For nylig så jeg en video, hvor et tidligere Jehovas Vidne nævnte, at hans synspunkt på tid var ændret, siden han forlod vidnetroen. Dette ramte en nerve, fordi jeg har observeret det samme i mig selv.

At blive opdraget i ”sandheden” fra ens tidlige dage har en dybtgående effekt på udviklingen. Da jeg var ganske ung, bestemt inden jeg startede i børnehaven, kan jeg huske, at min mor fortalte mig, at Armageddon havde 2 eller 3 år fri. Fra det tidspunkt var jeg frossen til tiden. Uanset hvad situationen var, var min verdensopfattelse, at 2-3 år siden ville alt ændre sig. Effekten af ​​en sådan tænkning, især i de første år af ens liv, er vanskelig at overvurdere. Selv efter 17 år væk fra organisationen har jeg stadig lejlighedsvis denne reaktion og er nødt til at tale mig selv ud af det. Jeg ville aldrig være så uforsigtig at forsøge at forudsige en dato for Armageddon, men sådanne tanker er som en mental refleks.

Da jeg første gang gik ind i børnehaven, stod jeg over for et værelse med fremmede, og det var første gang, jeg nogensinde havde været i et rum med så mange ikke-JW'er. Efter at have kommet fra en anden religiøs baggrund er det ikke overraskende, at det var udfordrende, men på grund af mit verdensbillede skulle disse "verdensmænd" ikke tilpasses, men skulle udholdes; når alt kommer til alt ville de alle være væk om yderligere to eller tre år, ødelagt ved Harmageddon. Denne meget fejlbehæftede måde at se på tingene blev forstærket af kommentarer jeg hørte fra voksne vidner i mit liv. Da Jehovas Vidner samledes socialt, var det kun et spørgsmål om tid, før emnet Armageddon var i luften, normalt i form af vrede over en eller anden aktuel begivenhed, efterfulgt af en lang diskussion om, hvordan dette passede ind i det "tegn", som Armageddon havde. var nært forestående. Det var alt andet end umuligt at undgå at udvikle et tankemønster, der skabte et meget mærkeligt syn på tiden.

 Man ser på tiden

Det hebraiske syn på tid var lineært, mens mange andre gamle kulturer havde tendens til at tænke på tiden som cyklisk. Observationen af ​​en sabbat tjente til at afgrænse tiden på en måde, der var relativt unik i sin tids verden. Mange mennesker drømte aldrig om en fridag før den tid, og der var fordele ved dette. Mens plantning og høst naturligvis var meget vigtig i det gamle Israels landbrugsøkonomi, havde de en ekstra dimension af lineær tid og havde en markør i form af påske. Fejringer knyttet til historiske begivenheder, såsom påske, tilføjede en fornemmelse af, at tiden gik, ikke kun gentagelse. Hvert år bragte dem også et år tættere på Messias 'udseende, hvilket var endnu vigtigere end den befrielse de havde oplevet fra Egypten. Det er ikke uden formål, at det gamle Israel blev befalet huske denne befrielse og den dag i dag vil en opmærksom jødisk person sandsynligvis vide, hvor mange påske der er blevet observeret gennem historien.

Vidnets syn på tiden forekommer mig særligt. Der er et lineært aspekt, idet Harmageddon forventes i fremtiden. Men der er også et element i at blive frosset i en cyklus af gentagne begivenheder, som alle løser i at vente på, at Armageddon frelser os fra livets udfordringer. Derudover var der en tendens til tanken om, at dette måske var det sidste Mindesmærke, distriktsstævne osv. Før Armageddon. Dette er besværligt nok for alle, men når et barn udsættes for denne form for tænkning, kan de udvikle et langsigtet tankemønster, der vil beskadige deres evne til at håndtere de barske realiteter, som livet kan kaste vores vej. En person, der er opvokset i "sandheden", kunne let udvikle et mønster for ikke at stå over for livets problemer ved at stole på Armageddon som løsningen på ethvert problem, der synes udfordrende. Det tog mig år at overvinde dette i min egen opførsel.

Som barn, der voksede op i JW-verdenen, var tiden en slags byrde, fordi jeg ikke skulle tænke på fremtiden, undtagen som den relaterede til Armageddon. En del af et barns udvikling involverer at komme overens med deres egen levetid, og hvordan det passer ind i historien. For at orientere sig i tide er det vigtigt at have en fornemmelse af, hvordan det skete, at du kom til netop dette sted og tid, og dette hjælper os med at vide, hvad vi kan forvente fra fremtiden. Men i en JW-familie kan der være en følelse af frigørelse, fordi det at leve med enden lige over horisonten får familiehistorien til at være uvigtig. Hvordan kan man planlægge en fremtid, når Armageddon vil forstyrre alt og sandsynligvis meget snart? Ud over det ville enhver omtale af fremtidige planer næsten helt sikkert blive mødt med forsikringen om, at Armageddon ville være her, før nogen af ​​vores fremtidige planer ville blive gennemført, dvs. undtagen planer, der drejede sig om JW-aktiviteter, som næsten altid blev opmuntret.

Virkning på personlig udvikling

Så en ung JW kan ende med at føle sig fast. Den første prioritet for et ungt vidne er at overleve Armageddon, og den bedste måde at gøre det på er ifølge Organisationen at koncentrere sig om “teokratiske aktiviteter” og vente på Jehova. Dette kan hindre ens påskønnelse af at tjene Gud ikke af frygt for straf, men af ​​kærlighed til ham som vores skaber. Der er også et subtilt incitament til at undgå alt, hvad der unødigt kan udsætte en for "verdens" hårde virkelighed. Mange unge vidner forventedes at forblive så uberørte som muligt, så de kunne komme ind i det nye system som uskyldige, upåvirket af livets virkelighed. Jeg husker en JW-far, der var ganske skuffet over, at hans voksne og meget ansvarlige søn havde taget en kone. Han havde forventet, at han ville vente til Armageddon. Jeg kender en anden, der blev oprørt over, at hans søn, i den tid i trediverne, ikke ønskede at fortsætte med at bo i sin forældres hjem og ventede til Armageddon, før han oprettede sin egen husstand.

Går jeg så langt tilbage som mine teenageår, bemærkede jeg, at de mindre nidkære blandt min jævnaldrende gruppe havde en tendens til at klare sig bedre i mange aspekter af livet end dem, der blev holdt op som skinnende eksempler. Jeg tror, ​​det koger ned til at komme videre med livets forretning. Måske var deres "mangel på iver" simpelthen et spørgsmål om et mere pragmatisk syn på livet, tro på Gud, men ikke overbevist om, at Armageddon måtte ske på et bestemt tidspunkt. Modsætningen af ​​dette var et fænomen, jeg observerede mange gange gennem årene; unge enlige JWS, der syntes frosne med hensyn til fremskridt i deres liv. Mange af disse mennesker ville bruge meget af deres tid på forkyndelsesarbejdet, og der var stærke sociale konventioner blandt deres jævnaldrende. I en periode med slap beskæftigelse gik jeg ofte i tjeneste hos en sådan gruppe mennesker, og det faktum, at jeg søgte fast, fuldtidsbeskæftigelse, blev behandlet som om det var en farlig opfattelse. Når jeg først fandt pålidelig fuldtidsbeskæftigelse, blev jeg ikke længere accepteret blandt dem i samme grad.

Som jeg nævnte, har jeg set dette fænomen ved flere lejligheder i en række menigheder. Mens et ungt ikke-vidne måske måler deres succes i praksis, måler disse unge vidner deres succes næsten udelukkende med hensyn til deres forkyndelsesaktiviteter. Problemet med dette er, at livet kan gå forbi dig og snart nok bliver en 20-årig pioner en 30-årig pioner, derefter en 40 eller 50-årig pioner; en hvis udsigter er hindret på grund af en historie med beskæftigelse og begrænset formel uddannelse. Tragisk nok, fordi sådanne personer forventer Harmageddon på ethvert øjeblik, kan de gå dybt ind i voksenalderen uden at have kortlagt nogen kurs i livet ud over at være en "fuldtids minister". Det er meget muligt for nogen i denne situation at finde sig middelaldrende og med lidt i vejen for omsættelige færdigheder. Jeg husker tydeligt en JW-mand, der udførte det udmattende arbejde med at hænge gips i en alder, hvor mange mænd var pensionerede. Forestil dig en mand i slutningen af ​​tresserne, der løfter gipsplader for at tjene til livets ophold. Det er tragisk.

 Tid som værktøj

Vores syn på tid er faktisk ret forudsigelig for vores succes med at føre et lykkeligt og produktivt liv. Vores liv er ikke en række gentagne år, men er i stedet en række ikke-gentagne udviklingsstadier. Børn har det meget lettere at lære sprog og læsning end en voksen, der forsøger at mestre et nyt sprog eller lære at læse. Det er indlysende, at vores Skaber skabte os således. Selv i perfektion er der milepæle. For eksempel var Jesus 30 år før han blev døbt og begyndte at forkynde. Jesus spildte imidlertid ikke sine år indtil den tid. Efter at have været bagved i templet (i en alder af 12 år) og blevet hentet af sine forældre, fortæller Lukas 2:52 os ”og Jesus blev ved med at vokse i visdom og vekst og til fordel for Gud og mennesker”. Han ville ikke have været betragtet med gunst af folk, hvis han havde brugt sin ungdom uproduktivt.

For at få succes er vi nødt til at bygge et fundament for vores liv, forberede os på udfordringerne ved at leve og lære at håndtere vores naboer, kolleger osv. Disse er ikke nødvendigvis lette ting at gøre, men hvis vi ser på vores liv som en rejse fremad gennem tiden, vil vi være meget mere tilbøjelige til at få succes, end hvis vi simpelthen sparker alle livets udfordringer ned ad vejen og håber, at Armageddon vil helbrede alle vores problemer. Bare for at præcisere, når jeg nævner succes, taler jeg ikke om akkumulering af velstand, men i stedet for at leve effektivt og lykkeligt.

På et mere personligt plan finder jeg, at jeg har haft en usædvanlig grad af vanskeligheder med at acceptere tidens gang i løbet af mit liv. Men siden de forlod JW'erne, er dette noget aftaget. Selvom jeg ikke er psykolog, er min mistanke, at det at være væk fra den konstante trommeslag om ”enden” er nær, er grunden til dette. Når denne pålagte undtagelsestilstand ikke længere var en del af min hverdag, fandt jeg ud af, at jeg kunne se på livet med meget større perspektiv og se min indsats, ikke bare som at overleve indtil slutningen, men som en del af en strøm af begivenheder, der har kontinuitet med livet til mine forfædre og mine aldersgrupper. Jeg kan ikke kontrollere, hvornår Harmageddon sker, men jeg kan leve effektivt, og når Guds rige ankommer, vil jeg have opbygget et væld af visdom og erfaring, som vil være nyttigt uanset omstændighederne.

Spildt tid?

Det er svært at forestille sig, at det var for 40 år siden, men jeg har en tydelig hukommelse for at købe et kassettebånd fra en Eagles-koncert og blive introduceret til en sang kaldet Wasted Time, som handlede om den igangværende cyklus af "relationer" i disse seksuelt libertine gange og håber, at tegnene i sangen en dag kunne se tilbage og se, at deres tid ikke er spildt. Den sang har genlyd hos mig lige siden. Fra 40 års perspektiv har jeg derfor meget mere, end jeg gjorde dengang. Større praktiske færdigheder, mere uddannelse, holdbare varer og egenkapital i et hjem. Men jeg har ikke mere tid, end jeg havde dengang. De årtier, jeg brugte på at udsætte livet, fordi opfattet nærhed af Armageddon var definitionen af ​​spildt tid. Mere markant accelererede min åndelige udvikling, efter at jeg tog min orlov fra organisationen.

Så hvor efterlader det os, som personer, der blev påvirket af år i JW-organisationen? Vi kan ikke gå tilbage i tiden, og modgiften mod spildt tid er ikke at spilde endnu mere tid med beklagelse. For alle, der kæmper med sådanne problemer, vil jeg foreslå at starte med at passere tidens løb, se over for det faktum, at Harmageddon vil komme på Guds tidsplan og ikke for nogen mennesker, og forsøg derefter at leve det liv, som Gud har givet dig nu, uanset om Harmagedon er tæt på eller ud over din levetid. Du lever nu, i en falden verden fyldt med ondskab, og Gud ved, hvad du står over for. Håbet om udfrielse er, hvor det altid har været, i Guds hænder, kl Hans tid.

 Et eksempel fra Skriften

Et skriftsted, der har hjulpet mig meget, er Jeremias 29, Guds instruktioner til de landflygtige, der føres til Babylon. Der var falske profeter, der forudsagde en tidlig tilbagevenden til Juda, men Jeremias fortalte dem, at de havde brug for at fortsætte med livet i Babylon. De fik besked på at bygge hjem, gifte sig og leve ud af deres liv. Jeremias 29: 4 ”Dette siger hærskarenes Herre, Israels Gud, til alle de landflygtige, som jeg har sendt i eksil fra Jerusalem til Babylon: 'Byg huse og bo i dem; og plante haver og spise deres råvarer. Tag hustruer og far sønner og døtre og tag hustruer til dine sønner og giv dine døtre til ægtemænd, så de kan føde sønner og døtre; og vokser i antal der og falder ikke. Søg velstanden i den by, hvor jeg har sendt dig i eksil, og bed til Herren for dens skyld; for i sin velstand vil være din velstand. ” Jeg anbefaler på det kraftigste at læse hele kapitlet i Jeremias 29.

Vi er i en falden verden, og livet er ikke altid let. Men vi kan anvende Jeremias 29 i vores nuværende situation og lade Harmagedon være i Guds hænder. Så længe vi forbliver trofaste, vil vores Gud huske os, når hans tid ankommer. Han forventer ikke, at vi fryser os selv i tide for at behage ham. Armageddon er hans befrielse fra det onde, ikke et Damoklesværd, der fryser os i vores spor.

15
0
Vil elske dine tanker, bedes du kommentere.x
()
x