In veel gesprekken, wanneer een gebied van de leringen van Jehovah's Getuigen (JW's) vanuit een bijbels perspectief niet meer ondersteund kan worden, is het antwoord van veel JW's: "Ja, maar we hebben de fundamentele leringen goed". Ik begon veel Getuigen te vragen wat de fundamentele leringen zijn? Later verfijnde ik de vraag tot: “Wat zijn de fundamentele leringen? unieke aan Jehovah's Getuigen? " De antwoorden op deze vraag staan ​​centraal in dit artikel. We zullen de leringen identificeren unieke naar JW's en in toekomstige artikelen evalueren ze dieper. De belangrijkste genoemde gebieden zijn:

 1. God, zijn naam, doel en aard?
 2. Jezus Christus en zijn rol in de uitwerking van Gods doel?
 3. De leer van het loskoopoffer.
 4. De Bijbel leert geen onsterfelijke ziel.
 5. De Bijbel leert geen eeuwige kwelling in hellevuur.
 6. De Bijbel is het onfeilbare, geïnspireerde woord van God.
 7. Het koninkrijk is de enige hoop voor de mensheid en het werd gevestigd in 1914 in de hemel, en we leven in de eindtijd.
 8. Er zullen 144,000-individuen worden gekozen uit de aarde om te regeren met Jezus uit de hemel (Openbaring 14: 1-4), en de rest van de mensheid zal in een paradijs op aarde leven.
 9. God heeft één exclusieve organisatie en het Besturende Lichaam (GB), die de rol van de 'Trouwe en Discrete Slaaf' in de gelijkenis in Matthew 24: 45-51 vervullen, door Jezus worden geleid bij hun besluitvorming. Alle leringen kunnen alleen via dit 'kanaal' worden begrepen.
 10. Er zal een wereldwijd predikingswerk zijn gericht op het Messiaanse koninkrijk (Matthew 24: 14) opgericht sinds 1914, om mensen te redden van de komende oorlog van Armageddon. Dit belangrijke werk wordt volbracht door het huis-aan-huis ministerie (Handelingen 20: 20).

De bovenstaande zijn de belangrijkste die ik gedurende verschillende periodes in verschillende gesprekken ben tegengekomen. Het is geen uitputtende lijst.

Historische context

JW's kwamen uit de Bible Student-beweging die werd gestart door Charles Taze Russell en enkele anderen in de 1870s. Russell en zijn vrienden werden beïnvloed door "Age to Come" -gelovigen, tweede adventisten afkomstig van William Miller, presbyterianen, congregationalisten, broeders en een reeks andere groepen. Om de boodschap te verspreiden die deze Bijbelstudenten hadden onderscheiden van hun studie van de Bijbel, richtte Russell een juridische entiteit op om de verspreiding van literatuur mogelijk te maken. Dit werd later bekend als de Watchtower Bible and Tract Society (WTBTS). Russell werd de eerste president van deze vereniging.[I]

Na de dood van Russell in oktober, 1916, werd Joseph Franklin Rutherford (rechter Rutherford) de tweede president. Dit leidde tot 20 jaar van leerstellige veranderingen en machtsstrijd, wat resulteerde in meer dan 75% van de Bijbelstudenten die verbonden waren met Russell de beweging te verlaten, geschat op 45,000-mensen.

In 1931 bedacht Rutherford een nieuwe naam voor degenen die bij hem bleven: Jehovah's Getuigen. Van 1926 tot 1938 werden veel van de leringen uit Russells tijd verlaten of onherkenbaar herzien, en nieuwe leringen werden toegevoegd. Ondertussen ging de Bijbelonderzoekersbeweging voort als een losse vereniging van groepen waar verschillende standpunten werden getolereerd, maar de leer van de "Losprijs voor Allen" was het enige punt waar er volledige overeenstemming was. Er zijn veel groepen verspreid over de hele wereld, en het aantal gelovigen is moeilijk te verkrijgen, aangezien de beweging niet gefocust is op of geïnteresseerd is in statistieken van gelovigen.

Theologische ontwikkeling

Het eerste te overwegen gebied is: introduceerde Charles Taze Russell nieuwe doctrines uit zijn studie van de Bijbel?

Dit kan duidelijk worden beantwoord door het boek Jehovah's Getuigen-Proclaimers van Gods Koninkrijk[Ii] in hoofdstuk 5, pagina's 45-49 waar duidelijk staat dat verschillende individuen Russell beïnvloedden en onderwezen.

„Russell verwees heel openlijk naar de hulp bij bijbelstudie die hij van anderen had gekregen. Hij erkende niet alleen dat hij veel verschuldigd was aan de tweede adventist Jonas Wendell, maar hij sprak ook met genegenheid over twee andere personen die hem bij bijbelstudie hadden geholpen. Russell zei over deze twee mannen: 'De studie van het Woord van God met deze dierbare broeders leidde, stap voor stap, naar groenere weiden.' Een daarvan, George W. Stetson, was een ernstige Bijbelstudent en predikant van de Advent Christian Church in Edinboro, Pennsylvania. "

„De andere, George Storrs, was uitgever van het tijdschrift Bible Examiner in Brooklyn, New York. Storrs, die op 13 december 1796 werd geboren, werd aanvankelijk gestimuleerd om te onderzoeken wat de Bijbel zegt over de toestand van de doden als resultaat van het lezen van iets dat (hoewel destijds anoniem) was gepubliceerd door een zorgvuldige bijbelstudent, Henry Grew , van Philadelphia, Pennsylvania. Storrs werd een ijverige voorstander van wat voorwaardelijke onsterfelijkheid werd genoemd - de leerstelling dat de ziel sterfelijk is en dat onsterfelijkheid een geschenk is dat door getrouwe christenen moet worden verkregen. Hij redeneerde ook dat aangezien de goddelozen geen onsterfelijkheid hebben, er geen eeuwige pijniging is. Storrs reisde veel en gaf lezingen over het onderwerp geen onsterfelijkheid voor de goddelozen. Een van zijn gepubliceerde werken waren de zes preken, die uiteindelijk een oplage van 200,000 exemplaren bereikten. Ongetwijfeld hadden Storrs 'sterke op de bijbel gebaseerde opvattingen over de sterfelijkheid van de ziel en de verzoening en herstel (herstel van wat verloren was gegaan door de zonde van Adam; Handelingen 3:21) een sterke, positieve invloed op de jonge Charles T. . Russell. "

Vervolgens onder de subtitel "Niet als nieuw, niet als de onze, maar als die van de Heer" (sic), het verklaart verder:

„CT Russell gebruikte de Watch Tower en andere publicaties om bijbelse waarheden hoog te houden en om valsreligieuze leringen en menselijke filosofieën te weerleggen die in tegenspraak waren met de bijbel. Hij beweerde echter niet nieuwe waarheden te ontdekken”(Vet toegevoegd.)

Vervolgens citeert het Russell's eigen woorden:

“We ontdekten dat verschillende sekten en partijen eeuwenlang de Bijbelse doctrines onder elkaar hadden verdeeld en ze vermengd met min of meer menselijke speculatie en dwaling. . . We ontdekten dat de belangrijke leerstelling van rechtvaardiging door geloof en niet door werken duidelijk was verkondigd door Luther en meer recentelijk door veel christenen; dat goddelijke gerechtigheid en macht en wijsheid zorgvuldig werden bewaakt, hoewel ze niet duidelijk werden onderscheiden door presbyterianen; dat Methodisten de liefde en sympathie van God waardeerden en prees; dat adventisten de kostbare leer van de terugkeer van de Heer vasthielden; dat onder meer baptisten de doctrine van de doop symbolisch correct hielden, ook al hadden ze de echte doop uit het oog verloren; dat sommige universalisten al lang vaag gedachten hadden over 'restitutie'. En dus gaven bijna alle denominaties het bewijs dat hun stichters naar de waarheid hadden gevoeld: maar het was duidelijk dat de grote Tegenstander tegen hen had gestreden en het Woord van God verkeerd had verdeeld, dat hij niet helemaal kon vernietigen. "

Het hoofdstuk geeft vervolgens het woord van Russell over de leer van de bijbelchronologie.

"Ons werk . . . is geweest om deze lang verspreide fragmenten van waarheid bij elkaar te brengen en ze aan het volk van de Heer te presenteren - niet zo nieuw, niet als de onze, maar als die van de Heer. . . . We moeten afstand doen van elke eer, zelfs voor het vinden en herschikken van de juwelen van de waarheid ... Het werk waarin de Heer onze nederige talenten graag heeft gebruikt, is minder een werk van oorsprong geweest dan van wederopbouw, aanpassing, harmonisatie. " (Vet gezicht toegevoegd.)

Een andere paragraaf die een samenvatting geeft van wat Russell met zijn werk heeft bereikt, luidt: 'Russell was dus behoorlijk bescheiden over zijn prestaties. Niettemin waren de 'verspreide fragmenten van waarheid' die hij samenbracht en aan het volk van de Heer presenteerde, vrij van de door God schande heidense doctrines van de Drie-eenheid en de onsterfelijkheid van de ziel, die door de kerken van het christendom verankerd waren geraakt de grote afval. Zoals niemand in die tijd, verkondigden Russell en zijn medewerkers wereldwijd de betekenis van de terugkeer van de Heer en van het goddelijke doel en wat het inhield. '

Uit het bovenstaande wordt het heel duidelijk dat Russell geen nieuwe leer uit de Bijbel had, maar de verschillende opvattingen verzamelde die overeenkwamen en vaak verschilden van de geaccepteerde orthodoxie van het reguliere christendom. Russell's centrale leer was het 'losgeld voor iedereen'. Door deze leer was hij in staat om aan te tonen dat de Bijbel niet leert dat de mens een onsterfelijke ziel heeft, het concept van eeuwige marteling in hellevuur wordt niet schriftuurlijk ondersteund, God is geen drie-eenheid en dat Jezus de eniggeboren Zoon van God is, en redding is niet mogelijk behalve door hem, en dat Christus tijdens het Evangelie-tijdperk een "Bruid" selecteert die met hem zal regeren in de duizendjarige regering.

Bovendien geloofde Russell dat hij erin was geslaagd om de calvinistische kijk op voorbestemming en de Arminiaanse kijk op universele redding te harmoniseren. Hij legde het loskoopoffer van Jezus uit, omdat het de hele mensheid terugkocht van slavernij tot zonde en dood. (Matthew 20: 28) Dit betekende niet redding voor iedereen, maar een kans voor een 'beproeving voor het leven'. Russell zag dat er een 'klasse' was die voorbestemd was om de 'Bruid van Christus' te zijn die over de aarde zou regeren. De individuele leden van de klas waren niet voorbestemd, maar zouden de 'beproeving voor het leven' tijdens het Evangelie-tijdperk ondergaan. De rest van de mensheid zou de 'beproeving voor het leven' ondergaan tijdens de duizendjarige regering.

Russell maakte een grafiek genaamd Het goddelijke plan der eeuwen, en gericht op het harmoniseren van de leer van de Bijbel. Hierin nam hij de verschillende bijbelse doctrines op, samen met de chronologie die werd gecreëerd door Nelson Barbour op basis van het werk van William Miller en elementen van Pyramidology.[Iii] Dit alles is de basis van zijn zes delen genoemd Studies in de Bijbel.

Theologische innovatie

In 1917 werd Rutherford gekozen tot voorzitter van de WTBTS op een manier die voor veel controverse zorgde. Er waren nog meer controverses toen Rutherford uitkwam The Finished Mystery wat bedoeld was als het postume werk van Russell en het zevende deel van Studies in de Bijbel. Deze publicatie was een belangrijke afwijking van Russell's werk over profetisch begrip en veroorzaakte een groot schisma. In 1918 bracht Rutherford een boek uit met de titel Miljoenen mensen die nu leven zullen nooit sterven. Dit stelde een datum in voor het einde tegen oktober 1925. Na het falen van deze datum introduceerde Rutherford een reeks theologische veranderingen. Deze omvatten een herinterpretatie van de gelijkenis van de trouwe en discrete slaaf om alle gezalfde christenen op aarde vanaf 1927 te betekenen.[Iv] Dit inzicht is in de tussenliggende jaren verder aangepast. Een nieuwe naam, "Jehovah's getuigen" (destijds was er geen hoofdletter voor getuigen) werd gekozen in 1931 om de Bijbelonderzoekers te identificeren die geassocieerd zijn met de WTBTS. In 1935 introduceerde Rutherford de reddingshoop met “twee klassen”. Dit leerde alleen dat 144,000 de 'bruid van Christus' zou zijn en met hem vanuit de hemel zou regeren, en dat vanuit 1935 de inzameling van de 'andere schapen'-klasse van John 10 was: 16, die in visie werden gezien als de' grote menigte ' ”In Openbaring 7: 9-15.

Rond 1930 veranderde Rutherford de eerder vastgehouden datum van 1874 in 1914 voor Christus die aan de zijne begon parousia (aanwezigheid). Hij verklaarde ook dat de Het Messiaanse koninkrijk was begonnen met regeren in 1914. In 1935 besloot Rutherford dat de roeping van 'Bruid van Christus' was voltooid en de focus van het ministerie zich verzamelde in de 'Grote veelheid of andere schapen ”van Openbaring 7: 9-15.

Dit creëerde het idee dat een scheidend werk van "de schapen en de geiten" plaatsvond sinds 1935. (Matthew 25: 31-46) Dit scheiden gebeurde op basis van hoe individuen reageerden op de boodschap dat het Messiaanse koninkrijk dat sinds 1914 in de hemel was begonnen te regeren en dat de enige plaats waar ze zouden worden beschermd, was in "Jehovah's organisatie" toen de grote dag van Armageddon arriveerde. Er werd geen verklaring gegeven voor deze datawijziging. De boodschap moest door alle JW's worden gepredikt en de tekst in Handelingen 20: 20 was de basis dat het werk van deur tot deur moest worden gepredikt.

Elk van deze leringen is uniek en is tot stand gekomen door de interpretatie van de Schrift door Rutherford. In die tijd beweerde hij ook dat sinds Christus terugkeerde in 1914, de heilige geest niet langer functioneerde, maar Christus zelf communiceerde met de WTBTS.[V] Hij heeft nooit uitgelegd aan wie deze informatie is doorgegeven, maar dat het aan de 'Society' was. Omdat hij absoluut gezag als president had, kunnen we concluderen dat de overdracht aan hemzelf als president was.

Bovendien propageerde Rutherford de leer dat God een 'organisatie' heeft.[Vi] Dit was diametraal het tegenovergestelde van Russell's visie.[Vii]

Theologie Uniek voor JW's

Dit alles trekt ons terug naar de kwestie van leringen die uniek zijn voor JW's. Zoals we hebben gezien, zijn de leringen uit Russell's tijd niet nieuw of uniek voor een bepaalde denominatie. Russell legt verder uit dat hij de verschillende elementen van de waarheid heeft verzameld en in een bepaalde volgorde heeft gerangschikt die mensen heeft geholpen ze beter te begrijpen. Dus geen van de leringen uit die periode kan als uniek voor JW's worden beschouwd.

De leringen uit de tijd van Rutherford als president hebben veel van de eerdere leringen uit het tijdperk van Russell herzien en veranderd. Deze leer is uniek voor JW's en wordt nergens anders gevonden. Op basis hiervan kunnen de tien aan het begin genoemde punten worden geanalyseerd.

De eerste 6 genoemde punten zijn niet uniek voor JW's. Zoals vermeld in de WTBTS-literatuur, stellen ze duidelijk dat Russell niets nieuws heeft gecreëerd. De Bijbel leert niet de Drieëenheid, de onsterfelijkheid van de ziel, het Hellevuur en de eeuwige pijniging, maar de afwijzing van dergelijke leringen is niet uniek voor Jehovah's Getuigen.

De laatst genoemde 4-punten zijn uniek voor Jehovah's Getuigen. Deze vier leringen kunnen worden gegroepeerd onder de volgende drie rubrieken:

1. Twee klassen van redding

De redding van twee klassen bestaat uit een hemelse roeping voor 144,000 en een aardse hoop voor de rest, de klasse Andere schapen. De eerste zijn kinderen van God die met Christus zullen regeren en niet onderworpen zijn aan de tweede dood. De laatste kan ernaar streven vrienden van God te zijn en zal het fundament zijn van de nieuwe aardse samenleving. Ze gaan door, afhankelijk van de mogelijkheid van de tweede dood, en moeten wachten tot de laatste test nadat de duizend jaar zijn geëindigd om gered te worden.

2. Het predikingswerk

Dit is de enige focus van JW's. Dit wordt in actie gezien door het predikingswerk. Dit werk heeft twee elementen, de methode van prediken en de boodschap wordt gepredikt.

De methode van prediken is in de eerste plaats de huis-aan-huisbediening[Viii] en de boodschap is dat het Messiaanse koninkrijk sinds 1914 regeert vanuit de hemel, en de oorlog van Armageddon staat voor de deur. Alle mensen aan de verkeerde kant van deze oorlog zullen voor eeuwig worden vernietigd en een nieuwe wereld zal worden ingeluid.

3. God stelde in 1919 een Besturende Lichaam (getrouwe en beleidvolle slaaf) aan.

In de leer staat dat na de troon van Christus in 1914, hij de gemeenten op aarde inspecteerde in 1918 en de trouwe en discrete slaaf in 1919 benoemde. Deze slaaf is een centrale autoriteit en haar leden zien zichzelf als 'de hoeders van de leer' voor Jehovah's Getuigen.[Ix] Deze groep beweert dat er in de Apostolische tijd een centraal bestuursorgaan was gevestigd in Jeruzalem dat doctrines en voorschriften voor de christelijke gemeenten dicteerde.

Deze leer kan worden gezien als uniek voor JW's. Zij zijn de belangrijkste in termen van het reguleren en dicteren van de levens van gelovigen. Om het in het begin geformuleerde bezwaar te overwinnen - "Ja, maar we hebben de fundamentele leer goed" - moeten we de Bijbel en de WTBTS-literatuur kunnen onderzoeken om individuen te laten zien of de leer door de Bijbel wordt ondersteund.

De volgende stap

Dit betekent dat we de volgende onderwerpen in een reeks artikelen dieper moeten analyseren en kritisch moeten beoordelen. Ik heb eerder de leer van behandeld waar staat de 'grote menigte van andere schapen', in de hemel of op aarde? De Messiaans koninkrijk wordt gevestigd in 1914 is ook behandeld in verschillende artikelen en video's. Daarom zullen drie specifieke gebieden worden onderzocht:

 • Wat is de methode van prediken? Betekent de tekst in Handelingen 20: 20 eigenlijk van deur tot deur? Wat kunnen we leren over het predikingswerk uit het Bijbelboek, Handelingen van de Apostelen?
 • Wat is de evangelieboodschap die gepredikt moet worden? Waar kunnen we van leren? Handelingen van de Apostelen en de letters in het nieuwe testament?
 • Had het christendom in de eerste eeuw een centrale autoriteit of een bestuursorgaan? Wat leert de bijbel? Welk historisch bewijs is er voor een centrale autoriteit in het vroege christendom? We zullen vroege geschriften van de Apostolische Vaders, De Didache onderzoeken en ook wat vroege christelijke historici over dit onderwerp zeggen?

Deze artikelen zullen niet worden geschreven om verhitte debatten op te wekken of iemands geloof af te breken (2 Timoteüs 2: 23-26), maar om schriftuurlijk bewijs te leveren voor personen die bereid zijn te mediteren en te redeneren. Dit geeft hen de kans om kinderen van God te worden en Christus centraal te stellen in hun leven.

___________________________________________________________________

[I] Uit de documenten blijkt feitelijk dat William H. Conley de eerste president van de Watch Tower Bible & Tract Society of Pennsylvania was, en Russell als de secretaris-penningmeester. Russell was in alle opzichten degene die de groep leidde en hij verving Conley als president. Het onderstaande is van www.watchtowerdocuments.org:

Oorspronkelijk gevestigd in 1884 onder de naam Zion's Watch Tower Tract Society. In 1896 is de naam gewijzigd in Bekijk Tower Bible and Tract Society. Sinds 1955 staat het bekend als Kijk Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania, Inc.

Eerder bekend als Peoples Pulpit Association of New York, gevormd in 1909. In 1939, de naam, Volkeren Preekstoel Vereniging, werd gewijzigd in Uitkijktoren Bible and Tract Society, Inc. Sinds 1956 staat het bekend als Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

[Ii] Gepubliceerd door WTBTS, 1993

[Iii] Er was een enorme interesse in een van de grote wonderen van de antieke wereld, de Grote Piramide van Gisa, gedurende de 1800s. Verschillende denominaties beschouwden deze piramide als mogelijk -

wordt gebouwd door Melchizedek en het 'stenen altaar' vermeldde Jesaja 19: 19-20 als bewijs dat het een verdere getuigenis van de Bijbel geeft. Russell gebruikte de informatie en presenteerde deze in zijn "Divine Plan of the Ages" -grafiek.

[Iv] Vanaf het begin van Rutherford's presidentschap in 1917 was de leer dat Russell de 'Faithful and Discreet Slave' was. Dit was voorgesteld door Russell's vrouw in 1896. Russell heeft dit nooit expliciet gezegd, maar lijkt het impliciet te accepteren.

[V] Zie Watchtower, 15 augustus, 1932, waar volgens het artikel 'Jehovah's organisatie deel 1', par. 20, er staat: “Nu is de Heer Jezus naar de tempel van God en het ambt van de heilige geest gekomen omdat de advocaat is opgehouden. De kerk verkeert niet in wezen als wezen, omdat Christus Jezus bij de zijne is. '

[Vi] Zie Watchtower, juni, 1932-artikelen getiteld “Organisatiedelen 1 en 2”.

[Vii] Studies in Scriptures Volume 6: The New Creation, hoofdstuk 5

[Viii] Het wordt vaak het huis-aan-huis ministerie genoemd en wordt door JW's gezien als de primaire methode om het goede nieuws te verspreiden. Zien Georganiseerd om Jehovah's wil te doen, hoofdstuk 9, ondertitel 'Prediken van huis tot huis', pars. 3-9.

[Ix] Bekijk beëdigde getuigenis van lid van het bestuursorgaan Geoffrey Jackson voor de Australische Koninklijke Commissie voor institutionele reacties op seksueel misbruik van kinderen.

Eleasar

JW al meer dan 20 jaar. Onlangs ontslag genomen als ouderling. Alleen Gods woord is waarheid en kan niet gebruiken, we zijn in de waarheid meer. Eleasar betekent "God heeft geholpen" en ik ben vol dankbaarheid.
  15
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x