In mei, 2016 Uitkijktoren—Study Edition, een vraag van lezers introduceert wat Getuigen graag "nieuw licht" noemen. Voorafgaand aan dit artikel mochten Getuigen niet applaudisseren toen op het podium een ​​aankondiging van herstel werd voorgelezen. Er werden drie redenen gegeven voor dit standpunt.[I]

 1. De publieke uiting van vreugde die applaudisseren vertegenwoordigt, kan sommigen in de gemeente beledigen die misschien nadelig werden beïnvloed door de acties van de voormalige zondaar.
 2. Het zou ongepast zijn om vreugde te tonen tot er voldoende tijd was verstreken om ons ervan te verzekeren dat het berouw van de zondaar echt was.
 3. Applaus kan worden gezien als iemand die hem eindelijk heeft bekeerd, terwijl dit berouw had moeten worden getoond tijdens de eerste gerechtelijke hoorzitting, waardoor het herstel niet nodig was.

De vraag die in mei 2016 is gesteld Uitkijktoren onder "Vragen van lezers" is: "Hoe kan de gemeente haar vreugde uiten wanneer een aankondiging wordt gedaan dat iemand is hersteld?"

Deze vraag werd niet gesteld in de 2000 van februari Koninkrijksdienst omdat dat onderwijs de gemeente geen middelen bood om "haar vreugde te uiten". Dus die "vragenbox" vroeg simpelweg: "Is het gepast om te applaudisseren wanneer een herstel wordt aangekondigd?" Het antwoord was nee!

De mei "Vragen van lezers" gebruikt Luke 15: 1-7 en Hebreeën 12: 13  om te laten zien dat een uiting van vreugde passend is. Het besluit luidt: "Dienovereenkomstig kan er heel goed een spontaan, waardig applaus zijn wanneer de ouderlingen een aankondiging doen van een herplaatsing."

Wat leuk! We hebben 18 lange jaren moeten wachten voordat mannen ons vertelden dat het nu oké is om God te gehoorzamen. Maar laten we deze mannen niet alle schuld geven. Ze zouden tenslotte geen macht over ons hebben als we die niet hadden verleend.

Een baby stap

De oude redenering was in strijd met de leer van Jezus over de juiste houding die we moeten hebben tegenover een berouwvolle zondaar. Dit is ingekapseld in de gelijkenis van de verloren zoon te vinden op Luke 15: 11-32:

 1. Een van de twee zonen vertrekt en verspilt zijn erfenis in zondig gedrag.
 2. Pas als hij berooid is, beseft hij zijn fout en keert hij terug naar zijn vader.
 3. Zijn vader ziet hem ver weg en rent spontaan naar hem toe voordat hij enige verbale uitdrukking van berouw hoort.
 4. De vader vergeeft vrijelijk de verloren zoon, kleedt hem in verfijning, en gooit een feest dat al zijn buren uitnodigt. Hij huurt muzikanten in om muziek te spelen en het geluid van vreugde brengt ver mee.
 5. De trouwe zoon is beledigd door de aandacht die op zijn broer wordt geschonken. Hij toont een meedogenloze houding.

Het is gemakkelijk in te zien hoe onze vorige positie de betekenis van al deze punten miste. Die leerstelling werd nog bizarder gemaakt omdat ze niet alleen in strijd was met de Schrift, maar ook met andere leerstellingen in onze eigen publicaties. Het ondermijnde bijvoorbeeld het gezag van de ouderlingen die het herstelcomité vormden.[Ii]

Het nieuwe begrip gaat niet ver genoeg. Vergelijk "er kunnen heel goed spontane, waardig applaus”Met Luke 11: 32 die luidt: "Maar wij moest gewoon vieren en zich verheugen... "

Het nieuwe begrip is een kleine aanpassing van de houding; een baby stap in de goede richting.

Een groter probleem

We kunnen dingen hier achterlaten, maar we missen een veel groter probleem. Het begint met onszelf af te vragen: waarom erkent het nieuwe begrip de eerdere lering niet?

Een rechtvaardig man

Wat doet een rechtvaardige als hij een fout heeft gemaakt? Wat doet hij als zijn daden het leven van vele anderen nadelig hebben beïnvloed?

Saulus van Tarsus was zo iemand. Hij vervolgde veel ware christenen. Er was niets minder dan een wonderbaarlijke manifestatie van onze Heer Jezus nodig om hem te corrigeren. Jezus bestrafte hem en zei: 'Saul, Saul, waarom vervolg je mij? Om tegen de prikkels te blijven schoppen, maakt het je moeilijk. " (Ac 26: 14)

Jezus had Saul ertoe aangezet te veranderen, maar hij verzette zich. Saul zag zijn fout en veranderde, maar meer dan dat bekeerde hij zich. Later in zijn leven erkende hij publiekelijk zijn fout met woorden als "... voorheen was ik een godslasteraar en een vervolger en een onbeschaamd man ..." en "... ik ben de minste van de apostelen, en ik ben niet geschikt om een ​​apostel te worden genoemd. …. "

Gods vergeving komt als resultaat van berouw, het erkennen van het verkeerde. We volgen God na, dus wordt ons geboden vergeving te schenken, maar alleen nadat we bewijzen van berouw hebben gezien.

"Zelfs als hij zeven keer per dag tegen je zondigt en hij zeven keer bij je terugkomt, zeggende: 'Ik heb berouw,'je moet hem vergeven.' ”(Lu 17: 4)

Jehovah vergeeft het berouwvolle hart, maar hij verwacht van zijn volk dat zij individueel en collectief berouw hebben van hun wangedrag. (La 3: 40; Isa 1: 18-19)

Doet de leiding van Jehovah's Getuigen dit? Ooit??

De afgelopen 18 jaar hebben ze oprechte uitingen van vreugde beteugeld als ongepast, maar nu erkennen ze dat dergelijke uitingen geheel schriftuurlijk zijn. Meer nog, hun redenering uit het verleden onderschreef degenen die ervoor kozen de Christus ongehoorzaam te zijn door meedogenloos te zijn, en het bracht anderen ertoe het gepast te vinden om de daad van berouw met argwaan te beschouwen.

Alles over het vorige beleid druiste in tegen de Bijbel.

Welke schade heeft dit beleid de afgelopen twee decennia veroorzaakt? Welk struikelblok was het resultaat? We kunnen het alleen maar gissen, maar als u verantwoordelijk was geweest voor een dergelijk beleid, zou u het dan gepast vinden om het te wijzigen zonder te erkennen dat u überhaupt ongelijk had? Denk je dat Jehovah je dat gratis zou geven?

Dit nieuwe begrip wordt op zo'n manier geïntroduceerd dat het er niet eens op duidt dat het al lang bestaande instructies van het Besturende Lichaam ongedaan maakt. Het is alsof die instructies nooit hebben bestaan. Ze nemen geen schuld voor het effect dat hun instructies hebben gehad op de "kleintjes" van de kudde.

Ik geloof graag dat Jezus ons leiderschap heeft aangedaan, en inderdaad wij allemaal, zoals hij dat deed met Saulus van Tarsus. We hebben de tijd gekregen om ons te bekeren. (2Pe 3: 9) Maar als we doorgaan met “tegen de prikkels schoppen”, wat zal er dan voor ons zijn als die tijd om is?

"Onrechtvaardig in het minst"

Op het eerste gezicht lijkt het feit dat er geen erkenning wordt gegeven aan fouten uit het verleden misschien triviaal. Het maakt echter deel uit van een decennia lang patroon. Degenen onder ons die de publicaties al meer dan een halve eeuw hebben gelezen, kunnen zich vaak herinneren dat we de woorden 'sommigen hebben nagedacht' hoorden of lazen als een inleiding op een veranderd begrip. Deze verschuiving van de schuld naar anderen was altijd irritant omdat we allemaal wisten wie de "sommigen" werkelijk waren. Ze doen dit niet meer, maar geven er nu de voorkeur aan de oude leer helemaal te negeren.

Het is als het trekken van een tand voor sommige mensen om zich te verontschuldigen, zelfs voor de kleinste vergrijpen. Zo'n hardnekkige weigering om toe te geven dat je kwaad hebt gedaan, getuigt van een hoogmoedige houding. Angst kan ook een factor zijn. Zulke mensen missen de kwaliteit die nodig is om dingen goed te maken: liefde!

Liefde is wat ons motiveert om onze excuses aan te bieden, omdat we weten dat we daarmee onze medemens op hun gemak stellen. Hij kan vrede hebben omdat gerechtigheid en evenwicht zijn hersteld.

Een rechtvaardig man wordt altijd gemotiveerd door liefde.

"De persoon die getrouw is in wat het minst is, is ook trouw in veel, en de persoon die onrechtvaardig is in wat het minst is, is ook onrechtmatig in veel." (Lu 16: 10)

Laten we de geldigheid van dit principe van Jezus testen.

"Onrechtvaardig in veel"

Liefde motiveert ons om het goede te doen, om rechtvaardig te zijn. Als liefde ontbreekt in schijnbaar kleine dingen, zou het ook moeten ontbreken in de grote dingen volgens de Jezus die ons geeft Luke 16: 10. Het is misschien moeilijk voor ons geweest om het bewijs hiervan in de afgelopen decennia te zien, maar nu zijn de dingen veranderd. Mark 4: 22 komt uit.

Een goed voorbeeld is het vinden van de getuigenis van Getuigenoudsten, inclusief lid van het Besturende Lichaam Geoffrey Jackson vóór Australië Koninklijke commissie voor institutionele reacties op seksueel misbruik van kinderen. Verschillende ouderlingen, waaronder Jackson zelf, legden verklaringen af ​​in het archief en getuigden hoeveel we van onze kinderen houden en alles doen om ze te beschermen. Maar wanneer elke ouderling, inclusief Jackson, werd gevraagd of hij had geluisterd naar de getuigenis van JW-slachtoffers van seksueel misbruik van kinderen, elk zei dat hij dat niet had gedaan. Toch hadden ze duidelijk de tijd gehad om zich door raad te laten voorbereiden, en Jackson in het bijzonder toonde door zijn woorden dat hij tijd had besteed aan het doornemen van het getuigenis van andere ouderlingen. Ze eerden God met hun lippen door te beweren van de kleintjes te houden, maar door hun daden vertelden ze een ander verhaal. (Mark 7: 6)

Er waren momenten dat rechter McClellan de ouderlingen rechtstreeks aansprak en hen leek te smeken om de reden te zien. Het was duidelijk dat hij verbijsterd was door de onverzettelijkheid van degenen die zogenaamd mannen van God waren. Jehovah's Getuigen hebben in de wereld de reputatie morele mensen te zijn, dus de rechter verwachtte vermoedelijk dat ze gemakkelijk aan boord zouden springen van elk initiatief dat hun kinderen tegen deze gruwelijke misdaad zou beschermen. Maar bij elke stap was hij getuige van een belemmering. Tegen het einde van het getuigenis van Geoffrey Jackson - na van de rest gehoord te hebben - probeerde rechter McClellan, kennelijk gefrustreerd, tevergeefs om het Besturende Lichaam, via Jackson, de reden te laten zien. (Bekijk het hier.)

Het belangrijkste probleem was het verzet van de organisatie om de politie te informeren wanneer zij dachten of wisten dat het misdrijf seksueel misbruik van kinderen had plaatsgevonden. In meer dan 1,000 gevallen heeft de organisatie niet één keer aangifte gedaan bij de politie.

Romantiek 13: 1-7 net zoals Titus 3: 1 instrueer ons om gehoorzaam te zijn aan de superieure autoriteiten. De misdaden Wet 1900 - Sectie 316 "Verbergen van ernstig misdrijf" vereist dat inwoners van Australië ernstige misdrijven melden.[Iii]

Natuurlijk moeten we gehoorzaamheid aan de superieure autoriteiten in evenwicht brengen met gehoorzaamheid aan God, dus er kunnen momenten zijn waarop we de wet van het land moeten trotseren om de wet van God te gehoorzamen.

Laten we ons dus afvragen: gehoorzaamde het Australische bijkantoor Gods wet door meer dan duizend keer te verzuimen bekende en vermoedelijke kindermisbruikers bij de autoriteiten te melden? Hoe werd de gemeente beschermd door niet te rapporteren? Hoe werd de gemeenschap in het algemeen beschermd? Hoe werd de heiligheid van Gods naam gehandhaafd door niet te rapporteren? Op welke wet van God kunnen zij wijzen die de wet van het land overtrof? Kunnen we echt beweren te gehoorzamen? Romantiek 13: 1-7 en Titus 3: 1 in elk van de 1,006-gevallen waarin wij, als organisatie, de ernstige en gruwelijke misdaad van seksueel misbruik van kinderen niet hebben gemeld?

Erger nog was dat een aanzienlijk aantal van deze slachtoffers, ontmoedigd door hun behandeling - zich genegeerd, onbeschermd en onbemind voelen -waren struikelde en verliet de broederschap van Jehovah's Getuigen. Als gevolg hiervan werd hun lijden verergerd door de straf van mijden. Afgesneden van hun emotionele ondersteunende structuur van familie en vrienden, werd hun schadelijke last nog moeilijker te dragen. (Mt 23: 4;18:6)

Velen die naar deze video's kwamen, verwachtten het beste en waren verbijsterd door dit duidelijke gebrek aan liefde voor de kleine. Sommigen verzinnen zelfs excuses en proberen de ongerijmdheid weg te redeneren van een christen die hardnekkig de organisatie verdedigt ten koste van de meest kwetsbare leden.

Waarom het fruit ontbreekt

Maar wat redelijkerwijs niet kan worden ontkend, is dat bewijs van de liefde waar Jezus over sprak John 13: 34-35-een liefde die zelfs mensen van de naties gemakkelijk zouden herkennen-ontbreekt.

Deze liefde - geen numerieke groei of huis-aan-huisprediking - was wat Jezus zei dat zijn ware volgelingen zou identificeren. Waarom? Omdat het niet van binnenuit komt, maar een product is van de geest. (Ga 5: 22) Daarom kan het niet succesvol worden vervalst.

Inderdaad, alle christelijke religieuze organisaties proberen deze liefde te vervalsen en kunnen haar zelfs een tijdje uitdragen. (2Co 11: 13-15) Ze kunnen de façade echter niet ondersteunen, anders zou deze niet dienen als een uniek kenmerk van Jezus 'ware discipelen.

Het historische verslag van de Organisatie over het niet erkennen van verkeerde leringen, het niet verontschuldigen voor het misleiden van haar kudde, het nalaten om iets goed te maken, zowel in de "minste" dingen als in "veel", toont een gebrek aan liefde aan. Wat betekent dit voor ons?

Als je een appel vasthoudt, weet je dat er ergens een boom is waarvan hij afkomstig is. Het komt niet vanzelf tot stand. Dat is niet de aard van fruit.

Als er de vrucht van liefde is waarover Jezus sprak, dan moet de heilige geest er zijn om die voort te brengen. Geen heilige geest, geen echte liefde.

Kunnen we, gezien de bewijzen, oprecht blijven geloven dat Gods geest op het leiderschap van Jehovah's Getuigen rust; dat ze zich laten leiden door en ons leiden met de geest van Jehovah? We kunnen ons verzetten tegen het loslaten van dit idee, maar als we ons zo voelen, moeten we ons opnieuw afvragen: waar is de vrucht? Waar is de liefde?

_____________________________________________

[I] Zie de 1, 1998 Watchtower van oktober, pagina 17 en Koninkrijksdienst 2000 van oktober, “Vragenbox” op pagina 7 voor meer informatie over onze eerdere lessen.

[Ii] De Organisatie is van mening dat wanneer de ouderlingen in een commissie een beslissing nemen, zij Jehovah's kijk op zaken hebben. (w12 11/15 blz. 20 par. 16) Het is dus heel vreemd om een ​​leerstelling te hebben die toelaat dat sommigen een standpunt bekleden dat in strijd is met de beslissing van het comité van ouderlingen. Er wordt immers aangenomen dat de ouderlingen al volledig hebben vastgesteld dat het berouw oprecht is.

[Iii] Als een persoon een ernstig strafbaar feit heeft begaan en een andere persoon die weet of gelooft dat het strafbare feit is gepleegd en dat hij of zij informatie heeft die van materieel belang kan zijn voor het veiligstellen van de aanhouding van de dader of de vervolging of veroordeling van de dader want het faalt zonder redelijk excuus om die informatie onder de aandacht van een lid van de politie of een andere bevoegde autoriteit te brengen, die andere persoon kan 2 jaar gevangenisstraf krijgen.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
  22
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x