Videoscript

Hallo. Eric Wilson weer. Deze keer kijken we naar 1914.

Nu, 1914 is een zeer belangrijke leerstelling voor Jehovah's Getuigen. Het is een kernleer. Sommigen zijn het daar misschien niet mee eens. Er was een recente Uitkijktoren over kerndoctrines en 1914 werd niet genoemd. Zonder 1914 kan er echter geen generatieonderwijs zijn; zonder 1914 gaat het hele uitgangspunt van ons die in de laatste dagen leven uit het raam; en het belangrijkste: zonder 1914 kan er geen Besturende Lichaam zijn omdat het Besturende Lichaam zijn autoriteit ontleent aan de overtuiging dat het in 1919 door Jezus Christus als de getrouwe en beleidvolle slaaf is aangesteld. En de reden waarom ze in 1919 werden aangesteld, is gebaseerd op een andere anti-typische toepassing afkomstig van Maleachi die is afgeleid van het begin van Jezus 'heerschappij - dus als Jezus in 1914 als koning begon te regeren, gingen er bepaalde dingen door - we zullen die in een andere video bespreken - maar bepaalde dingen gingen bracht hem vervolgens ertoe Getuigen uit alle religies op aarde als zijn uitverkoren volk te kiezen en over hen een getrouwe en beleidvolle slaaf aan te stellen; en dat gebeurde in 1919 op basis van de chronologie die ons naar 1914 brengt.

Dus geen 1914… geen 1919… geen 1919… geen getrouwe en beleidvolle slaaf, geen Besturende Lichaam. Er is geen basis voor de gezagsstructuur waaronder alle Jehovah's Getuigen tegenwoordig functioneren. Zo belangrijk is deze leerstelling en degenen die het niet eens zijn met de leerstelling, zullen deze aanvallen door de begindatum aan te vechten.

Als ik nu de begindatum zeg, is de leerstelling gebaseerd op de premisse dat in 607 vGT de Israëlieten in ballingschap werden gevoerd in Babylon en Jeruzalem werd vernietigd en zo begon met 70 jaar van verwoesting en ballingschap; en ook begonnen de bestemde tijden van de natiën of de bestemde tijden van de heidenen. Dit is al het begrip dat u als Getuigen hebt, allemaal gebaseerd op de interpretatie van Nebukadnezars droom en een antitypische toepassing daarvan, want er was een typische toepassing, klaarblijkelijk of duidelijk, van wat we in de Bijbel vinden ... maar als Getuigen nemen we de standpunt dat er een anti-typische toepassing is en de zeven keren waarin Nebukadnezar krankzinnig was, zich gedroeg als een beest, de vegetatie van het veld at. Die zeven tijden komen overeen met zeven jaar van 360 dagen per jaar, voor een totaal van 2,520 dagen of jaren. Dus gerekend vanaf 607 komen we tot 1914 - specifiek oktober 1914 en dat is belangrijk - maar daar komen we in een andere video op terug, oké?

Dus als 607 het bij het verkeerde eind heeft, kunnen er vele redenen zijn waarom de toepassing van deze interpretatie kan worden aangevochten. Ik zou het daar niet mee eens zijn en ik zal je zo laten zien waarom; maar in wezen zijn er drie manieren waarop we deze leerstelling onderzoeken:

We onderzoeken het chronologisch - we onderzoeken of de startdatum geldig is.

De tweede manier is dat we het empirisch onderzoeken - met andere woorden, het is allemaal goed en wel om te zeggen dat er iets is gebeurd in 1914, maar als er geen empirisch bewijs is, is het slechts een vermoeden. Het is alsof ik zeg: "Je weet dat Jezus afgelopen juni op de troon werd gezet." Ik kan dat zeggen, maar ik moet wat bewijs leveren. Er moet dus empirisch bewijs zijn. Er moet iets zijn waarvan we zichtbaar kunnen getuigen dat ons reden geeft om te geloven dat er iets onzichtbaars in de hemel is gebeurd.

De derde manier is bijbels.

Voor zover ik kan zien, is van deze drie manieren de enige geldige manier om deze leerstelling te onderzoeken bijbels. Aangezien er echter zoveel tijd specifiek aan de eerste methode van chronologie is besteed, gaan we daar kort op ingaan; en ik zou graag willen uitleggen waarom ik denk dat dit geen geldige methode is om de geldigheid van deze doctrine te onderzoeken.

Nu zijn er veel mensen die veel tijd besteden aan het onderzoeken ervan. In feite diende een broeder in 1977 zijn onderzoek in bij het Besturende Lichaam, dat vervolgens werd afgewezen en vervolgens publiceerde hij zelf een boek met de naam Gentile Times heroverwogen. Zijn naam is Karl Olof Jonson. Het is een boek van 500 pagina's. Heel goed gedaan; wetenschappelijk; maar het is 500 pagina's! Het is veel om door te maken. Maar het uitgangspunt is, onder andere - ik zeg niet dat het hier alleen over gaat, maar dit is een van de sleutelpunten in het boek - dat alle geleerden, alle archeologen, alle mannen die hun leven eraan wijden onderzoekend naar deze dingen, na duizenden spijkerschrifttabletten te hebben bekeken, heb ik van die tabletten vastgesteld (Omdat ze het niet kunnen doen vanuit de Bijbel. De Bijbel geeft ons geen jaar waarin dit gebeurde. een koning en het jaar waarin hij diende en de ballingschap) dus op basis van wat ze in werkelijke jaren kunnen bepalen, is iedereen het erover eens dat 587 het jaar is. Dat vind je heel gemakkelijk op internet. Het staat in alle encyclopedieën. Als je naar museumexposities gaat die over Jeruzalem gaan, zul je het daar zien. Het is algemeen over eens dat 587 het jaar was waarin de Israëlieten werden verbannen. Het is ook algemeen aanvaard dat 539 het jaar is waarin Babylon werd veroverd door de Meden en de Perzen. Getuigen zeggen: 'Ja, 539 is het jaar.'

We zijn het dus met de experts over 539 eens, omdat we geen andere manier hebben om het te weten. We moeten naar de wereld gaan, naar de experts, om erachter te komen in welk jaar Babylon werd veroverd door de Meden en de Perzen. Maar als het om 587 gaat, ontkennen we de experts. Waarom doen we dat?

Omdat de Bijbel zegt dat ze 70 jaar tot slaaf waren gemaakt en dat is onze interpretatie ervan. Dus de Bijbel kan niet verkeerd zijn. Dus daarom moeten de experts het bij het verkeerde eind hebben. We kiezen een datum, zeggen dat dit de juiste datum is, en dan gooien we de andere datum weg. We hadden net zo goed kunnen - en waarschijnlijk zou het voor ons gunstiger zijn geweest, zoals we in de volgende video zullen zien - om 587 te hebben uitgekozen en 539 weg te gooien, en te zeggen dat dat verkeerd is, het was 519 toen de Babyloniërs werden veroverd door de Meden. en Perzen, maar dat hebben we niet gedaan. We bleven bij 607, oké? Dus waarom is dat niet geldig? Het is niet geldig omdat Jehovah's Getuigen erg goed zijn in het verplaatsen van de doelpalen.

We geloofden bijvoorbeeld altijd dat 1874 het begin was van de tegenwoordigheid van Christus. Pas toen ... ik denk dat het 1930 was - ik zal kijken of ik een citaat voor je kan krijgen - dat we dat veranderden en zeiden: 'Oké, oh, het is niet 1874 dat Christus' aanwezigheid als koning onzichtbaar begon in de hemelen, het was 1914. Wij geloofden toen ook dat 1914 het begin was van de Grote Verdrukking, en we bleven dat geloven tot 1969. Ik herinner me dat ik op de districtsconferentie was toen dat werd onthuld; dat 1914 niet het begin was van de Grote Verdrukking. Het verraste me, want ik had nooit gedacht dat het zo was, maar blijkbaar was dat ons begrip en was dat zo geweest voor… oh, dat zou het ongeveer 90 jaar maken.

We hebben ook de doelpalen verplaatst ten opzichte van de generatie. In de jaren 60 zou de generatie mensen zijn die in 1914 volwassen waren; toen werden het tieners; toen werden het kinderen van slechts 10 jaar; ten slotte werden het baby's. We bleven de doelpalen verplaatsen en nu hebben we ze zo ver verplaatst dat je, om deel uit te maken van de generatie, alleen gezalfd hoeft te zijn en gezalfd was ten tijde van iemand anders die op dat moment leefde. Dus ook al woonde je in de buurt van die jaren nergens, je maakt deel uit van de generatie. De doelpalen zijn weer opgeschoven. Dus we zouden hier hetzelfde mee kunnen doen. Het zou zo gemakkelijk zijn. We zouden kunnen zeggen: "Weet je, je hebt gelijk! 587 is toen ze werden verbannen, maar dat verandert niets. " Maar we zouden het waarschijnlijk op deze manier doen ... we zouden waarschijnlijk zeggen: "Anderen dachten ..." of "Sommigen hebben gedacht ...." We doen het meestal op die manier. Soms gebruiken we gewoon de passieve tijd: "Er werd gedacht ..." Nogmaals, niemand neemt er de schuld voor. Het is gewoon iets dat in het verleden is gebeurd, maar nu corrigeren we het. En we zouden de profetie in Jeremia gebruiken, waar de 70 jaar wordt genoemd. Dat komt uit Jeremia 25:11, 12 en er staat:

“En al dit land zal tot ruïnes worden gereduceerd en een voorwerp van verschrikking worden, en deze naties zullen de koning van Babylon 70 jaar moeten dienen. 12Maar wanneer 70 jaar zijn vervuld, zal ik de koning van Babylon en die natie aanspreken op hun fout, 'verklaart Jehovah', en ik zal het land van de Chaldeeën voor altijd een woestenij maken. '

Oké, dus je ziet hoe gemakkelijk het zou zijn? Ze zouden kunnen zeggen dat het eigenlijk zegt dat ze dat zouden doen dienen de koning van Babylon. Dus die dienst begon toen Jojachin, de koning van Israël, werd veroverd door de Babyloniërs en een vazalkoning werd en hen vervolgens moest dienen; en natuurlijk was het ook een eerste ballingschap. De koning van Babylon nam de intelligencia - de beste en de slimste, inclusief Daniël en zijn drie metgezellen Sadrach, Mesach en Abednego - hij nam ze mee naar Babylon, zodat ze de koning van Babylon dienden vanaf 607, maar ze werden niet verbannen in de tweede ballingschap, degene die de stad verwoestte en iedereen meenam, tot 587, wat alle archeologen zeggen - dus we zijn goed met archeologie, en we mogen nog steeds onze datum houden, 607.

Weet je, de redenering is eigenlijk best wel degelijk, want de Bijbel zegt dat het land een verwoeste plaats moet worden, maar het verbindt de verwoesting van de plaats niet met de 70 jaar. Er staat dat de naties de koning van Babylon deze zeventig jaar zullen dienen, zelfs niet alleen Israël, de omringende naties, omdat Babylon in die tijd alle omringende naties veroverde. Dus de verwoesting heeft geen betrekking op de 70 jaar, zouden ze kunnen zeggen, maar alleen op de dienstbaarheid. En ze konden zelfs de redenering gebruiken die in het volgende vers wordt gevonden, dat zegt dat de koning van Babylon en de natie ter verantwoording zouden worden geroepen, en dat God het tot een verlaten woestenij zou maken. Welnu, ze werden ter verantwoording geroepen in 539 en toch bestond meer dan vijf eeuwen later nog steeds Babylon. Peter was op een gegeven moment in Babylon. In feite bleef Babylon daarna honderden jaren bestaan. Pas enige tijd daarna werd het eindelijk een verlaten woestenij. Dus Gods woorden werden vervuld. Ze werden ter verantwoording geroepen en het land werd verwoest - maar niet tegelijkertijd. Evenzo dienden ze de koning van Babylon 70 jaar lang en werd het land Israël een verlaten woestenij, maar de twee dingen hoeven niet precies samen te vallen om de woorden van Jeremia te laten uitkomen.

Zie je, het probleem met het uitdagen van de datum is dat zelfs als je succes hebt, ze precies kunnen doen wat ik heb uitgelegd: de datum verplaatsen. Het uitgangspunt is dat de leerstelling geldig is en de datum niet klopt; en dat is het hele probleem met het uitdagen van de datum: we moeten aannemen dat de leerstelling geldig is.

Het is alsof ik zeg: 'Ik weet niet precies wanneer ik me liet dopen. Ik weet dat het 1963 was en ik weet dat het op de Internationale Conventie in New York was ... eh ... maar ik kan me niet herinneren of het vrijdag of zaterdag was of zelfs maar de maand. ' Dus ik kon het opzoeken in de Uitkijktoren en ontdek wanneer die vergadering was, maar ik weet nog steeds niet precies op welke dag van die vergadering de doop was. Ik zou kunnen denken dat het zaterdag was (waarvan ik denk dat het 13 juli was) en dan zou iemand anders kunnen zeggen: 'Nee, nee, ik denk dat het vrijdag was ... Ik denk dat het vrijdag was dat ze gedoopt waren.'

We konden dus heen en weer discussiëren over de datum, maar we betwisten geen van beiden dat ik gedoopt ben. Maar als ik tijdens dat dispuut zeg: 'Trouwens, ik ben nooit gedoopt.' Mijn vriend keek me aan en zei: 'Waarom hebben we het dan over dates? Dat is niet logisch.'

Ziet u, als de leer van 1914 een valse leer is, maakt het niet uit dat we toevallig op de juiste datum voor het een of ander terechtkomen. Het maakt niet uit, want de leerstelling is niet geldig, dus dat is het probleem bij het onderzoeken van de chronologie ervan.

In onze volgende video zullen we kijken naar het empirische bewijs dat ons een beetje meer vlees geeft, maar de echte manier zou in onze derde video zijn als we kijken naar de leerstellige basis in de Bijbel. Voorlopig laat ik je met die gedachte achter. Mijn naam is Eric Wilson. Bedankt voor het kijken.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    20
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x