Een van de meest overtuigende passages in de Bijbel is te vinden op John 1: 14:

“Dus het Woord werd vlees en woonde onder ons, en we hadden uitzicht op zijn glorie, een glorie die behoort tot een eniggeboren zoon van een vader; en hij was vol van goddelijke gunst en waarheid. ”(John 1: 14)

"Het Woord werd vlees." Een eenvoudige zin, maar in de context van de voorgaande verzen, een van diepgaande betekenis. De eniggeboren god door wie en door wie alle dingen zijn geschapen, neemt de vorm van een slaaf aan om met zijn schepping te leven - want alle dingen zijn gemaakt voor hem. (Kolossenzen 1: 16)
Dit is een thema dat Johannes herhaaldelijk benadrukt in zijn evangelie.

"Niemand is naar de hemel gegaan, behalve de Mensenzoon, die daar vandaan kwam." - John 3: 13 CEV[I]

“Ik ben niet uit de hemel gekomen om te doen wat ik wil! Ik kwam om te doen wat de Vader wil dat ik doe. Hij stuurde me, ”- John 6: 38 CEV

"Wat als je zou moeten zien dat de Mensenzoon naar de hemel gaat waar hij vandaan komt?" - John 6: 62 CEV

“Jezus antwoordde:“ Je bent van beneden, maar ik ben van boven. Je hoort bij deze wereld, maar ik niet. ”- John 8: 23 CEV

“Jezus antwoordde: Als God je Vader was, zou je van me houden, omdat ik van God kwam en alleen van hem. Hij heeft me gestuurd. Ik ben niet alleen gekomen. ”- John 8: 42 CEV

"Jezus antwoordde: "Ik vertel je zeker dat ik, voordat Abraham was, was en ben." - John 8: 58 CEV

Wat zegt het over deze god genaamd Logos die bestond vóór alle andere geschapen dingen - die bij de Vader in de hemel was voordat de tijd zelf bestond - dat hij zou neerbuigen om als mens te leven? Paulus legde de Filippijnen de volledige mate van dit offer uit

“Houd deze mentale houding in u die ook in Christus Jezus was, 6 die, hoewel hij in Gods vorm bestond, geen rekening hield met een inbeslagname, namelijk dat hij gelijk moest zijn aan God. 7 Nee maar hij maakte zichzelf leeg en nam de vorm van een slaaf aan en werd mens. 8 Meer nog, toen hij als man kwam, vernederde hij zichzelf en werd hij gehoorzaam tot het punt van de dood, ja, de dood op een martelpaal. 9 Om deze reden verhoogde God hem tot een superieure positie en gaf hem vriendelijk de naam die boven elke andere naam staat, 10 zodat in de naam van Jezus elke knie zou buigen - van degenen in de hemel en die op aarde en die onder de grond - 11 en elke tong moet openlijk erkennen dat Jezus Christus de Heer is tot eer van God de Vader. ”(Php 2: 5-11 NWT[Ii])

Satan begreep gelijkheid met God. Hij probeerde het te grijpen. Niet zo Jezus, die geen aandacht schonk aan het idee dat hij gelijk moest zijn aan God. Hij bekleedde de meest verheven positie in het universum, maar was hij vastbesloten zich eraan te houden? Helemaal niet, want hij vernederde zichzelf en nam de vorm van een slaaf aan. Hij was volledig menselijk. Hij ervoer de beperkingen van de menselijke vorm, inclusief de effecten van stress. Bewijs van de staat van zijn slaaf, zijn menselijke conditie, was het feit dat hij op een bepaald moment zelfs bemoediging nodig had, die zijn Vader in de vorm van een engelenhelper had verstrekt. (Luke 22: 43, 44)
Een god werd een man en onderwierp zich vervolgens aan de dood om ons te redden. Dit deed hij toen we hem niet eens kenden en toen de meesten hem verwierpen en mishandelden. (Ro 5: 6-10; John 1: 10, 11) Het is voor ons onmogelijk om de volledige reikwijdte van dat offer te begrijpen. Om dit te doen, zouden we de omvang en aard moeten begrijpen van wat logo's waren en wat hij opgaf. Het gaat ons verstand te boven om het concept van oneindigheid te begrijpen.
Hier is de kritische vraag: waarom deden Jehovah en Jezus dit allemaal? Wat motiveerde Jezus om alles te verlaten?

"Want God hield zoveel van de wereld dat hij zijn eniggeboren Zoon gaf, zodat iedereen die geloof in hem uitoefent misschien niet vernietigd wordt maar eeuwig leven heeft." (John 3: 16 NWT)

“Hij is de weerspiegeling van [zijn] glorie en de exacte weergave van zijn wezen. . . " (Heb 1: 3 NWT)

'Hij die mij heeft gezien, heeft de Vader gezien. . . " (Johannes 14: 9 NWT)

Het was Gods liefde die ervoor zorgde dat hij zijn eniggeboren Zoon stuurde om ons te redden. Het was de liefde van Jezus voor zijn Vader en voor de mensheid die hem ertoe bracht te gehoorzamen.
Is er in de geschiedenis van de mensheid een grotere uitdrukking van liefde dan deze?

Wat Gods natuur onthult

Deze serie over Logos oftewel 'het Woord van God' oftewel Jezus Christus begon als een initiatief tussen Apollos en mijzelf om iets uit te leggen over de aard van Jezus, die de exacte weergave van God is. We redeneerden dat het begrijpen van de aard van Jezus ons zou helpen de aard van God te begrijpen.
Het heeft lang geduurd voordat ik zelfs maar kon proberen over dit onderwerp te schrijven, en ik moet bekennen dat de belangrijkste reden een besef was van hoe slecht uitgerust ik me voelde om de taak uit te voeren. Serieus, hoe kan een miezerige mens de aard van God begrijpen? We kunnen iets begrijpen van de aard van Jezus, de mens, tot op zekere hoogte, omdat we mensen van vlees en bloed zijn zoals hij was, hoewel we niet genieten van een zondeloze natuur. Maar de 33 ½ jaar die hij als mens doorbracht, waren slechts het kortste stukje van een leven dat teruggaat tot vóór de schepping. Hoe kon ik, een nietswaardige slaaf, de goddelijke aard begrijpen van de eniggeboren god die Logos is?
Ik kan niet.
Dus besloot ik de methodologie van een blinde man over te nemen die gevraagd werd om de aard van licht uit te leggen. Het is duidelijk dat hij instructie nodig heeft van ziende mensen in wie hij veel vertrouwen stelt. Op een vergelijkbare manier heb ik, hoewel ik blind ben voor de goddelijke aard van Logos, vertrouwd op de meest betrouwbare bron, Gods enige Woord. Ik heb geprobeerd om op een duidelijke en eenvoudige manier te volgen wat er staat en niet om diepere verborgen betekenissen op te roepen. Ik heb, met succes hoop ik, geprobeerd het te lezen zoals een kind zou doen.
Dit heeft ons bij deze vierde aflevering van deze serie gebracht, en het heeft me tot het besef gebracht: ik ben gaan zien dat ik op het verkeerde spoor zit. Ik heb me geconcentreerd op de aard van Logos 'wezen - zijn vorm, zijn lichamelijkheid. Sommigen zullen tegenwerpen dat ik hier menselijke termen gebruik, maar welke andere woorden kan ik echt gebruiken? Zowel "vorm" als "lichamelijkheid" zijn termen die betrekking hebben op materie, en een geest kan niet worden gedefinieerd door dergelijke termen, maar ik kan alleen de tools gebruiken die ik heb. Desalniettemin heb ik zo goed mogelijk geprobeerd Jezus 'natuur in dergelijke termen te definiëren. Nu realiseer ik me echter dat het niet uitmaakt. Het maakt gewoon niet uit. Mijn redding is niet gebonden aan een nauwkeurig begrip van de aard van Jezus, als ik met "aard" verwijs naar zijn fysieke / spirituele / tijdelijke of niet-tijdelijke vorm, staat of oorsprong.
Dat is de aard die we hebben geprobeerd uit te leggen, maar dat is niet wat Johannes ons heeft onthuld. Als we dat denken, zijn we off-track. De aard van Christus of het Woord dat Johannes onthult in de laatste bijbelboeken die ooit zijn geschreven, is die aard van zijn persoon. In één woord, zijn "karakter". Hij schreef de eerste woorden van zijn verhaal niet om ons precies te vertellen hoe en wanneer Jezus ontstond, of dat hij door of door God werd geschapen, of zelfs helemaal werd geschapen. Hij legt zelfs niet precies uit wat hij bedoelde met de term eniggeborene. Waarom? Misschien omdat we het niet in menselijke termen kunnen begrijpen? Of misschien omdat het gewoon niet uitmaakt.
Herlezing van zijn evangelie en brieven in dit licht onthult dat zijn doel was om aspecten van Christus 'persoonlijkheid te onthullen die tot nu toe verborgen waren. Het onthullen van zijn voorbestaan ​​roept de vraag op: "Waarom zou hij dat opgeven?" Dit leidt ons op zijn beurt naar de aard van Christus, die als het beeld van God liefde is. Dit besef van zijn liefhebbende offer motiveert ons tot grotere liefde. Er is een reden waarom naar John wordt verwezen als "de apostel van de liefde".

Het belang van Jezus 'onmenselijke bestaan

Anders dan de synoptische evangelieschrijvers onthult Johannes herhaaldelijk dat Jezus bestond voordat hij naar de aarde kwam. Waarom is het belangrijk dat we dat weten? Als we twijfelen aan het voormenselijke bestaan ​​van Jezus zoals sommigen, doen we dan enig kwaad? Is het gewoon een verschil van mening dat onze voortdurende fellowshipping niet in de weg staat?
Laten we dit vanaf de andere kant van de kwestie bespreken, zodat we het doel kunnen zien achter de openbaring van Johannes over de aard (karakter) van Jezus.
Als Jezus pas ontstond toen God Maria insemineerde, dan is hij minder dan Adam, omdat Adam is geschapen, terwijl Jezus alleen werd voortgebracht zoals de rest van ons - alleen zonder geërfde zonde. Bovendien geeft een dergelijke overtuiging dat Jezus niets opgeeft omdat hij niets heeft op te geven. Hij bracht geen offer, omdat zijn leven als mens win-win was. Als hij slaagde, zou hij een nog grotere prijs krijgen, en als hij faalde, nou, hij is net als de rest van ons, maar hij zou tenminste een tijdje geleefd hebben. Beter dan het niets dat hij had voordat hij werd geboren.
De redenering van Johannes dat 'God zoveel van de wereld hield dat hij zijn eniggeboren Zoon gaf' verliest al zijn kracht. (John 3: 16 NWT) Veel mannen hebben hun enige zoon gegeven om op het slagveld voor hun land te sterven. Hoe is Gods voortplanting van een enkele mens - nog eentje uit miljarden - echt zo speciaal?
De liefde van Jezus is ook niet zo speciaal in dit scenario. Hij had alles te winnen en niets te verliezen. Jehovah vraagt ​​alle christenen bereid te zijn om te sterven in plaats van hun integriteit in gevaar te brengen. Hoe zou dat anders zijn dan de dood die Jezus stierf, als hij gewoon een ander mens is zoals Adam?
Een manier waarop we Jehovah of Jezus kunnen lasteren, is hun karakter in twijfel te trekken. Ontkennen dat Jezus in het vlees kwam, is een antichrist zijn. (1 John 2: 22; 4: 2, 3) Kan ontkennen dat hij zichzelf niet heeft leeggemaakt, zichzelf vernederen, alles opofferen wat hij nodig had om de vorm van een slaaf aan te nemen, minder zijn als een antichrist? Zo'n positie ontkent de volheid van zowel Jehovah's liefde als die van zijn eniggeboren Zoon.
God is liefde. Het is zijn bepalende eigenschap of kwaliteit. Zijn liefde zou eisen dat hij zijn uiterste best doet. Zeggen dat hij ons zijn eerstgeborene, zijn eniggeborene, degene die vóór alle anderen bestond, niet heeft gegeven, wil zeggen dat hij ons zo weinig gaf als waarmee hij weg kon komen. Het verlaagt hem en het verlaagt Christus en het behandelt het offer dat zowel Jehovah als Jezus hebben gebracht als van weinig waarde.

“Hoeveel grotere straf denk je dat een persoon zal verdienen die de Zoon van God heeft vertrapt en die het bloed van het verbond waarmee hij werd geheiligd als van normale waarde heeft beschouwd, en die de geest van onverdiende goedheid met minachting heeft verontwaardigd ? ”(Heb 10: 29 NWT)

Samengevat

Spreken voor mezelf, deze vierdelige serie over de aard van logo's is zeer verhelderend, en ik ben dankbaar voor de gelegenheid omdat het me heeft gedwongen om dingen vanuit een aantal nieuwe perspectieven te onderzoeken en het inzicht dat is verkregen uit de vele opmerkingen die je hebt gemaakt die allemaal onderweg zijn gemaakt, heeft niet alleen mijn begrip, maar ook dat van vele anderen verrijkt.
We hebben nauwelijks het oppervlak van de kennis van God en Jezus bekrast. Dat is een van de redenen waarom we eeuwig leven voor ons hebben, zodat we in die kennis kunnen blijven groeien.
________________________________________________
[I] Hedendaagse Engelse versie van de Bijbel
[Ii] Nieuwe Wereld Vertaling van de Heilige Schrift

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    131
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x