In het vorige artikel over dit onderwerp hebben we geanalyseerd hoe de principes die Jezus ons onthulde op Matthew 18: 15-17 kan worden gebruikt om de zonde binnen de christelijke gemeente aan te pakken. De wet van de Christus is een wet die op liefde is gebaseerd. Het kan niet worden gecodificeerd, maar moet vloeiend en aanpasbaar zijn, alleen gebaseerd op tijdloze principes die zijn gebaseerd op het karakter van onze God, Jehovah, die liefde is. (Galaten 6: 2; 1 John 4: 8) Het is om deze reden dat de wet van degenen die in het Nieuwe Verbond zijn gebracht een wet is die in het hart is geschreven. - Jeremia 31: 33

Niettemin moeten we op onze hoede zijn voor de Farizeeër in ons, want hij werpt een lange schaduw. Principes zijn moeilijk, omdat ze ons aan het werk zetten. Ze zorgen ervoor dat we verantwoordelijkheid nemen voor onze acties. Het zwakke mensenhart zal er vaak voor zorgen dat we onszelf voor de gek houden door te denken dat we deze verantwoordelijkheid kunnen omzeilen door autoriteit te verlenen aan een ander: een koning, een heerser, een soort leider die ons zal vertellen wat we moeten doen en hoe we het moeten doen. Net als de Israëlieten die een koning over zichzelf wilden, kunnen we toegeven aan de verleiding om een ​​mens te hebben die de verantwoordelijkheid voor ons op zich neemt. (1 Samuel 8: 19) Maar we houden onszelf alleen maar voor de gek. Niemand kan echt de verantwoordelijkheid voor ons nemen. "Ik volgde alleen bevelen op" is een zeer slecht excuus en zal niet opstaan ​​op de dag des oordeels. (Romans 14: 10) Het is dus het beste om Jezus nu als onze enige Koning te aanvaarden en te leren hoe we in spirituele zin volwassenen kunnen zijn - spirituele mannen en vrouwen die in staat zijn alle dingen te onderzoeken, goed van kwaad te onderscheiden. - 1 Corinthians 2: 15

Regels leiden tot zonde

Jeremia voorspelde dat de wet die de wet van het Oude Verbond onder Mozes zou vervangen, in het hart zou worden geschreven. Het was niet geschreven op het hart van één man of een kleine groep mannen, maar op het hart van elk kind van God. Ieder van ons moet leren hoe we die wet voor onszelf kunnen toepassen, waarbij we er altijd rekening mee houden dat we onze beslissingen aan onze Heer verantwoorden.

Door deze plicht op te geven - door hun geweten over te geven aan de regels van mensen - zijn veel christenen in zonde vervallen.

Om dit te illustreren, ken ik het geval van een gezin van Jehovah's Getuigen waarvan de dochter wegens hoererij werd uitgesloten. Ze werd zwanger en beviel. De vader van het kind verliet haar en ze was berooid. Ze had een plek nodig om te wonen en een middel om voor de baby te zorgen terwijl ze werk vond om voor zichzelf en haar kind te zorgen. Haar vader en moeder hadden een logeerkamer, dus ze vroeg of ze bij hen kon blijven, in ieder geval totdat ze weer opstond. Ze weigerden omdat ze werd uitgesloten. Gelukkig vond ze hulp van een niet-getuige vrouw die medelijden met haar had en haar kost en inwoning gaf. Ze vond werk en kon uiteindelijk in haar levensonderhoud voorzien.

Hoe hardvochtig ze ook mochten lijken, de Getuige-ouders geloofden dat ze gehoorzaam waren aan God.

“Mannen zullen U uit de synagoge verdrijven. In feite komt het uur dat iedereen die U doodt, zich zal voorstellen dat hij een heilige dienst voor God heeft bewezen. " (John 16: 2)

In feite gehoorzaamden ze de regels van mannen. Het Besturende Lichaam van Jehovah's Getuigen heeft krachtige middelen om hun interpretatie over te brengen van hoe christenen met zondaars moeten omgaan. Op de Regionale Conventie van 2016 waren er bijvoorbeeld verschillende drama's over dit onderwerp. In een ervan gooiden de ouders van Getuigen een tienerdochter het huis uit. Toen ze later naar huis probeerde te bellen, weigerde haar moeder zelfs maar de oproep te beantwoorden, hoewel ze geen idee had waarom haar kind belde. Deze houding komt overeen met schriftelijke instructies uit de publicaties van JW.org, zoals:

Wat uw geliefde gezinslid eigenlijk moet zien, is uw vastberaden standpunt om Jehovah boven al het andere te stellen - inclusief de gezinsband ... Zoek geen excuses om met een uitgesloten gezinslid om te gaan, bijvoorbeeld via e-mail. - w13 1/15 blz. 16 par. 19

De situatie is anders als de uitgeslotene niet minderjarig is en niet thuis woont. De apostel Paulus vermaande christenen in het oude Korinthe: „Houd op om je te mengen met iemand die een broeder wordt genoemd die een hoereerder of een hebzuchtige persoon is, of een afgodendienaar of een lasteraar of een dronkaard of een afperser, en eet niet eens met zo iemand.” (1 Korinthiërs 5:11) Hoewel de zorg voor de noodzakelijke gezinsaangelegenheden misschien enig contact met de uitgesloten persoon vereist, dient een christelijke ouder ernaar te streven onnodige omgang te vermijden.

Wanneer een dwalend kind door christelijke herders wordt gestraft, zou het onverstandig zijn als u hun op de bijbel gebaseerde actie zou afwijzen of bagatelliseren. Kiezen voor uw opstandige kind zou geen echte bescherming tegen de Duivel bieden. Eigenlijk zou u uw eigen geestelijke gezondheid in gevaar brengen. - w07 1/15 blz. 20

Uit de laatste verwijzing blijkt dat het belangrijk is het gezag van de ouderlingen en via hen het Besturende Lichaam te ondersteunen. Terwijl de meeste ouders hun leven zouden opofferen om dat van hun kind te redden, de Wachttoren zouden ouders hun eigen welzijn belangrijker laten vinden dan dat van hun kind.

Het bovengenoemde christelijke echtpaar dacht waarschijnlijk dat deze raad stevig was gebaseerd op schriftplaatsen als Matthew 18: 17 en 1 Corinthians 5: 11. Ze respecteerden ook de organisatorische regeling die vergeving van zonden in de handen van de plaatselijke ouderlingen legt, zodat, hoewel hun dochter berouw had en niet langer zondigde, ze haar pas vergeving zouden kunnen schenken als het officiële proces van herstel had plaatsgevonden. zijn beloop hebben gehad - een proces dat vaak een jaar of langer duurt, zoals opnieuw blijkt uit het videodrama van de Regionale Conventie van 2016.

Laten we nu eens kijken naar deze situatie zonder geïnstitutionaliseerde procedures die het landschap kleuren. Welke principes zijn van toepassing. Zeker de bovengenoemde van Matthew 18: 17 en 1 Corinthians 5: 11, maar deze staan ​​niet op zichzelf. De wet van de Christus, de wet van liefde, is opgebouwd uit een tapijt van met elkaar verweven beginselen. Enkele daarvan die hier een rol spelen, zijn te vinden op Matthew 5: 44 (We moeten onze vijanden liefhebben) en  John 13: 34 (We moeten elkaar liefhebben zoals Christus ons heeft liefgehad) en 1 Timothy 5: 8 (We moeten voor ons gezin zorgen).

De laatste is vooral relevant voor het besproken voorbeeld, omdat de doodstraf er impliciet aan verbonden is.

"Iedereen die niet voor zijn familieleden zorgt, en vooral niet voor zijn eigen huishouden, heeft het geloof verloochend en is erger dan een ongelovige. "- 1 Timothy 5: 8 NIV

Een ander principe dat van invloed is op de situatie is dit in de eerste brief van Johannes:

'Verwonder je niet, broeders, dat de wereld U haat. 14 We weten dat we van dood in leven zijn overgegaan, omdat we van de broeders houden. Wie niet liefheeft, blijft in de dood. 15 Iedereen die zijn broer haat, is een doodslager, en GIJ weet dat geen enkele doodslager eeuwig leven in zich heeft. 16 Hierdoor hebben we de liefde leren kennen, omdat die zijn ziel voor ons heeft overgegeven; en we zijn verplicht [onze] ziel over te geven voor [onze] broeders. 17 Maar wie de middelen van deze wereld heeft om in het leven te voorzien en ziet hoe zijn broer het nodig heeft en toch de deur van zijn tedere mededogen voor hem sluit, op welke manier blijft de liefde van God in hem? 18 Mijn lieve kinderen, laten we liefhebben, noch in woord, noch met de tong, maar in daad en waarheid. " - 1 John 3: 13-18 NWT

Hoewel ons wordt verteld niet 'om te gaan met een broeder die zonde beoefent' en zo iemand te behandelen als 'man van de naties', is er geen veroordeling aan deze geboden. Er wordt ons niet verteld dat als we dit niet doen, we een doodslager zijn, of erger dan iemand zonder geloof. Aan de andere kant leidt het niet tonen van liefde ertoe dat het Koninkrijk der hemelen misloopt. Welke principes wegen in deze specifieke omstandigheid dan het meeste gewicht?

Jij mag het beoordelen. Dat blijkt misschien meer te zijn dan een retorische verklaring. Als u ooit met dergelijke omstandigheden wordt geconfronteerd, zult u zelf moeten beoordelen hoe u deze principes zult toepassen, wetende dat u op een dag voor Jezus zult moeten staan ​​en uzelf zult moeten uitleggen.

Is er een casusgeschiedenis in de bijbel die ons zou kunnen leiden bij het begrijpen van het omgaan met zondaars, zoals hoereerders? Hoe en wanneer moet vergeving worden verleend? Gebeurt het op persoonlijke basis, of moeten we wachten op een officiële beslissing van de gemeente, zoals van een rechterlijk comité dat uit plaatselijke ouderlingen bestaat?

Het toepassen van Matthew 18

Er deed zich een incident voor in de Corinthische gemeente dat aantoont hoe de derde stap van de Matthew 18: 15-17 proces zou werken.

De apostel Paulus begint met het bestraffen van de gemeente in Korinthe voor het tolereren van zonde die zelfs voor de heidenen aanstootgevend was.

"Er is feitelijk bericht dat er onder u seksuele immoraliteit heerst, en van een soort dat zelfs onder heidenen ondraaglijk is: een man heeft de vrouw van zijn vader." - 1 Corinthians 5: 1 BSB

Blijkbaar waren de broeders in Korinthe niet gevolgd Matthew 18: 15-17 helemaal. Mogelijk hadden ze alle drie de stappen doorlopen, maar waren ze er niet in geslaagd de laatste actie toe te passen die vereiste dat de persoon uit de gemeente werd geworpen toen hij weigerde zich te bekeren en zich van de zonde af te keren.

„Als hij ze echter negeert, vertel het dan aan de gemeente. Als hij ook de gemeente negeert, beschouw hem als een ongelovige en een belastinginner. "- Matthew 18: 17 ISV

Paulus riep de gemeente op om de actie te ondernemen die Jezus had verboden. Hij zei dat ze zo'n man aan Satan moesten uitleveren voor de vernietiging van het vlees.

De Berean Study Bible geeft weer 1 Corinthians 5: 5 op deze manier:

“… Overhandig deze man aan Satan voor de vernietiging van het vlees, zodat zijn geest behouden kan worden op de dag des Heren. "

In tegenstelling daarmee geeft de New Living Translation deze weergave:

"Dan moet je deze man eruit gooien en hem aan Satan overleveren, zodat zijn zondige natuur zal worden vernietigd en hij zelf zal worden gered op de dag dat de Heer terugkeert."

Het woord dat in dit vers met "vernietiging" is weergegeven, is olethros, dat is een van een aantal Griekse woorden met subtiele verschillen in betekenis die vaak worden weergegeven met hetzelfde Engelse woord, "vernietiging". Dus door vertaling en de beperkingen van de ene taal in vergelijking met de andere, wordt de precieze betekenis betwist. Dit woord wordt ook gebruikt bij 2 Thessalonicensen 1: 9 waar het eveneens wordt weergegeven met "vernietiging"; een vers dat door veel adventistische sekten is gebruikt om de vernietiging van al het leven - behalve de uitverkorenen - van de aardbodem te voorspellen. Het is duidelijk dat vernietiging niet de betekenis is die het woord op krijgt 1 Corinthians 5: 5, een feit dat ons ertoe zou moeten brengen om er zorgvuldiger over na te denken 2 Thessalonicensen 1: 9. Maar dat is een discussie voor een andere keer.

HELPEN Word-studies geeft het volgende:

3639 olethros (Van ollymi /"Vernietigen") - goed, ondergang met zijn volledige, destructieve (LS). 3639 / ólethros ("Ruïne") echter wel niet impliceren "uitdoving”(Vernietiging). Liever het benadrukt het daaruit voortvloeiende uit dat hoort bij de volledige "ondergang. '

Gezien dit alles lijkt het erop dat de New Living Translation ons een redelijk nauwkeurige vertaling geeft van Paulus 'gedachten over het voordeel van het afsnijden van deze zondaar van de gemeente.

De man zou aan Satan worden overgedragen. Hij mocht niet mee geassocieerd worden. Christenen wilden niet met hem eten, een handeling die in die dagen betekende dat men vrede had met degenen aan tafel. Aangezien samen eten een vast onderdeel van de christelijke eredienst was, zou dit betekenen dat de man niet bij christelijke bijeenkomsten zou worden betrokken. (1 Corinthians 11: 20; Jude 12Er is dus niets dat erop wijst dat de christenen uit de eerste eeuw van de zondaar eisten dat hij maandenlang een vernederend proces doormaakte waarbij hij maandenlang stil zat, terwijl hij door de rest van de aanwezigen nadrukkelijk werd genegeerd als bewijs van zijn of haar berouw.

We moeten er speciaal op letten dat dit gebod van Paulus niet exclusief aan de oudsten werd gegeven. Er is geen bewijs ter ondersteuning van het idee van een rechterlijk comité dat een uitspraak deed waaraan elk lid van de gemeente zich gehoorzaam moest onderwerpen. Deze leiding van Paulus werd aan alle personen in de gemeente gegeven. Het was aan iedereen om te bepalen of en hoe het toe te passen.

De meeste geleerden zijn het erover eens dat er maar een paar maanden verstreken voordat de tweede brief van Paulus arriveerde. De omstandigheden waren toen veranderd. De zondaar had zich bekeerd en keerde zich om. Paul riep nu op tot een andere actie. Lezing 2 Corinthians 2: 6 we vinden dit:

Darby Bijbelvertaling
Dit is voldoende voor zo iemand berisping die [is toegebracht] door velen;

Engels herziene versie
Dit is voldoende voor zo iemand straf die werd veroorzaakt door de veel;

Webster's Bijbelvertaling
Voldoende voor zo iemand is deze straf, die door velen werd opgelegd.

Weymouth Nieuwe Testament
In het geval van zo iemand is de straf die is opgelegd door de meerderheid van jou is genoeg.

Merk op dat niet iedereen deze bestraffing of straf aan de zondaar heeft opgelegd; maar de meerderheid deed het, en dat was genoeg. Niettemin was er een gevaar voor zowel de voormalige zondaar als de gemeente als deze straf te lang zou voortduren.

Voor zo iemand is deze straf door de meerderheid voldoende, 7dus je moet je liever wenden om hem te vergeven en te troosten, of hij kan overweldigd worden door buitensporig verdriet. 8Dus ik smeek je om je liefde voor hem te bevestigen. 9Daarom schreef ik: dat ik je mag testen en weet of je in alles gehoorzaam bent. 10Iedereen die jij vergeeft, vergeef ik ook. Inderdaad, wat ik heb vergeven, als ik iets heb vergeven, is ter wille van u in de tegenwoordigheid van Christus, 11zodat we niet te slim af zouden zijn door Satan; want we zijn niet onwetend van zijn plannen. - 2 Corinthians 2: 5-11 ESV

Helaas behoren Jehovah's Getuigen in het huidige religieuze klimaat tot de belangrijkste mislukkingen in deze gehoorzaamheidstest. Hun starre, strenge en vaak harde proces voor vergeving dwingt de zondaar om gedurende vele maanden, en zelfs jaren, een tweewekelijkse vernedering te ondergaan, nadat hij berouw heeft getoond en zich van de zonde heeft afgekeerd. Deze praktijk heeft ervoor gezorgd dat ze in de val van Satan zijn gevallen. De duivel heeft hun eigen gevoel van eigengerechtigheid uitgebuit om hen te slim af te zijn en hen af ​​te brengen van de koers van christelijke liefde en barmhartigheid.

Wat moet het hem behagen om zoveel kleintjes overweldigd te zien door buitensporig verdriet en weg te vallen, zelfs tot op het punt van agnosticisme en atheïsme. Allemaal omdat het individu niet kan worden toegestaan ​​om voor zichzelf te beslissen wanneer hij genade betoont, maar eerder wordt hij gedwongen zich te houden aan de beslissing van een quorum van drie mannen. Eenheid - wat in feite betekent dat je je aan de leiding van het Besturende Lichaam houdt - wordt op een hoger plan geplaatst dan liefde.

Even terzijde, wanneer een man, of een groep mannen, beweert namens God te spreken en onvoorwaardelijke gehoorzaamheid eist, eisen zij datgene wat alleen God het recht heeft te eisen: exclusieve toewijding.

"Ik, Jehovah, uw God, ben een God die exclusieve toewijding vereist en straf voor de dwaling van vaders op zonen brengt ..." (Ex 20: 5)

Wanneer zonde niet helemaal zonde is

Hoe ga je om met verkeerd gedrag dat niet tot het niveau van openlijke zonde stijgt, zoals dat begaan door de broeder in Korinthe?  Matthew 18: 15-17 is in zulke gevallen niet van toepassing, maar het geval van bepaalde personen in de gemeente in Thessaloniki is heel illustratief. Eigenlijk lijkt het vooral van toepassing te zijn in situaties waarin degenen die zich misdragen een verantwoordelijke positie hebben.

Om de basis te leggen, moeten we kijken naar de eerste brief die Paulus aan de broeders in Thessaloniki schreef.

“In feite weet u dat we nooit vleiende taal hebben gebruikt of op een vals front hebben gestaan ​​met hebzuchtige motieven; God is getuige! 6 Evenmin hebben we de heerlijkheid van mensen gezocht, noch van u, noch van anderen, hoewel we als apostelen van Christus een dure last zouden kunnen zijn. " (1Th 2: 5, 6)

"Stel je voor om rustig te leven en je met je eigen zaken te bemoeien en met je handen te werken, precies zoals we je hebben opgedragen, 12 zodat je fatsoenlijk in de ogen van mensen buiten kunt lopen en niets nodig hebt. " (1Th 4: 11, 12)

Paulus is niet in tegenspraak met Jezus 'woorden in die zin dat een arbeider zijn loon waardig is. (Luke 10: 7) In feite erkent hij elders dat hij en de andere apostelen zo'n autoriteit hadden om een ​​"dure last" te worden, maar uit liefde kozen ze ervoor om dat niet te doen. (2Th 3: 9) Dit werd onderdeel van de instructies hij deelde aan de Tessalonicenzen mee wat hij in zijn tweede brief noemt, de traditie dat hij hun meedeelde. (2Th 2: 15; 3:6)

Na verloop van tijd weken sommigen in de gemeente echter af van zijn voorbeeld en begonnen zich aan de broeders op te dringen. Toen Paulus hiervan hoorde, gaf hij verder onderricht. Maar eerst herinnerde hij hen aan wat ze al wisten en wat ze hadden geleerd.

'Dus, broeders, blijf standvastig en houd de tradities dat je werd geleerd, of het nu door een gesproken bericht was of door een brief van ons. " (2Th 2: 15)

De vroegere instructies die ze schriftelijk of mondeling hadden ontvangen, waren nu onderdeel geworden van hun christelijke manier van leven. Het waren tradities geworden om hen te leiden. Er is niets mis met een traditie, zolang deze maar op waarheid is gebaseerd. Tradities van mensen die in strijd zijn met Gods wet zijn iets heel anders. (Mr 7: 8-9) Paulus heeft het hier over goddelijk onderwijs dat onderdeel was geworden van de tradities van de gemeente, dus dit zijn goede tradities.

'Nu geven we u instructies, broeders, in de naam van onze Heer Jezus Christus trek je terug van iedere broeder die wanordelijk loopt en niet volgens de traditie die je van ons hebt ontvangen. 7 Want u weet zelf hoe u ons moet navolgen, want wij hebben ons onder u niet wanordelijk gedragen, 8 noch aten we iemands voedsel gratis. Integendeel, door arbeid en zwoegen werkten we dag en nacht om niemand van jullie een dure last op te leggen. 9 Niet dat we geen autoriteit hebben, maar we wilden onszelf als voorbeeld aanbieden om na te volgen. 10 Toen we bij je waren, gaven we je zelfs het volgende bevel: "Als iemand niet wil werken, laat hem dan ook niet eten." 11 Want dat horen we sommigen lopen wanordelijk onder u, werken helemaal niet, maar bemoeien zich met wat hen niet aangaat. 12 Aan zulke mensen geven we de opdracht en aansporing in de Heer Jezus Christus dat ze rustig moeten werken en voedsel moeten eten dat ze zelf verdienen. " (2Th 3: 6-12)

De context is duidelijk. De instructies die Paulus gaf en het voorbeeld dat eerder door Paulus werd gegeven, was dat een ieder voor zichzelf moest zorgen en niet een last voor anderen zou worden. Dus degenen die “wanordelijk en niet volgens de traditie liepen” die eerder door de Tessalonicenzen werden ontvangen, waren degenen die helemaal niet werkten maar leefden van het harde werk van anderen, terwijl ze zich al die tijd bemoeiden met zaken die hen niet aangingen.

Gedurende de laatste twee millennia van het christendom zijn degenen die van anderen hebben geleefd, niet voor zichzelf hebben gewerkt, maar hun tijd hebben doorgebracht door zich te mengen in de zaken van anderen, degenen geweest die hebben geprobeerd de baas te zijn over de kudde. De bereidheid van de menselijke soort om macht en autoriteit te verlenen aan degenen die het niet verdienen, is ons goed bekend. Hoe ga je om met mensen in een gezagspositie als ze wanordelijk beginnen te wandelen?

Paulus 'raad is krachtig. Net als zijn raad aan de Korinthiërs om niet langer met een zondaar om te gaan, wordt deze raad ook toegepast door het individu. In het geval van de Korinthische broeder, verbraken ze alle omgang. De man werd aan Satan overgedragen. Hij was als een man uit de naties. Kortom, hij was geen broer meer. Dit is hier niet het geval. Deze mannen zondigden niet, hoewel hun gedrag, als ze niet gecontroleerd zouden worden, uiteindelijk in zonde zou neerdalen. Deze mannen liepen "wanordelijk". Wat bedoelde Paulus toen hij zei dat we ons van zulke mannen moeten "terugtrekken"? Hij verduidelijkte zijn woorden verder.

“Wat uw kant betreft, broeders, geef niet op met goed te doen. 14 Maar als iemand ons woord niet gehoorzaamt door middel van deze brief, houd deze dan gemarkeerd en stop met met hem om te gaan, zodat hij zich kan schamen. 15 En beschouw hem toch niet als een vijand, maar blijf hem vermanen als een broeder. " (2Th 3: 13-15)

De meeste vertalingen opbrengst "Houd deze gemarkeerd" als "let op". Paulus heeft het dus niet over een formeel gemeentebeleid of -proces. Hij wil dat wij dit allemaal voor onszelf bepalen. Wat een simpele maar effectieve methode om mannen te corrigeren die uit de hand lopen. Groepsdruk zal vaak doen wat woorden niet kunnen. Stel je een gemeente voor waar de ouderlingen zich laten meeslepen door hun macht, zich in de aangelegenheden van anderen mengen en hun persoonlijke mening en geweten aan de kudde opleggen. (Ik heb er een paar uit de eerste hand gekend.) Dus wat doe je? U gehoorzaamt Gods woord en verbreekt alle sociale contacten met de overtreders. Ze worden niet uitgenodigd voor bijeenkomsten. Ze zijn niet welkom bij u thuis. Als ze u uitnodigen, weigert u. Als ze vragen waarom, 'vermaand' je ze zoals je elke broeder zou doen door openhartig te zijn over het probleem. Hoe zullen ze anders leren? U stopt met omgang met hen buiten de grenzen van de gemeente totdat ze hun daad hebben opgeruimd.

Dit is nu een grotere uitdaging dan het in de eerste eeuw zou zijn geweest, omdat ze toen hun oudere mannen verkozen op basis van door de geest geleide consensus op het niveau van de plaatselijke gemeente. Nu krijgen de oudere mannen de titel 'Ouderling' en worden ze institutioneel aangesteld. De heilige geest heeft er weinig of niets mee te maken. Het opvolgen van Paulus 'raad zal dus worden gezien als minachting van autoriteit. Aangezien de ouderlingen de plaatselijke vertegenwoordigers van het Besturende Lichaam zijn, zal elke betwisting van hun autoriteit worden beschouwd als een uitdaging voor de autoriteit van de Organisatie als geheel. Het toepassen van Paulus 'raad zou dus wel eens een belangrijke geloofsbeproeving kunnen blijken te zijn.

Samengevat

In dit artikel ook de eersteéén ding is duidelijk. De gemeente werd door Jezus en door heilige geest geleid om als een collectief van individuen met zonde en wanordelijken om te gaan. Zondaars worden niet aangepakt door een kleine kliek van opzieners, aangesteld door een afgelegen centrale autoriteit. Dat is logisch, vanwege het oude gezegde: "Wie let op de kijkers." Wat gebeurt er als degenen die belast zijn met het omgaan met zondaars, zelf de zondaars zijn? Alleen als de gemeente als een geheel verenigd handelt, kan de zonde op de juiste manier worden aangepakt en kan de gezondheid van de gemeente worden beschermd. De methode die door Jehovah's Getuigen wordt gebruikt, is een variant van het oude rooms-katholieke model met de gerechtigheid in de sterrenkamer. Het kan niet eindigen in iets goeds, maar zal in plaats daarvan langzaam de gezondheid van de gemeente schaden door de stroom van de heilige geest te belemmeren. Uiteindelijk leidt het tot corruptie van het geheel.

Als we zijn weggegaan van de gemeente of kerk waarmee we vroeger verbonden waren en nu in kleine groepen samenkomen zoals de eerste christenen deden, kunnen we niets beters doen dan de methoden die onze Heer ons gaf, opnieuw te implementeren. Matthew 18: 15-17 evenals de aanvullende leiding die Paulus gaf om de verderfelijke invloed van zonde te beheersen.

 

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    10
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x