[Van ws4 / 18 p. 3 - juni 4 - juni 10]

"Als de Zoon je bevrijdt, zul je echt vrij zijn." John 8: 36

 

Vrijheid, gelijkheid, broederschap was de slogan van de Franse revolutie van 1789. De daaropvolgende twee eeuwen hebben aangetoond hoe ongrijpbaar die idealen zijn.

Het artikel van deze week legt de basis voor het studieartikel voor volgende week. Dit artikel is echter ongebruikelijk omdat het, voor het grootste gedeelte, houdt zich aan de Schriften en begrijpt het gezond verstand. Het zal echter nuttig zijn om te evalueren hoe de organisatie zich verhoudt tot de beginselen die in de Schriften worden benadrukt.

Alinea 2 zegt: "Dit getuigt opnieuw van de waarheid van de geïnspireerde observatie van koning Solomon: "De mens heeft de mens tot zijn schade gedomineerd" (Prediker 8: 9)"

Koning Solomon kende de waarheid goed. Rond 100 jaar eerder had Samuel de Israëlieten gewaarschuwd dat het hebben van een koning om hen te domineren schadelijk zou zijn, zoals hij profeteerde in 1 Samuel 8: 10-22. Tegenwoordig hebben mannen in het algemeen en vooral studenten van Gods woord die Samuëls waarschuwing van Jehovah hadden moeten lezen, dit genegeerd. Dientengevolge zijn ze bereid om 'koningen' over zichzelf te plaatsen zonder het volle belang van hun acties te beseffen. Als gevolg hiervan is de gewetensvrijheid en gedachte en actie van Christus verworpen ten gunste van dictaten van organisaties. Dit is gebeurd ongeacht welke religie men belijdt, maar vooral onder Jehovah's Getuigen.

Als we de verslagen van het christendom uit de eerste eeuw lezen, zien we dan bewijs dat de vroege christenen bang waren om de Schriften te bespreken? Zien we een star kader van formele vergaderingen en georganiseerde prediking? Zien we enig gebruik van gezag door ouderlingen of apostelen? Het antwoord is nee op al deze vragen. In feite was de vereniging van Bijbelonderzoekers in de vroege 1900's veel dichter bij het eerste-eeuwse model van het christendom, omdat de los gelieerde lokale studiegroepen veel meer vrijheid hadden dan onder de gecentraliseerde controle die de organisatie tegenwoordig uitoefent.

Toen mensen echt vrij waren

"Adam en Eva genoten van het soort vrijheid waar mensen vandaag de dag alleen maar op kunnen hopen - vrijheid van gebrek, van angst en van onderdrukking." (Par. 4)  Zou de organisatie, als het echt Gods organisatie is, niet de beste zijn in het helpen en toestaan ​​van haar leden om vrij te zijn van gebrek, van angst en onderdrukking in vergelijking met politieke systemen en andere religies? Natuurlijk moet het de beste zijn voor zover het mogelijk is met imperfecte mannen. Wat is de realiteit?

 • Vrijheid van gebrek
  • Hoe zit het met 'Willen' of honger naar echt nuttig geestelijk voedsel? Voedsel dat ons zal helpen op de manier van Christus te handelen? Voor het grootste deel ontbreekt het. Ons wordt verteld christenen te zijn, maar we worden niet geholpen christenen te zijn, behalve in het nauwe veld van prediken tot anderen.
  • Wanneer was het laatste uitgebreide artikel over bijvoorbeeld zelfbeheersing? Kun je het je herinneren? Velen in de wereld hebben problemen met woedebeheersing, en dat is steeds meer het geval bij zelfs aangestelde mannen. Waar is daar de hulp voor? Over het algemeen ontbreekt het. Dat is slechts één willekeurig gekozen vrucht van de geest.
 • Vrijheid van angst
  • Zijn degenen die het niet langer eens zijn met sommige leringen of zelfs maar één lering van de organisatie vrij van angst voor de gevolgen van het uiten van dat meningsverschil, hetzij in de gemeente of door te schrijven aan de organisatie of zelfs persoonlijk aan een ouderling? Nee, deze zijn bang om in de achterkamer te worden geroepen en worden waarschijnlijk summier uitgesloten omdat ze 'geen vertrouwen hebben in het bestuursorgaan als door God aangewezen en door de geest geleide vertegenwoordigers' en worden bestempeld als 'afvalligen' alleen om iets te ondervragen, laat staan niet geloven.[I]
  • Angst om afgesneden te worden van al je familie en vrienden, alleen maar omdat je niet langer door alle hoepels heen wilt springen die de organisatie ons geeft.
 • Vrijheid van onderdrukking
  • Zijn degenen die nog in de organisatie zitten niet onderdrukt door trotse, eigenzinnige ouderen die proberen hun kapsel te beheersen, of ze een baard hebben, hun kledingkeuze, of ze een jas dragen tijdens het verzorgen van een vergaderopdracht op een warme dag en de Leuk vinden?
  • Zijn deze personen vrij van onderdrukking wat betreft de hoeveelheid tijd die ze onder druk zetten om te besteden aan organisatieactiviteiten? Klinkt de eis om al dergelijke activiteiten te melden uit angst om als rebel te worden bestempeld als vrijheid van onderdrukking?

Geheimhouding leidt tot angst en onderdrukking; de christenen uit de eerste eeuw die de leiding namen, hadden geen geheime procedures die voor hun medechristenen verborgen waren. Tegenwoordig hebben we 'geheime ouderlingenbijeenkomsten, geheime vergaderingen van het gerechtelijk comité, geheime instructies en brieven voor ouderlingen, enz., Enz.'. Weet de gemiddelde getuige die nooit ouderling is geweest precies alle dingen waarvoor hij uitgesloten zou kunnen worden? Of dat er een beroepsprocedure is die het onmogelijk maakt om te bewijzen dat u berouw hebt omdat u geen getuigen bent, zodat de regel van twee getuigen altijd zal resulteren in handhaving van de beslissing van de uitsluitingscommissie?

We zouden verder kunnen werken, maar dat is voldoende om het punt te bewijzen. Deze informatie en meer is allemaal opgenomen in het handboek voor ouderen, maar het zou heel moeilijk zijn, zo niet onmogelijk om informatie te verkrijgen uit de literatuur die beschikbaar is voor de uitgever.

Onder verwijzing naar de World Book Encyclopaedia zegt het artikel verder:De wetten van elke georganiseerde samenleving vormen een ingewikkeld patroon van evenwichtige vrijheden en beperkingen. '' Ingewikkeld 'is zeker het juiste woord. Denk maar aan de volumes en volumes van wetten geschreven door de mens, laat staan ​​de legers van advocaten en rechters die nodig zijn om ze te interpreteren en te beheren. ”(Par. 5)

Hoe komt de organisatie hier overeen? Het heeft ook een ingewikkelde reeks wetten. Hoe kunt u vragen? Het heeft een speciaal wetboek genaamd "Herder de kudde van God" die dicteert hoe ouderlingen de gemeente regeren, en hoe ze allerlei zonden en overtredingen kunnen beoordelen. Er zijn ook speciale handleidingen met instructies of wetten voor kringopzieners, Bethel-bedienden, bijkantoorcomités enzovoort.

Wat is hier mis mee, vraagt ​​u zich misschien af? Een organisatie heeft immers enige structuur nodig. Een reden tot nadenken is dat Jehovah ons vrije wil heeft gegeven, hoewel met bepaalde beperkingen voor ons eigen voordeel. Door zijn woord heeft hij er ook voor gezorgd dat we die grenzen kennen, anders zou het zeer oneerlijk zijn om correctie of straf toe te passen. Maar alle getuigen zijn bekend met Jeremia 10: 23, en alle lezers zullen daarom weten dat er geen speciale uitsluiting in die tekst staat. Ze bestaan ​​niet, ongeacht of een bestuursorgaan of ouderlingen gezag over anderen uitoefenen. Niemand van ons is in staat onszelf te sturen, laat staan ​​iemand anders.

Bovendien, zoals Jezus aan de Farizeeën duidelijk heeft gemaakt, zullen er, wanneer men wetten probeert te maken voor elke mogelijkheid in plaats van te leven volgens principes, er vele gelegenheden zijn waarin wetten niet van toepassing zijn of niet zouden moeten gelden omdat hun toepassing in de omstandigheid in strijd is met het principe waarvan de wet is afgeleid. Hoe meer wetten er zijn, hoe minder vrijheid er is om onze vrije wil uit te oefenen en te laten zien hoe we ons echt voelen over God, Jezus en onze medemensen.

Hoe echte vrijheid te krijgen

Uiteindelijk komt in paragraaf 14 het artikel aan de orde om het themascript te bespreken: "Als je in mijn woord blijft, ben je echt mijn discipelen, en je zult de waarheid kennen, en de waarheid zal je bevrijden. " (Johannes 8:31, 32) Aan Jezus 'leiding om ware vrijheid te verwerven, zijn twee vereisten verbonden: ten eerste de waarheid aanvaarden die hij onderwees, en ten tweede zijn discipel worden. Dit zal tot echte vrijheid leiden. Maar vrijheid van wat? Jezus legde verder uit: “Elke zondaar is een slaaf van de zonde. . . . Als de Zoon je vrijmaakt, zul je echt vrij zijn. "- Johannes 8:34, 36."

Zoals u kunt zien, heeft de organisatie de context voor een keer daadwerkelijk gebruikt om, zij het in het kort, de verzen die volgen uit te leggen. Maar zoals gewoonlijk wordt het belang van de context zo goed als genegeerd. In plaats van te bespreken wat Jezus 'woord is en hoe ze erin kunnen blijven, concentreren ze zich in plaats daarvan op het aspect van zonde.

Wat was daarom Jezus 'woord waarin we moesten blijven? De passage uit de Schrift die bekend staat als de "Bergrede" is een goede startplaats. (Mattheüs 5-7) We moeten ook opmerken dat Jezus meer van ons wilde dan zijn discipel of volgeling te worden, hij wilde dat we in zijn woord bleven. Dit kost veel meer moeite dan alleen maar volgen, het betekent hem imiteren door zijn leringen over te nemen en in praktijk te brengen.

De echte kwesties zullen echter in het WT-artikel van volgende week aan de orde komen wanneer ze hun versie van de waarheid die Jezus leerde en hun bekrompen interpretatie van een discipel van Jezus bespreken en onderwijzen.

In de laatste paragrafen gaan ze echter wat dieper in op hoe echte vrijheid tot stand zal komen. Het artikel luidt: "Als we ons onderwerpen aan de leringen van Jezus terwijl zijn discipelen ons leven echte betekenis en voldoening zullen geven. ”(Par. 17) Dit is waar, dus de volgende zin is interessant als er staat:Dit opent op zijn beurt het vooruitzicht volledig bevrijd te worden van slavernij aan zonde en dood. (Lees Romeinen 8: 1, 2, 20, 21.) "  Niets om het daar niet mee eens te zijn, maar waar spreekt de geciteerde tekst over?

Romeinen 8: 2 zegt: "Want de wet van die geest die leven geeft in vereniging met Christus Jezus heeft u vrijgemaakt van de wet van zonde en van de dood." Dus volgens de tekst die zij citeren, zijn we al bevrijd van de wet van zonde en dood. Hoe? Omdat we door ons geloof in de losprijs van Christus rechtvaardig zijn verklaard, waardoor de voordelen vooraf kunnen worden toegepast, op voorwaarde dat we ons aan zijn woord houden (Romeinen 8: 30, John 8: 31). Zoals Romeinen 8: 20-21 zegt: "Want de schepping was onderworpen aan nutteloosheid, niet uit eigen wil maar door hem die haar onderworpen had, op basis van hoop 21 dat de schepping zelf ook zal worden bevrijd van slavernij tot corruptie en de glorieuze vrijheid van de kinderen van God zal hebben. ”Ja, de Schriften leren dat de hele schepping de hoop kan hebben de vrijheid van de kinderen van God te verkrijgen. Niet slechts enkele.

Hoe is dat mogelijk? De context zelf antwoordt in verzen die niet door het artikel worden aangehaald. Merk op wat Romeinen 8: 12-14 zegt: "Dus, broeders, we zijn verplicht, niet om het vlees in overeenstemming met het vlees te leven; 13 want als GIJ in overeenstemming met het vlees leeft, zult GIJ zeker sterven; maar als GIJ de oefeningen van het lichaam door de geest ter dood brengt, GIJ zult leven.  14 Voor allen die geleid worden door Gods geest, dit zijn Gods zonen. '

Let met name op vers 14 vetgedrukt. Allen, ja, allen die zich door Gods heilige Geest laten leiden, in tegenstelling tot de geest van het vlees, zijn Gods zonen.

Leven voor het vlees zal waarschijnlijk de dood tot gevolg hebben. Er zijn hier slechts twee opties: "leven of dood". Dit herinnert ons aan Deuteronomium 30: 19, waar de Israëlieten de zegening en de veroordeling hadden gekregen. Er waren slechts twee opties: een van zegen en een van malediction, het was het een of het ander. Alle echte christenen moeten door de geest leven om het leven te winnen en daarom zijn dit allemaal zonen van God. De Schrift is hierover glashelder.

_____________________________________________

[I] Een kort overzicht van de vele internetsites die zijn opgezet door huidige en ex-JW's met hun persoonlijke ervaringen, waaronder vele die op deze site zijn gegeven via opmerkingen, bewijzen dit.

Tadua

Artikelen door Tadua.
  6
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x