"Katso! suuri joukko, jota kukaan ei pystynyt laskemaan, -. . . seisoo valtaistuimen edessä ja Karitsan edessä. ”- Ilmestyskirja 7: 9.

[Julkaisusta ws 9 / 19 p.26 -tutkimusartikkeli 39: Marraskuu 25 - Joulukuu 1, 2019]

Ennen kuin aloitamme tämän viikon Vartiotorni-tutkimustarkastelun, lukekaamme hetki lukea teemakohtaisten kirjoitusten konteksti ja soveltaa eksegeesiä antamalla pyhien kirjoitusten selittää itsensä.

Aloitamme Ilmoitus 7: 1-3, joka avaa kohtauksen: “Tämän jälkeen näin neljä enkeliä seisovan maan neljällä kulmassa pitäen tiukasti maan neljä tuulta, jotta tuuli ei puhaltaisi maahan tai merelle tai mihinkään puuhun. 2 Ja minä näin toisen enkelin nousevan auringonnoususta, jolla oli elävän Jumalan sinetti; ja hän huusi kovalla äänellä neljään enkeliin, joille se annettiin vahingoittaa maata ja merta, 3 sanoen: ”Älä vahingoita maata tai merta tai puita, ennen kuin olemme sulkeneet Jumalamme orjat. heidän otsassaan. ””

Mitä me täällä opimme?

 • Enkeleille on jo annettu tärkeä tehtävä vahingoittaa maata ja merta.
 • Enkeleillä käsketään olla jatkamatta, kunnes Jumalan orjat [valitut] on sinetöity otsaansa.
 • Otsan tiiviste on selkeä valinta kaikille.

Ilmestyskirja 7: 4-8 jatkuu “Ja kuulin niiden sinetöityjen lukumäärän, satoja neljäkymmentä neljä tuhatta, joka oli sinetöity Israelin lasten jokaisesta heimosta: ”. Jakeet 5-8 antavat sitten Israelin 12-heimojen nimet ja että 12,000 tulee kustakin heimosta.

Loogisesti esitetty kysymys on: Onko numero sinetöity (144,000) kirjaimellinen numero vai symbolinen numero?

Symbolinen numero ei ole kirjaimellinen?

Jakeet 5-8 auttavat meitä samoin kuin Genesis 32: 28, Genesis 49: 1-33, Joshua 13 - Joshua 21.

Ensinnäkin verrataan Israelin poikia luvatun maan heimoihin ja sitten tähän Ilmestyskirjan kohtaan.

Israelin todelliset pojat Israelin heimot Ilmoituksen heimot
Rueben Rueben Juudasta
Simeon reissata Rueben
Levi Manasse reissata
Juudasta Juudasta Asher
Sebulonin Ephraim Naftali
Isaskar Benjamin Manasse
Dan Simeon Simeon
reissata Sebulonin Levi
Asher Isaskar Isaskar
Naftali Asher Sebulonin
Joseph Naftali Joseph
Benjamin Dan Benjamin
Levi

Huomautuksia:

 • Ilmestyskirja sisältää Manassean, joka oli itse asiassa Joosefin poika.
 • Ilmestyskirja ei sisällä Dania, joka oli Jaakobin / Israelin poika.
 • Israelissa oli 12-heimoja, joille varat osoitettiin luvattuun maahan.
 • Levin heimolle ei annettu maata, mutta heille myönnettiin kaupungit (Joshua 13: 33).
 • Luvatussa maassa Josephilla oli kaksi osuutta poikiensa Manassen ja Efraimin kautta.
 • Ilmestyskirjassa Joseph on heimo, hänellä ei ole Efraimia (Josephin poika), mutta hänellä on silti Manasse.

Johtopäätökset tästä:

Ilmeisesti kahdentoista Ilmestyskirjan heimon on pitänyt olla symbolista, koska ne eivät vastaa Jaakobin poikia tai heimoja, joille on annettu lupauksia Luvatussa maassa.

Lisäksi se, että niitä ei mainita missään erityisessä järjestyksessä, joko syntymäjärjestyksessä (kuten 1. Mooseksen luvussa) tai tärkeysjärjestyksessä (esim. Juuda, jonka Jeesus on jälkeläinen), on osoitus siitä, että Ilmestyskirjan kuvauksella on tarkoitus ole erilainen. Apostoli Johanneksen täytyi tietää Israelin heimojen olevan todellisuudessa 13.

Apostoli Pietari tuli tajuamaan seuraavat asiat, kun heidät johdettiin menemään Corneliukseen, pakanaan. Tili kertoo meille: “Tässä Pietari alkoi puhua, ja hän sanoi: ”Nyt ymmärrän todella, että Jumala ei ole osittainen, 35, mutta jokaisessa maassa hänelle on hyväksyttävä ihminen, joka pelkää häntä ja tekee oikein.” (Ap. T. 10: 34-35) .

Lisäksi, jos heimot ovat symbolisia, miksi kustakin heimosta valittu määrä olisi muu kuin symbolinen? Jos määrä jokaisesta heimosta on symbolista, kuten on tapaus, niin kuinka 144,000: n kaikkien heimojen kokonaismäärä voi olla muuta kuin symbolista?

Johtopäätös: 144,000: n on oltava symbolinen numero.

Pikku parvi ja muut lampaat

Loput Apostolien teot ja apostoli Paavalin kirjeet kirjaavat kaikki siitä, kuinka sekä pakanoista että juutalaisista tuli kristittyjä ja valittuja yhdessä. Lisäksi se tallentaa koettelemukset ja ongelmat, kun kahdesta hyvin erilaisesta ryhmästä tuli yksi parvi Kristuksen alla, juutalaisten ollessa vähemmistössä kuin pieni parvi. Tästä ylivoimainen todiste on se, että kaikki 12 Ilmestyskirjan Israelin heimoa eivät voineet olla kirjaimellisia. Miksi? Sillä jos nämä 12 heimoa olisivat kirjaimellisia Israelin heimoja, se sulkee pois pakanakristit. Mutta Jeesus oli selvästi osoittanut Pietarille, että pakanat olivat hänelle yhtä hyväksyttäviä, ja vahvisti tämän tosiasian kastamalla Cornelius ja hänen perheensä pyhässä hengessä ennen he kastettiin vedessä. Itse asiassa suuri osa Uuden testamentin / kristillisen kreikkalaisen kirjeen ja todistusten tekoista on sekä juutalaisten että pakanoiden ajattelun mukauttaminen palvelemaan yhdessä yhtenä ryhmänä, yksi parvi yhden paimen alla. Tässä säädöksissä 10 tallennetussa toiminnassa Jeesus teki tarkalleen sen, mitä hän lupasi kirjassa John 10: 16. Jeesus toi mukanaan muita lampaita, jotka eivät kuuluneet tähän kristilliseen juutalaiseen, ja he kuuntelivat hänen ääntänsä tullessaan yhdeksi parveksi yhden paimenen alle.

Koska tämä suuri joukko on peräisin kaikista kansakunnista ja heimoista, voimme päätellä, että se viittaa pakanakristittyihin. Voimme eksyä tulkinnoista, joten älkäämme ilmoittako mitään kategorisesti. Yksi mahdollisuus on kuitenkin, että 144,000, joka on luku, joka on 12: n monikerta (12 x 12,000), osoittaa jumalallisesti muodostetun ja tasapainoisen antamisen. Luku edustaa kaikkia kristittyjä, jotka muodostavat Jumalan Israelin (Galatians 6: 16). Hallintoa muodostavien juutalaisten määrä on pieni - pieni parvi. Pakolaisten lukumäärä on kuitenkin suuri, joten viittaus ”suureen joukkoon, jota kukaan ei voi numeroida”. Muut tulkinnat ovat mahdollisia, mutta siitä on poistuttava siitä, että JW-opin mukaan suuri joukko seisoo pyhien pyhissä, pyhäkkössä (kreikkalainen Naos), ei voi olla olematon ryhmä Jumalan voimattomia kristittyjä ystäviä, joilla ei ole paikkaa temppelissä Jumalan valtaistuimen edessä. Miksi voimme sanoa sen? Koska he ovat edelleen syntisiä, eikä heidän syntinsä poisteta tuhannen vuoden loppuun mennessä. Siksi niitä ei voida perustella Jumalan armossa, niitä ei julisteta vanhurskaiksi, eivätkä ne sellaisenaan voi pysyä pyhissä pyhissä, kuten tässä visiossa on kuvattu.

Johtopäätös: Pikku parvi ovat juutalaisia ​​kristittyjä. Muut lampaat ovat pakanakristittyjä. Kaikki jakavat Kristuksen kanssa taivaan valtakunnassa. Kristus yhdisti heidät yhdeksi parveksi yhden paimen alla alkaen Cornelius-muuntamisesta vuonna 36 AD. Ilmestyskirjan suuri joukko ei kuvaa ryhmää maalattavia kristittyjä, jotka eivät ole Jumalan lapsia, kuten Jehovan todistajat opettavat.

Ennen kuin siirrymme tutkimaan Ilmestyskirja 7: 9, meidän on muistettava ainakin vielä yksi kohta. Ilmestyskirja 7: 1-3 ei mainitse missä Jumalan orjat ovat. Jakeet 4-8 eivät myöskään. Jakeessa 4 todetaan todellakin kategorisesti:Ja minä kuuli sinetöityjen lukumäärä ”.

Kuinka John olisi kuullut valittujen lukumäärän? Eikö olisi nähdä, kuka nuo valitut olivat?

Mikä olisi loogisesti seuraava tapahtuma? Jos sinulle sanotaan, että maapallo ja meri eivät vahingoitu ennen kuin kaikki sinetöidään, niin sinulle kerrotaan suuri symbolinen määrä sinetöitäviä, haluat varmasti nähdä ne sinetöidyt, syynä holdupille Jumalan tuomiossa.

Siksi Ilmestyskirjan 7: 9 Jeesus lopettaa jännityksen, kun Johannes kirjaa näyttävän nämä suljetut. Symbolisen numeron osalta tämä vahvistetaan myös, kun John kirjoittaa ”Tämän jälkeen näinja Katso! suuri joukko, jota kukaan ei pystynyt numeroimaan ”. Siksi symbolisen numeron on kontekstin mukaan vahvistettu olevan suuri joukko, joten suurta sitä ei voida numeroida. Ergo, se ei voi olla kirjaimellinen numero.

Valkoisten kaapujen merkitys

Huomaa toinen yleinen kuvaus. Aivan kuten valitut otetaan kaikista Israelin symbolisista heimoista, niin suuri joukko otetaan mukaan ”kaikista kansoista ja heimoista, kansoista ja kielistä ”(Ilm. 7: 9).

Varmasti tässä upeassa ilmoituksessa Johannes olisi voinut toistaa Seban kuningattaren sanat Salomonille ”En kuitenkaan uskonut raportteihin [Olin kuullut] kunnes olin tullut ja nähnyt sen omin silmin. Ja katso! Minulle ei ollut kerrottu puolta suuresta viisaudestasi. Olet ylittänyt paljon kuulemasi raportin ”(2 Chronicles 9: 6).

Tämä suuri joukko on myös ”Seisoen valtaistuimen edessä ja Karitsan edessä, pukeutunut valkoisiin kylpytakkiin; ja heidän käsissään oli kämmen oksat ”(Ilmestyskirja 7: 9).

Vain muutama jae aikaisemmin John näki nämä samat pukeutuneina valkoiset kylpytakit. Ilmestyskirja 6: 9-11 lukee ”Näin alttarin alla teurastettujen sielut Jumalan sanan ja heidän antamansa todistuksen takia. 10 He huusivat kovalla äänellä ja sanoivat: ”Siihen saakka, sinä, suvereeni Herra, pyhä ja totta, pidätkö tuomitsemasta ja kostamasta vertamme niille, jotka asuvat maan päällä?” 11 Ja a jokaiselle heistä annettiin valkoinen kaapu, ja heitä käskettiin levätä vähän aikaa pidempään, kunnes joukko orjatovereita ja veljiä oli täynnä, jotka olivat tapettavana sellaisena kuin he olivat. "

Voit huomata, että maan vahingoittaminen on estetty. Miksi? Siihen asti, kun heidän muiden orjiensa [symbolinen] lukumäärä oli täytetty. Lisäksi heille annettiin valkoinen kaapu. Niin suuri valittujen joukko [orjia] sai valkoiset kaaput. Siksi selvästi tätä pyhien kirjoitusten osaa Ilmestyskirja 6: ssä seuraavat Ilmestyskirjan 7 tapahtumat. Revelation 7 -tapahtumat puolestaan ​​liittyvät aikaisempiin Ilmoitus 6-tapahtumiin.

Heidän identiteettinsä korostamiseksi Ilmestyskirja 7: 13 jatkaa ”Yksi vanhimmista sanoi vastauksena minulle: "Ne, jotka ovat pukeutuneet valkoiset kylpytakit, keitä he ovat ja mistä he ovat kotoisin?”. Koska apostoli Johannes sanoo nöyrästi vanhemmalle, että vanhin tietää paremmin kuin hän, vanhin vahvistaa vastauksen sanomalla:Nämä ovat niitä, jotka tulevat ulos suuresta ahdistuksesta, ja he ovat pesneet kylpytakit ja tehneet niistä valkoisia karitsan veressä ”(Ilm. 7: 14). Ei voi olla sattumaa, että valkoiset kylpytakit mainitaan usein valittujen tunnistemerkkinä. Lisäksi hyväksymällä kaapun Kristukselta, pesemällä vaatteensa kristillisessä veressä osoittaa, että nämä ovat uskoneet Kristuksen lunnaaseen.

Ilmestyskirjan viimeisessä luvussa (22) jatketaan tätä linkkiä. Viitaten otsassaan oleviin [Jeesuksen] orjuihinsa (Jeesuksen nimellä) (Ilmestyskirja 22: 3-4, Ilmestyskirja 7: 3), Jeesus sanoo Ilmestyskirjassa 22: 14, "Onnellisia ovat ne, jotka pesevät kylpytakit, jotta heillä olisi valta mennä elämän puille", viitaten niihin, jotka pesevät vaatteensa hänen veressään, uskoen uhrin lunastusarvoon. (Ilmoitus 7: 14)

Artikkelin tarkistus

Kun teemakohtaisten kirjoitusten kontekstit ovat selkeät mielessä, voimme nyt tutkia ja helposti tunnistaa Vartiotorni-artikkelissa seuraavia keinotteluita.

Se alkaa aikaisin kappaleessa 2:

"- enkeleillä käsketään pidättää suuren ahdistuksen tuhoisat tuulet orjaryhmän lopulliseen sulkemiseen saakka. (Ilm. 7: 1-3) Tuo ryhmä koostuu 144,000: stä, joka hallitsee Jeesuksen kanssa taivaassa. (Luke 12: 32; Rev. 7: 4) ”.

Ei, se ei ole 144,000 kirjaimellisena numerona eikä sisällä taivas. Se perustuu spekulointiin, ei tosiseikkoihin.

”Sitten John mainitsee toisen ryhmän, niin laajan, että hän huudahti:” Katso! ”- ilmaisu, joka voi osoittaa hänen yllätys näkeessään jotain odottamatonta. Mitä John näkee? ”Suuri joukko”.

Ei, se ei ole toinen ryhmä, se on sama ryhmä. Jälleen spekuloinnin perusteella.

Miksi Jeesus muutti yhtäkkiä aihetta tämän ilmoituksen aikana? Pikemminkin yllätys johtuu siitä, että se on niin suuri joukko kuin rajoittunut kirjaimelliseen 144,000: iin. (Katso Ilmestyskirjan 7-kirjoituksen pyhien kirjoitusten tarkastelu yllä olevasta tästä katsauksesta).

”Tässä artikkelissa opimme kuinka Jehova paljasti suuren joukon identiteetin kansalleen yli kahdeksan vuosikymmentä sitten”. (Kappale 3).

Ei, emme voi oppia kuinka Jehova paljasti suuren joukon identiteetin, koska artikkelissa ei ole väitettä eikä todisteita hänen käyttämästään mekanismista. Pikemminkin opimme muutosta organisaation spekuloinnista.

Miesten päättelyjen kehitys, ei ilmoituksen antaminen Jumalalta tai Jeesukselta

Kohdat 4 – 14 käsittelevät organisaatiossa, miesten päättelyjen kehitystä organisaation tämän opetuksen ymmärtämisessä. Jehovan osallistumisesta ja siitä, kuinka Jehova paljasti tai välitti nykyisen opetuksen, ei kuitenkaan ole edes vihjettä, puhumattakaan toteuttamiskelpoisesta todistettavasta selityksestä.

Par.4 - “He ymmärsivät, että Jumala palauttaisi paratiisin maan päällä ja että miljoonat tottelevat ihmiset eläisivät täällä maan päällä - ei taivaassa. Kuitenkin, Heillä oli aikaa huomata selvästi kuka nämä kuuliaiset ihmiset olisivat ”.

Ei jumalallista ilmoitusta tai jumalallista välitystä täällä!

Par.5 - “Raamatun opiskelijat myös havaittu pyhistä kirjoituksista, että jotkut ostaisivat "maasta".

Ei jumalallista ilmoitusta tai jumalallista välitystä täällä!

Par. 6 - Viitaten ilmoitukseen 7: 9 “Nuo sanat johti Raamatun opiskelijat päättämään".

Ei jumalallista ilmoitusta tai jumalallista välitystä täällä!

Par. 8 - "Raamatun opiskelijat tunsivat että ryhmiä oli kolme ”.

Ei jumalallista ilmoitusta tai jumalallista välitystä täällä!

Par. 9. - “1935: ssä Johnin visiossa suuren joukon identiteetti selkeytettiin. Jehovan todistajat tajusivat että suuri joukko…. ”.

Ei jumalallista ilmoitusta tai välitystä täällä!

Kohdan 9 olla oikeudenmukainen on paikkansa pitävä melkein kaikessa siinä, paitsi viimeisessä virkkeessä, joka väittää ”Vain yhdelle ryhmälle luvataan ikuinen elämä taivaassa - 144,000, joka” hallitsee kuninkaina maan päällä ”Jeesuksen kanssa. (Ilmoitus 5: 10) ”. Silti todellisuus on, että on vain yksi ryhmä, ja kaikkien toivoa on elää maan päällä. Itse asiassa tämän lausunnon tueksi mainitut pyhät kirjoitukset viittaavat sijaintiin taivaassa on hienovarainen väärin käännös. The Kingdom Interlinear, Vartiotorni Raamatun käännös, lukee sen sijaan ”he hallitsevat [Ἐπὶ] maan päällä”. Jos luet laajoja määritelmiä ”EPI” Eri käyttötarkoituksissa et löydä yhtä paikkaa, jossa sen voidaan pitää merkitsevän "yli", kuten "yläpuolella" sijainnissa viisasta, varsinkin kun se liittyy sanaan "hallitaing ”, joka on käyttää valtaa, ei olla toisessa fyysisessä paikassa.

Par.12 - ”Lisäksi Raamatut opettavat, että taivaalliseen elämään ylösnousseet saavat” jotain parempaa ”kuin vanhojen uskolliset miehet. (Heprealaiset 11: 40) ”.

Ei, he eivät. Lainaa kokonaan heprealaisia ​​11: 39-30 sanoo "Ja kuitenkin nämä kaikki, vaikka he olivat saaneet suotuisan todistuksen uskonsa takia, eivät saaneet lupauksen, 40: n, täyttämistä, koska Jumala oli suunnitellut meille jotain parempaa, jotta he eivät välttämättä tee täydellisiä erillään meistä".

Tässä Paavali toteaa, että vanhojen uskolliset miehet eivät saaneet lupaustensa täyttämistä. Syynä siihen, että hänellä oli jotain parempaa varastossa heille, mikä voitiin toteuttaa, kun Jeesus osoittautui uskolliseksi kuolemaan. Lisäksi nämä vanhojen uskollisten miesten joukot tulisivat täydellisiksi uskollisten kristittyjen kanssa, ei erillisenä ajankohtana, ei erillisessä paikassa, ei erillään, vaan yhdessä. Koska näillä uskollisilla oli toivoa herättävän takaisin maan päälle täydellisinä ihmisinä, on perusteltua, että uskollisilla kristityillä olisi sama palkkio.

Silti organisaatio, joka on täysin ristiriidassa tämän kirjoituksen kanssa, opettaa aivan päinvastoin. Kuinka niin? Siinä järjestön mukaan niillä, jotka väittävät olevansa uskollisia voitettuja kristittyjä, jotka ovat kuolleet, on jo ylösnousemus taivaaseen uskollisten lisäksi, kuten Abraham, Jumalan ystävä, joka edelleen makaa muistohaudoissa.

- Beroean opiskelu Raamattu kuuluu:Jumala oli suunnitellut meille jotain parempaa, jotta heistä tulisi yhdessä täydellisiä. ”

Selvästi, ei jumalallinen ilmoitus tai jumalallinen välitys. Miksi Jumala päättäisi kääntää tämän pyhien kirjoitusten selkeän lausunnon vastaan ​​mitä se sanoo!

Harvinainen pääsy

Ennen kuin siirrymme eteenpäin, meidän on korostettava näennäisesti merkityksettömän lausunnon kappaleen 4 alussa. ”kristikunta yleensä ei opeta Raamatun totuutta siitä, että jonain päivänä tottelevaiset ihmiset elävät ikuisesti maan päällä. (2 Cor. 4: 3, 4) ”.

Huomaa sana “yleensä”. Tämä on tarkka lausunto, mutta organisaation harvinainen ja merkittävä hyväksyntä. Kun arvioija tutki mitä Ihmiskunnan todellinen toivo tulevaisuudesta eli hän oli tietoinen vain yhdestä ryhmästä, joka opetti eri tavalla. Hän tiesi tämän vain puhumalla ovelta ovelle -ministeriön ryhmän jäsenelle, ei organisaatiosta. Saatuaan päätökseen tutkimuksen ihmiskunnan todellisesta tulevaisuudentoiveesta, hän etsi Internetistä samanlaisia ​​uskomuksia muiden kristillisten ryhmien joukosta ja havaitsi, että joukko oli tehnyt samanlaisia ​​johtopäätöksiä. Oli erittäin mielenkiintoista, että puolueettomasti totuuden etsiminen tässä asiassa oli johtanut hyvin samanlaisiin johtopäätöksiin.

Monipuolinen suuri joukko

Vielä enemmän organisaatiokeskeistä tulkintaa, ikään kuin mikään muu uskonnollinen järjestö ei julkaise kirjallisuutta muilla kielillä, eikä missään muussa uskonnollisessa organisaatiossa ole jäseniä kaikista rotuista ja kielistä.

- Raamatun seuraesimerkiksi on jakanut Raamattua päätavoitteenaan, toisin kuin muukalaisjulkaisun kaltainen Vartiotorni. Se tarjoaa saatavana olevat Raamatun käännökset satoilla kielillä. Lisäksi mielenkiintoisella tavalla se julkaisee tilinpäätöksen verkkosivustollaan kaikkien nähtäväksi; mitä he saavat ja mitä he tekevät rahalla. (Järjestö voisi ottaa tästä vihjeen avoimuudesta ja rehellisyydestä.) Lisäksi he eivät väitä olevansa Jumalan organisaatioita, vaan vain pyrkivät saamaan Raamatun ihmisten käsiin, koska he ovat vakuuttuneita siitä, että Raamattu muuttaa heidän elämäänsä. Tämä on vain yksi kiitettävä esimerkki, ja monia muita ei ole epäilemättä.

Lopuksi

Vastauksia Vartiotorni artikkelin arvostelukysymykset:

Mitä väärää käsitystä suuresta väkijoukosta korjattiin 1935: ssä?

Vastaus on: Ei mitään, organisaatiolla on edelleen monia väärinkäsityksiä suuresta väkijoukosta, kuten tässä katsauksessa selvästi todistetaan.

Kuinka suuri joukko on osoittautunut todella suurikokoiseksi?

Vastaus on: Organisaation määrittelemä ”suuri joukko” ei ole kovin suuri. Lisäksi on olemassa paljon anekdotisia todisteita siitä, että järjestö vähenee tällä hetkellä ja että he yrittävät naamioida tämän tosiasian. Todellisuudessa todellinen suuri joukko ovat kaikkia kristittyjä, sekä juutalaisia ​​että pakanoita, vuosisatojen ajan, jotka ovat eläneet tosi kristittyinä (eivät nimellis kristittyinä).

Mitä todisteita meillä on siitä, että Jehova kokoaa monipuolisen suuren joukon?

Vastaus on: Ei todisteita siitä, että Jehova tukee Jehovan todistajien järjestöä.

Pikemminkin se, että ympäri maailmaa on miljoonia aitoja kristittyjä, jotka ovat hajallaan kristittyjen uskontojen keskuudessa vehnäksi rikkakasvien keskuudessa, on todiste siitä, että Jehova on kerännyt hänelle oikeat sydämelliset. Matthew 13: 24-30, John 6: 44.

Tadua

Tadua-artikkelit.
  10
  0
  Haluaisitko ajatuksiasi, kommentoi.x