Bij vele gelegenheden, bij het bespreken van een nieuw of bestaand schriftuurlijk punt met een Jehovah's Getuige (JW), zouden ze kunnen toegeven dat het niet uit de Bijbel kan worden vastgesteld of dat het schriftuurlijk niet logisch is. De verwachting is dat de JW in kwestie zou kunnen overwegen na te denken over de leerstellingen van het geloof of deze opnieuw te onderzoeken. In plaats daarvan is de algemene reactie: "We kunnen niet verwachten dat alles in orde komt, maar wie anders doet het predikingswerk". De opvatting is dat alleen JW's het predikingswerk onder alle christelijke denominaties uitvoeren, en dat dit een identificerend kenmerk van het ware christendom is.

Als het punt naar voren wordt gebracht dat in veel kerken mensen uitgaan en in stadscentra prediken, of via folders, enz., Zal het antwoord waarschijnlijk zijn: "Maar wie doet de huis-aan-huisbediening?"

Als ze worden uitgedaagd over wat dit betekent, dan is de verklaring dat niemand anders de "deur-tot-deur" bediening doet. Dit is een “handelsmerk” van JW's geworden vanaf de tweede helft van de 20th eeuw tot nu.

Over de hele wereld hebben JW's het mandaat (het vaak gebruikte eufemisme is "aangemoedigd") om deel te nemen aan deze methode van prediken. Een voorbeeld hiervan wordt gegeven in het volgende levensverhaal van Jacob Neufield, ontleend aan de Wachttoren magazine van september 1st, 2008, pagina 23:

"Kort na mijn doop besloot mijn familie om naar Paraguay, Zuid-Amerika te emigreren en moeder smeekte me om te gaan. Ik was terughoudend omdat ik verdere bijbelstudie en training nodig had. Tijdens een bezoek aan het bijkantoor van Jehovah's Getuigen in Wiesbaden ontmoette ik August Peters. Hij herinnerde me aan mijn verantwoordelijkheid om voor mijn gezin te zorgen. Hij gaf me ook deze waarschuwing: 'Wat er ook gebeurt, vergeet het nooit deur tot deur bediening. Als je dat doet, ben je net als de leden van elke andere religie van het christendom. 'Tot op de dag van vandaag erken ik het belang van dat advies en de noodzaak om' van huis tot huis 'of van deur tot deur te prediken.Handelingen 20:20, 21(vetgedrukt toegevoegd)

Een recentere publicatie getiteld Gods Koninkrijk Rules! (2014) verklaart in hoofdstuk 7 paragraaf 22:

"Geen van de methoden die we hebben gebruikt om een ​​groot publiek te bereiken, zoals kranten, het "Foto-Drama", radioprogramma's en de website, waren bedoeld om de huis-aan-huisbediening. Waarom niet? Omdat Jehovah's volk leerde van het patroon van Jezus. Hij deed meer dan tot grote menigten prediken; hij concentreerde zich op het helpen van individuen. (Luke 19: 1-5) Jezus trainde ook zijn discipelen om hetzelfde te doen, en hij gaf hen een boodschap om te bevrijden. (Lezen Luke 10: 1, 8-11.) Zoals besproken in Hoofdstuk 6, hebben degenen die de leiding nemen, elke dienstknecht van Jehovah altijd aangemoedigd om persoonlijk met mensen te praten. " -Handelingen 5: 42; 20:20”(Vetgedrukt toegevoegd). 

Deze twee paragrafen benadrukken het belang dat wordt gehecht aan het "van deur tot deur" ministerie. Wanneer het lichaam van JW-literatuur wordt geanalyseerd, impliceert dit in feite vaak dat het een kenmerk van het ware christendom is. Uit de bovenstaande twee paragrafen zijn er twee belangrijke verzen die worden gebruikt om deze activiteit te ondersteunen, Handelingen 5: 42 en 20: 20. Dit artikel en de twee volgende zullen de schriftuurlijke basis van dit begrip analyseren, gezien vanuit de volgende perspectieven:

 1. Hoe JW's tot deze interpretatie komen uit de Bijbel;
 2. Wat de Griekse woorden vertaald als 'huis-aan-huis' eigenlijk betekenen;
 3. Of "huis-aan-huis" gelijkwaardig is aan "huis-aan-huis";
 4. Andere plaatsen in de Bijbel waar deze termen voorkomen met het oog op een beter begrip van hun betekenis;
 5. Wat een nader onderzoek van de bijbelgeleerden aangehaald ter ondersteuning van de JW-visie onthult;
 6. Of het bijbelboek, Handelingen van de Apostelen, onthult de christenen uit de eerste eeuw die deze manier van prediken gebruiken.

In dit artikel worden de Nieuwe wereldvertaling van de Heilige Schrift 1984 Reference Edition (NWT) en de Herziene studiebijbel van 2018 (RNWT) zal worden gebruikt. Deze bijbels hebben voetnoten die de interpretatie van "huis tot huis" proberen uit te leggen of te rechtvaardigen. tevens de Kingdom Interlinear Translation of the Greek Scriptures (KIT 1985) zal worden gebruikt om de renderings in de uiteindelijke vertaling te vergelijken. Al deze zijn online toegankelijk op de JW Online LIbrary. [I]

JW's unieke interpretatie van 'huis tot huis'

 In het boek 'Grondig getuigenis afleggen' van Gods koninkrijk (uitgegeven door de WTB & TS - Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania, 2009) een vers-voor-vers commentaar op het boek Handelingen van de Apostelen vermeldt het volgende op pagina's 169-170, paragrafen 14-15:

"Openbaar en van huis tot huis" (Handelingen 20: 13-24)

14 Paul en zijn groep reisden van Troas naar Assos, vervolgens naar Mitylene, Chios, Samos en Miletus. Het doel van Paulus was om Jeruzalem op tijd voor het Pinksterdagfeest te bereiken. Zijn haast om met Pinksteren naar Jeruzalem te komen, verklaart waarom hij een vaartuig koos dat Efeze omzeilde tijdens deze terugreis. Omdat Paulus met de Efeze oudsten wilde praten, verzocht hij hem echter om hem te ontmoeten in Milete. (Handelingen 20: 13-17) Toen ze aankwamen, zei Paul tegen hen: 'Je weet heel goed hoe ik vanaf de eerste dag dat ik het district Azië binnenstapte, de hele tijd bij je was en met de grootste laagheid voor de Heer diende van geest en tranen en beproevingen die mij overkwamen door de samenzweringen van de Joden; terwijl ik er niet voor terugdeins je iets te vertellen dat winstgevend was, noch om je in het openbaar en van huis tot huis te onderwijzen. Maar ik heb zowel joden als Grieken grondig getuigd van berouw jegens God en geloof in onze Heer Jezus. ”- Handelingen 20: 18-21.

15 Er zijn veel manieren om mensen met het goede nieuws vandaag te bereiken. Net als Paul streven we ernaar om te gaan waar de mensen zijn, hetzij bij bushaltes, in drukke straten of op marktplaatsen. Nog, van huis naar huis gaan blijft de primaire predikingsmethode die door Jehovah's Getuigen wordt gebruikt. Waarom? Ten eerste biedt huis-aan-huis prediking iedereen voldoende gelegenheid om de Koninkrijksboodschap op regelmatige basis te horen, waarmee Gods onpartijdigheid wordt aangetoond. Het stelt ook oprechte mensen in staat om persoonlijke assistentie te ontvangen volgens hun behoeften. Bovendien bouwt de huis-aan-huisbediening het geloof en het uithoudingsvermogen op van degenen die erbij betrokken zijn. Inderdaad, een handelsmerk van ware christenen vandaag is hun ijver in het getuigen 'in het openbaar en van huis tot huis'. (Vet gezicht toegevoegd)

Paragraaf 15 stelt duidelijk dat de primaire methode van bediening “van huis tot huis” is. Dit is afgeleid van een lezing van Handelingen 20: 18-21 waar Paulus de termen "... u in het openbaar en van huis tot huis onderricht ..." gebruikt. Getuigen beschouwen dit als een impliciet bewijs dat hun huis-aan-huisprediking de voornaamste methode was die in de eerste eeuw. Als dat zo is, waarom wordt prediken dan niet "in het openbaar", dat Paulus vóór "van huis tot huis" noemt, niet als de belangrijkste methode beschouwd, zowel toen als nu?

Eerder in Handelingen 17: 17, terwijl Paul in Athene is, staat er:Dus begon hij te redeneren in de synagoge met de Joden en de andere mensen die God aanbaden en elke dag op de markt met degenen die toevallig bij de hand waren. ”

In dit verslag vindt de bediening van Paulus plaats op openbare plaatsen, in de synagoge en op de markt. Er wordt geen melding gemaakt van prediking van huis tot huis of van deur tot deur. (In deel 3 van deze serie artikelen zal er een volledige beoordeling zijn van alle instellingen voor bediening uit het boek Handelingen van de Apostelen.) De paragraaf gaat verder met nog vier claims.

Ten eerste dat het is "Gods onpartijdigheid aantonen ” door iedereen voldoende gelegenheid te geven het bericht regelmatig te horen. Dit veronderstelt dat er een gelijkmatige verdeling van JW's over de hele wereld is op basis van bevolkingsratio's. Dit is duidelijk niet het geval, zoals aangetoond door zelfs een ongedwongen controle Jaarboek van JW's[Ii]. Verschillende landen hebben enorm verschillende verhoudingen. Dit betekent dat sommigen de kans krijgen om de boodschap zes keer per jaar te horen, sommigen één keer per jaar, terwijl anderen de boodschap nooit hebben ontvangen. Hoe kon God onpartijdig zijn met deze benadering? Bovendien wordt individuen vaak gevraagd om te verhuizen naar een gebied met grotere behoeften. Dit op zich toont aan dat niet alle gebieden evenredig worden bestreken. (De noodzaak om het idee te promoten dat de prediking van JW's een manifestatie is van Jehovah's onpartijdigheid, vloeit voort uit de leerstelling dat allen die niet op hun prediking reageren, voor eeuwig zullen sterven in Armageddon. Dit is een onvermijdelijk gevolg van de onschriftuurlijke leer betreffende de andere schapen van Johannes 10:16. Zie de driedelige serie "Naderen van het 2015 Memorial" voor meer informatie.)

Tweede "Oprechte mensen ontvangen persoonlijke assistentie volgens hun behoeften". Het gebruik van de term “Oprechte” is erg geladen. Het impliceert dat degenen die luisteren eerlijk in hun hart zijn, terwijl degenen die dat niet doen, een oneerlijk hart hebben. Iemand kan een moeilijke ervaring doormaken op het moment dat JW's opduiken en niet in staat zijn om te luisteren. Een persoon kan problemen hebben met de geestelijke gezondheid, economische problemen, enzovoort. Al deze factoren kunnen ertoe bijdragen dat u niet in staat bent om te luisteren. Hoe toont dit de kwaliteit van eerlijkheid in hun hart aan? Verder kan het heel goed zijn dat de JW die de huisbewoner benadert een onaangename manier van doen heeft, of onbewust ongevoelig is voor de duidelijke situatie van de persoon. Zelfs als iemand besluit te luisteren en aan een studieprogramma te beginnen, wat gebeurt er dan als hij of zij geen bevredigende antwoorden op een vraag kan krijgen of het op een punt oneens is en besluit de studie te beëindigen? Betekent dit dat ze oneerlijk zijn? De bewering is duidelijk moeilijk te ondersteunen, erg simplistisch en zonder enige schriftuurlijke ondersteuning.

Ten derde:huis-aan-huis bediening bouwt het geloof en het uithoudingsvermogen op van degenen die erbij betrokken zijn ”. Er wordt geen uitleg gegeven over hoe dit wordt bereikt, noch is er enige schriftuurlijke basis voor de verklaring. Bovendien, als het predikingswerk voor individuen is, zijn er vaak mensen niet thuis als JW's bellen. Hoe helpt het kloppen op lege deuren om geloof en volharding op te bouwen? Het geloof is gebouwd in God en in zijn Zoon, Jezus. Wat betreft uithoudingsvermogen, het is het resultaat wanneer we met succes beproevingen of beproevingen met succes ondergaan. (Romeinen 5: 3)

Tenslotte "een handelsmerk van ware christenen vandaag is hun ijver om te getuigen in het openbaar en van huis tot huis. ' Het is onmogelijk om deze uitspraak schriftuurlijk uit te leggen en de bewering dat het een handelsmerk van ware christenen is, druist in tegen de uitspraak van Jezus in Johannes 13: 34-35, waar het identificerende kenmerk van zijn ware discipelen liefde is.

Verder in de Wachttoren van juli 15th, 2008, op pagina's 3, 4 onder het artikel getiteld "Het huis-aan-huis ministerie - Waarom nu belangrijk? ' we vinden nog een voorbeeld van het belang dat aan deze bediening wordt gehecht. Hier zijn de paragrafen 3 en 4 onder het kopje "De Apostolische Methode":

3 De methode om van huis tot huis te prediken vindt zijn basis in de Schrift. Toen Jezus de apostelen uitzond om te prediken, instrueerde hij hen: "In welke stad of dorp u ook binnengaat, zoek uit wie daarin verdient." Hoe moesten zij zoeken naar verdiensten? Jezus zei dat ze naar de huizen van mensen moesten gaan en zeiden: „Begroet het huishouden wanneer u het huis binnengaat; en als het huis het verdient, laat de vrede die je wenst erop komen. 'Waren ze te bezoeken zonder voorafgaande uitnodiging? Let op de verdere woorden van Jezus: "Overal waar iemand u niet meeneemt of naar uw woorden luistert, wanneer u dat huis of die stad verlaat, schudt u het stof van uw voeten." (Matt. 10: 11-14) Deze instructies maken duidelijk dat de apostelen 'het dorp doorkruisten van dorp naar dorp en het goede nieuws verkondigden', het initiatief moesten nemen om mensen thuis te bezoeken. - Luke 9: 6.

4 De bijbel vermeldt specifiek dat de apostelen van huis tot huis predikten. In Handelingen 5:42 staat bijvoorbeeld over hen: „Elke dag in de tempel en van huis tot huis bleven zij zonder ophouden onderwijzen en het goede nieuws over de Christus, Jezus, verkondigen.” Zo'n twintig jaar later herinnerde de apostel Paulus de oudere mannen van de gemeente in Efeze: „Ik aarzelde niet om u iets van de dingen te vertellen die nuttig waren, noch om u in het openbaar en van huis tot huis te onderwijzen.” Heeft Paulus die ouderlingen bezocht voordat ze gelovigen werden? Blijkbaar, want hij leerde hun onder andere 'over berouw jegens God en geloof in onze Heer Jezus'. (Handelingen 20:20, 20) In een reactie op Handelingen 21:20 zegt Robertson's Word Pictures in the New Testament: "Het is vermeldenswaard dat deze grootste predikant van huis tot huis predikte."

In paragraaf 3 wordt Mattheüs 10: 11-14 gebruikt om de van-huis-tot-huisbediening te ondersteunen. Laten we dit gedeelte volledig lezen[Iii]. Er staat:

“In welke stad of dorp je ook binnengaat, zoek uit wie het verdient en blijf daar tot je vertrekt. 12 Wanneer je het huis binnenkomt, begroet je het huishouden. 13 Als het huis het verdient, laat de vrede die u wenst erop komen; maar als het niet verdient, laat de vrede van u op u terugkeren. 14 Overal waar iemand je niet ontvangt of naar je woorden luistert, schud het stof van je voeten als je dat huis of die stad verlaat. "

In vers 11 laat de alinea voor het gemak de woorden "... en blijf daar tot je weggaat". In de samenleving van Jezus 'tijd was gastvrijheid heel belangrijk. Hier waren de apostelen vreemden van de "stad of het dorp" en zouden ze onderdak zoeken. Ze krijgen de opdracht om deze accommodatie te zoeken en te blijven, en niet te bewegen. Als een Getuige echt de bijbelse raad wil opvolgen en de context van Jezus 'woorden wil toepassen, zal hij niet van huis tot huis gaan als hij eenmaal iemand heeft gevonden die het verdient die luistert.

In paragraaf 4 worden Handelingen 5: 42 en 20: 20, 21 geciteerd met een interpretatie van de betekenis. Samen met dit, een citaat uit Robertsons woordfoto's in het Nieuwe Testament is voorzien. We zullen nu deze twee verzen verkennen met behulp van de NWT Referentiebijbel 1984 alsmede de RNWT Studie-editie 2018 en Kingdom Interlinear Translation of the Greek Scriptures 1985. Als we deze bijbels bekijken, zijn er voetnoten die verwijzingen naar verschillende bijbelcommentatoren bevatten. We zullen de commentaren bekijken in context en krijg een vollediger beeld van de interpretatie van "huis aan huis" door JWs in het vervolgartikel, deel 2.

Vergelijking van Griekse woorden vertaald "huis tot huis"

Zoals eerder besproken, zijn er twee verzen die de JW-theologie gebruikt om de huis-aan-huisbediening te ondersteunen, Handelingen 5: 42 en 20: 20. Het woord vertaald "huis tot huis" is katʼ oiʹkon. In de bovenstaande twee verzen en in Handelingen 2:46 is de grammaticale constructie identiek en gebruikt met de accusatief enkelvoud in distributieve zin. In de overige vier verzen waar het voorkomt - Romeinen 16: 5; 1 Korintiërs 16:19; Kolossenzen 4:15; Filemon 2 - het woord wordt ook gebruikt, maar niet in dezelfde grammaticale constructie. Het woord is gemarkeerd en overgenomen uit de KIT (1985) gepubliceerd door WTB & TS en hieronder weergegeven:

Drie plaatsen Kat oikon wordt vertaald met dezelfde verdeling.

Handelingen 20: 20

Handelingen 5: 42

 Handelingen 2: 46

De context van elk gebruik van de woorden is belangrijk. In Handelingen 20:20 is Paulus in Milete en zijn de ouderlingen van Efeze hem tegemoet gekomen. Paulus geeft woorden van instructie en aanmoediging. Alleen al op basis van deze woorden is het niet mogelijk om te beweren dat Paulus in zijn bediening van deur tot deur ging. De passage in Handelingen 19: 8-10 geeft een gedetailleerd verslag van Paulus 'bediening in Efeze. Er staat dat:

Toen hij de synagoge binnenging, sprak hij drie maanden lang vrijmoedig, hield lezingen en redeneerde overtuigend over het koninkrijk van God.Maar toen sommigen koppig weigerden te geloven, terwijl ze voor de menigte schadelijk over De Weg spraken, trok hij zich van hen terug en scheidde de discipelen van hen, waarbij hij dagelijks lezingen hield in de aula van de school van Tyrannus. 10 Dit duurde twee jaar, zodat alle inwoners van de provincie Azië het woord van de Heer hoorden, zowel Joden als Grieken. "

Hier wordt duidelijk vermeld dat alle inwoners van de provincie de boodschap hebben ontvangen door zijn dagelijkse gesprekken in de hal van Tyrannus. Nogmaals, er is geen melding gemaakt van een "handelsmerk" -bediening door Paul die huis-aan-huis prediking inhield. Het impliciete 'handelsmerk' is om dagelijks of regelmatig vergaderingen te houden waar mensen de discoursen kunnen bijwonen en ernaar kunnen luisteren. In Efeze ging Paul naar de wekelijkse bijeenkomst in de synagoge gedurende 3 maanden en daarna gedurende twee jaar in het schoolauditorium van Tyrannus. Handelingen 19 wordt tijdens zijn verblijf in Efeze niet vermeld in huis-aan-huiswerk.

Alstublieft lees Handelingen 5: 12-42. In Handelingen 5: 42 zijn Petrus en de andere apostelen net vrijgelaten na een proces in het Sanhedrin. Ze hadden les gegeven in de colonnade van Salomo in de tempel. In Handelingen 5: 12-16 verrichtten Petrus en andere apostelen veel tekenen en wonderen. De mensen hielden hen hoog in het vaandel en gelovigen werden aan hun aantal toegevoegd. Alle zieken die bij hen waren gebracht, waren genezen. Er staat niet dat de apostelen naar de huizen van het volk gingen, maar eerder dat mensen naar hen toe kwamen of werden gebracht.

 • In verzen 17-26 arresteerde de hogepriester, vol jaloezie, hen en zette ze in de gevangenis. Ze worden bevrijd door een engel en krijgen de opdracht in de tempel te staan ​​en met de mensen te praten. Dit deden ze tijdens de dagpauze. Interessant genoeg vraagt ​​de engel hen niet om van deur tot deur te gaan, maar om een ​​standpunt in te nemen in de tempel, een zeer openbare ruimte. De kapitein van de tempel en zijn officieren brachten hen niet met geweld maar op verzoek van het Sanhedrin.
 • In de verzen 27-32 worden ze door de hogepriester ondervraagd over de reden waarom ze dit werk deden terwijl ze eerder opdracht hadden gekregen dit niet te doen (zie Handelingen 4: 5-22). Petrus en de apostelen geven een getuigenis en leggen uit dat zij God moeten gehoorzamen en geen mensen. In de verzen 33-40 wil de hogepriester hen doden, maar Gamaliel, een gerespecteerde rechtsleraar, raadde deze handelwijze af. Het Sanhedrin nam het advies aan, sloeg de apostelen en droeg hen op om niet in de naam van Jezus te spreken en liet hen vrij.
 • In de verzen 41-42 verheugen ze zich over de geleden oneer, net als voor Jezus 'naam. Ze gaan verder in de tempel en weer van huis tot huis. Werden ze bij mensen aan de deur geklopt, of werden ze uitgenodigd in huizen waar ze tot vrienden en familie zouden prediken? Nogmaals, er kan niet worden afgeleid dat ze van deur tot deur op bezoek waren. De nadruk ligt op de zeer openbare manier van prediken en onderwijzen in de tempel, vergezeld van de tekenen en genezingen.

In Handelingen 2: 46 is de context de Pinksterdag. Petrus heeft de eerste opgenomen preek gehouden na de opstanding en hemelvaart van Jezus. In vers 42 worden de vier activiteiten die alle gelovigen deelden, vastgelegd als:

"En zij bleven (1) zich wijden aan de leer van de apostelen, (2) aan het samengaan, (3) aan het nemen van maaltijden en (4) aan gebeden."

Deze vereniging zou hebben plaatsgevonden in huizen als ze daarna een maaltijd deelden. Daarna stelt vers 46:

"En dag na dag waren ze constant aanwezig in de tempel met een verenigd doel, en ze namen hun maaltijden in verschillende huizen en deelden hun eten met grote vreugde en oprechtheid van hart, "

Dit geeft een kijkje in het vroegste christelijke leven en de predikingsmethode. Het waren allemaal Joodse christenen in deze fase en de tempel was de plaats waar mensen zouden komen voor erediensten. Hier kwamen ze samen en in de volgende hoofdstukken in Handelingen zien we meer details worden toegevoegd. Het lijkt erop dat het bericht op de Colonnade van Solomon aan alle mensen is gegeven. De Griekse woorden kunnen niet echt "van deur tot deur" betekenen, omdat dat zou betekenen dat ze "van deur tot deur" gingen eten. Het moet betekenen dat ze elkaar hebben ontmoet bij verschillende gelovigen.

Gebaseerd op Handelingen 2: 42, 46, is het zeer waarschijnlijk, dat "huis aan huis" betekende dat ze bij elkaar thuis kwamen om de leer van de apostelen te bespreken, samen te eten, samen te eten en te bidden. Deze conclusie wordt verder ondersteund door de voetnoten in de NWT Referentiebijbel 1984 voor de bovenstaande drie verzen. De voetnoten geven duidelijk aan dat een alternatieve weergave "en in particuliere huizen" of "en volgens huizen" zou kunnen zijn.

In de onderstaande tabel zijn er drie plaatsen waar de Griekse woorden staan katʼ oiʹkon verschijnen. De tabel bevat de vertaling in de NWT Referentiebijbel 1984. Voor de volledigheid zijn de bijbehorende voetnoten opgenomen omdat deze mogelijke alternatieve weergaven bieden:

Bijbel Vertaling voetnoten
Handelingen 20: 20 Hoewel ik me er niet van weerhield U iets te vertellen van de dingen die nuttig waren, noch U in het openbaar en van huis tot huis * te onderwijzen.
Of: „en in particuliere huizen.” Lett .: „en volgens huizen.” Gr .: kai katʼ oiʹkous. Hier ka · ta' wordt gebruikt met de beschuldigende pl. in de distributieve zin. Vergelijk 5: 42 ftn, 'House'.

 

Handelingen 5: 42 En elke dag in de tempel en van huis tot huis * gingen ze door zonder het leed te onderwijzen en het goede nieuws over de Christus, Jezus, te verklaren. Lett .: „volgens huis. ”Gr., kat' oi'kon. Hier ka · ta' wordt gebruikt met de beschuldigende zang. in de distributieve zin. RCH Lenski, in zijn werk De interpretatie van de handelingen van de apostelen, Minneapolis (1961) maakte de volgende opmerking over Handelingen 5: 42: “Nooit stopten de apostelen met hun gezegend werk. 'Elke dag' gingen ze verder, en dit openlijk 'in de tempel' waar het Sanhedrin en de tempelpolitie hen konden zien en horen, en natuurlijk ook κατ 'οἴκον, die verspreid is,' van huis tot huis ', en niet alleen bijwoordelijk, 'thuis'. '

 

Handelingen 2: 46 En dag na dag waren ze constant in de tempel met één akkoord, en namen ze hun maaltijden in privé-huizen * en aten ze voedsel met grote vreugde en oprechtheid van hart, Of: "van huis tot huis." Gr., katʼ oiʹkon. Zie 5: 42 ftn, "House".

 

Er zijn vier andere gevallen van "Kat oikon" in het Nieuwe Testament. In elk van deze voorvallen laat de context duidelijk zien dat dit huizen van gelovigen waren, waar de plaatselijke gemeente (huiskerk) gemeenschap had en ook van maaltijden at, zoals reeds besproken in Handelingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Romans 16: 5

1 Corinthians 16: 19

Kolossenzen 4: 15

Filemon 1: 2

 Conclusie

Na analyse van deze teksten in context kunnen we de belangrijkste bevindingen op een rij zetten:

 1. De contextuele analyse van Handelingen 5:42 ondersteunt de van-huis-tot-huis-theologie van Jehovah's Getuigen niet. De aanwijzingen zijn dat de apostelen in het openbaar predikten in het tempelgebied, in de colonnade van Salomo, en daarna kwamen de gelovigen in privéwoningen bijeen om hun kennis van de Hebreeuwse Geschriften en de leringen van de apostelen te bevorderen. De engel die de apostelen bevrijdde, draagt ​​hen op om in de tempel te gaan staan ​​en er is geen sprake van "van deur tot deur" gaan.
 2. Wanneer Handelingen 20: 20 wordt beschouwd met het werk van Paulus in Efeze in Handelingen 19: 8-10, wordt het duidelijk dat Paul gedurende twee jaar dagelijks les gaf in het auditorium van Tyrannus. Zo verspreidde het bericht zich naar iedereen in de provincie Klein-Azië. Dit is een expliciete verklaring in de Bijbel die de JW-organisatie negeert. Nogmaals, hun theologische interpretatie van "huis tot huis" is niet duurzaam.
 3. Handelingen 2: 46 kan duidelijk niet als 'huis aan huis' worden geïnterpreteerd zoals in elk huis, maar alleen als in huizen van gelovigen. De NWT vertaalt het duidelijk als huizen en niet als "huis aan huis". Daarbij accepteert het dat de Griekse woorden kunnen worden vertaald als "huizen" in plaats van "huis aan huis", zoals ze doen in Handelingen 5: 42 en 20: 20.
 4. De andere 4-voorvallen van de Griekse woorden in het Nieuwe Testament verwijzen allemaal duidelijk naar gemeentevergaderingen in huizen van gelovigen.

Uit al het bovenstaande is het duidelijk niet mogelijk om de JW-theologische interpretatie van "huis tot huis" als "van deur tot deur" te tekenen. Op basis van deze verzen lijkt de prediking op openbare plaatsen te gebeuren en de gemeente kwam in huizen bijeen om hun kennis van de Schrift en de leer van de apostelen te bevorderen.

Bovendien worden in hun referentie- en studiebijbels verschillende bijbelcommentatoren geciteerd. In deel 2 zullen we deze bronnen in context bekijken om te zien of de interpretatie door deze commentatoren overeenkomt met de JW-theologie over de betekenis van "huis aan huis".

Klik hier om deel 2 van deze serie te bekijken.

________________________________________

[I] Omdat JW's deze vertaling verkiezen, zullen we hier in de discussies naar verwijzen, tenzij anders vermeld.

[Ii] WTB & TS publiceerde tot vorig jaar een jaarboek met geselecteerde verhalen en ervaringen van het voorgaande jaar en geeft gegevens over de voortgang van het werk in individuele landen en wereldwijd. De gegevens omvatten het aantal JW-verkondigers, het aantal predikingsuren, het aantal mensen dat studeert, het aantal dopen, enz. Klik op hier), om toegang te krijgen tot de jaarboeken van 1970 tot 2017.

[Iii] Het is altijd handig om het hele hoofdstuk te lezen om een ​​beter beeld te krijgen van de context. Hier stuurt Jezus de nieuw gekozen 12-apostelen uit met duidelijke instructies over hoe de bediening bij die gelegenheid te volbrengen. De parallelle accounts zijn te vinden in Mark 6: 7-13 en Luke 9: 1-6.

Eleasar

JW al meer dan 20 jaar. Onlangs ontslag genomen als ouderling. Alleen Gods woord is waarheid en kan niet gebruiken, we zijn in de waarheid meer. Eleasar betekent "God heeft geholpen" en ik ben vol dankbaarheid.
  11
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x