Når vi taler om at genoprette den kristne menighed, taler vi ikke om at oprette en ny religion. Tværtimod. Vi taler om at vende tilbage til den form for tilbedelse, der eksisterede i det første århundrede - en form, der stort set var ukendt i dag og tid. Der er tusindvis af kristne sekter og trossamfund rundt om i verden fra de ultra-store, som den katolske kirke, til den lokale engangsudløb for nogle fundamentalistiske kirkesamfund. Men en ting, som de alle synes at have til fælles, er at der er nogen, der leder menigheden, og som håndhæver et sæt regler og en teologisk ramme, som alle skal overholde, hvis de ønsker at forblive i forbindelse med den pågældende menighed. Selvfølgelig er der nogle helt ikke-pålydende grupper. Hvad styrer dem? Det faktum, at en gruppe kalder sig ikke-kirkesamfund, betyder ikke, at den er fri for det grundlæggende problem, der har jagtet kristendommen næsten siden starten: tendensen hos mænd, der overtager og til sidst behandler flokken som deres egen. Men hvad med grupper, der går til den anden ekstreme og tolererer al slags tro og adfærd? En slags "alt går" form for tilbedelse.

Den kristnes sti er moderationens sti, en sti, der går mellem farisæernes stive regler og den frihåriges viljesløshed. Det er ikke en let vej, fordi den ikke er bygget på regler, men på principper, og principper er svære, fordi de kræver, at vi tænker for os selv og tager ansvar for vores handlinger. Regler er så meget lettere, ikke? Alt hvad du skal gøre er at følge, hvad en selvudnævnt leder beder dig om at gøre. Han tager ansvar. Dette er selvfølgelig en fælde. I sidste ende vil vi alle stå foran Guds domstol og svare for vores handlinger. Undskyldningen, "Jeg fulgte kun ordrer," klipper bare ikke den gang.

Hvis vi vil vokse til det mål, som hører til Kristi fylde, som Paulus opfordrede Efeserne til at gøre (Efeserne 4:13), er vi nødt til at begynde at udøve vores sind og hjerter.

Under udgivelsen af ​​disse videoer planlægger vi at vælge nogle almindelige situationer, der opstår fra tid til anden, og som kræver, at vi træffer nogle beslutninger. Jeg vil ikke lægge nogen regler, fordi det ville være fornemme af mig, og det ville være det første skridt på vejen til menneskelig styre. Ingen mand skal være din leder; kun Kristus. Hans styre er baseret på de principper, han har fastlagt, og når de kombineres med en uddannet kristen samvittighed, styrer vi os den rette vej.

For eksempel kan vi undre os over at stemme ved politiske valg; eller om vi kan fejre bestemte helligdage; som jul eller Halloween, uanset om vi kan mindes andres fødselsdag eller morsdag; eller hvad der ville udgøre i denne moderne verden et hæderligt ægteskab.

Lad os starte med den sidste, og vi dækker de andre i fremtidige videoer. Igen søger vi ikke efter regler, men hvordan vi anvender bibelske principper for at få Guds godkendelse.

Hebreerforfatteren rådede: ”Lad ægteskabet være hæderligt blandt alle, og lad ægteskabssengen være uden urenheder, for Gud vil dømme seksuelt umoralske mennesker og utroskabsmænd.” (Hebreerne 13: 4)

Nu kan det virke ret ligetil, men hvad hvis et ægtepar med børn begynder at omgås din menighed, og efter en tid lærte du, at de har været sammen i 10 år, men aldrig legaliseret deres ægteskab før staten? Vil du betragte dem som et ærefuldt ægteskab, eller vil du betegne dem som utugtige?

Jeg har bedt Jim Penton om at dele nogle undersøgelser af dette emne, som vil hjælpe os med at bestemme, hvilke principper der skal anvendes for at træffe en beslutning, der er behagelig for vores Herre. Jim, ville du være vild med at tale om dette?

Hele ægteskabets emne er meget komplekst, da jeg ved, hvor foruroligende det har været i Jehovas Vidner og deres samfund. Bemærk, at i henhold til Rutherfords doktrin om højere magter fra 1929, vidnene var meget opmærksomme på den sekulære lov. Under forbuddet var der en masse vidnefolk mellem Toronto og Brooklyn, og også vidner, der indgik enighed om ægteskaber, blev ofte betragtet som meget tro mod organisationen. Dog mærkeligt nok besluttede Nathan Knorr i 1952 ved fiat, at ethvert par, der havde seksuelle forhold før de fik deres ægteskab fejret af en repræsentant for den sekulære stat, ville blive fjernet fra trods af, at dette strider mod 1929-doktrinen, som først blev opgivet før midten af ​​tresserne.

Jeg skal dog nævne, at samfundet gjorde en undtagelse. De gjorde dette i 1952. Det var, at hvis nogle JW-par boede i et land, der krævede lovligt ægteskab af en bestemt religiøs organisation, så kunne JW-parret simpelthen erklære, at de ville gifte sig for deres lokale menighed. Derefter, først senere, da loven blev ændret, var de forpligtet til at få et civilt ægteskabsattest.

Men lad os se nærmere på spørgsmålet om ægteskab. Først og fremmest udgjorde alt ægteskab i det gamle Israel, at parret havde noget som en lokal ceremoni og gik hjem og fuldendte deres ægteskab seksuelt. Men det ændrede sig i de høje middelalder under den katolske kirke. Under nadversystemet blev ægteskabet et sakrament, som skal helliges af en præst i hellige ordrer. Men da reformationen fandt sted, ændrede alt sig igen; sekulære regeringer overtog virksomheden med at legalisere ægteskaber; for det første for at beskytte ejendomsrettigheder og for det andet at beskytte børn mod bastard.

Selvfølgelig blev ægteskabet i England og mange af dets kolonier kontrolleret af Church of England langt ind i det nittende århundrede. For eksempel skulle to af mine bedsteforældre gifte sig i Upper Canada i den anglikanske katedral i Toronto, på trods af at bruden var en baptist. Selv efter konføderationen i 1867 i Canada havde hver provins magten til at give ret til højtidelig ægteskab med forskellige kirker og religiøse organisationer og andre ikke. Det er vigtigt, at Jehovas Vidner kun fik lov til at højtideligt ægteskaber i nogle få provinser efter XNUMX. verdenskrig og meget, meget senere i Quebec. Så som dreng husker jeg, hvor mange Jehovas Vidner-par, der måtte rejse store afstande for at gifte sig i USA. Og i depressionen og under XNUMX. verdenskrig var det ofte umuligt, især når vidnerne var under totalforbud i næsten fire år. Mange "simpelt hen" sammen, og foreningen var ligeglad med det.

Ægteskabslovene har været meget forskellige forskellige steder. F.eks. I Skotland kunne par længe blive gift blot ved at afgive en ed foran et vidne eller vidner. Derfor overskred engelske par grænsen til Skotland i generationer. Ofte var ægteskabets aldre meget lave. Mine morforældre spores mange kilometer fra det vestlige Canada til Montana i 1884 for at blive gift i et borgerligt ægteskab. Han var i begyndelsen af ​​tyverne, hun var tretten og et halvt. Det er interessant, at hendes fars underskrift er på deres ægteskabslicens, der viser hans samtykke til deres ægteskab. Så ægteskab forskellige steder har været meget, meget varieret.

I det gamle Israel var der ikke noget krav om at registrere sig for staten. På tidspunktet for Josefs ægteskab med Maria var det tilfældet. Faktisk var en forlovelseshandling ensbetydende med ægteskab, men dette var en gensidig kontrakt mellem parterne og ikke en juridisk handling. Da Joseph fik at vide, at Mary var gravid, besluttede han således at skille hende i hemmelighed, fordi han ”ikke ønskede at gøre hende til et offentligt syn”. Dette ville kun have været muligt, hvis deres forlovelses- / ægteskabskontrakt var blevet holdt privat indtil det tidspunkt. Hvis det havde været offentligt, ville der ikke have været nogen måde at holde skilsmissen hemmelig. Hvis han skilt hende i det skjulte - noget jøderne tillod en mand at gøre - ville hun være blevet bedømt som en horer snarere end en ægteskabsbrud. Førstnævnte krævede hende at gifte sig med barnets far, som Joseph utvivlsomt antog at være en israelitisk med, mens sidstnævnte blev straffet med døden. Pointen er, at alt dette blev gennemført uden inddragelse af staten.

Vi ønsker at holde menigheden ren, fri for utroskabere og utugtige. Men hvad udgør en sådan adfærd? Det er klart, at en mand, der ansætter en prostitueret, beskæftiger sig med umoralsk aktivitet. To mennesker, der har afslappet sex, er også tydeligt involveret i utugt, og hvis en af ​​dem er gift, i utroskab. Men hvad med nogen, der ligesom Josef og Maria indgår en pagt for Gud om at gifte sig og derefter leve deres liv i overensstemmelse med dette løfte?

Lad os komplicere situationen. Hvad hvis det pågældende par gør det i et land eller en provins, hvor almindelig ægteskab ikke anerkendes lovligt? Det er klart, at de ikke kan udnytte beskyttelsen i henhold til loven, der beskytter ejendomsrettigheder; men ikke at benytte sig af lovbestemmelser er ikke de samme ting som at overtræde loven.

Spørgsmålet bliver: Kan vi dømme dem som hor, eller kan vi acceptere dem i vores menighed som et par, der er blevet gift for Gud?

Apostelgerninger 5:29 fortæller os at adlyde Gud snarere end mennesker. Romerne 13: 1-5 fortæller os, at vi skal adlyde de overordnede myndigheder og ikke stå i opposition til dem. Det er åbenbart, at et løfte, der aflægges for Gud, har mere gyldighed end en juridisk kontrakt der er lavet for enhver verdslig regering. Alle de verdslige regeringer, der findes i dag, vil forsvinde, men Gud vil udholde for evigt. Så spørgsmålet bliver: Kræver regeringen, at to mennesker, der bor sammen, bliver gift, eller er det valgfrit? Ville det at gifte sig lovligt føre til en overtrædelse af landets lov?

Det tog lang tid at bringe min amerikanske kone ind i Canada i 1960'erne, og min yngre søn havde det samme problem med at bringe sin amerikanske kone ind i Canada i 1980'erne. I begge tilfælde blev vi lovligt gift i staterne, inden vi begyndte indvandringsprocessen, noget der nu er imod amerikansk lov at gøre. Hvis vi havde giftet os for Herren, men ikke før de civile myndigheder, ville vi have overholdt landets lov og i høj grad gjort det lettere for indvandringsprocessen, hvorefter vi kunne have været lovligt gift i Canada, hvilket var et krav på det tidspunkt da vi var Jehovas Vidner underlagt Nathan Knorrs regler.

Pointen med alt dette er at demonstrere, at der ikke er nogen hårde og hurtige regler, som vi engang lærte at tro af Jehovas Vidners organisation. I stedet skal vi evaluere hver situation på baggrund af de omstændigheder, der styres af de principper, der er fastlagt i Skriften, hvoraf først og fremmest er kærlighedsprincippet.

Meleti Vivlon

Artikler af Meleti Vivlon.
    16
    0
    Vil elske dine tanker, bedes du kommentere.x
    ()
    x