Ik was deze week op bezoek bij vrienden, sommige had ik al lang niet meer gezien. Het was duidelijk dat ik de geweldige waarheden die ik de afgelopen jaren heb ontdekt, wilde delen, maar de ervaring heeft me geleerd dat met grote zorg te doen. Ik wachtte op de juiste afslag in het gesprek en plantte toen een zaadje. Beetje bij beetje kwamen we op diepere onderwerpen: het schandaal over kindermisbruik, het fiasco van 1914, de doctrine van "andere schapen". Toen de gesprekken (er waren er meerdere met verschillende) ten einde liepen, zei ik tegen mijn vrienden dat ik het onderwerp niet nog een keer zou aansnijden, tenzij ze er meer over wilden praten. In de loop van de dagen die volgden, gingen we samen op vakantie, gingen naar plaatsen, aten uit. De dingen waren net zoals ze altijd tussen ons waren geweest. Het was alsof de gesprekken nooit hadden plaatsgevonden. Ze hebben nooit meer een van de onderwerpen aangeraakt.

Dit is niet de eerste keer dat ik dit heb gezien. Ik heb een zeer goede vriend van 40 jaar die erg gestoord wordt als ik iets ter sprake breng waardoor hij aan zijn overtuiging zou kunnen twijfelen. Toch wil hij heel graag mijn vriend blijven en geniet hij van onze tijd samen. We hebben allebei een onuitgesproken afspraak om ons gewoon niet in het taboe-gebied te begeven.

Dit soort opzettelijke blindheid is een veel voorkomende reactie. Ik ben geen psycholoog, maar het lijkt zeker een vorm van ontkenning. Het is zeker niet het enige type reactie dat je krijgt. (Velen ervaren regelrechte tegenstand, en zelfs uitsluiting, wanneer zij met Getuigenvrienden over bijbelse waarheden spreken.) Het is echter gebruikelijk genoeg om verder onderzoek te rechtvaardigen.

Wat ik zie - en ik heb het inzicht en de ervaringen van anderen langs deze lijnen zeer gewaardeerd - is dat deze mensen ervoor kozen om in het leven te blijven dat ze zijn gaan accepteren en liefhebben, het leven dat hen een gevoel van doel en een verzekering van Gods goedkeuring. Ze zijn ervan overtuigd dat ze zullen worden gered zolang ze naar vergaderingen gaan, in de dienst gaan en alle regels volgen. Daar zijn ze blij mee de status quo, en wil het helemaal niet onderzoeken. Ze willen niets dat hun wereldbeeld bedreigt.

Jezus sprak over blinde gidsen die blinde mannen leiden, maar het is nog steeds een raadsel voor ons wanneer we proberen het blinde zicht te herstellen en zij opzettelijk hun ogen sluiten. (Mt 15: 14)

Dit onderwerp kwam op een gunstig moment aan de orde, omdat een van onze vaste lezers schreef over een gesprek dat hij per e-mail voert met familieleden dat sterk in die geest ligt. Zijn argument is gebaseerd op de CLAM Bible Study van deze week. Daar zien we Elia redeneren met de Joden die hij ervan beschuldigt "te hinken op twee verschillende meningen".

“… Die mensen wisten niet dat ze moesten kiezen tussen de aanbidding van Jehova en de aanbidding van Baäl. Ze dachten dat ze het beide kanten op konden - dat ze Baäl konden sussen met hun weerzinwekkende rituelen en toch om gunsten van Jehovah God konden vragen. Misschien redeneerden ze dat Baäl hun gewassen en kudden zou zegenen, terwijl „Jehovah der legerscharen” hen in de strijd zou beschermen. (1 Sam. 17:45) Ze waren een fundamentele waarheid vergeten -eentje die vandaag nog steeds velen ontgaat. Jehovah deelt zijn aanbidding met niemand. Hij eist exclusieve toewijding en verdient deze. Elke verering van hem die vermengd is met een andere vorm van aanbidding is voor hem onaanvaardbaar, zelfs beledigend! " (oa hoofdstuk 10, par. 10; cursivering toegevoegd)

In een vorige artikel, hebben we geleerd dat het meest voorkomende woord voor aanbidding in het Grieks - het woord dat hier wordt geïmpliceerd - is PROSKUNEO, wat betekent "de knie buigen" in onderwerping of dienstbaarheid. Dus de Israëlieten probeerden zich te onderwerpen aan twee rivaliserende Goden. De valse god van Baäl, en de ware God, Jehovah. Jehovah zou het niet hebben. Zoals het artikel met onwetende ironie zegt, is dit een fundamentele waarheid "die vandaag de dag nog steeds aan velen ontgaat".

De ironie gaat verder met paragraaf 11:

“Dus die Israëlieten“ hinkten ”voort als een man die twee paden tegelijk probeerde te volgen. Veel mensen maken tegenwoordig een soortgelijke fout, waardoor andere "baals" hun leven binnensluipen en de aanbidding van God opzij schuiven. Door gehoor te geven aan Elia's klaroenroep om te stoppen met hinken, kunnen we onze eigen prioriteiten en aanbidding opnieuw bekijken. " (oa hoofdstuk 10, par. 11; cursivering toegevoegd)

Het is een feit dat de meeste Jehovah's Getuigen niet '[hun] eigen prioriteiten en aanbidding opnieuw willen onderzoeken'. Daarom zullen de meeste JW's de ironie in deze paragraaf niet zien. Ze zouden het Besturende Lichaam nooit als een soort "baal" beschouwen. Toch zullen ze getrouw en onvoorwaardelijk elke lering en instructie van dat lichaam van mensen gehoorzamen, en wanneer iemand suggereert dat onderwerping (aanbidding) aan die instructies misschien in strijd zou kunnen zijn met onderwerping aan God, zullen diezelfde mensen doof worden en doorgaan als als er niets was gezegd.

Proskuneo (aanbidding) betekent bittere onderwerping, de onvoorwaardelijke gehoorzaamheid die we alleen aan God zouden moeten geven, door Christus. Het toevoegen van een groep mannen aan die commandostructuur is zowel onschriftuurlijk als vernietigend voor ons. We kunnen onszelf voor de gek houden door te zeggen dat we God door hen gehoorzamen, maar denken we niet dat de Israëlieten in Elia's tijd ook redeneerden dat ze God dienden en geloof in hem stelden?

Geloof is niet hetzelfde als geloof. Geloof is complexer dan eenvoudig geloof. Het betekent in de eerste plaats geloven in het karakter van God; dwz dat Hij goed zal doen en zijn beloften zal houden. Dat geloof in Gods karakter motiveert de man met geloof om werken van gehoorzaamheid te doen. Kijk naar de voorbeelden van getrouwe mannen en vrouwen die erin worden genoemd Hebreeën 11. In elk geval zien we dat ze geloofden dat God goed zou doen, zelfs als er geen specifieke beloften waren; en ze handelden in overeenstemming met dat geloof. Als er specifieke beloften waren, samen met specifieke bevelen, geloofden ze de beloften en gehoorzaamden ze de bevelen. Dat is in wezen wat geloof is.

Dit is meer dan geloven dat God bestaat. De Israëlieten geloofden in hem en aanbaden hem zelfs tot op zekere hoogte, maar ze dekten hun weddenschappen af ​​door tegelijkertijd Baäl te aanbidden. Jehovah beloofde hen te beschermen en hun de overvloed van het land te geven als ze zijn geboden gehoorzaamden, maar dat was niet goed genoeg. Ze waren er duidelijk niet volledig van overtuigd dat Jehovah zijn woord zou houden. Ze wilden een "Plan B."

Mijn vrienden zijn zo, vrees ik. Ze geloven in Jehovah, maar op hun eigen manier. Ze willen niet rechtstreeks met hem te maken hebben. Ze willen een plan B. Ze willen de troost van een geloofsstructuur, waarbij andere mannen hen vertellen wat goed en wat fout is, wat goed en wat slecht is, hoe ze God kunnen behagen en wat ze moeten vermijden om niet te mishagen hem.

Hun zorgvuldig geconstrueerde werkelijkheid biedt hen comfort en veiligheid. Het is een vorm van aanbidding per nummer waarbij ze twee vergaderingen per week moeten bijwonen, regelmatig van deur tot deur moeten werken, congressen moeten bijwonen en alles moeten gehoorzamen wat de mannen van het Besturende Lichaam hun opdragen. Als ze al die dingen doen, zal iedereen om wie ze geven ze leuk blijven vinden; ze kunnen zich superieur voelen aan de rest van de wereld; en wanneer Armageddon komt, zullen ze worden gered.

Net als de Israëlieten in de tijd van Elia hebben ze een vorm van aanbidding waarvan ze geloven dat God het goedkeurt. Net als die Israëlieten geloven ze dat ze geloof stellen in God, maar het is een façade, een pseudo-geloof dat vals zal blijken te zijn als het op de proef wordt gesteld. Net als die Israëlieten is er iets echt schokkends nodig om hen uit hun zelfgenoegzaamheid te bevrijden.

Men kan alleen maar hopen dat het niet te laat komt.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    21
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x