Een beschouwing van de metafoor van de wijnstok en de takken in John 15: 1-8

“Ik ben de wijnstok; u zijn de takken. De een blijvend in mij en ik in hem, draagt ​​hij veel vrucht. Want zonder Mij kun je niets doen. " - John 15: 5 Berean letterlijke bijbel

 

Wat bedoelde onze Heer met "degene die in mij blijft"?

Een tijdje geleden vroeg Nicodemus me om mijn mening daarover, en ik moet bekennen dat ik niet voorbereid was om een ​​weloverwogen antwoord te geven.

Het woord dat hier met 'blijven' is weergegeven, is van het Griekse werkwoord, ik nee, wat volgens Strong's Uitputtende Concordantie betekent:

"Blijf, ga door, blijf, blijf"

“Een primair werkwoord; om te blijven (in een bepaalde plaats, staat, relatie of verwachting) - blijf, ga door, woon, verdraag, wees aanwezig, blijf, sta, vertoef (voor), X de jouwe. "

Een gewoon gebruik van het woord is te vinden op Handelingen 21: 7-8

'We voltooiden toen de reis vanuit Tyrus en kwamen aan in Ptol · e · maʹis, en we begroetten de broeders en zusters en verbleef [emeinamen ontleend ik nee] op een dag met hen. 8 De volgende dag vertrokken we en kwamen bij Caesarea, en we gingen het huis van Filippus de evangelieprediker binnen, een van de zeven mannen. verbleef [emeinamen] met hem." (Ac 21: 7, 8)

Jezus gebruikt het echter metaforisch in John 15: 5 aangezien er voor een christen geen letterlijke manier lijkt te zijn om in Jezus te blijven of te wonen.

De moeilijkheid om te begrijpen wat Jezus bedoelt, komt voort uit het feit dat 'in iemand verblijven' grotendeels onzinnig is voor het Engelse oor. Het kan ook zo zijn geweest voor de Griekse luisteraar. Hoe het ook zij, we weten dat Jezus op ongebruikelijke manieren gewone woorden gebruikte om nieuwe ideeën uit het christendom tot uitdrukking te brengen. Bijvoorbeeld 'slaap' als het om 'dood' gaat. (John 11: 11) Hij was ook een pionier in het gebruik van agape, een ongebruikelijk Grieks woord voor liefde, op manieren die nieuw waren en uniek christelijk zijn geworden.

Het bepalen van zijn betekenis wordt nog uitdagender als we bedenken dat Jezus het woord 'blijven' vaak helemaal liet vallen, zoals John 10: 38:

'Maar indien ik het doe, hoewel u Mij niet gelooft, geloof dan de werken, opdat u de Vader zult weten en geloven is in mij, en ik in hem. " (John 10: 38 NBG)

Mijn eerdere theologische training zou me doen geloven dat 'blijven in' nauwkeurig kan worden weergegeven 'in eenheid met', maar ik vind het vervelend om terug te vallen op out-of-the-box denken, wetende hoe gemakkelijk dat kan leiden tot het volgen van mannen . (Zien bijvoegselDus legde ik deze vraag een paar weken in mijn achterhoofd, totdat mijn dagelijkse bijbellezing me bij Johannes hoofdstuk 15 bracht. Daar vond ik de gelijkenis van de wijnstok en de ranken, en alles viel gewoon op zijn plaats. [I]

Laten we het samen bekijken:

'Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijngaardenier. 2Elke rank die geen vrucht in Mij draagt, neemt Hij weg; en ieder die vrucht draagt, snoeit Hij het, opdat het meer vrucht draagt. 3U bent reeds rein door het woord dat ik tot u heb gesproken. 4Blijf in mij, en ik in jou. Zoals de rank uit zichzelf geen vrucht kan dragen tenzij hij in de wijnstok blijft, zo ook jij, tenzij jij in Mij blijft.

5Ik ben de wijnstok; u zijn de takken. De een blijvend in mij en ik in hem, draagt ​​hij veel vrucht. Want zonder Mij kun je niets doen. 6Als iemand niet in Mij blijft, wordt hij weggegooid als de tak en verdroogd, en ze verzamelen ze en werpen aan hen in het vuur, en het wordt verbrand. 7Als je in Mij blijft en Mijn woorden in je blijven, zul je vragen wat je maar wilt, en het zal gebeuren. 8Hierin wordt Mijn Vader verheerlijkt, dat u veel vrucht zou dragen, en u zult Mijn discipelen zijn. (John 15: 1-8 Bereaanse Studiebijbel)

Een rank kan niet gescheiden van de wijnstok leven. Als hij is bevestigd, is hij één met de wijnstok. Het verblijft of leeft in de wijnstok en haalt er zijn voedingsstoffen uit om vruchten voort te brengen. Een christen ontleent zijn leven aan Jezus. Wij zijn de takken die zich voeden met de wijnstok, Jezus, en God is de landbouwer of wijngaardenier. Hij snoeit ons, reinigt ons, maakt ons gezonder, sterker en vruchtbaarder, maar alleen zolang we gehecht blijven aan de wijnstok.

We blijven niet alleen in Jezus, maar hij blijft in de Vader. Zijn relatie met God kan ons zelfs helpen onze relatie met hem te begrijpen. Hij doet bijvoorbeeld niets uit eigen initiatief, maar alleen wat hij de Vader ziet doen. Hij is het beeld van God exacte uitdrukking van zijn karakter. De Zoon zien, is de Vader zien. (John 8: 28; 2 Corinthians 4: 4; Hebreeën 1: 3; John 14: 6-9)

Dit maakt Jezus net zo min tot de Vader als het 'zijn in Christus' van een christen hem tot Jezus maakt. Maar het feit dat we in Jezus blijven, houdt meer in dan simpelweg één met hem zijn in doelen, gedachten en activiteiten. Immers, als ik met iemand verenigd ben of met hem verenigd ben, zal ik dezelfde doelen en motivatie delen, maar als die persoon overlijdt, kan ik dezelfde gedachten, motivaties en doelen blijven uiten als voorheen. Ik ben niet van hem afhankelijk. Dit is niet het geval met ons en Christus. Als een rank aan een wijnstok putten we uit hem. De geest die hij geeft, houdt ons op de been, houdt ons geestelijk in leven.

Aangezien Jezus in de Vader is, is Jezus zien ook de Vader zien. (John 14: 9) Hieruit volgt dat als we in Jezus blijven, ons zien betekent dat we Hem zien. Mensen zouden naar ons moeten kijken en Jezus moeten zien in onze daden, houding en spraak. Dat alles is alleen mogelijk als we gehecht blijven aan de wijnstok.

Net zoals Jezus het beeld van God is, zou de christen het beeld van Jezus moeten zijn.

“. . . degenen aan wie hij zijn eerste erkenning gaf, had hij ook voorbestemd te zijn gevormd naar het beeld van zijn Zoon, dat hij de eerstgeborene onder vele broeders zou zijn. ”(Ro 8: 29)

God is liefde. Jezus is de perfecte weerspiegeling van zijn Vader. Daarom is Jezus liefde. Liefde is wat al zijn daden motiveert. Na de introductie van de wijnstok en takken gebruikt Jezus opnieuw een illustratie ik nee door te zeggen:

'Zoals de Vader Mij heeft liefgehad, heb Ik ook jou liefgehad. Blijf (ik nee) in mijn liefde. 10Als je Mijn geboden onderhoudt, blijf je in Mijn liefde, zoals Ik de geboden van Mijn Vader heb gehouden en blijf in Zijn liefde. 11Deze dingen heb Ik tot je gesproken, opdat Mijn vreugde in je moge zijn en je vreugde volmaakt. " (John 15: 9-11)

Door te wonen, te blijven of te leven in de liefde van de Christus, weerspiegelen we hem naar anderen. Dit doet ons denken aan een andere soortgelijke uitdrukking, ook uit het boek Johannes.

'Een nieuw gebod geef ik je, dat je elkaar liefhebt. Zoals ik van je heb gehouden, zo moet je ook van elkaar houden. 35Hierdoor zullen allen weten dat u Mijn discipelen bent, als u liefde onder elkaar hebt. " (John 13: 34-35)

De liefde van de Christus identificeert ons als zijn discipelen. Als we die liefde kunnen tonen, blijven we in Christus. 

U ziet het misschien anders, maar voor mij betekent in Christus blijven en hij in mij dat ik het beeld van Christus word. Zeker een slechte weerspiegeling, want ik ben verre van perfect, maar toch een beeld. Als Christus in ons is, zullen we allemaal iets van zijn liefde en glorie weerspiegelen.

bijvoegsel

Een unieke weergave

Aangezien veel van degenen die deze site bezoeken, Jehovah's Getuigen zijn of waren, zullen ze bekend zijn met de unieke manier waarop de NWT ik nee in elk van de 106 gevallen waarin het voorkomt, of afwezig is maar geïmpliceerd. Dus John 15: 5 wordt:

“Ik ben de wijnstok; jij bent de takken. Wie dan ook blijft in eendracht met mij (menōn en emoi, 'blijft in mij') en Ik ben in eendracht met hem (kagō nl auto, 'Ik in hem'), deze draagt ​​veel vrucht; want zonder mij kun je helemaal niets doen. " (John 15: 5)

Door de woorden "in eendracht met Christus" in te voegen ter vervanging van "blijf in Christus", of eenvoudigweg "in Christus", verandert de betekenis feitelijk. We hebben al gezien dat een persoon in vereniging kan zijn met een ander zonder afhankelijk te zijn van die persoon. We hebben bijvoorbeeld veel 'vakbonden' in onze cultuur.

  • Vakbond
  • Vakbond
  • Credit Union
  • Europeese Unie

Ze zijn allemaal verenigd in doel en doelen, maar elk lid put het leven niet uit de ander en evenmin hangt iemands vermogen om opzettelijk te blijven af ​​van de anderen. Dit is niet de boodschap die Jezus geeft John 15: 1-8.

Inzicht in de positie van de NWT

Er lijken twee redenen te zijn voor deze specifieke weergave, de ene opzettelijk en de andere onwetend.

De eerste is de neiging van de Organisatie om tot het uiterste te gaan om afstand te nemen van de Drieëenheidsleer. De meesten van ons zullen accepteren dat de Drieëenheid de unieke relatie tussen Jehovah en zijn eniggeboren Zoon niet correct weerspiegelt. Desalniettemin is er eenvoudigweg geen rechtvaardiging om de tekst van de Heilige Schrift te veranderen om een ​​geloof beter te ondersteunen, zelfs als dat geloof waar blijkt te zijn. De Bijbel, zoals oorspronkelijk geschreven, is alles wat een christen nodig heeft om de waarheid vast te stellen. (2 Timothy 3: 16-17; Hebreeën 4: 12) Bij elke vertaling moet ernaar worden gestreefd de oorspronkelijke betekenis zo goed mogelijk te behouden, zodat geen essentiële nuance van betekenis verloren gaat.

De tweede reden is waarschijnlijk niet te wijten aan een bewuste beslissing - hoewel ik daar het mis kan hebben. Hoe dan ook, de weergave zal natuurlijk lijken voor een vertaler die doordrenkt is van de overtuiging dat 99% van alle christenen niet gezalfd zijn met de Heilige Geest. 'In Christus blijven' en 'in Christus zijn' beeldt een bijzonder intieme relatie uit, men ontkende degenen die niet geloofden dat ze de broers van Christus waren, dat wil zeggen, het JW Andere Schaap. Het zou moeilijk zijn om die passages voortdurend te lezen - er zijn er tenslotte 106 - en niet weg te komen met het idee dat de relatie die de Andere Schaap zou moeten hebben met God en Jezus - vrienden, niet kinderen of broers - dat niet doet ' t behoorlijk fit.

Dus door op al die plaatsen ‘in eendracht met’ weer te geven, is het gemakkelijker om het idee van een meer voetgangersrelatie te verkopen, een relatie waarin de christen in doel en gedachte met Christus verenigd is, maar niet veel anders.

Bij Jehovah's Getuigen draait alles om verenigd zijn, wat betekent dat je gehoorzaam bent aan instructies van omhoog. Bovendien wordt Jezus afgebeeld als ons voorbeeld en ons rolmodel met weinig nadruk op zijn rol als degene naar wie elke knie zou moeten buigen. Dus in eenheid met hem zijn, past mooi bij die mentaliteit.

____________________________________________

[I] Een veelgehoorde opmerking van de ontwaakte JW's is dat ze nu een vrijheid voelen die ze nog nooit hebben ervaren. Ik ben ervan overtuigd dat dit gevoel van vrijheid een direct gevolg is van openstaan ​​voor de geest. Wanneer iemand vooroordelen, vooroordelen en slavernij aan de doctrines van mensen loslaat, is de geest vrij om zijn wonderen te verrichten en plotseling gaat waarheid na waarheid open. Dit is niets om over op te scheppen, want het is niet onze schuld. We bereiken het niet door wilskracht of intellect. Dit is een gratis geschenk van God, een liefhebbende Vader die blij is dat zijn kinderen dichter bij hem komen. (John 8: 32; Handelingen 2: 38; 2 Corinthians 3: 17)

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    18
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x