Jonkin sisällä viime videon Minä tuotin, yksi kommentoijista teki poikkeuksen lausunnosta, jonka mukaan Jeesus ei ole arkkienkeli Mikael. Jehovan todistajat ja seitsemännen päivän adventistit uskovat, että Mikael on ennen ihmistä toteutettava Jeesus.

Pyydä todistajia paljastamaan jokin salaisuus, jonka mukaan ikuiset ovat piiloutuneet hyvin Jumalan sanassa - jotain, mitä kaikki muut Raamatun opiskelijat ja Raamatun tutkijat ovat unohtaneet kautta aikojen. Vai hyppäävätkö he johtopäätöksiin virheellisen oletuksen perusteella? Mistä he saavat tämän idean? Kuten näemme, vastaus tähän kysymykseen on esineopetus eisegeettisen Raamatun tutkimuksen vaaroista.

Virallinen JW-opetus

Mutta ennen kuin hyppäämme tuolle melko kiusalliselle kyydille, ymmärretään ensin JW: n virallinen kanta:

Huomaat tästä, että koko oppi perustuu päätelmiin ja implikaatioihin, ei mihinkään, mikä on nimenomaisesti sanottu Raamatussa. Itse asiassa helmikuun 8, 2002 Hereillä! he menevät niin pitkälle, että tunnustavat tämän:

"Vaikka Raamatussa ei ole lausuntoa, joka luokittelisi kategoriassa arkkienkelin Mikaelin Jeesukseksi, on olemassa yksi pyhien kirjoitusten kohta, joka yhdistää Jeesuksen arkkienkelin virkaan." (G02 2 / 8 s. 17)

Puhumme Jeesuksen luonteesta, siitä, joka lähetettiin selittämään meille Jumala, siitä, jota meidän on tarkoitus jäljitellä kaikessa. Antaisiko Jumala todella meille vain yhden pyhien kirjoitusten ja sen, vain päätelmän, selittääkseen hänen yksipuolisen Poikansa luonteen?

Eksegeettinen katsaus kysymykseen

Lähestymme tätä ilman ennakkokäsityksiä. Mitä Raamattu opettaa meille Mikaelista?

Daniel paljastaa, että Michael on yksi enkeleistä tärkeimmistä ruhtinasista. Lainaus Daniel:

”Mutta Persian kuninkaallisen valtakunnan prinssi vastusti minua 21-päivinä. Mutta sitten Michael, yksi tärkeimmistä ruhtinasista, tuli auttamaan minua; ja minä pysyin siellä Persian kuninkaiden vieressä. ”(Da 10: 13)

Tästä voidaan päätellä, että vaikka Michael oli hyvin vanhempi, hän ei ollut ilman vertaistaan. Oli muita hänen kaltaisia ​​enkeleitä, muita prinssejä.

Muut versiot tekevät sen näin:

”Yksi pääprinsseista” - NIV

”Yksi arkkienkeleistä” - NLT

”Yksi johtavista ruhtinasista” - NET

Ylivoimaisesti yleisin renderöinti on ”yksi pääprinsseista”.

Mitä muuta opimme Michaelista. Opimme oppimaan, että hän oli Israelin kansalle osoitettu prinssi tai enkeli. Daniel sanoo:

”Kuitenkin kerron teille totuuden kirjoituksiin tallennetut asiat. Kukaan ei tue minua voimakkaasti näissä asioissa, mutta Michael, prinssisi. ”(Da 10: 21)

”Sinä aikana Michael nousee ylös, suuri ruhtinas, joka seisoo sinun kansasi puolesta. Ja siellä tapahtuu hätäaika, jota ei ole tapahtunut sen jälkeen, kun kansa tuli siihen aikaan. Ja sinä aikana kansasi pakenevat, kaikki, jotka löydetään kirjaan. "(Da 12: 1)

Opimme, että Michael on soturi enkeli. Danielissa hän kiisteli Persian prinssin kanssa, ilmeisesti langenneen enkelin kanssa, joka nyt oli Persian valtakunnan päällä. Ilmestyskirjassa hän ja muut hänen vastuullaan olevat enkelit käyvät taistelua Saatanan ja hänen enkeliensä kanssa. Lukeminen Ilmestyskirjan luvusta:

"Ja sota puhkesi taivaassa: Mikael ja hänen enkelinsä taistelivat lohikäärmeen kanssa, ja lohikäärme ja sen enkelit taistelivat" (Re 12: 7)

Mutta juuri Juudasta opimme hänen tittelinsä.

"Mutta kun arkkienkeli Mikaelilla oli ero Paholaisen kanssa ja hän kiisteli Mooseksen ruumista, hän ei uskaltanut tehdä häntä vastaan ​​tuomitusta väärinkäytöksissä, mutta sanoi:" Saako Jehova nuhtelee sinua. "" (Juude 9)

Kreikan sana tässä on archaggelos joka Strongin yhdenmukaisuuden mukaan tarkoittaa ”pääenkeliä”. Sama yhteensopivuus antaa sen käytölle: ”enkeleiden hallitsija, ylemmän enkelin, arkkienkeli”. Huomaa määrittelemätön artikkeli. Se, mitä opimme Juudasta, ei ole ristiriidassa sen kanssa, jonka jo tiedämme Danielilta, että Michael oli pää enkeli, mutta että siellä oli muita enkelien päälliköitä. Jos esimerkiksi luet, että prinssi Harry naimisissa Meghan Marklen kanssa, et oleta, että prinssiä on vain yksi. Tiedät, että niitä on enemmän, mutta ymmärrät myös, että Harry on yksi heistä. Sama on arkkienkelin Michaelin kanssa.

Ketkä ovat ilmoituksen 24-vanhimmat?

Kuvitukset ovat kaikki hyviä, mutta ne eivät ole todiste. Kuvien on tarkoitus selittää jo vakiintunut totuus. Joten, vain jos on vielä epäilyksiä siitä, että Michael ei ole ainoa arkkienkeli, harkitse tätä:

Paavali kertoi efesolaisille:

”Joille jokainen perhe taivaassa ja maan päällä on nimensä velkaa.” (Eph 3: 15)

Taivaassa olevien perheiden luonteen on oltava erilainen kuin maan päällä, koska enkelit eivät lisää, mutta näyttää siltä, ​​että jonkinlainen organisaatio tai ryhmittymä on olemassa. Onko näillä perheillä päälliköitä?

Yhdestä Danielin näkemyksestä voidaan saada tietoa siitä, että päälliköitä tai prinssejä tai arkkienkeleitä on useita. Hän sanoi :

"Katsoin jatkuvasti, kunnes valtaistuimet asetettiin paikoilleen ja Muinaiset päivät istuivat ... . ”(Da 7: 9)

”Katsoin jatkuvasti yön visioissa ja katso! taivaan pilvien kanssa oli tulossa joku ihmisen poika; ja hän sai pääsyn Päivän muinaiseen, ja he nostivat hänet lähelle ennen sitä. . . . ”(Da 7: 13, 14)

On selvää, että taivaassa on valtaistuimia sen tärkeimmän lisäksi, jolla Jehova istuu. Jeesus ei näissä ylimääräisissä valtaistuimissa ole tässä visiossa, koska hänet nostetaan esiin muinaisten päivien edessä. Samanlaisessa tilissä John puhuu 24-valtaistuimista. Siirry ilmoitukseen:

”Valtaistuimen ympärillä olivat 24-valtaistuimet, ja näin näillä valtaistuimilla istuvien 24-vanhimpien, jotka olivat pukeutuneita valkoisiin vaatteisiin, ja heidän päänsä päällä kultaiset kruunut.” (Re 4: 4)

Kuka muu voisi istua näillä valtaistuimilla kuin tärkeimmät enkelin prinssit tai pääenkelit tai arkkienkelet? Todistajat opettavat, että nämä valtaistuimet ovat Kristuksen ylösnousseille voidelluille veljille, mutta miten se voisi olla, kun he ylösnousutetaan vasta Jeesuksen toisessa tulemisessa, mutta visiossa yksi heistä nähdään puhumassa Johanneksen kanssa, jotkut 1,900 vuotta sitten. Lisäksi ilmestyskirjassa 5: 6 voidaan nähdä samanlainen esitys kuin Daniel juuri kuvaili.

”. . Ja minä näin seisovan valtaistuimen ja neljän elävän olennon keskellä ja vanhinten keskellä lammasta, joka näytti teurastetun,. . . ”(Re 5: 6)

Lopuksi, Ilmestyskirja 7 puhuu 144,000: stä jokaisesta istuimen pojan heimosta, joka seisoo valtaistuimen edessä. Se puhuu myös suuresta väkijoukosta taivaassa, joka seisoo temppelissä tai pyhäkössä Jumalan valtaistuimen edessä. Siksi Jeesusta, Jumalan Karitsaa, 144,000: ää ja suurta joukkoa kuvaillaan seisovan Jumalan valtaistuimen ja 24-vanhimpien valtaistuimien edessä.

Jos tarkastellaan kaikkia näitä jakeita yhdessä, ainoa asia, joka sopii, on taivaassa enkelien valtaistuimet, joilla istuvat pää enkelit tai arkkienkelit, jotka koostuvat tärkeimmistä enkelien ruhtinasista, ja Mikael on yksi heistä, mutta heidän edessään seisoo Karitsa, joka on Jeesus yhdessä Jumalan lasten kanssa, jotka otettiin maasta hallitsemaan Kristuksen kanssa.

Kaikesta edellä esitetystä on nyt turvallista sanoa, ettei Raamatussa ole mitään, mikä viittaisi siihen, että on vain yksi pääenkeli, vain yksi arkkienkeli, kuten järjestö väittää.

Voiko kukaan olla enkelien päällikkö tai hallitsija olematta itse enkeli? Jumala on tietysti enkeleiden lopullinen päällikkö tai hallitsija, mutta se ei tee hänestä enkeliä tai arkkienkeliä. Samoin kun Jeesukselle myönnettiin ”kaikki valta sekä taivaassa että maan päällä”, hänestä tuli kaikkien enkeleiden päällikkö, mutta taas enkelien päällikkönä oleminen ei edellytä hänen olevan enkeli enää kuin se vaatii Jumalan olevan yksi. . (Matthew 28: 18)

Entä Raamattu, jonka mukaan Jeesus on arkkienkeli? Yhtään ei ole. On olemassa pyhiä kirjoituksia, jotka saattavat viitata siihen, että Jeesus on arkkienkeli, kuten yksi monista, mutta mikään ei tarkoita, että hän olisi ainoa arkkienkeli ja siksi Michael. Lukekaamme se uudelleen, tällä kertaa englanninkielisestä standardiversiosta:

"Sillä Herra itse laskeutuu taivaasta käskyn huudolla, arkkienkelin äänellä ja Jumalan pasuunan äänellä. Ja Kristuksessa kuolleet nousevat ensin. ”(1 Th 4: 16 ESV)

”Arkkienkelin ääni” ja ”Jumalan pasuunan ääni”. Mitä se voi tarkoittaa? Määrittämättömän artikkelin käyttö tarkoittaa, että tämä ei puhu ainutlaatuisesta henkilöstä, kuten Michaelista. Tarkoittaako se kuitenkin, että Jeesus on ainakin yksi arkkienkeleistä? Vai viittaako lause "komennon huudon" luonteeseen. Jos hän puhuu Jumalan trumpetin äänellä, tuleeko hänestä Jumalan trumpetti? Samoin, jos puhuu arkkienkelin äänellä, edellyttääkö se hänen olevan arkkienkeli? Katsotaanpa kuinka "ääntä" käytetään Raamatussa.

”Voimakas ääni kuten pasuunan ääni” - Re 1: 10

”Hänen äänensä oli kuin monien vesien ääni” - Re 1: 15

”Ääni ukkosta” - Re 6: 1

”Kova ääni aivan kuin kun leijona rööisee” - Re 10: 3

Eräässä tilanteessa kuningas Herodes puhui tyhmästi ”jumalan äänellä, ei miehen äänellä” (Apostolien esitys 12: 22), jonka vuoksi Jehova iski hänet. Tästä voimme ymmärtää, että 1 Thessalonians 4: 16 ei kommentoi Jeesuksen luonnetta, ts. Että hän on enkeli; vaan pikemminkin omistaa huudolleen komentolaadun, sillä hän puhuu sellaisella äänellä kuin joku, joka komentaa enkeleitä.

Tämä ei kuitenkaan riitä poistamaan kaikkia epäilyksiä. Tarvitsemme pyhiä kirjoituksia, jotka eliminoisivat kategorisesti sen mahdollisuuden, että Mikael ja Jeesus ovat yksi ja sama. Muista, että tiedämme varmuudella, että Michael on enkeli. Joten onko Jeesus myös enkeli?

Paavali puhuu siitä galatialaisille:

”Miksi sitten laki? Se lisättiin rikkomusten ilmentämiseksi, kunnes jälkeläisten tulisi saapua, joille lupaus oli annettu; ja se välitettiin enkelien kautta välittäjän käsin. ”(Ga 3: 19)

Nyt sanotaan: ”välitetty enkelien kautta sovittelijan käsin.” Tuo sovittelija oli Mooses, jonka kautta israelilaiset solmivat liittosuhteen Jehovan kanssa. Enkelit välittivät lain. Sisältyykö Jeesus siihen ryhmään ehkä heidän johtajakseen?

Ei Heprealaisten kirjoittajan mukaan:

”Sillä jos enkeleiden kautta puhuttu sana osoittautui varmaksi, ja jokainen rikkomus ja tottelematon teko sai rangaistuksen oikeudenmukaisuuden kanssa, kuinka pääsemme pakoon, jos olemme unohtaneet niin suuren pelastuksen? Sillä sitä alkoi puhua meidän Herramme kautta, ja ne, jotka kuulivat hänet, vahvistivat meidät. ”(Heb 2: 2, 3)

Tämä on ristiriitainen lausunto, kuinka paljon-enemmän-niin-argumentti. Jos heitä rangaistaan ​​enkelien kautta tulevan lain noudattamatta jättämisestä, kuinka paljon enemmän meitä rangaistaan ​​Jeesuksen kautta tapahtuvan pelastuksen laiminlyömisestä? Hän on ristiriidassa Jeesuksen enkeleiden kanssa, sillä ei ole mitään järkeä, jos hän on itse enkeli.

Mutta siellä on enemmän. Heprealaisten kirja avautuu tällä päättelylinjalla:

Esimerkiksi, jolle yksi enkeleistä Jumala on koskaan sanonut: ”Sinä olet minun poikani; tänään minusta on tullut isäsi ”? Ja taas: ”Minusta tulee hänen isänsä, ja hänestä tulee poikani”? ”(Heb 1: 5)

Ja…

"Mutta mistä enkeleistä hän on koskaan sanonut:" Istu oikealla kädelläni, kunnes panen vihollisesi jalkojen jakkaraksi "?" (Heb 1: 13)

Mikään näistä ei ole mitään järkeä, jos Jeesus on enkeli. Jos Jeesus on arkkienkeli Mikael, silloin kun kirjoittaja kysyy: ”Kenelle enkeleistä Jumala on koskaan sanonut…?”, Voimme vastata: ”Kenelle enkeli? Miksi Jeesukselle typerä! Loppujen lopuksi, eikö hän ole arkkienkeli Michael? ”

Näetkö mikä hölynpöly on väittää, että Jeesus on Mikael? Itse asiassa Jehovan todistajien järjestön opetus pilkkaa Paavalin koko päättelylinjaa?

Löysien loppujen puhdistaminen

Joku saattaa huomauttaa, että heprealaiset 1: 4 tukee ajatusta, että Jeesus ja enkelit olivat ikäisensä. Se kuuluu seuraavasti:

”Joten hänestä on tullut parempia kuin enkelit siinä määrin, että hän on perinyt nimen, joka on erinomaisempi kuin heidän.” (Heb 1: 4)

He ehdottavat, että ollakseen parempi tarkoittaa, että hänen on aloitettava tasa-arvoisena tai vuokranantajana. Tämä saattaa tuntua pätevältä kohdalta, mutta minkään tulkinnan ei pitäisi koskaan haastaa Raamatun harmoniaa. ”Annetaan Jumala todeksi, vaikka jokainen ihminen olisi valehtelija.” (Roomalaiset 3: 4) Siksi haluamme harkita tätä jaetta kontekstissa tämän konfliktin ratkaisemiseksi. Esimerkiksi kaksi jaetta takaisin luemme:

”Nyt näiden päivien lopulla hän on puhunut meille Pojan kautta, jonka hän nimitti kaiken perilliseksi ja jonka kautta hän on luonut asioiden järjestelmät.” (Heb 1: 2)

Lause ”näiden päivien lopussa” on kriittinen. Heprealaiset kirjoitettiin vain muutama vuosi ennen juutalaisten asioiden järjestelmän loppumista. Tuona loppuajankohtana Jeesus oli ihmisenä, joka oli puhunut heille. He saivat Jumalan sanan, enkelien kautta, mutta ihmisen Pojan kautta. Hän ei kuitenkaan ollut pelkkä mies. Hän oli yksi ”jonka kautta [Jumala] loi asioiden järjestelmät.” Kukaan enkeli ei voi vaatia tällaista sukutapaa.

Tuo Jumalan viestintä tuli Jeesuksen ollessa mies, alempi kuin enkelit. Raamatussa sanotaan Jeesuksesta, että hän ”ei tehnyt maineensa ja otti hänelle palvelijan muodon, ja hänet tehtiin ihmisten tapaan” (Filippiinit 2: 7 KJV)

Juuri siitä alhaisesta tilasta Jeesus nousi ja tuli paremmaksi kuin enkelit.

Kaikista mitä olemme juuri nähneet, näyttää siltä, ​​että Raamattu kertoo meille, että Jeesus ei ole enkeli. Siksi hän ei voinut olla arkkienkeli Mikael. Tämä saa meidät kysymään, mikä on Herramme Jeesuksen todellinen luonne? Tähän kysymykseen teemme parhaamme vastataksesi tulevassa videossa. Ennen kuin voimme siirtyä eteenpäin, emme kuitenkaan vielä ole vastanneet tämän videon alussa esitettyyn kysymykseen. Miksi Jehovan todistajat uskovat ja opettavat, että arkkienkeli Mikael on Jeesus hänen esi-inhimillisessä olemassaolossaan?

Kysymykseen annetusta vastauksesta on paljon opittavaa, ja tutustumme asiaan syvällisesti seuraavassa videossamme.

Meleti Vivlon

Artikkelit kirjoittanut Meleti Vivlon.