Monissa keskusteluissa, kun Jehovan todistajien (JW) opetusten alueesta ei tule tukea raamatullisesta näkökulmasta, monien JW: n vastaus on: "Kyllä, mutta meillä on perusopetusten oikeus". Aloin kysyä monilta todistajilta, mitkä ovat perusopetukset? Sitten myöhemmin tarkennin kysymystä seuraavasti: ”Mitkä ovat perusopetukset ainutlaatuinen Jehovan todistajille? " Tässä artikkelissa keskitytään vastauksiin tähän kysymykseen. Tunnistamme opetukset ainutlaatuinen JW: ille ja arvioi niitä tulevissa artikkeleissa perusteellisemmin. Mainitut avainalueet ovat seuraavat:

 1. Jumala, hänen nimensä, tarkoituksensa ja luonteensa?
 2. Jeesus Kristus ja hänen roolinsa Jumalan tavoitteen saavuttamisessa?
 3. Ransom-uhran oppi.
 4. Raamattu ei opeta kuolematonta sielua.
 5. Raamattu ei opeta iankaikkisia piinoja helvetissä.
 6. Raamattu on lakkaamaton, inspiroima Jumalan sana.
 7. Valtakunta on ihmiskunnan ainoa toivo ja se perustettiin taivaan 1914: ssä, ja elämme loppuaikoja.
 8. Maasta valitaan valitsemaan 144,000-yksilöitä, jotka hallitsevat Jeesuksen kanssa taivaasta (Ilmestyskirja 14: 1-4), ja muu ihmiskunta elää paratiisissa maan päällä.
 9. Jumalalla on yksi yksinoikeusjärjestö ja hallintoelin (GB), joka täyttää ”uskollisen ja huomaavaisen orjan” roolin Matthew 24: 45-51-vertauksessa, Jeesus opastaa päätöksenteossaan. Kaikki opetukset voidaan ymmärtää vain tämän ”kanavan” kautta.
 10. Messiaaniseen valtakuntaan keskittyvä maailmanlaajuinen saarnaustyö (Matthew 24: 14) on perustettu 1914: n jälkeen, pelastaakseen ihmisiä tulevasta Armageddonin sodasta. Tämä suuri työ tehdään ovelta ovelle -ministeriön kautta (Ap. T. 20: 20).

Yllä olevat ovat tärkeimmät, joita olen tavannut erilaisissa keskusteluissa tietyn ajanjakson ajan. Se ei ole tyhjentävä luettelo.

Historiallinen konteksti

JW: t tulivat ulos Raamatun opiskelijaliikkeestä, jonka Charles Taze Russell ja muutamat muut aloittivat 1870: issä. Russelliin ja hänen ystäviinsä vaikuttivat ”Ikä tulla” -uskoon uskovat ihmiset, William Milleristä peräisin olevat toiset adventistit, presbiterialaiset, seurakunnan edustajat, veljet ja monet muut ryhmät. Levittääkseen viestin, jonka nämä raamatunopiskelijat olivat havainneet tutkiessaan pyhiä kirjoituksia, Russell perusti oikeushenkilön, joka mahdollistaa kirjallisuuden jakelun. Tästä tuli myöhemmin nimeltään Vartiotorni Raamatun ja traktit ry (WTBTS). Russellista tuli tämän seuran ensimmäinen presidentti.[I]

Russellin kuoleman jälkeen lokakuussa 1916, Joseph Franklin Rutherfordista (tuomari Rutherford) tuli toinen presidentti. Tämä johti 20-vuotiaisiin opillisiin muutoksiin ja valtataisteluihin, joiden seurauksena yli 75% Raamatun opiskelijoista, jotka liittyivät Russelliin, poistui liikkeestä, arviolta 45,000-ihmisille.

Vuonna 1931 Rutherford loi hänen kanssaan jääneille uuden nimen: Jehovan todistajat. Vuosina 1926–1938 monet Russellin aikojen opetuksista hylättiin tai uudistettiin tuntemattomina, ja uusia opetuksia lisättiin. Sillä välin raamatuntutkijaliike jatkoi löyhänä ryhmien ryhmänä, joissa erilaisia ​​näkemyksiä siedettiin, mutta ”Lunnaita kaikille” -opetus oli ainoa kohta, jossa vallitsi täydellinen yhteisymmärrys. Maailmassa on monia ryhmiä, ja uskovien lukumäärää on vaikea saada, koska liike ei ole keskittynyt tai kiinnostunut uskovista tilastoista.

Teologinen kehitys

Ensimmäinen tarkasteltava alue on: Oliko Charles Taze Russell kirjoittanut Raamattua tutkiessaan uusia oppeja?

Kirja voi vastata selvästi tähän Jehovan todistajat - Jumalan valtakunnan julistajat[Ii] luvussa 5, sivuilla 45-49, jossa todetaan selvästi, että eri yksilöt vaikuttivat ja opettivat Russellia.

”Russell viittasi melko avoimesti apuun raamatuntutkistelussa, jonka hän oli saanut muilta. Hän paitsi tunnusti velkansa toiselle adventistille Jonas Wendellille myös puhui kiintymyksellä kahdesta muusta henkilöstä, jotka olivat auttaneet häntä raamatuntutkistelussa. Russell sanoi näistä kahdesta miehestä: 'Jumalan sanan tutkiminen näiden rakkaiden veljien kanssa johti askel askeleelta vihreämmille laitumille.' Yksi, George W. Stetson, oli tosissaan opiskellut Raamattua ja pastori Adventin kristillisessä kirkossa Edinborossa Pennsylvaniassa. "

”Toinen, George Storrs, oli Bible Examiner -lehden kustantaja Brooklynissa New Yorkissa. Storrsia, joka syntyi 13. joulukuuta 1796, kannustettiin aluksi tutkimaan, mitä Raamattu kertoo kuolleiden tilanteesta, kun huolellinen Raamatun opiskelija Henry Grew luki jotain (tosin tuolloin nimettömänä). , Philadelphia, Pennsylvania. Storrsista tuli innokas puolustaja niin kutsutulle ehdolliselle kuolemattomuudelle - opetukselle, että sielu on kuolevainen ja että kuolemattomuus on lahja, jonka uskolliset kristityt voivat saavuttaa. Hän perusteli myös, että koska jumalattomilla ei ole kuolemattomuutta, ei ole olemassa ikuista kärsimystä. Storrs matkusti paljon ja luennoi aiheesta, josta ei tule kuolemattomuutta jumalattomille. Hänen julkaisemiensa teosten joukossa oli Kuusi saarnaa, jotka saivat lopulta 200,000 3 kappaletta. Epäilemättä Storrsin vahvilla, Raamattuun perustuvilla näkemyksillä sielun kuolevaisuudesta sekä sovituksesta ja palautuksesta (Aatamin synnin vuoksi menetetyn palauttaminen; Apostolien teot 21:XNUMX) oli vahva, positiivinen vaikutus nuoreen Charles T Russell. "

Sitten alaotsikon alla "Ei niin uusi, ei kuin oma, mutta Herran oma" (sic), siinä jatketaan:

”CT Russell käytti Vartiotornia ja muita julkaisuja tukeakseen Raamatun totuuksia ja kumottaakseen väärät uskonnolliset opetukset ja ihmisfilosofiat, jotka olivat ristiriidassa Raamatun kanssa. Hän ei kuitenkaan väittänyt löytävänsä uusia totuuksia”(Lihavoitu lisätty.)

Sitten se lainaa Russellin omia sanoja:

”Huomasimme, että vuosisatojen ajan eri lahkot ja puolueet olivat hajottaneet keskenään raamatunopit, sekoittamalla ne enemmän tai vähemmän ihmisen spekulaatioihin ja virheisiin. . . Huomasimme, että Luther ja viime aikoina monet kristityt olivat selkeästi ilmaisseet tärkeän opin vanhurskauttamisesta uskolla eikä teoilla; että jumalallista oikeudenmukaisuutta, voimaa ja viisautta vartioitiin huolellisesti, mitä presbyterit eivät selvästi huomanneet; että metodistit arvostivat ja ylistivät Jumalan rakkautta ja myötätuntoa; että adventistit pitivät arvokasta oppia Herran paluusta; että baptisteilla oli muun muassa kasteoppi symbolisesti oikein, vaikka he olisivatkin kadottaneet todellisen kasteen; että jotkut universalistit olivat jo pitkään olleet epämääräisesti ajatuksia "palauttamisesta". Niinpä melkein kaikki kirkkokunnat antoivat todisteita siitä, että niiden perustajat olivat tunteneet totuuden jälkeen: mutta ilmeisesti suuri vastustaja oli taistellut heitä vastaan ​​ja jakanut väärin Jumalan sanan, jota hän ei voinut kokonaan tuhota. "

Sitten luvussa annetaan Russellin sana raamatun kronologian opetuksesta.

"Meidän työmme . . . on ollut koota nämä pitkät hajallaan olevat totuudenpalaset ja esitellä ne Herran kansalle - ei niin uudeksi, ei omaksemme kuin Herran omaksi. . . . Meidän on hylättävä luotto edes totuuden jalokivien löytämiseen ja uudelleenjärjestelyyn. ... Työ, jossa Herra on ollut ilo käyttää nöyrästi kykyjämme, on ollut vähemmän lähtökohtana kuin jälleenrakentamisen, sopeutumisen, yhdenmukaistamisen työ. ” (Lihavoitu lisätty.)

Toisessa kappaleessa, jossa esitetään yhteenveto siitä, mitä Russell saavutti työnsä kautta, todetaan: ”Russell suhtautui siis melko vaatimattomaan saavutuksiinsa. Siitä huolimatta, "hajallaan olevat totuuden sirpalot", jotka hän oli koonnut ja esittänyt Herran kansalle, olivat vapaita Jumalaa hylkäävistä pakanallisista opista kolminaisuudesta ja sielun kuolemattomuudesta, jotka olivat juurtuneet kristillisyyden kirkoihin seurauksena suuri luopumus. Kuten kukaan tuolloin, Russell ja hänen kumppaninsa julistivat maailmanlaajuisesti Herran paluun ja jumalallisen tarkoituksen merkityksen ja siihen liittyvän. "

Edellä esitetystä käy selvästi ilmi, että Russellilla ei ollut uutta opetusta Raamatusta, mutta hän kootti yhteen erilaiset ymmärrykset, jotka olivat yhtä mieltä ja erottuivat usein yleisen kristinuskon hyväksytystä ortodoksiasta. Russellin keskeinen opetus oli ”lunnaa kaikille”. Tämän opetuksen avulla hän pystyi osoittamaan, että Raamattu ei opeta, että ihmisellä on kuolematon sielu, ikävän kärsimyksen käsitettä helvetissä ei tueta pyhien kirjoitusten mukaisesti, Jumala ei ole kolminaisuus ja että Jeesus on Jumalan ainoa syntynyt Poika, ja pelastus on mahdollista vain hänen kauttaan, ja että evankeliumiaikana Kristus valitsee ”Morsiamen”, joka hallitsee hänen kanssaan vuosituhannen hallituskaudella.

Lisäksi Russell uskoi onnistuneensa yhdenmukaistamaan kalvinistisen näkemyksen määränpäähän ja arminilaisen näkemyksen universaalisesta pelastuksesta. Hän selitti Jeesuksen lunastusuhrin, koska se osti koko ihmiskunnan orjuudesta syntiin ja kuolemaan. (Matthew 20: 28) Tämä ei tarkoittanut pelastusta kaikille, vaan mahdollisuutta ”elämän koettelemukselle”. Russell katsoi, että oli olemassa "luokka", joka oli ennalta määrätty olevan "Kristuksen morsian", joka hallitsisi maan päällä. Luokan yksittäisiä jäseniä ei ennalta määrätty, mutta heidät käydään läpi ”elämän koettelemuksen” evankeliumikauden aikana. Muulle ihmiskunnalle käydään läpi elämän oikeudenkäynti vuosituhansien hallituskauden aikana.

Russell loi kaavion nimeltä Aikojen jumalallinen suunnitelma, ja tavoitteena oli yhdenmukaistaa Raamatun opetuksia. Tähän hän sisälsi erilaisia ​​Raamatun oppeja sekä Nelson Barbourin William Millerin työhön perustaman kronologian ja pyramidologian elementtejä.[Iii] Kaikki tämä on hänen kuuden nimityksen perusta Pyhien kirjoitusten opinnot.

Teologinen innovaatio

1917: ssä Rutherford valittiin WTBTS: n presidentiksi tavalla, joka aiheutti paljon kiistoja. Rutherford vapautettiin vielä lisää kiistoja Valmiit mysteerit joka oli tarkoitettu Russellin postuumsiksi teokseksi ja Pyhien kirjoitusten opinnot. Tämä julkaisu oli merkittävä poikkeus Russellin profeetallisen ymmärtämisen työstä ja aiheutti suuren skismian. Rutherford julkaisi 1918-julkaisussa kirjan nimeltä Miljoonat nyt elävät eivät koskaan kuole. Tämä asetti loppupäivän lokakuun 1925 mennessä. Tämän päivämäärän epäonnistumisen jälkeen Rutherford otti käyttöön sarjan teologisia muutoksia. Näihin sisältyy vertauksen tulkinta uskollisesta ja huomaamatta olevasta orjasta tarkoittaen kaikkia voideltuja kristittyjä maan päällä 1927: stä eteenpäin.[IV] Tätä ymmärrystä tehtiin lisämuutoksia välivuosina. Uusi nimi, ”Jehovan todistajat” (silloin, kun todistajia ei käytetä isoilla kirjaimilla), valittiin 1931: ssä WTBTS: ään liittyvien Raamatun opiskelijoiden tunnistamiseksi. 1935: ssä Rutherford esitteli ”kahden luokan” pelastustoivon. Tämän opettivat vain 144,000: n olevan ”Kristuksen morsian” ja hallitsemaan hänen kanssaan taivaasta, ja että 1935: stä lähtien sisäänsyöttö oli John 10: n ”muiden lampaiden” luokasta: 16, jotka nähdyivät visiossa “suurena joukkona”. ”Kohdassa Ilmestyskirja 7: 9-15.

1930: n ympärillä Rutherford muutti aikaisemman 1874-päivämäärän 1914-päivämäärään, jotta Kristus aloittaisi hänen parousia (Läsnäolo). Hän totesi myös, että Messiaaninen valtakunta oli alkanut hallita 1914: ää. 1935: ssä Rutherford päätti, että ”Kristuksen morsian” kutsuminen oli saatu päätökseen ja ministeriön painopiste oli kokoontuminen ”Suuri joukko tai muut lampaat ”Ilmestyskirjan 7: 9-15.

Tämä loi ajatuksen siitä, että ”lampaat ja vuohet” oli erotettavissa 1935: n jälkeen. (Matthew 25: 31-46) Tämä erottaminen tehtiin sen perusteella, kuinka yksilöt vastasivat viestiin, että Messiaaninen valtakunta, joka oli alkanut hallita taivaassa 1914: n jälkeen, ja että ainoa paikka, jossa heitä suojellaan, oli ”Jehovan organisaation” sisällä. kun suuri Armageddon-päivä saapui. Tätä päivämäärämuutosta ei selitetty. Viestin piti saarnata kaikki oikeudelliset ryhmät, ja tekojen 20 pyhät kirjoitukset: 20 oli perusta, jonka mukaan työtä saarnataan ovelta ovelle.

Jokainen näistä opetuksista on ainutlaatuisia ja syntyi Rutherfordin tulkitsemalla Pyhiä kirjoituksia. Tuolloin hän väitti myös, että koska Kristus palasi 1914: ssä, pyhä henki ei enää toiminut, vaan Kristus itse kommunikoi WTBTS: n kanssa.[V] Hän ei koskaan selittänyt, kenelle nämä tiedot on välitetty, mutta että se oli 'yhteiskunnalle'. Koska hänellä oli ehdoton arvovalta presidenttinä, voimme päätellä, että välitys tapahtui hänelle itselleen presidentiksi.

Lisäksi Rutherford levitti opetusta, että Jumalalla on 'organisaatio'.[Vi] Tämä oli täysin vastakohta Russellin näkemykseen.[Vii]

JW: lle ainutlaatuinen teologia

Kaikki tämä vetää meidät takaisin kysymykseen opetuksista, jotka ovat ainutlaatuisia JW: lle. Kuten olemme nähneet, Russellin ajan opetukset eivät ole uusia tai ainutlaatuisia yhdellekään yksikölle. Russell selittää edelleen, että hän keräsi totuuden eri elementit ja järjesti ne tietyssä järjestyksessä, joka auttoi ihmisiä ymmärtämään niitä paremmin. Joten yhtäkään tuon ajanjakson opetusta ei voida pitää ainutlaatuisena JW: lle.

Rutherfordin presidenttikauden opinnot tarkistivat ja muuttivat monia aikaisempia Russellin aikakauden opetuksia. Nämä opetukset ovat ainutlaatuisia JW: lle, eikä niitä löydy muualta. Tämän perusteella alussa luetellut kymmenen kohtaa voidaan analysoida.

Ensimmäiset luetellut 6 pistettä eivät ole ainutlaatuisia JW: lle. Kuten WTBTS-kirjallisuudessa todetaan, he toteavat selvästi, että Russell ei luonut mitään uutta. Raamattu ei opeta kolminaisuutta, sielun kuolemattomuutta, helvetitulta ja iankaikkista kärsimystä, mutta tällaisten opetusten hylkääminen ei ole ainoita Jehovan todistajille.

Viimeiset luetellut 4-pisteet ovat ainutlaatuisia Jehovan todistajille. Nämä neljä opetusta voidaan ryhmitellä seuraaviin kolmeen otsikkoon:

1. Kaksi pelastuksen luokkaa

Kaksiluokkainen pelastus koostuu taivaallisesta kutsusta 144,000: iin ja maallisesta toivosta loput, Muut lampaat -luokasta. Entiset ovat Jumalan lapsia, jotka hallitsevat Kristuksen kanssa eivätkä ole toisen kuoleman alaisia. Jälkimmäinen voi pyrkiä olemaan Jumalan ystäviä ja olemaan uuden maallisen yhteiskunnan perusta. He jatkavat toisen kuoleman mahdollisuudesta riippuen, ja heidän on odotettava lopullisen kokeen pelastamiseen tuhannen vuoden päättymisen jälkeen.

2. Saarnatustyö

Tämä on JW: n erityinen painopiste. Tämä nähdään toiminnassa saarnaustyön kautta. Tässä työssä on kaksi osaa, saarnaamismenetelmä että saarnataan viesti.

Saarnamismenetelmä on ensisijaisesti ovelta ovelle -palvelu[VIII] ja viesti on, että Messiaaninen valtakunta on hallinnut taivaasta 1914: n jälkeen, ja Armageddonin sota on välitön. Kaikki tämän sodan väärällä puolella olevat ihmiset hävitetään ikuisesti ja uusi maailma ohjataan sisään.

3. Jumala nimitti hallintoelimen (uskollinen ja huomaamaton orja) vuonna 1919.

Opetuksessa todetaan, että Kristuksen sitoutumisen jälkeen 1914: ään hän tarkasti maan seurakuntia 1918: ssä ja nimitti uskollisen ja huomaamaton orjan 1919: ään. Tämä orja on keskeinen auktoriteetti, ja sen jäsenet näkevät itsensä ”opin vartijana” Jehovan todistajien kannalta.[IX] Tämä ryhmä väitti, että apostolisin aikoina Jerusalemissa oli keskushallintoelin, joka saneli oppeja ja määräyksiä kristittyille seurakunnille.

Näitä opetuksia voidaan pitää ainutlaatuisina JW: lle. Ne ovat tärkeimpiä uskovien elämän sääntelyn ja sanelun kannalta. Jotta voimme välttää heti alussa esitetyn väitteen - ”Kyllä, mutta meillä on perusopetukset oikein” -, meidän on kyettävä tutkimaan Raamattua ja WTBTS-kirjallisuutta osoittamaan yksilöille, tukeeko Raamattu opetuksia.

Seuraava vaihe

Tämä tarkoittaa, että meidän on analysoitava ja kriittisesti tarkasteltava seuraavia aiheita perusteellisemmin artikkelisarjassa. Olen aiemmin käsitellyt missä seisoo ”muiden lampaiden suuri joukko” taivaassa tai maan päällä? Messiaaninen valtakunta perustetaan 1914: ään on käsitelty myös useissa artikkeleissa ja videoissa. Siksi tarkastellaan kolmea erityisaluetta:

 • Miten saarnataan? Tarkoittaako tekojen 20: 20 kirjoitus todella ovelta ovelle? Mitä me voimme oppia saarnaustyöstä Raamatun kirjassa, Apostolien teot?
 • Mitä evankeliumin sanomaa saarnataan? Mitä voimme oppia Apostolien teot ja Uuden Testamentin kirjeet?
 • Onko kristityllä ollut keskushallinto tai hallintoelin ensimmäisellä vuosisadalla? Mitä Raamattu opettaa? Mitä historiallisia todisteita on varhaiskristillisyyden keskusviranomaisella? Tutkimme apostolisten isien, Didachen varhaisia ​​kirjoituksia ja myös mitä varhaiskristilliset historioitsijat sanovat tästä aiheesta?

Näitä artikkeleita ei kirjoiteta kiihottamaan kiivasta keskustelua tai hajottamaan kenenkään uskoa (2.Timoteukselle 2: 23--26), vaan tarjottamaan pyhien kirjoitusten todisteita henkilöille, jotka haluavat mietiskellä ja järkeillä. Tämä tarjoaa heille mahdollisuuden tulla Jumalan lapsiksi ja olla Kristuskeskeisiä elämässään.

___________________________________________________________________

[I] Tietueiden mukaan William H. Conley on Pennsylvanian Vartiotornin Raamattu- ja traktoriyhdistyksen ensimmäinen presidentti ja Russell sihteerirahastonhoitajana. Kaikista syistä ryhmää johti Russell, joka korvasi Conleyn presidenttinä. Alla on www.watchtowerdocuments.org:

Alun perin perustettu 1884-nimellä nimellä Siionin vahtitorni Tract Society. 1896: ssä nimi muutettiin Watch Tower Bible and Tract Society. 1955: stä lähtien se on tunnettu nimellä Pennsylvania, Inc: n Watch Tower Bible- ja Tract Society -yhdistys

Aiemmin tunnettu nimellä New Yorkin kansojen seurakunnan liitto, muodostettu 1909: iin. 1939: ssä nimi, Peoples Pulpit Association, muutettiin Vartiotorni Bible and Tract Society, Inc. 1956: stä lähtien se on tunnettu nimellä Vartiotorni Raamatun ja Tract Society of New York, Inc.

[Ii] Julkaissut WTBTS, 1993

[Iii] Yksi muinaisen maailman suurista ihmeistä, Gisan suuresta pyramidista, oli koko 1800-ajan kiinnostunut valtavasti. Eri kirkkokunnat pitivät tätä pyramidia mahdollisena -

Melkisedekin rakentaman ja ”Kivialttari” mainitsi Jesaja 19: 19-20 todisteena siitä, että se antaa uuden todistuksen Raamatusta. Russell käytti tietoja ja esitteli ne ”Aikakauden jumalallisen suunnitelman” kaaviossa.

[IV] Rutherfordin presidenttikauden alkamisesta lähtien 1917: ssä Russellin opetus oli ”uskollinen ja huomaamaton orja”. Russellin vaimo oli ehdottanut tätä 1896: ssä. Russell ei ole koskaan ilmaissut tätä nimenomaisesti, mutta näyttää hyväksyvän sen epäsuorasti.

[V] Katso Vartiotorni, 15 elokuu, 1932, missä artikkelin ”Jehovan organisaation osa 1”, par. 20, siinä todetaan: ”Nyt Herra Jeesus on tullut Jumalan temppeliin ja pyhän hengen virka puolustajana. Kirkko ei ole orvojen tilassa, koska Kristus Jeesus on hänen omaansa. ”

[Vi] Katso Vartiotorni, kesäkuu, 1932-artikkelit, joiden otsikko on ”Organisaation osat 1 ja 2”.

[Vii] Pyhien kirjoitusten tutkimukset, osa 6: Uusi luominen, luku 5

[VIII] Sitä kutsutaan usein talosta taloon -ministeriöksi, ja JW: n mielestä se on ensisijainen tapa levittää hyviä uutisia. nähdä Järjestetty tekemään Jehovan tahto, luku 9, alaotsikko “Saarnaaminen talosta taloon”, pars. 3-9.

[IX] nähdä vannon todistus hallintoneuvoston jäsenen Geoffrey Jacksonin kanssa ennen Australian kuninkaallista komissiota instituutioiden vastaisiin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Eleasar

JW yli 20 vuoden ajan. Äskettäin erosi vanhimmasta. Ainoastaan ​​Jumalan sana on totuus, emmekä voi käyttää meitä enää totuudessa. Eleasar tarkoittaa "Jumala on auttanut", ja olen täynnä kiitollisuutta.
  15
  0
  Haluaisitko ajatuksiasi, kommentoi.x