________________________________

Dit is de derde video in onze serie over 1914 en de zesde in onze YouTube-kanaaldiscussie over Ware aanbidding identificeren. Ik koos ervoor om het niet "Identificeren van ware religie" te noemen, omdat ik me nu realiseer dat religie gedoemd is om uiteindelijk leugens te leren, omdat religie van mensen is. Maar aanbidding van God kan op Gods manier worden gedaan, en dat kan ook waar zijn, hoewel dit nog steeds zeldzaam is.

Voor degenen die het geschreven woord verkiezen boven een videopresentatie, voeg ik een begeleidend artikel toe aan elke video die ik publiceer (en zal dat blijven doen). Ik heb het idee verlaten om een ​​woordelijk script van de video te publiceren, omdat het onbewerkte gesproken woord niet zo goed overkomt in druk. (Te veel ‘zo’ en ‘wel’ aan het begin van zinnen bijvoorbeeld.) Niettemin volgt het artikel het verloop van de video.

Het schriftuurlijke bewijs onderzoeken

In deze video gaan we kijken naar het schriftuurlijke bewijs voor de leer van Jehovah's Getuigen (JW) dat Jezus in 1914 onzichtbaar in de hemel op de troon werd gezet en sindsdien over de aarde regeert.

Deze leerstelling is zo belangrijk voor Jehovah's Getuigen dat het moeilijk voor te stellen is dat de Organisatie er zonder zou zijn. De kern van het JW-geloof is bijvoorbeeld de gedachte dat we ons in de laatste dagen bevinden, en dat de laatste dagen in 1914 begonnen, en dat de toen levende generatie het einde van dit samenstel van dingen zal meemaken. Daarnaast is er het geloof dat het Besturende Lichaam in 1919 door Jezus werd aangesteld om de getrouwe en beleidvolle slaaf te zijn, het kanaal waardoor God met zijn kudde op aarde communiceert. Als 1914 niet gebeurde - dat wil zeggen, als Jezus in 1914 niet als de Messiaanse Koning op de troon werd gezet - dan is er geen grond om aan te nemen dat hij vijf jaar later, na zijn inspectie van zijn huis, de christelijke gemeente, op de een groep bijbelstudenten die Jehovah's Getuigen werden. Dus, in een zin: geen 1914, geen 1919; geen 1919, geen aanstelling van het Besturende Lichaam als de getrouwe en beleidvolle slaaf. Het Besturende Lichaam verliest zijn goddelijke aanstelling en elke aanspraak op Gods aangewezen communicatiekanaal. Zo belangrijk is 1914.

Laten we onze overweging beginnen door exegetisch naar de schriftuurlijke basis voor deze leerstelling te kijken. Met andere woorden, we laten de Bijbel zichzelf interpreteren. De profetie in kwestie wordt gevonden in Daniël hoofdstuk 4, het hele hoofdstuk; maar eerst een beetje historische achtergrond.

Nebukadnezar, de koning van Babylon, had gedaan wat geen koning vóór hem ooit had bereikt. Hij had Israël veroverd, zijn hoofdstad en zijn tempel verwoest en alle mensen uit het land verwijderd. De heerser van de vorige wereldmacht, Sanherib, had gefaald in zijn poging Jeruzalem te veroveren toen Jehovah een engel zond om zijn leger te vernietigen en hem met de staart tussen zijn benen naar huis terug te sturen, waar hij werd vermoord. Nebukadnezar was dus erg trots op zichzelf. Hij moest een paar paaltjes naar beneden worden gehaald. Bijgevolg kreeg hij verontrustende visioenen van de nacht. Geen van de Babylonische priesters kon ze uitleggen, dus zijn eerste vernedering kwam toen hij een beroep moest doen op een lid van de tot slaaf gemaakte joden om de uitleg te krijgen. Onze discussie begint met een beschrijving van het visioen aan Daniël.

“In de visioenen van mijn hoofd terwijl ik op mijn bed lag, zag ik een boom in het midden van de aarde, en zijn hoogte was enorm. 11 De boom groeide en werd sterk, en de top bereikte de hemel en het was zichtbaar voor de uiteinden van de hele aarde. 12 Het gebladerte was mooi en de vrucht was overvloedig en er was voedsel voor iedereen. Daaronder zouden de beesten van het veld schaduw zoeken, en op zijn takken zouden de vogels van de hemel wonen, en alle schepselen zouden ervan eten. 13 '' Terwijl ik de visioenen van mijn hoofd zag terwijl ik op mijn bed lag, zag ik een wachter, een heilige, uit de hemel neerdalen. 14 Hij riep luid: 'Hak de boom om, snijd de takken af, schud de bladeren eraf en strooi de vruchten! Laat de beesten eronder vluchten en de vogels van zijn takken. 15 Maar laat de stronk met zijn wortels in de grond, met een band van ijzer en koper, tussen het gras van het veld. Laat het nat worden met de dauw van de hemel, en laat zijn deel zijn met de dieren onder de vegetatie van de aarde. 16 Laat zijn hart worden veranderd van dat van een mens, en laat het het hart van een beest krijgen, en laat het zeven keer voorbijgaan. 17 Dit is door het besluit van de wachters, en het verzoek is door het woord van de heiligen, zodat de mensen die leven, weten dat de Allerhoogste Heerser is in het koninkrijk van de mensheid en dat hij het geeft aan wie hij maar wil, en hij maakt er zelfs de laagste van mannen over. ”(Daniel 4: 10-17)

Dus alleen kijkend naar wat de Bijbel zelf zegt, wat is het doel van deze profetische uitspraak over de koning?

"Dat de levende mensen mogen weten dat de Allerhoogste de heerser is in het koninkrijk der hemelen en dat hij het geeft aan wie hij maar wil". (Daniël 4:17)

Met andere woorden, wat Jehovah zegt is: “Denk je dat je iets Nebukadnezar bent, omdat je Mijn volk hebt overwonnen? Ik laat je mijn volk veroveren! Je was maar een stuk gereedschap in mijn handen. Ze moesten worden gedisciplineerd, en ik heb je gebruikt. Maar ik kan je ook uitschakelen; en ik kan je er weer bovenop zetten, als ik dat wil. Alles wat ik wil, kan ik doen. "

Jehovah laat deze man precies zien wie hij is en waar hij staat in het plan der dingen. Hij is slechts een pion in de machtige handen van God.

Hoe en wanneer worden deze woorden volgens de Bijbel vervuld?

In vers 20 zegt Daniel: "De boom ... u bent het, o Koning, omdat u groot bent geworden en sterk bent geworden, en uw grootsheid is gegroeid en tot in de hemel reikt, en uw heerschappij tot aan het einde van de aarde."

Dus wie is de boom? Het is de koning. Het is Nebukadnezar. Is er nog iemand? Zegt Daniel dat er een secundaire vervulling is? Is er nog een koning? Nee. Er is maar één vervulling.

De profetie werd een jaar later vervuld.

Twaalf maanden later hij liep op het dak van het koninklijk paleis van Babylon. 30 De koning zei: "Is dit niet Babylon de Grote dat ik zelf voor het koninklijk huis heb gebouwd op eigen kracht en macht en voor de glorie van mijn majesteit?" 31 Terwijl het woord nog in de mond van de koning was, een stem kwam uit de hemel neer: 'Er wordt tegen u gezegd, o koning Nebukadnezar:' Het koninkrijk is van u weggegaan, 32 en van de mensheid wordt u verdreven. Met de beesten van het veld zal je woning zijn, en je zult vegetatie krijgen om te eten, net als stieren, en zeven keer zal je passeren, totdat je weet dat de Allerhoogste Heerser is in het koninkrijk van de mensheid en dat hij het schenkt aan wie hij maar wil. '”33 Op dat moment werd het woord op Nebukadnezar vervuld. Hij werd van de mensheid verdreven en hij begon vegetatie te eten net als stieren, en zijn lichaam werd nat van de dauw van de hemel, totdat zijn haar lang groeide net als de veren van adelaars en zijn nagels waren als vogelklauwen. (Daniel 4: 29-33)

Getuigen beweren dat deze zeven tijden zeven letterlijke jaren vertegenwoordigen waarin de koning gek werd. Is er een basis voor dat geloof? De Bijbel zegt het niet. Het Hebreeuwse woord, iddan, betekent "moment, situatie, tijd, tijden." Sommigen suggereren dat het kan verwijzen naar seizoenen, maar het kan ook betrekking hebben op jaren. Het boek Daniël is niet specifiek. Als het hier verwijst naar zeven jaar, welk type jaar dan? Een maanjaar, een zonnejaar of een profetisch jaar? Er zit te veel vaagheid in dit verslag om dogmatisch te worden. En is het echt belangrijk voor de vervulling van de profetie? Waar het om gaat, is dat het een periode was die voldoende was voor Nebukadnezar om de macht en het gezag van God te begrijpen. Als het seizoenen betreft, hebben we het over minder dan twee jaar, wat voldoende tijd is voor iemands haar om de lengte van adelaarsveren te laten groeien: 15 tot 18 inch.

De tweede vervulling was het herstel van Nebukadnezars koningschap:

“Aan het einde van die tijd keek ik, Nebukadnezar, op naar de hemel en mijn begrip keerde naar mij terug; en ik loofde de Allerhoogste en aan Degene die eeuwig leefde, gaf ik lof en glorie, omdat zijn heerschappij een eeuwige heerschappij is en zijn koninkrijk voor generatie op generatie is. 35 Alle inwoners van de aarde worden als niets beschouwd en hij doet naar zijn eigen wil onder het leger van de hemel en de bewoners van de aarde. En er is niemand die hem kan hinderen of tegen hem kan zeggen: 'Wat heb je gedaan?' (Daniel 4: 34, 35)

"Nu, ik, Nebukadnezar, prijs en verheerlijk en verheerlijk de Koning der hemelen, omdat al zijn werken waarheid zijn en zijn wegen rechtvaardig zijn, en omdat hij in staat is om degenen die in trots wandelen te vernederen." (Daniel 4: 37 )

Als u naar die verzen kijkt, ziet u dan enige aanwijzing voor een secundaire vervulling? Nogmaals, wat was het doel van deze profetie? Waarom is het gegeven?

Het werd gegeven om een ​​punt te maken, niet alleen aan Nebukadnezar, die vernederd moest worden omdat hij Jehovah's volk had overwonnen en dacht dat hij het allemaal was, maar ook voor alle mensen, en alle koningen, en alle presidenten en dictators, om te begrijpen dat alle menselijke heersers dienen naar het genoegen van God. Hij staat hen toe om te dienen, omdat het zijn wil is om dat voor een bepaalde tijd te doen, en wanneer het niet langer zijn wil is om dat te doen, kan en zal hij ze net zo gemakkelijk uitschakelen als koning Nebukadnezar.

De reden dat ik blijf vragen of je een toekomstige vervulling ziet, is omdat we, om rekening te houden met 1914, naar deze profetie moeten kijken en zeggen dat er een secundaire vervulling is; of zoals we zeggen, een tegenbeeldige vervulling. Dit was het type, de kleine vervulling, en het tegenbeeld, de belangrijkste vervulling, is de troonsbestijging van Jezus. Wat we in deze profetie zien, is een objectieve les voor alle menselijke heersers, maar om 1914 te laten werken, moeten we het zien als een profetisch drama met een moderne toepassing, compleet met een tijdberekening.

Het grote probleem hiermee is dat we er een tegenbeeld van moeten maken, ondanks een duidelijke basis in de Schrift om dit te doen. Ik zeg probleem, omdat we nu dergelijke antitypische toepassingen afwijzen.

David Splane van het Besturende Lichaam gaf ons een lezing over dit nieuwe officiële beleid tijdens de jaarvergadering in 2014. Hier zijn zijn woorden:

“Wie beslist of een persoon of een gebeurtenis een type is, of het woord van God er niets over zegt? Wie is gekwalificeerd om dat te doen? Ons antwoord: We kunnen niets anders doen dan onze geliefde broeder Albert Schroeder te citeren, die zei: "We moeten zeer voorzichtig zijn bij het toepassen van verslagen in de Hebreeuwse Geschriften als profetische patronen of typen als deze verslagen niet in de Schrift zelf worden toegepast."

'Was dat niet een mooie uitspraak? We zijn het ermee eens. "

„Welnu, de laatste jaren is de trend in onze publicaties geweest om te zoeken naar de praktische toepassing van bijbelse gebeurtenissen en niet naar typen waarvan de Schrift zelf ze niet duidelijk als zodanig identificeert. We kunnen gewoon niet verder gaan dan wat is geschreven. "

Dit markeert onze eerste aanname om van Daniël hoofdstuk 4 een profetie over 1914 te maken. We weten allemaal hoe gevaarlijk aannames zijn. Als je een ketting met stalen schakels hebt, en één schakel is van papier, dan is de ketting zo sterk als die zwakke papieren schakel. Dat is de aanname; de zwakke schakel in onze leer. Maar we eindigen niet met één aanname. Er zijn er bijna twee dozijn, allemaal cruciaal om de ketting van onze redenering intact te houden. Als er maar één vals blijkt te zijn, breekt de ketting.

Wat is de volgende aanname? Het werd geïntroduceerd in een gesprek dat Jezus met zijn discipelen had vlak voordat hij naar de hemel opsteeg.

"Dus toen ze zich hadden verzameld, vroegen ze hem:" Heer, herstelt u het koninkrijk op dit moment in Israël? "(Handelingen 1: 6)

Wat is het koninkrijk Israël? Dit is het koninkrijk van de Davidische troon, en van Jezus wordt gezegd dat hij de Davidische koning is. Hij zit op de troon van David, en het koninkrijk van Israël was in die zin Israël zelf. Ze begrepen niet dat er een geestelijk Israël zou zijn dat verder zou gaan dan de natuurlijke Joden. Wat ze vroegen was: 'Ga je nu over Israël regeren?' Hij antwoorde:

"Het is niet aan u om de tijden of seizoenen te kennen die de Vader in zijn eigen rechtsgebied heeft geplaatst." (Handelingen 1: 7)

Wacht nu even. Als de profetie van Daniël bedoeld was om ons een tot op de maand nauwkeurige indicatie te geven van wanneer Jezus als koning van Israël op de troon zou worden gezet, waarom zei hij dit dan? Waarom zou hij niet zeggen: 'Wel, als je het wilt weten, kijk dan naar Daniel. Ik heb je iets meer dan een maand geleden verteld om naar Daniël te kijken en de lezer onderscheidingsvermogen te laten gebruiken. Je vindt het antwoord op je vraag in het boek Daniël. ' En ze hadden natuurlijk de tempel kunnen binnengaan en erachter kunnen komen wanneer deze tijdberekening precies begon, en de einddatum uitrekenen. Ze zouden hebben gezien dat Jezus de eerste 1,900 jaar niet zou terugkeren, geven of nemen. Maar dat zei hij niet. Hij zei tegen hen: "Het is niet van jou om te weten".

Dus ofwel Jezus is oneerlijk, ofwel Daniël hoofdstuk 4 heeft niets te maken met het berekenen van de tijd van zijn terugkeer. Hoe omzeilt de leiding van de organisatie dit? Ze suggereren slim dat het bevel, "het is niet aan jou om te weten", alleen op hen van toepassing was, maar niet op ons. We zijn vrijgesteld. En wat gebruiken ze om te proberen hun punt te bewijzen?

'Wat jou betreft, Daniel, houd de woorden geheim en verzegel het boek tot het einde van de tijd. Velen zullen rondzwerven en de ware kennis zal overvloedig worden. ”(Daniel 12: 4)

Ze beweren dat deze woorden van toepassing zijn op de laatste dagen, op onze dagen. Maar laten we de exegese niet opgeven als ze ons zo goed heeft gediend. Laten we naar de context kijken.

“Gedurende die tijd zal Michael opstaan, de grote prins die namens uw volk staat. En er zal een tijd van benauwdheid voorkomen zoals er niet is gebeurd sinds er tot die tijd een natie kwam. En gedurende die tijd zullen uw mensen ontsnappen, iedereen die wordt aangetroffen in het boek. 2 En velen van hen die slapen in het stof van de aarde zullen wakker worden, sommigen tot eeuwig leven en anderen tot smaad en tot eeuwige verachting. 3 “En zij die inzicht hebben, zullen net zo helder schijnen als de uitgestrektheid van de hemel, en zij die de velen tot gerechtigheid brengen zoals de sterren, voor eeuwig en altijd. 4 “Wat jou betreft, Daniel, houd de woorden geheim en verzegel het boek tot het einde van de tijd. Velen zullen rondzwerven en de ware kennis zal overvloedig worden. ”(Daniel 12: 1-4)

Vers één spreekt van "uw volk". Wie waren Daniëls volk? De Joden. De engel verwijst naar de Joden. 'Zijn volk', de joden, zou in de tijd van het einde een tijd van ongeëvenaarde ellende doormaken. Petrus zei dat ze in de tijd van het einde of de laatste dagen waren toen hij met Pinksteren tot de menigte sprak.

'"En in de laatste dagen, "Zegt God," ik zal wat van mijn geest op elk soort vlees uitstorten, en uw zonen en uw dochters zullen profeteren en uw jonge mannen zullen visioenen zien en uw oude mannen zullen dromen dromen, 18 en zelfs op mijn mannelijke slaven en op mijn vrouwelijke slaven zal ik wat van mijn geest uitstorten in die dagen, en zij zullen profeteren. (Handelingen 2: 17, 18)

Jezus voorzegde een soortgelijke beproeving of tijd van benauwdheid als wat de engel tegen Daniël zei.

"Want dan zal er een grote verdrukking zijn die niet is opgetreden sinds het begin van de wereld tot nu toe, nee, noch zal opnieuw gebeuren." (Matthew 24: 21)

"En er zal een tijd van benauwdheid komen zoals er tot die tijd niet is voorgekomen sinds er een natie is ontstaan." (Daniël 12: 1b)

De engel vertelde Daniel dat sommige van deze mensen zouden ontsnappen, en Jezus gaf de zijne Joodse discipelen instructie over hoe te ontsnappen.

"En gedurende die tijd zullen uw mensen ontsnappen, iedereen die wordt aangetroffen, opgeschreven in het boek." (Daniël 12: 1c)

'Laat dan degenen in Ju · deʹa naar de bergen vluchten. 17 Laat de man op het dak niet naar beneden komen om de goederen uit zijn huis te halen, 18 en laat de man in het veld niet terugkeren om zijn bovenkleed op te halen. " (Mattheüs 24: 16-18)

Daniel 12: 2 werd vervuld toen zijn volk, de Joden, de Christus accepteerde.

"En velen van degenen die in het stof van de aarde slapen, zullen ontwaken, sommigen tot eeuwig leven en anderen tot smaad en eeuwige minachting." (Daniël 12: 2)

“Jezus zei tegen hem: 'Blijf mij volgen, en laat de doden hun doden begraven. '”(Mattheüs 8:22)

“Ga ook niet door met het aanbieden van uw lichaam aan de zonde als wapens van ongerechtigheid, maar presenteer uzelf aan God als degenen die uit de dood leven, ook uw lichamen voor God als wapens van gerechtigheid. " (Romeinen 6:13)

Hij verwijst naar spirituele dood en spiritueel leven, die beide resulteren in hun letterlijke tegenhanger.

Daniel 12: 3 werd ook in de eerste eeuw vervuld.

"En degenen die inzicht hebben, zullen zo helder schijnen als het uitspansel van de hemel, en degenen die velen tot gerechtigheid brengen als de sterren, voor eeuwig en altijd." (Daniël 12: 3)

“Je bent het licht van de wereld. Een stad kan niet worden verborgen als deze zich op een berg bevindt. ”(Matthew 5: 14)

Laat op dezelfde manier uw licht schijnen voor de mensen, zodat zij uw fijne werken kunnen zien en eer kunnen geven aan uw Vader die in de hemel is. (Matthew 5: 16)

Al deze verzen vonden hun vervulling in de eerste eeuw. Hieruit volgt dus dat het betreffende vers, vers 4, toen eveneens werd vervuld.

'Wat jou betreft, Daniel, houd de woorden geheim en verzegel het boek tot het einde van de tijd. Velen zullen rondzwerven en de ware kennis zal overvloedig worden. ”(Daniel 12: 4)

“Het heilige geheim dat verborgen was voor de vroegere systemen van dingen en van de vorige generaties. Maar nu is het aan zijn heiligen geopenbaard, 27 aan wie God het genoegen heeft gegeven om onder de volken de glorieuze rijkdom van dit heilige geheim, dat Christus in vereniging met u is, de hoop op zijn glorie bekend te maken. (Kolossenzen 1: 26, 27)

“Ik noem jullie geen slaven meer, want een slaaf weet niet wat zijn meester doet. Maar ik heb jullie vrienden genoemd, omdat Ik heb je alle dingen bekend gemaakt Ik heb van mijn vader gehoord. " (Johannes 15:15)

“… Om een ​​nauwkeurige kennis van het heilige geheim van God te verkrijgen, namelijk Christus. 3 Zorgvuldig verborgen in hem zijn alle schatten van wijsheid en kennis. (Kolossenzen 2: 2, 3)

Tot nu toe doen we aan 11-veronderstellingen:

 • Veronderstelling 1: De droom van Nebukadnezar heeft een moderne antitypische vervulling.
 • Veronderstelling 2: Het bevel bij Handelingen 1: 7 "het is niet aan u om de tijden en seizoenen te kennen die de vader in zijn eigen rechtsgebied heeft geplaatst", is niet van toepassing op Jehovah's Getuigen.
 • Veronderstelling 3: Wanneer Daniël 12: 4 zegt dat de "ware kennis" overvloedig zal worden, omvatte dat ook kennis die binnen Gods eigen jurisdictie viel.
 • Veronderstelling 4: Daniels volk waarnaar wordt verwezen op 12: 1 zijn Jehovah's Getuigen.
 • Veronderstelling 5: De grote verdrukking of nood van Daniel 12: 1 verwijst niet naar de vernietiging van Jeruzalem.
 • Veronderstelling 6: Degenen die aan Daniel werd verteld dat ze zouden ontsnappen, verwijzen niet naar Joodse christenen in de eerste eeuw, maar naar Jehovah's Getuigen zijn Armageddon.
 • Veronderstelling 7: Per Daniel 12: 1, Michael kwam in de laatste dagen niet op voor de Joden zoals Petrus zei, maar zal nu opkomen voor Jehovah's Getuigen.
 • Veronderstelling 8: Christenen uit de eerste eeuw schitterden niet helder en brachten niet velen tot gerechtigheid, maar Jehovah's Getuigen wel.
 • Veronderstelling 9: Daniel 12: 2 spreekt over veel Jehovah's Getuigen die sliepen in het stof en wakker werden voor het eeuwige leven. Dit verwijst niet naar Joden die de waarheid van Jezus ontvingen in de eerste eeuw.
 • Veronderstelling 10: Ondanks de woorden van Peter, verwijst Daniel 12: 4 niet naar de tijd van het einde van het volk van Daniel, de Joden.
 • Veronderstelling 11: Daniel 12: 1-4 had geen vervulling in de eerste eeuw, maar is van toepassing in onze tijd.

Er komen nog meer aannames. Maar laten we eerst eens kijken naar de redenering van JW-leiderschap over 1914. Het boek, Wat leert de bijbel echt? heeft een appendix-item dat probeert de leer uit te leggen. De eerste alinea luidt:

BIJLAGE

1914 - Een belangrijk jaar in Bijbelprofetie

DECADEN van tevoren, verklaarden Bijbelstudenten dat er significante ontwikkelingen in 1914 zouden zijn. Wat waren dit en welk bewijs wijst 1914 als zo'n belangrijk jaar?

Nu is het waar dat bijbelstudenten 1914 wezen als een jaar van belangrijke ontwikkelingen, maar over welke ontwikkelingen hebben we het? Naar welke ontwikkelingen denkt u dat er wordt verwezen na het lezen van de slotparagraaf van dit bijlage-item?

Zoals Jezus had voorspeld, is zijn "aanwezigheid" als hemelse Koning gekenmerkt door dramatische wereldontwikkelingen - oorlog, hongersnood, aardbevingen, pestilenties. (Mattheüs 24: 3-8; Lukas 21:11) Zulke ontwikkelingen zijn een krachtig getuigenis van het feit dat 1914 inderdaad de geboorte markeerde van Gods hemelse koninkrijk en het begin van „de laatste dagen” van dit huidige goddeloze samenstel van dingen. - 2 Timoteüs 3: 1-5.

Het is duidelijk dat de eerste alinea ons beoogt te begrijpen dat het de aanwezigheid van de tronende Jezus Christus was die werd verkondigd decennia van tevoren door deze Bijbelstudenten.

Dit is vals en erg misleidend.

William Miller was misschien wel de grootvader van de adventistische beweging. Hij verkondigde dat 1843 of 1844 de tijd zou zijn waarin Jezus terugkwam en Armageddon zou komen. Hij gebruikte Daniël hoofdstuk 4 voor zijn voorspelling, maar hij had een ander startjaar.

Nelson Barbour, een andere adventist, wees naar 1914 als het jaar van Armageddon, maar geloofde dat 1874 het jaar was waarin Christus onzichtbaar in de hemel aanwezig was. Hij overtuigde Russell, die bij het idee bleef, zelfs nadat hij met Barbour had gebroken. Pas in 1930 werd het jaar van Christus 'tegenwoordigheid verplaatst van 1874 naar 1914.[I]

Dus de verklaring in de openingsparagraaf van de bijlage is een leugen. Sterke woorden? Misschien, maar niet mijn woorden. Dat is hoe Gerrit Losch van het Besturende Lichaam het omschrijft. Van de uitzending van november 2017 hebben we dit:

“Een leugen is een valse bewering die opzettelijk als waar wordt gepresenteerd. Een leugen. Een leugen is het tegenovergestelde van de waarheid. Liegen houdt in dat je iets onjuists zegt tegen iemand die het recht heeft de waarheid over een kwestie te weten. Maar er is ook iets dat een halve waarheid wordt genoemd. De bijbel vertelt christenen om eerlijk tegen elkaar te zijn. "Nu je bedrog hebt weggedaan, spreek de waarheid", schreef de apostel Paulus in Efeziërs 4:25. Leugens en halve waarheden ondermijnen het vertrouwen. Het Duitse spreekwoord zegt: "Wie eenmaal liegt, wordt niet geloofd, ook al zegt hij de waarheid". We moeten dus open en eerlijk met elkaar praten en geen stukjes informatie achterhouden die de perceptie van de luisteraar kunnen veranderen of hem kunnen misleiden. "

Dus daar heb je het. We hadden het recht iets te weten, maar in plaats van ons te vertellen wat we moesten weten, verborgen ze het voor ons en leidden ze ons tot een verkeerde conclusie. Volgens de definitie van Gerrit Losch hebben ze tegen ons gelogen.

Hier is nog iets van belang: als Russell en Rutherford nieuw licht van God ontvingen om hen te helpen begrijpen dat Daniël hoofdstuk 4 van toepassing was op onze tijd, dan deed William Miller dat ook, en Nelson Barbour ook, en alle andere adventisten die het accepteerden en predikten deze profetische interpretatie. Dus wat we zeggen door ons geloof in 1914 is dat Jehovah gedeeltelijke waarheid aan William Miller heeft geopenbaard, maar hij heeft gewoon niet de hele waarheid onthuld - de startdatum. Daarna deed Jehovah het nog een keer met Barbour, en toen nog een keer met Russell, en dan weer met Rutherford. Elke keer resulteerde dit in grote ontgoocheling en een schipbreuk in het geloof voor veel van zijn trouwe dienstknechten. Klinkt dat als een liefdevolle God? Is Jehovah een onthuller van halve waarheden en inspireert hij mensen om hun medemensen te misleiden?

Of misschien ligt de fout - de hele fout - bij mannen.

Laten we doorgaan met het lezen van het leerboek van de Bijbel.

"Zoals opgetekend in Lukas 21:24, zei Jezus:" Jeruzalem zal door de natiën worden vertrapt totdat de bestemde tijden van de natiën ["de tijden van de heidenen", King James Version] zijn vervuld. " Jeruzalem was de hoofdstad van de joodse natie geweest - de zetel van de heerschappij van de lijn van koningen uit het huis van koning David. (Psalm 48: 1, 2) Deze koningen waren echter uniek onder de nationale leiders. Ze zaten op „Jehovah's troon” als vertegenwoordigers van God zelf. (1 Kronieken 29:23) Jeruzalem was dus een symbool van Jehovah's heerschappij. ” (lid 2)

 • Veronderstelling 12: Babylon en andere naties zijn in staat Gods heerschappij te vertrappen.

Dit is belachelijk. Niet alleen belachelijk, maar we hebben bewijs dat het niet waar is. Het staat daar in Daniël hoofdstuk 4 zodat iedereen het kan lezen. “Hoe hebben we dit gemist?”, Vraag ik me af.

Ten eerste krijgt Nebuchadnezzar in een visie dit bericht in Daniel 4: 17:

“Dit is door het besluit van de wachters, en het verzoek is door het woord van de heiligen, zodat mensen die leven kunnen weten dat de Allerhoogste is Heerser in het koninkrijk van de mensheid en dat hij het geeft aan wie hij maar wil, en hij maakt er zelfs de laagste van mannen over. ”(Daniel 4: 17)

Dan herhaalt Daniel zelf die woorden in vers 25:

“U zult van de mensen verdreven worden, en uw woning zal bij de dieren van het veld zijn en u zult vegetatie krijgen om te eten, net als stieren; en je zult nat worden van de dauw van de hemel, en zeven keer zullen je overgaan, totdat je dat weet de Allerhoogste is Heerser in het koninkrijk van de mensheid en dat hij het schenkt aan wie hij maar wil. ”(Daniel 4: 25)

Vervolgens bepaalt de engel:

“En van de mensheid word je weggejaagd. Met de beesten van het veld zal je woning zijn, en je zult vegetatie krijgen om te eten, net als stieren, en zeven keer zullen je overgaan, totdat je weet dat de Allerhoogste is Heerser in het koninkrijk van de mensheid en dat hij het schenkt aan wie hij maar wil. '”(Daniel 4: 32)

En uiteindelijk, na zijn les te hebben geleerd, verklaart Nebukadnessar zelf:

“Aan het einde van die tijd keek ik, Nebukadnezar, op naar de hemel en mijn begrip keerde naar mij terug; en ik loofde de Allerhoogste en aan Degene die eeuwig leefde, gaf ik lof en glorie, omdat zijn heerschappij is een eeuwige heerschappij en zijn koninkrijk is van generatie op generatie. (Daniel 4: 34)

“Nu, ik, Nebukadnezar, prijs en verheerlijk en verheerlijk de Koning van de hemel, omdat al zijn werken waarheid zijn en zijn wegen rechtvaardig zijn, en omdat hij in staat is om degenen die in trots wandelen te vernederen. ”(Daniel 4: 37)

Vijf keer wordt ons verteld dat Jehovah de leiding heeft en alles kan doen wat hij maar wil, iedereen die hij wil, zelfs de hoogste koning die er is; en toch zeggen we dat zijn koninkrijk wordt vertrapt door de naties ?! Ik denk het niet!

Waar halen we dat vandaan? We krijgen het door een vers uit te kiezen en dan de betekenis ervan te veranderen en te hopen dat iedereen alleen naar dat vers kijkt en onze interpretatie accepteert.

 • Veronderstelling 13: Jezus sprak over Jehovah's heerschappij in Luke 21: 24 wanneer hij verwees naar Jeruzalem.

Overweeg de woorden van Jezus in Luke.

“En zij zullen langs de rand van het zwaard vallen en gevangen worden genomen in alle natiën; en Jeruzalem zal door de natiën worden vertrapt totdat de vastgestelde tijden van de natiën zijn vervuld. ”(Luke 21: 24)

Dit is de enige plaats in de hele Bijbel waar de uitdrukking "bestemde tijden van de natiën" of "bestemde tijden van de heidenen" wordt gebruikt. Het lijkt nergens anders. Er valt niet veel te beleven, toch?

Verwijst Jezus naar Jehovah's heerschappij? Laten we de Bijbel voor zichzelf laten spreken. Nogmaals, we zullen de context bekijken.

“Maar als je het ziet Jeruzalem omringd door gekampeerde legers, weet dan dat het verlaten van haar is dichterbij gekomen. 21 Laat dan die in Judea naar de bergen beginnen te vluchten, laat die in het midden van haar ga weg en laat degenen op het platteland niet binnentreden haar, 22 omdat dit dagen zijn om gerechtigheid te meten zodat alle geschreven dingen kunnen worden vervuld. 23 Wee de zwangere vrouwen en degenen die in die dagen borstvoeding gaven! Want er zal grote nood zijn op het land en toorn tegen dit volk. 24 En zij zullen langs de rand van het zwaard vallen en gevangen worden genomen in alle natiën; en Jeruzalem zullen door de naties worden vertrapt totdat de vastgestelde tijden van de naties zijn vervuld. (Luke 21: 20-24)

Als het verwijst naar "Jeruzalem" of "haar", wordt er dan niet duidelijk gesproken over de letterlijke stad Jeruzalem? Zijn er hier gevonden woorden van Jezus uitgedrukt in een symbool of metafoor? Spreekt hij niet duidelijk en letterlijk? Dus waarom zouden we ons voorstellen dat hij plotseling, halverwege een zin, zou overschakelen naar Jeruzalem, niet als de letterlijke stad, maar als een symbool voor Gods heerschappij?

Tot op de dag van vandaag wordt de stad Jeruzalem vertrapt. Zelfs de onafhankelijke, soevereine staat Israël kan geen exclusieve aanspraak maken op de stad die omstreden gebied is, verdeeld over drie verschillende en tegengestelde religieuze groepen: christenen, moslims en joden.

 • Veronderstelling 14: Jezus heeft de werkwoordsvorm verkeerd.

Als Jezus verwees naar een vertrappeling die begon met de Babylonische ballingschap in de tijd van Daniel zoals de Organisatie beweert, dan zou hij hebben gezegd: 'Jeruzalem zal blijven vertrappeld door de naties .... " Door het in de toekomende tijd te plaatsen, zoals hij doet, betekent dat op het moment dat hij die profetische woorden uitsprak, Jeruzalem - de stad - nog niet vertrappeld was.

 • Veronderstelling 15: De woorden van Jezus zijn van toepassing op Daniel 4.

Wanneer Jezus spreekt zoals opgetekend in Lukas 21: 20-24, is er geen aanwijzing dat hij het over iets anders heeft dan de aanstaande vernietiging van Jeruzalem in 70 GT. Om de doctrine van 1914 te laten werken, moeten we de totaal ongefundeerde veronderstelling accepteren dat Jezus dat is verwijzend naar iets dat betrekking heeft op Daniëls profetie in hoofdstuk 4. Er is gewoon geen basis voor een dergelijke bewering. Het is een vermoeden; pure fabricage.

 • Veronderstelling 16: De vastgestelde tijden van de naties begonnen met de ballingschap naar Babylon.

Aangezien noch Jezus, noch enige bijbelschrijver, buiten Lukas 21:24 melding maakt van „de bestemde tijden der natiën”, is er geen manier om te weten wanneer deze „bestemde tijden” begonnen. Zijn ze begonnen met de eerste natie onder Nimrod? Of was het Egypte dat aanspraak kan maken op het beginpunt van deze periode, toen het Gods volk tot slaaf maakte? Het is allemaal een vermoeden. Als het belangrijk was om de begintijd te weten, zou de Bijbel dat duidelijk hebben uitgedrukt.

Om dit te illustreren, laten we eens kijken naar een echte tijdberekeningsvoorspelling.

"Er zijn zeventig weken die zijn vastgesteld op uw volk en op uw heilige stad, om de overtreding te beëindigen, en zonde af te maken, en verzoening te doen voor dwaling, en gerechtigheid voor onbepaalde tijd in te brengen, en een zegel af te drukken op visie en profeet, en om het Heilige der Heiligen te zalven. 25 En je moet weten en het inzicht hebben [dat] vanaf het uitgaan van [het] woord om Jeruzalem te herstellen en opnieuw op te bouwen tot de Messias [de] Leider, er zullen zeven weken zijn, ook tweeënzestig weken. Ze zal terugkeren en daadwerkelijk worden herbouwd, met een openbaar plein en gracht, maar in de moeilijke tijden van de tijd. ”(Daniel 9: 24, 25)

Wat we hier hebben, is een specifieke, niet-ambigue tijdspanne. Iedereen weet hoeveel dagen er in een week zitten. Dan krijgen we een specifiek startpunt, een ondubbelzinnige gebeurtenis die het begin van de berekening markeert: de opdracht om Jeruzalem te herstellen en opnieuw op te bouwen. Ten slotte wordt ons verteld welke gebeurtenis het einde van de betreffende periode zou markeren: de komst van de Christus.

 • Specifiek startevenement, duidelijk benoemd.
 • Specifieke tijdspanne.
 • Specifieke eindgebeurtenis, duidelijk benoemd.

Was dit nuttig voor Jehovah's volk? Hebben ze van tevoren bepaald wat er zou gebeuren en wanneer het zou gebeuren? Of leidde Jehovah hen tot teleurstelling met slechts een gedeeltelijk geopenbaarde profetie? Het bewijs dat hij dat niet deed, wordt gevonden in Lukas 3:15:

"Nu waren de mensen in verwachting en allen redeneerden in hun hart over Johannes:" Mag hij misschien de Christus zijn? "(Luke 3: 15)

Waarom waren ze na 600 jaar in verwachting in 29 GT? Omdat ze Daniëls profetie hadden om voorbij te gaan. Eenvoudigweg.

Maar als het gaat om Daniël 4 en de droom van Nebukadnezar, wordt de tijdsperiode niet duidelijk vermeld. (Hoe lang is een tijd precies?) Er is geen startgebeurtenis opgegeven. Niets om te zeggen dat de ballingschap van de Joden - die tegen die tijd al had plaatsgevonden - het begin van een berekening zou markeren. Ten slotte wordt nergens vermeld dat de zeven tijden zouden eindigen met de troonsbestijging van de Messias.

Het is allemaal verzonnen. Dus om het te laten werken, moeten we nog vier veronderstellingen aannemen.

 • Veronderstelling 17: De tijdsperiode is niet dubbelzinnig maar is gelijk aan 2,520 jaar.
 • Veronderstelling 18: Het begin van de gebeurtenis was de ballingschap naar Babylon.
 • Veronderstelling 19: De ballingschap vond plaats in 607 BCE
 • Veronderstelling 20: De tijdsperiode eindigt met Jezus op de troon in de hemel.

Er is geen schriftuurlijk bewijs voor een van deze veronderstellingen.

En nu voor de laatste veronderstelling:

 • Veronderstelling 21: De aanwezigheid van Christus zou onzichtbaar zijn.

Waar staat dit in de Schrift? Ik schop mezelf voor jaren van blinde onwetendheid, omdat Jezus mij en jou eigenlijk waarschuwt voor zo'n lering.

'Als iemand dan tegen je zegt:' Zie! Hier is de Christus, 'of' daar! ' geloof het niet. 24 Want valse christussen en valse profeten zullen opstaan ​​en zullen grote tekenen en wonderen verrichten om, indien mogelijk, zelfs de uitverkorenen te misleiden. 25 Kijk! Ik heb je gewaarschuwd. 26 Daarom, als mensen tegen u zeggen: 'Kijken! Hij is in de wildernis,' ga niet naar buiten; 'Kijken! Hij is in de binnenkamers,' geloof het niet. 27 Want net zoals de bliksem uit het oosten komt en naar het westen schijnt, zo zal de aanwezigheid van de Zoon des mensen zijn. (Matthew 24: 23-27)

"In de wildernis" of "in de binnenkamers" ... met andere woorden, verborgen uit het zicht, geheim gehouden, onzichtbaar. Om er zeker van te zijn dat we het punt begrijpen (wat we niet deden), vertelt hij ons dat zijn aanwezigheid zal zijn als een bliksem in de lucht. Als de bliksem flitst in de lucht, heeft u dan een tolk nodig om u te vertellen wat er net is gebeurd? Ziet niet iedereen het? Je zou naar de grond kunnen staren, of naar binnen met de gordijnen dicht, en je zou nog steeds weten dat de bliksem flitste.

Vervolgens zegt hij:

“Dan zal het teken van de Zoon des mensen in de hemel verschijnen, en alle stammen van de aarde zullen zichzelf in smart slaan en zij zullen de Mensenzoon op de wolken zien komen van de hemel met kracht en grote glorie. ”(Matthew 24: 30)

Hoe kunnen we dat opvatten als een onzichtbare - verborgen voor het publiek - aanwezigheid?

We kunnen Jezus 'woorden verkeerd hebben geïnterpreteerd vanwege een misplaatst vertrouwen. En ze willen nog steeds dat we ze vertrouwen.

In de uitzending van maart zei Gerrit Losch:

„Jehovah en Jezus vertrouwen op de onvolmaakte slaaf die naar zijn beste vermogen en met de beste motieven voor de dingen zorgt. Moeten we dan niet ook de onvolmaakte slaaf vertrouwen? Om te beseffen hoe groot het vertrouwen van Jehovah en Jezus in de getrouwe slaaf is, moet u nadenken over wat hij de leden ervan heeft beloofd. Hij heeft hun onsterfelijkheid en onvergankelijkheid beloofd. Binnenkort, net voor Armageddon, zullen de overgebleven leden van de slaaf naar de hemel worden gebracht. Sinds 1919 van onze gewone jaartelling heeft de slaaf de leiding gekregen over enkele bezittingen van Christus. Volgens Mattheüs 24:47 zal Jezus, wanneer de gezalfden naar de hemel worden gebracht, al zijn bezittingen aan hen toevertrouwen. Geeft dit geen enorm vertrouwen aan? Openbaring 4: 4 beschrijft deze herrezen gezalfden als mederegeerders met Christus. Openbaring 22: 5 zegt dat ze zullen regeren, niet alleen voor duizend jaar, maar voor eeuwig en altijd. Wat een enorm vertrouwen toont Jezus jegens hen. Moeten wij, aangezien Jehovah God en Jezus Christus de getrouwe en beleidvolle slaaf volledig vertrouwen, niet hetzelfde doen? "

Oké, dus het idee is: Jehovah vertrouwt Jezus. Toegegeven. Jezus vertrouwt het Besturende Lichaam. Hoe moet ik dat weten? En als Jehovah Jezus ons iets te vertellen geeft, weten we dat alles wat Jezus ons vertelt van God komt; dat hij niets uit eigen beweging doet. Hij maakt geen fouten. Hij misleidt ons niet met valse verwachtingen. Wat gebeurt er dus tijdens het transport als Jezus geeft wat Jehovah hem aan het Besturende Lichaam heeft gegeven? Gemiste communicatie? Onleesbare communicatie? Wat gebeurt er? Of is Jezus gewoon niet erg effectief als communicator? Ik denk het niet! De enige conclusie is dat hij hun deze informatie niet geeft, omdat elk goed en perfect cadeau van boven komt. (Jakobus 1:17) Valse hoop en mislukte verwachtingen zijn geen goede of perfecte geschenken.

Het Besturende Lichaam - slechts mannen - wil dat we hen vertrouwen. Ze zeggen: "Vertrouw ons, want Jehovah vertrouwt ons en Jezus vertrouwt ons." Oké, dus daar heb ik hun woord voor. Maar dan laat ik Jehovah tegen me zeggen in Psalm 146: 3: "Stelt uw vertrouwen niet op vorsten." Prinsen! Is dat niet wat Gerrit Losch zojuist beweerde dat ze zijn? In deze uitzending beweert hij een toekomstige koning te zijn. Toch zegt Jehovah: "Stel uw vertrouwen niet op vorsten, noch op een Mensenzoon, die geen redding kan brengen." Dus aan de ene kant zeggen mannen die beweren dat ze prinsen zijn, dat ik naar hen moet luisteren en hen moet vertrouwen als we gered willen worden. Maar aan de andere kant zegt Jehovah me zulke vorsten niet te vertrouwen en dat redding niet bij mensen ligt.

Het lijkt een eenvoudige keuze om te maken naar wie ik moet luisteren.

Nawoord

Het trieste voor mij toen ik voor het eerst ontdekte dat 1914 een valse leerstelling was, was dat ik mijn vertrouwen in de organisatie niet verloor. Ik verloor mijn vertrouwen in deze mannen, maar om eerlijk te zijn had ik toch nooit zoveel vertrouwen in hen, gezien hun vele mislukkingen. Maar ik geloofde dat de organisatie Jehovah's ware organisatie was, het enige ware geloof op aarde. Er was iets anders voor nodig om me te overtuigen ergens anders te zoeken - wat ik de dealbreaker noem. Ik zal daarover praten in de volgende video.
____________________________________________________________________________

[I] "Jezus is aanwezig sinds 1914", De Gouden Eeuw, 1930, p. 503

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.

  Vertaling

  auteurs

  onderwerpen

  Artikelen per maand

  Categorieën

  30
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x