Een van onze lezers heeft me onlangs een e-mail gestuurd met een interessante vraag:

Hallo, ik ben geïnteresseerd in een discussie over Handelingen 11: 13-14 waar Peter de gebeurtenissen vertelt van zijn ontmoeting met Cornelius.

In vers 13b en 14 citeert Petrus de woorden van de engel tot Cornelius: "Zend mannen naar Joppe en roep Simon op, die Petrus wordt genoemd, en hij zal je dingen vertellen waardoor jij en je hele gezin gered kunnen worden."

Zoals ik het Griekse woord begrijp σωθήσῃ wordt weergegeven als "wil" in de Kingdom Interlinear, maar in de NWT wordt het weergegeven als "kan".

Droeg de engel het idee over dat het horen van alles van Petrus door middel van gered worden een wisselvallige aangelegenheid is, alsof het geloven in de naam van Jezus hen “kan” redden? Was de engel onzeker?

Zo nee, waarom maakt de NWT het Engels dan het Koninkrijksinterlinear?

Kijkend naar Handelingen 16: 31 die de NWT weergeeft, σωθήσῃ als "zal".

"Ze zeiden:" Geloof in de Heer Jezus, en je zult gered worden, jij en je gezin. "

De cipier vraagt ​​wat moet ik doen om gered te worden? Het lijkt erop dat de mannen, Paulus en Silas duidelijker waren dan de engel over de middelen waarmee mensen gered moeten worden. 

De schrijver is niet lichtzinnig in zijn opmerkingen over de woorden van de engel zoals weergegeven door de NWT. De werkwoordsvorm voor de Griekse infinitief Sozo ("Opslaan") die in dit vers wordt gebruikt, is sōthēsē (σωθήσῃ) die op twee andere plaatsen in de Bijbel wordt gevonden: Handelingen 16:31 en Romeinen 10: 9. In elke plaats staat het in de eenvoudige toekomstige tijd en moet worden weergegeven met "zal (of zal) worden gered". Dat is hoe vrijwel elke andere vertaling het weergeeft, zoals een quick scan van de parallelle vertalingen beschikbaar via BibleHub bewijst. Daar zul je zien dat het verschijnt als "zal worden gered", 16 keer, "zal worden gered" of "zal worden gered", elk 5 keer, en "kan worden gered" eenmaal. Geen enkele vertaling in die lijst geeft het weer als "kan worden opgeslagen".

vertalen σωθήσῃ als "kan worden gered" verplaatst het van de eenvoudige toekomstige werkwoordsvorm naar a conjunctieve modus. De engel zegt dus niet langer gewoon wat er in de toekomst zal gebeuren, maar geeft eerder zijn (of Gods) gemoedstoestand over de kwestie door. Hun redding gaat van een zekerheid naar, op zijn best, een waarschijnlijkheid.

De Spaanse versie van de NWT geeft dit ook weer in de conjunctief, hoewel in het Spaans dit als een werkwoordsvorm wordt beschouwd.

“Y él te hablará las cosas por las cuales se salven tú y toda tu casa '.” (Hch 11: 14)

We zien de ondertitel zelden in het Engels, maar het is duidelijk als we zeggen: "Ik zou dat niet doen als ik jou was" en "was" vervangen door "waren" om de stemmingsverandering aan te geven.

De vraag is, waarom is de NWT met deze weergave gegaan?

Optie 1: Beter inzicht

Zou het kunnen dat de NWT-vertaalcommissie een beter inzicht heeft in het Grieks dan alle andere vertaalteams die verantwoordelijk zijn voor de vele bijbelversies die we op BibleHub hebben beoordeeld? Hadden we te maken met een van de zeer controversiële passages, zoals John 1: 1 of Philippians 2: 5-7, misschien zou een argument kunnen worden aangevoerd, maar dit lijkt hier niet het geval te zijn.

Optie 2: slechte vertaling

Zou het gewoon een simpele fout kunnen zijn, een vergissing, een slechte weergave? Mogelijk, maar aangezien het ook voorkomt in de 1984-versie van de NWT, en toch niet wordt gedupliceerd in Handelingen 16:31 en Romeinen 10: 9, moet men zich afvragen of de fout destijds is opgetreden en sindsdien nooit meer is onderzocht. Dit zou erop wijzen dat de versie van 2013 niet echt een vertaling is, maar meer een redactionele redactie.

Optie 3: Bias

Is er een pleidooi voor leerstellige vooringenomenheid? De organisatie citeert vaak uit Zefanja 2: 3 en benadrukt het "waarschijnlijk" in dat vers:

“. . Zoek gerechtigheid, zoek zachtmoedigheid. Waarschijnlijk bent u misschien verborgen op de dag van Jehovah's toorn. " (Zep 2: 3)

Samengevat

We hebben geen manier om te weten waarom dit vers wordt weergegeven zoals het is in de NWT. We zouden kunnen speculeren dat de vertalers, in overeenstemming met het JW-beleid, niet willen dat de kudde te zeker van zichzelf wordt. Per slot van rekening leert de Organisatie miljoenen mensen dat ze niet Gods kinderen zijn, en hoewel ze Armageddon kunnen overleven als ze trouw blijven aan het Besturende Lichaam en binnen de Organisatie blijven, zullen ze nog steeds onvolmaakte zondaars in de Nieuwe Wereld blijven; individuen die in de loop van duizend jaar naar perfectie zullen moeten werken. De weergave "zal worden opgeslagen" lijkt in strijd met dat concept. Desalniettemin brengt dat ons ertoe over na te denken waarom ze niet dezelfde aanvoegende wijs gebruiken in Handelingen 16:31 en Romeinen 10: 9.

Eén ding dat we met zekerheid kunnen zeggen, "kan gered worden", brengt niet de gedachte over die door de engel tot uitdrukking is gebracht zoals vastgelegd in het oorspronkelijke Grieks van Luke.

Dit onderstreept de noodzaak voor de zorgvuldige bijbelstudent om nooit uitsluitend op één vertaling te vertrouwen. In plaats daarvan kunnen we met moderne hulpmiddelen gemakkelijk elke bijbelpassage verifiëren in een breed scala aan bronnen om tot de kern van de waarheid te komen die door de oorspronkelijke schrijver is geuit. Nog een ding waarvoor we onze Heer en het harde werk van oprechte christenen moeten danken.

[easy_media_download url = ”https://beroeans.net/wp-content/uploads/2017/12/Bias-Poor-Translation-or-Better-Insigh.mp3 ″ text =” Download audio ”force_dl =” 1 ″]

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    11
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x