[Een paar jaar geleden bracht Apollos dit alternatieve begrip van Johannes 17: 3 onder mijn aandacht. Ik was toen nog steeds goed geïndoctrineerd, dus ik kon zijn logica niet helemaal zien en had er niet veel over nagedacht totdat een recente e-mail van een andere lezer die een soortgelijk begrip had als Apollos 'arriveerde en me aanspoorde erover te schrijven. Dit is het resultaat.]

_________________________________________________

NWT Reference Bible
Dit betekent eeuwig leven, hun kennis van u, de enige ware God, en van degene die u hebt uitgezonden, Jezus Christus.

De afgelopen 60-jaren is dit de versie van John 17: 3 die wij als Jehovah's Getuigen herhaaldelijk hebben gebruikt in de velddienst om mensen te helpen begrijpen dat we de Bijbel met ons moeten bestuderen om eeuwig leven te krijgen. Deze weergave is licht gewijzigd met de release van de 2013-editie van onze Bijbel.

NWT 2013-editie
Dit betekent eeuwig leven, hun leren kennen, de enige ware God, en degene die je hebt gezonden, Jezus Christus.

Beide weergaven kunnen het idee ondersteunen dat eeuwig leven afhangt van het verwerven van kennis van God. Dat is zeker hoe we het toepassen in onze publicaties.
Op het eerste gezicht lijkt dit concept vanzelfsprekend; een no-brainer zoals ze zeggen. Hoe kunnen we anders onze zonden worden vergeven en eeuwig leven van God krijgen als we hem niet eerst leren kennen? Gezien de logische en niet-controversiële aard van dit begrip, is het verrassend dat meer vertalingen niet in overeenstemming zijn met onze weergave.
Hier is een voorbeeld:

Internationale standaardversie
En dit is het eeuwige leven: u te kennen, de enige ware God, en degene die u hebt gezonden - Jezus de Messias.

New International Version
Nu is dit het eeuwige leven: dat zij u kennen, de enige ware God, en Jezus Christus, die u hebt gezonden.

Internationale standaardversie
En dit is het eeuwige leven: u te kennen, de enige ware God, en degene die u hebt gezonden - Jezus de Messias.

King James Bible
En dit is het eeuwige leven, opdat zij u mogen kennen, de enige ware God, en Jezus Christus, die Gij gezonden hebt.

Byington Bible (uitgegeven door WTB & TS)
"En dit is wat het eeuwige leven is, dat zij u zouden moeten kennen, de enige ware God, en degene over wie u zond, Jezus Christus."

De voorgaande weergaven zijn vrij typisch, zoals te zien is bij een snel bezoek aan http://www.biblehub.com waar u "Johannes 17: 3" in het zoekveld kunt invoeren en meer dan 20 parallelle weergaven van Jezus 'woorden kunt bekijken. Eenmaal daar, klik op het interlineaire tabblad en klik vervolgens op het nummer 1097 boven het Griekse woord ginosko.  Een van de gegeven definities is "weten, vooral door persoonlijke ervaring (kennis uit de eerste hand)."
Het Koninkrijk Interlinear geeft dit weer: "Dit is het eeuwige leven, zodat zij u misschien de enige ware God kennen en die u Jezus Christus hebt uitgezonden."
Niet alle vertalingen zijn het niet eens met onze weergave, maar de meeste wel. Wat belangrijker is, is dat de Griek lijkt te zeggen dat 'eeuwig leven is om God te kennen'. Dit komt overeen met de gedachte die in Prediker 3:11 wordt uitgedrukt.

"... Zelfs voor onbepaalde tijd heeft hij in hun hart gestoken, dat de mensheid misschien nooit het werk te weten komt dat de [ware] God van het begin tot het einde heeft gemaakt."

Hoewel we voor altijd kunnen leven, zullen we Jehovah God nooit volledig leren kennen. En de reden dat ons eeuwig leven werd gegeven, de reden waarom onbepaalde tijd in ons hart werd gestopt, was dat we voortdurend in kennis van God konden groeien door "persoonlijke ervaring en kennis uit de eerste hand."
Het lijkt er daarom op dat we het punt missen door de Schrift verkeerd toe te passen zoals we doen. We impliceren dat iemand eerst kennis van God moet krijgen om voor altijd te leven. Maar als we die logica tot zijn conclusie volgen, moeten we ons afvragen hoeveel kennis er precies nodig is om eeuwig leven te verwerven? Waar is het merkteken op de liniaal, de streep in het zand, het omslagpunt waarop we genoeg kennis hebben opgedaan zodat we eeuwig leven kunnen krijgen?
Natuurlijk kan geen mens God ooit volledig kennen,[I] dus het idee dat we aan de deur communiceren, is dat een bepaald niveau van kennis nodig is en eenmaal bereikt, dan is eeuwig leven mogelijk. Dit wordt versterkt door de procedure die alle kandidaten doorlopen om zich te laten dopen. Ze moeten een reeks van ongeveer 80+ vragen beantwoorden die zijn verdeeld in drie segmenten in de Georganiseerd om Jehovah's wil te doen boek. Dit is bedoeld om hun kennis te testen om er zeker van te zijn dat hun beslissing om zich te laten dopen gebaseerd is op nauwkeurige kennis van de bijbel zoals onderwezen door Jehovah's Getuigen.
Zo belangrijk is ons begrip van John 17: 3 voor het concept waarop we ons bijbelonderwijs baseren, dat we een 1989-studieboek hadden getiteld Je kunt voor altijd in het paradijs op aarde leven die in 1995 werd vervangen door een ander studieboek met de titel Kennis die tot eeuwig leven leidt.
Er is een subtiel maar belangrijk onderscheid tussen de twee ideeën van 1) "Ik wil God leren kennen zodat ik voor altijd kan leven;" en 2) "Ik wil voor altijd leven zodat ik God kan leren kennen."
Het is duidelijk dat Satan een veel uitgebreidere kennis van God heeft dan enig mens in een leven van studie en persoonlijke ervaring kan hopen te verwerven. Bovendien had Adam al eeuwig leven toen hij werd geschapen, en toch kende hij God niet. Als een pasgeboren kind begon hij kennis van God te verwerven door zijn dagelijkse omgang met zijn hemelse vader en zijn studie van de schepping. Als Adam niet had gezondigd, zou hij nu 6,000 jaar rijker zijn in zijn kennis van God. Maar het was geen gebrek aan kennis dat ervoor zorgde dat ze zondigden.
Nogmaals, we zeggen niet dat het onbelangrijk is om God te leren kennen. Het is enorm belangrijk. Zo belangrijk zelfs dat het het doel van het leven is. Om het paard voor de wagen te zetten: "Het leven is daar zodat we God kunnen kennen." Om te zeggen: "Kennis is er zodat we leven kunnen krijgen", zet de kar voor het paard.
Onze situatie als zondige mensen is natuurlijk onnatuurlijk. Het was niet de bedoeling dat het zo ging. Om verlost te worden, moeten we Jezus accepteren en vertrouwen stellen in Jezus. We moeten zijn bevelen gehoorzamen. Dat alles vereist kennis. Toch is dat niet het punt dat Jezus in Johannes 17: 3 naar voren brengt.
Onze overdreven nadruk en verkeerde toepassing van deze Schrift heeft geleid tot een soort "verf op nummer" -benadering van het christendom. Ons is geleerd en zijn gaan geloven dat als we de leringen van het Besturende Lichaam als 'de waarheid' accepteren, onze vergaderingen regelmatig bijwonen, zoveel mogelijk in velddienst gaan en binnen de ark-achtige organisatie blijven, we wees vrijwel zeker van eeuwig leven. We hoeven niet alles te weten over God of Jezus Christus, maar net genoeg om een ​​voldoende te halen.
Te vaak klinken we als verkopers met een product. Ons is eeuwig leven en de opstanding van de doden. Net als verkopers wordt ons geleerd bezwaren te overwinnen en de voordelen van ons product te promoten. Er is niets mis met eeuwig willen leven. Het is een natuurlijk verlangen. De hoop op de opstanding is ook cruciaal. Zoals Hebreeën 11: 6 laat zien, is het niet genoeg om in God te geloven. We moeten ook geloven dat 'hij de beloner wordt van wie hem ernstig zoeken'. Toch is het geen verkooppraatje vol voordelen dat mensen aantrekt en vasthoudt. Ieder moet een echt verlangen hebben om God te leren kennen. Alleen degenen die Jehovah 'ernstig zoeken', zullen op koers blijven, omdat ze niet dienen voor zelfzuchtige doelen die gebaseerd zijn op wat God hun kan geven, maar veeleer uit liefde en een verlangen om bemind te worden.
Een vrouw wil haar man leren kennen. Terwijl hij zijn hart voor haar opent, voelt ze zich door hem bemind en houdt ze des te meer van hem. Evenzo wenst een vader dat zijn kinderen hem kennen, hoewel die kennis in de loop van jaren en decennia langzaam groeit, maar uiteindelijk - als hij een goede vader is - zal er uiteindelijk een sterke band van liefde en oprechte waardering ontstaan. Wij zijn de bruid van Christus en kinderen van onze Vader, Jehovah.
De focus van onze boodschap als Jehovah's Getuigen leidt af van het idyllische beeld dat in Johannes 17: 3 wordt afgebeeld. Jehovah heeft een fysieke schepping gemaakt, gevormd naar zijn beeld. Dit nieuwe schepsel, mannelijk en vrouwelijk, zou eeuwig leven genieten - een nooit eindigende groei in kennis van Jehovah en zijn eerstgeboren Zoon. Dit zal nog gebeuren. Deze liefde voor God en zijn Zoon zal verdiepen naarmate de mysteries van het universum zich geleidelijk voor ons ontvouwen en zelfs diepere mysteries binnenin onthullen. We zullen het nooit helemaal uitzoeken. Meer nog, we zullen God steeds beter leren kennen door kennis uit de eerste hand, zoals Adam had, maar roekeloos verloren. We kunnen ons niet voorstellen waar het ons allemaal naartoe zal leiden, dit eeuwige leven met kennis van God als doel. Er is geen bestemming, maar alleen de reis; een reis zonder einde. Dat is de moeite waard om naar te streven.


[I] 1 Cor. 2: 16; Pred. 3: 11

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    62
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x