[Deze ervaring werd bijgedragen door Jim, alias Jubilant Man]

“Je hebt het te veel over Jezus. Je verwart de broers! '

Het was 2014. Hier was ik, leeftijd 63, een Getuige sinds de leeftijd van 5, door twee medeoudsten in de 'achterkamer' getrokken. Ik nam aan dat er een probleem was gerezen in de gemeente dat enige discussie behoefde. Er was - ik!

Ik diende al meer dan 40 jaar als ouderling, een normale pionier voor 30 daarvan, maar het was duidelijk dat het nest van een horzel was opgeroerd en een zwerm van hun meedogenloze stekende aantijgingen alleen maar zou intensiveren in de komende drie jaar (Psalm 118: 12-14).

Waarom schrijf ik dit synoptische account? Is het om woede bitter uit te drukken, wraak te nemen op onrecht of trots de aandacht op mezelf te vestigen als een speciaal geval? Nee helemaal niet; want ik ben slechts één piepkleine stem onder tienduizenden in de afgelopen jaren die zijn ontsnapt uit verschillende controlerende, wettische, op werken gebaseerde religies, met name deze - de Organisatie van Jehovah's Getuigen. Integendeel, de reden voor het schrijven van deze paar hoogtepunten is het bieden van geruststelling aan mede-ontsnappingen dat, hoewel het een extreem emotionele achtbaan kan zijn, je kunt overleven en dat doen met waardigheid en geluk.

Hoe kon iemand als ik levenslang gevangen zijn geweest? Welke factoren hebben me ertoe gebracht om niet alleen naar een nieuw hoofdstuk in mijn leven te gaan, maar het boek van mijn oude leven te sluiten en een nieuw te beginnen?

Sommige Achtergrond

Sta me eerst toe om herinneringen op te halen - het is een beetje verplicht, nietwaar? Heb je bij het lezen van soortgelijke verhalen opgemerkt dat het bijna een standaardvereiste lijkt te zijn om je stamboom en "theocratisch CV" van privileges te verstrekken? Dus, met enige tegenzin, zal ik volgen.

Mijn aardige, spiritueel ingestelde ouders hebben me vanaf de leeftijd van 5 'in de waarheid' opgevoed. Net als vele anderen uit die tijd werd ik onderworpen aan een strikte wekelijkse 'theocratische routine' van gezinsstudie (ma), vergaderingen (di), bediening na school (wo), groepshuisvergadering (do), bediening (za), bediening en vergaderingen (zon). Vervolgens bezoekt Circuit Servant drie keer per jaar (inclusief vergaderingen op zaterdagavond). Ik liet bijna de vermelding van de driedaagse Circuit Assemblies twee keer per jaar en de jaarlijkse 4-naar-8 dagen Districtsconventies achterwege.

Ik herinner me dat ik als 6-jarige aan het einde van een schoolperiode aan onze klas werd gevraagd om voor de school op te staan ​​om korte alfabetisch gearrangeerde rijmzinnen te reciteren. Als de 7e op de rij, werd mij gevraagd om een ​​letter "G" op een groot bord te tonen en te reciteren: "G is voor God, Zijn goedheid en genade, het geschenk dat hij aan de hele mensheid gaf." Ik vroeg mijn moeder, "Wat betekent genade?" Oorspronkelijk met een achtergrond van de Kerk van Engeland, legde ze uit dat het Gods vrije zegeningen door Jezus betekent. Dit was mijn vroege kennismaking met genade. Dit thema bleef met tussenpozen mijn leven binnenkomen, totdat op een dag Gods genade (Jezus) mijn leven veroverde en boeide.

Er komen levendige herinneringen op aan het feit dat we buiten de dagelijkse schoolvergaderingen moeten staan ​​met een handvol Joden, die zich voelen als een laffe Peter op de binnenplaats die onhandige vragen probeert te ontwijken; krimpen tijdens het volkslied gespeeld op speciale schoolevenementen; proberen plausibel klinkende excuses te bedenken om alle 'wereldlijke' feesten, sporten of naschoolse clubs te vermijden. Ik herinner me dat ik twee zogenaamde 'wereldse schoolvrienden' had. Maar nooit tijdens de 12-jaren van basisonderwijs konden ze bij mij thuis worden uitgenodigd en slechts twee keer mocht ik tijd met hen doorbrengen in hun huis.

Ik werd midden in de tienerjaren gedoopt in 1966. In Groot-Brittannië van 1960 was het het 'gedaane ding' voor alle schoolverlaters om te beginnen met pionieren. Dit werd naar conventies geduwd met de uitdagende vraag: 'Kun je nu voor Jehovah rechtvaardigen waarom je bent niet baanbrekende?”

Bovendien kwam gedurende tien jaar de niet aflatende, escalerende nadruk op 1975, met directe verklaringen die druk op jezelf brachten in de zeer, zeer korte tijd die nog restte. Bijvoorbeeld, een districtsdienaar die onze congregatie vroeg in 1974 bezocht, verklaarde categorisch: "Broeders, we hebben niet meer dan 18 maanden te gaan voordat Armageddon gaat." laatste gesprek met Jehovah's Getuigen aan hun deur! ”Hierdoor kon de huisbewoner een paar keer“ niet thuis ”zijn tijdens de reguliere jaarlijkse driemaandelijkse berichtgeving over het grondgebied. Toen vervolgde hij: „Bied hen gewoon de 6-maand Bijbelstudiecursus aan; voltooi nu alle onproductieve onderzoeken die niet regelmatig vergaderingen bijwonen.[1] Dus begon mijn carrière van 30 jaar regelmatig pionieren - op dat moment was er een minimum jaarquotum van 1200-uren en 35 elke maand "terugbellen" (gemeld wanneer de Bijbel niet alleen als tijdschriftlevering werd gebruikt). In die jaren heb ik 30-mensen geholpen om te dopen.

Toen kwam uiteindelijk in de 1970 het huwelijk met een geweldig pioniersmeisje. Vier geweldige kinderen volgden. Ik heb veel tijd geïnvesteerd in het onderwijzen van het gezin en ervoor gezorgd dat ze binnen de strikte parameters van de organisatie bleven, maar waar mogelijk met een zekere mate van redelijkheid.

In feite zijn alle kinderen opgegroeid tot pionier en ouderling hier in het Verenigd Koninkrijk en in het buitenland met hun partners.

In 1974 werd ik op 23-jarige leeftijd aangesteld als ouderling en heb ik de volgende 42 jaar in deze hoedanigheid gediend. Het beste van ouderling zijn was niet het houden van openbare lezingen ter plaatse of in de kring, maar door anderen te dienen, vooral door de geliefde broeders thuis te bezoeken. Uiteindelijk kreeg ik verschillende opdrachten (zogenaamde "privileges") die gelukkig vooral met bediening te maken hadden. Ik heb bijvoorbeeld 20 jaar lang regelmatig deelgenomen aan lokale Port Witnessing en ik heb er met veel plezier aan deelgenomen (ik heb in 2005 de UK Ports Witnessing Guidelines geschreven en enkele jaren later geholpen bij het redigeren van de GB-versie voor gebruik in het VK). Ik heb een aantal taalcursussen van 20 weken gegeven in het Russisch en later de Chinese taal. Ik kreeg WT-training in een PR-mediacampagne, waaronder het leggen van contacten met journalisten en lokale radiostations, en het organiseren van bezoeken aan elke school in het circuit met Holocaust-materiaal.[2] Afgezien van deze predikingsrollen waarin ik een behoorlijke mate van zelfexpressie vond, werd er van mij verwacht dat ik toezicht hield op verschillende afdelingen op congressen die de implementatie van strikte, gedetailleerde 'theocratische' procedures vereisten. Niettemin heb ik geprobeerd deze uit te voeren met menselijke vriendelijkheid en begrip. (2 Kor 1:24)

Waarom een ​​leven lang voor de organisatie werken? Ik heb vaak over deze vraag nagedacht. Hoe komt het dat ik, of ik nu als tiener zeurende twijfels had of als ouderling een vloedgolf van "nieuwe instructies" kreeg, bereid was om alle onduidelijkheden en ongemakken opzij te zetten? Misschien was het simpelweg omdat ik een weggegooide clichématige rationalisatie heb aangenomen dat "het blijft altijd Jehovah's organisatie ongeacht. Het enige onveranderlijke in de waarheid is verandering! Loop in het huidige licht. Misschien zullen dingen veranderen. Wacht gewoon op Jehovah. ”

Ik werd mijn hele leven geschoold om geen andere manier te accepteren, alles was ondubbelzinnig, duidelijk, zwart en wit. Mijn door de Bijbel getrainde geweten werd door het microgaasfilter van de WT gefilterd. Ik was van kinds af aan voorwaardelijk dat we Jehovah's unieke mensen waren; daarom werden alle twijfels meestal onderdrukt en onuitgesproken; een grondig objectief onderzoek opgeschort. Ik voelde me gerustgesteld dat geen enkele uitdaging voor de 'waarheid' de zelfbeoordeling van de organisatie dat het Gods ware organisatie op aarde was, met succes kon omverwerpen. Geen Satanisch 'tegen ons gevormd wapen zal enig succes hebben' omdat, hoewel schriftuurlijke interpretaties kunnen veranderen, alleen wij de onbetwistbare heilige triadebasis van echte leer (bijv. geen drie-eenheid, geen hellevuur, Gods naam verheven, Bijbelprofetie geopenbaard) echte liefde (de enige verenigde, morele, neutrale, internationale broederschap) en echte prediking (geen enkele andere religie predikt dezelfde koninkrijksboodschap tot het einde van de aarde, vrij van constante oproepen om geld).

Ik had tenslotte zoveel tijd en moeite - mijn hele leven - in deze ene manier geïnvesteerd, en bovendien had ik mijn familie met succes diep in de organisatorische draaikolk getrokken. Je bent constant bezig met het dienen van de organisatie en daarom kan op basis daarvan - uitgaande van het dienen van anderen - een gevoel van oppervlakkig geluk worden ervaren.

Psychologen kunnen hiernaar verwijzen als cognitieve immunisatie - het ontkennen, rationaliseren en uitkiezen van elk tegengesteld feitelijk bewijs dat anders een intern conflict in iemands geest zou veroorzaken.[3] Dus, dit alles gezegd, wat leidde me tot het besef dat Christus plus niets alles was? Wat leidde ook tot die 2014-vergadering in de achterkamer en mijn uiteindelijke disfellowshipping in 2017? Ik zou kort zes invloeden moeten noemen die me geleidelijk hebben veranderd.

Zes invloeden die leiden tot vrijheid

1) WT-publicaties:

Vanaf mijn vroege tienerjaren, na de bibliotheek van een overleden broer te hebben gekocht, was ik me terdege bewust van de excentrieke ideeën van de organisatie door het lezen van publicaties als The Finished Mystery, Miljoenen boek, de Licht boeken, Rechtvaardiging boeken, enz. Ik heb echter zulke ondiepe, bizarre, dogmatische leringen in het vage LBWJ-vak ("Licht wordt helderder; wacht op Jehovah") in mijn gedachten gezet. Niet alleen de vroege leringen over de piramide, de veranderende identiteit van de trouwe en discrete slaaf (Mt 24: 45-47), de geleidelijk verminderde vervormde kijk op Christus (als Michael, een beperkte bemiddelingsrol, een onzichtbare aanwezigheid), maar ook de 150-eeuwigdurende voortdurende aankondiging van de op handen zijnde Armageddon - die zich steevast zou voordoen in de volgende 3 tot 9-jaren. Dit alles, ondanks AH Macmillan's Bethel-talk in oktober 1914 op basis van Psalm 74: 9 "We zien onze tekenen niet: er is geen profeet meer: ​​er is onder ons ook niemand die weet hoe lang." (NBG) en nog belangrijker, Jezus eigen woorden in Handelingen 1: 7.[4]

2) Niet-theocratische bronnen:

Met "niet-theocratisch", [5] Ik verwijs niet naar enig exJW-materiaal. Ik bedoel eerder een verzameling van verschillende Bijbelvertalingen die meer licht werpen op bepaalde teksten en ook hielpen bij het leren van de basisprincipes van Bijbels Hebreeuws en Grieks. Onder hen waren De uitgebreide vertaling door K Wuest, de Amplified Bible en later de NET Bijbel. Bovendien zou ik elke maand een lokale evangelische boekwinkel binnensluipen - controleren of er geen passerende ouderlingen in zicht waren - en geleidelijk een kleine bibliotheek met handboeken opbouwen, waaronder bekende auteurs zoals CH Spurgeon, Watchman Nee, William Barclay , Derek Prince, Jerry Bridges, W Wiersbe, etc. Door de jaren heen heb ik als JW in een spiritueel hongerprogramma echt genoten van veel van hun spirituele inzichten. Het klopt dat bepaalde uitdrukkingen in eerste instantie werden gepeild - "gratie", "verkiezing" "rechtvaardiging" of "godheid", maar ik zou deze evangelisch klinkende woordenschat en concepten lichtelijk verdoezelen door mijn "wachttorenbril" -theologie aan te passen. Desalniettemin begon ik duidelijk het verschil te zien tussen de oppervlakkigheid en vaak niet-apologetisch assertief dogmatisme van JW-geschriften, in schril contrast met de zogenaamde 'wereldse', goed onderzochte en gerefereerde boeken en artikelen. De 'niet-theocratische' handboeken waren nederig bereid toe te geven dat er op sommige vragen geen definitief antwoord was. Deze geschreven werken gaven me uiteindelijk het vertrouwen om daadwerkelijk te luisteren naar opnames van pastors zoals John Piper, Bob Sorge, Andrew Farley, Brennan Manning, Joseph Prince, etc.

3) Ervaringen van het ministerie:

Er waren bepaalde ontmoetingen met oprechte leden van andere religieuze denominaties die tijdelijk tegenstrijdige opmerkingen raakten. Ik herinner me duidelijk de uitgebreide evangelische initiatieven van de jaren negentig, vooral de "Jesus In Me" -campagne, die voor mij toepasselijk werd afgekort tot het acroniem JIM! Dit was een ware bloeitijd voor een aantal wedergeboren christenen die ik tijdens de van-huis-tot-huisbediening tegenkwam en openlijk getuigden van hun geloof in Christus. Soms werd mij rechtstreeks gevraagd: 'Bent u door de Heer Jezus Christus alleen door genade gered? Ben je wederom geboren? " Ik zou simpelweg antwoorden: "Wat een voorrecht is het voor iemand om wedergeboren te worden ..." en "Tot dusver ben ik gered ...", en ze verwijzen naar Mattheüs 1990:24 en Filippenzen 13:2. Maar ik wist dat mijn antwoorden op slinkse wijze de echte kwestie van redding door trouw aan een organisatie door werken tegenover redding door geloof in Christus door genade alleen ontweken. Zulke ontmoetingen maakten me een beetje ontevreden toen ik simpelweg de afgezaagde antwoorden van WT weergalmde met een of twee schriftplaatsen die uit hun verband waren geplukt. Door deze bedieningservaringen over een bepaalde periode samen te brengen, werd het steeds moeilijker om dissonant de volgende 'onuitgesproken' conclusies te onderdrukken die door mijn hoofd begonnen te zoemen. Het werd duidelijker dat andere religieuze groepen bepaalde kenmerken hadden, zoals:

 1. Niet alleen een relatief gebruik van de naam Yahweh (of Jehovah) door vele voorgangers en geestelijken in zowel hun kerken en geschriften als hun duidelijke liefde voor Jezus, in een persoonlijke relatie met hem als hun Heer en Verlosser.
 2. Een bescheiden verzekering van eeuwige redding, niet door werken maar alleen door Zijn genade, alleen door geloof.
 3. Hun ongewilde echte praktische christen liefde voor alle mensen onvoorwaardelijk, vooral de armen en zieken buiten hun eigen groep.
 4. Vermijden van oorlog, religieuze gewetensbezwaarden: Quakers, Unitarians, Amish, Christadelphians, Zevende-dags Adventisten, Katholieke arbeidersbeweging, etc.
 5. Ze kunnen ook betrekking hebben op 'op engelen gericht' ervaringen in hun getuige outreach-campagnes; jaarlijks een miljoen of ten minste tienduizenden gedoopt in sommige religies.[6]
 6. Elk jaar duizenden vervolgd Christenen vermoordden "vanwege zijn (Christus) naam" en weigerden af ​​te zien van hun geloof in Christus.

Waren al deze toegewijde verspreide christenen gewoon fraude, onaanvaardbaar voor God, gedoemd tot vernietiging?

4) Autoritaire controle:

Helaas hebben een assertieve 'Acht' in toenemende mate het kritische denken - en daarmee de emoties en daden - van een accepterende acht miljoen beheerst. Ze zitten de gedisciplineerde menigte van onderdrukte supporters voor die worstelen in vermoeide loyale conformiteit met hun niet-afgeloste zware ladingen van persoonlijke schuld en ontoereikendheid op de verkeerde berg - Sinaï in plaats van Zion - met het gevaar over de rand te worden gegooid in 'gemeden-afvallige' vallei (Heb 12: 22-24; 13: 12-14; Gal 4: 21-5: 10).

Misschien kan ik een paar korte voorbeelden van een dergelijke controle geven:

In 1974 moest ik kort nadat roken een delict voor delict werd, deelnemen aan een gerechtelijk comité. Hier was een zuster die worstelde met ernstige onoplosbare familieproblemen samen met klinische depressie. Het Comité liet haar 'genadig' de toegestane 6-maandperiode toe om haar kwaadaardige 'spiritistische' verslaving te overwinnen, met de gebruikelijke raad om meer te bidden, meer te studeren, meer te prediken en geen vergaderingen te missen. Met de Sword-of-Damocles-dreiging dat ze werd afgesneden van familie en 'vrienden', stortte ze in een spiraal van diepere depressie. Ik heb ruzie gemaakt met de commissie voor clementie, maar deze zou slechts een verdere verlenging van twee weken toestaan. Een paar weken nadat het doodvonnis van uitsluiting was aangekondigd, stuurde haar man me een privébrief waarin hij zijn woede uitte tegen een dergelijke onbuigzame, oordelende houding die leidde tot de zenuwinzinking van zijn vrouw en praten over zelfmoord. Ik heb deze hardnekkige brief meer dan 40 jaar op een verborgen plek bewaard als een herinnering aan hoe Farizeïsche mannen zich verplicht voelen om een ​​strikt Draconisch beleid af te dwingen met betrekking tot het lijden van schapen met zo'n gebrek aan natuurlijke genegenheid, en vaak met ernstige gevolgen.

Op een meer persoonlijk niveau, in de late 1980s, werd ik door collega-ouderen opgedragen om af en toe bemoedigende achtergrondinformatie te gebruiken uit een paar "niet-theocratische" naslagwerken. Dit werd buiten proporties geëxplodeerd en maakte een probleem voor de Circuit Overseer. Tijdens zijn laatste zondaglezing gaf hij een waarschuwing iemand "Foerageren door de vuilnisbakken van Babylon de Grote" in een poging om stukjes informatie te vinden terwijl we al een banket van geestelijk voedsel hebben gekregen van de Getrouwe en Discrete Slaaf (FDS). Later dat jaar bood de CO (kringopziener) in antwoord op een brief die ik aan het bijkantoor had geschreven, zijn excuses aan mij persoonlijk aan, maar hij weigerde dat in het openbaar te doen. In die tijd was ik meer verbaasd over de intriges en verontwaardiging van het plaatselijke lichaam van ouderlingen, die ik in de toekomst steeds meer zou ervaren. Vooral een Koninkrijksbedieningsschool (ouderlingensemester) in de vroege jaren 2000 viel op. De oudsten kregen allemaal krachtige raad, in overeenstemming met Amos 7: 8: “Hier leg ik een schietlood onder mijn volk Israël. Ik zal ze niet langer vergeven ”. Die toepassing was dat als een ouderling de geringste mislukking opmerkte bij het volledig toepassen van de hoogste normen van het Genootschap, zoals laksheid met betrekking tot kleding en uiterlijke verzorging, hoger onderwijs of het melden van velddienst, dit door de ouderlingen moest worden besproken en dat er een benadering voor die zwakke persoon moest worden gemaakt zo spoedig mogelijk. Ons werd verteld dat "we bereid moeten zijn om de brandnetels te grijpen" in een meer praktische benadering.

5) Gebeden bijbellezen:

Dit was veruit de belangrijkste factor in mijn volledig wakker worden voor een nieuw leven in Christus. Door 2010 bracht mijn persoonlijke lezen en studeren me naar het boek Romeinen. Toen ik de vroege hoofdstukken las, werd uit de context blindelings duidelijk dat het allemaal over Jezus ging. De Vader had hem centraal gesteld en was zo blij zijn geliefde Zoon in het zonnetje te zetten, zoals elke trotse ouder dat zou doen. Terwijl ik bleef bidden, werd ik tot tranen geroerd toen ik bepaalde passages van de pagina in mijn leven zag springen. "Dit omvat mij!" Ik was verbijsterd. Overal in de Schrift was er Jezus. Had ik al tientallen jaren teksten over het hoofd gezien en verkeerd gelezen? (John 5: 39) Al snel kwamen er vragen in mijn eerder door Watchtower voorgeconditioneerde geest over deze geschriften in Romeinen:

Romeinen 1: 17: Is gerechtigheid een doel of een geschenk? (Rom 5: 17)

Romeinen 4: 3-5: God verklaart de "goddelozen" rechtvaardig. Beschrijft dit een jaar of twee hard werken om een ​​hoger niveau van morele 'godsvrucht' te bereiken, of voldoet aan een maandelijks quotum voor huis-aan-huis prediking, of het beantwoorden van 100-vragen om in aanmerking te komen voor de doop? (11: 6) Waarom heeft de organisatie al meer dan 4 jaar (Awake 4) een adequate uitleg van Romeinen 5: 50-1963 vermeden?

Romeinen 6: 7: “Want hij die gestorven is, is van zonde bevrijd”? Spreekt dit over letterlijke dood en toekomstige opstanding of heeft het Wachttorengenootschap het verkeerd toegepast? (Inzicht 2 p. 138; w16 / 12 p. 9) Zou dit kunnen betekenen dat alle ware christenen NU helemaal geen veroordeling hebben? (8: 1)

Ik kende God als soevereine schepper maar niet als mijn geliefde Abba Vader. Ik had Jezus gekend als het model, maar niet als mijn persoonlijke Redder. Waar was er sprake van of was er bewijs van de inwonende Heilige Geest in de leden van de Org? Was ik opgesloten in een gevangenis van cognitieve dissonantie, verloren in religieuze ruimte? Dit zou allemaal veranderen toen Jezus me op een dag vond als een van zijn verloren schapen en me droeg. Ik had berouw, aanvaardde Christus als mijn persoonlijke Heer en Redder en nam regelmatig privé deel, in het besef dat deze hoop onze “gemeenschappelijke redding” is en niet alleen voor een beperkte hogere roeping van een paar elite-christenen (Judas 3). Later in 2015 deed ik dat in het openbaar toen ik de Gedachtenisviering leidde voor de Chinese groep en mijn familie. Ik was de krachtige woorden van de apostel Paulus gaan waarderen: 'Jezus Christus en zijn meesterlijke verlossing definiëren mij nu. Religie is als hondenpoep; en het stinkt, sta er niet in! '

Dus hier ben ik, gevonden in Christus! Ik heb de hele tijd op de verkeerde plaats gezocht! Mijn eigen plicht en door schuld gedreven religieuze inspanning verstrikt me in het doodlopende doolhof van eigengerechtigheid, gesponsord door de wet van werken! Het geloof van Christus onthult mijn identiteit; gerechtigheid bepaalt wie God weet dat ik werkelijk ben. Deze gerechtigheid is afkomstig van God en onderschrijft het gezag van het geloof. (Geloof is een sprookje als Jezus er niet de essentie van is! ”- Fil. 3: 8-9 Mirror BibleZie je, ik kwam tot dit besef niet door de onjuistheid van de organisatie te onderzoeken via verschillende websites en exJW-materiaal - zo nuttig als ze soms kunnen zijn - maar door door de Geest te begrijpen wie Christus is en door mijn identiteit in hem te vinden. Mijn redding was niet afhankelijk van het werken voor een religieuze organisatie - welke het ook was - maar het rustte alleen in Christus.

6) ExJW-informatie:

In een bepaald stadium werd ik me bewust van de toenemende media-aandacht voor seksueel misbruik van kinderen, inclusief JW's. Eerder als een vrome Getuige zou ik dergelijke rapporten als overdreven overdreven journalistiek of van een of andere afvallige bron afwijzen, maar hier keek ik naar de hele procedure van de Australië Koninklijke Commissie voor institutionele reacties op seksueel misbruik van kinderen (ARC) voor mezelf. Ik kwam toen om een ​​overvloed aan exJW-sites en YouTube-video's te ontdekken die ik persoonlijk nog steeds niet erg comfortabel voel bij het buitensporig bekijken omdat ze gemakkelijk tijd kunnen verdringen in persoonlijk gebed en Zijn Woord. Toch presenteerde deze site, Beroean Pickets, een meer gebalanceerde en beredeneerde beoordeling van de Watchtower Organisatie met behoud van een focus op de Christus.

Mijn eigen A tot G

Zonder een grond te bedekken waar de meeste lezers bekend mee zullen zijn, als een eenvoudig geheugensteuntje, kreeg ik mijn eigen verkorte A tot G samenvatting van zaken die me het meest stoorden.

Abuse: Vooral seksueel misbruik van kinderen en huiselijk geweld in zijn verschillende vormen. Waarom is het elke organisatie toegestaan ​​om gerechtigheid, zelfs passief, te belemmeren door geen misbruik (inclusief verborgen archieven) te melden aan de 'superieure autoriteiten' die het zwaard dragen? (Rom 13: 1-7) Hoe toont zo'n niet-onthulling liefdevolle bescherming voor hun gemeenschap, zelfs als er maar één menselijke getuige is? (Ge 31: 49-50; Ex 2: 14; Nu 5: 11-15; De 22: 23-29; John 8: 13-18).

Blood: Zijn transfusies gelijk aan het eten van bloed? Ze zijn praktisch of moreel niet equivalent. Gelukkig leerde Jezus, degene die zijn eigen bloed voor ons gaf, dat het redden van leven de gehoorzaamheid aan de religieuze wet overstijgt. (Matthew 12: 11-13; Mark 2: 23-28; denk aan de Joodse wet Pikuach Nefesh.[7]

Control: Het beweren van zelfbenoemde autoriteit, de FDS[8] gedwongen micromanagement van hun ledenlevens. “Christus definieert je geloof; hij is je vrijheid van alles waarvan de wet je nooit zou kunnen bevrijden! Vind je voet in deze vrijheid. Laat religie je niet weer struikelen en gebruik je van een systeem van regels en verplichtingen. ”(Gal 5: 1 Mirror Bible; Col 2: 20-23)

Disfellowshipping: leidend tot absoluut mijden op basis van een verkeerde interpretatie en dus een verkeerde toepassing van enkele schriftgedeelten. "Keer terug tot Jehovah" is hun roeping. Bekeert u en zit aan de voeten van een octo-pausdom in de tentakels van blinde onderwerping, zelfs aanbidding, terwijl u koppig weigert de roep van de Heilige Geest te horen om in ware aanbidding aan de voeten van Christus te komen.

Education: We weten dat JW's hoger onderwijs afwijzen. Er wordt hen verteld dat ze uitsluitend op "theocratisch onderwijs" moeten vertrouwen. Maar tegelijkertijd riepen ze op voor bekwame leden met wereldse kwalificaties op het gebied van bouw, technologie, juridische en financiële zaken.

Finances: Terwijl de vinger kritisch werd gewaagd bij verschillende methoden in het "christendom" om geld in te zamelen - het gebruik van creditcards, promessen, tiende, televisie-oproepen voor verschillende bouwprogramma's en gebrek aan transparantie - zijn nu vergelijkbare maar opnieuw gelabelde methoden overgenomen door de Wachttoren-organisatie.

Gras: Hun redding hangt grotendeels af van hun zelfingenomen werken en gehoorzaamheid aan organisatorische wetten en beleid, waarbij het losgeld wordt verbannen naar een soort vangnet voor berouwvolle overtreders. Jezus heeft een verminderde rol als de Grote Leraar, als Michael de aartsengel en een mindere god. Wanneer werd Gods gratis geschenk van de toegerekende gerechtigheid van Christus in een vergadering uitgelegd? (Rom 5: 19; 10: 1-4).

Confrontaties met ouderen, 2014 - 2017

Laten we nu teruggaan naar de inleiding toen twee oudsten me in 2014 sterke raad gaven over "te veel praten over Jezus Christus".

Ze waren bezorgd dat ik Jehovah's organisatie voorliep door te veel op Christus te benadrukken in plaats van de naam Jehovah of de centrale rol van de organisatie. De smaak van gratie smaakte mijn openbare lezingen, frequente bijeenkomsten voor velddienst en informele bezoeken aan veel broeders. Natuurlijk konden de ouderlingen dergelijke 'op Christus gerichte' gesprekken niet begrijpen, vooral niet vanwege hun oudste dienende collega-ouderling op het lichaam.

In de loop van de volgende drie jaar werd ik uitgedaagd door verschillende ouderlingen en bij enkele gelegenheden werd ik door het hele lichaam “geïnterviewd”. Over het algemeen was het lichaam van ouderlingen bereid te luisteren, maar het is heel gemakkelijk voor een dergelijk lichaam om overdreven beïnvloed te worden door een of twee beleidsgerichte ouderlingen die op hun beurt kunnen worden bestuurd door een al te rechtvaardige kringopziener. Het was zo'n eer om nederig de boodschap van genade uit talrijke geschriften aan deze oudsten te presenteren, hoewel ze mentaal en emotioneel gevangen zaten in deze beperkte organisatie, die helaas een van de vele wettische religies is.

Toen kwam in 2016 het hele lichaam opnieuw samen om mijn kwalificaties als ouderling te bespreken. Ze waren erg verontrust dat ik de broeders had bezocht, zelfs buiten de Chinese groep waar ik toezicht op hield, zonder dat de andere ouderlingen van tevoren waren gevraagd of achteraf geïnformeerd. In feite had ik toen al meer dan 100 broeders en zusters in verschillende gemeenten in de stad bezocht, waar ik Christus predikte door te redeneren over de Schrift en eenvoudige illustraties te gebruiken. Ze beweerden dat ik door het benadrukken van Jezus de broeders verwarde! Verder werd gemeld dat sommigen onrustig werden door de Schriften te bespreken over de verzekering van redding. (Rom 8: 35-39; Heb 10: 10,14,17)

Ze voelden als dienstopziener, ik zou de broeder moeten aanmoedigen om harder te werken om Gods goedkeuring te krijgen in plaats van zoveel te praten over 'onverdiende goedheid'. Daarop haalde de secretaris een lange lijst van inactieve en onregelmatige verkondigers uit een van zijn dossiers en gaf mij met een zwaai de schuld voor de onregelmatigheid en inactiviteit in de gemeente. Dit gaf me de gelegenheid om het lichaam uit te nodigen om hun Bijbels (of in hun geval tabletten) te openen om 1 Corinthians 15: 10 en Handelingen 20: 24,32 te lezen waaruit blijkt dat "onverdiende vriendelijkheid" (genade) de belangrijkste motivatie is voor onze bediening en de weg voor ons, als ouderlingen, om te worden opgebouwd. De realiteit was dat ik als een van de reguliere pioniers waarschijnlijk meer tijd dan velen besteedde aan het leiden van de leiding in de bediening. Zou het kunnen zijn, suggereerde ik, dat het probleem van de onregelmatigheid verband hield met een gebrek aan echt opbouwende herder, die vaak was overschaduwd door noodhulp na het ontstaan ​​van een crisis?

Natuurlijk werd de routinetestvraag gesteld: "Gelooft u dat het Besturende Lichaam (GB) het enige kanaal is voor ons geestelijk voedsel?"

Ik antwoordde: "Dat is geen probleem, ik heb altijd al echt spiritueel voedsel van de Faithful and Discreet Slave (FDS) geaccepteerd", wetende natuurlijk dat er nooit echt echt spiritueel voedsel (manna over de echte Christus) was, maar accepteerde het, als het er was geweest.

Ze benadrukten dat het allemaal om loyaliteit aan het leiderschap van de organisatie ging en nooit het oneens zijn met hen of iets negatiefs zeggen. Ik was het er snel mee eens dat absolute loyaliteit te wijten was aan onze God en zijn Zoon, maar ze waren het er zeker niet mee eens dat alle andere loyaliteit 'relatief' moet zijn - zoals bijvoorbeeld aan de 'superieure autoriteiten', onze ouders, zelfs ouderen of de organisatie? (Jesaja 2: 22).[9] Ik verwees naar Jonathan die ongehoorzaam was aan zijn eigen vader, de door Jehovah aangestelde koning, door David te beschermen; Elijah en vele ware profeten die Israël veroordeelden voor het syncretiseren van hun aanbidding, die werd bevorderd en bevolen door hun "theocratisch benoemde" koningen en priesters; Obadiah, de rentmeester van koning Achab, die in het geheim 100 verbannen profeten verborg en voedde; Christenen die het gezag van het Sanhedrin weerstond - het erkende gecentraliseerde bestuurscollectief van Jehovah's volk van die tijd. Daarnaast las ik een paragraaf voor uit 15 mei 1986 de Wachttoren (p. 25) om te laten zien dat we als ouderlingen niet de tactiek van het christendom willen overnemen. In het artikel stond: “H. G. Wells was van mening dat de geest van Constantijn de kerkelijke aangelegenheden domineerde, en hij merkte op: “Het idee om alle controverse en verdeeldheid uit te roeien, alle gedachten uit te roeien door alle gelovigen een dogmatisch credo op te leggen, ... is het idee van de enige- overhandigde man die voelt dat hij überhaupt vrij moet zijn van tegenstand en kritiek. … Iedereen die verschillende meningen had of zelfs maar probeerde schriftuurlijk bewijs te leveren dat de dogma's en canons (kerkwetten) van de concilies weerlegde, werd gebrandmerkt als ketters. "[10]

Na 45 minuten wachten in de kleine achterkamer die als keuken werd gebruikt, werd ik teruggeroepen om de reeks van negen plechtige gezichten onder ogen te zien. Ze vertelden me over hun voorspelbare beslissing om me als ouderling te verwijderen, omdat ik de broeders van streek bracht met verwarrende woorden. Ik antwoordde dat Jezus regelmatig en opzettelijk verwarrende verklaringen aflegde om denkvermogen op te wekken - bijv. Wedergeboren worden, de eerste zal de laatste zijn, de tempel in drie dagen herbouwen, mijn vlees eten, dood begraven, je moet perfect zijn, je ouders haten, een rijke man in vurige kwelling, enz .; ook de geschriften van Paul (2 Peter 3: 15-16). Zijn ze het ermee eens dat we de methoden van onze Grote Leraar moeten imiteren om denkvermogen te stimuleren?

Op dat moment opende ik mijn telefoon en speelde ze een 3-minuut clip op YouTube van GB-lid Geoffrey Jackson voor de Australia Royal Commission (zaak 29) toen hij een aantal raadselachtige antwoorden onder ede aflegde. Er was een verblufte stilte. Ik wachtte terwijl de ongemakkelijke stilte zich voortzette met lege blikken in de kamer. Nadat bijna een minuut was verstreken, bleef ik zeggen: “Dit is de eerste keer dat ik dit ooit aan iemand heb laten zien. Mijn probleem gaat niet over wat broeder Jackson wel of niet zei, of het nu goed of fout is, maar alleen over het feit dat deze broer, publiekelijk en onder ede, een duidelijke verwarring heeft gecreëerd in de hoofden van onnoemelijke tienduizenden loyale broeders - zelfs onder ons hier nu - toch blijft deze broer als een gekwalificeerde ouderling en zelfs een van de GB. Maar ik, van wie beweerd wordt dat ik een handvol plaatselijke broeders in privégesprekken heb verward, word als een ouderling gediskwalificeerd.

Met betrekking tot eventuele zogenaamde negatieve opmerkingen over de organisatie, heb ik opnieuw bevestigd dat het altijd mijn doel is geweest om Christus positief te verkondigen en hun aandacht te richten op Kol 1: 28-29 (KIT). Ik zei dat sommige broeders, zelfs ouderlingen, van tijd tot tijd in privégesprekken enkele opmerkingen hadden gemaakt over het gevoel dat ze zich ongemakkelijk voelden bij bepaalde recente veranderingen, zoals het toenemende vertrouwen in video's in de bediening boven het omgaan met een kopie van de bijbel zelf; enkelen waren verbaasd over de opschorting van bouwprojecten; anderen hadden, zonder enige aansporing, de veel directere manieren genoemd om financiële steun te vragen; er was enige verwarring over het beleid inzake kindermisbruik; en zelfs de leer van de “overlappende generatie”. Ik zou aan zulke broeders en ouderlingen toegeven dat ik ook niet alle antwoorden op deze zaken had, maar ik vond het belangrijk dat elke broeder in alle privacy vrijuit zijn zorgen en gevoelens kon uiten.

Nadat ik me had toegestaan ​​deze spontane verdediging te geven, moest ik de kamer opnieuw 45 minuten verlaten. Toen ik werd uitgenodigd om terug te gaan, was het mijn beurt om verrast te worden. Ze hadden hun besluit bij meerderheid van stemmen omgedraaid om mij als ouderling te verwijderen, maar met dien verstande dat de secretaris de zaak schriftelijk zou doorverwijzen naar het bijkantoor voor meer begeleiding. Ik pauzeerde even en vertelde hen toen dat ik ervoor koos om als oudere en gewone pionier af te treden. Dit verwarde hen, maar ik wist dat ik niet naast hen kon blijven dienen en mezelf aan hun toenemende toezicht zou onderwerpen.

In de loop van het volgende jaar verwijderden ze geleidelijk alle zogenaamde 'privileges', inclusief de instructie om al mijn Bijbelstudies te overhandigen en te stoppen met het benadrukken van Christus! Ze trokken me toestemming in om deel te nemen aan een haven Getuige, daarna te bidden en te lezen tijdens de vergaderingen en terwijl ik doorging met het bezoeken van enkele van de depressieve en zieke broeders, zeiden ze me dit ook te stoppen. Geen groepsbijeenkomsten voor service bij ons thuis die de afgelopen 40-jaren als een frequente locatie waren gebruikt. Toen werd elke aanwezigheid bij de Chinese groep verwijderd, hoewel mijn vrouw nog steeds deel mocht uitmaken van die regeling. Een jaar lang voldeed ik - bijna - nog steeds aan het ontmoeten van Chinese studenten op de campus door zelf contact op te nemen met zeevarenden en zieken en ouderen op verschillende discrete manieren aan te moedigen.

Midden 2017 werd de gemeente niet door slechts één CO, maar twee bezocht. Dit was geen trainingsbezoek, zoals meteen duidelijk werd uit het onderwerp van het eerste gesprek, dat een versterking van loyaliteit aan het Besturende Lichaam was, 'de altijd zo trouwe en discrete slaaf' op wie iedereen zo trots is. Het gesprek werd afgesloten met de aankondiging 'dat iedereen, inclusief familieleden, die iets heeft gehoord dat in het verleden negatief over de organisatie was gezegd, dit deze week aan de ouderlingen zou moeten melden, op deze manier hun absolute loyaliteit aan Jehovah en zijn prachtige organisatie. 'De heksenjachtcampagne om WT-dissidenten af ​​te ronden en' uit te voeren 'onder het mom van het waarborgen van de zuiverheid van de gemeenten, werd intensiever. Het had al een van de twee anderen in het circuit getroffen die al waren weggegooid en gemeden voor zogenaamde afvalligheid. In de daaropvolgende maanden zou er een rij van vijf lokale behoeftenbesprekingen over het onderwerp afvalligheid volgen, op de hielen van meer ontevredenheidshippings.

De gerechtelijke hoorzitting

Het was onvermijdelijk dat ik een paar maanden later, in september 2017, werd opgeroepen voor een gerechtelijke hoorzitting. "Waarom moeite doen?", Zullen sommigen vragen. Is het niet gewoon "parels voor de zwijnen gooien", voor mannen die geen gezag over u hebben? Ja, afgesproken. Genade valt in dovemansoren van irritante bekrompen wetticisten. Alleen de Heilige Geest kan harten openen. (Handelingen 13: 38-41,52 De Power NT). Ik respecteer ten volle de redenen waarom velen hebben geweigerd om dergelijke geheime "sterreruimteprocessen" bij te wonen.[11] Toch heb ik om vier redenen deelgenomen:

 1. Sinds enkele jaren concentreer ik me op het verspreiden van het echte goede nieuws van Jezus, niet opzettelijk de organisatie te ondermijnen. Wie zou kunnen weten of een zaad van genade geplant op deze bijeenkomst op een dag zou kunnen ontkiemen in een van de drie oudsten of het paar getuigen (Mark 4: 26-29).
 2. Ik wilde niet afgesloten worden van mijn familie zonder een laatste poging om PIMO te blijven (Physically In, Mentally Out).
 3. De procedure zou ongetwijfeld in dubbele snelle tijd voorbij zijn, misschien minder dan een uur.
 4. Ik was op een nieuwe diepere manier volledig op onze Heer gaan vertrouwen. Jezus zelf werd geconfronteerd met een illegale rechtszaak, net als Stephen, Paul en vele anderen. Ja, iedereen heeft zijn eigen weg om te bewandelen en ik zag dit als mogelijk mijn laatste kans om me uit te spreken als een van Jehovah's Getuigen (1 Pet 3: 14-17 Passie vertalen).

Toen ik de deur opendeed, stond ik voor een gerechtelijk comité van vier ouderen en vervolgens een opeenvolging van acht getuigen die gedurende een periode van meer dan zeven uur tegen mij getuigden. Deze getuigen werden de rest van die dag opgesloten in de grote zaal, onderworpen aan talloze afleveringen van JW.org-uitzendingen op een lus. Arme zielen!

De voorzitter van de commissie was een hardnekkige ex-Betheliet die als hoofdofficier achter zijn laptopscherm zat en alle getuigenverklaringen bekeek en aanvullende opmerkingen invoerde tijdens de "gerechtelijke procedure". Bij enkele gelegenheden overhandigde hij een getuige een papieren kopie van hun ondertekende verklaring toen ze de kamer binnenkwamen. Achteraf gezien had ik sommige antwoorden een beetje anders kunnen formuleren, maar de uitkomst zou ongetwijfeld hetzelfde zijn geweest. In tegenstelling tot een rechtbank waar u vooraf aanwijzingen had om aan te tonen, was dit een meedogenloze kangoeroe-zitting - een geheim onderzoek en hoorzitting - met het vermoeden van schuld. Met de ruimte kan ik slechts enkele hoogtepunten geven.

Mijn openingsverklaring

Ik heb de commissie gerustgesteld dat ik geen bijl had om tegen iemand te malen, geen bitterheid, geen agenda of programma om over de FDS te peilen, noch ontmoette ik groepen afvalligen online of lokaal. Het was eerder mijn bedoeling om Christus tot glorie van zijn Vader te verheffen (Phil 2: 9-11). Zeker, elke echte christen die een nieuw hart, een nieuw leven in Christus heeft ontvangen, is natuurlijk enthousiast over zijn Heer Jezus Christus, die zijn zekere hoop wil verklaren op basis van Johannes 15: 26-27 en Heb 10: 19-23, die ik lezen. Ik voelde me vereerd om onteerd te worden op basis van zijn naam.

Ik stelde deze vraag aan de vierkoppige rechtszaal: „Stel je voor dat je in de deur-tot-deur-bediening met Jehovah zelf was en het was zijn deur. Wat zou Zijn boodschap, Zijn getuigenis zijn? Ik stelde voor dat ze meegaan terwijl ik 1 Johannes 5: 9 las. Niemand wilde antwoorden, dus ik las het nog een keer langzamer, maar dit keer vers 9-13. Lege gezichten, lege geesten. Ik noemde dat verder in de Herziene Nieuwe-Wereldvertaling van de Griekse Geschriften, de naam Jezus overtrof de vermelding van God 1366 versus 1339 keer.[12]  Hier volgen slechts enkele van de opgeworpen punten terwijl elk van de zes broers (vijf oudsten waren) en twee zusters op hun beurt tegen mij getuigden.

Getuige 1: Een van de plaatselijke instanties getuigde dat ik het filmpje van Geoffrey Jackson het jaar daarvoor had getoond en zonder hun toestemming in groepen van anderen ouderlingen had gezeten. Hij was perplex door gepraat te worden gered zonder werken. Ik gaf een korte weerlegging van deze kwesties, waaronder het uitnodigen van de getuige en de commissie om hun Bijbels / tabletten open te stellen voor Efeziërs 2: 8-10 en 2 Timothy 1: 8-9. Ik was verheugd over deze teksten te worden onderzocht.

Getuige 2: Een andere ouderling bracht precies dezelfde kwesties aan de orde en voegde eraan toe dat als de broeders zich zeker van hun redding begonnen te voelen, wat hen ervan zou weerhouden om nog meer te zondigen? Er zou geen beperking zijn op hun gedrag. Dit bericht kan zich verspreiden als gangreen!

Ik vroeg de ouderling of hij Romeinen 6: 1, 2 voor ons uit de Herziene Nieuwewereldvertaling wilde lezen om te zien dat Paulus met dezelfde bewering te maken kreeg. De context laat zien dat Paulus betoogt dat alle ware christenen zijn gestorven (in de dood van Christus geplaatst) voor wet en zonde en nu zijn opgewekt tot een nieuw "onschuldig" leven. Daarom vervolgt vers 7: “degene die (in Christus) gestorven is, is vrijgesproken van zijn zonde” (vs 14, 15). Bovendien beweert Titus 2:11, 12 dat het juist deze "onverdiende goedheid" is, niet meer gehoorzaamheid aan beleid en principes, die ons "opleidt" in een juist leven. (Ro 8: 9-11) De voorzitter verzocht mij op dit punt om geen "verwarrende bloemrijke" taal te gebruiken. (1 Co 2: 14-16)

Getuige 3: Een andere ouderling maakte zich zorgen dat ik de naam Jehovah of het Besturende Lichaam niet benadrukte in mijn prediking en gebeden. Ook, dat ik meer dan een jaar eerder Psalm 139: 17, 18 met hem besprak en toevallig zei: "Zou het kunnen dat Gods kostbare gedachten zijn liefdevolle gedachten over ons individueel zijn, niet alleen Gods gedachten in het algemeen?" , voelde hij dat de WT-uitleg vooruit liep. Ik antwoordde dat ik net een mogelijke suggestie deed op basis van de context van de verzen 1-6 samen met Ps 40: 5 en Is 43: 4. Het was duidelijk dat de commissie zoveel mogelijk stukjes negatief klinkend bewijsmateriaal had verzameld, allemaal van meer dan een jaar of twee eerder. Ik was al schuldig in hun ogen. Maar toch, toen de getuigen binnenkwamen, gaf het me een geweldige gelegenheid om de Schrift voor elk ervan te gebruiken.

Getuige 4: Een ouderling, een collega van het ministerie van Havenzaken, heeft een catalogus van beschuldigingen opgesteld, te beginnen met mijn voorbijgaande vermelding van Jackson (die de filmclip niet toont) twee jaar eerder in verband met de groeiende belangstelling van de media voor gevallen van kindermisbruik. Onder zijn andere collega's was dat prediken met Jim, in zijn woorden, 'was als prediken met geen andere Jehovah's Getuige'. Dat heeft me echt verrukt! Ik werd verontwaardigd omdat ik 'altijd sprak over verzoening met God door Jezus Christus; alsof 'Jezus genoeg was!' had ik zelfs schenen te hebben de indruk gegeven dat Jezus aanbidding kon ontvangen - gebaseerd op Johannes 5: 23; Hebreeën 1: 6; Revelvation 5: 11-14. Hij voelde ook dat ik minder dan genereus was geweest in mijn lof over de RNWT in 2013; dat ik had opgemerkt dat een paar broers in 2015 moeilijkheden en twijfels hadden geuit over de leer over 'overlappende generaties' - die overigens, zoals ik hem eraan herinnerde, deze zeer oudere had opgenomen! - en dat ik zelfs enkele broeders had genoemd leek ongemakkelijk over de toenemende nadruk op donaties - maar het bouwwerk vertraagde tegelijkertijd.

Getuige 5: Een andere ouderling die niets nieuws aan mijn 'afvallige pot' heeft toegevoegd, maar zich gedwongen voelde om loyaal te zijn aan de FDS dat ik absoluut “teveel aandacht op Jezus” vestigde. Ik antwoordde met Hebreeën 12: 2 "kijk aandachtig naar hem" en Kolossenzen 3: 4 "Christus is ons leven", niet alleen ons voorbeeld.

Na ongeveer drie uur onderzoek, terwijl de commissie en de acht getuigen hun geordende pizza aten, pakte ik een kopje thee en verbleef ik uit hun chattende kameraadschap om alleen in gebed in de wasruimte te zijn en God te prijzen voor de hulp van de Geest .

Getuige 6: Dit was een zuster die voelde dat haar veiligheid in de organisatie ontregeld was toen ik eerder enige schriftuurlijke verwijzing had gebruikt naar gered te zijn, niet door werken maar door "onverdiende vriendelijkheid". Ik had ook voorgesteld dat ze het boek Galaten in één vergadering doorleest, en zelfs een bijbelparafrase gebruikt als ze dat wenste. Onmiddellijk vroeg de voorzitter waarom ik ooit een andere bijbelvertaling zou voorstellen, afgezien van onze 'geweldig nauwkeurige' Nieuwe Wereld Vertaling wat was “uniek geschreven door de gezalfden”?

Getuige 7: Een pionierster die me had horen zeggen dat Matthew 24 grotendeels werd vervuld op het Joodse systeem, inclusief de woorden van Matthew 24: 14. Ze was duidelijk niet op de hoogte van haar studie van de Wachttoren kwesties.

Getuige 8: Een broer die ik jaren geleden "rond de waarheid" had gebracht over 20. Toen ik hem 18 maanden eerder bezocht, voelde hij zich zo opgelucht om te horen dat al onze zonden op Christus waren gelegd en dat we niet meer schuldig werden bevonden of om te worden geoordeeld. Ik herinner me dat onze discussie was gebaseerd op John 3: 14-15; 5: 24 en 19: 30. Later keerde hij terug naar zijn streven naar Gods goedkeuring door moraliteit en werken. De voorzitter beschuldigde mij op dit moment van trots zijn.

Tegen die tijd was ik verrast om te horen dat het ongeveer 10 uur was. De commissie zei dat ze die avond over geen enkele beslissing konden beraadslagen, en het was erg laat voor alle getuigen. Twee nachten later werd ik teruggeroepen om het zeer voorspelbare vonnis te horen, waarbij ze de formele leerboekprocedure volgden. Ze zeiden dat ik was uitgesloten wegens afvalligheid (geen schriftplaats gebruikt); "Had niet voldoende berouw getoond". En dat was het! Ik bedankte hen voor het feit dat ze me de vreugde hadden geschonken te worden onteerd voor de naam van Christus en dat ik zou blijven 'de Christus als Heer in mijn hart heiligen ... zodat ik in staat ben om de zekere christelijke hoop te verdedigen om eeuwig bij hem te zijn ... maar met een zachtaardig karakter en diep respect. " Ik stond gewoon op en liep stilletjes de kamer uit.

En mijn nieuwe leven? De volgende zes maanden woonde ik de vergaderingen bij, stilletjes naast mijn vrouw in het midden van de zaal, om haar en mijn volwassen gezin tijdelijk te ondersteunen. Ik zat daar in wat ik mijn 'genadebubbel' ging noemen en zag mijn aanwezigheid als een bezoeker van degenen die in een gevangenis opgesloten zaten. Toen de Gedachtenisviering in de lente van 2018 arriveerde, ging ik niet naar de Koninkrijkszaal, maar bezocht ik een geweldige christelijke man die de organisatie vele jaren geleden had verlaten. We vierden samen de communie in zijn huis samen met een bezoekende pastoor. Ik wist dat door nog langer naar de Koninkrijkszaal te gaan, het mijn vrouw, familie en de plaatselijke gemeente de verkeerde boodschap zou geven - dat ik misschien zou willen terugkeren naar de verstikkende grenzen van de sekte.

“Zie je hoe stom het zou zijn om in de geest te beginnen en om een ​​of andere gekke reden weer terug te schakelen naar DIY! Alsof je eigen werken iets kunnen toevoegen aan wat God al in Christus heeft gedaan. ”(Gal 3: 3 Mirror Bible)

Ik ben me goed bewust van de woorden van Jezus bij John 16: 1-3. “Ik heb je deze dingen verteld, zodat je je niet voor Mij zult schamen en Mij zult verlaten. Ze zullen je uit de plaatsen van aanbidding zetten. De tijd zal komen dat iemand die je vermoordt denkt dat hij God helpt. Ze zullen deze dingen met je doen omdat ze de Vader of Mij niet kennen. ”(NLV)

Om een ​​citaat van Mark Twain aan te passen: "[De organisatie] is een maan en heeft een donkere kant die [het] nooit aan iemand laat zien." (De man die Hadleyburg corrumpeerde)[13] Toch voel ik geen bitterheid of de behoefte om buitensporige tijd en emotionele energie te verbruiken om in woede terug te slaan, maar eerder een diep medelijden met de vele individuen die gevangen zitten in de sekte, vooral mijn familie en zogenaamde "oude vrienden" die mij hebben gemeden het afgelopen jaar. In feite, met betrekking tot mijn gezin, voel ik als de vader dat ik een correcte, stevige spirituele leiding voor hen zet door autoritaire religie achter zich te laten en te laten zien hoe Jezus de echte vreugde is van mijn zinvolle nieuwe leven.

Waren al die jaren verspilde jaren? In zekere zin ja, maar in een andere zin is het een positieve reis geweest - van duisternis naar het schitterende licht van Christus voor alle eeuwigheid. (Ga 1: 14-17; Is 49: 4)

Ik blijf nederig veel lessen leren en geef me actief over aan zijn leiding. Nu geniet ik van mijn vrijheid in Christus! Elke dag 'blijf ik groeien in de genade en kennis van onze Heer en Heiland Jezus Christus'. (2 Pe 3:18) De meeste ochtenden besteed ik bijvoorbeeld na gebedsvolle aanbidding en studie van de Schrift enige tijd aan schrijven. Tot mijn verbazing kwam er een e-book bij elkaar dat ik in 2018 publiceerde - een goede manier om een ​​jaar van vrijheid te vieren! Het heet Verloren in genade[14] dat gaat niet zozeer over "Getuige bashen", maar over mijn ervaring als christen van verloren zijn in religie tot verloren in verwondering over Gods genade. Ik ben vervuld van dankbaarheid voor wat Christus voor mij en in mij heeft gedaan.

Toen ik de onvermijdelijkheid van disfellowshipping zag opdoemen, nam ik een definitieve beslissing om elke dag tijd te maken om sociaal met anderen te communiceren, waar mogelijk face-to-face of anderszins online. Mijn opleiding door de jaren heen in het praten met nieuwe mensen, waaronder die van de Chinese gemeenschap en tientallen eerdere contacten met zeevarenden, zou doorgaan en is inderdaad versneld - zonder "tijd te tellen" - ha-ha! De ironie is dat nu mijn contactenlijst met vrienden gelijk is aan of groter is dan het aantal dat ik als gewone pionier had! Het was een "voorrecht", in de ware zin van het woord, om mensen te bereiken, vooral diegenen die als down en out kunnen worden beschouwd, zich in een paar gevallen moedeloos en zelfs suïcidaal voelen. John 9: 34-38 beschrijft Jezus die een verstoten verbannen uitgesloten persoon vindt om hem te versterken; dus het is in de geest van Christus om uit te reiken om mede-gemeden te helpen. Meer recent heb ik ook gemeenschap gehad met christelijke aanbidders, wat meer dan eens heeft geleid tot het geven van mijn persoonlijke getuigenis en gebed voor een kleine gemeente.

Op praktisch niveau besloot ik om niet haastig te handelen, hetzij door meteen halsoverkop in een andere controlerende legalistische religie te springen of in ongeloof te vallen. Het is juist deze terughoudendheid om overhaaste beslissingen te nemen die me het probleem opleverde om dit verhaal dat je aan het lezen bent te schrijven en te posten. Op een avond in gebed vroeg ik de Vader me gerust te stellen dat ik op het punt stond het juiste te doen. Het uitstekende voorbeeld van de apostel Paulus kwam in mijn gedachten op de voorgrond. Drie keer vertelde hij zijn bekeringsverhaal - van rigide, ijverige dienstbaarheid tot een strikt religieus systeem tot het zien van de glorieuze realiteit van Jezus (Handelingen hoofdstukken 9, 22 en 26). Misschien kan mijn bescheiden poging om mijn bekering te vertellen misschien iemand of twee helpen op weg naar ware vrijheid.

Ik hoop dat deze paar opmerkingen je helpen om nooit de hoop te verliezen, maar te rusten in Christus en zijn onvoorwaardelijke liefde en vreugde. Deze woorden geven me een geruststelling: “Ik zal nooit de moeite vergeten, de totale verlorenheid, de smaak van as, het gif dat ik heb ingeslikt. Ik herinner me het allemaal - oh, hoe goed herinner ik me - het gevoel de bodem te raken. Maar er is nog iets dat ik me herinner, en als ik me herinner, houd ik de hoop vast: Gods loyale liefde kon niet opraken, zijn barmhartige liefde kon niet zijn opgedroogd. Ze worden elke ochtend nieuw gemaakt. Wat een grote trouw! Ik blijf bij God (ik zeg het keer op keer). Hij is alles wat ik nog heb. God blijkt goed te zijn voor de man die hartstochtelijk wacht, voor de vrouw die ijverig zoekt. Het is goed om rustig te hopen, rustig te hopen op hulp van God. " Klaaglied 3: 19-26, De boodschapbijbel

___________________________________

VOETNOTEN

[1] Aw 1969 Mei 22, "Als je een jong persoon bent, moet je ook het feit onder ogen zien dat je nooit oud zult worden in dit huidige samenstel van dingen." - ook de Wachttoren 1969, mei 15, p. 312; betreffende de datum 1975 zie de Wachttoren 1970 mei 1, p. 273.

[2] Dit speciale programma omvatte het organiseren van een groep ouderen uit het circuit om alle scholen en onderwijsinstellingen in het grote stroomgebied met de video te bezoeken Jehovah's Getuigen zijn standvastig tegen aanslagen door de nazi's samen met de studiegids en lesplannen die leraren konden gebruiken tijdens jaarlijkse holocaustherinneringen.

[3] Dergelijke tegengestelde informatie kan immers iemands goede oordeel, of het zelfbeeld en de reputatie van de organisatie in twijfel trekken - die allemaal koste wat kost moeten worden beschermd. Bijgevolg is het onwaarschijnlijk dat een dergelijke persoon of groep toegeeft dat ze ongelijk hebben. Elke blootstelling aan tegengestelde informatie maakt hen zelfs nog meer toegewijd aan hun vooringenomenheid, omdat ze zich gerechtvaardigd voelen door dergelijke aanvallen als slachtoffers van vervolging. Ze worden geïmmuniseerd tegen elke openbare exposé en kiezen ervoor om niet naar tegengestelde meningen te luisteren.

https://www.psychologytoday.com/us/blog/true-believers/201603/5-reasons-why-people-stick-their-beliefs-no-matter-what

https://www.youtube.com/watch?v=NqONzcNbzh8

https://www.scientificamerican.com/article/how-to-convince-someone-when-facts-fail/

[4] https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Jehovah%27s_Witnesses#cite_ref-24

https://archive.org/details/FaithOnTheMarchByAHMacmillan/page/n55

[5] Voor zover ik weet werd deze term voor het eerst gebruikt in Theocratische hulp aan Koninkrijksuitgevers 1946, p. 220-224 die dergelijke publicaties in een relatief positief licht plaatsen.

[6] Een voorbeeld van een religie die voldoet aan de bovenstaande criteria voor het aannemen van de naam Yahweh, niet-trinitaire, internationaal predikende, gewetensbezwaarden, zouden de Assemblies of Yahweh zijn. (Encyclopedia of American Religions, 5th Edition, door J. Gordon Melton, (Gale Group, 1996), p. 529)

[7] https://www.jewishvirtuallibrary.org/pikuach-nefesh

[8] Op welke basis koos Jezus deze organisatie als zijn organisatie (FDS) toen het spirituele voedsel geproduceerd van 1917 tot 1919 volledig was gericht op het boek The Finished Mystery? Dit is een gek boek dat de Uitkijktoren citeert nooit uit. https://youtu.be/kxjrWGhNrKs

[9] de Wachttoren, 1990, 1 nov., Blz. 26 par. 16, 'Onze relatieve onderwerping aan de superieure autoriteiten:' Als christenen staan ​​we tegenwoordig voor soortgelijke uitdagingen. We kunnen niet deelnemen aan enige moderne versie van afgoderij - of het nu gaat om aanbiddelijke gebaren naar een beeld of symbool, of het toeschrijven van redding aan een persoon of een organisatie. (1 Korintiërs 10:14; 1 Johannes 5:21) ”Merk ook op De wachttoren, April 1, 1920, p. 100 “We zouden niet weigeren iemand als een broeder te behandelen omdat hij niet geloofde dat de Society het kanaal van de Heer is. Als anderen het anders zien, is dat hun voorrecht. Er moet volledige gewetensvrijheid zijn. '

[10] ook Wakker! 1999 Jan. 8, p. 6: "Degenen die de gevestigde orthodoxie, het monopolie van het dogma, in twijfel wilden trekken, werden gebrandmerkt als ketters en opgespoord in het heksenjachtklimaat van die tijd." De wachttoren, 2016, september p. 26 “Veel oude schrijvers hebben hun leiders gevleid en hun koninkrijken verheerlijkt. Jehovah's profeten spraken echter altijd de waarheid. Ze waren bereid om te wijzen op de tekortkomingen van hun eigen volk, zelfs hun koningen. (2 Chron. 16: 9, 10; 24: 18-22) En zij maakten hun eigen tekortkomingen en die van andere dienaren van God duidelijk. (2 Sam. 12: 1-14; Mark 14: 50) ”

[11] https://rightsinfo.org/secret-trials-what-are-they-do-they-violate-human-rights/

[12] In Kolossenzen (RNWT) wordt 38 keer direct of indirect naar God verwezen, terwijl naar Christus 60 keer.

[13] https://study.com/academy/lesson/mark-twains-the-man-that-corrupted-hadleyburg-summary-analysis.html

[14] https://www.books2read.com/u/mgLPdq

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
  39
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x