Eric Wilson: Velkommen. Der er mange, der efter at have forladt Jehovas Vidners organisation mister al tillid til Gud og tvivler på at Bibelen indeholder hans ord for at guide os til livet. Dette er så trist, fordi det faktum at mænd har vildledt os ikke skulle få os til at miste tilliden til vores himmelske far. Alligevel sker det alt for ofte, så i dag har jeg bedt James Penton, der er ekspert i religiøs historie, om at diskutere oprindelsen af ​​Bibelen, som vi har den i dag, og hvorfor vi kan stole på, at dens budskab er så sandt og trofast i dag som det var, da det oprindeligt blev skrevet.

Så uden yderligere ado vil jeg introducere professor Penton.

James Penton: I dag skal jeg tale om problemer med at forstå, hvad Bibelen virkelig er. I generationer inden for den brede protestantiske verden har Bibelen været meget respekteret, hvorfor de mest troende kristne. Udover dette er mange kommet til at forstå, at de 66 bøger i den protestantiske bibel er Guds ord og vores ufejlbarlige, og de bruger ofte anden Timoteus 3:16, 17, hvor vi læser: ”Hele Skriften er givet ved inspiration fra Gud og er nyttigt til lære, til irettesættelse, til berigtigelse og til instruktion i retfærdighed, så Guds mand kan være fuldkommen, grundigt forsynet med alle gode gerninger. ”

Men dette siger ikke, at Bibelen er fejlagtig. Nu blev Bibelen ikke altid betragtet som det eneste grundlag for autoritet, som kristne skulle leve efter. Jeg kan faktisk huske, at jeg som dreng i det vestlige Canada så romersk-katolske stillinger, udsagn om, at 'kirken gav os Bibelen; Bibelen gav os ikke kirken. '

Således var det denne myndighed til at oversætte og bestemme betydningen af ​​tekster inden for Bibelen, der helt blev efterladt af Romerkirken og dens pafeter. Mærkeligt nok blev denne holdning dog ikke taget som dogme før efter udbruddet af den protestantiske reformation på det katolske råd i Trent. Således blev protestantiske oversættelser forbudt i katolske lande.

Martin Luther var den første til at acceptere alt materialet i de 24 bøger i De Hebraiske Skrifter, skønt han arrangerede dem anderledes end jøderne gjorde, og fordi han ikke betragtede de 12 mindre profeter som en bog. På baggrund af 'sola scriptura', det vil sige 'skrifterne alene', begyndte protestantismen at stille spørgsmålstegn ved mange katolske læresætninger. Men Luther selv havde vanskeligheder med visse bøger i Det Nye Testamente, især Jakobs bog, fordi den ikke passede med hans frelseslære ved troen alene og i en periode Åbenbaringens bog. Ikke desto mindre dannede Luthers oversættelse af Bibelen til tysk også grundlaget for oversættelsen af ​​Skrifterne på andre sprog.

For eksempel blev Tindall påvirket af Luther og begyndte den engelske oversættelse af Skrifterne og lagde grundlaget for senere engelske oversættelser, inklusive King James eller autoriseret version. Men lad os tage lidt tid på at behandle visse aspekter af Bibelens historie før reformationen, som ikke er almindeligt kendte.

For det første ved vi ikke nøjagtigt, hvorfor eller af hvem den hebraiske bibel tidligere blev kanoniseret, eller hvilke bøger der skulle bestemmes for at blive inkluderet i den. Selvom vi har ret gode oplysninger om, at det var i det første århundrede af den kristne æra, skal det dog erkendes, at meget arbejde med at organisere det var blevet gjort kort efter jødernes tilbagevenden fra det babylonske fangenskab, som fandt sted i 539 f.Kr. eller straks derefter. Meget af arbejdet med at bruge bestemte bøger i den jødiske bibel tilskrives præsten og skriftlæren Ezra, der understregede brugen af ​​Torahen eller de første fem bøger i både de jødiske og kristne bibler.

På dette tidspunkt skal vi erkende, at begyndelsen omkring 280 f.Kr. begyndte den store jødiske udlændinge, der boede i Alexandria, Egypten at oversætte de jødiske skrifter til græsk. Når alt kommer til alt kunne mange af disse jøder ikke længere tale hebraisk eller arameisk begge tale i det, der i dag er Israel. Det arbejde, de producerede, blev kaldt Septuagint-versionen, som også blev den mest citerede version af Skrifterne i det nye kristne nye testamente, udover de bøger, der skulle blive kanoniseret i den jødiske bibel og senere i den protestantiske bibel . Oversættere af Septuaginta tilføjede nogle syv bøger, der ofte ikke vises i protestantiske bibler, men betragtes som deuterokanoniske bøger og er derfor til stede i katolske og østlige ortodokse bibler. Faktisk betragtede ortodokse gejstlige og lærde ofte Septuagint-bibelen som bedre end den masoretiske hebraiske tekst.

I den sidste halvdel af det første årtusinde CE oprettede grupper af jødiske skriftkloge kendt som Masoretes et system med tegn for at sikre korrekt udtale og recitation af den bibelske tekst. De forsøgte også at standardisere afsnitinddelinger og opretholde korrekt gengivelse af teksten af ​​fremtidige skriftkloge ved at udarbejde lister over Bibelens vigtigste ortografiske og sproglige træk. To hovedskoler eller familier fra Masoretes, Ben Naphtoli og Ben Asher, skabte lidt forskellige masoretiske tekster. Ben Asers version var fremherskende og danner grundlaget for moderne bibelske tekster. Den ældste kilde til Masoretic Text Bible er Aleppo Codex Keter Aram Tzova fra cirka 925 e.Kr. Selvom det er den nærmeste tekst til Ben Asher-skolen i Masoretes, overleves den i en ufuldstændig form, da den mangler næsten al Torah. Den ældste komplette kilde til den masoretiske tekst er Codex Leningrad (B-19-A) Codex L fra 1009 e.Kr.

Mens masoretisk tekst i Bibelen er et enestående omhyggeligt arbejde, er det ikke perfekt. For eksempel er der i et meget begrænset antal tilfælde meningsløse oversættelser, og der er tilfælde, hvor tidligere bibelske kilder fra Det Døde Hav (opdaget siden Anden Verdenskrig) er mere enig med Septuaginta end med den masoretiske tekst i den jødiske bibel. Derudover er der større signifikante forskelle mellem den masoretiske tekst i Bibelen og både Septuagint-bibelen og den samaritanske Torah, som adskiller sig i levetiden for figurerne fra Noahs tid før floden, der er givet i Første Mosebog. Så hvem kan fortælle, hvilken af ​​disse kilder der er den tidligste og derfor den rigtige.

Visse ting skal tages i betragtning vedrørende moderne bibler, især med hensyn til de kristne græske skrifter eller Det Nye Testamente. For det første tog det den kristne kirke lang tid at bestemme, hvilke bøger der skulle kanoniseres eller bestemmes som korrekte værker, der afspejler kristendommens natur og også inspireres. Bemærk, at en række af bøgerne i Det Nye Testamente havde svært ved at blive anerkendt i østgræsktalende dele af det romerske imperium, men efter at kristendommen blev legaliseret under Konstantin, blev det nye testamenton kanoniseret, som det findes i dag i det vestlige romerske imperium. . Det var ved 382, ​​men anerkendelse af kanoniseringen af ​​den samme liste over bøger fandt ikke sted i det østlige romerske imperium før efter 600 e.Kr. Det skal dog erkendes, at de 27 bøger, der i sidste ende blev accepteret som kanoniske, generelt havde længe været accepteret som en afspejling af den tidlige kristne kirkes historie og lære. For eksempel ser Origen (fra Alexandria 184-253 e.Kr.) ud til at have brugt alle de 27 bøger som skrifter, der senere officielt blev kanoniseret længe før kristendommen blev legaliseret.

I det østlige imperium, det østlige romerske imperium, forblev græsk det grundlæggende sprog for kristne bibler og kristne, men i den vestlige del af imperiet, som gradvist faldt i hænderne på germanske angribere, såsom goterne, frankerne vinklerne og sakserne, brugen af ​​græsk forsvandt næsten. Men latin forblev, og den vestlige kirkes primære bibel var Jerome's Latin Vulgate, og Romerkirken modsatte sig oversættelsen af ​​dette arbejde til et hvilket som helst af de sprog, der blev udviklet gennem de lange århundreder, der kaldes middelalderen. Årsagen til det er, at Romerkirken følte, at Bibelen kunne bruges mod kirkens lære, hvis den faldt i hænderne på medlemmer af lægfolk og medlemmer af mange nationer. Og mens der var oprør mod kirken fra det 11. århundrede og fremefter, kunne de fleste af dem udslettes med støtte fra verdslige myndigheder.

Alligevel opstod der en vigtig bibeloversættelse i England. Det var Wycliffe-oversættelsen (John Wycliffe-bibeloversættelser blev gjort til mellemengelsk ca. 1382-1395) af Det Nye Testamente, som blev oversat fra latin. Men det blev forbudt i 1401, og dem, der brugte det, blev jaget og dræbt. Det var derfor kun som et resultat af renæssancen, at Bibelen begyndte at blive vigtig i store dele af den vesteuropæiske verden, men det skal bemærkes, at visse begivenheder måtte finde sted meget tidligere, som var vigtige for bibelsk oversættelse og offentliggørelse.

Hvad angår det skrevne græske sprog, omkring år 850 e.Kr. opstod en ny type græske bogstaver, kaldet ”græsk minuscule. Før var de græske bøger skrevet med unicals, noget som udsmykkede store bogstaver, og de har ingen br mellem ord og ingen tegnsætning; men med introduktionen af ​​de små bogstaver begyndte ord at blive adskilt og tegnsætning begyndte at blive introduceret. Interessant nok begyndte meget det samme at foregå i Vesteuropa med introduktionen af ​​det, der blev kaldt "karolingisk minuscule." Så selv i dag står bibeloversættere, der ønsker at kontrollere gamle græske manuskripter, over for problemet med hvordan man kan tegne teksterne, men lad os gå videre til renæssancen, for det var på det tidspunkt, at en række ting fandt sted.

Først og fremmest var der en stor opvågnen til vigtigheden af ​​gammel historie, som omfattede studiet af klassisk latin og en fornyet interesse for græsk og hebraisk. Således kom to vigtige forskere frem i det senere 15. og tidlige 16. århundrede. Disse var Desiderius Erasmus og Johann Reuchlin. Begge var græske lærde, og Reuchlin var også en hebraisk lærd; af de to var Erasmus vigtigere, for det var han, der producerede en række recensioner af det græske Nye Testamente, som kunne tjene som grundlag for nye oversættelser.

Disse tilbagekaldelser var revisioner af tekst baseret på omhyggelige analyser af originale kristne græske bibelske dokumenter, der tjente som grundlag for mange af oversættelserne af Det Nye Testamente til forskellige sprog, især tysk, engelsk, fransk og spansk. Ikke overraskende var de fleste oversættelser af protestanter. Men som tiden gik, var nogle også af katolikker. Heldigvis var alt dette kort efter trykpressens udvikling, og det blev derfor let at udskrive mange forskellige oversættelser af Bibelen og distribuere dem bredt.

Før jeg går videre, skal jeg bemærke noget andet; det var, at ærkebiskop Stephen Langton fra Magna Carta-berømmelsen i det tidlige 13. århundrede introducerede den praksis at tilføje kapitler til praktisk talt alle bibelbøger. Derefter, da de engelske oversættelser af Bibelen fandt sted, var de tidligste engelske oversættelser af Bibelen baseret på de martyrdøde Tyndale og Myles Coverdale. Efter Tyndales død fortsatte Coverdale oversættelsen af ​​Skrifterne, der blev kaldt Matthew Bible. I 1537 var det den første engelske bibel, der blev offentliggjort lovligt. På det tidspunkt havde Henry VIII fjernet England fra den katolske kirke. Senere blev der udskrevet en kopi af biskoppenes bibel, og derefter kom Genèvebibelen.

Ifølge en erklæring på Internettet har vi følgende: Den mest populære oversættelse (dvs. engelsk oversættelse) var Genèvebibelen 1556, der først blev offentliggjort i England i 1576, og som var blevet foretaget i Genève af engelske protestanter, der boede i eksil under Bloody Marys forfølgelse. Den blev aldrig godkendt af kronen og var især populær blandt puritanere, men ikke blandt mange mere konservative præster. I 1611 blev King James Bible imidlertid trykt og udgivet, selvom det tog noget tid at blive populær eller mere populær end Genève-bibelen. Imidlertid var det en bedre oversættelse af dens smukke engelsk, dens hårdhed, men den er forældet i dag, fordi engelsk har ændret sig meget siden 1611. Det var baseret på de få græske og hebraiske kilder, som dengang var; vi har mange flere i dag, og fordi nogle af mange engelske ord, der bruges i det, er ukendte for folk i det 21. århundrede.

Okay, jeg vil følge denne præsentation med den fremtidige diskussion om moderne oversættelser og deres problemer, men lige nu vil jeg invitere min kollega Eric Wilson til at diskutere nogle af de ting, jeg har præsenteret i denne korte oversigt over Bibelens historie .

Eric Wilson: Okay Jim, du nævnte små bogstaver. Hvad er en græsk minuscule?

James Penton: Nå, udtrykket minuscule betyder virkelig små eller små bogstaver snarere end de store store bogstaver. Og det er sandt for grækerne; det gælder også vores eget system til skrivning eller udskrivning.

Eric Wilson: Du nævnte også pensioner. Hvad er pension?

James Penton: Nå, en recension, det er et udtryk, som folk virkelig burde lære, hvis de er interesserede i Bibelens historie. Vi ved, at vi ikke har nogen af ​​de originale manuskripter eller skrifter, der blev skrevet ind i Bibelen. Vi har kopier af kopier, og ideen var at vende tilbage til de tidligste kopier, som vi har, og måske i en række forskellige former, der er kommet ned til os, og der er skriveskoler. Med andre ord minuscule skrifter eller ikke minuscule skrifter, men snarere uncial skrifter, der vises i den tidlige romerske tid, og dette gjorde det vanskeligt at vide nøjagtigt, hvad skrifter var i apostlenes tid, lad os sige, og derfor besluttede Erasmus fra Rotterdam at lav en recension. Hvad var det nu? Han samlede alle kendte manuskripter fra oldtiden, der var skrevet på græsk, og gennemgik dem, studerede dem omhyggeligt og fastslog, hvilket var det bedste bevis for en bestemt tekst eller skrift. Og han erkendte, at der var nogle skrifter, der var kommet ned i den latinske version, den version, der var blevet brugt gennem hundreder af år i vestlige samfund, og han fandt ud af, at der var tilfælde, der ikke var i de originale manuskripter. Så han studerede disse og skabte en recension; det er et værk, der var baseret på det bedste bevis, han havde på det bestemte tidspunkt, og han var i stand til at fjerne eller vise, at visse tekster på latin ikke var korrekte. Og det var en udvikling, som hjalp til med at rense de bibelske gerninger, så vi kommer noget tættere på originalen gennem tilbagekaldelser.

Siden Erasmus 'tid i det tidlige 16. århundrede er der opdaget mange, mange flere manuskripter og papyri (hvis du vil), og vi ved nu, at hans recension ikke var opdateret, og lærde har arbejdet lige siden virkelig for at rense skrifterne, såsom Westcott og Hort i det 19. århundrede og nyere tilbagevendelser siden den tid. Og så hvad vi har, er et billede af, hvordan de oprindelige bibelske bøger var, og de findes generelt i de nyeste versioner af Bibelen. Så på en måde er Bibelen renset og er bedre end den var på Erasmus 'tid og bestemt bedre end den var i middelalderen.

Eric Wilson: Okay Jim, kan du nu give os et eksempel på en recension? Måske en der får folk til at tro på treenigheden, men som siden har vist sig at være falske.

James Penton: Ja, der er et par af disse ikke kun med hensyn til treenigheden. Måske er en af ​​de bedste, bortset fra det, beretningen om kvinden, der blev fanget i utroskab, og som blev ført frem til Jesus for at dømme hende, og han nægtede at gøre det. Den beretning er enten falsk eller kaldes undertiden "en roaming- eller bevægelseskonto", som vises i forskellige dele af Det Nye Testamente og især evangelierne; det er en; og så er der hvad der kaldes “Trinitarisk komma, ”Og det er, der er tre, der vidner i himlen, Faderen, Sønnen og Helligånden eller Helligånden. Og det har vist sig at være falske eller unøjagtige, ikke i den oprindelige Bibel.

Erasmus vidste dette, og i de to første tilbagekaldelser, han producerede, så det ikke ud, og han stod over for en stor forstyrrelse fra katolske teologer, og de ønskede ikke, at det skulle tages ud af Skriften; de ville have det derinde, hvad enten det skulle have været eller ej. Og til sidst brød han sammen og sagde godt, hvis du kan finde et manuskript, der viser, at dette var til stede, og de fandt et sent manuskript, og han lagde det i, i den tredje udgave af hans recension, og selvfølgelig var det under pres . Han vidste bedre, men på det tidspunkt kunne enhver, der tog stilling mod det katolske hierarki eller for den sags skyld mange protestanter, ende med at blive brændt på bålet. Og Erasmus var for lys en mand til at genkende dette, og selvfølgelig var der mange, der kom til hans forsvar. Han var en meget taktfuld person, der ofte flyttede fra sted til sted, og han var meget interesseret i at rense Bibelen, og vi har, at vi skylder Erasmus meget, og nu erkendes det virkelig, hvor vigtig hans holdning var.

Eric Wilson: Det store spørgsmål, føler du forskellene mellem den masoretiske tekst og Septuaginta, for ikke at nævne andre gamle manuskripter, ugyldiggør Bibelen som Guds ord? Lad mig sige dette til at begynde med. Jeg kan ikke lide udtrykket, der bruges i kirker og af almindelige folk, om at Bibelen er Guds ord. Hvorfor modsætter jeg mig dette? Fordi Skriften aldrig kalder sig ”Guds ord”. Jeg tror, ​​at Guds ord vises i Skriften, men det skal huskes, at meget af Skriften ikke har noget med Gud direkte at gøre og er en historisk beretning om, hvad der skete med Israels konger og så videre, og vi også har djævelen tale og også mange falske profeter, der taler i Bibelen, og at kalde Bibelen som helhed "Guds ord" er, tror jeg, forkert; og der er nogle fremragende lærde, der er enige i det. Men det jeg er enig med er, at det er de hellige skrifter, de hellige skrifter, der giver os et billede af menneskeheden over tid, og det synes jeg er meget, meget vigtigt.

Skader det faktum, at der er ting i Bibelen, der synes at modsige den anden, ødelægger det vores forståelse af denne række bøger? Jeg tror ikke det. Vi er nødt til at se på sammenhængen med hvert citat fra Bibelen og se, om det modsiger så alvorligt, eller at de modsiger hinanden så alvorligt, at det får os til at miste tilliden til Bibelen. Jeg tror ikke, det er tilfældet. Jeg tror, ​​at vi er nødt til at se på konteksten og altid bestemme, hvad konteksten siger på et givet tidspunkt. Og ofte er der ret lette svar på problemet. For det andet tror jeg, at Bibelen viser en ændring gennem århundrederne. Hvad mener jeg med dette? Der er en tankegang, der kaldes "frelseshistorie." På tysk hedder det heilsgeschichte og dette udtryk bruges ofte af lærde selv på engelsk. Og hvad det betyder er, at Bibelen er en fortolkning af Guds vilje.

Gud fandt mennesker, som de var i et givet samfund. For eksempel blev israelitterne opfordret til at gå ind i det lovede land Kana'an og tilintetgøre det folk der boede der. Hvis vi nu kommer til kristendommen, den tidlige kristendom, troede de kristne ikke på at tage sværdet op eller kæmpe militært i flere århundreder. Det var først efter, at kristendommen virkelig blev legaliseret af det romerske imperium, at de begyndte at deltage i militære bestræbelser og blev lige så barske som nogen. Før det var de pacifistiske. De tidlige kristne handlede på en meget anden måde end hvad David og Joshua og andre havde handlet i kamp med de hedenske samfund omkring og i selve Kana'an. Så Gud tillod det, og ofte er vi nødt til at stå tilbage og sige: "Nå, hvad handler du alt om Gud?" Nå, Gud svarer dette i Jobs bog, når han siger: Se, jeg skabte alle disse ting (jeg parafraserer her), og du var ikke i nærheden, og hvis jeg tillader, at nogen dræbes, kan jeg også bringe personen tilbage fra graven, og den person kan stå igen i fremtiden. Og de kristne skrifter viser at det vil ske. Der vil være en generel opstandelse.

Så vi kan ikke altid sætte spørgsmålstegn ved Guds synspunkt i disse ting, fordi vi ikke forstår, men vi ser dette rive op eller bevæge sig fra meget grundlæggende begreber i Det gamle testamente eller de hebraiske skrifter til profeterne og i sidste ende til det nye Testamente, som giver os forståelsen af, hvad Jesus fra Nasaret handlede om.

Jeg har dyb tillid til disse ting, så der er måder, vi kan se på Bibelen på, hvilket gør den forståelig som udtryk for Guds vilje og hans guddommelige frelsesplan for menneskeheden i verden. Vi må også genkende noget andet, understregede Luther en bogstavelig fortolkning af Bibelen. Det går lidt langt, fordi Bibelen er en bog med metaforer. For det første ved vi ikke, hvordan himlen er. Vi kan ikke nå ind i himlen, og selvom der er en hel del materialister, der siger, ”ja, dette er alt, hvad der er, og der er intet ud over,” ja, måske er vi som de små indiske fakiere, der var blinde indiske fakiere og som holdt fast i forskellige dele af elefanten. De kunne ikke se elefanten som en helhed, fordi de ikke havde evnen, og der er dem i dag, der siger, at menneskeheden ikke er i stand til at forstå alt. Jeg synes det er sandt, og derfor serveres vi i Bibelen af ​​den ene metafor efter den anden. Og hvad dette er, Guds vilje forklares i symboler, som vi kan forstå, menneskelige symboler og fysiske symboler, som vi kan forstå; og derfor kan vi nå ud og forstå Guds vilje gennem disse metaforer og symboler. Og jeg tror, ​​at der er meget af det, der er nødvendigt for at forstå, hvad Bibelen er, og hvad Guds vilje er; og vi er alle ufuldkomne.

Jeg tror ikke, jeg har nøglen til alle sandhederne i Bibelen, og jeg tror ikke, at nogen anden har det. Og folk er meget fræk, når de tror, ​​at de har Guds umiddelbare retning til at fortælle, hvad sandheden er, og det er uheldigt, at både de store kirker og mange sekteriske bevægelser inden for kristenheden prøver at påtvinge andre deres teologi og deres doktriner. Når alt kommer til alt, siger Skriften ét sted, at vi ikke har brug for lærere. Vi kan, hvis vi forsøger at lære tålmodigt og forstå Guds vilje gennem Kristus, kan vi få et billede. Selvom det ikke er et perfekt, fordi vi er langt fra perfekte, men ikke desto mindre er der sandheder der, som vi kan anvende i vores liv og bør gøre. Og hvis vi gør det, kan vi have stor respekt for Bibelen.

Eric Wilson: Tak Jim for at dele disse interessante fakta og indsigter med os.

Jim Penton: Mange tak Eric, og jeg er så glad for at være her og arbejde sammen med dig i en besked til mange, mange mennesker, der gør ondt for bibelske sandheder og sandheden om Guds kærlighed og Kristi kærlighed og vigtigheden af vor Herre Jesus Kristus, for os alle. Vi kan have forskellige forståelser fra andre, men i sidste ende vil Gud afsløre alle disse ting, og som apostelen Paulus sagde, ser vi mørkt i et glas, men så vil vi forstå eller vide alt.

Meleti Vivlon

Artikler af Meleti Vivlon.
    19
    0
    Vil elske dine tanker, bedes du kommentere.x
    ()
    x