Een van de broers heeft mij dit vanaf augustus 1889 nummer van augustus toegezonden Zion's uitkijktoren. Op pagina 1134 staat een artikel met de titel 'Protestants, Awake! De geest van de grote hervorming sterft. Hoe Priestcraft nu werkt ”

Het is een lang artikel, dus ik heb de relevante gedeelten eruit gehaald om aan te tonen dat wat broeder Russell meer dan een eeuw geleden schreef, vandaag de dag nog steeds relevant is. Het enige wat je hoeft te doen is "Protestanten" of "Rome" overal in de tekst te vervangen door "Jehovah's Getuigen" (iets wat ik je aanbeveel terwijl je leest) om getuige te zijn van de verbluffende overeenkomst tussen de twee tijdsperioden. Er is niets veranderd! Het lijkt erop dat de georganiseerde religie gedoemd is om hetzelfde patroon keer op keer te herhalen totdat die grote dag van verslaglegging God opzij heeft gezet. (Bij 17: 1)

Er moet aan worden herinnerd dat er in Russell's dagen geen Jehovah's Getuigen waren. Degenen die zich hebben geabonneerd Zion's uitkijktoren waren meestal van protestantse religies - vaak groepen die zich hadden afgescheiden van de heersende stromingen van die tijd en bezig waren om zelf religies te worden. Dit waren de vroege Bijbelonderzoekers.

(Ik heb delen van deze artikelfragmenten uitgelicht ter benadrukking.)

[spacer height = "20px"] Het onderliggende principe van de Grote Reformatie, waarop alle protestanten met trots terugkijken, was het recht op individueel oordeel bij de interpretatie van de Schrift, in tegenstelling tot het pauselijk dogma van onderwerping aan kerkelijk gezag en interpretatie. Precies op dit punt was de hele kwestie van de grote beweging. Het was een grootse en gezegende staking voor gewetensvrijheid, voor een open Bijbel, en het recht om de leer ervan te geloven en te gehoorzamen, ongeacht de toegeëigende autoriteit en ijdele tradities van de zelfverheven geestelijkheid van Rome. Als dit beginsel niet stevig was vastgehouden door de vroege hervormers, hadden ze nooit een hervorming kunnen bewerkstelligen en zouden de wielen van vooruitgang zijn blijven hangen in het slijk van pauselijke tradities en perverse interpretatie.

Wat het Besturende Lichaam leert:

Om 'in overeenstemming te denken' kunnen we geen ideeën koesteren die in strijd zijn met Gods Woord of onze publicaties (CA-tk13-E nr. 8 1/12)

We zouden Jehovah nog steeds in ons hart op de proef kunnen stellen door in het geheim te twijfelen aan het standpunt van de organisatie ten aanzien van hoger onderwijs. (Vermijd het testen van God in je hart, deel 2012 Districtscongres, vrijdagmiddagbijeenkomsten)

Dus 'de getrouwe en discrete slaaf' onderschrijft geen literatuur, vergaderingen of websites die niet onder zijn toezicht zijn geproduceerd of georganiseerd. (km 9 / 07 p. 3-vragenvak)

[spacer height = "5px"] Het fundament van de grote afval (pausdom) werd gelegd in de scheiding van een klasse, de "geestelijkheid" genaamd, van de kerk van gelovigen in het algemeen, die, in tegenstelling, bekend werd als de [R1135: pagina 3] "leken". Dit gebeurde niet op een dag, maar geleidelijk. Degenen die waren geweest gekozen uit hun eigen aantal, door de verschillende congregaties, om hen in geestelijke zaken te dienen of te dienen, gingen zichzelf geleidelijk beschouwen als een hogere orde of klasse, boven hun medechristenen die hen verkozen. Geleidelijk aan begonnen ze hun positie meer als een ambt dan als een dienst te beschouwen en zochten ze elkaars gezelschap in raden, enz., Als 'geestelijken', en de orde of rang onder hen volgde.

Vervolgens voelden ze het onder hun waardigheid om door de congregatie te worden gekozen zij moesten dienen en erdoor geïnstalleerd worden als zijn dienaar; en om het idee van een ambt uit te voeren en de waardigheid van een 'predikant' te ondersteunen, zij vonden het beter beleid af te zien van de primitieve methode waarmee elke gelovige die de mogelijkheid had om te onderwijzen, en besloten dat niemand een gemeente kon dienen behalve een 'predikant', en dat niemand predikant kon worden behalve de de geestelijkheid besloot dat en plaatste hem in functie.

Hoe Jehovah's Getuigen dit hebben bereikt:

 • Vóór 1919: ouderlingen werden gekozen door de plaatselijke gemeente.
 • 1919: gemeenten bevelen een dienstdirecteur aan die door het Besturende Lichaam wordt aangesteld. Plaatselijke ouderlingen worden nog steeds door de gemeente gekozen.
 • 1932: Plaatselijke ouderlingen worden vervangen door een dienstcomité, maar worden nog steeds plaatselijk gekozen. Titel "Ouderling" vervangen door "Dienaar".
 • 1938: Lokale verkiezingen worden stopgezet. Alle benoemingen worden nu gedaan door het Besturende Lichaam. Er is één gemeentedienaar die de leiding heeft en twee assistenten die een dienstcomité vormen.
 • 1971: ouderlingenregeling ingevoerd. Titel "Dienaar" vervangen door "Ouderling". Alle ouderlingen en de kringopziener zijn gelijk. Het voorzitterschap van het oudere lichaam wordt bepaald door een jaarlijkse rotatie.
 • 1972-1980: Roulerende benoeming voorzitter langzaam veranderd totdat het een vaste aanstelling wordt. Alle plaatselijke ouderlingen zijn nog steeds gelijk, hoewel de voorzitter in feite gelijker is. Elke oudste kan door het lichaam worden verwijderd, behalve de voorzitter, die alleen kan worden verwijderd met goedkeuring van het bijkantoor. De kringopziener wordt hersteld in zijn positie boven de plaatselijke ouderlingen.
 • Vandaag: De kringopziener benoemt en verwijdert plaatselijke ouderlingen; antwoorden alleen aan het bijkantoor.

(Referentie: w83 9 / 1 pp. 21-22 'Denk aan degenen die het voortouw nemen onder u')

[spacer height = ”5px”]Hun raden, aanvankelijk onschadelijk, zo niet winstgevend, begon geleidelijk te suggereren wat elk individu zou moeten geloven, en kwam ten slotte om te bepalen wat als orthodox moet worden beschouwd en wat als ketterij moet worden beschouwd, of met andere woorden beslissen wat elk individu moet geloven. Daar werd het recht op privé-oordeel door individuele christenen vertrapt, de “geestelijkheid” werd aan de macht gezet als de enige en officiële uitleggers van Gods Woord, en het geweten van de "leken" werden in gevangenschap geleid door die leerstellingsfouten die boosaardig, ambitieus, intrigerend en vaak misleide mannen onder de geestelijkheid waren in staat om een ​​valse naam te vestigen, de waarheid. En nadat ze aldus, geleidelijk en sluw, de controle over het geweten van de kerk hadden verworven, zoals de apostelen hadden voorzegd, 'brachten ze' heimelijk vervloekte ketterijen binnen ', en legden ze de gewetensgebonden leken voor als waarheden. –2 Pet. 2: 1 [hoogte afstandhouder = "1px"]Maar wat een geestelijke klasse betreft, God erkent het niet als zijn uitverkoren leraren; noch heeft hij veel van zijn leraren uit zijn gelederen gekozen. De loutere bewering van een man om leraar te zijn, is geen bewijs dat hij dat is door goddelijke benoeming. Dat valse leraren in de kerk zouden opkomen, die de waarheid zouden verdraaien, werd voorspeld. De kerk daarom is niet blindelings accepteren wat een leraar ook mag noemen, maar moet de leer van degenen van wie ze reden hebben om te geloven dat ze Gods boodschappers zijn, bewijzen door de ene onfeilbare standaard: het Woord van God. "Als ze niet volgens dit woord spreken, is dat omdat er geen licht in is." (Is een. 8: 20.) Terwijl de kerk dus leraren nodig heeft en zonder hen Gods Woord niet kan begrijpen, is het kerk individueel - ieder op zichzelf en voor hemzelf, en alleen voor hemzelf - moet het belangrijke ambt van rechter vervullen, om te beslissen, volgens de onfeilbare standaard, Gods Woord, of het onderwijs is waar of niet waaren of de geclaimde leraar een echte leraar is door goddelijke benoeming.

 

Wat het Besturende Lichaam leert:

Afvalligheid (een uitsluitingsdelict) wordt gedefinieerd als: "Opzettelijk leringen verspreiden die in strijd zijn met de bijbelse waarheid zoals onderwezen door Jehovah's Getuigen" (Shepherd the Flock of God, p. 65, par. 16)

“We moeten op onze hoede zijn voor het ontwikkelen van een geest van onafhankelijkheid. Mogen we met woord of daad nooit het communicatiekanaal betwisten dat Jehovah tegenwoordig gebruikt. '(W09 11/15 blz. 14 par. 5 Waardeer uw plaats in de gemeente)

[spacer height = ”5px”] Merk op dat de zelf samengestelde geestelijken geen leraren zijn, en geen leraren kunnen aanstellen; noch kunnen ze ze in enige mate kwalificeren. Onze Heer Jezus houdt dat deel in zijn eigen kracht, en de zogenaamde geestelijkheid heeft er gelukkig niets mee te maken, anders zouden er nooit leraren zijn; voor de "geestelijkheid", zowel pauselijk als protestant, streven er voortdurend naar om elke verandering van die denkomstandigheden en sporen van ongeloof, waarin elke sekte zich heeft gevestigd, te voorkomen naar beneden. Door hun manier van handelen zeggen ze: Breng ons geen nieuwe openingen van de waarheid, hoe mooi ook; en stoor de hopen afval en menselijke traditie die we onze geloofsbelijdenissen noemen niet, door er doorheen te graven en te brengen de oude theologie van de Heer en de apostelen voort om ons tegen te spreken en onze schema's en plannen en methoden te verstoren. Laat ons met rust! Als je in onze oude muffe geloofsbelijdenissen stapt, die onze mensen zo vroom en onwetend respecteren en respecteren, zul je een stank opwekken die zelfs wij niet konden verdragen; dan zal het ons ook klein en dwaas doen lijken, en omdat we onze salarissen niet half verdienen en de eerbied die we nu genieten niet half verdienen. Laat ons met rust! is de roep van de geestelijkheid als geheel, ook al blijken er enkelen van mening te verschillen en koste wat kost de waarheid te zoeken en uit te spreken. En deze roep van de "geestelijkheid" wordt vergezeld door een grote sektarische aanhang.

*** w08 8 / 15 p. 6 par. 15 Jehovah zal zijn loyalen niet verlaten ***
Daarom, zelfs als wij als individuen een bepaald standpunt van de slavenklasse niet volledig begrijpen, is dat voor ons geen reden om het te verwerpen of terug te keren naar Satans wereld. In plaats daarvan zal loyaliteit ons ertoe bewegen nederig te handelen en op Jehovah te wachten om zaken te verduidelijken.

Luke 16: 24, lang door JW-publicaties toegepast op de lijdende geestelijken van de christenheid die onder de waarheidsaanval van Jehovah's Getuigen verdraagt, vindt deze gelijkenis nu toepassing op de JW-geestelijken zelf, aangezien getrouwen haar onwaarheden en slecht gedrag onthullen.

Vanaf hier spreekt Russells artikel vrijwel voor zich. Ik heb de vrijheid genomen om een ​​paar opmerkingen tussen vierkante haken toe te voegen.

Wat hij de protestanten van zijn tijd aanspoort, is net zo van toepassing op de Jehovah's Getuigen van onze tijd.

[spacer height = ”20px”]Het doel van Rome [het bestuursorgaan] bij het instellen van een administratieve klasse, los van wat zij de leken noemt, was om volledige controle over de mensen te krijgen en te behouden. Iedereen die tot de Roomse [GB] geestelijken wordt toegelaten, is door geloften verplicht zich impliciet te onderwerpen aan het hoofd van dat systeem, leerstellig en in elk opzicht. Zo iemand houdt niet alleen vast aan die leerstellingen en wordt belemmerd in de voortgang door de sterke ketting van zijn gelofte, maar ook door talloze kleinere:zijn leven, zijn waardigheid van positie, zijn titel en zijn hoop op vooruitgang in dezelfde richting; de meningen van zijn vrienden, hun trots op hem, en het feit dat als hij ooit meer licht zou bekennen en zijn positie zou verwerpen, hij in plaats van als een eerlijke denker te worden vereerd, kwaadaardig, veracht en verkeerd zou worden voorgesteld. In één woord, hij zou worden behandeld alsof hij de Schrift zou onderzoeken en voor zichzelf zou denken en de vrijheid zou uitoefenen waarmee Christus al zijn volgelingen vrij maakte, de onvergeeflijke zonde was. En als zodanig zou hij worden behandeld als een geëxcommuniceerde [uitgesloten] persoon, afgesneden van de kerk van Christus, nu en tot in alle eeuwigheid.

 

[spacer height = ”1px”] Rome's [Besturende Lichaam] methode was om autoriteit en macht te concentreren in de handen van haar priesterschap of geestelijkheid.  Ze leren dat elk kind gedoopt moet worden, [we dringen er nu op aan dat jonge kinderen gedoopt worden] elk huwelijk en elke begrafenisdienst bijgewoond door een geestelijke [en in de Koninkrijkszaal]; en dat het voor iedereen behalve een predikant om de eenvoudige elementen van het herdenkingsmaal des Heren te bedienen heiligschennend en profaan zou zijn. Al deze dingen zijn zo veel meer koorden om de mensen te binden aan eerbied en onderwerping onder de geestelijkheid, die, vanwege de bewering dat ze deze speciale rechten hebben boven andere christenen, wordt veroorzaakt een speciale klasse naar Gods oordeel. [We leren dat de oudsten de prinsen in de Nieuwe Wereld zullen zijn]

 

[spacer height = ”1px”] De waarheid daarentegen is dat een dergelijk administratief ambt of dergelijke rechten niet in de Schrift zijn vastgelegd. Deze eenvoudige ambten zijn diensten die elke broeder in Christus voor een ander kan doen.

[spacer height = ”1px”] We dagen iedereen uit om een ​​enkele passage van de Schrift te produceren die het ene lid van de Kerk van Christus meer vrijheid of autoriteit geeft dan een ander in deze opzichten.

 

[spacer height = ”1px”] Hoewel we blij zijn te erkennen dat baptisten, congregationalisten en discipelen het ware idee benaderen, dat de hele kerk het koninklijk priesterschap is en dat elke gemeente onafhankelijk staat van de jurisdictie en het gezag van alle anderen, smeken we ze te bedenken dat hun theorie niet volledig wordt uitgevoerd; en, nog erger, dat de neiging onder hen achterwaarts is in de richting van centralisatie, clericisme, denominationalisme; en nog veel erger, dat de mensen 'het zo graag hebben' (Jer. 5: 31), En zijn trots op hun groeiende confessionele kracht, wat betekent dat ze steeds meer individuele vrijheid verliezen.

 

[spacer height = ”1px”] Het is pas de laatste tijd dat deze sekten of denominaties kunnen worden genoemd. Vroeger stond elke gemeente onafhankelijk, net als de kerken uit de tijd van de apostelen, en zou elke poging van andere gemeenten om voorschriften of geloof te dicteren kwalijk genomen hebben, en zou hebben geminacht om bekend te staan ​​als in enigerlei zin gebonden aan een sekte of denominatie . Maar het voorbeeld van anderen, en trots om onderdelen of leden te zijn van een grote en invloedrijke groep kerken die bekend staan ​​onder één naam, en allemaal bekennen tot één geloof, en bestuurd door een raad van ministers die lijken op de vergaderingen en conferenties en raden van andere denominaties, heeft deze in het algemeen geleid tot vergelijkbare slavernij. Maar boven alle andere invloeden die hen terugbrachten tot slavernij, was het verkeerde idee over het gezag van de geestelijkheid. De mensen, die niet schriftuurlijk over het onderwerp geïnformeerd zijn, worden sterk beïnvloed door de gebruiken en vormen van anderen. Hun afgeleerde "geestelijken" [JW ouderen] volg zorgvuldig en nauwgezet elke vorm, ceremonie en detail die door hun meer geleerde geestelijke broeders worden voorgesteld, opdat ze niet als "onregelmatig" zouden worden beschouwd. En hun meer geleerde geestelijken [JW-ouderen] zijn slim genoeg om te zien hoe ze kunnen profiteren van de onwetendheid van de anderen om geleidelijk een denominatie-macht te creëren waarin ze in staat zullen zijn om als opperlichten te schijnen.

 

[spacer height = "1px"] En deze achteruitgang in individuele vrijheid en gelijkheid wordt door de geestelijkheid [JW-hiërarchie] als wenselijk beschouwd, als een veronderstelde noodzaak, omdat hier en daar in hun congregaties een paar "eigenaardige mensen" zijn, die gedeeltelijk waarderen hun rechten en vrijheden, en die groeien zowel in genade als in kennis buiten de geestelijkheid. Deze veroorzaken problemen voor de geloofsbelijdenis-gebonden geestelijkheid doctrines in twijfel trekken lang onbetwist, en door er redenen en schriftuurlijke bewijzen voor te eisen. Omdat ze niet schriftuurlijk of redelijkerwijs kunnen worden beantwoord, is de enige manier om ze te ontmoeten en te regelen, door wenkbrauwen en een blijk en bewering van kerkelijk gezag en superioriteit, die zichzelf in doctrinaire zaken alleen verantwoordt voor collega-geestelijken en niet voor leken.

 

[spacer height = ”1px”]De leer van "apostolische opvolging" - de bewering dat de handoplegging van een bisschop [de benoeming van een oudste door de kringopziener] geeft een man de bekwaamheid over om de Schrift te onderwijzen en uit te leggen - dat geldt nog steeds Romanisten en episcopalen [en Jehovah's Getuigen], die niet inzien dat juist de mannen waarvan aldus wordt gezegd dat ze gekwalificeerd zijn om te onderwijzen, tot de minst bekwame behoren; geen van hen schijnt inderdaad beter in staat te zijn de Schrift te begrijpen of te onderwijzen dan voordat zij aldus geautoriseerd waren; en velen zijn beslist ernstig gekwetst door de arrogantie, de verwaandheid en de veronderstelde autoriteit om over hun broeders te heersen, wat het enige lijkt te zijn dat ze uit de 'heilige handen' ontvangen. Katholieken en episcopalen maken echter optimaal gebruik van deze pauselijke dwaling en slagen er meer in de geest van onderzoek te verstikken dan anderen. [JW's hebben deze overtroffen in hun succes in het smoren van de geest van onderzoek.]

 

[spacer height = "1px"] Gezien deze feiten en tendensen, we slaan alarm voor allen die vasthouden aan de oorspronkelijke leer van de Reformatie - het recht op individueel oordeel. U en ik kunnen niet hopen de stroom te stoppen en te voorkomen wat komen gaat, maar we kunnen door de genade van God, meegedeeld door zijn waarheid, overwinnaars zijn en de overwinning behalen over deze dwalingen (Openbaring 20: 4,6), en als overwinnaars een plaats krijgen in het verheerlijkte priesterschap van het komende millennium. (Zie Rev. 1: 6; 5: 10.) De woorden van de apostel (Handelingen 2: 40) zijn zoals nu van toepassing, in de oogst of het einde van het evangelietijdperk, zoals ze waren in de oogst of het einde van dit Joodse tijdperk: "Red jezelf van het perverse geslacht!" Laat iedereen die protestant is ontvlucht in wezen priesterbedrog, ontvlucht clericisme, zijn dwalingen, waanideeën en valse doctrines. Houd vast aan Gods Woord en eis een “Zo zegt de Heer” voor alles wat u als uw geloof accepteert.

 

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
  7
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x