Jeesus sanoi opetuslapsilleen lähettävänsä hengen ja henki johdattaisi heidät kaikkeen totuuteen. Joh 16:13 No, kun olin Jehovan todistaja, henki ei ohjannut minua, vaan Vartiotorni-yhtiö. Tämän seurauksena minulle opetettiin monia asioita, jotka eivät olleet oikein, ja niiden poistaminen päässäni näyttää olevan loputon tehtävä, mutta varmasti iloinen tehtävä, koska oppimisen ilo on paljon. totuutta ja nähdä Jumalan sanan sivuille tallennetun viisauden todellisen syvyyden.

Juuri tänään opetin vielä yhden asian ja löysin lohtua itselleni ja kaikille niille PIMOille ja POMOille, jotka ovat tai ovat käyneet läpi, mitä tein poistuessani yhteisöstä, joka oli määritellyt elämääni lapsesta asti.

Kääntyen 1. Korinttolaisille 3:11-15:een, haluaisin nyt jakaa sen, mitä olen "oppinut" tänään:

Sillä ei kukaan voi laskea muuta perustusta kuin se, joka on jo laskettu, joka on Jeesus Kristus.

Jos joku rakentaa tälle perustukselle kullasta, hopeasta, jalokivistä, puusta, heinistä tai oljesta, hänen työnsä on ilmeinen, sillä Päivä tuo sen esiin. Se paljastetaan tulella, ja tuli todistaa jokaisen miehen työn laadun. Jos hänen rakentamansa säilyy, hän saa palkinnon. Jos se palaa, hän kärsii menetyksiä. Hän itse pelastuu, mutta vain kuin liekkien läpi. (1 Korinttilaisille 3:11-15 BSB)

Järjestö opetti minulle, että tämä liittyi Jehovan todistajien saarnaamiseen ja raamatuntutkimiseen. Mutta siinä ei koskaan ollut paljon järkeä viimeisen säkeen valossa. Vartiotorni selitti sen näin: (Katso, onko se sinulle järkevää.)

Aivan järkyttäviä sanoja! Voi olla hyvin tuskallista työskennellä lujasti auttaakseen jotakuta tulemaan opetuslapseksi vain nähdäkseen yksilön antautuvan kiusaukselle tai vainolle ja lopulta poistuvan totuuden tieltä. Paavali tunnustaa tämän sanoessaan, että me kärsimme tällaisissa tapauksissa. Kokemus voi olla niin tuskallinen, että pelastuksemme kuvataan "kuin tulen läpi" - kuin mies, joka menetti kaiken tulipalossa ja joka itse tuskin pelastettiin. (w98 11/1 s. 11 kappale 14)

En tiedä kuinka kiintyitte raamatuntutkijoihisi, mutta minun tapauksessani ei niin paljon. Kun olin todella uskovainen Jehovan todistajien järjestöön, minulla oli raamatuntutkijoita, jotka lähtivät järjestöstä, kun olin auttanut heitä kasteelle asti. Olin pettynyt, mutta jos sanoisin, että "menetin kaiken tulipalossa ja tuskin pelastuin", venyttäisi vertauskuvaa murtumispisteen yli. Tämä ei varmastikaan ollut se, mitä apostoli viittasi.

Joten juuri tänään minulla oli ystävä, myös entinen JW, toi tämän säkeen huomioni, ja keskustelimme siitä edestakaisin yrittäen saada järkeä siitä, yrittäen saada vanhat, istutetut ideat pois kollektiivisista aivoistamme. Nyt kun ajattelemme itseämme, voimme nähdä, että tapa, jolla Vartiotorni tulkitsi 1. Kor. 3:15:n, on naurettavan itsekästä.

Mutta ota rohkeasti! Pyhä henki ohjaa meidät kaikkeen totuuteen, aivan kuten Jeesus lupasi. Hän sanoi myös, että totuus vapauttaisi meidät.

 "Jos te pysytte minun sanassani, te olette todella minun opetuslapsiani. Silloin tulet tuntemaan totuuden, ja totuus vapauttaa sinut." (Joh. 8:31).

 Vapaa mistä? Vapaa synnin, kuoleman ja kyllä, myös väärän uskonnon orjuudesta. John kertoo meille saman asian. Itse asiassa, kun hän ajattelee vapauttamme Kristuksessa, hän kirjoittaa:

 "Kirjoitan varoittaakseni sinua niistä ihmisistä, jotka johtavat sinua harhaan. Mutta Kristus on siunannut sinua Pyhällä Hengellä. Nyt Henki pysyy sinussa, etkä tarvitse opettajia. Henki on totuudellinen ja opettaa sinulle kaiken. Pysy siis yhtä sydämessäsi Kristuksen kanssa, aivan kuten Henki on opettanut sinua tekemään. 1. Joh. 2:26,27. 

 Mielenkiintoista. John sanoo, että me, sinä ja minä, emme tarvitse opettajia. Silti Paavali kirjoitti efesolaisille:

"Ja hän [Kristus] antoi jotkut apostoleiksi ja jotkut profeetoiksi ja jotkut evankelistot ja jotkut paimenet ja opettajat pyhien täydentämiseksi palvelutyötä varten, Kristuksen ruumiin rakentamiseksi..." (Efesolaiskirje 4:11, 12 Berean kirjaimellinen Raamattu)

 Uskomme, että tämä on Jumalan sanaa, joten emme pyri löytämään ristiriitoja, vaan pikemminkin ratkaisemaan näennäisiä ristiriitoja. Ehkä tällä hetkellä opetan sinulle jotain, mitä et tiennyt. Mutta sitten jotkut teistä jättävät kommentteja ja lopulta opettavat minulle jotain, jota en tiennyt. Joten me kaikki opetamme toisiamme; me kaikki ruokimme toisiamme, mihin Jeesus viittasi Matteuksen 24:45:ssä puhuessaan uskollisesta ja ymmärtäväisestä orjasta, joka tarjosi ruokaa isännän palvelijakunnalle.

 Apostoli Johannes ei siis julkaissut yleistä kieltoa meitä opettamasta toisiamme, vaan pikemminkin hän kertoi meille, ettemme tarvitse miehiä kertomaan meille, mikä on oikein ja mikä väärin, mikä on valhetta ja mikä on totta.

 Miehet ja naiset voivat opettaa ja tulevat opettamaan toisille heidän ymmärrystään Raamatusta, ja he saattavat uskoa, että Jumalan henki johti heidät siihen ymmärrykseen, ja ehkä niin olikin, mutta lopulta emme usko johonkin, koska joku kertoo sen meille. on niin. Apostoli Johannes sanoo meille, että "emme tarvitse opettajia". Sisällämme oleva henki johdattaa meidät totuuteen ja arvioi kaiken kuulemansa, jotta voimme myös tunnistaa sen, mikä on valhetta.

 Sanon tämän kaiken, koska en halua olla kuin ne saarnaajat ja opettajat, jotka sanovat: "Pyhä henki paljasti tämän minulle." Koska se tarkoittaisi, että sinun on parempi uskoa mitä sanon, koska jos et, olet vastoin pyhää henkeä. Ei. Henki toimii meidän kaikkien kautta. Joten jos olen ehkä löytänyt jonkin totuuden, johon henki johdatti minut, ja jaan tämän havainnon jonkun muun kanssa, se on henki, joka myös johtaa heidät samaan totuuteen tai näyttää heille, että olen väärässä ja oikeassa. minä, niin että, kuten Raamattu sanoo, rauta teroittaa rautaa, ja me molemmat olemme teroitettuja ja johdettu totuuteen.

 Kaikki tämä mielessä, tässä on se, mitä uskon, että henki on saanut minut ymmärtämään sen merkityksen 1 Corinthians 3: 11-15.

Kuten aina pitääkin olla, aloitamme kontekstista. Paavali käyttää tässä kahta metaforaa: Hän aloittaa 6. Korinttilaisille 1:n säkeestä 3 käyttäen vertauskuvaa viljellystä peltosta.

Minä istutin, Apollos kasteli, mutta Jumala aiheutti kasvun. (1 Korinttilaisille 3:6 NASB)

Mutta säkeessä 10 hän siirtyy toiseen metaforaan, rakennukseen. Rakennus on Jumalan temppeli.

Etkö tiedä, että olet Jumalan temppeli ja että Jumalan Henki asuu sinussa? (1 Korinttilaisille 3:16 NASB)

Rakennuksen perustus on Jeesus Kristus.

Sillä ei kukaan voi laskea muuta perustusta kuin se, joka on jo laskettu, joka on Jeesus Kristus. (1 Korinttilaisille 3:11 BSB)

Selvä, perustus on siis Jeesus Kristus ja rakennus on Jumalan temppeli, ja Jumalan temppeli on kristillinen seurakunta, joka koostuu Jumalan lapsista. Yhdessä olemme Jumalan temppeli, mutta olemmeko sen temppelin osia, jotka yhdessä muodostavat rakenteen. Tästä luemme Ilmestyskirjasta:

Se, joka voittaa Teen pilarin Jumalani temppelissä, eikä hän koskaan enää jätä sitä. Häneen minä kirjoitan Jumalani nimen ja Jumalani kaupungin nimen (uuden Jerusalemin, joka laskeutuu alas taivaasta Jumalani luota) ja minun uuden nimeni. (Ilmestyskirja 3:12 BSB)

Kaiken tämän mielessä, kun Paavali kirjoittaa: "Jos joku rakentaa tälle perustukselle", entä jos hän ei puhu rakennuksen lisäämisestä tekemällä käännynnäisiä, vaan pikemminkin viittaa sinuun tai erityisesti minuun? Entä jos se, jolle rakennamme, perusta, joka on Jeesus Kristus, on oma kristillinen persoonamme? Oma henkisyytemme.

Kun olin Jehovan todistaja, uskoin Jeesukseen Kristukseen. Joten rakensin hengellistä persoonaani Jeesuksen Kristuksen perustukselle. En yrittänyt olla kuin Mohammed, Buddha tai Shiva. Yritin jäljitellä Jumalan Poikaa, Jeesusta Kristusta. Mutta käyttämäni materiaalit oli otettu Vartiotorni-järjestön julkaisuista. Rakensin puusta, heinistä ja oljesta, en kullasta, hopeasta ja jalokivistä. Puu, heinä ja olki eivät ole yhtä arvokkaita kuin kulta, hopea ja jalokivet? Mutta näiden kahden asiaryhmän välillä on toinenkin ero. Puu, heinä ja olki ovat palavia. Laita ne tuleen ja ne palavat; he ovat poissa. Mutta kulta, hopea ja jalokivet selviytyvät tulesta.

Mistä tulesta puhumme? Minulle kävi selväksi, kun tajusin, että minä, tai pikemminkin henkisyyteni, olin kyseessä oleva rakennustyö. Luetaanpa uudelleen, mitä Paavali sanoo tällä näkemyksellä ja katsotaan, onko hänen viimeisillä sanoillaan nyt järkeä.

Jos joku rakentaa tälle perustukselle kullasta, hopeasta, jalokivistä, puusta, heinistä tai oljesta, hänen työnsä on ilmeinen, sillä Päivä tuo sen esiin. Se paljastetaan tulella, ja tuli todistaa jokaisen miehen työn laadun. Jos hänen rakentamansa säilyy, hän saa palkinnon. Jos se palaa, hän kärsii menetyksiä. Hän itse pelastuu, mutta vain kuin liekkien läpi. (1 Korinttilaisille 3:12-15 BSB)

Rakensin Kristuksen perustukselle, mutta käytin palavia materiaaleja. Sitten neljänkymmenen vuoden rakentamisen jälkeen tuli tulitesti. Tajusin, että rakennukseni oli valmistettu palavista materiaaleista. Kaikki, mitä olin rakentanut elämäni aikana Jehovan todistajana, kului; mennyt. Kärsin tappion. Menetin melkein kaiken, mitä olin rakastunut siihen asti. Silti olin pelastunut "ikään kuin liekkien läpi". Nyt olen alkanut rakentaa uudelleen, mutta tällä kertaa oikeilla rakennusmateriaaleilla.

Luulen, että nämä jakeet voivat tarjota exJW:ille paljon lohtua heidän poistuessaan Jehovan todistajien järjestöstä. En väitä, että ymmärrykseni olisi oikea. Tuomari itse. Mutta vielä yksi asia, jonka voimme ottaa tästä kohdasta, on se, että Paavali kehottaa kristittyjä olemaan seuraamatta ihmisiä. Sekä ennen pohdittua kohtaa että myös sen jälkeen, lopuksi Paavali huomauttaa, että meidän ei pidä seurata ihmisiä.

Mikä Apollos sitten on? Ja mikä on Paul? He ovat palvelijoita, joiden kautta sinä uskoit, kuten Herra on antanut kullekin tehtävänsä. Istuin siemenen ja Apollos kasteli sitä, mutta Jumala sai sen kasvamaan. Ei siis istuttaja eikä kastelija ole mitään, vaan ainoastaan ​​Jumala, joka saa asiat kasvamaan. (1 Korinttilaisille 3:5-7 BSB)

Älä anna kenenkään pettää itseään. Jos joku teistä luulee olevansa viisas tässä ajassa, hänestä tulee tyhmä, jotta hänestä tulisi viisas. Sillä tämän maailman viisaus on hulluutta Jumalan silmissä. Kuten on kirjoitettu: "Hän vangitsee viisaat heidän viekkauteensa." Ja vielä: "Herra tietää, että viisaiden ajatukset ovat turhia." Siksi lopeta miehillä kerskuminen. Kaikki on sinun, olipa se Paavali tai Apollos tai Keefas tai maailma tai elämä tai kuolema tai nykyisyys tai tulevaisuus. Ne kaikki kuuluvat sinulle, ja sinä kuulut Kristukselle, ja Kristus kuuluu Jumalalle. (1 Korinttilaisille 3:18-23 BSB)

Paavali on huolissaan siitä, että nämä korinttilaiset eivät enää rakentaneet Kristuksen perustukselle. He rakensivat ihmisten perustukselle ja heistä tuli ihmisten seuraajia.

Ja nyt pääsemme Paavalin sanojen hienovaraisuuteen, joka on tuhoisa ja silti niin helppo unohtaa. Kun hän puhuu työstä, rakennuksesta tai rakennuksesta, jonka jokainen yksilö on pystyttänyt tulen kuluttamana, hän viittaa vain niihin rakennuksiin, jotka seisovat perustuksella, joka on Kristus. Hän vakuuttaa meille, että jos rakennamme hyvillä rakennusmateriaaleilla tälle perustukselle, Jeesukselle Kristukselle, voimme kestää tulta. Kuitenkin, jos rakennamme köyhistä rakennusmateriaaleista Jeesuksen Kristuksen perustukselle, työmme poltetaan, mutta silti pelastetaan. Näetkö yhteisen nimittäjän? Riippumatta käytetyistä rakennusmateriaaleista, me pelastumme, jos rakennamme Kristuksen perustukselle. Mutta entä jos emme ole rakentaneet tälle perustalle? Entä jos perustamme on erilainen? Entä jos perustaisimme uskomme ihmisten tai järjestön opetuksiin? Entä jos sen sijaan, että rakastaisimme Jumalan sanan totuutta, rakastamme sen seurakunnan tai organisaation TOTUUSTA, johon kuulumme? Todistajat kertovat yleensä toisilleen olevansa totuudessa, mutta he eivät tarkoita Kristuksessa, vaan pikemminkin totuudessa oleminen tarkoittaa järjestössä olemista.

Se, mitä aion sanoa seuraavaksi, koskee melkein mitä tahansa järjestäytynyttä kristillistä uskontoa, mutta käytän esimerkkinä sitä, jonka tunnen parhaiten. Oletetaan, että siellä on teini-ikäinen, jota on kasvatettu pienestä pitäen Jehovan todistajana. Tämä nuori mies uskoo Vartiotornin julkaisuista tuleviin opetuksiin ja alkaa toimia tienraivaajana heti lukion jälkeen ja omistaa 100 tuntia kuukaudessa kokoaikaiseen palvelukseen (palaamme pari vuotta taaksepäin). Hän edistyy ja hänestä tulee erikoistienraivaaja, joka on määrätty syrjäiselle alueelle. Eräänä päivänä hän tuntee olonsa erityisen erityiseksi ja uskoo, että Jumala on kutsunut hänet yhdeksi voideltuista. Hän alkaa nauttia tunnuksista, mutta ei koskaan pilkkaa mitään, mitä järjestö tekee tai opettaa. Hänet huomataan ja hänet nimitetään kierrosvalvojaksi, ja hän noudattaa velvollisuudentuntoisesti kaikkia haaratoimistosta tulevia ohjeita. Hän varmistaa, että toisinajattelijoita käsitellään seurakunnan pitämiseksi puhtaana. Hän työskentelee suojellakseen järjestön nimeä, kun hänen tielleen tulee lasten seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia. Lopulta hänet kutsutaan Beteliin. Saatuaan hänet läpi tavallisen suodatusprosessin, hänet määrätään todelliseen organisaation uskollisuuden testiin: Service Deskiin. Siellä hän on alttiina kaikelle oksalle tulevalle. Tämä sisältäisi kirjeitä totuutta rakastavilta todistajilta, jotka ovat paljastaneet raamatullisia todisteita, jotka ovat ristiriidassa joidenkin järjestön ydinopintojen kanssa. Koska Vartiotornin käytäntönä on vastata jokaiseen kirjeeseen, hän vastaa tavallisella tiivistetyllä vastauksella, jossa toistetaan organisaation asema, ja siihen on lisätty kappaleita, jotka neuvovat epäilevää luottamaan Jehovan valitsemaan kanavaan, olemaan juoksematta eteenpäin ja odottamaan Jehovaa. Hän ei vaikuta hänen työpöytänsä ylittäviin todisteisiin säännöllisesti, ja jonkin ajan kuluttua, koska hän on yksi voideltuista, hänet kutsutaan maailman päämajaan, jossa hän jatkaa palvelupisteen koekentällä huoltopisteen valvovan silmän alla. Hallintoelin. Kun aika on oikea, hänet nimitetään tuohon arvokkaaseen elimeen ja hän ottaa roolinsa yhtenä opin vartijoista. Tässä vaiheessa hän näkee kaiken, mitä organisaatio tekee, tietää kaiken organisaatiosta.

Jos tämä henkilö on rakentanut Kristuksen perustukselle, niin sitten jossain matkan varrella, olipa sitten tienraivaaja tai kun hän palveli kierrosvalvojana tai kun hän oli ensimmäisenä palveluspöydässä tai jopa silloin, kun hänet nimitettiin äskettäin Hallintoelin, joistakin matkan varrella, hän olisi joutunut sen tulisen kokeen läpi, josta Paavali puhuu. Mutta jälleen, vain jos hän on rakentanut Kristuksen perustukselle.

Jeesus Kristus sanoo meille: ”Minä olen tie ja totuus ja elämä. Ei kukaan tule Isän luo muuten kuin minun kauttani." (Joh. 14:6)

Jos mies, johon kuvauksessamme viittaamme, uskoo, että Järjestö on "totuus, tie ja elämä", hän on rakentanut väärälle perustalle, ihmisten perustukselle. Hän ei mene tulen läpi, josta Paavali puhui. Jos hän kuitenkin viime kädessä uskoo, että vain Jeesus on totuus, tie ja elämä, hän menee sen tulen läpi, koska se tuli on varattu niille, jotka ovat rakentaneet sille perustukselle ja hän menettää kaiken, mitä hän on tehnyt niin kovasti. rakentamaan, mutta hän itse pelastuu.

Uskon, että veljemme Raymond Franz kävi tämän läpi.

On surullista sanoa, mutta keskiverto Jehovan todistaja ei ole rakentanut perustukselle, joka on Kristus. Hyvä testi tälle on kysyä yhdeltä heistä, noudattaisiko hän Raamatun ohjeita Kristukselta vai hallintoelimen ohjetta, jos he eivät olisi täysin samaa mieltä. Se on hyvin epätavallinen Jehovan todistaja, joka valitsee Jeesuksen hallintoelimen sijasta. Jos olet edelleen Jehovan todistaja ja sinusta tuntuu, että käyt läpi tulisen koetuksen, kun heräät järjestön väärien opetusten ja tekopyhyyden todellisuuteen, ole rohkea. Jos olet rakentanut uskosi Kristukseen, tulet tämän kokeen läpi ja pelastut. Se on Raamatun lupaus sinulle.

Joka tapauksessa näin nähdäkseni Paavalin korinttolaisille antamat sanat on tarkoitettu käytettäväksi. Voit tarkastella niitä eri tavalla. Anna hengen ohjata sinua. Muista, että Jumalan viestintäkanava ei ole kukaan ihminen tai ihmisryhmä, vaan Jeesus Kristus. Meillä on hänen sanansa kirjoitettuna Raamattuun, joten meidän tarvitsee vain mennä hänen luokseen ja kuunnella. Aivan kuten isä käski meidän tehdä. "Tämä on minun rakas poikani, jonka olen hyväksynyt. Kuuntele häntä." (Matteus 17:5)

Kiitos kuuntelusta ja erityinen kiitos niille, jotka auttoivat minua jatkamaan tätä työtä.

 

 

 

 

 

 

Meleti Vivlon

Artikkelit kirjoittanut Meleti Vivlon.
    14
    0
    Haluaisitko ajatuksiasi, kommentoi.x