[Van ws15 / 02 p. 10 voor april 13-19]

'Hoewel je hem nooit hebt gezien, hou je van hem. Dat doe je niet
zien
hem nu, maar toch oefen je vertrouwen in hem. ”- 1 Peter 1: 8 NWT

In de studie van deze week is er een voetnoot voor paragraaf 2 die luidt:

“Eerst Peter 1: 8, 9 werd geschreven aan christenen met de hemelse hoop. In principe zijn die woorden echter ook van toepassing op personen die de aardse hoop hebben. '

We geven grif toe dat deze woorden alleen zijn geschreven aan mensen met een hemelse hoop.[I]
Dit roept de vraag op: "Waarom omvatte Petrus niet ook degenen met een aardse hoop?" Hij was zich beslist bewust van een aardse hoop. Jezus predikte beslist een aardse hoop. In feite deed hij dat niet, en onze erkenning dat deze woorden alleen "in principe" kunnen worden toegepast, toont aan dat we ons bewust zijn van het weglaten van een aardse hoop in het schriftuurlijke verslag. Het is waar dat miljoenen - zelfs miljarden - op aarde zullen worden opgewekt als onderdeel van de opstanding van de onrechtvaardigen. Maar ze komen daar zonder 'geloof te oefenen' in Jezus. Dat is nauwelijks een 'doel van hun geloof'.
Omdat ze geen schriftuurlijke basis hebben om 1 Petrus 1: 8, 9 toe te passen op de miljoenen Jehovah's Getuigen die het Besturende Lichaam heeft overtuigd te hopen op een onvolmaakt leven op aarde, moeten ze teruggrijpen op de laatste iteratie van de afgezaagde "bij uitbreiding" -truc.

Jezus is moedig / imiteer Jezus 'moed

Onder de eerste van deze twee onderverdelingen (par. 3 tot en met 6) leren we hoe Jezus moedig de waarheid verdedigde en opkwam tegen de religieuze autoriteiten van zijn tijd die Gods woord ongeldig maakten door hun tradities, het over de kudde van God voeren en misbruiken hun autoriteit. Onder de tweede kop (par. 7 tot en met 9) krijgen we voorbeelden van hoe we Jezus 'moed kunnen navolgen.
Jongeren worden aangemoedigd om zichzelf op school als Jehovah's Getuigen te identificeren in een blijk van moed. We worden allemaal aangemoedigd om 'moedig te spreken door het gezag van Jehovah' in onze bediening in navolging van Paulus en zijn metgezellen in Iconium.
We moeten hier pauzeren om een ​​fout in paragraaf 8 te corrigeren. Het was niet op gezag van Jehovah dat Paulus en zijn metgezellen vrijmoedigheid verzamelden. De origineel Grieks leest letterlijk: "zij bleven vrijmoedig spreken voor de Heer". Dat de conjecturale beloning die wordt gebruikt om de invoeging van Jehovah hier te rechtvaardigen, misleidend is, kan worden aangetoond door de context. Het spreekt van de tekenen en wonderen die ze werden verleend door "het woord van de genade van hem" [interlineair]. Het was in de naam van Jezus, niet Jehovah, dat de apostelen tekenen van genezing uitvoerden. (Handelingen 3: 6) We kunnen er ook zeker van zijn dat de uitdrukking 'het gezag van de Heer' naar Jezus verwijst, niet naar Jehovah. Jehovah gaf Jezus 'alle autoriteit ... in de hemel en op de aarde' (Mt 28: 18) Paulus was niet van plan de focus van autoriteit terug te schuiven naar God, toen God zelf de focus op de Heer had gelegd. Helaas falen we hierin Paulus te imiteren en lijken we nooit een kans te missen in onze publicaties om Jezus in de schijnwerpers te zetten.
Paragraaf 9 spreekt over het tonen van moed "in het aangezicht van lijden". Er wordt een aanvraag ingediend voor de noodzaak om Jezus 'moed na te volgen wanneer iemand van wie we houden sterft; wanneer we aan een ernstige ziekte of letsel lijden; wanneer we depressief zijn; wanneer we worden vervolgd.
Onze broeders in Korea worden vervolgd vanwege hun moedige neutraliteit. Voor miljoenen mensen die elders wonen, hebben we echter zelden of nooit vervolging van buitenaf gekend. Niettemin begint een klein maar groeiend aantal ware christenen in de organisatie dezelfde soort vervolging te ervaren die Jezus heeft ondergaan. Wat kan worden geleerd van het moedige voorbeeld van Jezus?
Trouw zijn aan de waarheid zal je op gespannen voet zetten met de religieuze autoriteit van onze organisatie. Spreken om sterk verankerde valse doctrines omver te werpen met behulp van de kracht van Gods woord, zal ertoe leiden dat degenen die voelen dat hun autoriteit wordt ondermijnd, aanvallen, net zoals de schriftgeleerden en Farizeeën van Jezus 'dagen deden. Vergis je niet, we zijn in oorlog. (2Co 10: 3-6; Hij 4: 12, 13; Eph 6: 10-20)
Er zijn velen in de Organisatie die hebben toegestaan ​​dat hun liefde voor de waarheid afgestompt werd door mensenvrees. Om hun passiviteit te verontschuldigen, vallen ze terug op verkeerde redeneringen en schriftuurlijke onjuiste toepassing, waarbij ze clichés uitspreken als: "We moeten op Jehovah wachten" of "We mogen niet vooruit rennen". Ze zien de duidelijke richting uit Jakobus 4:17 over het hoofd:

“Daarom, als iemand weet hoe te doen wat goed is en het toch niet doet, het is een zonde voor hem. ”- James 4: 17.

Het is allemaal goed en wel om te zeggen dat we moedig moeten zijn om op te komen voor de waarheid, maar hoe moeten we dat doen? Het tweede deel van de Wachttoren studie zal, ironisch genoeg, het antwoord geven.

Jezus onderscheidt

Alinea 10 wordt geopend met deze verklaring:

Onderscheidingsvermogen is een goed oordeel - het vermogen om goed van kwaad te onderscheiden en vervolgens de wijze te kiezen. (Hebr. 5: 14) Het is gedefinieerd als 'het vermogen om goede beslissingen te nemen in spirituele zaken. '

Deze verklaring, indien volledig toegepast, botst met onze leer dat de instructie die we van het Besturende Lichaam krijgen, in zijn veronderstelde hoedanigheid als "De getrouwe slaaf", zonder twijfel moet worden opgevolgd. Getrouwe christenen staan ​​echter niet op het punt hun vermogen om goed van kwaad te onderscheiden aan een groep mannen over te geven. Zulke mensen zullen de Christus blijven volgen in onderscheidingsvermogen en in alle andere dingen - inclusief zijn liefde voor de waarheid.

Volg Jezus 'onderscheiding na

Paragraaf 15 geeft goede raad om Jezus 'onderscheidingsvermogen in onze toespraak na te volgen. Vaak waren zijn woorden opbouwend, maar soms koos hij ervoor om af te breken, zoals wanneer hij de ongerechtigheid van de Farizeeën moest ontmaskeren. Zelfs toen bouwde hij op, want hij hielp anderen om de religieuze leiders van zijn tijd te zien zoals ze werkelijk waren, niet zoals ze van zichzelf verwachtten.
Toen Jezus hypocrisie niet aan de kaak stelde, waren ze altijd 'met zout gekruid'. Zijn verlangen was nooit om zichzelf en zijn eigen wijsheid te verhogen, maar om de harten en geesten te winnen van degenen die wilden luisteren. (Kol 4: 6) Het lijkt erop dat onze grootste predikings- en onderwijskansen vandaag de dag bij onze directe JW-broeders liggen. Hier hebben we mensen die al zo ver zijn gekomen. Ze hebben betrokkenheid bij oorlog afgewezen. Ze weigeren betrokken te raken bij de politieke zaken van deze wereld. Hierin volgen ze hun Heer na. (Mt 4: 8-10; John 18: 36) Ze hebben veel van de valse, godonterende doctrines verworpen die de overgrote meerderheid van christenen beoefent, zoals de aanbidding van afgoden, de Drie-eenheid, het hellevuur en de onsterfelijkheid van de menselijke ziel.
Maar we schieten nog steeds tekort en de laatste tijd lijkt het erop dat we achteruit gaan. We zijn begonnen met het idoliseren van mannen. Bovendien, hoewel God ons voldoende tijd heeft gegeven (2Pe 3: 9), blijven we vasthouden aan tradities van mensen en onderwijzen we ze als leerstellingen van God. (Mt 15: 9; 15: 3, 6) Tradities komen voort uit mensen en worden voortdurend nageleefd, zelfs als er geen solide basis voor is. Ondanks het totale gebrek aan solide schriftuurlijke ondersteuning, blijven we geloven en 1914 als belangrijk te onderwijzen, want daarmee zijn we 140 jaar geleden begonnen en het onderscheidt ons van alle andere religies. We leren dat de andere schapen een secundaire klasse van christenen zijn die de hoop die Jezus de wereld bood, werd ontkend omdat onze toenmalige president het 80 jaar geleden als waarheid aanbood. Hoewel we onlangs zijn hele basis voor deze lering hebben afgewezen (ongegronde typen en antitypes), blijven we dit geloof in praktijk brengen - de definitie van een traditie zelf.
Laten degenen onder ons die zijn verlost van de tradities van mensen het onderscheidingsvermogen van Christus navolgen door te weten wanneer ze moeten spreken, wanneer ze moeten zwijgen en welke woorden ze moeten gebruiken - woorden 'met zout gekruid'. Vaak is het het beste om met één punt te beginnen. Stel vragen in plaats van uitspraken te doen. Leid ze tot de conclusie, zodat ze daar vanzelf aankomen. We kunnen een paard naar het water slepen, maar we kunnen het niet laten drinken. Evenzo kunnen we een man naar de waarheid leiden, maar we kunnen hem niet aan het denken zetten.
Als we weerstand vinden, kunnen we het beste voorzichtig zijn. We hebben parels van wijsheid, maar niet iedereen zal ze waarderen. (Mt 10: 16; 7: 6)
Aan het einde van paragraaf 16 vinden we de verklaring: "We zijn bereid om naar hun mening te luisteren en waar nodig toe te geven aan hun standpunt." Als onze broeders zich aan deze raad hielden als het ging om schriftuurlijke uitdagingen voor het gezag van het Besturende Lichaam.
Alinea 18 bepaalt:

Is het niet heerlijk geweest om na te denken over enkele aantrekkelijke eigenschappen van Jezus? Stel je voor hoe lonend het zou zijn om zijn andere kwaliteiten te bestuderen en te leren hoe we meer op hem kunnen lijken. Laten we dan vastbesloten zijn zijn stappen nauwgezet te volgen.

We zijn het daar helemaal mee eens. Wat heel triest dat we dit niet doen. In magazine na magazine richten we ons op de organisatie en haar prestaties. In de maandelijkse uitzendingen op tv.jw.org richten we ons op de organisatie en het bestuursorgaan. Waarom zou u deze krachtige leermiddelen niet gebruiken om precies datgene te doen dat volgens paragraaf 18 het meest 'verrukkelijk' en 'lonend' zou zijn?
Het „voedsel te rechter tijd” dat het Besturende Lichaam uitdeelt, staat niet veel bij Jezus Christus stil. Maar door zowel de moed als het onderscheidingsvermogen van Jezus na te volgen in plaats van de aardse wijsheid van zondige mensen, zullen we elke gelegenheid aangrijpen die ons wordt geboden om van hem te getuigen en alle raad van God te verkondigen, en we zullen niet terughoudend zijn. (Handelingen 20: 25-27)
_____________________________________________________
[I] Ik verwijs hier naar de hemelse hoop in de context waarin Jehovah's Getuigen deze begrijpen. Anders zou het kernthema van de beoordeling van dit artikel door dit bericht kunnen ontsporen. Ik geloof echter niet langer dat de hemelse hoop betekent dat alle broers van Jezus naar de hemel vliegen om nooit meer terug te keren. Precies waar het naar verwijst en hoe de realisatie van die hoop zich zal ontvouwen, kunnen we alleen maar raden op dit moment. Het zijn weloverwogen gissingen, maar de realiteit zal ons zeker wegblazen. (1Co 13: 12, 13)
 

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    45
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x