Kirjoittajan huomautus: Kirjoitessani tätä artikkelia, pyydän yhteisömme kantaa. Toivon, että muut kertovat ajatuksistaan ​​ja tutkimuksestaan ​​tästä tärkeästä aiheesta ja erityisesti tämän sivuston naiset voivat vapaasti jakaa näkemyksensä rehellisesti. Tämä artikkeli on kirjoitettu siinä toivossa ja toiveessa, että jatkamme laajentumista Kristuksen vapaudessa, joka meille on annettu pyhän hengen kautta ja seuraamalla hänen käskyjään.

”… Sinun kaipauksesi tulee miehellesi, ja hän hallitsee sinua.” - Kenraali 3: 16 NWT

Kun Jehova (tai Jahve tai Yehowah - sinun valintasi) loi ensimmäiset ihmiset, hän teki heistä kuvansa.

Ja Jumala jatkoi ihmisen luomista kuvansa mukaan, Jumalan kuvan mukaan hän loi hänet; mies ja nainen hän loi ne. ”(Genesis 1: 27 NWT)

Välttääkseen ajatusta, että tämä viittaa vain lajin urospuoliin, Jumala innosti Mooseksia lisäämään selvennys: ”uros ja naaras hän loi heidät”. Siksi, kun se puhuu siitä, että Jumala luo ihmisen oman kuvansa perusteella, se viittaa Ihmiseen, kuten molemmissa sukupuolissa. (Englanniksi sana “nainen” on johdettu kohdusta mies tai kohdussa oleva mies.) Näin ollen sekä mies että nainen ovat Jumalan lapsia. Kuitenkin kun he tekivät syntiä, he menettivät tämän suhteen. Ne menettivät itsensä. He menettivät iankaikkisen elämän perinnön. Seurauksena on, että me kaikki kuolemme nyt. (Roomalaiset 5: 12)

Siitä huolimatta Jehova ylin rakastava Isä toteutti välittömästi ratkaisun tähän ongelmaan; tapa palauttaa kaikki hänen ihmislapsensa takaisin perheeseensä. Mutta se on aihe toisen kerran. Nyt meidän on ymmärrettävä, että Jumalan ja ihmiskunnan suhde voidaan parhaiten ymmärtää, kun pidämme sitä perheen järjestelynä, ei hallituksellisena. Jehovan huolenaihe ei oikeuta hänen suvereniteettiaan - ilmausta, jota ei löydy Raamatusta - vaan pelastaa lapsensa.

Jos pidämme isä / lapsi-suhteet mielessä, se auttaa meitä ratkaisemaan monia ongelmallisia Raamatun kohtia.

Syy, jonka vuoksi olen kuvaillut kaikkia edellä mainittuja, on luoda perusta nykyiselle aiheellemme, joka on naisten roolin ymmärtäminen seurakunnassa. Genesis 3: n teemateksti: 16 ei ole Jumalan kirous, vaan pelkkä tosiasian toteaminen. Synti poistaa tasapainon ihmisen luonnollisten ominaisuuksien välillä. Miehistä tulee hallitsevampia kuin on tarkoitus; naiset tarvitsevat enemmän. Tämä epätasapaino ei ole hyvä kummallekin sukupuolelle.

Naisen väärinkäyttö miehillä on hyvin dokumentoitu ja ilmeinen kaikissa historian tutkimuksissa. Meidän ei tarvitse edes tutkia historiaa tämän todistamiseksi. Todisteet ympäröivät meitä ja leviävät jokaiseen ihmisen kulttuuriin.

Siitä huolimatta tämä ei ole tekosyy kristittylle käyttäytyä tällä tavalla. Jumalan henki antaa meille mahdollisuuden luovuttaa uusi persoonallisuus; tulla jotain parempaa. (Efesolaiset 4: 23, 24)

Kun syntyimme synnissä ja olimme Jumalan orvoina, meille on tarjottu mahdollisuus palata armon tilaan hänen adoptoitujen lastensa kautta. (John 1: 12) Saatamme mennä naimisiin ja omia perheitämme, mutta suhteemme Jumalaan tekee meistä kaikki hänen lapsistaan. Vaimosi on siis myös sisaresi; miehesi on veljesi; sillä me kaikki olemme Jumalan lapsia ja itkemme yhtenä rakkaudella: ”Abba! Isä!"

Siksi emme koskaan haluaisi käyttäytyä tavalla, joka estää veljemme tai sisareni suhdetta isään.

Eedenin puutarhassa Jehova puhui suoraan Eevalle. Hän ei puhunut Aadamin kanssa ja käskenyt häntä välittämään tiedot vaimolleen. Se on järkevää, koska isä puhuu suoraan jokaiselle lapselleen. Jälleen näemme, kuinka kaiken ymmärtäminen perheen linssin kautta auttaa meitä ymmärtämään Raamattua paremmin.

Se, mitä yritämme saada aikaan, on asianmukainen tasapaino sekä miesten että naisten roolien välillä kaikilla elämän osa-alueilla. Roolit ovat erilaisia. Jokainen on kuitenkin välttämätöntä toisen hyödyksi. Jumala antoi miehelle ensin vielä tunnustaa, että miehen ei ollut hyvä pysyä yksin. Tämä osoittaa selvästi, että miesten ja naisten suhde oli osa Jumalan suunnittelua.

Mukaan Youngin kirjallinen käännös:

”Ja Jehova Jumala sanoo:” Ei hyvä, että ihminen on yksin, teen hänelle auttajan - hänen kumppanikseen. ”” (1. Moos. 2: 18)

Tiedän, että monet arvostelevat Uuden maailman käännöstä ja joillakin perusteluilla, mutta tässä tapauksessa pidän erittäin hyvin sen esittämisestä:

”Ja Jehova Jumala jatkoi sanomalla:” Ei ole hyvä, että ihminen jatkaa itseään. Aion tehdä hänelle auttajan, täydentäen häntä. ”” (1. Moos. 2: 18)

molemmat Youngin kirjallinen käännös "Vastine" ja Uuden maailman käännös ”Täydentää” välittää heprealaisen tekstin idean. Kääntyminen Merriam-Webster-sanakirja, meillä on:

Täydentää
1 a: jotain, joka täyttää, täydentää tai tekee paremmasta tai täydellisestä
1 c: yksi kahdesta toisiaan täydentävästä parista: COUNTERPART

Kumpikaan sukupuolesta ei ole yksin täydellistä. Kukin täydentää toista ja tuo kokonaisuuden täydellisyyteen.

Isämme on valmistellut meitä palaamaan perheeseen hitaasti, asteittain, parhaaksi tunnetussa tahdissa. Näin tehdessään suhteissaan Häneen ja toisiinsa Hän paljastaa paljon siitä, miten asioiden on tarkoitus olla, toisin kuin ne ovat. Puhumalla lajin uroksen puolesta, pyrkimyksemme on kuitenkin työntyä takaisin hengen johtamista vastaan, samoin kuin Paavali “potki kappareita vastaan” (Aktit 26: 14 NWT)

Näin on selvästi tapahtunut entisen uskontoni suhteen.

Deboran rohkaiseminen

Det Insight Jehovan todistajien tuottamassa kirjassa tunnustetaan, että Deborah oli Israelissa profeetta, mutta ei tunnusta hänen erottamiskykyään tuomarina. Se antaa tämän eron Barakille. (Katso se-1 s. 743)
Tämä on edelleen organisaation kanta, josta käy ilmi nämä otteet elokuun 1, 2015 Vartiotorni:

”Kun Raamattu esittelee ensimmäisen kerran Deborahia, se viittaa häneen” profeettaksi ”. Tämä nimitys tekee Deborahista epätavallisen Raamatun kirjassa, mutta tuskin ainutlaatuinen. Deboralla oli toinen vastuu. Hän selvitti myös ilmeisesti riitoja antamalla Jehovan vastauksen esiin nousseisiin ongelmiin. - Tuomarit 4: 4, 5

Deborah asui Efraimin vuoristoalueella, Beetelin ja Ramahien kaupunkien välissä. Siellä hän istuisi palmujen alla ja palvelisi ihmisiä Jehovan ohjaamana. ”(S. 12)

"Ilmeisesti riitojen ratkaiseminen ”? ”Palvella ihmiset"? Katso kuinka ahkerasti kirjailija pyrkii piilottamaan tosiasian, että hän oli tuomari Israelista. Lue nyt Raamatun tili:

”Nyt profeetta Deborah, Lappidothin vaimo, oli päätellen Israel tuolloin. Hän istui tavallisesti Deboranin palmun alla Ramahin ja Bethelin välillä Efraimin vuoristoisella alueella; israelilaiset menivät hänen luokseen tuomio. ”(Tuomarit 4: 4, 5 NWT)

Sen sijaan, että tunnustetaan Deborah tuomariksi, hän jatkaa JW: n perinteitä osoittaa tämä rooli Barakiin.

”Hän pyysi häntä kutsumaan vahvan uskon miehen, Tuomari Barak, ja ohjata häntä nousemaan Siseraa vastaan. ”(s. 13)

Tehdään selväksi, Raamattu ei koskaan viittaa Barakiin tuomarina. Organisaatio ei yksinkertaisesti kestä sitä ajatusta, että nainen olisi tuomari miehestä, ja niin he muuttavat kertomuksen omien uskomustensa ja ennakkoluulojensa mukaiseksi.

Nyt jotkut saattavat päätellä, että tämä oli ainutlaatuinen seikka, jota ei koskaan toistettu. He saattavat päätellä, että ilmeisesti Israelissa ei ollut hyviä miehiä, jotka tekisivät ennustamista ja tuomitsemista, niin kuin Jehova Jumala teki. Niinpä nämä päättäisivät, että naisilla ei voisi olla mitään roolia tuomitsemisessa kristillisessä seurakunnassa. Mutta huomaa, että hän ei ollut vain tuomari, vaan myös profeetta.

Joten jos Deborah olisi ainutlaatuinen tapaus, emme löytäneet kristillisestä seurakunnasta todisteita siitä, että Jehova innosti naisia ​​edelleen ennustamaan ja että hän antoi heille mahdollisuuden istua tuomiossa.

Naiset, jotka profetoivat seurakunnassa

Apostoli Pietari lainaa profeetta Joelia sanoessaan:

“Ja viimeisinä päivinä,” sanoo Jumala, ”minä vuodatan osan hengestäni kaikenlaiselle lihalle, ja poikasi ja tyttäresi profetoivat ja nuoret miehet näkevät visioita ja vanhat miehet unelmoivat, ja jopa mies- ja naisorjani päälle minä vuodatan osaa hengestäni noina päivinä, ja he profetoivat. ”(Apostolitoimet 2: 17, 18)

Tämä osoittautui totta. Esimerkiksi Philipillä oli neljä neitsytytärtä, jotka profetoivat. (Toimii 21: 9)

Koska meidän Jumalamme päätti vuodattaa henkensä naisiin kristillisissä seurakunnissa tekemällä heistä profeettoja, tekisikö hän myös heidät tuomariksi?

Naiset tuomitsevat seurakunnassa

Kristittyssä seurakunnassa ei ole tuomaria, kuten Israelin aikana oli. Israel oli kansakunta, jolla oli oma lakikoodi, oikeuslaitos ja rangaistusjärjestelmä. Kristittyyn seurakuntaan sovelletaan sen maan lakia, jossa sen jäsenet asuvat. Tästä syystä meillä on apostoli Paavalin roomalaisista 13: 1-7 löytynyt neuvo, joka koskee ylimpiä viranomaisia.

Siitä huolimatta seurakunnan on käsiteltävä syntiä sen sisällä. Suurin osa uskonnoista antaa tämän auktoriteetin tuomitsemaan syntisiä nimitettyjen miesten, kuten pappien, piispojen ja kardinaalien, käsiin. Jehovan todistajien järjestämisessä tuomio annetaan salaisesti kokoontuvien miesten vanhimpien komitean käsissä.

Näimme äskettäin Australiassa pelaamisen, kun Jehovan todistajien järjestön vanhemmat jäsenet, mukaan lukien hallintoelimen jäsenet, komission virkamiesten neuvoivat sallimaan naisten osallistua oikeudenkäyntimenettelyihin, joissa kyseessä oli lasten seksuaalinen hyväksikäyttö. Monet oikeussalista ja suuresta yleisöstä olivat molemmat järkyttyneitä ja tyrmistyneitä järjestön määrätietoisesta kieltäytymisestä taivuttaa hiuksen leveyttä näiden suositusten antamisessa. He väittivät, että heidän asemansa oli muuttumaton, koska heidän oli noudatettava Raamatun ohjeita. Mutta onko kyse tilanteesta vai astuiko he ihmisten perinteitä Jumalan käskyjen yli?

Ainoa suunta, joka meillä on Herraltamme oikeudellisissa asioissa seurakunnassa, on Matthew 18: 15-17.

”Jos veljesi tekee syntiä sinua vastaan, mene, osoita hänelle syyllisyytensä sinun ja hänen välilläsi yksin. Jos hän kuuntelee sinua, olet saanut takaisin veljesi. Mutta jos hän ei kuuntele, ota vielä yksi tai kaksi mukanasi, niin jokaisen sana voidaan vahvistaa kahden tai kolmen todistajan suussa. Jos hän kieltäytyy kuuntelemasta niitä, kerro se kokoukselle. Jos hän kieltäytyy kuulemasta myös kokousta, anna hänen olla sinulle pakana tai veronkerääjä. "(Matthew 18: 15-17 WEB [World English Bible])

Herra jakaa tämän kolmeen vaiheeseen. ”Veli”: n käyttö jakeessa 15 ei vaadi meitä pitämään tätä sovellettavana yksinomaan miehiin. Jeesus sanoo, että jos kristittyjäsi, mies- tai naispuoli, tekee syntiä sinua vastaan, sinun tulee keskustella siitä yksityisesti, jotta syntinen voitaisiin takaisin. Kaksi naista voisi olla mukana esimerkiksi ensimmäisessä vaiheessa. Jos tämä epäonnistuu, hän saattaa viedä yhden tai kaksi enemmän niin, että kahden tai kolmen suussa syntinen voidaan johtaa takaisin vanhurskauteen. Jos tämä epäonnistuu, viimeinen vaihe on tuoda syntinen, mies tai nainen, koko seurakuntaan.

Jehovan todistajat tulkitsevat tämän uudelleen tarkoittavan vanhinten ruumista. Mutta jos tarkastelemme alkuperäistä sanaa, jota Jeesus käytti, näemme, että sellaisella tulkinnalla ei ole perustaa kreikan kielellä. Sana on ekklesia.

Strongin sopusointu antaa meille tämän määritelmän:

Määritelmä: Kokoelma, (uskonnollinen) seurakunta.
Käyttö: kokous, seurakunta, kirkko; kirkko, kristittyjen koko joukko.

ekklesia koskaan viittaa mihinkään seurakunnan hallitsijoihin eikä sulje pois puolta seurakunnasta sukupuolen perusteella. Sana tarkoittaa niitä, jotka on kutsuttu, ja sekä miehiä että naisia ​​kutsutaan muodostamaan Kristuksen ruumis, koko kristillisten uskovien seurakunta tai seurakunta.

Joten se, mitä Jeesus vaatii tässä kolmannessa ja viimeisessä vaiheessa, on se, jota voimme kutsua nykyaikaisesti ”interventioksi”. Koko pyhitettyjen uskovien, niin miesten kuin naisten, koko seurakunnan on istuttava, kuunneltava todisteita ja kehotettava sitten syntistä parannusta. He tuomitsisivat kollektiivisesti uskovantoveriaan ja ryhtyisivät kaikkiin toimiin, joita he pitivät kollektiivisesti tarkoituksenmukaisina.

Uskotko, että lasten seksuaalinen hyväksikäyttö olisi löytänyt turvapaikan organisaatiossa, jos Jehovan todistajat olisivat noudattaneet Kristuksen neuvoja kirjeelle? Lisäksi heillä olisi ollut motivaatio seurata Paavalin sanoja roomalaisissa 13: 1-7, ja he olisivat ilmoittaneet rikoksesta viranomaisille. Organisaatiota ei levitettäisi lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevasta skandaalista, kuten nyt tapahtuu.

Naisapostoli?

Sana ”apostoli” tulee kreikan sanasta Apostolos, joka mukaan Strongin sopusointu tarkoittaa: "lähettiläs, lähetetty lähetystyössä, apostoli, lähettiläs, valtuutettu, toisen toimeksianto edustaa häntä jollakin tavalla, erityisesti mies, jonka Jeesus Kristus on lähettänyt itse julistamaan evankeliumia."

Roomalaisissa 16: 7 Paavali lähettää tervehdyksensä Andronicukselle ja Junialle, jotka ovat merkittäviä apostoleiden keskuudessa. Nyt kreikkalainen Junia on naisen nimi. Se on johdettu pakanallisen jumalatar Juno nimestä, jolle naiset rukoilivat auttaakseen heitä synnytyksen aikana. NWT korvaa ”Junian”, joka on valmis nimi, jota ei löydy mistään klassisesta kreikkalaisesta kirjallisuudesta. Toisaalta Junia on yleinen sellaisissa kirjoituksissa ja aina viittaa naiseen.

Ollakseen oikeudenmukainen NWT: n kääntäjien kanssa, tämä kirjallinen sukupuolenvaihtotoimenpide suoritetaan useimmissa raamatun kääntäjissä. Miksi? On oletettava, että miespuolinen puolueellisuus on pelattu. Mieskirkon johtajat eivät vain pysty vatsaamaan ajatusta naisapostolista.

Kun tarkastelemme sanan merkitystä objektiivisesti, eikö se kuvaa sitä, mitä kutsumme tänään lähetyssaarnaajaksi? Eikä meillä ole naislähetyssaarnaajia? Joten mikä on ongelma?

Meillä on todisteita siitä, että naiset toimivat profeettoina Israelissa. Deborahin lisäksi meillä on Miriam, Huldah ja Anna (Exodus 15: 20; 2 Kings 22: 14; tuomarit 4: 4, 5; Luke 2: 36). Olemme myös nähneet naisten toimivan profeettoina kristillisessä seurakunnassa ensimmäisen vuosisadan aikana. Olemme nähneet todisteita sekä Israelin että kristittyjen aikoina naisista, jotka toimivat oikeuslaitoksessa. Ja nyt on todisteita, jotka viittaavat naisapostoliin. Miksi minkä tahansa tämän pitäisi aiheuttaa ongelma kristittyjen seurakuntien miehille?

Kirkollinen hierarkia

Ehkä se liittyy siihen taipumukseen, jolla yritämme luoda auktoriteettihierarkioita mihin tahansa ihmisjärjestöön tai järjestelyyn. Ehkä miehet näkevät nämä asiat miehen auktoriteetin loukkaamisena. Ehkä he katsovat Paavalin sanoja korinttilaisille ja efesolaisille osoittavan seurakunnan auktoriteetin hierarkkista järjestelyä.

Paavali kirjoitti:

Ja Jumala on nimennyt seurakunnassa vastaavat: ensin apostolit; toiseksi, profeetat; kolmanneksi opettajat; sitten voimakkaita teoksia; sitten parannuslahjoja; hyödylliset palvelut; kyky ohjata; eri kielet. ”(1 Corinthians 12: 28)

"Ja hän antoi joitakin apostoleina, jotkut profeetoina, jotkut evankelistoreina, toiset paimenina ja opettajina ”(Efesolaiset 4: 11)

Tämä aiheuttaa merkittävän ongelman niille, jotka suhtautuvat tällaiseen näkemykseen. Todisteita siitä, että naisprofeetat olivat olemassa ensimmäisen vuosisadan seurakunnassa, ei ole kyseenalaista, kuten olemme nähneet jo mainituista tekstistä. Silti molemmissa näissä jakeissa Paavali asettaa profeetat heti apostolien jälkeen, mutta opettajien ja paimenten edelle. Lisäksi olemme nähneet todisteita juuri nyt naisapostolista. Jos otamme nämä jakeet viittaamaan jonkinlaiseen auktoriteettihierarkiaan, niin naiset voivat sijoittua kärjessä miesten kanssa.

Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka usein voimme joutua vaikeuksiin lähestyessämme Raamattua ennalta määrätyllä ymmärryksellä tai kiistatonta lähtökohtaa noudattaen. Tässä tapauksessa lähtökohtana on, että kristillisessä seurakunnassa on oltava jonkinlainen auktoriteettihierarkia, jotta se toimisi. Sitä on varmasti melkein jokaisessa kristillisessä uskonnossa maan päällä. Mutta kun otetaan huomioon kaikkien tällaisten ryhmien väärinkäytökset, meidän pitäisi ehkä kyseenalaistaa koko lähtökohta viranomaisrakenteesta.

Tapauksessani olen nähnyt ensin kammottavia väärinkäytöksiä, jotka ovat aiheutuneet tässä kuvassa esitetystä auktoriteettirakenteesta:

Hallintoneuvosto johtaa haarakomiteoita, jotka ohjaavat matkustavia valvojia, jotka ohjaavat vanhimpia, jotka ohjaavat kustantajia. Jokaisella tasolla on epäoikeudenmukaisuutta ja kärsimystä. Miksi? Koska "ihminen hallitsee ihmistä vahingossaan". (Kirkko 8: 9)

En sano, että kaikki vanhimmat ovat pahoja. Itse asiassa tunsin aikaani melko monia, jotka yrittivät kovasti olla hyviä kristittyjä. Silti, jos järjestely ei ole Jumalalta, hyvät aikomukset eivät tarkoita papujen mättä.

Hylkäämme kaikki ennakkoluulot ja tarkastelemme näitä kahta kohtaa avoimesti.

Paavali puhuu efesolaisille

Aloitamme efesolaisten tilanteesta. Aion aloittaa Uusi maailman käännös, ja sitten siirrymme toiseen versioon syistä, jotka ilmenevät pian.

Siksi minä, Herran vanki, vetoan teihin kävelemään arvokkaasti kutsusta, johon teidät kutsuttiin, kaikella nöyryydellä ja lempeydellä, kärsivällisyydellä, kärsimällä toisiinsa ja yrittäen vakavasti ylläpitää ihmiskunnan ykseyttä. henki rauhan yhdistävässä siteessä. Yksi ruumis on olemassa ja yksi henki, aivan kuten sinut kutsuttiin kutsumuksen yhteen toivoon; yksi Herra, yksi usko, yksi kaste; yksi Jumala ja kaikkien isä, joka on yli kaiken ja läpi kaiken ja kaikessa. ”(Eph 4: 1-6)

Tässä ei ole todisteita minkäänlaisesta auktoriteetin hierarkiasta kristillisessä seurakunnassa. On vain yksi ruumis ja yksi henki. Kaikki kutsutut muodostamaan osan tuosta kehosta pyrkivät hengen ykseyteen. Siitä huolimatta, että ruumiilla on erilaisia ​​jäseniä, niin myös Kristuksen ruumis. Hän jatkaa:

Nyt meille jokaiselle ansaittiin ansaitsematonta ystävällisyyttä sen mukaan, kuinka Kristus mittasi ilmaisen lahjan. Sillä sanotaan: ”Noustessaan korkealle hän vei vangit; hän antoi lahjoja miehillä. ”” (Efesolaiset 4: 7, 8)

Juuri tässä vaiheessa luopumme Uusi maailman käännös puolueellisuuden vuoksi. Kääntäjä harhauttaa meitä lauseella ”lahjat miehillä”. Tämä johtaa meidät siihen johtopäätökseen, että jotkut miehet ovat erityisiä, koska Herra on meille lahjakkaita.

Kun tarkastellaan linjoja, meillä on:

”Lahjat miehille” on oikea käännös, ei ”lahjat miehille”, kun NWT tekee sen. Itse asiassa kaikista 29-versioista, joita on saatavana tarkasteltavaksi BibleHub.com-sivustossa, mikään niistä ei tee säkeestä samoin kuin Uusi maailman käännös.

Mutta siellä on enemmän. Jos etsimme asianmukaista ymmärrystä siitä, mitä Paavali sanoo, meidän on otettava huomioon se tosiasia, että sana, jota hän käyttää miehille Anthropos ja ei Aner.

Anthropos viittaa sekä miehiin että naisiin. Se on yleinen termi. "Ihminen" olisi hyvä renderöinti, koska se on sukupuolineutraali. Jos Paavali olisi käyttänyt Aner, hän olisi viitannut nimenomaan miehen puoleen.

Paavali kertoo, että lahjat, jotka hän aikoo luetella, on annettu sekä miehen että naisen Kristuksen ruumiin jäsenille. Mikään näistä lahjoista ei ole yksinomainen sukupuolelle toisten kanssa. Mikään näistä lahjoista ei anneta yksinomaan seurakunnan miehille.

NIV siis antaa sen:

"Siksi sanotaan:" Noustessaan korkealle hän otti monia vankeja ja antoi lahjoja kansalleen. "" (Efesolaiset 5: 8 NIV)

Jakeessa 11 hän kuvaa näitä lahjoja:

”Hän antoi jotkut apostoleiksi; ja jotkut, profeetat; ja jotkut, evankelistat; ja jotkut, paimenet ja opettajat; 12 pyhien täydentämiseksi, palvelemiseksi, Kristuksen ruumiin rakentamiseksi; 13 kunnes me kaikki saavutamme Jumalan Pojan uskon ja tiedon yhtenäisyyden, täysikasvuiselle ihmiselle, Kristuksen täyteyden mittaan; 14 että emme voi enää olla lapsia, heittää heitä edestakaisin ja kuljettaa jokaisen opin tuulen mukana, ihmisten huijaamalla, vihaisesti, erehdyksen jälkeen; 15 Mutta puhumme totuutta rakkaudessa, voimme kaikessa kasvaa häneen, joka on pää, Kristus; 16 jonka kautta koko vartalo, joka on sovitettu yhteen ja neulottu yhteen sen kautta, jonka jokainen niveli toimittaa kunkin yksittäisen osan mittojen mukaisesti, saa kehon kasvamaan itsensä rakentamiseen rakkaudessa. ”(Efesolaiset 4: 11-16 WEB [maailman englanninkielinen raamattu])

Kehomme koostuu monista jäsenistä, joilla jokaisella on oma tehtävänsä. Silti on vain yksi pää, joka ohjaa kaikkia asioita. Kristillisessä seurakunnassa on vain yksi johtaja, Kristus. Kaikki meistä ovat jäseniä, jotka osallistuvat kaikkien muiden rakkaudessa olevien hyödyksi.

Paavali puhuu korinttilaisille

Jotkut saattavat kuitenkin vastustaa tätä päättelytapaa, joka viittaa siihen, että Paavalin korinttilaisille osoittamassa sanassa on selkeä hierarkia.

”Nyt olet Kristuksen ruumis, ja jokainen teistä on osa sitä. 28Ja Jumala on asettanut kirkkoon ensinnäkin apostolit, toiset profeetat, kolmannet opettajat, sitten ihmeitä, sitten parantamisen, auttamisen, ohjauksen ja erityyppisten kielten lahjoja. 29Ovatko kaikki apostolit? Ovatko kaikki profeetat? Ovatko kaikki opettajat? Tekevätkö kaikki ihmeitä? 30Onko kaikilla parannuslahjoja? Puhuvatko kaikki kielellä? Tulkitsevatko kaikki? 31Nyt haluaa innokkaasti suurempia lahjoja. Ja silti näytän sinulle erinomaisimman tavan. ”(1 Corinthians 12: 28-31 NIV)

Mutta edes näiden jakeiden satunnainen tarkastelu paljastaa, että nämä hengen lahjat eivät ole auktoriteetin lahjoja, vaan lahjoja palvelulle, palvelulle Pyhille. Ihmeitä tekevät eivät ole vastuussa parantajista, eikä parantajilla ole auktoriteettia avustajista. Pikemminkin suurempia lahjoja ovat ne, jotka tarjoavat suuremman palvelun.

Kuinka kauniisti Paavali kuvaa tapaa, jolla seurakunnan tulisi olla, ja kuinka kontrastista tämä on tapaan, jolla asiat ovat maailmassa, ja tässä suhteessa useimmissa uskonnoissa, jotka väittävät kristillistä standardia.

"Päinvastoin, ne kehon osat, jotka näyttävät olevan heikompia, ovat välttämättömiä, 23ja niitä osia, jotka meidän mielestämme ovat vähemmän kunniallisia, kohtelemme erityisellä kunnialla. Ja osia, jotka eivät ole edustavia, käsitellään erityisellä vaatimattomuudella, 24vaikka esittelemämme osat eivät tarvitse erityiskohtelua. Mutta Jumala on koonnut ruumiin yhteen ja antanut suuremman kunnian niille osille, joista siitä puuttui, 25jotta ruumiissa ei tulisi olla jakautumista, vaan että sen osien tulisi olla yhtä huolestuneita toisistaan. 26Jos yksi osa kärsii, kaikki osat kärsivät siitä; jos yksi osa kunnioitetaan, jokainen osa iloitsee sen kanssa. ”(1 Corinthians 12: 22-26 NIV)

Kehon osat, jotka ”näyttävät olevan heikompia, ovat välttämättömiä”. Tämä pätee varmasti siskoihimme. Peter neuvoo:

"Te miehet, jatkakaa asumista samalla tavalla heidän kanssaan tietämyksen mukaan, osoittamalla heille kunnia heikommalle, naiselliselle alukselle, koska olette myös heidän perillisiä heidän elämänsä ansaitsemattoman suosion suhteen, jotta rukouksesi eivät olisi estetty. ”(1 Peter 3: 7 NWT)

Jos emme osoita kunnioitusta "heikommalle, naiselliselle alukselle", niin rukouksemme estävät. Jos me riistämme sisareiltamme jumalan antaman palvontaoikeuden, petämme heitä ja rukouksemme estävät.

Kun Paavali sanoo julkaisussa 1 Corinthians 12: 31, että meidän pitäisi pyrkiä suurempiin lahjoihin, tarkoittaako hän sitä, että jos sinulla on apua tarjoava lahja, sinun pitäisi pyrkiä ihmeiden lahjaan tai jos sinulla on parantamisen lahja, sinun pitäisi pyrkiä profetian lahjaan? Onko ymmärryksellä, mitä hänellä on, tekemistä jollain tekemisellä keskustelumme kanssa naisten asemasta Jumalan järjestelyssä?

Katsotaan.

Meidän on jälleen kerran käännyttävä kontekstiin, mutta ennen kuin teemme sen, muistakaamme, että kaikissa Raamatun käännöksissä olevia luku- ja jaejakoja ei ollut, kun nuo sanat alun perin kynättiin. Joten luetaan asiayhteys ymmärtämällä, että luvun tauko ei tarkoita, että ajatuksessa olisi tauko tai aihe muuttuisi. Itse asiassa tässä tapauksessa ajatus jaosta 31 johtaa suoraan lukuun 13 jae 1.

Paavali aloittaa vertaamalla juuri mainitsemiaan lahjoja rakkaudella ja osoittaa, että ne eivät ole mitään ilman sitä.

”Jos puhun ihmisten tai enkeleiden kielillä, mutta minulla ei ole rakkautta, olen vain resonoiva gongi tai klikaativa symbaali. 2Jos minulla on profetian lahja ja pystyn havaitsemaan kaikki salaisuudet ja kaiken tiedon ja jos minulla on usko, joka voi siirtää vuoria, mutta minulla ei ole rakkautta, en ole mitään. 3Jos annan kaiken, mitä minulla on köyhille, ja annan ruumiini yli vaikeuksista, joista voin ylpeillä, mutta joilla ei ole rakkautta, en saa mitään. ”(1 Corinthians 13: 1-3 NIV)

Sitten hän antaa meille kauniisti ytimekäisen rakkauden määritelmän - Jumalan rakkauden.

"Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Se ei kadehdi, se ei ylpeä, se ei ole ylpeä. 5Se ei häpeä toisia, se ei ole itsensä etsimistä, se ei ole helposti vihainen, se ei pidä kirjaa virheistä. 6Rakkaus ei iloita pahasta, vaan iloitsee totuudesta. 7Se suojaa aina, luottaa aina, toivoo aina, pysyy jatkuvasti. 8Rakkaus ei koskaan epäonnistu ... ”(1 Corinthians 13: 4-8 NIV)

Saksalainen keskusteluihimme on, että rakkaus “ei häpeä muita”. Kristittyjä vastaan ​​tulevan lahjan poistaminen tai hänen palvelunsa rajoittaminen Jumalalle on suuri petollisuus.

Paavali sulkeutuu osoittamalla, että kaikki lahjat ovat väliaikaisia ​​ja että ne tehdään loppuun, mutta jotain paljon parempaa odottaa meitä.

"12Toistaiseksi näemme vain heijastuksen kuin peilissä; sitten näemme kasvotusten. Nyt tiedän osittain; sitten tiedän täysin, vaikka olen täysin tunnettu. ”(1 Corinthians 13: 12 NIV)

Kaikesta tästä on ilmeisesti se, että pyrkimys suurempaan lahjaan rakkauden kautta ei johda nyt näkyvyyteen. Pyrkimys suurempiin lahjoihin tarkoittaa sitä, että pyritään palvelemaan paremmin toisia, palvelemaan paremmin yksilön ja koko Kristuksen ruumista.

Se mitä rakkaus antaa meille, on suurempi pidättymä suurin lahjasta, jonka ihminen, mies tai nainen on koskaan tarjonnut: Hallita Kristuksen kanssa taivaan valtakunnassa. Mikä parempi palvelumuoto ihmisperheelle voisi olla?

Kolme kiistanalaista kohtaa

Saatat sanoa, että kaikki on hyvä, mutta emme halua mennä liian pitkälle, vai mitä? Loppujen lopuksi, eikö Jumala ole selittänyt tarkalleen, mikä on naisten rooli kristillisessä seurakunnassa sellaisissa kohdissa, kuten 1-korinttilaiset 14: 33-35 ja 1, Timothy 2: 11-15? Sitten on 1 Corinthians 11: 3, joka puhuu johtajuudesta. Kuinka voimme varmistaa, että emme taivuta Jumalan lakia antamalla tietä populaarikulttuurille ja naisten roolia koskevalle käytännölle?

Nämä kohdat näyttävät varmasti asettavan naisia ​​erittäin alisteiseen rooliin. He lukevat:

"Kuten kaikissa pyhien seurakunnissa, 34 anna naisten olla hiljaa seurakunnissa heidän ei ole sallittua puhua. Pikemminkin olkoon heille alistuvia, kuten laki myös sanoo. 35 Jos he haluavat oppia jotain, anna heidän kysyä mieheltään kotona on häpeällistä, että nainen puhuu seurakunnassa. ”(1 Corinthians 14: 33-35 NWT)

"Anna naisen oppia hiljaa täydellä alistuksella. 12 En salli naisen opettaa tai hallita miestä, mutta hänen on oltava vaiti. 13 Sillä Adam muodostettiin ensin, sitten Eeva. 14 Adamia ei myöskään petetty, mutta nainen petettiin perusteellisesti ja hänestä tuli rikollinen. 15 Hänet kuitenkin pidetään turvassa hedelmällisyyden kautta edellyttäen, että hän jatkaa uskossa, rakkaudessa ja pyhyydessä sekä mielenterveydellä. ”(1 Timothy 2: 11-15 NWT)

”Mutta haluan sinun tietävän, että jokaisen ihmisen pää on Kristus; naisen pää on puolestaan ​​mies; puolestaan ​​Kristuksen pää on Jumala. ”(1 Corinthians 11: 3 NWT)

Ennen kuin voimme päästä näihin jakeisiin, meidän on toistettava sääntö, jonka olemme kaikki hyväksyneet Raamatun tutkimuksessamme: Jumalan sana ei ole ristiriidassa itsensä kanssa. Siksi, kun ilmeinen ristiriita on olemassa, meidän on tutkittava syvemmälle.

Tässä on selvästi olemassa selvä ristiriita, sillä olemme nähneet selviä todisteita siitä, että sekä Israelin että kristittyjen aikakaudella naiset voisivat toimia tuomarina ja että Pyhä Henki oli inspiroinut heitä profetoimaan. Yritetään siis ratkaista Paavalin sanoissa ilmeinen ristiriita.

Paavali vastaa kirjeeseen

Aloitamme tarkastelemalla korinttilaisille suunnatun ensimmäisen kirjeen taustaa. Mikä sai Paavalin kirjoittamaan tämän kirjeen?

Hänen huomionsa Chloen ihmisiltä (1 Co 1: 11) oli se, että Korinton seurakunnassa oli joitain vakavia ongelmia. Oli pahamaineinen seksuaalisen moraalittomuuden tapaus, jota ei käsitelty. (1 Co 5: 1, 2) Oli riitoja, ja veljet veivät toisiaan oikeuden eteen. (1 Co 1: 11; 6: 1-8) Hänen mielestään oli vaara, että seurakunnan päämiehet saattavat nähdä itsensä ylennettynä muihin nähden. (1 Co 4: 1, 2, 8, 14) Vaikuttaa siltä, ​​että ne ovat voineet ylittää kirjoitetut asiat ja tulleet ylpeiksi. (1 Co 4: 6, 7)

Neuvottuaan heistä näistä asioista, hän toteaa puolivälissä kirjeen: "Nyt asioista, joista kirjoitit ..." (1 Corinthians 7: 1)

Tästä eteenpäin hän vastaa kysymyksiin tai huolenaiheisiin, jotka he ovat esittäneet kirjeessään.

On selvää, että Korintin veljet ja sisaret olivat menettäneet näkökulmansa pyhän hengen myöntämien lahjojen suhteelliseen merkitykseen. Seurauksena oli, että monet yrittivät puhua kerralla, ja heidän kokoontumistensa olivat epäselviä; Kaoottinen ilmapiiri vallitsi, mikä saattaisi tosiasiallisesti auttaa potentiaalisia käännynnäisiä pois. (1 Co 14: 23) Paavali osoittaa heille, että vaikka lahjoja on paljon, on vain yksi henki, joka yhdistää heidät kaikki. (1 Co 12: 1-11) ja että ihmisen kehon tavoin jopa kaikkein merkityksellisin jäsen on arvostettu. (1 Co 12: 12-26) Hän viettää kaikki luvut 13 osoittamalla heille, että heidän arvostetut lahjansa eivät ole mitään verrattuna laatuun, joka heillä kaikilla on oltava: Rakkaus! Itse asiassa, jos sitä olisi runsaasti seurakunnassa, kaikki heidän ongelmansa katoavat.

Saatuaan selville, Paavali osoittaa, että kaikista lahjoista tulisi antaa etusija profetoinnille, koska tämä rakentaa seurakuntaa. (1 Co 14: 1, 5)

”Seuraa rakkauden jälkeen ja kaipaa tosissaan hengellisiä lahjoja, mutta etenkin, että saatat ennustaa.5Nyt haluan, että te kaikki puhuisitte muiden kielten kanssa, vaan ennustuisitte parempana. Sillä hän on suurempi, joka profetoi, kuin se, joka puhuu muiden kielten kanssa, ellei hän tulkitse, että seurakunta voidaan rakentaa. (1 Corinthians 14: 1, 5 WEB)

Paavali sanoo haluavansa etenkin korinttilaisten profetoida. Ensimmäisen vuosisadan naiset profetoivat. Kun Paavali voisi sanoa tässä samassa yhteydessä - jopa samassa luvussa - sanoa, että naisilla ei ole lupaa puhua ja että naisen on häpeällistä puhua (ergo, profetia) seurakunnassa?

Välimerkkien ongelma

Ensimmäisen vuosisadan klassisissa kreikkalaisissa kirjoituksissa ei ole suuria kirjaimia, ei kappaleiden erottelua, välimerkkejä eikä kappaleiden ja jakojen numerointia. Kaikki nämä elementit lisättiin paljon myöhemmin. Kääntäjän on päätettävä, mihin hänen mielestään heidän pitäisi mennä välittämään merkitys nykyaikaiselle lukijalle. Katsotaan tätä silmällä pitäen kiistanalaisia ​​jakeita uudelleen, mutta ilman mitään kääntäjän lisäämiä välimerkkejä.

"Sillä Jumala ei ole häiriöiden, vaan rauhan Jumala, kuten kaikissa pyhien seurakunnissa, antakoon naisten olla hiljaa seurakunnissa, koska heidän ei sallita puhua, vaan antaa heidän olla alaisuudessa, kuten myös laki" () 1 Corinthians 14: 33, 34)

Se on melko vaikea lukea, eikö niin? Raamatun kääntäjän tehtävä on valtava. Hänen on päätettävä, kuinka välimerkit laitetaan, mutta näin toimiessaan hän voi tahtomattaan muuttaa kirjoittajan sanojen merkitystä. Esimerkiksi:

World English Bible
Sillä Jumala ei ole sekaannuksen, vaan rauhan Jumala. Kuten kaikissa pyhien kokoonpanoissa, anna vaimosi vaieta seurakunnissa, sillä heidän ei ole sallittu puhua; mutta olkoon heille alistettu, kuten myös laki sanoo.

Youngin kirjallinen käännös
Sillä Jumala ei ole jumalan, vaan rauhan Jumala, kuten kaikissa pyhien seurakunnissa. Naistenne kokouskokouksissa antavat heidän olla hiljaa, sillä heille ei ole annettu lupaa puhua, vaan olla alamaisia, kuten myös laki sanoo;

Kuten näette, World English Bible antaa merkityksen, että kaikissa seurakunnissa oli yleinen käytäntö, että naiset vaitivat; taas Youngin kirjallinen käännös kertoo meille, että seurakuntien yhteinen ilmapiiri oli rauha eikä raju. Kaksi hyvin erilaista merkitystä, jotka perustuvat yhden pilkun sijoittamiseen! Jos skannaat yli kaksi tusinaa BibleHub.com-sivustossa saatavilla olevaa versiota, huomaat, että kääntäjät jakautuvat enemmän tai vähemmän 50-50 kohtaan, johon pilkku sijoitetaan.

Minkä sijainnin valitset pyhien kirjoitusten harmonian periaatteen perusteella?

Mutta siellä on enemmän.

Pilkuja ja pisteitä ei ole vain klassisesta kreikkalaisesta, mutta myös lainausmerkkejä. Herää kysymys, entä jos Paavali lainaa jotain korinttilaisesta kirjeestä, johon hän vastaa?

Muualla Paavali joko suoraan lainaa tai viittaa selvästi hänelle kirjeessään ilmaistuihin sanoihin ja ajatuksiin. Näissä tapauksissa suurin osa kääntäjistä pitää tarpeellisena lainausmerkkien lisäämistä. Esimerkiksi:

Nyt niiden asioiden suhteen, joista kirjoitit: ”Miehen on hyvä olla pitämättä seksuaalisia suhteita naisen kanssa.” (1 Corinthians 7: 1 NIV)

Nyt epäjumalille uhratusta ruuasta: Tiedämme, että ”meillä kaikilla on tietoa.” Mutta tieto puhaltaa, kun rakkaus rakentuu. (1 Corinthians 8: 1 NIV)

Nyt jos Kristus julistetaan kuolleista herätetyksi, kuinka jotkut teistä voivat sanoa: "Ei ole kuolleiden ylösnousemusta"? (1 Corinthians 15: 14 HCSB)

Kielletäänkö seksisuhteet? Kielletään kuolleiden ylösnousemus ?! Näyttää siltä, ​​että korinttilaisilla oli aika outoja ideoita, eikö niin?

Kielikö he myös naiselta oikeuden puhua seurakunnassa?

Lainaa tukea ajatukselle, että jakeissa 34 ja 35 Paavali lainaa korinttilaisten kirjeestä hänelle, on hänen käyttämänsä kreikan kielen disjunktiivi eta (ἤ) kahdesti jakeessa 36, joka voi tarkoittaa ”tai, kuin”, mutta jota käytetään myös raivuttavana kontrastina edellä sanotulle. Se on kreikkalainen tapa sanoa sarkastinen "Joten!" Tai "Todellako?" - välittää ajatus siitä, että joku ei ole täysin samaa mieltä siitä, mitä joku muu sanoo. Vertailun vuoksi harkitse näitä kahta jaetta, jotka on kirjoitettu samoille korinttilaisille, jotka myös alkavat eta:

"Vai eikö vain Barnabasilla ja minulla ei ole oikeutta pidättäytyä työskentelemästä toimeentulon hyväksi?" (1 Corinthians 9: 6 NWT)

”Tai” houkutammeko Jehovaa kateellisuuteen ”? Emme ole vahvempia kuin hän, olemmeko? ”(1 Corinthians 10: 22 NWT)

Paavalin sävy on täällä uuvuttava, jopa pilkkaava. Hän yrittää näyttää heille perustelujen hulluutta, joten hän aloittaa ajatuksensa ETA.

NWT ei tarjoa käännöstä ensimmäisestä eta jakeessa 36 ja tekee toisesta yksinkertaisesti "tai".

”Jos he haluavat oppia jotain, anna heidän kysyä miehensä kotona, sillä naisen on häpeällistä puhua seurakunnassa. Oliko sinulta lähtöisin Jumalan sana vai saavuttiko se vain sinä sinä? ”(1 Corinthians 14: 35, 36 NWT)

Sen sijaan vanha King James -versio kuuluu:

”Ja jos he oppivat jotain, kysy heidän miehensä kotona: sillä naisten on sääli puhua kirkossa. 36Mitä? tuliko sinusta Jumalan sana? vai tuliko se vain sinun luoksesi? ”(1 Corinthians 14: 35, 36 KJV)

Vielä yksi asia: Ilmaus ”kuten laki sanoo” on outoa, joka tulee pakana-seurakunnasta. Mihin lakiin he viittaavat? Mooseksen laki ei kieltänyt naisia ​​puhumasta seurakunnassa. Oliko tämä korinttilaisessa seurakunnassa juutalainen elementti, joka viittasi suulliseen lakiin sellaisena käytäntönä. (Jeesus osoitti usein suullisen lain tukahduttavaa luonnetta, jonka päätarkoituksena oli antaa muutamille miehille valta muille. Todistajat käyttävät suullista lakiaan suunnilleen samalla tavalla ja samaan tarkoitukseen.) Vai olivatko pakanat, joilla oli tämä ajatus, väärin kirjoittanut Mooseksen lakia sen perusteella, että heillä on rajoitettu käsitys kaikesta juutalaisesta. Emme voi tietää, mutta tiedämme sen, että missään mosaiikkilaissa ei ole tällaista määräystä.

Pitämällä harmonia Paavalin sanojen kanssa muualla tässä kirjeessä - puhumattakaan hänen muista kirjoituksistaan ​​- ja ottamalla asianmukaisesti huomioon kreikan kielioppi ja syntaksi sekä se, että hän käsittelee heidän aiemmin esittämiään kysymyksiä, voimme tehdä tämän fraseologisella tavalla siten:

”Sanot:” Naisten on oltava hiljaa seurakunnissa. Että heillä ei ole lupaa puhua, mutta heidän tulee olla alaisuudessa, kuten lakiisi väittää. Että jos he haluavat oppia jotain, heidän pitäisi vain kysyä mieheltään, kun he tulevat kotiin, koska on häpeällistä, että nainen puhuu kokouksessa. ”Todellako? Joten, Jumalan laki on peräisin sinusta, eikö niin? Se pääsi vain niin pitkälle kuin sinä, vai mitä? Saanen kertoa teille, että jos joku luulee olevansa erityinen, profeetta tai joku hengellä lahjakas, hän paremmin ymmärtää, että se mitä kirjoitan teille, tulee Herralta itseltäni! Jos haluat jättää huomioimatta tämän tosiseikan, sinut jätetään huomioimatta! Veljet, ole hyvä ja jatka pyrkimyksiä ennustaa, ja ollakseni selvä, en myöskään kieltää sinua puhumasta kielillä. Varmista vain, että kaikki tapahtuu kunnolla ja hallitusti. "

Tämän ymmärryksen avulla pyhien kirjoitusten harmonia palautetaan ja Jehovan pitkään perustama naisten oikea rooli säilyy.

Efesoksen tilanne

Toinen kirjoitus, joka aiheuttaa merkittävää kiistaa, on 1 Timothy 2: 11-15:

”Anna naisen oppia hiljaisuudessa täydellisesti alistuen. 12 En salli naisen opettaa tai käyttää valtaa miehen suhteen, mutta hänen on vaiti. 13 Sillä Adam muodostettiin ensin, sitten Eeva. 14 Adamia ei myöskään petetty, mutta nainen petettiin perusteellisesti ja hänestä tuli rikollinen. 15 Hänet kuitenkin pidetään turvassa hedelmällisyyden kautta edellyttäen, että hän jatkaa uskossa, rakkaudessa ja pyhyydessä sekä mielenterveydellä. ”(1 Timothy 2: 11-15 NWT)

Paavalin sanat Timothylle tekevät siitä erittäin outoa lukemista, jos niitä tarkastellaan erillään. Esimerkiksi lastenhoitoa koskeva huomautus herättää mielenkiintoisia kysymyksiä. Ehdottaako Paavali, että hedelmättömiä naisia ​​ei voida pitää turvassa? Ovatko ne, jotka pitävät neitsyyttään, jotta he voivat palvella Herraa täydellisemmin, kuten Paavali itse suositteli 1 Corinthians 7: 9, nyt suojaamaton, koska heillä ei ole lapsia? Ja miten lasten saaminen suojaa naista? Entä mitä viitataan Aadamiin ja Eevaan? Mitä sillä on tekemistä minkään kanssa täällä?

Joskus tekstinen konteksti ei riitä. Tällöin meidän on tarkasteltava historiallista ja kulttuurista taustaa. Kun Paavali kirjoitti tämän kirjeen, Timothy oli lähetetty Efesoon auttamaan siellä olevaa seurakuntaa. Paavali ohjeistaa häntä "komento jotkut eivät opeta erilaisia ​​oppeja eivätkä kiinnitä huomiota vääriin tarinoihin ja sukututkimuksiin. ”(1 Timothy 1: 3, 4) Kyseisiä” tiettyjä ”ei tunnisteta. Tätä luettaessa saatamme yleensä olettaa, että he ovat miehiä. Hänen sanoistaan ​​voidaan kuitenkin turvallisesti olettaa, että kyseiset henkilöt "halusivat olla lain opettajia, mutta eivät ymmärtäneet sanojaan tai asioita, joita he vaativat niin voimakkaasti". (1 Ti 1: 7)

Vaikuttaa siltä, ​​että Timothy on vielä nuori ja hieman sairas. (1 Ti 4: 12; 5: 23) Jotkut yrittivät ilmeisesti käyttää näitä piirteitä päästäkseen ylivoimaiseen asemaan seurakunnassa.

Jokin muu, joka tässä kirjassa on huomionarvoista, on painottaminen naisiin liittyviin kysymyksiin. Tässä kirjeessä naisilla on paljon enemmän suuntaa kuin missään muussa Paavalin kirjoituksessa. Heille neuvotaan sopivista pukeutumistyypeistä (1 Ti 2: 9, 10); oikeasta käytöksestä (1 Ti 3: 11); juoruista ja joutomuudesta (1 Ti 5: 13). Timothylle annetaan ohjeet oikeasta tavasta hoitaa sekä nuoria että vanhoja naisia ​​(1 Ti 5: 2) ja leskien oikeudenmukaisesta kohtelusta (1 Ti 5: 3-16). Häntä varoitetaan myös erityisesti "hylkäämään kunnioittamattomat väärät tarinat, kuten vanhojen naisten kertovat." (1 Ti 4: 7)

Miksi kaikki tämä painotus naisille ja miksi erityinen varoitus hylätä väärien tarinoiden vanhat naiset kertovat? Jotta vastataan siihen, että meidän on tarkasteltava Efesoksen kulttuuria tuolloin. Muistatte, mitä tapahtui, kun Paavali saarnasi ensimmäistä kertaa Efesossa. Hopesepät, jotka ansaitsivat rahaa pyhäkköjen valmistuksesta, tekivät suuren surun Artemisille (aka, Diana), efesolaisten monirintaiselle jumalatarlle. (Toimii 19: 23-34)

Dianan palvonnan ympärille oli rakennettu kultti, jonka mukaan Eeva oli Jumalan ensimmäinen luomus, jonka jälkeen hän teki Aadamin, ja että käärme, Eeva, oli pettänyt Aadamaa. Tämän kultin jäsenet syyttivät miehiä maailman haitoista. Siksi on todennäköistä, että tämä ajattelu vaikutti joihinkin seurakunnan naisista. Ehkä jotkut olivat jopa kääntyneet tästä kultista puhtaan kristinuskon palvontaan.

Huomaakaamme tämä mielessä jotain muuta erottuvaa Paavalin sanamuodossa. Kaikki hänen kirjeensä kautta naisille antamansa neuvot ilmaistaan ​​monikossa. Sitten hän muuttuu yhtäkkiä yksikössä kappaleessa 1 Timothy 2: 12: ”En salli naista….” Tämä antaa painoarvon väitteelle, että hän viittaa tiettyyn naiseen, joka asettaa haaste Timothyn jumalallisesti asetetulle auktoriteetille. (1 Ti 1: 18; 4: 14) Tätä ymmärrystä vahvistetaan, kun otamme huomioon, että kun Paavali sanoo: "En salli naisen ... harjoittaa valtaa miehelle ...", hän ei käytä yleistä kreikkalaista sanaa auktoriteetti. mikä on exousia. Ylipapit ja vanhimmat käyttivät tätä sanaa, kun he haastoivat Jeesuksen Mark 11: 28 sanoen: "Millä auktoritetilla (exousia) teetkö näitä asioita? ”Sana, jota Paavali käyttää Timoteukselle, on authentien joka kantaa ajatuksen auktorisoinnista.

HELPS Word-Studies antaa "oikein" yksipuolisesti ottaa aseet, ts. Toimia autokraattina - kirjaimellisesti itsenäisesti (toimii ilman toimitusta).

Kaikkeen tähän sopii kuva kuvasta tietystä naisesta, vanhemmasta naisesta (1 Ti 4: 7), joka johti “tiettyjä” (1 Ti 1: 3, 6) ja yritti juontaa Timothyn jumalallisesti määräämää auktoriteettia haastamalla. hänet seurakunnan keskellä "erilaisella opilla" ja "väärillä tarinoilla" (1 Ti 1: 3, 4, 7; 4: 7).

Jos näin olisi, se selittäisi myös muuten epämääräisen viittauksen Aadamiin ja Eevaan. Paavali oli asettanut ennätyksen suoraan ja lisännyt toimistonsa painoarvon palauttaakseen todellisen tarinan, sellaisena kuin se on kuvattu Raamatussa, ei väärä tarina Dianan (Artemis kreikkalaisille) kultista.[I]
Tämä vie meidät vihdoin näennäisesti omituiseen viittaukseen raskauden lisäämiseen keinona pitää nainen turvassa.

Kuten interlineaarista voidaan nähdä, sanasta puuttuu renderöinnistä, jonka NWT antaa tälle jakeelle.

Puuttuva sana on selvä artikkeli, Tes, joka muuttaa jakeen koko merkityksen. Älkäämme olko tässä tapauksessa liian kovia NWT-kääntäjien suhteen, koska suurin osa käännöksistä jättää tässä määritellyn artikkelin pois, muutamaa muutama lukuun ottamatta.

”... hänet pelastetaan lapsen syntymän kautta…” - kansainvälinen standardiversio

”Hän [ja kaikki naiset] pelastuu lapsen syntymän kautta” - JUMALAN SANA Käännös

”Hänet pelastetaan hedelmällisessä muodossa” - Darby Bible Translation

”Hänet pelastetaan lapsenhoidon kautta” - Youngin kirjallinen käännös

Tämän kappaleen, joka viittaa Aadamiin ja Eevaan, yhteydessä det lapsellinen, johon Paavali viittaa, saattaa hyvinkin olla Genesis 3: 15. Juuri jälkeläiset (lasten kantokyky) naisen kautta johtaa kaikkien naisten ja miesten pelastukseen, kun siemen murskaa saatanan lopulta päähän. Sen sijaan, että keskityttäisiin Eevaan ja naisten väitettyyn ylivoimaiseen rooliin, näiden ”tiettyjen” tulisi keskittyä naisen siemeniin tai jälkeläisiin, jonka kautta kaikki pelastuvat.

Paavalin viittauksen johtajuuteen ymmärtäminen

Jehovan todistajien seurakunnassa, josta minä tulin, naiset eivät rukoile eivätkä opeta. Kaikki opetusosat, joita naisella voi olla kuningaskunnan salin lavalla - olipa kyse sitten mielenosoituksesta, haastattelusta tai opiskelijapuheesta - tehdään aina todistajien kutsumana ”johtajuusjärjestelyksi” miehen kanssa, joka vastaa osasta . Uskon, että jos nainen seisoo Pyhän Hengen innoituksen alaisena ja alkaa profetoida kuten he tekivät ensimmäisellä vuosisadalla, hoitajat saattaisivat oikeudenmukaisesti puuttua köyhiin rakkaisiin maahan tämän periaatteen rikkomisesta ja toimimisesta asemansa yläpuolella. Todistajat saavat tämän idean tulkittaessaan Paavalin sanoja korinttilaisille:

”Mutta haluaisin sinun tietävän, että jokaisen miehen pää on Kristus ja naisen pää on mies ja Kristuksen pää on Jumala.” (1 Corinthians 11: 3)

He pitävät Paavalin käyttämää sanaa "pää" tarkoittamaan johtajaa tai hallitsijaa. Heille tämä on auktoriteettihierarkia. Heidän asemassaan jätetään huomioimatta tosiasia, että naiset rukoilivat ja profetoivat ensimmäisen vuosisadan seurakunnassa.

”. . .Joten he olivat menneet sisään ylös yläkertaan, jossa he oleskelivat, Pietari samoin kuin Johannes ja James ja Andrew, Philip ja Thomas, Bartholomew ja Matthew, James [Alphaeuksen poika] ja innokas Simon. yksi ja Juudas [Jaakobin poika]. Yhdessä sopimuksessa kaikki nämä jatkuivat rukouksessa yhdessä joidenkin naisten ja Jeesuksen äidin Marian ja hänen veljiensä kanssa. ”(Ap. T. 1: 13, 14 NWT)

Jokainen ihminen, joka rukoilee tai profetoi, että hänellä on jotain päässään, häpeää päätään; mutta jokainen nainen, joka rukoilee tai profetoi päätään peittämättä, häpeää päätään. . . ”(1 Corinthians 11: 4, 5)

Englanniksi luettaessa ”pää” luulemme “pomo” tai “johtaja” - vastuuhenkilö. Jos kuitenkin tässä tarkoitetaan, törmäämme välittömästi ongelmaan. Kristus, kristillisen seurakunnan johtajana, kertoo meille, että muita johtajia ei tule olla.

”Kumpikaan ei saa olla johtaja, sillä johtajasi on yksi, Kristus.” (Matthew 23: 10)

Jos hyväksymme Paavalin johtokunnan sanat osoittavan auktoriteetin rakennetta, niin kaikista kristillisistä miehistä tulee kaikkien kristittyjen naisten johtajia, mikä on ristiriidassa Jeesuksen sanojen kanssa Matthew 23: 10.

Mukaan Kreikka-Englanti sanakirja, laatineet HG Lindell ja R. Scott (Oxford University press, 1940), kreikkalainen sana Paul käyttää on kephalé (pää) ja se tarkoittaa "koko henkilöä tai elämää, raajaa, yläosaa (seinä tai yhteinen) tai lähde, mutta sitä ei koskaan käytetä ryhmän johtajaksi".

Tässä yhteydessä olevan tilanteen perusteella näyttää siltä, ​​että ajatus siitä kephalé (pää) tarkoittaa ”lähdettä”, kuten joen päässäkin, mitä Paavali pitää mielessä.

Kristus on Jumalasta. Jehova on lähde. Seurakunta on Kristuksesta. Hän on sen lähde.

”... hän on ennen kaikkea, ja hänessä kaikki pysyy yhdessä. 18Ja hän on ruumiin, kirkon pää. Hän on alku, esikoinen kuolleista, että kaikessa hän voi olla raskaana. ”(Kolosialaiset 1: 17, 18 NASB)

Kolosialaisille Paavali käyttää ”päätä” viittaamatta Kristuksen auktoriteettiin vaan osoittaakseen olevansa seurakunnan lähde, sen alku.

Kristityt lähestyvät Jumalaa Jeesuksen kautta. Nainen ei rukoile Jumalaa miehen, vaan Kristuksen nimessä. Meillä kaikilla, miehillä tai naisilla, on sama suora yhteys Jumalaan. Tämä käy selvästi ilmi Paavalin sanoista galatialaisille:

"Sillä olette kaikki Jumalan poikia uskon kautta Kristukseen Jeesukseen. 27Sillä kaikki, jotka olette kastettu Kristukseen, olette pukeutuneet itsellesi Kristukseen. 28Ei ole juutalaista eikä kreikkalaista, ei ole orjaa eikä vapaata miestä, ei ole miestä eikä naista; sillä olette kaikki yksi Kristuksessa Jeesuksessa. 29Ja jos kuulut Kristukseen, niin olet Abrahamin jälkeläisiä, lupauksen mukaisia ​​perillisiä. ”(Galatians 3: 26-29 NASB)

Itse asiassa, Kristus on luonut jotain uutta:

”Joten jos joku on Kristuksessa, hän on uusi luomus. Vanha on kuollut. Katso, uusi on tullut! ”(2 Corinthians 5: 17 BSB)

Ymmärrän kyllä. Mitä tämä Paavali yrittää kertoa korinttilaisille?

Mieti asiayhteyttä. Kahdeksassa jakeessa hän sanoo:

"Sillä mies ei ole peräisin naisesta, vaan nainen miehestä; 9sillä ihmistä ei todellakaan ole luotu naisen, vaan naisen miehen takia. ”(1 Corinthians 11: 8 NASB)

Jos hän käyttää kephalé (pää) lähteen merkityksessä, niin hän muistuttaa seurakunnan miehiä ja naisia ​​siitä, että ennen syntiä, ihmiskunnan alussa, nainen tehtiin miehestä, joka oli otettu geneettisestä materiaalista hänen ruumiinsa. Ei ollut hyvä, että mies pysyi yksin. Hän oli epätäydellinen. Hän tarvitsi vastineen.

Nainen ei ole mies eikä hänen pitäisi yrittää olla. Myöskään mies ei ole nainen, eikä hänen pitäisi yrittää olla. Jokainen on Jumalan luoma tarkoitusta varten. Jokainen tuo pöydälle jotain erilaista. Vaikka jokainen voi lähestyä Jumalaa Kristuksen kautta, heidän tulisi tehdä niin tunnustamalla alussa osoitetut roolit.

Katsotaanpa tätä mielessä Paavalin neuvoja seuraten hänen lausuntoaan johtajuudesta, joka alkaa jakeesta 4:

"Jokainen rukoileva tai profetoiva mies peittämällä päänsä lannistaa päätään."

Päänsä peittäminen tai kuten näemme pian, pitkien hiusten käyttäminen kuin naisia, on häpeä, koska vaikka hän puhuu jumalaan rukouksessa tai edustaa jumalaa profetoinnissa, hän ei tunnusta jumalallisesti nimettyään rooliaan.

"Mutta jokainen nainen, joka rukoilee tai profetoi päätään, paljasti hänen päänsä kunnian. Sillä se on yksi ja sama asia kuin jos häntä ajeltaisiin. 6Sillä jos naista ei ole peitetty, anna hänen myös olla katkonainen. Mutta jos on häpeällistä, että naista rypistetään tai ajellaan, anna hänen olla peitetty. "

On selvää, että naiset rukoilivat myös Jumalaa ja profetoivat inspiraatiota seurakunnassa. Ainoa kielto oli, että heillä oli merkki tunnustamisesta, että he eivät tehneet niin miehenä, vaan naisena. Peite oli se merkki. Se ei tarkoittanut, että heistä tuli alistuneita miehille, vaan pikemminkin, että suorittaessaan samaa tehtävää kuin miehet, he tekivät niin julkisesti julistaakseen naisellisuutensa Jumalan kunniaksi.

Tämä auttaa asettamaan kontekstiin Paavalin sanat muutama jae alhaisemmalta.

13Arvostele itse. Onko asianmukaista, että nainen rukoilee Jumalaa paljastattuna? 14Eikö luonto itse opeta sinulle, että jos ihmisellä on pitkät hiukset, se on häntä häpeä? 15Mutta jos naisella on pitkät hiukset, se on kunnia hänelle, sillä hänen hiuksensa annetaan hänelle peitteeksi.

Vaikuttaa siltä, ​​että peite, jota Paavali viittaa, on naisen pitkät hiukset. Suorittaessaan samanlaisia ​​rooleja sukupuolten on pysyttävä erillisinä. Sumennuksella, jota todistamme modernissa yhteiskunnassa, ei ole paikkaa kristittyjen seurakunnassa.

7Sillä miehen ei todellakaan tarvitse olla päänsä peitettynä, koska hän on Jumalan kuva ja kunnia, mutta nainen on miehen kunnia. 8Sillä mies ei ole naisesta, vaan nainen miehestä; 9sillä kumpikaan ei ollut mies luotu naiselle, vaan nainen miehelle. 10Tästä syystä naisella pitäisi olla valta päässään enkeleiden takia.

Hänen mainitsemansa enkelit selventävät edelleen hänen merkitystään. Jude kertoo meille "enkeleistä, jotka eivät pysyneet omissa auktoriteettiasemissaan, mutta jättäneet kunnollisen asunnon ..." (Jude 6). Olipa mies, nainen tai enkeli, Jumala on asettanut jokaisen meistä omaan auktoriteetin asemaansa nautinnonsa mukaisesti. Paavali korostaa, että on tärkeää pitää tämä mielessä riippumatta siitä, mitä palvelun ominaisuutta meille tarjotaan.

Ehkä mielessä miesten taipumus etsiä minkäänlaisia ​​tekosyitä hallita naista alkuperäisen synnin aikaan julistaman tuomion mukaisesti, Paavali lisää seuraavan tasapainoisen näkemyksen:

11Siitä huolimatta, nainen ei ole miehestä riippumaton eikä mies naisesta riippumaton Herrassa. 12Sillä kuin nainen tuli mieheltä, niin mies käy myös naisen kautta; mutta kaikki asiat ovat Jumalasta.

Kyllä, nainen on poissa miehestä; Eve oli poissa Adamista. Mutta siitä lähtien jokainen mies on poissa naisesta. Älkäämme menkö miesinä mieheksi roolimme. Kaikki asiat tulevat Jumalalta, ja meidän on kiinnitettävä huomiota hänelle.

Pitäisikö naisten rukoilla seurakunnassa?

Vaikuttaa kummalliselta jopa kysyä tätä, kun otetaan huomioon ensimmäisestä korinttilaisesta luvussa 13 esitetyt erittäin selvät todisteet siitä, että ensimmäisen vuosisadan kristilliset naiset rukoilivat ja profetoivat avoimesti seurakunnassa. Siitä huolimatta, että jokaisella on erittäin vaikea ylittää tavat ja perinteet, joita he ovat kasvattaneet. He saattavat jopa ehdottaa, että jos nainen rukoilee, se voi aiheuttaa kompastuksen ja tosiasiallisesti muuttaa jonkun jättämään kristillisen seurakunnan. He ehdottavat, että kompastuksen sijasta on parempi olla käyttämättä naisen rukouksen oikeutta seurakunnassa.

Ensin korinttilaisille 8: 7-13 annettu neuvon perusteella tämä saattaa vaikuttaa pyhien kirjoitusten kohdalta. Siellä löydämme Paavalin sanoneen, että jos lihan syöminen aiheuttaisi hänen veljensä kompastuksen - ts. Palata väärään pakanallisen palvonnan piiriin -, että hän ei koskaan syö lihaa.

Mutta onko se oikea analogia? Se, syölenkö lihaa vai ei, ei millään tavalla vaikuta palvontaani Jumalalle. Entä jos juon viiniä vai ei?

Oletetaan, että Herran illallisella tuli sisko, joka kärsi kamala trauma lapsena väärinkäyttävää alkoholijuomaa käyttävien vanhempien käsissä. Hän pitää kaikenlaista alkoholinkäyttöä syntinä. Olisiko sitten asianmukaista kieltäytyä juomasta viiniä, joka symboloi Herramme henkeä pelastavaa verta, jotta hän ei "kompastu"?

Jos jonkun henkilökohtainen ennakkoluulo estää minua palvomasta Jumalaa, niin se estää myös heidän Jumalan palvonnan. Tällaisessa tapauksessa hyväksyminen olisi tosiasiassa kompastuskunnan aihe. Muista, että kompastus ei tarkoita loukkaamisen aiheuttamista, vaan pikemminkin sen aiheuttamista, että joku siirtyy takaisin väärään palvontaan.

Yhteenveto

Jumala on meille sanonut, että rakkaus ei koskaan petä toista. (1 Corinthians 13: 5) Meille kerrotaan, että jos emme kunnioita heikompaa, naisellinen alusta, rukouksemme estävät. (1 Peter 3: 7) Jumalalle myönnetyn palvontaoikeuden epääminen kaikille seurakunnan jäsenille, miehille tai naisille, on kyseisen henkilön laiminlyönti. Tässä meidän on laitettava henkilökohtaiset tunteemme sivuun ja toteltava Jumalaa.

Siellä voi hyvinkin olla sopeutumisaika, jolloin meistä tuntuu epämukavaksi tulla osaksi palvontamenetelmää, jonka olemme aina ajatelleet olevan väärässä. Muistakaamme kuitenkin apostoli Pietarin esimerkki. Koko elämänsä hänelle oli kerrottu, että tietyt ruuat olivat saastaisia. Niin juurtunut oli tämä usko siihen, että Jeesuksen näkemyksen vakuuttamiseen muutoin ei tarvinnut yhtä, vaan kolme toistoa. Ja silloinkin hän oli täynnä epäilyksiä. Vasta kun hän oli todistamassa Pyhän Hengen laskeutuvan Corneliuselle, hän ymmärsi täysin tapahtuvan palvonnan perusteellisen muutoksen. (Toimii 10: 1-48)

Herramme Jeesus ymmärtää heikkoutemme ja antaa meille aikaa muuttua, mutta lopulta hän odottaa meidän tulevan hänen näkökulmaansa. Hän asetti standardin, jonka mukaan miehet jäljittelevät naisten asianmukaista kohtelua. Hänen johtamisensa jälkeen tapahtuu nöyryyden ja totta alistumisen Isälle poikansa kautta.

”Kunnes me kaikki saavutamme Jumalan Pojan uskon ja tarkan tiedon ykseyden, olla täysikasvuinen ihminen saavuttamalla Kristuksen täyteyteen kuuluvan asteen mitan.” (Efesolaiset 4: 13 NWT)

[Lisätietoja tästä aiheesta, katso Rikkoiko kongregaatiossa rukoileva nainen johtajuutta?

_______________________________________

[I] Isis-kultin tutkiminen alustavan tutkimuksen avulla uuden testamentin tutkimuksiin, Elizabeth A. McCabe s. 102-105; Piilotetut äänet: Raamatun naiset ja kristillinen perintö, Heidi Bright Parales s. 110

Meleti Vivlon

Artikkelit kirjoittanut Meleti Vivlon.
    34
    0
    Haluaisitko ajatuksiasi, kommentoi.x