Terveisiä, Meleti Vivlon täällä.

Onko Jehovan todistajien järjestö saavuttanut kärkipisteen? Äskeinen tapahtuma paikallisella alueellani on saanut minut ajattelemaan, että näin on. Asun vain viiden minuutin ajomatkan päässä Jehovan todistajien Kanadan sivutoimistosta Georgetownissa, Ontariossa, joka on aivan GTA: n tai Suur-Toronton alueen ulkopuolella, jonka asukasluku on lähes 6 miljoonaa. Muutama viikko sitten kaikki GTA: n vanhimmat kutsuttiin tapaamiseen Jehovan todistajien paikallisessa kokoushuoneessa. Heille kerrottiin, että GTA: n 53 seurakuntaa suljetaan ja niiden jäsenet sulautuvat muihin paikallisiin seurakuntiin. Tämä on valtava. Se on niin iso, että mieli voi aluksi kaipata joitain merkittävimmistä vaikutuksista. Joten yritetään hajottaa se.

Tulen tähän Jehovan todistajan ajattelutavalla, joka on koulutettu uskomaan, että Jumalan siunaus näkyy organisaation kasvulla.

Koko elämäni ajan minulle on kerrottu, että Jesaja 60:22 oli ennustus, jota sovellettiin Jehovan todistajiin. Äskettäin elokuun 2016 numero Vartiotorni, luemme:

”Tämän profetian viimeisen osan tulisi vaikuttaa kaikkiin kristittyihin henkilökohtaisesti, sillä taivaallinen Isämme sanoo:” Minä itse, Jehova, nopean sitä omalla ajallaan. ”Kuten ajoneuvon matkustajat, jotka saavat nopeutta, tunnemme lisääntyneen vauhdin opetuslapsen teko. Kuinka reagoimme henkilökohtaisesti kiihtyvyyteen? ”(W16 elokuu s. 20, kohta 1)

”Nopeuden lisääntyminen”, ”lisääntynyt vauhti”, “kiihtyvyys”. Kuinka nuo sanat vastaavat 53 seurakunnan menetystä vain yhdellä kaupunkialueella? Mitä tapahtui? Onko profetia epäonnistunut? Loppujen lopuksi olemme menettämässä nopeutta, vähentämässä vauhtia, hidastuessa.

Profetia ei voi olla väärä, joten on oltava, että hallintoelin soveltaa näitä sanoja Jehovan todistajiin väärin.

Suur-Toronton alueen väkiluku on noin 18% maan väestöstä. Ekstrapoloimalla GTA: n 53 kirkkoa vastaa noin 250 kirkkoa, jotka sulkeutuvat Kanadassa. Olen kuullut seurakuntien sulkemisista muilla alueilla, mutta tämä on ensimmäinen virallinen vahvistus lukumäärälle. Tietenkin nämä eivät ole lukuja, jotka organisaatio haluaa julkistaa.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa? Miksi ehdotan, että tämä saattaa olla alku kohta, ja mitä tämä tarkoittaa JW.org-sivustolle?

Aion keskittyä Kanadaan, koska se on eräänlainen testimarkkina monille asioille, jotka organisaatio käy läpi. Sairaalayhteyskomitean järjestely alkoi täällä, samoin kuin vanha kahden päivän valtakunnallisen salin rakennus, myöhemmin nimeltään Quick Builds. Jopa standardisoitu kuningaskuntahalli suunnitteli niin myönteisesti jo vuonna 2016, ja nyt kaikki unohdetut alkoivat täällä 1990-luvun puolivälissä nimellä Branch nimeltään Regional Design Office -aloite. (He kutsuivat minut kirjoittamaan siihen ohjelmistoja - mutta se on pitkä, surullinen tarina toiselle päivälle.) Jopa silloin, kun vaino puhkesi sodan aikana, se alkoi täällä Kanadassa ennen menemistä valtioihin.

Joten uskon, että se, mitä nyt tapahtuu näiden seurakuntien sulkemisten kanssa, antaa meille jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä tapahtuu maailmanlaajuisesti.

Annan teille taustaa tämän perspektiivin toteuttamiseksi. 1990-luvun vuosikymmenellä Toronton alueen valtakunnan salit räjähtivat saumoissa. Melkein jokaisessa salissa oli neljä seurakuntaa - joissakin jopa viisi. Olin osa ryhmää, joka vietti iltojaan matkalla teollisuusalueiden ympärille etsien tyhjiä tontteja myytäväksi. Maa Torontossa on erittäin kallista. Yritimme löytää tontteja, joita ei ole vielä listattu, koska tarvitsimme uusia kuningaskunnan salia epätoivoisesti. Nykyiset salit täytettiin kapasiteettiin joka sunnuntai. Ajatus 53 seurakunnan hajottamisesta ja heidän jäsentensä siirtämisestä muihin seurakuntiin ei ollut tuolloin ajateltavissa. Sillä ei yksinkertaisesti ollut tilaa siihen. Sitten tuli vuosisadan vaihteisto, ja yhtäkkiä ei enää tarvinnut rakentaa valtakuntasaloja. Mitä tapahtui? Ehkä parempi kysymys on, mitä ei tapahtunut?

Jos rakennat suuren osan teologiastasi ennusteen perusteella, jonka mukaan loppua on tulossa välittömässä määrin, mitä tapahtuu, kun loppua ei ole ennakoidussa aikataulussa? Sananlaskut 13:12 sanovat: "Odotuksen lykkääminen tekee sydämen sairaudeksi ..."

Elämäni aikana näin, että heidän tulkinta Matteuksen evankeliumin 24:34 sukupolvesta muuttuu joka vuosikymmen. Sitten he keksivät absurdan super sukupolven, joka tunnetaan nimellä "päällekkäinen sukupolvi". "Et voi huijata kaikkia ihmisiä, koko ajan", kuten PT Barnum sanoi. Tämän lisäksi Internetin tulo, joka antoi meille välittömän pääsyn aiemmin piilotettuun tietoon. Voit nyt todella istua julkisessa keskustelussa tai Vartiotorni-tutkimuksessa ja tosiasiallisesti tarkistaa puhelimellasi kaiken, mitä opetetaan.

Joten, tässä on mitä 53 seurakunnan hajottaminen tarkoittaa.

Olen käynyt kolmessa eri seurakunnassa vuosina 1992-2004 Toronton alueella. Ensimmäinen oli Rexdale, joka jakoi muodostamaan Mount Olive-seurakunnan. Viiden vuoden sisällä olimme puhkeamassa, ja meidän piti jakaa uudelleen Rowntree Mills-seurakunnan muodostamiseksi. Kun lähdin vuonna 2004 Allistonin kaupunkiin noin tunnin ajomatkan päässä Torontosta pohjoiseen, Rowntree Mills oli täynnä joka sunnuntai, samoin kuin uusi seurakuntani Allistonissa.

Olin julkinen puhuja, jota kysyi noina päivinä hyvin paljon, ja piti usein kaksi tai kolme keskustelua oman seurakuntani ulkopuolella joka kuukausi kyseisen vuosikymmenen aikana. Sen takia sain käydä melkein jokaisessa alueen kuningaskunnan hallissa ja tutustua heihin kaikkiin. Harvoin menin kokoukseen, jota ei ollut pakattu.

Okei, tehdään pieni matematiikka. Otetaan varovainen ja sanotaan, että Torontossa keskimääräinen seurakuntien käynti oli tuolloin 100. Tiedän, että monilla oli paljon enemmän, mutta 100 on kohtuullinen määrä aloittaa.

Jos keskimääräinen osallistuminen 90-luvulla oli 100 seurakuntaa kohti, niin 53 seurakuntaa edustaa yli 5,000 osallistujaa. Kuinka on mahdollista hajottaa 53 seurakuntaa ja löytää majoitusta yli 5,000 uudelle osallistujalle aulassa, joka on jo täynnä kapasiteettia? Lyhyt vastaus on, että se ei ole mahdollista. Siten johdatamme vääjäämättömään johtopäätökseen, että osallistuminen on vähentynyt dramaattisesti, mahdollisesti 5,000, koko Toronto-alueen alueella. Sain juuri sähköpostia Uuden-Seelannin veljeltä, joka kertoi minulle, että hän palasi vanhaan saliinsa kolmen vuoden poissaolon jälkeen. Hän muisti, että aiemmin osallistumisprosentti oli noin 120, joten oli järkyttynyt siitä, että paikalla oli vain 44 henkilöä. (Jos löydät samanlaisen tilanteen omalla alueellasi, jaa se meille kaikille kommentointi-osiossa.)

Lukumäärän väheneminen, joka mahdollistaisi 53 seurakunnan hajottamisen, merkitsee myös sitä, että nyt 12-15 kuningaskunnan salia voidaan myydä vapaasti. (Toronton hallit olivat yleensä tottuneita toimimaan neljässä seurakunnassa.) Nämä ovat kaikki salit, jotka on rakennettu ilmaisella työvoimalla ja jotka maksetaan kokonaan paikallisilla lahjoituksilla. Myynnin varat eivät tietenkään mene takaisin paikallisille seurakunnan jäsenille.

Jos 5,000 edustaa vierailun laskua Torontossa ja Toronto edustaa noin viidesosaa Kanadan väestöstä, niin näyttää siltä, ​​että koko maassa osallistuminen on laskenut jopa 1 5: lla. Odota hetki, mutta ei näytä etenevän palveluvuosikertomuksen 25,000 kanssa.

Mielestäni Mark Twain sanoi kuuluisasti "valheita, kirottuja valheita ja tilastoja".

Vuosikymmenien ajan meille annettiin ”keskimääräiset kustantajat” -numero, jotta voimme verrata kasvua aikaisempiin vuosiin. Vuonna 2014 Kanadan keskimääräinen kustantajaluku oli 113,617 114,123. Ensi vuonna se oli 506 XNUMX, erittäin vaatimaton kasvu XNUMX: een. Sitten he lopettivat keskimääräisten kustantajalukujen julkaisemisen. Miksi? Mitään selitystä ei annettu. Sen sijaan he käyttivät huippua julkaisijanumeroa. Mahdollisesti se antoi houkuttelevamman hahmon.

Tänä vuonna he ovat jälleen julkaisseet Kanadan keskimääräisen kustantajamäärän, joka on nyt 114,591 XNUMX. Näyttää jälleen siltä, ​​että he menevät millä tahansa numerolla tuottavat parhaat tulokset.

Joten kasvu vuodesta 2014 vuoteen 2015 oli hiukan yli 500, mutta seuraavien neljän vuoden aikana luku ei edes saavuttanut sitä. Se on 468. Tai ehkä se saavutti sen ja jopa ylitti sen, mutta sitten alkoi pieneneminen; negatiivinen kasvu. Emme voi tietää, koska nuo luvut on kielletty meiltä, ​​mutta organisaatiolle, joka vaatii jumalallista tukea kasvulukujen perusteella, negatiivinen kasvu on jotain pelättävää. Se merkitsee Jumalan hengen vetäytymistä heidän omien standardiensa mukaisesti. Tarkoitan, että sinulla ei voi olla sitä yhdellä tavalla eikä toisella. Et voi sanoa: ”Jehova siunaa meitä! Katso kasvuamme. ”Käänny sitten ympäri ja sano:” Luvumme vähenevät. Jehova siunaa meitä! ”

Mielenkiintoista on, että voit nähdä todellisen kielteisen kasvun tai supistumisen Kanadassa viimeisen 10 vuoden aikana tarkastelemalla julkaisijoiden suhteellista suhdetta. Vuonna 2009 suhde oli 1 298: ssa, mutta 10 vuotta myöhemmin se oli 1 326: ssa. Se laskee noin 10%.

Mutta mielestäni se on pahempaa. Tilastoja voidaankin manipuloida, mutta todellisuutta on vaikea kieltää, kun se osuu sinulle kasvoihin. Saanen näyttää, kuinka tilastoja käytetään keinotekoisesti vahvistamaan lukuja.

Kun olin täysin sitoutunut organisaatioon, alensin tapana mormonien tai seitsemännen päivän adventistien kaltaisten kirkkojen kasvua, koska he laskivat osallistujia, kun taas lasimme vain aktiivisia todistajia, jotka olivat valmiita rohkeasti ovelta ovelle -kenttään ministeriö. Ymmärrän nyt, että se ei ollut lainkaan tarkka toimenpide. Kuvaillakseni haluan antaa sinulle kokemuksen omasta perheestäni.

Sisareni ei ollut se mitä kutsutte innokkaksi Jehovan todistajaksi, mutta hän uskoi todistajien olevan totuus. Muutama vuosi sitten, vaikka hän osallistui säännöllisesti kaikkiin kokouksiin, hän lakkasi menemästä kenttäpalveluun. Hänen oli vaikea tehdä etenkin, koska häntä ei tuettu täysin. Kuuden kuukauden kuluttua häntä pidettiin passiivisena. Muista, että hän menee edelleen kaikkiin kokouksiin säännöllisesti, mutta hän ei ole kääntynyt ajoissa kuuden kuukauden ajan. Sitten tulee päivä, jolloin hän lähestyy kenttäpalveluryhmän päällikköään saadakseen kopion kuningaskunnan ministeriöstä.

Hän kieltäytyy antamasta hänelle yhden, koska "hän ei ole enää seurakunnan jäsen". Tuolloin, ja todennäköisesti edelleen, järjestö kehotti vanhimpia poistamaan kaikkien passiivisten nimet kenttäpalveluryhmäluetteloista, koska nämä luettelot olivat vain seurakunnan jäsenille. Vain niitä, jotka ilmoittavat ajan kenttäpalvelussa, pidetään organisaation Jehovan todistajina.

Tiesin tämän ajattelutavan vanhempina päivinäni, mutta kohtasin sitä kasvotusten vuonna 2014, kun sanoin vanhimmille, että en enää siirry kuukausittaiseen kenttäpalveluraporttiin. Muista, että kävin silloin edelleen kokouksissa ja menin silti talosta taloon -ministeriöön. Ainoa mitä en tehnyt, oli ilmoittaa aikani vanhimmille. Minulle kerrottiin - että olen tallentanut sen - että minua ei pidetä seurakunnan jäsenenä kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun en ole ilmoittautunut kuukausittain.

Mielestäni mikään ei osoita organisaation vääntyneen tunteen pyhästä palvelusta, sitten heidän halukkuutensa ilmoittaa aikaa. Täällä olin kastettu todistaja, käydessäni kokouksissa ja saarnaamassa talosta taloon, mutta kuukausittaisen paperilipun puuttuminen mitätöi kaiken muun.

Aika meni ja siskoni lakkasi menemästä kokouksiin kokonaan. Soittivatko vanhimmat selvittääkseen miksi yksi heidän lampaistaan ​​oli kadonnut? Soittivatko he jopa puhelimitse kysyäkseen? Oli aika, joka meillä olisi. Asin läpi nuo ajat. Mutta ei enää, näyttää siltä. He soittivat kuitenkin kerran kuukaudessa - arvasit sen - hänen aikansa. Hän ei halunnut, että hänet luetaan jäseneksi - hän uskoi silti, että organisaatiolla oli jonkin verran pätevyyttä tuolloin -, hän antoi heille vähäisen raportin parista tai parista. Loppujen lopuksi hän keskusteli säännöllisesti Raamatusta työtovereiden ja ystävien kanssa.

Joten, voit olla Jehovan todistajien järjestön jäsen, vaikka et koskaan osallistu kokoukseen niin kauan kuin käännät kuukausittaisen raportin. Jotkut tekevät niin ilmoittamalla vain 15 minuuttia aikaa kuukaudessa.

On mielenkiintoista, että vaikka kaikki nämä numeeriset manipulaatiot ja tilastot olisivat hieroneet, 44 maata osoittaa edelleen laskuaan tätä palveluvuotta.

Hallintoelin ja sen haarat rinnastavat hengellisyyden teoksiin, erityisesti aikaan, joka vietettiin JW.orgin mainostamiseen yleisölle.

Muistan monia vanhusten kokouksia, joissa yksi vanhimmista ilmoitti jonkun ministeripalvelijan nimen vanhemmaksi pitämistä varten. Koordinaattorina oppin olemaan tuhlaamatta aikaa tutkimalla hänen pyhien kirjoitusten pätevyyttään. Tiesin, että piirimiehen ensisijaisena kiinnostuksena on tuntimäärä, jonka veli vietti joka kuukausi ministeriössä. Jos he olivat seurakunnan keskiarvon alapuolella, hänen nimityksensä läpikäymiselle oli vähän mahdollisuuksia. Vaikka hän olisi kaikkein henkisin mies koko seurakunnassa, sillä ei olisi merkitystä huijauksessa, ellei hänen työtuntonsa olisi ylittynyt. Hänen työtuntiensa lisäksi laskettiin myös hänen vaimonsa ja lapsensa. Jos heidän työtuntinsa olisivat huonoja, hän ei saisi sitä läpi tarkistusprosessin kautta.

Tämä on osa syytä, jonka vuoksi kuulemme niin monia valituksia yksimielisistä vanhimmista, jotka kohtelevat parvia ankarasti. Vaikka 1 Timothyssa ja Tiitoksessa asetettuihin vaatimuksiin kiinnitetään jonkin verran huomiota, pääpaino on uskollisuudessa organisaatiolle, josta pääasiassa ilmenee kenttäpalveluraportissa. Raamatussa ei mainita tätä, mutta se on tärkein tekijä, jota piirin valvoja harkitsee. Painopisteen asettaminen organisaatiotöihin mielenosoituksen ja hengen lahjojen sijasta on varma tapa antaa ihmisille naamioida itsensä vanhurskauden palvelijoiksi. (2 Co 11:15)

No, mikä tapahtuu, tapahtuu, kuten sanotaan. Tai kuten Raamattu sanoo: "Hyötät sen, mitä kylvät". Organisaation luottamus manipuloituihin tilastoihin ja sen hengellisyyden rinnastaminen palvelusaikaan on todella alkamassa maksaa heille. Se on sokaissut heitä ja veljiä yleensä henkiseen tyhjiöön, jonka nykyinen todellisuus paljastaa.

Ihmettelen, jos olisin edelleen täysivaltainen järjestön jäsen, kuinka voisin ottaa tämän viimeisimmät uutiset 53 seurakunnan menetyksestä. Kuvittele, kuinka vanhemmat näissä 53 seurakunnassa tuntevat. On 53 veljeä, jotka saavuttivat arvostetun vanhempien kehon koordinaattorin palkinnon. Nyt he ovat vain yksi vanhempi paljon suuremmassa ruumiissa. Palvelukomitean tehtäviin nimitetyt ovat nyt myös näiden tehtävien ulkopuolella.

Kaikki alkoi muutama vuosi sitten. Se alkoi, kun piirin valvojat, jotka ajattelivat heidät asettavan elämäänsä, lähetettiin takaisin kentälle, ja he etsivät nyt niukkaa olemassaoloa. Kiertäjät, jotka ajattelivat olleensa huolissaan vanhuudessaan, pudotetaan nyt, kun he saavuttavat 70 vuotta, ja heidän on ponnisteltava itseään varten. Monet vanhan ajan beeteliitit ovat myös kokeneet ankaran todellisuuden, että heidät syrjäytetään kotoa ja uraa ajatellen, ja nyt he yrittävät ansaita elantonsa ulkopuolella. Noin 25% maailman henkilöstöstä vähennettiin vuonna 2016, mutta nyt leikkaukset ovat saavuttaneet seurakunnan tason.

Jos osallistuminen on vähentynyt niin paljon, voit olla varma, että myös lahjoitukset ovat alhaalla. Lahjoitusten leikkaaminen todistajana hyödyttää sinua ja ei maksa sinulle mitään. Siitä tulee eräänlainen vahvan tyyppinen hiljainen mielenosoitus.

On selvää, että se on todiste siitä, että Jehova ei nopeuta työtä, kuten meille on kerrottu niin monen vuoden ajan, että hän haluaisi. Kuulin kertovan, että jotkut perustelevat näitä leikkauksia vain valtakunnallisten salien tehokkaalla hyödyntämisellä. Että organisaatio tiukentaa asioita valmistellessaan loppua. Tämä on kuin vanha vitsi katolisesta papista, joka nähtiin parin ojakaivurin toimesta menevään bordelliin, jossa yksi kääntyy toiseen ja sanoo: "Minun, mutta yhden niistä tytöistä on oltava todella sairaita".

Painokone käynnisti uskonnonvapauden ja tietoisuuden vallankumouksen. Uusi vallankumous on tapahtunut Internetin kautta saatavan tiedon vapauden seurauksena. Se tosiasia, että mistä tahansa Tomista, Dickistä tai Meletiistä voi nyt tulla kustantamo ja päästä maailmaan tiedon avulla, tasapuolistaa toimintaedellytyksiä ja vie vallan pois suurista, hyvin rahoitetuista uskonnollisista yhteisöistä. Jehovan todistajien tapauksessa 140 vuotta epäonnistuneita odotuksia on sovittu yhteen tämän teknologisen vallankumouksen kanssa monien auttamiseksi heräämisessä. Luulen, että vain ehkä - vain ehkä - olemme siinä kärjessä. Ehkä lähitulevaisuudessa tulemme näkemään todistajien tulvan organisaatiosta poistuvien. Monet, jotka ovat fyysisesti sisällä, mutta henkisesti poissa, vapautuvat väistymisen pelosta, kun tämä maastamuutos saavuttaa eräänlaisen kylläisyyspisteen.

Iloitsen tästä? Ei ollenkaan. Pikemminkin pelkään odottaa vaurioita, joita se aiheuttaa. Jo jo näen, että suurin osa organisaatiosta poistuvista jättää myös Jumalan, muuttuen agnostiikiksi tai jopa ateisteiksi. Kukaan kristitty ei halua sitä. Mitä ajattelet siitä?

Minulta kysytään usein, kuka uskollinen ja huomaamaton orja on. Aion tehdä videon siitä pian, mutta tässä on vähän ajattelua. Katso jokaista kuvaa tai vertausta, jonka Jeesus antoi orjia varten. Luuletko, että jossain heistä hän puhuu tietystä yksilöstä tai pienestä yksilöryhmästä? Vai antaako hän yleisen periaatteen kaikkien opetuslapsiensa ohjaamiseksi? Kaikki hänen opetuslapsensa ovat hänen orjia.

Jos sinusta tuntuu, että tämä on tilanne, niin miksi vertaus uskollisesta ja huomaavaisesta orjasta olisi erilainen? Kun hän tulee arvioimaan kutakin meistä erikseen, mitä hän löytää? Jos meillä olisi mahdollisuus ruokkia toista orjaa, joka kärsi henkisesti, henkisesti tai jopa fyysisesti ja epäonnistunut, ajatteleeko hän meitä - sinua ja minua - uskollisina ja huomaamattomina siihen, mitä hän on antanut meille. Jeesus on ruokkinut meitä. Hän antaa meille ruokaa. Mutta kuten leivät ja kalat, joita Jeesus käytti ruokkanaan väkijoukkoja, myös saamme henkinen ruoka voidaan moninkertaistaa uskossa. Syömme tuon ruuan itse, mutta jotkut jäävät jaettavaksi toisten kanssa.

Kun näemme veljemme ja sisaremme läpi kognitiivisen dissonanssin, jonka me itse todennäköisesti käyimme läpi - kun näemme heidän heräävän organisaation todellisuuteen ja niin kauan harjoitetun petoksen koko laajuuteen - olemmeko tarpeeksi rohkeita ja haluaako auttaa heitä, jotta he eivät menetä uskoaan jumalaan? Voimmeko olla vahvistava voima? Aikooko jokainen meistä antaa heille ruokaa oikeaan aikaan?

Etkö kokenut loistavaa vapauden tunnetta, kun olet poistanut hallintoelimen Jumalan viestintäkanavana ja alkanut suhtautua Häneen lapsena isänsä suhteen. Kun Kristus on ainoa sovittelijamme, meillä on nyt mahdollisuus kokea sellainen suhde, jota olimme aina todistajina toivoneet, mutta joka aina tuntui käsillämme olevan.

Emmekö halua samaa todistajien veljille ja sisareillemme?

Se on totuus, joka meidän on ilmoitettava kaikille niille, jotka ovat tai alkavat pian herätä näiden organisaation radikaalien muutosten seurauksena. On todennäköistä, että heidän herääminen on vaikeampaa kuin meidän oma, koska se joutuu monien tahtoon pakottamatta olosuhteiden voiman takia, todellisuuteen, jota ei enää voida kieltää tai selittää matalalla päättelyllä.

Voimme olla siellä heille. Se on ryhmätyö.

Olemme Jumalan lapsia. Lopullinen tehtävämme on ihmiskunnan sovittelu takaisin Jumalan perheeseen. Harkitse tätä harjoitteluna.

Meleti Vivlon

Artikkelit kirjoittanut Meleti Vivlon.
    10
    0
    Haluaisitko ajatuksiasi, kommentoi.x