Ik had de vreugde om deel te nemen aan een online herdenking van het gedenkteken van Christus 'dood op dinsdag X maart 22rd met 22 anderen die in vier verschillende landen wonen.[I]  Ik weet dat velen van u ervoor kozen om op de 23ste deel te nemen in uw plaatselijke Koninkrijkszaal. Weer anderen hebben besloten om 22 of 23 april te gebruiken op basis van de manier waarop de Joden de gelegenheid van het Pascha volgen. Het belangrijkste is dat we er allemaal naar streven om het gebod van de Heer te gehoorzamen en 'dit te blijven doen'.

De afgelopen maanden zijn mijn vrouw en ik niet thuis geweest. We hebben in een Spaanssprekend land gewoond; tijdelijke bewoners in elke betekenis van het woord. (1Pe 1: 1) Daarom zou niemand me hebben gemist als ik niet naar de herdenkingsdienst in de plaatselijke Koninkrijkszaal was gegaan; dus ik had besloten dit jaar niet aanwezig te zijn. Toen gebeurde er iets waardoor ik van gedachten veranderde.

Toen ik op een ochtend mijn gebouw verliet op weg naar de plaatselijke coffeeshop, kwam ik twee zeer aardige oudere broers tegen die de herdenkingsuitnodiging "You Will Be with Me in Paradise" deelden. Ik hoorde dat hun herdenking werd gehouden in een plaatselijk conferentiecentrum in hetzelfde blok als mijn woning - twee minuten lopen. Noem hun aankomst op dat precieze moment in de tijd serendipiteit of de leiding van de geest, zoals je wilt. Wat het ook was, het zette me aan het denken en ik realiseerde me dat ik in mijn specifieke omstandigheden de kans had gekregen om op te staan ​​en geteld te worden.

Er zijn twee manieren waarop we tegen het gedrag van de leiding van de organisatie kunnen protesteren zonder een woord te zeggen. De ene is om onze financiering in te houden en de andere is door deel te nemen.

Er was echter een bijkomend voordeel voor mij om aanwezig te zijn. Ik heb een nieuw perspectief. Wat ik ben gaan zien, gaan geloven, is dat het Besturende Lichaam zich echt zorgen maakt over het groeiende aantal deelnemers. Behalve vorige en deze week Uitkijktoren studieartikelen, je hebt de uitnodiging zelf. Richt het zich op de hemelse beloning? Over één zijn met Christus? Nee, het richt zich op de JW aardse beloning voor degenen die weigeren deel te nemen aan de herdenking. Dit werd me als nooit tevoren naar huis gereden toen ik zag dat de spreker het brood en daarna de wijn kreeg. Hij pakte het aan en gaf het terug. Een duidelijke weigering om deel te nemen!

De lezing legde het mechanisme van de losprijs uit, maar niet met het oog op het primaire doel ervan: het bijeenbrengen van de kinderen van God door wie de hele schepping geluk vindt. (Ro 8: 19-22) Nee, de focus lag op de aardse hoop volgens JW theologie. Herhaaldelijk herinnerde de spreker het publiek eraan dat slechts een kleine minderheid zal deelnemen, maar voor de rest van ons moeten we gewoon observeren. Driemaal zei hij met zoveel woorden dat 'waarschijnlijk niemand van jullie vanavond zal deelnemen'. Veel van de gesprekken gingen over het beschrijven van de JW-visie van een aards paradijs. Het was een verkooppraatje, duidelijk en eenvoudig. 'Neem niet deel. Kijk eens naar alles wat je zou missen. " De spreker verleidde ons zelfs met de gedachte 'ons droomhuis' te hebben, ook al kostte het ons '300 jaar om te bouwen'.

Onopgemerkt door de meesten, zo niet alle, was dat elk Schriftgedeelte dat hij gebruikte om zijn idee van een paradijsaarde te ondersteunen met kinderen die dartelden met dieren, en volwassenen die onder hun eigen wijnstokken en vijgenbomen lagen, uit Jesaja was gehaald. Jesaja predikte een „goed nieuws” van herstel uit Babylonische ballingschap - een terugkeer naar het Joodse vaderland. Als dit beeld van een paradijsaarde werkelijk de hoop is voor 99% van alle christenen, waarom moeten we dan teruggaan naar voorchristelijke dagen om het te ondersteunen? Waarom zijn er judaïsche beelden nodig? Waarom sprak Jezus ons het goede nieuws van het Koninkrijk niet over deze aardse beloning, althans om te erkennen dat er een alternatief was voor de hemelse roeping? Deze paradijselijke beschrijvingen en illustraties van kunstenaars zijn nogal bezoedeld met onze publicaties, maar waar vinden we ze onder de geïnspireerde geschriften van de eerste-eeuwse christenen?

Ik denk dat het Besturende Lichaam een ​​beetje wanhopig begint te worden om de achterban aan de partijlijn te houden, dus richten ze hun aandacht opnieuw op de alternatieve hoop die ze hebben gepredikt sinds de tijd van rechter Rutherford.

Iets humoristisch en verontrustends kwam naar voren toen de emblemen werden gepasseerd. Ik zat op de eerste rij van een sectie, dus er was ruimte om vooraan te lopen. Desalniettemin stonden de servers gewoon aan het einde van de rij en lieten iedereen het bord passeren. Toen de broer naast me het uitdeelde, nam ik een stuk brood en gaf het bord aan de kerel naast me. Hij moet een nieuweling zijn geweest, want hij leek in de war door wat hij moest doen nadat hij me wat brood had zien pakken. De serveerster aan het einde van de rij rende naar hem toe, misschien bezorgd dat een of andere onuitsprekelijke verontwaardiging op het punt stond de gelegenheid te bederven, pakte het bord en gaf zachtjes aan dat de man het gewoon moest doorgeven, wat hij deed.

Deze server liet me echter met rust. Het was te laat. Ik had het brood al in de hand. Misschien bracht het zien van een oudere Gringo hem ertoe te geloven dat ik "het recht" had om deel te nemen. Ze moeten echter onzeker zijn geweest, want toen de wijn werd gepasseerd, liep de eerste server ermee langs de rij en overhandigde het aan iedereen. Hij leek wat aarzelend om het me eerst te overhandigen, maar ik nam het gewoon van hem aan en dronk.

Na de bijeenkomst vertelde de broeder naast me - een vriendelijke kerel van mijn leeftijd die uit de Verenigde Staten kwam - me dat ik ze in verwarring had gebracht omdat ze niet verwachtten dat iemand zou deelnemen, en dat ik ze waarschijnlijk van tevoren had moeten informeren. Stel je voor! Het doel van het doorgeven van de emblemen aan iedereen zou moeten zijn om alle gelegenheid te bieden om mee te doen als ze dat willen. Waarom moeten de servers van tevoren worden geïnformeerd? Om ze niet te schrikken? Of is het om hen de gelegenheid te geven de deelnemer te onderzoeken. De hele zaak slaat nergens op.

Het was me duidelijk dat de broers een bijna bijgelovige afkeer hebben van deelname, althans in de Latijns-Amerikaanse cultuur. Dit is niets nieuws. Ik herinner me een bijzondere herdenking toen ik een jonge man was die hier predikte. Een oudere dame, een eerste timer, probeerde deel te nemen. Terwijl ze naar het embleem reikte, klonk er een luide, collectieve zucht van iedereen om haar heen die keek. Blijkbaar beschaamd trok de arme schat haar hand terug en kromp ineen. Je zou gedacht hebben dat ze op het punt stond een vreselijke godslastering te plegen.

Dit alles deed me afvragen waarom we degenen die willen deelnemen niet gewoon vragen om vooraan te zitten, zoals we doen voor doopkandidaten. Op die manier, als we vinden dat de eerste rij leeg is, kunnen we afzien van dit zinloze ritueel van het passeren van de emblemen voor degenen die weigeren deel te nemen of gewoon bang zijn, en naar huis gaan. Trouwens, waarom zou je zelfs een herdenking houden als niemand eraan deelneemt? Zou u een feest willen organiseren, honderden mensen uitnodigen, wetende dat geen van hen ook maar één hap zal nemen of zelfs maar één slok zal drinken? Hoe dom zou dat zijn?

Hoewel dit nu allemaal overduidelijk voor mij is, was ook ik ooit doordrenkt van deze mentaliteit. Ik dacht dat ik het juiste deed en mijn Heer prees door gehoorzaam te weigeren deel te nemen. Ik droomde ervan voor altijd op aarde te leven en eerlijk gezegd leek de gedachte aan de hemelse beloning koud en onuitnodigend. Hierdoor realiseerde ik me met welke obstakels we worden geconfronteerd als we proberen onze dierbaren te helpen wakker te worden met de waarheid zoals wij die hebben.

Dit zette me aan het denken over wat onze christelijke hoop werkelijk inhoudt. Lees dit artikel om dit onderwerp te volgen: "Marketing van de nieuwe wereld. '

_______________________________________________

[I] Bekijk Wanneer is de Memorial of Christ's Death in 2016"

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    18
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x