Jesus fortalte sine disciple, at han ville sende ånden, og ånden ville lede dem til hele sandheden. John 16:13 Nå, da jeg var Jehovas Vidne, var det ikke ånden, der ledede mig, men Vagttårnet. Som en konsekvens fik jeg lært en masse ting, der ikke var rigtige, og at få dem ud af mit hoved ser ud til at være en uendelig opgave, men en glædelig opgave, for der er stor glæde ved at lære sandhed og at se den virkelige dybde af visdom, der er gemt på siderne i Guds ord.

Netop i dag lærte jeg en ting mere og fandt lidt trøst for mig selv og for alle de PIMO'er og POMO'er derude, som er, eller har gennemgået, hvad jeg gjorde, da jeg forlod et samfund, der havde defineret mit liv siden barndommen.

Idet jeg vender tilbage til 1 Korintherbrev 3:11-15, vil jeg gerne dele, hvad jeg "aflærte" i dag:

For ingen kan lægge en anden grund end den, der allerede er lagt, som er Jesus Kristus.

Hvis nogen bygger på dette fundament ved at bruge guld, sølv, ædelstene, træ, hø eller halm, vil hans håndværk være tydeligt, for dagen vil bringe det frem i lyset. Det vil blive åbenbaret med ild, og ilden vil bevise kvaliteten af ​​hver mands arbejde. Hvis det, han har bygget, overlever, vil han modtage en belønning. Hvis det er brændt op, vil han lide tab. Han vil selv blive frelst, men kun som gennem flammerne.(1 Korintherbrev 3:11-15 BSB)

Jeg blev undervist af organisationen, at dette var relateret til Jehovas Vidners forkyndelse og bibelstudiearbejde. Men det gav aldrig meget mening i lyset af det sidste vers. Vagttårnet forklarede det sådan: (Se om det giver mening for dig.)

Virkelig nøgterne ord! Det kan være meget smertefuldt at arbejde hårdt for at hjælpe nogen til at blive en discipel, kun for at se den enkelte bukke under for fristelser eller forfølgelse og til sidst forlade sandhedens vej. Paulus erkender det samme, når han siger, at vi lider tab i sådanne tilfælde. Oplevelsen kan være så smertefuld, at vores frelse beskrives som værende "som gennem ild" - som en mand, der mistede alt i en brand og selv med nød og næppe blev reddet. (w98 11/1 s. 11 par. 14)

Jeg ved ikke, hvor knyttet du blev til dine bibelstuderende, men i mit tilfælde ikke så meget. Da jeg var en sand troende i organisationen af ​​Jehovas Vidner, havde jeg bibelstuderende, der forlod organisationen, efter at jeg hjalp dem til det punkt, hvor de blev døbt. Jeg var skuffet, men at sige, at 'jeg mistede alt i en brand og var knap nok reddet', ville være at strække metaforen langt ud over bristepunktet. Det var bestemt ikke det, apostelen henviste til.

Så netop i dag havde jeg en ven, også en tidligere JW, som gjorde mig opmærksom på dette vers, og vi diskuterede det frem og tilbage, forsøgte at forstå det, og prøvede at få de gamle, implanterede ideer ud af vores kollektive hjerner. Nu hvor vi tænker selv, kan vi se, at den måde, Vagttårnet gav mening med 1 Kor 3:15, bare er latterligt selvtjenstgørende.

Men tag mod! Den hellige ånd leder os ind i hele sandheden, præcis som Jesus lovede, at den ville. Han sagde også, at sandheden også ville sætte os fri.

 "Hvis I fortsætter i Mit ord, er I i sandhed Mine disciple. Så vil du kende sandheden, og sandheden vil gøre dig fri." (Johannes 8:31).

 Fri for hvad? Fri fra vores slaveri under synd, død og ja, også falsk religion. John fortæller os det samme. Faktisk, når han tænker på vores frihed i Kristus, skriver han:

 "Jeg skriver for at advare dig om de mennesker, der vildleder dig. Men Kristus har velsignet dig med Helligånden. Nu bliver Ånden i dig, og du behøver ingen lærere. Ånden er sandfærdig og lærer dig alt. Så bliv ét i dit hjerte med Kristus, ligesom Ånden har lært dig at gøre. 1 Johannes 2:26,27. 

 Interessant. John siger, at vi, du og jeg, ikke har brug for nogen lærere. Alligevel skrev Paulus til efeserne:

"Og han [Kristus] gav nogle til at være apostle, og nogle profeter, og nogle evangelister og nogle hyrder og lærere, til fuldkommengørelse af de hellige til tjenestegerningen, til opbygningen af ​​Kristi legeme..." (Efeserne 4:11, 12 Berean Literal Bible)

 Vi tror, ​​at dette er Guds ord, så vi søger ikke at finde modsigelser, men snarere at løse tilsyneladende modsætninger. Måske i dette øjeblik lærer jeg dig noget, du ikke vidste. Men så vil nogle af jer efterlade kommentarer og ender med at lære mig noget, jeg ikke vidste. Så vi lærer alle hinanden; vi fodrer alle hinanden, hvilket Jesus hentydede til i Matthæus 24:45, da han talte om den trofaste og kloge træl, der sørgede for mad til Mesterens tjenerhus.

 Så apostlen Johannes udstedte ikke et generelt forbud mod, at vi skulle lære hinanden, men snarere fortalte han os, at vi ikke har brug for mænd til at fortælle os, hvad der er rigtigt og hvad der er forkert, hvad der er falsk og hvad der er sandt.

 Mænd og kvinder kan og vil lære andre om deres forståelse af Skriften, og de tror måske, at det var Guds ånd, der førte dem til den forståelse, og det var det måske, men i sidste ende tror vi ikke på noget, fordi nogen fortæller os det er sådan. Apostlen Johannes fortæller os, at vi „ikke har brug for nogen lærere“. Ånden i os vil guide os til sandheden og vil evaluere alt den hører, så vi også kan identificere, hvad der er falsk.

 Jeg siger alt dette, fordi jeg ikke ønsker at være som de prædikanter og lærere, der siger: "Den hellige ånd åbenbarede dette for mig." For det ville betyde, at du hellere må tro, hvad jeg siger, for hvis du ikke gør det, går du imod den hellige ånd. Nej. Ånden virker gennem os alle. Så hvis jeg måske har fundet en sandhed, som ånden førte mig til, og jeg deler denne opdagelse med en anden, er det ånden, der også vil føre dem til den samme sandhed, eller vil vise dem, at jeg tager fejl og retter. mig, så, som Bibelen siger, jern skærper jern, og vi bliver begge slebet og ført til sandheden.

 Med alt det i tankerne er her, hvad jeg tror, ​​ånden har fået mig til at forstå med hensyn til betydningen af 1 Corinthians 3: 11-15.

Som det altid burde være vores måde, starter vi med konteksten. Paulus bruger to metaforer her: Han starter fra vers 6 i 1. Korintherbrev 3 ved at bruge metaforen om en mark under dyrkning.

Jeg plantede, Apollos vandede, men Gud forårsagede væksten. (1 Korintherbrev 3:6)

Men i vers 10 skifter han til en anden metafor, nemlig en bygning. Bygningen er Guds tempel.

Ved du ikke, at du er et Guds tempel, og at Guds Ånd bor i dig? (1 Korintherbrev 3:16)

Grundlaget for bygningen er Jesus Kristus.

For ingen kan lægge en anden grund end den, der allerede er lagt, som er Jesus Kristus. (1 Korintherbrev 3:11)

Okay, så fundamentet er Jesus Kristus, og bygningen er Guds tempel, og Guds tempel er den kristne menighed, der består af Guds børn. Tilsammen er vi Guds tempel, men er vi komponenter i det tempel, der tilsammen udgør strukturen. Om dette læser vi i Åbenbaringen:

Den der sejrer Jeg vil lave en søjle i min Guds tempel, og han vil aldrig mere forlade det. På ham vil jeg skrive min Guds navn og navnet på min Guds by (det nye Jerusalem, som kommer ned fra himlen fra min Gud), og mit nye navn. (Åbenbaringen 3:12)

Med alt det i tankerne, når Paulus skriver, "hvis nogen bygger på dette fundament," hvad nu hvis han ikke taler om at tilføje bygningen ved at omvende sig, men derimod refererer til dig eller mig specifikt? Hvad hvis det, vi bygger på, fundamentet som er Jesus Kristus, er vores egen kristne person? Vores egen spiritualitet.

Da jeg var et af Jehovas vidner, troede jeg på Jesus Kristus. Så jeg byggede min åndelige person på Jesu Kristi fundament. Jeg prøvede ikke at være som Mohammad eller Buddha eller Shiva. Jeg prøvede at efterligne Guds søn, Jesus Kristus. Men det materiale, jeg brugte, var taget fra Vagttårnsorganisationens publikationer. Jeg byggede med træ, hø og halm, ikke guld, sølv og ædelsten. Træ, hø og halm er vel ikke ædle som guld, sølv og ædelstene? Men der er en anden forskel mellem disse to grupper af ting. Træ, hø og halm er brændbare. Sæt dem i ild, og de brænder op; de er væk. Men guld, sølv og ædelsten vil overleve en brand.

Hvilken brand taler vi om? Det blev klart for mig, da jeg indså, at jeg, eller rettere min spiritualitet, var det pågældende byggearbejde. Lad os genlæse, hvad Paulus siger med det synspunkt og se, om hans sidste ord nu giver mening.

Hvis nogen bygger på dette fundament ved at bruge guld, sølv, ædelstene, træ, hø eller halm, vil hans håndværk være tydeligt, for dagen vil bringe det frem i lyset. Det vil blive åbenbaret med ild, og ilden vil bevise kvaliteten af ​​hver mands arbejde. Hvis det, han har bygget, overlever, vil han modtage en belønning. Hvis det er brændt op, vil han lide tab. Han vil selv blive reddet, men kun som gennem flammerne. (1 Korintherbrev 3:12-15)

Jeg byggede på Kristi grundvold, men jeg brugte brændbare materialer. Så, efter fyrre års byggeri, kom ildprøven. Jeg indså, at min bygning var lavet af brændbare materialer. Alt, hvad jeg havde opbygget i løbet af mit liv som et af Jehovas Vidner, blev fortæret; væk. Jeg led tab. Tabet af næsten alt, hvad jeg havde holdt kært indtil da. Alligevel var jeg blevet reddet, "som gennem flammerne". Nu går jeg i gang med at bygge om, men denne gang med de rigtige byggematerialer.

Jeg tror, ​​at disse vers kan give exJW'ere en stor portion trøst, når de forlader organisationen af ​​Jehovas Vidner. Jeg siger ikke, at min forståelse er den rigtige. Døm selv. Men en ting mere, som vi kan tage fra denne passage, er, at Paulus formaner kristne til ikke at følge mennesker. Både før den passage, vi har overvejet, og også bagefter, afslutningsvis, fremhæver Paulus, at vi ikke må følge mennesker.

Hvad er Apollos så? Og hvad er Paul? De er tjenere, gennem hvem du troede, som Herren har tildelt hver sin rolle. Jeg plantede frøet, og Apollos vandede det, men Gud fik det til at vokse. Så hverken den, der planter, eller den, der vander, er noget, men kun Gud, som får tingene til at gro. (1 Korintherbrev 3:5-7)

Lad ingen bedrage sig selv. Hvis nogen af ​​jer tror, ​​han er klog i denne tidsalder, skal han blive en tåbe, så han kan blive klog. For denne verdens visdom er dårskab i Guds øjne. Som der står skrevet: "Han fanger de vise i deres list." Og igen: "Herren ved, at de vises tanker er forgæves." Hold derfor op med at prale af mænd. Alt er jeres, enten Paulus eller Apollos eller Kefas eller verden eller liv eller død eller nutiden eller fremtiden. Alle tilhører dem, og du tilhører Kristus, og Kristus tilhører Gud. (1 Korintherbrev 3:18-23)

Det, Paulus er bekymret over, er, at disse korinther ikke længere byggede på Kristi grundvold. De byggede på menneskets fundament og blev tilhængere af mennesker.

Og nu kommer vi til en finesse af Pauls ord, der er ødelæggende og alligevel så let at gå glip af. Når han taler om værket, konstruktionen eller bygningen, der er opført ved at hver enkelt bliver fortæret af ild, henviser han kun til de bygninger, der står på fundamentet, som er Kristus. Han forsikrer os om, at hvis vi bygger med gode byggematerialer på dette fundament, Jesus Kristus, så kan vi modstå ilden. Men hvis vi bygger med dårlige byggematerialer på Jesu Kristi grundvold, vil vores arbejde blive brændt op, men vi vil stadig blive frelst. Kan du se fællesnævneren? Uanset hvilke byggematerialer der bruges, vil vi blive frelst, hvis vi bygger på Kristi grundvold. Men hvad nu hvis vi ikke har bygget videre på det fundament? Hvad hvis vores fundament er anderledes? Hvad hvis vi grundlagde vores tro på mænds lære eller en organisation? Hvad hvis vi i stedet for at elske sandheden om Guds ord, elsker SANDHEDEN fra den kirke eller organisation, som vi tilhører? Vidner fortæller almindeligvis til hinanden, at de er i sandheden, men de betyder ikke i Kristus, men snarere, at være i sandheden betyder at være i organisationen.

Det, jeg nu vil sige, gælder stort set enhver organiseret kristen religion derude, men jeg vil bruge den, jeg er mest bekendt med, som et eksempel. Lad os sige, at der er en teenager opvokset siden barndommen som et af Jehovas Vidner. Denne unge mand tror på den lære, der kommer fra Vagttårnets publikationer, og begynder at være pioner lige efter gymnasiet og afsætter 100 timer om måneden til fuldtidstjenesten (vi går et par år tilbage). Han rykker frem og bliver en specialpioner, der bliver tildelt et fjerntliggende område. En dag føler han sig ekstra speciel og tror på, at han er blevet kaldet af Gud til at være en af ​​de salvede. Han begynder at få del i emblemerne, men latterliggør aldrig noget, som organisationen gør eller lærer. Han bliver bemærket og bliver udnævnt til kredstilsynsmand, og han følger pligtopfyldende alle de instruktioner der kommer fra afdelingskontoret. Han sørger for, at afvigende bliver behandlet for at holde menigheden ren. Han arbejder for at beskytte organisationens navn, når sager om seksuelt misbrug af børn kommer hans vej. Til sidst bliver han inviteret ind til Betel. Efter at have sat ham igennem standardfiltreringsprocessen, bliver han tildelt den sande test af organisationsevne: Service Desk. Der bliver han udsat for, at alt kommer ind i grenen. Dette vil omfatte breve fra sandhedselskende vidner, som har afsløret skriftmæssige beviser, der modsiger nogle af organisationens kernelære. Da Vagttårnets politik er at besvare hvert eneste brev, svarer han med standardsvaret med at gentage organisationens holdning, med tilføjede paragraffer, der råder den tvivlende til at stole på den kanal, Jehova har valgt, ikke løbe foran og vente på Jehova. Han forbliver upåvirket af beviserne, der regelmæssigt krydser hans skrivebord, og efter et stykke tid, fordi han er en af ​​de salvede, bliver han inviteret ind i verdenshovedkvarteret, hvor han fortsætter i testpladsen ved servicedesk, under vagtsomt øje fra Styrende organ. Når tiden er inde, bliver han nomineret til det højtstående organ og påtager sig sin rolle som en af ​​Doctrinens Guardians. På dette tidspunkt ser han alt, hvad organisationen gør, ved alt om organisationen.

Hvis denne person har bygget på Kristi grundvold, så et eller andet sted hen ad vejen, enten da han var pioner, eller da han tjente som kredstilsynsmand, eller da han første gang var på serviceskranken, eller endda da han var nyudnævnt til at det Styrende Råd, et eller andet sted undervejs, ville han være blevet sat igennem den ildprøve, Paulus taler om. Men igen, kun hvis han har bygget på Kristi grundvold.

Jesus Kristus fortæller os: "Jeg er vejen og sandheden og livet. Ingen kommer til Faderen uden gennem mig." (Johannes 14:6)

Hvis den mand, vi refererer til i vores illustration, mener, at organisationen er "sandheden, vejen og livet", så har han bygget på det forkerte grundlag, menneskets grundlag. Han vil ikke gå gennem den ild, som Paulus talte om. Men hvis han i sidste ende tror, ​​at kun Jesus er sandheden, vejen og livet, så vil han gå gennem den ild, fordi den ild er forbeholdt dem, der har bygget på det fundament, og han vil miste alt, hvad han har arbejdet så hårdt. at bygge op, men han vil selv blive frelst.

Jeg tror, ​​det er, hvad vores bror Raymond Franz gik igennem.

Det er trist at sige, men det gennemsnitlige Jehovas Vidne har ikke bygget på det fundament, som er Kristus. En god test af dette er at spørge en af ​​dem, om de ville adlyde en instruktion i Bibelen fra Kristus eller en instruktion fra det Styrende Råd, hvis de to ikke var helt enige. Det vil være et meget usædvanligt Jehovas Vidne, der vil vælge Jesus frem for det Styrende Råd. Hvis du stadig er et af Jehovas Vidner og føler, at du gennemgår en ildprøve, mens du vågner op til virkeligheden af ​​organisationens falske lære og hykleri, så tag mod. Hvis du har bygget din tro på Kristus, vil du komme igennem denne prøve og blive frelst. Det er Bibelens løfte til dig.

Det er i hvert fald sådan, jeg ser, at Paulus' ord til korintherne er beregnet til at blive anvendt. Du kan se dem anderledes. Lad ånden vejlede dig. Husk, at Guds kommunikationskanal ikke er nogen mand eller gruppe af mænd, men Jesus Kristus. Vi har hans ord nedskrevet i Skriften, så vi behøver kun at gå til ham og lytte. Præcis som en far sagde til os at gøre. "Dette er min søn, den elskede, som jeg har godkendt. Lyt til ham." (Mattæus 17:5)

Tak fordi du lyttede og en særlig tak til dem, der hjælper mig med at fortsætte dette arbejde.

 

 

 

 

 

 

Meleti Vivlon

Artikler af Meleti Vivlon.
    14
    0
    Vil elske dine tanker, bedes du kommentere.x
    ()
    x