Tämä on käännös heinäkuun 21, 2017-artikkelista Trouwissa, suuressa hollantilaisessa sanomalehdessä, joka käsittelee sitä, mitä Jehovan todistajien vanhimmilta odotetaan käsiteltäessä lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Tämä on ensimmäinen artikkelisarjasta, joka paljastaa organisaation huonon tavan käsitellä lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Nämä artikkelit osuivat samaan aikaan Jehovan todistajien vuotuisen alueellisen valmistelukunnan kanssa ja julkaistiin suunnilleen samaan aikaan kuin toinen avoin lähetti BBC.

Klikkaa tästä nähdäksesi alkuperäisen artikkelin hollanniksi.

Vanhimmat ovat tutkijoita, tuomaria ja psykologeja

"Onko normaalia, että veli koskettaa rintaansa", 16-vuotias kysyy Rogier Haverkampilta. Kadun keskellä esikaupunkialueella vanhin pysähtyy. Kuuliko hän oikein? Hänen vieressä on nuori sisko, jonka kanssa hän on ollut palveluksessa julistamassa Jehovan onnellista viestiä.

"Ei ehdottomasti ei", hän sanoo.

Mies ei vain kosketa häntä, sanoo tyttö. Hän on koskettanut myös muita, mukaan lukien Rogierin tytär.

Tuon päivän tapahtumat 1999: ssä ovat Haverkampin (nyt 53) vaikean kurssin alku. Flaamilainen mies on ollut uskollinen todistaja Jehovalle seurakunnassaan. Hänet on kasvatettu totuudessa. 18-vuotiaana hänet vangittiin asevelvollisuuden epäämisestä - Jehovan todistajat eivät palvele maailmojen armeijoissa. Hän ei myöskään.

Sisätiloissa

Haverkamp haluaa tutkia tämän väärinkäytötarinan perusteellisesti. Samalla päättäväisyydellä kuin hän menee ovelta ovelle, hän vierailee veli Henryssä, jota syytetään epäasianmukaisesta kosketuksesta. "Kiinnitin heti 2in muita vanhimpia, koska tapaus oli riittävän vakava", Haverkamp 18 sanoo vuotta myöhemmin.

Seksuaalisten väärinkäytösten käsittely on ongelma Jehovan todistajien yhdistyksessä. Näiden tapausten käsittely tapahtuu yrityksen sisällä, ja sillä on traumaattisia seurauksia uhreille. Tämä on johtopäätös Trouw on käyty keskustelujen jälkeen uhrien, jäsenten ja entisten jäsenten kanssa. Tämä artikkeli on tarina entisestä todistajasta, joka yritti tehdä tapauksen tästä väärinkäytötarinasta.

Eri painoksessa Trouw on Marianne de Voogdin tarina, joka koskee hänen väärinkäytöksiään. Huomenna on tarina Markista, miesuhrista.

Nämä tarinat osoittavat, että väärinkäytösten uhrit eivät saa ansaitsemansa apua. Rikoksentekijät ovat suojattuja, eikä niiden tekemisen estämiseksi tehdä paljon. Tämä luo lapsille vaarallisen tilanteen. Kristitty yhdistys - joidenkin mukaan lahkoilla on noin 30,000-jäseniä Alankomaissa ja 25,000-jäseniä Belgiassa, ja sitä kutsutaan myös Vartiotorniyhdistykseksi.

Väärinkäytökset ovat usein pyyhkäisiä maton alle asianosaisten mukaan. Vaikka joku haluaisi auttaa uhria löytämään oikeudenmukaisuuden, johto tekee sen mahdottomaksi.

Salainen käsikirja

Väärinkäyttöohjeet on kirjoitettu moniin salaisia ​​asiakirjoja, joista tässä sanomalehdessä on kopioita. Kirja, jonka otsikko on: Paimenlauma on perustana. Kaikki vanhimmat saavat tämän kirjan, he antavat hengellisen suunnan seurakunnassa. Se pidetään salassa kaikilta, jotka eivät ole vanhimpia. Tavalliset uskovat eivät ole tietoisia kirjan sisällöstä. Kirjan lisäksi on satoja kirjeitä hallintoneuvostolta, yhdistyksen korkeimmalta johdolta. Se sijaitsee Yhdysvalloissa ja antaa suuntaa maailmanlaajuisesti. Kirjeet täydentävät vanhemman käsikirjaa tai tarjoavat muutoksia.

Kaikissa näissä asiakirjoissa Jehovan todistajat toteavat ottavansa lasten hyväksikäyttöä erittäin vakavasti ja suhtautuvansa siihen pahasti. He käsittelevät lasten hyväksikäyttötapauksia sisäisesti; He uskovat oman oikeusjärjestelmänsä olevan parempi kuin koko yhteiskunnan. Uskovina he ovat vastuussa Jehovalle vain toiminnastaan. Ei vastuussa maailman oikeusjärjestelmästä. Väärinkäytöksistä ilmoitetaan harvoin.

Vakuuttava näyttö

Käyttöönoton jälkeen Rogier Haverkamp etsii todisteita. Vanhemman käsikirjan mukaan tekijän tai vähintään kahden ihmisen todistajan tunnustus on tarpeen. Kaikki 10-tytöt, Haverkamp, ​​puhuu vahvistavansa, että Henry väärinkäytti heitä: ylivoimainen todiste.

Oikeuskomitealle on vankka perusta: vanhempien ryhmä, joka arvioi tapauksen. Pahimmassa tapauksessa tekijä karkotetaan. Tällöin hänellä ei enää ole minkäänlaista yhteyttä seurakunnan jäseniin, edes silloin, kun he ovat perheenjäseniä. Mutta näin tapahtuu vain, jos todisteita on riittävästi ja tekijä ei ole katumuksellinen. Jos hän on katumuksellinen kuin Jehovan todistajat, hän laajentaa armoa ja hän saa pysyä seurakunnassa, mutta hänen on ehkä luovuttava erioikeuksista. Esimerkiksi hän ei enää saisi rukoilla julkisesti tai olla opetusosia. Nämä säännöt on kuvattu yksityiskohtaisesti vanhemmassa käsikirjassa ja hallintoelimen kirjeissä.

Komitea

Henryn tapauksen käsittelyyn on koottu komitea. Kun seurakunnan vanhimmat ilmoittavat syytöksestä Henrylle, hän saa heti autonsa. Hän ajaa Brussel Betheliin - todistajien pääkonttoriin Belgiassa -, missä hän itkee ja osoittaa katumusta toiminnastaan ​​ja lupaa koskaan tehdä sitä enää.

Päivä sen jälkeen, kun Henry meni Beeteliin, Beetelin valvoja Louis de Wit soitti Haverkampille. "Henryn osoittama katumus on vilpitön", tuomarit de Wit Haverkampin mukaan. Hän muistaa, että de Wit vaati heitä olemaan eroamassa Henrystä. Komitea päättää, että Haverkamp vastustaa, de Wit ei saa yrittää vaikuttaa päätöksentekoon. Mutta kaksi muuta komitean jäsentä antavat valvojan. Henryn katumus on totta, he sanovat. Koska he ovat nyt enemmistössä, tapausta ei jatketa.

Haverkamp on raivoissaan. Hän muistaa, että Henryn kanssa käydyissä keskusteluissa hän väitti, että Haverkampsin tytär on osittain syyllinen, kun hän vietteli hänet. Tämä tarkoittaa, että hänen katumuksensa ei ole todellinen, veloittaa Haverkamp. Katuvainen ei yritä syyttää toisia virheistään ja toimistaan. Varsinkin ei uhri. Komitea arvioi, että Henryn on annettava anteeksipyyntö tytöille ja jatkettava niin. Haverkamp ei usko oikeudenmukaisuuteen. Lisäksi hän pelkää, että Henry on tulevaisuudessa toistuva rikoksentekijä. "Ajattelin, että mies tarvitsee apua ja paras tapa antaa hänelle apua on ilmoittaa hänelle poliisille."

Raportin laatiminen

Poliisiin meneminen ei ole todistajien normaalia käytäntöä. Organisaation mielestä on veljetonta tuoda veli oikeuden eteen. Vanhemman käsikirjan ohjeissa kuitenkin todetaan, että uhria ei voida estää menemästä poliisiin raportin tekemistä varten. Tätä suuntaa seuraa heti pyhät kirjoitukset: Gal 6: 5: ”Jokainen kuljettaa oman kuormansa.” Käytännössä uhrit ja asianosaiset ovat lannistuneet ja joskus kiellettyä menemästä poliisiin, uhrien enemmistön ja entiset vanhimmat, jotka puhuivat Trouw.

Toinen entinen vanhus, joka käsitteli aiemmin väärinkäytöksiä, totesi, että poliisille ilmoittaminen ei ollut perusteltua. Kukaan vanhimmista ei tee aloitetta mietinnön laatimiseksi. Meidän on suojeltava Jehovan nimeä estääksemme hänen nimensä tahroja. He pelkäävät, että heidän likaiset pyykkinsä ovat kaikkien tiedossa. Koska tämä entinen vanhin on edelleen todistaja, hänen nimensä on pidätetty.

Ei raporttia

Beetelin valvojat kuulivat huhun, jonka mukaan Haverkamp harkitsee poliisin raportin laatimista Henrystä. Häntä kutsutaan heti. Haverkampin mukaan valvoja David Vanderdriesche kertoo hänelle, että hänen tehtävänsä ei ole mennä poliisiin. Jos joku menee poliisiin, sen tulisi olla uhri. Ja heitä ei pitäisi rohkaista menemään, Vanderdriesche sanoo.

Haverkamp protestoi, jotain täytyy tapahtua muiden seurakunnan lasten suojelemiseksi. Hänen mukaansa Vanderdriesche kertoo hänelle suoraan, että Beetelin valvojat ovat päättäneet, ettei mitään raporttia laadita. Jos hän menee eteenpäin, hän, Haverkamp, ​​menettää kaikki etuoikeutensa.

Haverkamp on vanhempi ja hänellä on monia johtamis- ja opetusvastuita. Lisäksi hän on edelläkävijä, arvonimen, jonka saat, kun palvelet yli 90 tuntia kuukaudessa. Haverkamp: "Antoin tuon uhan paineelle".

De Wit tai Vanderdriesche Brysselin Bethelistä eivät reagoi näihin tapahtumiin. Brysselin Bethelin oikeuslaitos toteaa, että deontologisista syistä (eettisistä syistä) he eivät voi kommentoida erityistapauksia.

menettely

Rogier Haverkamp suorittaa tehtävänsä vakavasti seurakunnassaan. Hän on tietoinen kaikista säännöistä, jopa opettaa muita vanhimpia. Mutta jopa kokenut vanhempi, kuten Haverkamp, ​​ei osaa selittää itselleen väärinkäytösten asianmukaista käsittelyä. Vanhempaan käsikirjaan ja hallintoelimen kirjeisiin perustuvan kaavion, joka ulottuu 5-sivuille, pitäisi vakuuttaa hänet, ettei hän ole tehnyt virheitä. Miehet, jotka johtavat komiteaa ja antavat tuomion monimutkaisista tapauksista, kuten väärinkäytöksistä, ovat sähköasentajia tai linja-auton kuljettajia tavallisessa elämässään. Todistajien kannalta he ovat kuitenkin tutkija, tuomari ja psykologi yhdessä. Vanhimmat tuntevat tuskin sääntöjä, Haverkamp sanoo. ”Suurin osa heistä ei ole täysin sopivia käsittelemään näitä tapauksia. Se on kuin kysyisit katontekijältä 'haluaisitko olla tuomari?' ”

Henry muutti Vlaanderenistä näiden tapahtumien jälkeen, vaikka hän onkin todistaja. Seuraavina vuosina hän erottaa vaimonsa ja menee naimisiin jonkun toisen kanssa, hänet erotetaan tästä johtuen. 2007: ssä hän haluaa palata seurakuntaan. Henry kirjoittaa kirjeen Bethelille Brysselissä: Annan vilpittömän anteeksipyyntöni seurakunnassa aiheuttamaani surulle ja Jehovan nimelle.

Vilpittömät pahoittelut

Henry muuttaa takaisin vanhaan kaupunkiinsa, mutta tällä kertaa hän vierailee eri seurakunnassa. Haverkamp on edelleen samassa seurakunnassa ja kuulee Henryn paluusta ja siitä, että hän opiskelee kahden nuoren tytön kanssa yhdessä Henryn tyttären kanssa.

Haverkamp on hyvin yllättynyt. Hän kysyy Henryn seurakunnan vanhimmalta, ovatko he tietoisia hänen aikaisemmasta lasten hyväksikäytöstään. Vanhin ei ole tietoinen tästä eikä usko myös Haverkampiin. Kyselyn jälkeen kaupunginvalvoja vahvistaa lausunnon totuudenmukaisuuden. Silti Henry saa antaa jatkaa Raamatun tutkimustaan, ja Henryn seurakunnan vanhimmille ei ilmoiteta hänen menneisyydestään. "Seuraan häntä", sanoo kaupunginvalvoja.

Kaikkia, joita syytetään väärinkäytöksistä, todistetut tai todistamattomat, on tarkkailtava - niin ilmoita säännöt vanhemman käsikirjassa. Heillä ei ole sallittua läheistä yhteyttä lasten kanssa; myös muuton tapauksessa tiedosto on lähetettävä uudelle seurakunnalle, jotta he ovat tietoisia tilanteesta - paitsi jos Bethel päättää perusteellisen tutkinnan jälkeen, että tekijä ei ole enää vaara.

Seurantaraportti

Vuonna 2011, 12 vuotta tämän palvelupäivän jälkeen, Rogier Haverkamp poistuu Jehovan todistajaorganisaatiosta. Hän päättää ilmoittaa Henrylle. Poliisi tutkii. Tarkastaja vierailee kaikissa aikuisissa naisissa, joita Henry väärinkäytti. He ovat edelleen Jehovan todistajia. Tarkastajalle on selvää, että jotain tapahtui, hän kertoo Haverkampille. Mutta kukaan naisista ei halua puhua. He eivät halua todistaa veljään vastaan, he sanovat. Lisäksi väärinkäyttötapa on liian vanha mennäkseen tuomioistuimeen. Poliisi tutkii jopa, onko jotain uudempaa tapahtunut, joten oikeusjuttu voidaan edelleen tehdä, mutta todisteita ei löydy.

Rogier Haverkamp pahoittelee edelleen, ettei hän mennyt silloin poliisiin. Haverkamp: ”Olin sitä mieltä, että vastuulla olivat de Wit ja Vanderdriesche. Luulin, että minun oli tunnustettava heidän jumalansa antama auktoriteetti. ”

(Nimet on muutettu yksityisyyden vuoksi. Toimittajat tietävät heidän oikeat nimensä.)

Meleti Vivlon

Artikkelit kirjoittanut Meleti Vivlon.