Onder de categorie "Redeneren met Jehovah's Getuigen" proberen we langzaamaan een kennisbasis op te bouwen die christenen kunnen gebruiken om - hopelijk - het hart van onze JW-vrienden en -familie te bereiken. Helaas heb ik, in mijn eigen ervaring, weerstand gevonden tegen elke gebruikte tactiek. Je zou denken dat de flagrante hypocrisie van een tienjarig lidmaatschap van de VN voldoende zou zijn, maar keer op keer vind ik anders redelijke mensen die de meest buitensporige excuses maken voor deze dwaasheid; of simpelweg weigeren het te geloven, beweren dat het een samenzwering is die door afvalligen is gelanceerd. (Een ex-CO beweerde zelfs dat het waarschijnlijk het werk van Raymond Franz was.)

Ik gebruik maar één voorbeeld, maar ik weet dat velen van jullie andere methoden hebben geprobeerd, zoals redeneren met je vrienden of familieleden door de Bijbel te gebruiken om te laten zien dat zoveel van onze belangrijkste leringen onschriftuurlijk zijn. Desalniettemin krijgen we voortdurend rapporten waaruit blijkt dat de algemene reactie hardnekkig verzet is. Wanneer iemand die vastzit aan zijn of haar overtuiging, beseft dat er geen schriftuurlijk antwoord is op de waarheden die u onthult, wenden ze zich vaak tot mijden als een manier om te vermijden aan dingen te denken die ze eenvoudigweg niet willen accepteren.

Het is zo ontmoedigend, nietwaar? Men heeft zulke hoge verwachtingen - vaak voortgekomen uit de indoctrinatie die nu tegen ons werkt - dat onze broeders en zusters de rede zullen zien. Ons is altijd geleerd dat Jehovah's Getuigen de meest verlichte van alle religies zijn, en dat alleen wij onze doctrines baseren, niet op de leringen van mensen, maar op Gods Woord. Het bewijs toont aan dat dit niet het geval is. In feite lijkt er in dit opzicht geen verschil te zijn tussen ons en alle andere christelijke denominaties.

Dit kwam allemaal te binnen toen ik vandaag aan het lezen was van Matthew:

“. . Dus de discipelen kwamen en zeiden tegen hem: "Waarom spreekt u tot hen door middel van illustraties?" 11 In antwoord zei hij: "Aan jou wordt het verleend om de heilige geheimen van het Koninkrijk der hemelen te begrijpen, maar aan hen wordt het niet verleend. 12 Want wie heeft, hem zal meer gegeven worden, en hij zal overvloedig worden; maar wie niet heeft, zelfs wat hij heeft zal hem worden afgenomen. 13 Daarom spreek ik tot hen door het gebruik van illustraties; want kijken, zij kijken tevergeefs en horen, zij horen tevergeefs, noch krijgen zij het besef. 14 En de profetie van Jesaja wordt in hun geval vervuld. Er staat: 'Je zult inderdaad horen, maar geenszins het begrijpen, en je zult inderdaad kijken, maar geenszins zien. 15 Want het hart van dit volk is niet meer ontvankelijk geworden, en met hun oren hebben ze zonder reactie gehoord, en ze hebben hun ogen gesloten, zodat ze nooit met hun ogen kunnen zien en horen met hun oren en het gevoel kunnen krijgen met hun harten en keer terug en ik genees ze. '”(Mt 13: 10-15)

Het idee dat iets wordt toegekend, betekent dat er iemand met autoriteit is die de toekenning doet. Dit is een nederige gedachte. We kunnen de waarheid niet begrijpen door pure wilskracht, noch door de toepassing van studie en intelligentie. We moeten begrip krijgen. Het wordt verleend op basis van ons geloof en nederigheid - twee eigenschappen die hand in hand gaan.

Uit deze passage kunnen we opmaken dat er niets is veranderd sinds Jezus 'tijd. De heilige geheimen van het koninkrijk worden voor de meerderheid nog steeds geheim gehouden. Ze hebben Gods Woord zoals wij, maar het is alsof het in een vreemde taal of in code is geschreven. Ze kunnen het lezen, maar de betekenis ervan niet ontcijferen. Ik denk dat velen op de goede manier begonnen zijn, maar in plaats van zichzelf over te geven aan de Christus, zijn ze na verloop van tijd verleid door mannen. Dus wat vers 12 zegt, blijft vandaag van toepassing: "... zelfs wat hij heeft, zal van hem worden weggenomen."

Dit wil niet zeggen dat onze vrienden en familie verloren zijn. We kunnen niet weten of er zich dingen zullen ontwikkelen die een ontwakend effect op hen zullen hebben. Er is ook de hoop in Handelingen 24:15 dat er een opstanding van de onrechtvaardigen zal zijn. Zeker, veel JW's zullen erg teleurgesteld zijn bij hun opstanding dat ze niet als beter worden beschouwd dan de rest die om hen heen tot leven komt. Maar nederig kunnen ze nog steeds de gelegenheid aangrijpen die hun onder het Messiaanse koninkrijk werd geboden.

Ondertussen moeten we leren om onze woorden met zout te kruiden. Het is niet gemakkelijk om te doen, laat me je vertellen.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    40
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x