Viiniköynnöksen ja oksan metaforan huomioon ottaminen John 15: 1-8

"Minä olen viiniköynnös; sinä olemme oksat. yksi pysyessään Minussa ja minä hänessä, hän tuottaa paljon hedelmää. Sillä et voi tehdä minua lukuun ottamatta. " - John 15: 5 Berean kirjallinen Raamattu

 

Mitä Herramme tarkoitti sanoilla "pysyvä minussa"?

Jonkin aikaa sitten Nikodemus pyysi minulta mielipidettä siitä, ja tunnistan olevani valmistautumaton antamaan harkittua vastausta.

'' Pysy '' tässä käännetty sana on kreikan verbistä, minä en, mikä Strongin tyhjentävän vastaavuuden mukaan tarkoittaa:

"Pysy, jatka, asu, pysy"

"Ensisijainen verbi; pysyä (tietyssä paikassa, tilassa, suhteessa tai odotuksessa) - pysyä, jatkaa, asua, kestää, olla läsnä, pysyä, seistä, viipyä (omistaa), X omasi. "

Sanan tavallinen käyttö löytyy osoitteesta Toimet 21: 7-8

”Sitten vietimme matkan Tyrosta ja saavuimme Ptol · e · maʹisiin, ja tervehdimme veljiä ja jäi [emeinamen johdettu jostakin minä en] yksi päivä heidän kanssaan. 8 Seuraavana päivänä lähdimme ja tulimme Caes · reʹaan ja menimme evankelioivan Filippuksen taloon, joka oli yksi seitsemästä miehestä, ja me jäi [emeinamen] hänen kanssaan." (Ac 21: 7, 8)

Jeesus käyttää sitä kuitenkin metaforisesti John 15: 5 koska ei näytä olevan mitään kirjaimellista tapaa kristitylle pysyä tai asua Jeesuksessa.

Vaikeus ymmärtää, mitä Jeesus tarkoittaa, johtuu siitä, että 'jonkun pysyminen' on englantilaiselle korvalle suurimmaksi osaksi järjetöntä. Se on voinut olla niin myös kreikkalaiselle kuuntelijalle. Olipa asia sitten mikä tahansa, tiedämme, että Jeesus käytti yleisiä sanoja harvinaisilla tavoilla ilmaista uusia kristinuskoon liittyviä ideoita. Esimerkiksi "uni", kun viitataan "kuolemaan". (John 11: 11) Hän oli myös edelläkävijä suu ammollaan, harvinainen kreikkalainen sana rakkaudelle, tavoilla, jotka olivat uusia ja joista on tullut ainutlaatuisen kristittyjä.

Hänen merkityksensä määritteleminen on vieläkin haastavampaa, kun katsomme, että Jeesus usein jätti sanan 'pysy' kokonaan samalla tavalla kuin John 10: 38:

"Mutta jos minä teen, vaikka et usko minua, uskokaa tekoja: että te tietäisitte ja uskoisitte, että Isä is minussa ja minä hänessä. " (John 10: 38 KJV)

Aikaisempi teologinen koulutukseni saisi minun uskomaan, että "pysyä" voidaan tehdä tarkasti "yhdessä", mutta minusta on inhoa ​​palata takaisin laatikon ulkopuoliseen ajatteluun tietäen kuinka helposti se voi johtaa miesten seuraamiseen . (Katso lisäys) Joten laitoin tämän kysymyksen mieleeni pari viikkoa, kunnes päivittäinen raamatullisen lukemiseni toi minut Johanneksen 15. lukuun. Sieltä löysin vertauksen viiniköynnöksestä ja oksista, ja kaikki vain putosi paikoilleen. [I]

Tarkastellaan sitä yhdessä:

”Olen todellinen viiniköynnös ja Isäni on viinitarhuri. 2Jokainen oksa, joka ei tuota hedelmää Minussa, Hän ottaa sen pois; ja jokainen kantaa hedelmää, Hän karsitsee sen, jotta se voisi tuottaa enemmän hedelmiä. 3Olet jo puhdas sen sanan vuoksi, jonka olen sinulle puhunut. 4Pysy minussa ja minä sinussa. Koska oksa ei kykene kantamaan hedelmiä itsestään, ellei se ole viiniköynnöksessä, niin ei sinäkään, ellet pysy Minussa.

5Minä olen viiniköynnös; sinä olemme oksat. yksi pysyessään Minussa ja minä hänessä, hän tuottaa paljon hedelmää. Sillä et voi tehdä minua lukuun ottamatta. 6Jos joku ei pysy Minussa, hänet heitetään kuin oksa ja hän kuivuu, ja he kokoavat heidät ja heittävät niitä tuleen, ja se palaa. 7Jos pysyt Minussa ja Minun sanani pysyvät sinussa, kysy mitä haluat, ja sinulle tapahtuu. 8Tässä Isäni kirkastetaan, että sinun pitäisi kantaa paljon hedelmää, ja sinusta tulee minun opetuslapsiani. (John 15: 1-8 Berean Study Bible)

Haara ei voi elää erillään viiniköynnöksestä. Kiinnitettynä se on yksi viiniköynnöksen kanssa. Se pysyy tai elää viiniköynnöksessä vetämällä siitä ravinteita hedelmien tuottamiseksi. Kristitty ammentaa elämänsä Jeesuksesta. Olemme oksat, jotka ruokkivat viiniköynnöstä, Jeesus, ja Jumala on viljelijä tai viininviljelijä. Hän karsitsee meidät, puhdistaa meidät, tekee meistä terveempiä, vahvempia ja hedelmällisempiä, mutta vain niin kauan kuin olemme kiinni viiniköynnöksessä.

Me pysymme paitsi Jeesuksessa myös hän Isässä. Itse asiassa hänen suhde Jumalaan voi auttaa meitä ymmärtämään suhteemme häneen. Hän ei esimerkiksi tee mitään omasta aloitteestaan, vaan vain mitä hän näkee Isän tekevän. Hän on Jumalan kuva, The hahmonsa tarkka ilmaus. Nähdä Poikaa, on nähdä Isää. (John 8: 28; 2 Corinthians 4: 4; Hepr 1: 3; John 14: 6-9)

Tämä ei tee Jeesuksesta Isää enempää kuin kristityn 'oleminen Kristuksessa' tekee hänestä Jeesuksen. Tosiasia, että pysymme Jeesuksessa, merkitsee kuitenkin muutakin kuin vain olemista yhtä hänen kanssaan tavoitteissa, ajatuksissa ja toiminnassa. Loppujen lopuksi, jos olen yhdistetty jonkun kanssa tai yhdessä hänen kanssaan, minulla on samat tavoitteet ja motivaatio, mutta jos kyseinen henkilö kuolee, voin edelleen ilmaista samoja ajatuksia, motivaatioita ja tavoitteita kuin ennen. En ole riippuvainen hänestä. Tämä ei päde meihin ja Kristukseen. Kuten oksalla viiniköynnöksessä, me ammutaan hänestä. Hänen antama henki pitää meidät vauhdissa, pitää meidät hengellisesti hengissä.

Koska Jeesus on Isässä, Jeesuksen näkeminen tarkoittaa Isän näkemistä. (John 14: 9) Tästä seuraa, että jos pysymme Jeesuksessa, nähdä meidät tarkoittaa nähdä hänet. Ihmisten tulisi katsoa meitä ja nähdä Jeesus tekojamme, asenteitamme ja puhettamme. Kaikki tämä on mahdollista vain, jos pysymme kiinni viiniköynnöksessä.

Aivan kuten Jeesus on Jumalan kuva, kristityn tulisi olla Jeesuksen kuva.

“. . . jotka hän antoi ensimmäisen tunnustuksensa, hän myös ennusti kuvioitu hänen Poikansa kuvan mukaan, jotta hän voisi olla esikoinen monien veljien keskuudessa. "(Ro 8: 29)

Jumala on rakkaus. Jeesus on Isänsä täydellinen heijastus. Siksi Jeesus on rakkautta. Rakkaus motivoi kaikkia hänen tekojaan. Kun viiniköynnös ja oksat on otettu käyttöön, Jeesus käyttää sitä uudelleen minä en sanomalla:

Kuten Isä on rakastanut minua, olen rakastanut myös sinua. Pysy (minä en) rakkaudessani. 10Jos pidät käskyni, pysyt rakkaudessani, kuten minä olen pitänyt Isäni käskyt ja pysyn hänen rakkaudessaan. 11Tämän olen puhunut sinulle, että minun iloni olisi sinussa ja sinun ilosi olisi täynnä. " (John 15: 9-11)

Asumalla, pysymällä tai elämällä Kristuksen rakkaudessa heijastamme häntä muille. Tämä muistuttaa meitä toisesta samankaltaisesta ilmaisusta myös Johanneksen kirjassa.

"Annan sinulle uuden käskyn, että rakastaisit toisiasi. Kuten minä olen rakastanut sinua, niin myös sinun tulisi rakastaa toisiasi. 35Tästä kaikki tietävät, että olette minun opetuslapsia, jos teillä on rakkautta keskenänne. (John 13: 34-35)

Kristuksen rakkaus on se, mikä tunnistaa meidät hänen opetuslapsikseen. Jos pystymme osoittamaan tuon rakkauden, pysymme Kristuksessa. 

Saatat nähdä sen eri tavalla, mutta minulle pysyminen Kristuksessa ja hän minussa tarkoittaa, että minusta tulee Kristuksen kuva. Huono heijastus varmasti, sillä olen niin kaukana täydellisestä, mutta silti kuvasta. Jos Kristus on meissä, niin me kaikki heijastamme jotain hänen rakkaudestaan ​​ja kirkkaudestaan.

lisäys

Ainutlaatuinen renderointi

Koska monet tällä sivustolla vierailevista ovat tai olivat Jehovan todistajia, he tuntevat NWT: n tekemän ainutlaatuisen tavan minä en jokaisessa 106 tapahtumasta, missä se esiintyy tai puuttuu, mutta implisiittisesti. Täten John 15: 5 tulee:

"Minä olen viiniköynnös; sinä olet oksat. Kuka tahansa pysyy yhteydessä minuun (menōn en emoi, 'pysyy minussa') ja Minä yhdessä hänen kanssaan (kagō fi auto, 'Minä hänessä'), tämä tuottaa paljon hedelmää; sillä paitsi minä et voi tehdä mitään. " (John 15: 5)

Sanojen lisääminen "yhdessä Kristuksen kanssa" korvaamaan "pysy Kristuksessa" tai yksinkertaisesti "Kristuksessa" muuttaa tosiasiallisesti merkitystä. Olemme jo nähneet, että henkilö voi olla yhteydessä toiseen ilman, että hänestä riippuu. Esimerkiksi kulttuurissamme on monia "ammattiliittoja".

  • Kauppaliitto
  • Ammattiliitto
  • Luotto-unioni
  • Euroopan unioni

Kaikilla on sama tarkoitus ja päämäärät, mutta jokainen jäsen ei ota elämää toisiltaan, eikä kukaan kyky pysyä tarkoituksessa riipu muista. Tämä ei ole viesti, jota Jeesus antaa John 15: 1-8.

NWT: n kannan ymmärtäminen

Tälle erityiselle renderoinnille näyttää olevan kaksi syytä, yksi tahallinen ja toinen tahaton.

Ensimmäinen on järjestön taipumus mennä ääriin etäisyydeksi kolminaisuusopista. Suurin osa meistä hyväksyy sen, että kolminaisuus ei heijasta oikein Jehovan ja hänen ainosyntyisen Poikansa välistä ainutlaatuista suhdetta. Siitä huolimatta ei ole yksinkertaisesti mitään perustetta muuttaa Pyhien kirjoitusten tekstiä tukemaan uskoa paremmin, vaikka se uskoisi olevan totta. Alun perin kirjoitettu Raamattu on kaikki, mitä kristitty tarvitsee totuuden selvittämiseksi. (2 Timothy 3: 16-17; Hepr 4: 12) Kaikissa käännöksissä on pyrittävä säilyttämään alkuperäinen merkitys mahdollisimman tarkasti, jotta mitään merkityksellistä vivahteita ei menetetä.

Toinen syy ei todennäköisesti johdu tietoisesta päätöksestä - vaikka voisin olla väärässä siinä. Kummassakin tapauksessa tulkinta näyttää luonnolliselta kääntäjälle, joka on täynnä uskoa siihen, että 99% kaikista kristityistä ei ole voideltu Pyhällä Hengellä. 'Pysyminen Kristuksessa' ja oleminen 'Kristuksessa' kuvaa erityisen läheistä suhdetta, joka kielsi ne, joiden ei uskota olevan Kristuksen veljiä, eli JW: n muut lampaat. Olisi vaikeaa lukea jatkuvasti näitä kohtia - loppujen lopuksi niitä on 106 - eikä tulla ajatuksesta, että toisten lampaiden oletetaan olevan suhteessa Jumalaan ja Jeesukseen - ystäviin, ei lapsiin tai veljiin - ei ' ei varsin sopiva.

Joten tekemällä "yhdessä" kaikkiin näihin paikkoihin, on helpompaa myydä ajatus jalankulkijoiden suhteesta, jossa kristitty yhdistetään Kristukseen tarkoituksella ja ajattelulla, mutta ei paljon muuta.

Jehovan todistajien tarkoituksena on olla yhtenäinen, mikä tarkoittaa kuuliaisuutta ylhäältä tuleville ohjeille. Lisäksi Jeesus on kuvattu esimerkillämme ja roolimallimme, mutta hänen roolinsa sille, jolle jokaisen polven tulisi taipua, painotetaan vähän. Joten hänen kanssaan oleminen sopii yhteen hienosti tämän ajattelutavan kanssa.

____________________________________________

[I] Ne heränneet JW: t tekevät usein kommentin siitä, että he tuntevat nyt vapauden, jota eivät ole koskaan kokeneet. Olen vakuuttunut siitä, että tämä vapauden tunne on suora seuraus avoimuudesta hengelle. Kun ihminen hylkää ennakkoluulot, ennakkoluulot ja orjuuden ihmisten oppeihin, henki voi vapaasti tehdä ihmeensä ja yhtäkkiä totuuden avautumisen jälkeen. Tämä ei ole mikään ylpeillä, sillä se ei ole meidän tehtävä. Emme saavuta sitä tahdonvoimalla tai älyllä. Tämä on ilmainen lahja Jumalalta, rakastavalta Isältä, joka on onnellinen siitä, että hänen lapsensa lähestyvät häntä. (John 8: 32; Säädökset 2: 38; 2 Corinthians 3: 17)

Meleti Vivlon

Artikkelit kirjoittanut Meleti Vivlon.
    18
    0
    Haluaisitko ajatuksiasi, kommentoi.x