Tutkitaan Matteuksen evankeliumin 24 osaa 11: vertauksia oliivimäkeltä

by | Voi 8, 2020 | Tutkitaan Matthew 24 -sarjaa, Videoita | 5 kommentit

Hei. Tämä on Matteus 11 -sarjan osa 24. Tästä eteenpäin katsomme vertauksia, ei profetioita. 

Tarkastellaan lyhyesti: Matt. 24: 4 - 44, olemme nähneet, että Jeesus antaa meille profeetallisia varoituksia ja profeetallisia merkkejä. 

Varoitukset koostuvat neuvoista, joita ei pidä ottaa huomioon liukkaat miehet, jotka väittävät voiteltujen profeettojen olevan, ja käskevät meitä ottamaan yleisiä tapahtumia, kuten sotia, nälänhätä, ruttoja ja maanjäristyksiä merkkinä siitä, että Kristus on ilmestymässä. Koko historian ajan nämä miehet ovat esiintyneet tällaisissa väitteissä ja epäonnistuneesti heidän ns. Merkintänsä ovat osoittautuneet väärin.

Hän varoitti myös opetuslapsiaan harhaan johtavista vääristä väitteistä, jotka koskivat hänen paluutaan kuninkaaksi, jotta hän palasi piilotetulla tai näkymättömällä tavalla. 

Siitä huolimatta Jeesus antoi juutalaisille opetuslapsilleen selkeät ohjeet siitä, mikä oli todellinen merkki, joka osoittaa, että on tullut aika noudattaa hänen ohjeitaan, jotta he voisivat pelastaa itsensä ja perheensä Jerusalemin edessä olevasta autioksesta.

Lisäksi hän puhui myös toisesta merkistä, taivaan yksittäisestä merkistä, joka merkitsisi hänen läsnäoloaan kuninkaana - merkistä, joka olisi näkyvissä kaikille, kuten taivaan yli vilkkuva salama.

Lopuksi jakeissa 36-44 hän antoi meille varoituksia läsnäolostaan ​​korostaen toistuvasti, että se tapahtuu odottamatta ja että suurimman huolemme pitäisi olla hereillä ja valppaana.

Sen jälkeen hän muuttaa opetustaktiikkaansa. Jakeesta 45 eteenpäin hän päättää puhua vertauksilla - tarkasti neljä vertausta.

 • Vertaus uskollisesta ja huomaamatta olevasta orjasta;
 • Vertaus kymmenestä neitsyestä;
 • Vertaus lahjoista;
 • Vertaus lampaista ja vuohista.

Ne kaikki annettiin hänen keskustelussaan oliivimäellä, ja sellaisinaan kaikilla on sama aihe. 

Nyt saatat huomata, että Matteuksen 24 luku päättyy vertaukseen uskollisesta ja huomaamattomasta orjasta, kun taas muut kolme vertausta löytyvät seuraavasta luvusta. Okei, minulla on pieni tunnustus. Matthew 24 -sarja sisältää itse asiassa Matthew 25. Syynä tähän on konteksti. Näet, että nämä luvunjaot lisättiin kauan sen jälkeen, kun Matteus kirjoitti evankeliumin kertomukseensa. Mitä olemme tarkastelleet tässä sarjassa, kutsutaan yleisesti Oliivikeskustelu, koska tämä oli viimeinen kerta, kun Jeesus puhui opetuslapsilleen ollessaan heidän kanssaan Öljymäellä. Tuo keskustelu sisältää kolme vertausta, jotka löytyvät Matteuksen luvusta 25, ja olisi karhua olla jättämättä niitä tutkimukseen.

Ennen kuin mennään pidemmälle, meidän on kuitenkin selvennettävä jotain. Vertaukset eivät ole profetioita. Kokemus on osoittanut, että kun miehet kohtelevat heitä ennustuksina, heillä on asialista. Olkaamme varovaisia.

Vertaukset ovat allegorisia tarinoita. Alegoria on tarina, jonka on tarkoitus selittää perustotuus yksinkertaisella ja ilmeisellä tavalla. Totuus on tyypillisesti moraalinen tai hengellinen. Vertailun allegorinen luonne tekee niistä hyvin avoimia tulkinnalle, ja älykkäät älymystöt voivat ottaa varoituksen vastaan. Muista siis tämä Herramme ilmaisu:

 ”Tuolloin Jeesus sanoi vastauksena:” Kiitän julkisesti sinua, isä, taivaan ja maan herra, koska olet piilottanut nämä asiat viisailta ja älyllisiltä ja paljastanut ne vauvoille. Kyllä, oi Isä, koska tehdä niin tuli tapa, jonka olet hyväksynyt. ” (Matt. 11:25, 26 NWT)

Jumala piilottaa asiat näkyvissä. Ne, jotka ovat ylpeitä älyllisestä kyvystään, eivät voi nähdä Jumalan asioita. Mutta Jumalan lapset voivat. Tämä ei tarkoita sitä, että Jumalan asioiden ymmärtämiseen tarvitaan rajoitettu henkinen kyky. Pienet lapset ovat hyvin älykkäitä, mutta he ovat myös luottavaisia, avoimia ja nöyriä. Ainakin alkuvuosina, ennen kuin he saavuttavat iän, jolloin he luulevat tietävänsä kaiken, mitä on tiedettävä kaikesta. Aivan, vanhemmat?

Varo siis minkä tahansa vertauksen mutkikkaita tai monimutkaisia ​​tulkintoja. Jos lapsi ei ymmärrä sitä, ihmisen mieli on melkein varmasti keksinyt sen. 

Jeesus käytti vertauksia selittääkseen abstrakteja ajatuksia tavalla, joka tekee niistä todellisia ja ymmärrettäviä. Vertaus ottaa jotain kokemuksestamme, elämämme kontekstista, ja käyttää sitä auttaakseen meitä ymmärtämään sen, mikä on usein ulkopuolella. Paavali lainaa Jesajan 40:13: sta, kun hän kysyy retorisesti: "Kuka ymmärtää Herran [Jahven] mielen" (NET Bible), mutta sitten hän lisää vakuutuksen: "Mutta meillä on Kristuksen mieli". (1.Korinttilaisille 2:16)

Kuinka voimme ymmärtää Jumalan rakkautta, armoa, iloa, hyvyyttä, tuomiota tai hänen vihaa epäoikeudenmukaisuuden edessä? Kristuksen mielen kautta voimme oppia tuntemaan nämä asiat. Isämme antoi meille ainosyntyisen poikansa, joka on "hänen kirkkaudensa heijastus", "tarkka olemuksensa", elävän Jumalan kuva. (Heprealaisille 1: 3; 2. Korinttilaisille 4: 4.) Siitä, mikä oli läsnä, käsin kosketeltavaa ja tunnettua - Jeesus, ihminen - opimme ymmärtämään sen, mikä on kaikkialla, Kaikkivaltias Jumala. 

Pohjimmiltaan Jeesuksesta tuli vertauksen elävä ruumiillistuma. Hän on Jumalan tapa tunnistaa itsensä meille. "[Jeesukseen] kätkettyinä ovat kaikki viisauden ja tiedon aarteet." (Kolossalaisille 2: 3)

On vielä toinen syy siihen, että Jeesus käyttää usein vertauksia. Ne voivat auttaa meitä näkemään asioita, joihin muuten olisimme sokeita, ehkä puolueellisuuden, indoktrinaation tai perinteiden vuoksi.

Nathan käytti tällaista strategiaa, kun hänen täytyi kohdata kuninkaansa rohkeasti erittäin epämiellyttävän totuuden kanssa. Kuningas David oli ottanut heettiläisen Uurian vaimon, ja sitten hän peitti hänen aviorikoksen, kun hän tuli raskaaksi, ja hän järjesti Urian tapettavaksi taistelussa. Sen sijaan, että Nathan kohtaisi hänet, Nathan kertoi hänelle tarinan.

”Yhdessä kaupungissa oli kaksi miestä, yksi rikas ja toinen köyhä. Rikkaalla miehellä oli hyvin paljon lampaita ja karjaa; mutta köyhällä miehellä ei ollut muuta kuin yksi pieni naaraskaritsa, jonka hän oli ostanut. Hän välitti siitä, ja se kasvoi yhdessä hänen ja hänen poikansa kanssa. Se söisi pienestä ruoasta, joka hänellä oli, juoda kupistaan ​​ja nukkua sylissä. Siitä tuli hänelle tytär. Myöhemmin kävijä tuli rikkaan miehen luo, mutta hän ei ottanut omia lampaitaan ja nautojaan valmistaakseen ateriaa matkustajalle, joka oli tullut hänen luokseen. Sen sijaan hän otti köyhän lampaan ja valmisti sen miehelle, joka oli tullut hänen luokseen.

Tässä Daavid kasvoi erittäin vihaisena miestä vastaan ​​ja sanoi Nathanille: ”Niin varmasti kuin Jehova elää, mies, joka teki tämän, ansaitsee kuoleman! Ja hänen olisi maksettava lammasta neljä kertaa, koska hän teki tämän eikä osoittanut myötätuntoa. " (2. Sam. 12: 1-6)

David oli mies, jolla oli suuri intohimo ja vahva oikeudenmukaisuuden tunne. Mutta hänellä oli myös iso sokea piste, kun se koski hänen omia toiveitaan. 

Sitten Nathan sanoi Davidille: “Sinä olet mies! . . .” (2. Sam. 12: 7)

Sen täytyi tuntea lyönti sydämelle Daavidille. 

Näin Nathan sai Daavidin näkemään itsensä sellaisena kuin Jumala näki hänet. 

Vertaukset ovat tehokkaita työkaluja taitavan opettajan käsissä, eikä koskaan ole ollut taitavampaa kuin meidän lordi Jeesus.

On monia totuuksia, joita emme halua nähdä, mutta meidän on kuitenkin nähdä ne, jos haluamme saada Jumalan hyväksynnän. Hyvä vertaus voi poistaa silmälasit silmistä auttamalla meitä tekemään oikean johtopäätöksen yksin, kuten Nathan teki kuningas Daavidin kanssa.

Vaikuttava asia Jeesuksen vertauksissa on se, että ne alkoivat kehittyä täysin hetken virralla, usein vastauksena vastakkainasetteluun tai jopa huolellisesti valmisteltuun temppukysymykseen. Otetaan esimerkiksi vertaus hyvästä samarialaisesta. Luukas kertoo meille: "Mutta kun hän halusi todistaa olevansa vanhurskas, hän sanoi Jeesukselle:" Kuka oikeastaan ​​on minun lähimmäiseni? " (Luukas 10:29)

Juutalaiselle hänen naapurinsa oli oltava toinen juutalainen. Ei varmasti roomalainen tai kreikkalainen. He olivat maailman miehiä, pakanat. Samarialaisten kohdalla he olivat kuin juutalaisten luopiot. He olivat polveutuneet Abrahamista, mutta palvoivat vuorella, ei temppelissä. Vertauksen loppuun mennessä Jeesus sai tämän itsepäisen juutalaisen myöntämään, että joku, jota hän piti luopioksena, oli erän naapurimpia. Tällainen on vertauksen voima.

Tämä voima toimii kuitenkin vain, jos annamme sen toimia. James kertoo meille:

"Tule kuitenkin sanantekijöiksi eikä vain kuuntelejiiksi, pettäen itseäsi väärillä päätelmillä. Sillä jos joku on sanan kuuntelija eikä tekijä, tämä on kuin ihminen, joka katsoo omaa kasvonsa peiliin. Sillä hän katsoo itseään ja menee pois ja unohtaa heti minkälainen ihminen hän on. ” (James 1: 22-24)

Osoittakaamme, miksi meillä on mahdollista pettää itseämme väärillä perusteilla eikä nähdä itseämme sellaisena kuin me todella olemme. Aloitetaan asettamalla vertaus hyvästä samarialaisesta nykyaikaiseen ympäristöön, joka on meille tärkeä.

Vertauksessa israelilaista hyökätään ja jätetään kuolleeksi. Jos olet Jehovan todistaja, se vastaisi yhteistä seurakunnan julkaisijaa. Nyt mukana on pappi, joka kulkee tien toisella puolella. Se saattaa vastata seurakunnan vanhinta. Seuraavaksi leevilainen tekee saman. Voisimme sanoa beteliläisen tai tienraivaajan nykyisessä kielessä. Sitten samarialainen näkee miehen ja antaa apua. Se voisi vastata jotakuta, jonka todistajat pitävät luopumuksena, tai joku, joka on kääntynyt erottelukirjeeseen. 

Jos tiedät omasta kokemuksestasi tilanteita, jotka sopivat tähän skenaarioon, jaa ne tämän videon kommenttiosassa. Tunnen monia.

Jeesus huomauttaa, että se, mikä tekee ihmisestä hyvän naapurin, on armon laatu. 

Jos emme ajattele näitä asioita, voimme kuitenkin jättää huomiotta ja pettää itsemme väärällä päättelyllä. Tässä on yksi sovellus, jonka organisaatio tekee tästä vertauksesta:

Vaikka yritämme tunnollisesti harjoittaa pyhyyttä, meidän ei pitäisi näyttää ylivoimaisilta ja itsekkäiltä, ​​varsinkaan kun on kyse epäuskoisista perheenjäsenistä. Ystävällisen kristillisen käytöksemme pitäisi ainakin auttaa heitä näkemään, että olemme erilaisia ​​positiivisella tavalla, että osaamme osoittaa rakkautta ja myötätuntoa, samoin kuin hyvä samarialainen Jeesuksen esimerkki teki (Luukas 10: 30--37). ” (w96 8/1 s. 18 kohta 11)

Hyvät sanat. Kun todistajat katsovat itseään peiliin, he näkevät tämän. (Tämän näin, kun olin vanhin.) Mutta sitten he lähtevät todelliseen maailmaan, unohtavat, millaista ihmistä he todella ovat. He kohtelevat epäuskoisia perheenjäseniä, etenkin jos he olivat aiemmin todistajia, pahempaa kuin kukaan muukalainen. Australian kuninkaallisen komission vuoden 2015 oikeuskirjallisuudesta näimme, että he välttäisivät täysin seksuaalisen hyväksikäytön uhreja, koska hän erosi seurakunnasta, joka jatkoi hänen väärinkäyttäjänsä tukemista. Omasta elämänkokemuksestani tiedän, että tämä asenne on todistajien keskuudessa yleinen ja joka on juurtunut toistuvaan julkaisujen ja kokousalustan indoktrinaatioon.

Tässä on toinen sovellus heidän tekemästään vertauksesta hyvästä samarialaisesta:

”Tilanne ei ollut erilainen, kun Jeesus oli maan päällä. Uskonnolliset johtajat osoittivat, ettei köyhiä ja tarvitsevia huolehdittu täysin. Uskonnollisia johtajia kuvattiin "rahan ystäviksi", jotka "syövät leskien talot" ja jotka olivat enemmän huolissaan perinteidensä säilyttämisestä kuin vanhusten ja tarvitsevien hoidosta. (Luukas 16:14; 20:47; Matteus 15: 5, 6.) On kiinnostavaa, että Jeesuksen vertauksessa hyvästä samarialaisesta pappi ja leeviläinen nähdessään loukkaantuneen miehen kävelivät hänen ohitse vastakkaisella puolella. sen sijaan, että kääntyisit auttamaan häntä. - Luukas 10: 30–37. ” (w06 5/1 s.4)

Tästä saatat ajatella, että todistaja eroaa näistä ”uskonnollisista johtajista”, joista he puhuvat. Sanat tulevat niin helposti. Mutta teot huutavat toisenlaisen viestin. 

Kun palvelin vanhinryhmän koordinaattorina muutama vuosi sitten, yritin järjestää hyväntekeväisyyden seurakunnassa joillekin tarvitseville. Piirivalvoja kertoi kuitenkin, että emme virallisesti tee niin. Vaikka heillä oli ensimmäisellä vuosisadalla virallinen seurakuntajärjestely, joka huolehtii tarvitsevista, todistajien vanhimmat eivät saa noudattaa tätä mallia. (1.Timoteukselle 5: 9.) Miksi laillisesti rekisteröidyllä hyväntekeväisyysjärjestöllä olisi käytäntö purkaa järjestäytyneitä hyväntekeväisyystyötä? 

Jeesus sanoi: "Taso, jota käytät tuomitsemisessa, on taso, jonka mukaan sinut tuomitaan." (Matt. 7: 2 NLT)

Toistetaan heidän standardinsa: ”Uskonnolliset johtajat osoittivat täydellistä huolta köyhistä ja tarvitsevista. Uskonnollisia johtajia kuvailtiin "rahaa rakastaviksi", jotka "söivät leskien taloja" (w06 5/1 s. 4)

Mieti nyt näitä kuvia viimeisistä Vartiotorni-julkaisuista:

Päinvastoin kuin ylellisyydessä elävien miesten todellisuus, urheilee törkeästi kalliita koruja ja ostaa suuria määriä kalliita skotlantilaisia.

Toppitunti meille ei ole koskaan lukea vertausta ja jättää huomiotta sen soveltaminen. Ensimmäinen henkilö, jonka meidän tulisi mitata vertauksen oppitunnilla, ovat me itse. 

Yhteenvetona Jeesus käytti vertauksia:

 • piilottaa totuus kelvottomalta, mutta paljastaa sen uskollisille.
 • voittaa puolueellisuus, indoktrinaatio ja perinteinen ajatus.
 • paljastaa asiat, jotka ihmiset olivat sokeita.
 • opettaa moraalinen oppitunti.

Lopuksi on pidettävä mielessä, että vertaukset eivät ole profetioita. Esitän sen ymmärtämisen tärkeyden seuraavassa videossa. Tavoitteenamme tulevissa videoissa on tarkastella kaikkia neljää viimeistä vertausta, joista Herra puhui Oliivikeskustelu ja katso kuinka kukin niistä koskee meitä erikseen. Älkäämme unohtako heidän merkitystään, jotta emme kärsisi haitallisesta kohtalosta.

Kiitos ajastasi. Voit tarkistaa tämän videon kuvauksesta linkin transkriptioon sekä linkit kaikkiin Beroean Pickets -videokirjastoon. Katso myös espanjalainen YouTube-kanava Los Bereanos. Jos pidät tästä esityksestä, napsauta Tilaa-painiketta saadaksesi ilmoituksen jokaisesta videojulkaisusta.

 

Meleti Vivlon

Artikkelit kirjoittanut Meleti Vivlon.
  5
  0
  Haluaisitko ajatuksiasi, kommentoi.x