Lad os sige, at en mand skulle henvende sig til dig på gaden og sige dig, "Jeg er kristen, men jeg tror ikke, at Jesus er Guds søn." Hvad ville du tro? Du undrer dig sandsynligvis over, om manden havde mistet tankerne. Hvordan kan du nogen kalde sig kristen, mens du benægter Jesus som Guds søn?

Min far plejede at joke: "Jeg kan kalde mig en fugl og stikke en fjer i min hat, men det betyder ikke, at jeg kan flyve." Pointen er, at det at sætte en etiket på noget gør det ikke sådan.

Hvad hvis jeg fortalte dig, at de fleste mennesker, der kalder sig treenighedsfolk, ikke rigtig tror på treenigheden? De mærker sig selv "trinitariske", men det er de virkelig ikke. Det kan virke som en særlig uhyrlig påstand at komme med, men jeg kan forsikre dig om, at den er bakket op af hård statistik.

I en 2018-undersøgelse foretaget af Ligonier-ministerier og Life Way Research, hvor 3,000 amerikanere blev interviewet, fandt forskerne, at 59% af amerikanske voksne mener, at "Helligånden er en styrke, ikke et personligt væsen."[I]

Når det kom til amerikanere med ”evangelisk tro” ... undersøgelsen viste, at 78% mener, at Jesus var det første og største væsen skabt af Gud Faderen.

En grundlæggende princip i treenighedslæren er, at der er tre ligeværdige personer. Så hvis Sønnen er skabt af Faderen, kan han ikke være lig Faderen. Og hvis Helligånden ikke er en person, men en styrke, så er der i bedste fald ikke tre personer i treenigheden, men kun to.

Dette illustrerer, at de fleste mennesker, der tror på treenigheden, gør det, fordi det er det, deres kirke lærer, men de forstår slet ikke treenigheden.

Under forberedelsen af ​​denne serie har jeg set et antal videoer af enkeltpersoner, der promoverer treenigheden som en grundlæggende doktrin om kristendommen. I årenes løb har jeg også diskuteret treenigheden i ansigt til ansigt-møder med stærke tilhængere af læren. Og ved du hvad der er interessant ved alle disse diskussioner og videoer? De fokuserer alle på Faderen og Sønnen. De bruger enormt meget tid og kræfter på at bevise, at Faderen og Sønnen begge er den samme Gud. Helligånden ignoreres næsten.

Treenighedslæren er som en trebenet skammel. Det er meget stabilt, så længe alle tre ben er faste. Men du fjerner kun det ene ben, og afføringen er ubrugelig. Så i denne anden video af vores serie vil jeg ikke fokusere på Faderen og Sønnen. I stedet vil jeg fokusere på Helligånden, for hvis Helligånden ikke er en person, så er der ingen måde, det kan være en del af treenigheden. Vi behøver ikke at spilde nogen tid på at se på Fader og Sønnen, medmindre vi vil skifte fra at lære treenigheden til en dualitet. Det er et helt andet problem.

Trinitariere vil forsøge at overbevise dig om, at læren går tilbage til det første århundrede og endda citere nogle tidlige kirkefædre for at bevise pointen. Det beviser ikke rigtig noget. Ved slutningen af ​​det første århundrede kom flertallet af kristne fra hedensk baggrund. Hedenske religioner inkluderede troen på en treenighed af guder, så det ville være meget let for hedenske ideer at blive introduceret i kristendommen. Den historiske optegnelse viser, at debatten om Guds natur rasede helt ind i det fjerde århundrede, da Trinitarians til sidst med den romerske kejsers opbakning vandt.

De fleste mennesker vil fortælle dig, at treenigheden som en officiel kirkelære opstod i 324 e.Kr. på Nicaea-rådet. Det kaldes ofte Nicene Creed. Men faktum er, at treenighedslæren ikke blev til i 324 e.Kr. i Nicea. Det, der blev aftalt af biskopperne, var Faderens og Sønnens dualitet. Det ville gå mere end 50 år, før Helligånden blev føjet til ligningen. Det skete i 381 e.Kr. på Konstantinopel-rådet. Hvis treenigheden er så åbenbar i Skriften, hvorfor tog det biskopperne over 300 år at kodificere Guds dualitet og derefter yderligere 50 at tilføje i Helligånden?

Hvorfor tror flertallet af amerikanske trinitariere ifølge den undersøgelse, vi netop henviste til, at Helligånden er en styrke og ikke en person?

Måske kommer de til denne konklusion på grund af den næsten fuldstændige mangel på endda omstændelige beviser, der understøtter tanken om, at Helligånden er Gud. Lad os se på nogle af faktorerne:

Vi ved, at Guds navn er YHWH, hvilket i det væsentlige betyder "jeg eksisterer" eller "jeg er". På engelsk bruger vi muligvis oversættelsen Jehova, Yahweh eller Yehowah. Uanset hvilken form vi bruger, anerkender vi, at Gud, Faderen, har et navn. Sønnen har også et navn: Jesus eller Yeshua på hebraisk, hvilket betyder "YHWH redder", fordi navnet Yeshua bruger den korte form eller forkortelse for Guds guddommelige navn, "Yah".

Så Faderen har et navn, og Søn har et navn. Faderens navn vises i Skriften næsten 7000 gange. Sønnens navn vises tusind gange. Men Helligånden får slet ikke noget navn. Helligånden har ikke noget navn. Et navn er vigtigt. Hvad er det første, du lærer om en person, når du møder dem for første gang? Deres navn. En person har et navn. Man kan forvente, at en person, der er lige så vigtig som treenighedens tredje person, det vil sige gudgudens person, har et navn som de to andre, men hvor er det? Helligånden får intet navn i Skriften. Men inkonsekvensen stopper ikke der. For eksempel bliver vi bedt om at tilbede Faderen. Vi bliver bedt om at tilbede Sønnen. Vi bliver aldrig bedt om at tilbede Helligånden. Vi bliver bedt om at elske Faderen. Vi bliver bedt om at elske Sønnen. Vi bliver aldrig bedt om at elske Helligånden. Vi bliver bedt om at have tillid til Faderen. Vi bliver bedt om at have tillid til Sønnen. Vi bliver aldrig bedt om at have tillid til Helligånden.

 • Vi kan døbes med Helligånd - Matt 3:11.
 • Vi kan blive fyldt med Helligånd - Lukas 1:41.
 • Jesus blev fyldt med Helligånd - Lukas 1:15. Kan Gud fyldes med Gud?
 • Helligånden kan lære os - Lukas 12:12.
 • Helligånden kan producere mirakuløse gaver - Apostelgerninger 1: 5.
 • Vi kan blive salvet med Helligånd - Apostelgerninger 10:38, 44 - 47.
 • Helligånden kan helliggøre - Romerne 15:19.
 • Helligånden kan eksistere i os - 1 Korinther 6:19.
 • Helligånden bruges til at forsegle Guds udvalgte - Efeserne 1:13.
 • Gud lægger sin hellige ånd i os - 1 Thessaloniker 4: 8. Gud lægger ikke Gud i os.

De, der ønsker at promovere Helligånden som person, fremsætter bibelsk tekster, der antropomorfiserer ånden. De vil hævde, at disse er bogstavelige. For eksempel vil de citere Efeserne 4:13, der taler om at sørge over Helligånden. De hævder, at du ikke kan sørge for en styrke. At du kun kan sørge for en person.

Der er to problemer med denne tankegang. Den første er antagelsen om, at hvis du kan bevise, at Helligånden er en person, har du bevist treenigheden. Jeg kan bevise, at engle er personer, hvilket ikke gør dem til Gud. Jeg kan bevise, at Jesus er en person, men igen gør det ham ikke til Gud.

Det andet problem med denne tankegang er, at de introducerer det, der er kendt som en sort eller hvid fejlslutning. Deres ræsonnement går således: Enten er Helligånden en person, eller Helligånden er en kraft. Hvilken arrogance! Igen henviser jeg til den analogi, jeg har brugt i tidligere videoer om at forsøge at beskrive farven rød til en mand, der blev født blind. Der er ingen ord, der korrekt beskriver det. Der er ingen måde for den blinde mand at forstå farve fuldt ud. Lad mig illustrere de vanskeligheder, vi står over for.

Forestil dig et øjeblik, at vi kunne genoplive nogen fra 200 år siden, og han havde lige været vidne til, hvad jeg gjorde. Ville han have noget håb om korrekt at forstå, hvad der lige er sket? Han ville have hørt en kvindes stemme besvare mit spørgsmål intelligent. Men der var ingen kvinde til stede. Det ville være magisk for ham, trolldom endda.

Forestil dig at opstandelsen lige var sket. Du sidder hjemme i din stue med din oldefar-oldefar. Du råber: "Alexa, skru ned lyset og spil os noget musik." Pludselig dæmpes lysene, og musikken begynder at lyde. Kunne du endda begynde at forklare, hvordan alt det fungerer på en måde, som han ville forstå? For den sags skyld, forstår du endda hvordan det hele fungerer selv?

For tre hundrede år siden vidste vi ikke engang, hvad elektricitet var. Nu har vi selvkørende biler. Det er, hvor hurtigt vores teknologi er avanceret på så kort tid. Men Gud har eksisteret for evigt. Universet er milliarder år gammelt. Hvilken teknologi har Gud til rådighed?

Hvad er Helligånden? Jeg har ingen ide. Men jeg ved hvad det ikke er. En blind mand kan muligvis ikke forstå, hvad farven rød er, men han ved, hvad den ikke er. Han ved, at det ikke er et bord eller en stol. Han ved, at det ikke er mad. Jeg ved ikke, hvad Helligånden virkelig er. Men hvad jeg ved, er hvad Bibelen fortæller mig. Det fortæller mig, at det er det middel, som Gud bruger til at udrette alt, hvad han ønsker at opnå.

Ser du, vi er involveret i et falsk dilemma, en sort-hvid fejlslutning ved at argumentere for, om Helligånden er en kraft eller en person. Jehovas Vidner hævder for det første, at det er en styrke, ligesom elektricitet, mens trinitariere hævder, at det er en person. At gøre det til den ene eller den anden er uforvarende at engagere sig i en form for arrogance. Hvem skal vi sige, at der ikke kan være nogen tredje mulighed?

Påstanden om, at det er en kraft som elektricitet, er sophomorisk. Elektricitet kan ikke gøre noget i sig selv. Det skal fungere inden for en enhed. Denne telefon drives af elektricitet og kan gøre mange fantastiske ting. Men i sig selv kan kraften af ​​elektricitet ikke gøre nogen af ​​disse ting. En simpel kraft kan ikke gøre hvad den hellige ånd gør. Men denne telefon kan heller ikke gøre noget i sig selv. Det kræver, at en person kommanderer det, bruger det. Gud bruger Helligånden til at gøre hvad han vil have det. Så det er en kraft. Nej, det er meget mere end det. Er det en person, nej. Hvis det var en person, ville det have et navn. Det er noget andet. Noget mere end en styrke, men noget andet end en person. Hvad er det? Jeg ved det ikke, og jeg behøver ikke vide mere, end jeg har brug for at vide, hvordan denne lille enhed gør det muligt for mig at tale og se en ven, der bor på den anden side af verden.

Så når vi går tilbage til Efeserne 4:13, hvordan er det muligt at sørge over Helligånden?

For at besvare dette spørgsmål, lad os læse Mattæus 12:31, 32:

”Og så siger jeg jer, enhver form for synd og bagvaskelse kan tilgives, men blasfemi mod Ånden vil ikke blive tilgivet. Enhver, der taler et ord mod Menneskesønnen, vil blive tilgivet, men enhver, der taler imod Helligånden, vil ikke blive tilgivet hverken i denne tidsalder eller i den kommende tid. ” (Mattæus 12:31, 32 DN)

Hvis Jesus er Gud, og du kan bespotte Jesus og stadig blive tilgivet, hvorfor er det så, at du ikke også kan bespotte Helligånden og blive tilgivet, forudsat at den hellige ånd også er Gud? Hvis de begge er Gud, så bespottes den ene bespottende den anden, er det ikke?

Men hvis vi forstår, at det ikke handler om en person, men snarere hvad Helligånden repræsenterer, kan vi give mening herom. Svaret på dette spørgsmål afsløres i et andet afsnit, hvor Jesus lærer os om tilgivelse.

“Hvis din bror eller søster synder imod dig, irettesæt dem; og hvis de omvender sig, tilgiv dem. Selvom de synder mod dig syv gange om dagen og syv gange kommer tilbage til dig og siger 'Jeg omvender dig,' skal du tilgive dem. " (Lukas 17: 3, 4 Bibelen)

Jesus fortæller os ikke, at vi bare skal tilgive alle og enhver, uanset hvad. Han stiller en betingelse for vores tilgivelse. Vi skal tilgive frit, så længe personen, hvad er ordet, “omvender sig”. Vi tilgiver mennesker, når de omvender sig. Hvis de ikke er villige til at omvende sig, ville vi blot give forkert adfærd mulighed for at tilgive.

Hvordan tilgiver Gud os? Hvordan udgydes hans nåde over os? Hvordan renses vi for vores synder? Ved Helligånd. Vi er døbt med Helligånd. Vi er salvet med Helligånd. Vi er bemyndiget af Helligånden. Ånden frembringer en ny person, en ny personlighed. Det producerer en frugt, der er en velsignelse. (Galaterne 5:22) Kort sagt er det Guds gave, som vi frit får. Hvordan synder vi imod det? Ved at smide denne vidunderlige nådegave tilbage i hans ansigt.

"Hvor meget strengere tror du, at nogen fortjener at blive straffet, der har trampet Guds søn under fødderne, som har behandlet blodet fra pagten, som helligede dem som en uhellig ting, og som har fornærmet nådens ånd?" (Hebræerne 10:29 DNB)

Vi synder mod Helligånden ved at tage den gave, som Gud har givet os, og trampe over den. Jesus fortalte os, at vi skal tilgive så ofte folk kommer til os og omvender sig. Men hvis de ikke omvender sig, behøver vi ikke tilgive. En person, der synder mod Helligånden, har mistet evnen til at omvende sig. Han har taget den gave, som Gud har givet ham, og trampet over den. Faderen giver os Helligåndens gave, men det er kun muligt, fordi han først gav os sin søns gave. Hans søn gav os sit blod som en gave til at helliggøre os. Det er gennem det blod, Faderen giver os Helligånden for at vaske os fri for synd. Alt dette er gaver. Helligånden er ikke Gud, men den gave, Gud giver os til vores forløsning. At afvise det er at afvise Gud og miste livet. Hvis du afviser den hellige ånd, har du forhærdet dit hjerte, så du ikke længere har kapacitet til at omvende dig. Ingen anger, ingen tilgivelse.

Den trebenede afføring, der er treenighedslæren, afhænger af, at Helligånden ikke kun er en person, men også Gud selv, men der er ingen skriftlige beviser, der understøtter en sådan påstand.

Nogle kan citere beretningen om Ananias i et forsøg på at finde noget bid i Skriften til deres idé. Den lyder:

”Da sagde Peter,“ Ananias, hvordan kan det være, at Satan har fyldt dit hjerte så, at du har løjet for Helligånden og har opbevaret nogle af de penge, du har modtaget for landet? Hørte det ikke dig før det blev solgt? Og efter at de var solgt, var pengene ikke til din rådighed? Hvad fik dig til at tænke på at gøre sådan noget? Du har ikke kun løjet for mennesker, men for Gud. ” (Apostlenes Gerninger 5: 3, 4 DNXNUMX)

Ræsonnementet, der bruges her, er at da Peter siger, at de løj for både Helligånden og Gud, skal Helligånden være Gud. Lad mig illustrere, hvorfor denne begrundelse er mangelfuld.

I USA er det imod loven at lyve over for en FBI-agent. Hvis en specialagent stiller dig et spørgsmål, og du lyver ham, kan han anklage dig for forbrydelsen ved at lyve over for en føderal agent. Du skylder for at lyve for FBI. Men du lyver ikke for FBI, du løj kun for en mand. Dette argument vil ikke få dig ud af problemer, fordi specialagenten repræsenterer FBI, så ved at lyve for ham har du løjet for FBI, og da FBI er et føderalt bureau, har du også løjet for regeringen for De Forenede Stater. Denne erklæring er sand og logisk, og hvad mere er, vi accepterer den alle, mens vi erkender, at hverken FBI eller den amerikanske regering er væsener.

De, der prøver at bruge denne passage til at fremme ideen om, at Helligånden er Gud, glemmer, at den første person, de løj for, var Peter. Ved at lyve for Peter løj de også for Gud, men ingen tror, ​​at Peter er Gud. Ved at lyve for Peter arbejdede de også mod Helligånden, som Faderen tidligere havde udøst over dem ved deres dåb. At arbejde mod denne ånd var at arbejde mod Gud, men ånden var ikke Gud, men det middel, hvormed han havde helliggjort dem.

Gud sender sin hellige ånd for at udrette alle ting. At modstå det er at modstå den, der sendte det. At acceptere det er at acceptere den, der sendte det.

For at opsummere fortæller Bibelen os, at den er fra Gud eller fra Gud eller sendt af Gud. Det fortæller os aldrig, at Helligånden er Gud. Vi kan ikke sige nøjagtigt, hvad Helligånden er. Men så kan vi heller ikke sige nøjagtigt, hvad Gud er. Sådan viden ud over forståelse.

Når det er sagt, betyder det ikke noget, at vi ikke nøjagtigt kan definere dens natur. Det der betyder noget er, at vi forstår, at vi aldrig bliver befalet at tilbede det, elske det eller sætte tillid til det. Vi skal tilbede, elske og stole på både Faderen og Sønnen, og det er alt, hvad vi har brug for at bekymre os om.

Det er klart, at Helligånden ikke er en del af nogen treenighed. Uden det kan der ikke være nogen treenighed. En dualitet måske, men en treenighed, nej. Dette stemmer overens med det, Johannes fortæller os om formålet med det evige liv.

Johannes 17: 3 fortæller os:

"Nu er dette evigt liv: at de kender dig, den eneste sande Gud og Jesus Kristus, som du har sendt." (NIV)

Bemærk, der er ingen omtale af at lære Helligånden at kende, kun Faderen og Sønnen. Betyder det, at både Faderen og Sønnen er Gud? Er der en guddommelig dualitet? Ja og nej.

Med den gådefulde erklæring, lad os afslutte dette emne og samle vores diskussion i den næste video ved at analysere det unikke forhold, der findes mellem Faderen og Sønnen.

Tak fordi du så med. Og tak for at støtte dette arbejde.

_________________________________________________

[I] https://www.christianitytoday.com/news/2018/october/what-do-christians-believe-ligonier-state-theology-heresy.html

Meleti Vivlon

Artikler af Meleti Vivlon.
  49
  0
  Vil elske dine tanker, bedes du kommentere.x
  ()
  x