som en lærebog om eisegesis? At indføre ens eget syn på Skriften? Bare for en ændring, hvorfor ikke lade Bibelen tale for sig selv?

Lad os starte med sætningen "hedningernes tid". Det kommer fra to græske ord: kairoi etnos, bogstaveligt talt "hedens tider".  Ethnos henviser til nationer, hedninger, hedninger - i det væsentlige den ikke-jødiske verden.

Hvad betyder denne sætning? Normalt vil vi se i andre dele af Bibelen, hvor den bruges til at etablere en definition, men vi kan ikke gøre det her, fordi det ikke vises andre steder i Bibelen. Det bruges kun én gang, og selvom Mattæus og Markus dækker det samme svar, som vores Herre har givet til disciplenes spørgsmål, er det kun Lukas, der inkluderer dette særlige udtryk.

Så lad os lade det være for øjeblikket og se på de andre elementer i dette vers. Talte han metaforisk, da Jesus talte om Jerusalem? Lad os læse sammenhængen.

”Men når du ser Jerusalem omgivet af hære, det ved du hendes øde er nær. Lad dem, der er i Judea, flygte til bjergene, lad dem ind byen komme ud, og lad dem i landet holde sig ude af byen. For det er hævnens dage for at opfylde alt, hvad der er skrevet. Hvor elendige disse dage vil være for gravide og ammende mødre! For der vil være stor nød over landet og vrede mod dette folk. De vil falde ved kanten af ​​sværdet og blive ført i fangenskab ind i alle nationerne. Og Jerusalem vil blive truet ned af hedningerne, indtil hedningernes tider er opfyldt. ” (Luke 21: 20-24 BSB)

"Jerusalem omgivet af hære ","hende øde er nær ”,” gå ud af byen”,” Hold dig væk fra byen","Jerusalem vil blive trampet ”… er der noget der antyder, at efter at have talt så bogstaveligt om den egentlige by, skifter Jesus pludselig og uforklarligt midt i en sætning til et symbolsk Jerusalem?

Og så er der verbusspændingen, som Jesus bruger. Jesus var en mesterlærer. Hans ordvalg var altid ekstremt omhyggeligt og punktligt. Han lavede ikke uforsigtige fejl i grammatik eller verbusspænding. Hvis hedningernes tider var begyndt over 600 år før, begyndende i 607 fvt, ville Jesus ikke have brugt fremtiden. Han ville ikke have sagt, at ”Jerusalem vil være trampet ”, fordi det skulle indikere en fremtidig begivenhed. Hvis trampingen havde pågået siden den babyloniske eksil, som vidner argumenterer for, ville han have sagt korrekt “og Jerusalem vil fortsat være trampet på. ” Dette ville indikere en proces, der var i gang og ville fortsætte ind i fremtiden. Men det sagde han ikke. Han talte kun om en fremtidig begivenhed. Kan du se, hvor ødelæggende dette er for læren fra 1914? Vidner har brug for Jesu ord for at gælde for en begivenhed, der allerede var sket, og ikke en der stadig skulle ske i hans fremtid. Alligevel understøtter hans ord ikke en sådan konklusion.

Så hvad betyder "hedningernes tid"? Som jeg sagde, er der kun én forekomst af sætningen i hele Bibelen, så vi bliver nødt til at gå sammen med Lukas sammenhæng for at bestemme dens betydning.

Ordet for hedninger (ethnos, hvorfra vi får vores engelske ord “etnisk”, bruges tre gange i denne passage.

Jøder føres i fangenskab ind i hele landet ethnos eller hedninger. Jerusalem er trampet eller trampet af Ethnos. Og denne trampling fortsætter indtil tiden for ethnos er afsluttet. Denne trampning er en fremtidig begivenhed, så tiden for ethnos eller hedninger starter i fremtiden og slutter i fremtiden.

Det ser således ud fra sammenhængen, at hedningernes tid begynder med trampning af den bogstavelige by Jerusalem. Det er trampen, der er knyttet til hedningernes tid. Det ser ud til at de kun kan træde i Jerusalem, fordi Jehova Gud har tilladt det ved at fjerne sin beskyttelse. Mere end at tillade det, ser det ud til at Gud aktivt bruger hedningerne til at udføre denne trampning.

Der er en lignelse om Jesus, der vil hjælpe os med at forstå dette bedre:

”. . .Nog mere talte Jesus til dem med illustrationer og sagde: ”Himlenes rige kan sammenlignes med en konge, der holdt en ægteskabsfest for sin søn. Og han sendte sine slaver for at kalde dem, der blev inviteret til ægteskabsfesten, men de var uvillige til at komme. Igen sendte han andre slaver og sagde: 'Fortæl de inviterede: “Se! Jeg har forberedt min middag, mine tyr og opfedte dyr bliver slagtet, og alt er klar. Kom til ægteskabets festmåltid. ”'Men ubekymrede gik de af, den ene til sit eget felt, den anden til hans forretning; men resten greb hans slaver, behandlede dem ulydigt og dræbte dem. ”Kongen blev vred og sendte sine hære og dræbte disse mordere og brændte deres by.” (Matteus 22: 1-7)

Kongen (Jehova) sendte sine hære (de hedenske romere) og dræbte dem, der myrdede hans søn (Jesus) og brændte deres by (totalt ødelagt Jerusalem). Jehova Gud udpegede en tid for ikke-jøderne (den romerske hær) at trampe Jerusalem ned. Når denne opgave var afsluttet, sluttede den tid, der var tildelt ikke-jøderne.

Nu har du muligvis en anden fortolkning, men uanset hvad det måtte være, kan vi helt sikkert sige, at hedningernes tid ikke begyndte i 607 f.Kr. Hvorfor? Fordi Jesus ikke talte om “genoprettelsen af ​​Davidsriget”, som var ophørt med at eksistere århundreder før hans tid. Han talte om den bogstavelige by Jerusalem. Han talte heller ikke om en allerede eksisterende periode kaldet hedningernes tid, men en fremtidig begivenhed, en tid der viste sig at være over 30 år i hans fremtid.

Kun ved at oprette fiktive forbindelser mellem Lukas 21:24 og Daniel kapitel 4 er det muligt at sammenføje et startår for 1914-doktrinen.

Og der har du det! Bindestiften er trukket. Hjulene er kommet ud af doktrinen fra 1914. Jesus begyndte ikke at herske usynligt i himlen det år. De sidste dage startede ikke i oktober samme år. Den generation, der er i live, er ikke en del af en nedtælling til sidste dage til ødelæggelse. Jesus inspicerede ikke sit tempel dengang og kunne derfor ikke have valgt Jehovas Vidner som sit valgte folk. Og desuden blev det styrende organ - dvs. JF Rutherford og kammerater - ikke udnævnt til den trofaste og diskrete slave over alle organisationens materielle ejendele i 1919.

Vognen har mistet sine hjul. 1914 er en fantasifuld hoax. Det er teologisk hokus-pokus. Det er blevet brugt af mænd til at samle tilhængere efter sig selv ved at skabe den tro, at de har uforståelig viden om skjulte sandheder. Det indgyder frygt hos deres tilhængere, der holder dem loyale og lydige over for menneskers befalinger. Det fremkalder en kunstig følelse af haster, der får folk til at tjene med en dato i tankerne og skaber således en værkbaseret form for tilbedelse, der undergraver ægte tro. Historien har vist den enorme skade, dette medfører. Folks liv bliver kastet ud af balance. De tager uhyggelige livsændrende beslutninger baseret på troen på, at de kan forudsige, hvor tæt slutningen er. Stor desillusion følger efter skuffelsen over håb, der ikke er opfyldt. Prisen er uberegnelig. Den modløshed dette fremkalder ved at indse, at man er blevet vildledt, har endda fået nogle til at tage deres eget liv.

Det falske fundament, som Jehovas Vidners religion bygger på, er smuldret. De er blot en anden gruppe kristne med deres egen teologi baseret på mænds lære.

Spørgsmålet er, hvad skal vi gøre ved det? Bliver vi i vognen nu, når hjulene er gået af? Vil vi stå og se andre komme forbi os? Eller kommer vi til erkendelsen af, at Gud gav os to ben at gå på, og derfor behøver vi ikke køre i nogens vogn. Vi vandrer i tro - tro ikke på mennesker, men på vores Herre Jesus Kristus. (2 Korinther 5: 7)

Tak for din tid.

Hvis du gerne vil støtte dette arbejde, skal du bruge linket i beskrivelsesfeltet i denne video. Du kan også maile mig på Meleti.vivlon@gmail.com hvis du har spørgsmål, eller hvis du gerne vil hjælpe os med at oversætte underteksterne på vores videoer.

Meleti Vivlon

Artikler af Meleti Vivlon.
    8
    0
    Vil elske dine tanker, bedes du kommentere.x
    ()
    x