Hei. Tämä on osa Matthew 11 -sarjaamme. Tästä eteenpäin tarkastelemme vertauksia, ei profetiaa.

Tarkastellaan lyhyesti: Matt. 24: 4 - 44, olemme nähneet, että Jeesus antaa meille profeetallisia varoituksia ja profeetallisia merkkejä.

Varoitukset koostuvat neuvoista, joita ei pidä ottaa huomioon liukkaat miehet, jotka väittävät voiteltujen profeettojen olevan, ja käskevät meitä ottamaan yleisiä tapahtumia, kuten sotia, nälänhätä, ruttoja ja maanjäristyksiä merkkinä siitä, että Kristus on ilmestymässä. Koko historian ajan nämä miehet ovat esiintyneet tällaisissa väitteissä ja epäonnistuneesti heidän ns. Merkintänsä ovat osoittautuneet väärin.

Hän varoitti myös opetuslapsiaan harhaan johtavista vääristä väitteistä, jotka koskivat hänen paluutaan kuninkaaksi, jotta hän palasi piilotetulla tai näkymättömällä tavalla.

Siitä huolimatta Jeesus antoi juutalaisille opetuslapsilleen selkeät ohjeet siitä, mikä oli todellinen merkki, joka osoittaa, että on tullut aika noudattaa hänen ohjeitaan, jotta he voisivat pelastaa itsensä ja perheensä Jerusalemin edessä olevasta autioksesta.

Lisäksi hän puhui myös toisesta merkistä, taivaan yksittäisestä merkistä, joka merkitsisi hänen läsnäoloaan kuninkaana - merkistä, joka olisi näkyvissä kaikille, kuten taivaan yli vilkkuva salama.

Lopuksi jakeissa 36-44 hän antoi meille varoituksia läsnäolostaan ​​korostaen toistuvasti, että se tapahtuu odottamatta ja että suurimman huolemme pitäisi olla hereillä ja valppaana.

Sen jälkeen hän muuttaa opetustaktiikkaansa. Jakeesta 45 eteenpäin hän päättää puhua vertauksin - tarkentaakseen neljä vertausta.

  • Vertaus uskollisesta ja huomaamatta olevasta orjasta;
  • Vertaus kymmenestä neitsyestä;
  • Vertaus lahjoista;
  • Vertaus lampaista ja vuohista.

Ne kaikki annettiin hänen keskustelussaan oliivimäellä, ja sellaisinaan kaikilla on sama aihe.

Nyt olet ehkä huomannut, että Matthew 24 päättyy vertaukseen uskollisesta ja huomaamatta olevasta orjasta, kun taas muut kolme vertausta löytyvät seuraavasta luvusta. Okei, minun on tehtävä pieni tunnustus. Matthew 24 -sarja sisältää itse asiassa Matthew 25. Syynä tähän on konteksti. Näet, nämä luvunjaot lisättiin kauan sen jälkeen, kun Matthew kirjoitti hänen evankeliumin kertomukseensa. Sitä, mitä olemme tarkistaneet tässä sarjassa, kutsutaan yleisesti Oliivikeskustelu, koska tämän oli oltava viimeinen kerta, kun Jeesus puhui opetuslapsilleen ollessaan heidän kanssaan Öljymäellä. Tuo keskustelu sisältää Matteuksen luvusta 25 löytyvät kolme vertausta, ja olisi karkea palvelu olla sisällyttämättä niitä tutkimukseen.

Ennen kuin jatkamme, meidän on kuitenkin selvennettävä jotain. Vertaukset eivät ole ennusteita. Kokemus on osoittanut meille, että kun ihmiset kohtelevat heitä ennusteina, heillä on esityslista. Olkaamme varovaisia.

Vertaukset ovat allegooria tarinoita. Allegooria on tarina, jonka tarkoituksena on selittää perustavanlaatuinen totuus yksinkertaisella ja ilmeisellä tavalla. Totuus on tyypillisesti moraalinen tai henkinen. Vertauksen allegoottinen luonne tekee niistä erittäin avoimen tulkinnan, ja älykkäät intellektuellit voivat ottaa ne varomattomiksi. Joten muista tämä Herramme ilmaus:

”Tuolloin Jeesus sanoi vastauksena:” Kiitän julkisesti sinua, isä, taivaan ja maan herra, koska olet piilottanut nämä asiat viisailta ja älyllisiltä ja paljastanut ne vauvoille. Kyllä, oi Isä, koska tehdä niin tuli tapa, jonka olet hyväksynyt. ” (Matt. 11:25, 26 NWT)

Jumala piilottaa asiat selkeästi. Ne, jotka ovat ylpeitä älyllisestä kyvystään, eivät voi nähdä Jumalan asioita. Mutta Jumalan lapset voivat. Tämä ei tarkoita sitä, että vaaditaan rajoitettu henkinen kyky ymmärtää Jumalan asioita. Pienet lapset ovat erittäin älykkäitä, mutta he ovat myös luottavaisia, avoimia ja nöyrä. Ainakin alkuvuosina, ennen kuin he saavat ikään, kun he luulevat tietävänsä kaiken, mitä tiedetään kaikesta. Eikö vanhemmat?

Joten varokaamme minkään vertauksen mutkikkaita tai monimutkaisia ​​tulkintoja. Jos lapsi ei kyennyt ymmärtämään sitä, niin ihmisen mielestä se on varmasti keksinyt.

Jeesuksen vertausten tarkoituksena oli selittää abstrakteja ideoita tavalla, joka tekee niistä todellisia ja ymmärrettäviä. Vertaus vie jotain kokemuksessamme, elämämme yhteydessä ja käyttää sitä auttamaan meitä ymmärtämään sitä, mikä usein on ulkopuolellamme. Paavali lainasi Jesajan kirjasta 40:13 kysyessään retorisesti: ”Kuka ymmärtää Herran [Jahve] mielen” (NET Bible), mutta lisää sitten vakuutuksen: ”Mutta meillä on Kristuksen mieli”. (1. Kor. 2:16)

Kuinka voimme ymmärtää Jumalan rakkautta, armoa, iloa, hyvyyttä, tuomiota tai hänen vihaaan ennen vääryyttä? Juuri Kristuksen mielessä voimme oppia tuntemaan nämä asiat. Isämme antoi meille ainoan poikansa, joka on ”hänen kirkkautensa heijastus”, ”hänen olemuksensa tarkka esitys”, elävän Jumalan kuva. (Hepr. 1: 3; 2 Kor. 4: 4). Sen, mikä oli läsnä, konkreettista ja tunnettua - Jeesus, ihminen - ymmärsimme sen, mikä on ylitsemme, Kaikkivaltias Jumala.

Pohjimmiltaan Jeesuksesta tuli vertauksen elävä ruumiillistuma. Hän on Jumalan tapa ilmoittaa itsellemme. "Huolella piilotettu [Jeesukseen] ovat kaikki viisauden ja tiedon aarteet." (Kolosialaiset 2: 3)

Jeesukselle, joka käyttää usein vertauksia, on vielä yksi syy. Ne voivat auttaa meitä näkemään asioita, jotka muuten olisimme sokeita, ehkä puolueellisuuden, indoktrinoinnin tai perinteiden takia.

Nathan käytti tällaista strategiaa, kun hänen piti rohkeasti kohdata kuningaskuntaan erittäin epämiellyttävä totuus. Kuningas David oli ottanut heettiläisen Uriahin vaimon, ja pelastaakseen hänen aviorikossaan raskauden ollessaan hän järjesti Uriahin tapetun taistelussa. Sen sijaan, että kohdata häntä, Nathan kertoi hänelle tarinan.

”Yhdessä kaupungissa oli kaksi miestä, yksi rikas ja toinen köyhä. Rikkaalla miehellä oli hyvin paljon lampaita ja karjaa; mutta köyhällä miehellä ei ollut muuta kuin yksi pieni naaraskaritsa, jonka hän oli ostanut. Hän välitti siitä, ja se kasvoi yhdessä hänen ja hänen poikansa kanssa. Se söisi pienestä ruoasta, joka hänellä oli, juoda kupistaan ​​ja nukkua sylissä. Siitä tuli hänelle tytär. Myöhemmin kävijä tuli rikkaan miehen luo, mutta hän ei ottanut omia lampaitaan ja nautojaan valmistaakseen ateriaa matkustajalle, joka oli tullut hänen luokseen. Sen sijaan hän otti köyhän lampaan ja valmisti sen miehelle, joka oli tullut hänen luokseen.

Tässä Daavid kasvoi erittäin vihaisena miestä vastaan ​​ja sanoi Nathanille: ”Niin varmasti kuin Jehova elää, mies, joka teki tämän, ansaitsee kuoleman! Ja hänen olisi maksettava lammasta neljä kertaa, koska hän teki tämän eikä osoittanut myötätuntoa. " (2. Sam. 12: 1-6)

David oli mies, jolla oli suuri intohimo ja vahva oikeudenmukaisuuden tunne. Mutta hänellä oli myös iso sokea piste, kun se koski hänen omia toiveitaan.

Sitten Nathan sanoi Davidille: “Sinä olet mies! . . .” (2. Sam. 12: 7)

Sen täytyi tuntea lyönti sydämelle Daavidille.

Näin Nathan sai Daavidin näkemään itsensä sellaisena kuin Jumala näki hänet.

Vertaukset ovat tehokkaita työkaluja taitavan opettajan käsissä, eikä koskaan ole ollut taitavampaa kuin meidän lordi Jeesus.

On monia totuuksia, joita emme halua nähdä, mutta meidän täytyy nähdä ne, jos haluamme saada Jumalan hyväksynnän. Hyvä vertaus voi poistaa silmät silmästämme auttamalla meitä pääsemään oikeaan johtopäätökseen itse, kuten Nathan teki kuningas Davidin kanssa.

Vaikuttava asia Jeesuksen vertauksissa on se, että ne alkoivat olla täysin kehittyneitä hetkessä, vastauksena usein vastakkainasetteluun tai jopa huolellisesti valmistettuun temppukysymykseen. Otetaan esimerkiksi vertaus hyvästä samarialaisesta. Luukas kertoo meille: "Mutta haluavansa todistaa olevansa vanhurskas, mies sanoi Jeesukselle:" Kuka todella on minun naapurini? " (Luuk. 10:29)

Juutalaiselle naapurinsa piti olla toinen juutalainen. Varmasti ei roomalainen tai kreikkalainen. He olivat maailman miehiä, pakanat. Mitä tulee samarialaisiin, he olivat kuin juutalaisten luopuneet. He olivat Abrahamin jälkeläisiä, mutta he palvoivat vuorella, ei temppelissä. Mutta vertauksen loppuun mennessä Jeesus sai tämän itsensä vanhurskaan juutalaisen myöntämään, että joku, jota hän piti luopuneena, oli naapuruusluonteinen erästä. Tällainen on vertauksen voima.

Tämä valta toimii kuitenkin vain, jos annamme sen toimia. James kertoo meille:

"Tule kuitenkin sanantekijöiksi eikä vain kuuntelejiiksi, pettäen itseäsi väärillä päätelmillä. Sillä jos joku on sanan kuuntelija eikä tekijä, tämä on kuin ihminen, joka katsoo omaa kasvonsa peiliin. Sillä hän katsoo itseään ja menee pois ja unohtaa heti minkälainen ihminen hän on. ” (James 1: 22-24)

Osoittakaamme, miksi meillä on mahdollista pettää itseämme väärillä perusteilla eikä nähdä itseämme sellaisena kuin me todella olemme. Aloitetaan asettamalla vertaus hyvästä samarialaisesta nykyaikaiseen ympäristöön, joka on meille tärkeä.

Vertauksessa israelilaista hyökätään ja jätetään kuolleeksi. Jos olet Jehovan todistaja, se vastaisi yhteistä seurakunnan kustantajaa. Nyt mukana tulee pappi, joka kulkee tien toisella puolella. Se saattaa vastata seurakunnan vanhinta. Seuraavaksi leeviläinen tekee saman. Voimme sanoa Bethelite tai edelläkävijä nykyaikaisessa kielessä. Sitten samarialainen näkee miehen ja antaa apua. Se voisi vastata joku, jota todistajat näkevät luopuneena, tai joku, joka on kääntynyt kirjeeseen erottamisesta.

Jos tiedät kokemuksestasi tilanteita, jotka sopivat tähän skenaarioon, kerro niistä tämän videon kommenttiosassa. Tiedän monia.

Jeesus huomauttaa, että se, mikä tekee ihmisestä hyvän naapurin, on armon laatu.

Jos emme kuitenkaan ajattele näitä asioita, voimme mennä kohtaan ja pettää itsemme väärillä perusteilla. Tässä on yksi sovellus, jonka organisaatio tekee tästä vertauksesta:

”Vaikka yritämme tunnollisesti harjoittaa pyhyyttä, meidän ei pitäisi näyttää olevan ylivoimaisempia ja itsensä vanhurskaampia, varsinkin kun käsittelemme epäuskoisia perheenjäseniä. Laadun kristillisen käytöksemme pitäisi ainakin auttaa heitä näkemään, että olemme erilaisia ​​positiivisella tavalla, että tiedämme kuinka osoittaa rakkautta ja myötätuntoa, samoin kuin Jeesuksen kuvan hyvä samarialainenkin (Luuk. 10: 30-37). ” (w96 8/1, s. 18, par. 11)

Hienoja sanoja. Kun todistajat katsovat itseään peiliin, tämän he näkevät. (Tämän minä näin vanhempana.) Mutta sitten he siirtyvät todelliseen maailmaan, unohtavat, millainen ihminen he todella ovat. He kohtelevat epäuskoisia perheenjäseniä, etenkin jos he olivat todistajia, huonommin kuin ketään muukalaista. Näimme Australian kuninkaallisen komission vuoden 2015 oikeudenkäynnin jäljennöksistä, että he välttelivät kokonaan lasten seksuaalisen hyväksikäytön uhria, koska hän erosi seurakunnasta, joka jatkoi väärinkäyttäjänsä tukemista. Tiedän oman elämäni kokemukseni mukaan, että tämä asenne on todistajien keskuudessa yleinen, juurtuneena julkaisujen ja kongressialustan toistuvan indoktrinoinnin kautta.

Tässä on toinen sovellus heidän tekemästään vertauksesta hyvästä samarialaisesta:

”Jeesuksen ollessa maan päällä tilanne ei ollut erilainen. Uskonnolliset johtajat osoittivat täydellistä huolta köyhistä ja tarvitsevista. Uskonnollisia johtajia kuvailtiin "rahaa rakastaviksi", jotka "söivät leskirakennukset" ja jotka olivat enemmän huolissaan perinteidensä pitämisestä kuin ikäisten ja tarvitsevien hoidosta. (Luuk. 16:14; 20:47; Matt. 15: 5, 6.) On mielenkiintoista, että Jeesuksen vertauksessa hyvästä samarialaisesta, papista ja leeviläisestä nähdessään loukkaantuneen miehen käveli hänet ohi vastakkaiselle puolelle. mieluummin kuin kääntyä syrjään auttamaan häntä. - Luuk. 10: 30-37. ” (w06 5/1, s. 4)

Tästä saatat ajatella, että Todistajat eroavat näistä "uskonnollisista johtajista", joista he puhuvat. Sanat tulevat niin helposti. Mutta teot huutavat toisen viestin.

Kun toimin vanhempien joukon koordinaattorina muutama vuosi sitten, yritin järjestää hyväntekeväisyyspanoksen seurakunnan kautta joillekin apua tarvitseville. Piirihuoltaja kuitenkin kertoi minulle, että virallisesti emme tee niin. Vaikka todistajien vanhimmat ovat jo ensimmäisellä vuosisadalla järjestäneet virallisen seurakuntajärjestelyn puutteellisten tarpeiden hoitamiseksi, he eivät ole noudattaneet tätä mallia. (1. Tim. 5: 9) Miksi laillisesti rekisteröidyllä hyväntekeväisyysjärjestöllä olisi politiikka tuhlata organisoidut hyväntekeväisyysteokset?

Jeesus sanoi: "Taso, jota käytät tuomitsemisessa, on taso, jonka mukaan sinut tuomitaan." (Matt. 7: 2 NLT)

Toistetaan heidän standardinsa: ”Uskonnolliset johtajat osoittivat täydellistä huolta köyhistä ja tarvitsevista. Uskonnollisia johtajia kuvailtiin "rahaa rakastaviksi", jotka "söivät leskien taloja" (w06 5/1 s. 4)

Mieti nyt näitä kuvia viimeisistä Vartiotorni-julkaisuista:

Päinvastoin kuin ylellisyydessä elävien miesten todellisuus, urheilee törkeästi kalliita koruja ja ostaa suuria määriä kalliita skotlantilaisia.

THänen opetuksensa ei ole koskaan lukea vertausta ja unohtaa sen soveltamista. Ensimmäinen henkilö, jonka meidän pitäisi mitata vertauksen opetuksella, olemme itse.

Yhteenvetona Jeesus käytti vertauksia:

  • piilottaa totuus kelvottomalta, mutta paljastaa sen uskollisille.
  • voittaa puolueellisuus, indoktrinaatio ja perinteinen ajatus.
  • paljastaa asiat, jotka ihmiset olivat sokeita.
  • opettaa moraalinen oppitunti.

Lopuksi meidän on pidettävä mielessä, että vertaukset eivät ole profetioita. Esitän sen ymmärtämisen tärkeyden seuraavassa videossa. Tavoitteemme tulevissa videoissa on tarkastella kaikkia neljää viimeistä vertausta, joista Herra puhui Oliivikeskustelu ja katso kuinka kukin niistä koskee meitä erikseen. Älkäämme unohtako heidän merkitystään, jotta emme kärsisi haitallisesta kohtalosta.

Kiitos ajastasi. Voit tutustua tämän videon kuvaukseen linkin leikekirjaan sekä linkit kaikkiin Beroean Pickets -kirjastokokoelmiin. Katso myös espanjalainen YouTube-kanava nimeltään “Los Bereanos”. Jos pidät tästä esityksestä, napsauta Tilaa-painiketta, niin saat ilmoituksen jokaisesta videon julkaisusta.

Meleti Vivlon

Artikkelit kirjoittanut Meleti Vivlon.