Ik heb onlangs een geboekte titel gekocht Wat zit er in een naam? Oorsprong van stationsnamen in de Londense metro.[1] Het behandelt de geschiedenis van alle 270 namen van Londense metrostations (metronetwerk). Bij het bladeren door de pagina's werd duidelijk dat de namen een zeer interessante oorsprong hadden in Angelsaksische, Keltische, Normandische of andere wortels. De namen verklaarden een element van de lokale geschiedenis en gaven een dieper inzicht.

Mijn geest begon na te denken over namen en hun belang. In dit artikel zal ik een bepaald aspect van namen binnen de christelijke denominaties onderzoeken. Er is een enorm aantal christelijke denominaties. Ik gebruik liever de term denominatie dan sekten of culten, omdat deze een negatieve bijklank hebben. Mijn doel met schrijven is om het denken en spreken te stimuleren.

Dit artikel behandelt het belang van namen in het dagelijks leven en onderzoekt vervolgens de betekenis van sommige denominatienamen, en gaat in het bijzonder in op een denominatie die bekend staat als Jehovah's Getuigen. Deze denominatie is gekozen omdat hun naam in 1931 werd geïntroduceerd. Ze staan ​​bekend om hun publieke bekering en het belang dat ze aan de naam hechten. Ten slotte zal er een onderzoek worden gedaan naar het bijbelse perspectief van het gebruik van de naam.

Belang van namen

Hier zijn twee voorbeelden in de moderne zakenwereld van het belang van merknamen. Gerald Ratner hield een toespraak op de Royal Albert Hall op 23 april 1991 als onderdeel van de jaarlijkse IOD-conferentie waar hij het volgende zei over de producten van Ratners (de juweliers):

“We maken ook sherrykaraffen van geslepen glas, compleet met zes glazen op een verzilverd dienblad waar je butler je drankjes op kan serveren, allemaal voor £ 4.95. Mensen zeggen: 'Hoe kun je dit voor zo'n lage prijs verkopen?' Ik zeg: 'Omdat het totale onzin is.' "[2]

De rest is geschiedenis. Het bedrijf werd vernietigd. De klanten vertrouwden de merknaam niet meer. De naam werd giftig.

Het tweede voorbeeld heb ik persoonlijk meegemaakt; het betrof de beruchte antenneproblemen van de iPhone. De iPhone 4 is uitgebracht in 2010 en er is een storing opgetreden waardoor oproepen zijn afgebroken.[3] Dit was onaanvaardbaar omdat het merk staat voor innovatief product, stijl, betrouwbaarheid en hoogwaardige klantenservice. De eerste paar weken wilde Apple het probleem niet erkennen en werd het groot nieuws. Wijlen Steve Jobs kwam ongeveer zes weken later tussenbeide en gaf de kwestie toe en bood een telefoonhoesje aan als oplossing. De tussenkomst was om de reputatie van het bedrijf te redden.

Ouders die een nieuwe baby verwachten, overleggen veel over de naam. De naam zal een rol spelen bij het bepalen van het karakter en de bestemming van dat kind. Het kan een eerbetoon zijn aan een geliefd familielid, of een groot figuur in het leven, enz. Vaak kan er ook een groot aantal verhitte discussies plaatsvinden die op het randje van schreeuwen staan. Degenen uit Afrika geven kinderen vaak 3 of 4 namen om het gezin, de stam, de geboortedag, enz.

In de joodse wereld is er de gedachte dat als iets niet genoemd wordt, het niet bestaat. Volgens een naslagwerk: „Het Hebreeuwse woord voor ziel is nesjama. Centraal in dat woord staan ​​de middelste twee letters, scheenbeen en mem, maak het woord Sem, Hebreeuws voor 'naam'. Je naam is de sleutel tot je ziel. "[4]

Dit alles laat zien hoe belangrijk een naam is voor mensen en de verschillende functies die deze dient.

Christendom en zijn denominaties

Alle grote religies hebben verschillende denominaties, en deze worden vaak gedefinieerd door de namen die aan verschillende bewegingen en stromingen worden gegeven. Het christendom zal de belangrijkste focus van de discussie zijn. Alle denominaties claimen Jezus als hun stichter en beschouwen de Bijbel als hun fundamentele referentiepunt en bron van autoriteit. De katholieke kerk claimt ook kerktraditie, terwijl die van een protestantse wortel zullen aandringen Sola Scriptura.[5] De doctrines kunnen verschillen, maar ze beweren allemaal "christelijk" te zijn, en stellen vaak dat andere niet noodzakelijk "christelijk" zijn. De vragen rijzen: waarom noem je jezelf geen christen? Waarom moet je iets anders heten?

 1. Wat betekent katholiek?
  De Griekse wortel van de term "katholiek" betekent "volgens (kata-) het geheel (holos)", of meer informeel, "universeel".[6] In de tijd van Constantijn betekende het woord de universele kerk. Na de schisma's met de oosters-orthodoxe kerken is het - sinds 1054 n.Chr. - gebruikt door de kerk in Rome met de paus aan het hoofd. Dit woord betekent echt het geheel of universeel. Het Engelse woord kerk komt van het Griekse woord "Kyriakos" wat "behorend tot de Heer" betekent.[7]De vraag is: behoort een christen niet al tot de Heer? Moet iemand bekend staan ​​als katholiek om erbij te horen?
 2. Waarom een ​​Baptist worden genoemd?
  Historici traceren de vroegste kerk met het label "Baptist" terug tot 1609 in Amsterdam met Engelse separatist John Smith als zijn voorganger. Deze hervormde kerk geloofde in vrijheid van geweten, scheiding van kerk en staat, en de doop alleen van vrijwillige, bewuste gelovigen.[8] De naam komt van een afwijzing van de kinderdoop en de volledige onderdompeling van de volwassene voor de doop. Moeten niet alle christenen de doop ondergaan zoals Jezus? Waren Jezus 'volgelingen die in de Bijbel gedoopt werden, bekend als baptisten of christenen?
 3. Waar komt de term Quaker vandaan?
  Een jonge man genaamd George Fox was ontevreden over de leer van de Kerk van Engeland en non-conformisten. Hij had een openbaring dat "er één is, zelfs Christus Jezus, die tot uw toestand kan spreken".[9]In 1650 werd Fox voor de magistraten Gervase Bennet en Nathaniel Barton gebracht op beschuldiging van religieuze godslastering. Volgens de autobiografie van George Fox was Bennet "de eerste die ons Quakers noemde, omdat ik hen beval te beven bij het woord van de Heer". Er wordt gedacht dat George Fox verwees naar Jesaja 66: 2 of Ezra 9: 4. De naam Quaker begon dus als een manier om de vermaning van George Fox belachelijk te maken, maar werd algemeen aanvaard en wordt door sommige Quakers gebruikt. Quakers beschreven zichzelf ook met behulp van termen als waar christendom, heiligen, kinderen van het licht en vrienden van de waarheid, die termen weerspiegelen die in het Nieuwe Testament werden gebruikt door leden van de vroege christelijke kerk.[10]Hier was de naam die werd gegeven er een van spot, maar hoe verschilt dit van de nieuwtestamentische christen? Werden de christenen die in de bijbel worden genoemd, niet vanwege hun geloof belachelijk gemaakt en vervolgd?

Alle bovenstaande namen zijn een manier om verschillen in geloofssystemen te identificeren. Moedigt de Bijbel dit soort identificatie onder christenen aan in het licht van Efeziërs 4: 4-6:[11]

"Een lichaam is er en één geest, net zoals je geroepen werd om de een hoop uwer roeping; één Heer, één geloof, één doop; één God en Vader van allen, die boven allen en door allen en in allen. "

Het christendom van de eerste eeuw lijkt zich niet op afzonderlijke namen te hebben gericht.

Dit wordt nog eens versterkt in de brief van de apostel Paulus aan de gemeente in Korinthe. Er waren verdeeldheid, maar ze namen niet hun toevlucht tot het creëren van namen; ze sloten zich gewoon aan bij verschillende leraren, zoals blijkt uit 1 Korinthiërs 1: 11-13:

'Sommigen uit het huis van Chloe hebben mij over jullie verteld, mijn broers, dat er onenigheid onder jullie is. Wat ik bedoel is dit, dat ieder van jullie zegt: "Ik behoor tot Paulus", "Maar ik bij Apollos", "Maar ik bij Cephas", "Maar ik bij Christus." Is de Christus verdeeld? Paul is toch niet voor u op de brandstapel terechtgesteld? Of bent u gedoopt in de naam van Paulus? "

Hier corrigeert Paulus de indeling, maar toch hadden ze allemaal nog maar één naam. Interessant is dat de namen Paulus, Apollos en Cephas de Romeinse, Griekse en Joodse tradities vertegenwoordigen. Dit had ook kunnen hebben bijgedragen aan enkele divisies.

Laten we nu eens kijken naar een 20th Eeuwse denominatie en zijn naam.

Jehovah's Getuigen

In 1879 publiceerde Charles Taze Russell (Pastor Russell) de eerste editie van Zion's Watch Tower and Herald of Christ's Presence. Het had een eerste oplage van 6,000 exemplaren, die groeide naarmate de jaren vorderden. Degenen die zich op dit tijdschrift abonneerden, werden later gevormd ekklesia of gemeenten. Op het moment van zijn overlijden in 1916 werd geschat dat meer dan 1,200 gemeenten hem tot hun “Pastor” hadden verkozen. Dit kwam bekend te staan ​​als de Bijbelstudentenbeweging of soms Internationale Bijbelonderzoekers.

Na Russells dood werd Joseph Franklin Rutherford (rechter Rutherford) in 1916 de tweede president van de Watchtower and Bible Tract Society (WTBTS). Er volgden schisma's binnen de raad van bestuur en verschillende Bijbelonderzoekers werden over verschillende kampen verdeeld. Dit is allemaal uitgebreid gedocumenteerd.[12]

Omdat de groepen gefragmenteerd waren, was het nodig om de oorspronkelijke groep die nog met de WTBTS was geassocieerd, te identificeren en te scheiden. Dit werd in 1931 aangepakt zoals vermeld in het boek Jehovah's Getuigen - Verkondigers van Gods koninkrijk[13]:

„Na verloop van tijd werd het steeds duidelijker dat de gemeente van Jehovah's dienstknechten naast de aanduiding christen echt een onderscheidende naam nodig had. De betekenis van de naam christen was in de publieke opinie vervormd geraakt omdat mensen die beweerden christenen te zijn, vaak weinig of geen idee hadden wie Jezus Christus was, wat hij leerde en wat ze moesten doen als ze echt zijn volgelingen waren. Bovendien zagen onze broeders, naarmate ze vorderden in hun begrip van Gods Woord, duidelijk de noodzaak in om afgescheiden en onderscheiden te zijn van die religieuze systemen die frauduleus beweerden christelijk te zijn. "

Er wordt een zeer interessant oordeel geveld omdat het beweert dat het woord "christen" vervormd is geraakt en daardoor een behoefte ontstond om zich af te scheiden van "frauduleus christendom".

Proclaimers vervolgt:

„… In 1931 omarmden we de echt kenmerkende naam Jehovah's Getuigen. Auteur Chandler W. Sterling noemt dit „de grootste genialiteit” van de zijde van J. F. Rutherford, de toenmalige president van de Watch Tower Society. Zoals die schrijver de kwestie bezag, was dit een slimme zet die niet alleen een officiële naam voor de groep opleverde, maar het hen ook gemakkelijk maakte om alle Bijbelse verwijzingen naar "getuigen" en "getuigen" te interpreteren als specifiek van toepassing op Jehovah's Getuigen. "

Interessant genoeg was Chandler W. Sterling een Episcopale minister (later een bisschop) en iemand die tot het "frauduleuze christendom" behoort, is degene die zo veel lof geeft. Er wordt geprezen voor het genie van een man, maar er wordt geen melding gemaakt van de hand van God. Bovendien zegt die predikant dat dit betekende dat bijbelverzen rechtstreeks op Jehovah's Getuigen moesten worden toegepast, wat impliceerde dat ze probeerden de Bijbel te laten passen bij wat ze deden.

Het hoofdstuk gaat verder met een deel van de resolutie:

'DAT we grote liefde hebben voor broeder Charles T. Russell, omwille van zijn werk, en dat we graag erkennen dat de Heer hem heeft gebruikt en zijn werk enorm heeft gezegend, maar dat we niet in overeenstemming met het Woord van God kunnen instemmen om bij de naam genoemd te worden 'Russellites'; dat de Watch Tower Bible and Tract Society en de International Bible Students Association en de Peoples Pulpit Association slechts namen zijn van bedrijven die we als een gezelschap van christelijke mensen hebben, controleren en gebruiken om ons werk voort te zetten in gehoorzaamheid aan Gods geboden, maar geen enkele van deze namen zijn op de juiste manier aan ons gehecht of van toepassing als een groep christenen die in de voetsporen treden van onze Heer en Meester, Christus Jezus; dat we de Bijbel bestuderen, maar als een groep christenen die een vereniging vormen, weigeren we de naam 'Bijbelonderzoekers' of soortgelijke namen aan te nemen of erbij genoemd te worden als een middel om onze juiste positie voor de Heer te identificeren; we weigeren om de naam van een man te dragen of te worden genoemd;

„DAT wij, na gekocht te zijn met het kostbare bloed van Jezus Christus, onze Heer en Verlosser, gerechtvaardigd en verwekt door Jehovah God en tot zijn koninkrijk geroepen, zonder aarzelen onze volledige trouw en toewijding aan Jehovah God en zijn koninkrijk bekendmaken; dat wij dienstknechten zijn van Jehovah God die de opdracht heeft gekregen om een ​​werk in zijn naam te doen en, in gehoorzaamheid aan zijn gebod, het getuigenis van Jezus Christus te geven en het volk bekend te maken dat Jehovah de ware en almachtige God is; daarom omhelzen en nemen we met vreugde de naam die de mond van de Here God heeft genoemd, en we verlangen ernaar bekend te staan ​​en genoemd te worden met de naam, namelijk Jehovah's getuigen. - Jes. 43: 10-12. "

Er staat een interessante voetnoot aan het einde van dit gedeelte in de Proclaimers boek waarin staat:

Hoewel het bewijs overtuigend wijst op Jehovah's leiding bij de keuze van de naam Jehovah's Getuigen, de Wachttoren (1 februari 1944, blz. 42-3; 1 oktober 1957, blz. 607) en het boek Nieuwe hemelen en een nieuwe aarde (pp. 231-7) wees er later op dat deze naam niet de "nieuwe naam" is waarnaar in Jesaja 62: 2 wordt verwezen; 65:15; en Openbaring 2:17, hoewel de naam in overeenstemming is met de nieuwe relatie waarnaar in de twee teksten in Jesaja wordt verwezen. "

Interessant genoeg staat hier een duidelijke verklaring dat deze naam werd gegeven door de goddelijke voorzienigheid, hoewel 13 en 26 jaar later bepaalde verduidelijkingen moesten worden gemaakt. Het vermeldt niet het specifieke bewijs dat zo overtuigend op Jehovah's leiding wijst. De volgende factor die we zullen onderzoeken, is of deze naam, Jehovah's Getuigen, verenigbaar is met de naam die Jezus 'discipelen in de Bijbel geven.

De naam "christen" en zijn oorsprong.

Het is de moeite waard om Handelingen 11: 19-25 te lezen, waar de groei van niet-Joodse gelovigen op grote schaal plaatsvindt.

“Degenen die verstrooid waren door de verdrukking die over Stefanus was ontstaan, gingen zo ver als Fenicië, Cyprus en Antiochië, maar ze spraken het woord alleen tot de Joden. Enkele van de mannen onder hen uit Cyprus en Cyrene kwamen echter naar Antiochië en begonnen met het Grieks sprekende volk te praten en het goede nieuws van de Heer Jezus bekend te maken. Bovendien was de hand van Jehovah met hen, en een groot aantal werd gelovig en wendde zich tot de Heer.    

Het bericht over hen bereikte de oren van de gemeente in Jeruzalem, en ze stuurden Barnabas tot aan Antiochië. Toen hij arriveerde en de onverdiende goedheid van God zag, verheugde hij zich en begon hij hen allemaal aan te moedigen om met oprechte vastberadenheid in de Heer te blijven; want hij was een goed man en vol heilige geest en geloof. En er werd een aanzienlijke menigte toegevoegd aan de Heer. Dus ging hij naar Tarsus om Saulus grondig te zoeken.
(Handelingen 11: 19-25)

De gemeente in Jeruzalem stuurt Barnabas op onderzoek uit en bij zijn aankomst is hij enthousiast en speelt hij een rol bij het opbouwen van deze gemeente. Barnabas herinnert zich de roeping van Saulus van Tarsus (zie Handelingen 9) door Jezus een paar jaar eerder en gelooft dat dit de geprofeteerde gebeurtenis was voor hem om de "Apostel voor de natiën" te zijn.[14]. Hij reist naar Tarsus, vindt Paul en keert terug naar Antiochië. Het is in Antiochië dat de naam "christen" wordt gegeven.

Het woord "christen" komt drie keer voor in het Nieuwe Testament, Handelingen 11:26 (tussen 36-44 nC), Handelingen 26:28 (tussen 56-60 nC) en 1 Petrus 4:16 (na 62 nC).

Handelingen 11:26 stelt 'Nadat hij hem had gevonden, bracht hij hem naar Antiochië. Dus kwamen ze een heel jaar met hen samen in de gemeente en onderwezen ze een behoorlijke menigte, en het was voor het eerst in Antiochië dat de discipelen door goddelijke voorzienigheid christenen werden genoemd. "

Handelingen 26:28 stelt "Maar Agrippa zei tegen Paulus:" Binnen korte tijd zou je me overhalen om christen te worden. "

1 Peter 4:16 stelt "Maar als iemand lijdt als een christen, laat hij zich dan niet schamen, maar laat hij God blijven verheerlijken terwijl hij deze naam draagt."

Het woord "christenen" komt uit het Grieks Christianos en komt uit Christos wat betekent een volgeling van Christus, dwz christen. Het is in Handelingen 11:26 waar de naam voor het eerst wordt genoemd, en waarschijnlijk komt dit omdat Antiochië in Syrië de plaats was waar de niet-Joodse bekeringen plaatsvinden en Grieks de hoofdtaal zou zijn geweest.

Tenzij anders aangegeven, zijn alle schriftuurlijke citaten in dit artikel afkomstig uit de Nieuwe-Wereldvertaling 2013 (NWT) - een bijbelvertaling die door de WTBTS is uitgevoerd. In Handelingen 11:26 voegt deze vertaling de interessante woorden "door goddelijke voorzienigheid" toe. Ze erkennen dat dit niet de orthodoxe vertaling is en leggen het uit in het Proclaimers boek.[15] De meeste vertalingen hebben niet "door goddelijke voorzienigheid", maar werden eenvoudig "christenen genoemd".

De NWT neemt het Griekse woord over chermatiz en gebruikt de secundaire betekenis zoals van toepassing in deze context, vandaar "goddelijke voorzienigheid". De NWT-vertaling van het Nieuwe Testament zou begin jaren vijftig voltooid zijn. Wat betekent dit?

Als de orthodoxe vertalingen worden gebruikt met de term "werden christenen genoemd", zijn er drie mogelijkheden met betrekking tot de oorsprong van de term.

 1. De lokale bevolking gebruikte de naam als een denigrerende term voor de aanhangers van de nieuwe religie.
 2. De gelovigen in de plaatselijke gemeente hebben de term bedacht om zichzelf te identificeren.
 3. Het was door "goddelijke voorzienigheid".

De NWT geeft, door zijn vertaalkeuze, korting op de eerste twee opties. Dit betekent dat de term "christen" de beslissing is van God om de volgelingen van zijn Zoon te identificeren, vandaar vastgelegd door goddelijke inspiratie door Lucas.

De meest opvallende punten zijn:

 1. De Bijbel wordt door alle christelijke denominaties aanvaard als een progressieve openbaring van de wil, het doel en het plan van de Almachtige God. Dit vereist een lezing van elk Schriftgedeelte in context en om conclusies te trekken op basis van die context en het bereikte stadium van openbaring.
 2. De naam Jehovah's Getuigen is gekozen uit Jesaja 43: 10-12. Dit schriftgedeelte gaat over hoe Jehovah zijn opperste Godheid demonstreert in tegenstelling tot de valse goden van de omringende natiën, en hij roept de Israëlitische natie op om in zijn omgang met hen te getuigen van zijn Godheid. De naam van de natie werd niet veranderd en zij waren getuigen van zijn grote heilsprestaties die hij door die natie had bereikt. De Israëlieten namen dat gedeelte van de Schrift nooit als een naam om bekend bij te staan. Die passage is rond 750 vGT geschreven.
 3. Het Nieuwe Testament openbaart Jezus als de Messias (Christus, in het Grieks - beide woorden betekenen gezalfde), degene die centraal staat in alle profetieën in het Oude Testament. (Zie Handelingen 10:43 en 2 Korintiërs 1:20.) De vraag rijst: wat wordt er van christenen verwacht in dit stadium van Gods openbaring?
 4. Er wordt een nieuwe naam gegeven, christen, en op basis van de NWT-bijbel is het duidelijk dat de naam christen door God is gegeven. Deze naam identificeert allen die zijn Zoon Jezus aanvaarden en zich eraan onderwerpen. Dit maakt duidelijk deel uit van de nieuwe openbaring zoals getoond in Filippenzen 2: 9-11:'Om deze reden verhief God hem tot een superieure positie en gaf hem vriendelijk de naam die boven elke andere naam staat, zodat in de naam van Jezus elke knie zou buigen - van degenen in de hemel en degenen op aarde en degenen onder de grond - en elke tong zou openlijk moeten erkennen dat Jezus Christus Heer is tot eer van God de Vader. "
 5. De WTBTS beweert dat alleen de Bijbel het geïnspireerde woord van God is. Hun leringen kunnen in de loop van de tijd worden aangepast, verduidelijkt en veranderd.[16] Daarnaast is er een ooggetuigenverslag van AH Macmillan[17] als volgt:

  Toen hij achtentachtig jaar oud was, woonde AH Macmillan de „Fruitage of the Spirit” -vergadering van Jehovah's Getuigen in dezelfde stad bij. Daar maakte broeder Macmillan op 1 augustus 1964 de volgende interessante opmerkingen over hoe het aannemen van die naam tot stand kwam:
  “Het was mijn voorrecht om in 1931 hier in Columbus te zijn toen we het kregen. . . de nieuwe titel of naam. . . Ik was een van de vijf die een opmerking zouden maken over wat we dachten van het idee om die naam te accepteren, en ik vertelde hen dit kort: ik vond het een geweldig idee omdat die titel daar de wereld vertelde wat we aan het doen waren en wat onze zaken waren. Hiervoor werden we Bijbelonderzoekers genoemd. Waarom? Omdat dat is wat we waren. En toen andere naties met ons begonnen te studeren, werden we Internationale Bijbelonderzoekers genoemd. Maar nu zijn we getuigen van Jehovah God, en die titel daar vertelt het publiek precies wat we zijn en wat we doen. . . . "„In feite was het God Almachtig, geloof ik, die daartoe leidde, want broeder Rutherford vertelde me zelf dat hij op een avond wakker werd toen hij zich voorbereidde op dat congres en hij zei: 'Wat heb ik in vredesnaam voorgesteld om een ​​internationale conventie voor als ik geen speciale toespraak of boodschap voor ze heb? Waarom breng je ze allemaal hierheen? ' En toen begon hij erover na te denken, en Jesaja 43 kwam in hem op. Hij stond om twee uur 's ochtends op en schreef in steno, aan zijn eigen bureau, een schets van de toespraak die hij ging houden over het Koninkrijk, de hoop van de wereld en over de nieuwe naam. En alles wat toen door hem werd uitgesproken, werd die avond of die ochtend om twee uur voorbereid. En ik twijfel er niet aan - toen noch nu - dat de Heer hem daarin heeft geleid, en dat is de naam die Jehovah wil dat we dragen en we zijn er heel blij mee en heel blij dat we die hebben. "[18]

Het is duidelijk dat dit een stressvolle tijd was voor de voorzitter van de WTBTS en hij voelde dat hij een nieuw bericht nodig had. Op basis daarvan komt hij tot de conclusie dat er een nieuwe naam nodig is om deze groep Bijbelstudenten te onderscheiden van andere Bijbelstudiegroepen en denominaties. Het is duidelijk gebaseerd op menselijk denken en er is geen bewijs voor goddelijke voorzienigheid.

Bovendien doet zich een uitdaging voor wanneer het geïnspireerde verslag dat door Lukas is geschreven één naam geeft, maar ongeveer 1,950 jaar later geeft een mens een nieuwe naam. Twintig jaar later vertalen de WTBTS Handelingen 11:26 en erkennen dat het door "Goddelijke Voorzienigheid" was. Op dit punt wordt de tegenspraak tussen de nieuwe naam en de Schrift heel duidelijk. Moet iemand het geïnspireerde bijbelse verslag aanvaarden dat verder wordt versterkt door de NWT-vertaling, of de leiding volgen van een man die geen aanspraak maakt op goddelijke inspiratie?

Ten slotte is het in het Nieuwe Testament duidelijk dat christenen geroepen zijn om niet van Jehovah maar van Jezus te getuigen. Zie Jezus eigen woorden in Handelingen 1: 8 die luidt:

"Maar u zult kracht ontvangen wanneer de heilige geest op u komt, en u zult getuigen van mij zijn in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, en in het verste deel van de aarde." Zie ook Openbaring 19:10 - “Daarop viel ik voor zijn voeten neer om hem te aanbidden. Maar hij vertelt me: “Pas op! Doe dat niet! Ik ben slechts een medeslaaf van jou en van je broeders die het werk hebben om over Jezus te getuigen. God aanbidden! Want het getuigenis aangaande Jezus inspireert tot profetie. ""

Christenen stonden nooit bekend als 'Jezus' Getuigen ', hoewel ze getuigenis aflegden van zijn offerdood en opstanding.

Dit alles leidt tot de vraag: hoe kunnen christenen zich onderscheiden als ze niet gebaseerd zijn op namen als Katholiek, Baptist, Quaker, Jehovah's Getuigen, et cetera?

Een christen identificeren

Een christen is iemand die van binnenuit getransformeerd is (houding en denken) maar herkenbaar is aan externe (gedrags) handelingen. Om dit duidelijk te maken, kan een reeks nieuwtestamentische geschriften helpen. Laten we er een paar bekijken, ze zijn allemaal afkomstig uit de NWT 2013-editie.

Matthew 5: 14-16: “Jij bent het licht van de wereld. Een stad kan niet worden verborgen als deze op een berg ligt. Mensen steken een lamp aan en plaatsen hem, niet onder een mand, maar op de kandelaar, en hij schijnt op iedereen in huis. Laat evenzo uw licht voor de mensen schijnen, zodat zij uw voortreffelijke werken mogen zien en uw Vader, die in de hemelen is, heerlijkheid kunnen geven. "

In de Bergrede zegt Jezus duidelijk dat zijn discipelen als licht zouden schijnen. Dit licht is een weerspiegeling van Jezus 'eigen licht, zoals vermeld in Johannes 8:12. Dit licht bestaat uit meer dan woorden; het bevat fijne werken. Het christelijk geloof is een boodschap die moet worden aangetoond door middel van daden. Een christen bedoelt dus een volgeling van Jezus en dat is een voldoende aanduiding. Er hoeft niets meer te worden toegevoegd.

John 13:15: "Want ik heb het patroon voor je bepaald, dat jij, net zoals ik dat bij jou deed, ook zou moeten doen. " Jezus heeft zojuist het belang van nederigheid laten zien door de voeten van zijn discipelen te wassen. Hij stelt duidelijk dat hij een patroon uitzet.

John 13: 34-35: 'Ik geef jullie een nieuw gebod, dat jullie elkaar liefhebben; net zoals ik van je heb gehouden, heb je ook elkaar lief. Hierdoor zullen allen weten dat u mijn discipelen bent - als u liefde onder elkaar hebt. " Jezus volgt het patroon door een gebod te geven. Het Griekse woord voor liefde is agape en vereist dat de geest en de emotie erbij betrokken zijn. Het is gebaseerd op principe. Het roept een persoon op om het onbeminde lief te hebben.

Jakobus 1:27: "De vorm van aanbidding die schoon en onbevlekte vanuit het standpunt van onze God en Vader is dit: om te kijken na wezen en weduwen in hun verdrukking, en om zich te houden zonder spot uit de hele wereld." Jakobus, de halfbroer van Jezus, benadrukt de noodzaak van mededogen, barmhartigheid, vriendelijkheid en ook om afgescheiden te blijven van de wereld. Jezus bad voor deze scheiding van de wereld in Johannes hoofdstuk 17.

Efeziërs 4: 22-24: “U werd geleerd de oude persoonlijkheid weg te doen die overeenkomt met uw vroegere gedrag en die wordt gecorrumpeerd volgens haar bedrieglijke verlangens. En je moet doorgaan om nieuw gemaakt te worden in je dominante mentale houding, en je moet de nieuwe persoonlijkheid aandoen die is geschapen volgens Gods wil in ware gerechtigheid en loyaliteit. " Dit vereist dat alle christenen de nieuwe persoon aantrekken die naar het beeld van Jezus is geschapen. De vrucht van deze geest wordt gezien in Galaten 5: 22-23: 'Aan de andere kant is de vrucht van de geest liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtaardigheid, zelfbeheersing. Tegen zulke dingen is er geen wet. " Deze komen tot uiting in het leven van een christen.

2 Korinthiërs 5: 20-21: “Daarom zijn wij ambassadeurs die de plaats innemen van Christus, alsof God via ons een oproep doet. Als plaatsvervangers van Christus smeken wij: "Wordt met God verzoend." Degene die de zonde niet kende, heeft hij tot zonde voor ons gemaakt, zodat wij door middel van hem God's gerechtigheid zouden worden. " Christenen krijgen een bediening om mensen uit te nodigen een relatie met de Vader aan te gaan. Dit houdt ook verband met de instructies van Jezus in Mattheüs 28: 19-20: "Ga daarom en maak discipelen van mensen uit alle natiën, hen doopend in de naam van de Vader en van de Zoon en van de heilige geest, en leer hen onderhouden alles wat ik u geboden heb. En kijk! Ik ben bij je alle dagen tot het besluit van het samenstel van dingen. " Alle christenen hebben de verantwoordelijkheid om deze geweldige boodschap te delen.

Hoe dit bericht wordt gedeeld, wordt het volgende artikel; en nog een, zal eens kijken wat de boodschap is die christenen dienen te prediken?

Jezus verving het Pascha dat door de joden werd gevierd door een herdenking van zijn dood en gaf instructies. Dit gebeurt eenmaal per jaar op 14th dag in de Joodse maand Nisan. Van alle christenen wordt verwacht dat ze van het brood en de wijn eten.

'Ook nam hij een brood, dankte het, brak het en gaf het hun met de woorden:' Dit betekent mijn lichaam, dat voor jullie moet worden gegeven. Blijf dit doen ter nagedachtenis aan mij. " Ook deed hij hetzelfde met de beker nadat ze het avondeten hadden gegeten, en zei: "Deze beker betekent het nieuwe verbond krachtens mijn bloed, dat ten behoeve van u zal worden uitgegoten." " (Luke 22: 19-20)

Ten slotte verklaarde Jezus in de Bergrede duidelijk dat er ware en valse christenen zouden zijn en het onderscheidende punt was niet een naam maar hun daden. Matteüs 7: 21-23: 'Niet iedereen die tegen mij zegt:' Heer, Heer ', zal het Koninkrijk der hemelen binnengaan, maar alleen degene die de wil doet van mijn Vader die in de hemelen is. 22 Velen zullen op die dag tegen mij zeggen: 'Heer, Heer, hebben wij niet in uw naam geprofeteerd en in uw naam demonen uitgeworpen en in uw naam vele krachtige werken verricht?' 23 En dan zal ik tegen hen zeggen: 'Ik heb je nooit gekend! Ga bij mij weg, jullie werkers van wetteloosheid! ''

Kortom, een naam is belangrijk en moet worden gekoesterd. Er zijn ambities, identiteit, relaties en een toekomst aan verbonden. Er is geen betere naam om geïdentificeerd te worden dan degene die aan Jezus is gekoppeld:  Christelijk. Als Jezus en zijn Vader eenmaal een leven hebben gekregen, is het de verantwoordelijkheid van het individu om het voorrecht na te komen om zo'n heerlijke naam te dragen en deel uit te maken van dat eeuwige gezin. Er is geen andere naam nodig.

_______________________________________________________________________

[1] De auteur is Cyril M. Harris en ik heb een paperback uit 2001.

[2] http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1573380/Doing-a-Ratner-and-other-famous-gaffes.html

[3] http://www.computerworld.com/article/2518626/apple-mac/how-to-solve-the-iphone-4-antenna-problem.html

[4] http://www.aish.com/jw/s/Judaism–the-Power-of-Names.html

[5] De term sola scriptura is van de Latijnse taal en betekent "alleen de Schrift" of "alleen de Schrift". Het bestaat uit de woorden sola, wat "alleen" betekent, en schriftuur, verwijzend naar de Bijbel. sola scriptura werd populair tijdens de protestantse Reformatie als reactie op een aantal praktijken van de rooms-katholieke kerk.

[6] https://www.catholic.com/tract/what-catholic-means

[7] Zie HELPS Word-Studies en Strong's referentie 1577 op ekklesia

[8] http://www.thefreedictionary.com/Baptist

[9] George Fox: An Autobiography (George Fox's Journal) 1694

[10] Margery Post Abbott; et al. (2003). Historisch woordenboek van de Vrienden (Quakers). p. xxxi.

[11] Tenzij anders vermeld, zijn alle bijbelverzen afkomstig uit de New World Translation 2013 Edition. Aangezien een aanzienlijk deel van het artikel de hedendaagse denominatie van Jehovah's Getuigen bespreekt, is het niet meer dan redelijk om hun voorkeursvertaling te gebruiken

[12] Jehovah's Getuigen hebben verschillende boeken over hun interne geschiedenis gepubliceerd. Ik heb ervoor gekozen om Jehovah's Getuigen - Verkondigers van Gods koninkrijk 1993 te gebruiken. Het moet niet worden gezien als een onbevooroordeelde vertelling van de geschiedenis.

[13] Jehovah's Getuigen-Proclaimers van Gods Koninkrijk, hoofdstuk 11: 'Hoe we bekend kwamen te staan ​​als Jehovah's Getuigen', pagina 151.

[14] Handelingen 9: 15

[15] Jehovah's Getuigen - Verkondigers van Gods koninkrijk hfst. 11 pagina's 149-150. Tegen 44 GT of niet lang daarna begonnen getrouwe volgelingen van Jezus Christus bekend te staan ​​als christenen. Sommigen beweren dat het buitenstaanders waren die hen christenen noemden, op een denigrerende manier. Een aantal bijbelse lexicografen en commentatoren stellen echter dat een werkwoord dat in Handelingen 11:26 wordt gebruikt, goddelijke leiding of openbaring impliceert. In de Nieuwe-Wereldvertaling staat dan ook: "Het was voor het eerst in Antiochië dat de discipelen door goddelijke voorzienigheid christenen werden genoemd." (Vergelijkbare weergaven zijn te vinden in Robert Young's Literal Translation of the Holy Bible, Revised Edition, van 1898; The Simple English Bible, van 1981; en Hugo McCord's New Testament, van 1988.) Rond 58 GT was de naam Christian goed- zelfs bekend bij Romeinse functionarissen. - Handelingen 26:28.

[16]w17 1 / 15 p. 26 par. 12 Wie leidt Gods volk in deze tijd?  Het Besturende Lichaam is noch geïnspireerd, noch onfeilbaar. Daarom kan het fouten maken in leerstellige kwesties of in organisatorische richting. In feite bevat de Index van Wachttoren-publicaties de titel „Geloofsovertuigingen verduidelijkt”, die een opsomming geeft van aanpassingen in ons schriftuurlijke begrip sinds 1870. Jezus vertelde ons natuurlijk niet dat zijn getrouwe slaaf volmaakt geestelijk voedsel zou produceren. Dus hoe kunnen we Jezus 'vraag beantwoorden: "Wie is werkelijk de getrouwe en beleidvolle slaaf?" (Matth. 24:45) Welk bewijs is er dat het Besturende Lichaam die rol vervult? Laten we eens kijken naar dezelfde drie factoren die het besturende lichaam in de eerste eeuw bestuurden

[17] Directeur van WTBTS sinds 1917.

[18] Jaarboek van Jehovah's Getuigen 1975 blz. 149-151

Eleasar

JW al meer dan 20 jaar. Onlangs afgetreden als ouderling. Alleen Gods woord is waarheid en we kunnen niet meer gebruiken, we zijn in de waarheid. Eleasar betekent "God heeft geholpen" en ik ben vol dankbaarheid.
  13
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x