Ik heb er naar uitgekeken om deze laatste video in onze serie te maken, Ware aanbidding identificeren. Dat komt omdat dit de enige is die er echt toe doet.

Laat me uitleggen wat ik bedoel. Door middel van de vorige video's is het leerzaam geweest om te laten zien dat het gebruik van de criteria die de Organisatie van Jehovah's Getuigen gebruikt om te laten zien dat alle andere religies onjuist zijn, ook aantoont dat de religie van de Getuigen onjuist is. Ze voldoen niet aan hun eigen criteria. Hoe hebben we dat niet gezien !? Als Getuige was ik jaren bezig met het plukken van het stro uit het oog van andere mensen terwijl ik me totaal niet bewust was van de dakspant in mijn eigen oog. (Mt 7: 3-5)

Er is echter een probleem bij het gebruik van dit criterium. Het probleem is dat de Bijbel er niets van gebruikt om ons een manier te geven om de ware aanbidding te identificeren. Nu, voordat je gaat: "Ho, waarheid onderwijzen is niet belangrijk ?! Geen deel uitmaken van de wereld, niet belangrijk ?! Gods naam heiligen, het goede nieuws prediken, Jezus gehoorzamen - allemaal niet belangrijk ?! " Nee, ze zijn natuurlijk allemaal belangrijk, maar als middel om de ware aanbidding te identificeren, laten ze veel te wensen over.

Neem bijvoorbeeld het criterium om je aan de bijbelse waarheid te houden. Volgens deze persoon falen Jehovah's Getuigen in die mate.

Nu geloof ik niet dat de Drie-eenheid de bijbelse waarheid vertegenwoordigt. Maar stel dat u op zoek bent naar Jezus 'ware discipelen. Wie ga je geloven? Me? Of de kerel? En wat ga je doen om erachter te komen wie de waarheid heeft? Maanden diepgaande bijbelstudie ingaan? Wie heeft de tijd? Wie heeft de neiging? En hoe zit het met de miljoenen die simpelweg de mentale capaciteit of opleiding missen voor zo'n zware taak?

Jezus zei dat de waarheid verborgen zou zijn voor “wijzen en intellectuelen”, maar 'geopenbaard aan baby's of jonge kinderen'. (Mt 11:25) Hij bedoelde niet dat je dom moet zijn om de waarheid te kennen, noch dat als je slim bent, je pech hebt, want je snapt het gewoon niet. Als je de context van zijn woorden leest, zul je zien dat hij het over houding heeft. Een jong kind, zeg maar een vijfjarige, rent naar zijn mama of papa als hij een vraag heeft. Dat doet hij niet tegen de tijd dat hij 13 of 14 is, omdat hij tegen die tijd alles weet wat er is en denkt dat zijn ouders het gewoon niet snappen. Maar toen hij nog heel jong was, vertrouwde hij op hen. Als we de waarheid willen begrijpen, moeten we naar onze Vader rennen en door zijn Woord het antwoord op onze vragen krijgen. Als we nederig zijn, zal hij ons zijn heilige geest geven en die zal ons naar de waarheid leiden.

Het is alsof we allemaal hetzelfde codeboek hebben gegeven, maar slechts enkelen van ons hebben de sleutel om de code te ontgrendelen.

Dus als je op zoek bent naar de ware vorm van aanbidding, hoe weet je dan welke de sleutel hebben; welke hebben de code gebroken; welke hebben de waarheid?

Op dit punt voel je je misschien een beetje verloren. Misschien heb je het gevoel dat je niet zo intelligent bent en ben je bang dat je gemakkelijk bedrogen kunt worden. Misschien bent u al eerder bedrogen en bent u bang om opnieuw hetzelfde pad te bewandelen. En hoe zit het met de miljoenen over de hele wereld die niet eens kunnen lezen? Hoe kunnen zulke personen onderscheid maken tussen de ware discipelen van Christus en de vervalste?

Jezus heeft ons wijselijk het enige criterium gegeven dat voor iedereen zal werken als hij zei:

“Ik geef je een nieuw gebod, dat je van elkaar houdt; net zoals ik van je heb gehouden, hou je ook van elkaar. Hierdoor zullen allen weten dat jullie mijn discipelen zijn - als jullie onderling liefde hebben. ”” (John 13: 34, 35)[I]

Ik moet bewonderen hoe onze Heer met zo weinig woorden zoveel kon zeggen. Wat een rijkdom aan betekenis is er verpakt in deze twee zinnen. Laten we beginnen met de zin: "Hieraan zal iedereen het weten".

"Door dit alles zal weten"

Het maakt me niet uit wat je IQ is; Ik geef niet om je opleidingsniveau; Ik geef niet om je cultuur, ras, nationaliteit, geslacht of leeftijd - als mens begrijp je wat liefde is en kun je herkennen wanneer het er is, en je weet wanneer het ontbreekt.

Elke christelijke religie gelooft dat ze de waarheid hebben en dat ze de ware discipelen van Christus zijn. Eerlijk genoeg. Kies er een. Vraag een van de leden of ze hebben gevochten in de Tweede Wereldoorlog. Als het antwoord "Ja" is, kunt u veilig doorgaan naar de volgende religie. Herhaal tot het antwoord "Nee" is. Als je dit doet, zal 90 tot 95% van alle christelijke denominaties verdwijnen.

Ik herinner me dat ik in 1990 tijdens de Golfoorlog in gesprek was met een paar Mormoonse zendelingen. De discussie liep nergens op, dus ik vroeg hen of ze bekeerlingen hadden gemaakt in Irak, waarop ze antwoordden dat er mormonen in Irak waren. Ik vroeg of Mormonen in het leger van de VS en Irak zaten. Nogmaals, het antwoord was bevestigend.

"Dus je hebt broer die broer vermoordt?" Vroeg ik.

Ze antwoordden dat de Bijbel ons beveelt om de superieure autoriteiten te gehoorzamen.

Ik voelde me nogal zelfvoldaan dat ik als Jehovah's Getuige kon beweren dat we Handelingen 5:29 toepasten om onze gehoorzaamheid aan de superieure autoriteiten te beperken tot geboden die niet in strijd zijn met Gods wet. Ik geloofde dat Getuigen God als heerser gehoorzaamden in plaats van mensen, en daarom zouden we nooit liefdeloos handelen - en iemand neerschieten of opblazen zou in de meeste samenlevingen als een klein beetje liefdeloos worden beschouwd.

Toch zijn Jezus 'woorden niet uitsluitend van toepassing op het voeren van oorlogen. Zijn er manieren waarop Jehovah's Getuigen mensen gehoorzamen in plaats van God en zo de test van liefde voor hun broeders en zusters niet doorstaan?

Voordat we dat kunnen beantwoorden, moeten we onze analyse van Jezus 'woorden voltooien.

"Ik geef je een nieuw gebod ..."

Toen hem werd gevraagd wat het grootste gebod van de wet van Mozes was, antwoordde Jezus in twee delen: heb God lief met heel je ziel en heb je naaste lief als jezelf. Nu zegt hij dat hij ons een nieuw gebod geeft, wat betekent dat hij ons iets geeft dat niet in de oorspronkelijke wet over liefde staat. Wat zou dat kunnen zijn?

“… Dat je van elkaar houdt; net zoals ik van je heb gehouden, hou je ook van elkaar. '

Ons wordt geboden om niet alleen een ander lief te hebben zoals we onszelf liefhebben - wat de wet van Mozes vereist - maar om elkaar lief te hebben zoals Christus ons heeft liefgehad. Zijn liefde is de bepalende factor.

In liefde, zoals in alle dingen, zijn Jezus en de Vader één. ”(John 10: 30)

De Bijbel zegt dat God liefde is. Hieruit volgt dat Jezus dat ook is. (1 Johannes 4: 8)

Hoe werd Gods liefde en de liefde van Jezus tegenover ons gemanifesteerd?

“Want inderdaad, terwijl we nog zwak waren, stierf Christus voor goddeloze mannen op de afgesproken tijd. Want bijna niemand zou sterven voor een rechtvaardig man; hoewel misschien voor een goede man iemand durft te sterven. Maar God beveelt ons zijn eigen liefde aan dat, terwijl we nog zondaars waren, Christus voor ons stierf. ”(Romeinen 5: 6-8)

Terwijl we goddeloos waren, terwijl we onrechtvaardig waren, terwijl we vijanden waren, stierf Christus voor ons. Mensen kunnen van een rechtvaardige man houden. Ze kunnen zelfs hun leven geven voor een goede man, maar om te sterven voor een totale vreemdeling, of erger nog, voor een vijand? ...

Als Jezus zijn vijanden in deze mate zou liefhebben, wat voor soort liefde toont hij dan voor zijn broers en zussen? Als we “in Christus” zijn, zoals de Bijbel zegt, dan moeten we dezelfde liefde weerspiegelen die hij toonde.

Hoe?

Paulus antwoordt:

“Blijf de lasten van elkaar dragen en op deze manier zul je de wet van Christus vervullen.” (Ga 6: 2)

Dit is de enige plaats in de Schrift waar de uitdrukking "de wet van de Christus" voorkomt. De wet van de Christus is de wet van liefde die de Mozaïsche wet inzake liefde overtreft. Om de wet van de Christus te vervullen, moeten we bereid zijn elkaars lasten te dragen. Tot nu toe zo goed.

"Hierdoor zullen allen weten dat u mijn discipelen bent - als u liefde onder elkaar hebt."

Het mooie van deze maatstaf van ware aanbidding is dat ze niet effectief kan worden vervalst of vervalst. Dit is niet alleen het soort liefde dat tussen vrienden bestaat. Jezus zei:

“Want als je houdt van degenen die van je houden, welke beloning heb je dan? Doen niet ook de belastingontvangers hetzelfde? En als je alleen je broers begroet, wat voor buitengewone doe je dan? Doen niet ook de mensen van de naties hetzelfde? ”(Mt 5: 46, 47)

Ik heb broeders en zusters horen zeggen dat Jehovah's Getuigen de ware religie moeten zijn, omdat ze overal ter wereld naartoe kunnen gaan en verwelkomd worden als broeder en vriend. De meeste Getuigen zijn zich er niet van bewust dat hetzelfde kan worden gezegd van andere christelijke denominaties, omdat hun wordt verteld geen niet-JW-literatuur te lezen en geen niet-JW-video's te bekijken.

Hoe het ook zij, al dergelijke uitingen van liefde bewijzen alleen maar dat mensen van nature ook van degenen houden die van hen houden. Misschien heb je persoonlijk een uitstorting van liefde en steun van de broeders in je eigen gemeente ervaren, maar pas op dat je dit niet in de val laat lopen door dit te verwarren met de liefde die de ware aanbidding kenmerkt. Jezus zei dat zelfs de belastinginners en heidenen (mensen die door de Joden werden veracht) zoveel liefde toonden. De liefde die ware christenen moeten tonen gaat verder dan dit en zal hen identificeren, zodat "alles zal weten" wie zijn zij.

Als u al een Getuige bent, wilt u hier misschien niet dieper op in gaan. Dat kan zijn omdat u een investering moet beschermen. Laat me dit illustreren.

U bent misschien als een winkelier die drie briefjes van twintig dollar krijgt overhandigd als betaling voor bepaalde koopwaar. Je accepteert ze met vertrouwen. Dan hoor je later die dag dat er vervalsingen van twintig dollar in omloop zijn. Onderzoekt u de rekeningen die u bezit om te zien of ze echt authentiek zijn, of neemt u gewoon aan dat ze dat zijn en geeft u ze als wisselgeld wanneer anderen binnenkomen om aankopen te doen?

Als Getuigen hebben we zoveel geïnvesteerd, misschien wel ons hele leven. Dat is in mijn geval het geval: zeven jaar prediken in Colombia, nog twee in Ecuador, werken aan bouwprojecten en speciale Bethelprojecten waarbij ik gebruik maakte van mijn programmeervaardigheden. Ik was een bekende ouderling en een veelgevraagd spreker in het openbaar. Ik had veel vrienden in de organisatie en ik had een goede reputatie hoog te houden. Dat is veel investering om achter te laten. Getuigen denken graag dat iemand de Organisatie verlaat uit trots en egoïsme, maar in werkelijkheid zouden trots en egoïsme juist de dingen zijn geweest om mij binnen te houden.

Terugkomend op de analogie: onderzoekt u - onze spreekwoordelijke winkelier - het biljet van twintig dollar om te zien of het echt is, of hoopt u gewoon dat het zo is en gaat u gewoon door met uw zaken? Het probleem is dat als u weet dat de rekening vals is en u deze dan toch doorgeeft, wij medeplichtig zijn aan criminele activiteiten. Dus onwetendheid is gelukzaligheid. Desalniettemin verandert onwetendheid een vals biljet niet in een authentiek biljet met echte waarde.

Daarom komen we bij de grote vraag: 'Zijn Jehovah's Getuigen echt geslaagd voor de test van de liefde van Christus?'

We kunnen dat het beste beantwoorden door te kijken hoe we van onze kleintjes houden.

Er is gezegd dat er geen grotere liefde is dan die van een ouder voor een kind. Een vader of moeder zal hun eigen leven opofferen voor hun pasgeboren kind, zelfs als ze denken dat die baby niet in staat is om die liefde terug te geven. Het is gewoon te jong om liefde te begrijpen. Dus die intense, zelfopofferende liefde is op dat moment eenzijdig. Dat zal natuurlijk veranderen naarmate het kind groter wordt, maar we hebben het nu over een pasgeborene.

Dat is de liefde die God en de Christus voor ons toonden - voor jou en mij - toen we ze niet eens kenden. Terwijl we onwetend waren, hielden ze van ons. Wij waren de "kleintjes".

Als we “in Christus” willen zijn, zoals de Bijbel zegt, dan moeten we die liefde weerspiegelen. Om deze reden sprak Jezus over het extreem ongunstige oordeel dat zou worden uitgesproken over degenen die "de kleintjes tot struikelen brachten". Het is beter voor hen om een ​​molensteen om de nek te binden en in de diepblauwe zee te gooien. (Mt 18: 6)

Laten we het dus even bekijken.

 1. Ons wordt bevolen elkaar lief te hebben zoals Christus ons liefhad.
 2. “Allen zullen weten” dat we ware christenen zijn, als we de liefde van de Christus tonen.
 3. Deze liefde vormt de wet van Christus.
 4. We vervullen deze wet door de lasten van elkaar te dragen.
 5. We moeten speciale aandacht schenken aan de "kleintjes".
 6. Christen faalt in de test van de liefde wanneer zij de mensen over God gehoorzamen.

Om onze grote vraag te beantwoorden, stellen we een aanvullende vraag. Is er een situatie binnen de Organisatie van Jehovah's Getuigen die gelijkwaardig is aan die in andere christelijke geloofsovertuigingen, waarbij christenen de wet van liefde overtreden door hun medemensen in oorlog te doden? De reden dat ze dit doen, is omdat ze ervoor hebben gekozen mensen te gehoorzamen in plaats van God. Handelen Getuigen liefdeloos of zelfs hatelijk jegens bepaalde personen uit gehoorzaamheid aan het Besturende Lichaam?

Handelen ze op zo'n manier dat 'alles zal weten'Zijn ze niet liefhebbend, maar wreed?

Ik ga jullie een video laten zien uit de hoorzittingen van de Australische Koninklijke Commissie over institutionele reacties op seksueel misbruik van kinderen. (Een dankjewel aan 1988johnm voor het samenstellen van dit voor ons.)

Laten we net doen alsof de twee mannen op de stoel geen Getuigen zijn, maar katholieke priesters. Zou u hun antwoorden en het beleid dat zij verdedigen beschouwen als een bewijs van de liefde van Christus binnen hun religie? Naar alle waarschijnlijkheid zou u dat niet doen. Maar als Getuige kan het uw standpunt kleuren.

Deze mannen beweren dat ze zo handelen omdat het beleid van dissociatie van God is. Ze beweren dat het een schriftuurlijke leer is. Maar als ze een directe vraag van zijn eer stellen, durven ze de vraag te ontwijken. Waarom? Waarom laat u niet alleen de schriftuurlijke basis voor dit beleid zien?

Uiteraard omdat er geen is. Het is niet schriftuurlijk. Het komt van mannen.

dissociatie

Hoe is het tot stand gekomen? Het lijkt erop dat Nathan Knorr en Fred Franz zich in de jaren vijftig, toen het beleid van uitsluiting voor het eerst werd geïntroduceerd in de organisatie van Jehovah's Getuigen, realiseerden dat ze een probleem hadden: wat te doen met Jehovah's Getuigen die ervoor kozen om te stemmen of om zich bij het leger aan te sluiten? Ziet u, het uitsluiten en mijden van zulke personen zou een overtreding zijn van de federale wetgeving. Er kunnen zware straffen worden opgelegd. De oplossing was om een ​​nieuwe aanduiding te creëren die bekend staat als disassociatie. Het uitgangspunt was dat we dan konden beweren dat ze zulke individuen niet uit de gemeenschap hadden gesloten. In plaats daarvan waren zij degenen die ons in de steek hebben gelaten of ons hebben uitgesloten. Uiteraard zouden alle straffen voor uitsluiting van toepassing blijven.

Maar in Australië hebben we het over mensen die niet hebben gezondigd zoals gedefinieerd door de Organisatie, dus waarom zou u het op hen toepassen?

Dit is wat er werkelijk achter dit vreselijke beleid schuilgaat: Herinner je je de Berlijnse muur in de jaren 1970 en 1980 nog? Het werd gebouwd om te voorkomen dat Oost-Duitsers naar het Westen zouden ontsnappen. Door te proberen te ontsnappen, verwierpen ze het gezag van de communistische regering over hen. In feite was hun verlangen om te vertrekken een non-verbale vorm van veroordeling.

Elke regering die haar onderdanen moet opsluiten, is een corrupte en falende regering. Wanneer een getuige ontslag neemt bij de Organisatie, verwerpt hij of zij eveneens het gezag van de ouderlingen, en uiteindelijk het gezag van het Besturende Lichaam. Het ontslag is een impliciete veroordeling van de levensstijl van de Getuigen. Het kan niet ongestraft blijven.

Het Besturende Lichaam heeft, in een poging zijn macht en controle te behouden, zijn eigen Berlijnse muur gebouwd. In dit geval is de muur hun mijdenbeleid. Door de ontsnapte te straffen, sturen ze een bericht naar de rest om ze in het gareel te houden. Iedereen die de andersdenkende niet uit de weg gaat, wordt bedreigd zichzelf te mijden.

Natuurlijk konden Terrence O'Brien en Rodney Spinks zoiets nauwelijks zeggen op een openbaar forum zoals dat van de Koninklijke Commissie, dus proberen ze in plaats daarvan de schuld te verleggen.

Hoe zielig! “We schuwen ze niet”, zeggen ze. "Ze mijden ons." 'Wij zijn de slachtoffers.' Dit is natuurlijk een kale leugen. Als de persoon werkelijk alle leden van de gemeente zou mijden, zou dat dan van de individuele verkondigers vereisen dat zij hen in ruil daarvoor mijden en in feite kwaad met kwaad vergelden? (Romeinen 12:17) Dit argument beledigde de intelligentie van de rechtbank en blijft onze intelligentie beledigen. Wat vooral triest is, is dat deze twee Wachttoren-vertegenwoordigers leken te geloven dat het een geldig argument is.

Paulus zegt dat we de wet van Christus vervullen door de lasten van elkaar te dragen.

“Blijf de lasten van elkaar dragen en op deze manier zul je de wet van Christus vervullen.” (Ga 6: 2)

Zijn eer toont aan dat het slachtoffer van kindermishandeling een grote last draagt. Ik kan zeker geen grotere last bedenken dan het kindertrauma van seksueel misbruik door iemand naar wie je moest zoeken voor steun en bescherming. Maar hoe kunnen we zulke mensen ondersteunen die onder zo'n last werken - hoe moeten we de wet van de Christus vervullen - als de oudsten ons vertellen dat we niet eens 'hallo' kunnen zeggen tegen zo iemand?

Ontkoppeling en uitsluiting zijn twee kanten van dezelfde medaille. De wrede aard van het beleid zoals dat door Jehovah's Getuigen wordt toegepast, staat niet eens toe dat een moeder de telefoon opneemt van haar dochter, die - voor zover ze weet - misschien doodbloed in een greppel ligt.

Liefde is voor iedereen gemakkelijk te herkennen, van de armste en meest ongeschoolde tot de wijste en meest invloedrijke. Hier zegt zijne Eerwaarde herhaaldelijk dat het beleid wreed is en dat de twee vertegenwoordigers van het Besturende Lichaam geen andere verdediging hebben dan chagrijnig te kijken en te wijzen op het officiële beleid.

Als we een andere christelijke religie als vals kunnen verwerpen omdat haar leden mannen gehoorzamen wanneer hen wordt verteld om oorlog te voeren, kunnen we de organisatie van Jehovah's Getuigen op dezelfde manier ontslaan, omdat haar leden alle mensen zullen gehoorzamen en iedereen die veroordeeld is van het platform mijden, zelfs als ze geen idee hebben - wat ze zelden doen - van de zonde van de persoon, of zelfs als hij of zij heeft gezondigd. Ze gehoorzamen eenvoudig en verlenen de ouderlingen daarmee de macht die ze nodig hebben om de kudde te controleren.

Als we hun deze onschriftuurlijke macht niet schenken, wat gaan ze dan doen? Ons uit de gemeenschap sluiten? Misschien zullen wij het zijn die hen uit de gemeenschap sluiten.

Wellicht heeft u dit probleem niet zelf ervaren. Nou, de meeste katholieken hebben niet in een oorlog gevochten. Maar wat als de ouderlingen tijdens de volgende doordeweekse vergadering een aankondiging voorlezen waarin staat dat een bepaalde zuster niet langer lid is van de christelijke gemeente van Jehovah's Getuigen? Je hebt geen idee waarom of wat ze heeft gedaan, als er iets is. Misschien heeft ze zich teruggetrokken. Misschien heeft ze geen zonde begaan, maar lijdt ze en heeft ze uw emotionele steun hard nodig.

Wat ga je doen? Bedenk dat u op een gegeven moment voor de rechter van de hele aarde, Jezus Christus, zult staan. Het excuus, "Ik volgde gewoon bevelen op", zal niet wassen. Wat als Jezus antwoordt: “Wiens bevelen? Zeker niet de mijne. Ik heb je gezegd van je broer te houden. "

"Door dit alles zullen weten ..."

Ik was in staat om elke religie terloops af te doen als liefdeloos en afgekeurd door God toen ik ontdekte dat het de oorlogen van de mens ondersteunde. Nu moet ik dezelfde logica toepassen op de religie die ik mijn hele leven heb beoefend. Ik moet erkennen dat om tegenwoordig een Getuige te zijn, het Besturende Lichaam en zijn luitenants, de gemeenteouderlingen, onvoorwaardelijke gehoorzaamheid betekent. Soms zal dat van ons vereisen dat we hatelijk handelen jegens degenen die een enorme last dragen. Daardoor zullen we de wet van Christus individueel niet vervullen. Op het meest basale niveau zullen we mensen gehoorzamen als heerser in plaats van God.

Als we het probleem steunen, worden we het probleem. Als je iemand onvoorwaardelijk gehoorzaamt, wordt hij je GOD.

Het Besturende Lichaam beweert dat zij de Bewakers van de Leer zijn.

Een ongelukkige woordkeuze misschien.

Het roept een vraag op die ieder van ons moet beantwoorden, een vraag die muzikaal klonk in Song 40 van het Songbook.

“Van wie ben je? Aan welke God wil je gehoorzamen? '

Sommigen zullen misschien zeggen dat ik er voor pleit dat iedereen de Organisatie verlaat. Dat is niet aan mij om te zeggen. Ik zal zeggen dat de gelijkenis van de tarwe en het onkruid aangeeft dat ze samen groeien tot de oogst. Ik zal ook zeggen dat toen Jezus ons de wet van liefde gaf, hij niet zei: "Hierdoor zullen allen weten dat u mijn organisatie bent." Een organisatie kan niet liefhebben. Individuen houden van, of haten, al naargelang het geval ... en het oordeel zal over individuen komen. We zullen alleen voor Christus staan.

De vragen die elk moeten beantwoorden zijn: Zal ​​ik de lasten van mijn broer dragen ondanks wat anderen misschien denken? Zal ik werken wat goed is voor iedereen, maar vooral voor degenen die aan mij verwant zijn in de familie van het geloof, zelfs als dat niet door mannen met autoriteit wordt gezegd?

Een goede vriend van me schreef me dat hij ervan overtuigd was dat gehoorzaamheid aan het Besturende Lichaam een ​​kwestie van leven en dood was. Hij had gelijk. Het is.

'Van wie hoor je? Welke God wil je gehoorzamen? "

Heel erg bedankt

______________________________________________________

[I] Tenzij anders vermeld, zijn alle bijbelcitaten afkomstig uit de (NWT) Nieuwe-Wereldvertaling van de Heilige Schrift, uitgegeven door de Watchtower Bible & Tract Society.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.

  Vertaling

  auteurs

  onderwerpen

  Artikelen per maand

  Categorieën

  16
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x