Hier is het scenario. Laten we zeggen dat je een bijbelstudie hebt met bijvoorbeeld een katholiek. Je laat hem uit de Bijbel zien dat de Drie-eenheid, het hellevuur en de onsterfelijkheid van de menselijke ziel valse leerstellingen zijn. (Ja, ik geloof dat de Drie-eenheid, het hellevuur en de onsterfelijke ziel allemaal valse leringen zijn. Sommigen van jullie zullen het daar niet mee eens zijn, maar verdraag me. We zullen bij een andere gelegenheid op die onderwerpen ingaan. 😊) Dus je vraagt je katholieke student als het zinvol is om in een religie te blijven die valse leer onderwijst, en hij antwoordt: 'Misschien is de kerk verkeerd over sommige bijbelse leerstellingen, maar het is niet aan mij om de Bijbel te interpreteren. Christus heeft de paus tot zijn trouwe en discrete slaaf benoemd, dus als hij het mis heeft, is het aan Jezus om hem te corrigeren. '

Later in je studie kom je op de kwestie van neutraliteit - dat christenen geen deel van de wereld mogen zijn. Misschien bespreekt u zelfs de Verenigde Naties als het slechte wilde beest van Openbaring, erop wijzend dat de katholieke kerk lid is van de organisatie.

Uw Bijbelstudent is het daarmee eens, maar stelt dat het belangrijk is om op God te wachten, om hem tijd te geven om de kerk te vestigen.

In een laatste poging praat u over het schandaal van seksueel misbruik van kinderen in de kerk, en hoe het leiderschap van de kerk deze misdaden heeft verdoezeld en niet aan de autoriteiten heeft gemeld.

Dat zou het moeten doen, denk je. Toch blijft hij onbewogen. Hij verwerpt deze beweringen als overdrijvingen en aanvallen op de kerk door haters en tegenstanders. Pedofielen zijn overal waar hij zich verzet, maar het verkeerde gebruik van de kerk is niet te wijten aan slechtheid, maar alleen aan de imperfectie van mensen.

Als je hem wat meer reden geeft om over deze dingen te redeneren, zegt hij: 'Bedenk dat God de katholieke kerk als zijn aardse organisatie heeft gekozen. Het is de oudste kerk. De eerste kerk. Als de kerk niet het goede nieuws over de hele wereld had gepredikt, zou nu niet een derde van de wereld zichzelf als christen verklaren. Dit had toch niet kunnen worden bereikt zonder Gods zegen! '

Denkt u dat de valse leer van de kerk van Rome slechts een kwestie is van goedhartige mannen die door imperfectie enkele fouten hebben gemaakt? Wanneer een ware minnaar van Christus een fout maakt die resulteert in het onderwijzen van enige valsheid, of in gedrag dat geen volgeling van Christus is, hoe reageert hij dan wanneer een andere christen op zijn fout wijst? Corrigeert hij zijn leer en / of verontschuldigt hij zich voor zijn wangedrag? Neemt hij stappen om zichzelf te corrigeren en de veroorzaakte schade ongedaan te maken? Of haalt hij uit naar degene die hem liefdevol corrigeerde en hem namen noemde om hem in diskrediet te brengen? Vervolgt hij degene die hem probeert recht te zetten?

Als dat laatste het geval is, dan is het geen imperfectie op het werk, maar slechtheid.

Getuigen veroordelen alle andere religies als onderdeel van Babylon de Grote, omdat ze valse leerstellingen onderwijzen, zondig gedrag verrichten en ware aanbidders vervolgen. (Jeremia 51: 45; Openbaring 18: 4)

Maar wat gebeurt er als we de schoen op de andere voet zetten? Welke reactie krijgen we als we exact dezelfde redenering - elk laatste punt ervan - toepassen op de religie van Jehovah's Getuigen?

Ik kreeg onlangs een e-mail van een lezer met details over zijn discussie - het ging door voor 45-pagina's - met een oude vriend die ouder is. Wanneer geconfronteerd met schriftuurlijk redeneren en hard bewijs dat de organisatie valse doctrine onderwijst, christelijke neutraliteit heeft geschonden door een 10-jarig lidmaatschap bij de VN, en heeft nagelaten duizenden vermoedelijke en bevestigde pedofielen aan de autoriteiten te melden, was de reactie van deze ouderling bijna letterlijk tot wat ik persoonlijk heb gehoord in mijn discussies met vrienden.

Hier zijn een paar fragmenten.

„Waarom ben je niet meer bij Jehovah's door de geest geleide georganiseerde mensen voor zijn naam.”

"Ik zal me blijven voeden met de Faithful Slave."

“Ja, ik heb veel vragen zoals jij, maar ik probeer geduldig te wachten op de antwoorden die uit het juiste kanaal komen, de trouwe slaaf. Het draait allemaal om gehoorzaamheid aan door God gegeven autoriteit en de regeling van het hoofdschap. ”

"Ik ben veel afvalligen tegengekomen die zoveel tijd hebben besteed aan het onderzoeken van ons materiaal om de hand te slaan die hen voedde als slangen."

"Probeer en zie dat dit een snel bewegende organisatie is, omdat het alle rechtvaardig geachte mensen voor eeuwig leven moet verzamelen."

"Stel dat ik vandaag de wereldwijde christelijke gemeente van Jehovah's Getuigen verlaat, wat zou ik worden?"

„In de tijd van Israël, als ik Jehovah zou verlaten, zou ik afvallige worden genoemd, net zoals de joden telkens wanneer ze Jehovah in de steek lieten.”

„Dus, wie zijn Jehovah's getuigen vandaag? Vertel me dat er een religie is die Gods naam draagt ​​en die niet Trinitair is. Wie gelooft niet in de hel, eeuwige marteling of onsterfelijkheid van de ziel? Kent u volgelingen van Jezus die niet in de drie-eenheid geloven? Die geloven dat Jezus eigenlijk de Zoon van Jehovah is en dat Jezus gehoorzaam is aan de Vader en alleen doet wat de Vader wil. ”

"Wat heeft het voor zin om dingen uit de WT of de Schrift te citeren om te bewijzen dat de enige instrumentaliteit die op aarde wordt gebruikt om Gods wil te bevorderen, onbetrouwbaar is."

“Denk je dat God tevreden is met Babylon de grote. Waarom de waarschuwing om uit haar te komen? '

In de geest van de meeste Jehovah's Getuigen komt het hierop neer: we kunnen ons niet vergissen, omdat we de uitverkorene van God zijn, en omdat we de uitverkorene van God zijn, moeten we gelijk hebben.

En we gaan rond en rond.

Dit doet me denken aan de scène uit een klassieke Walter Matthau-film, Een nieuw blad.

Jehovah's Getuigen proberen een cheque op een lege bankrekening te verzilveren. Ze slagen niet in elk criterium dat ze zelf hebben vastgesteld om te evalueren of een religie waar of onwaar is, door God is goedgekeurd of door Hem is veroordeeld. Toch geloven ze nog steeds dat God hun cheque zal verzilveren.

Als je deze video bekijkt, ben je waarschijnlijk tot het besef gekomen dat de spirituele bankrekening van de organisatie leeg is en dat hun cheque NSF is.

We kunnen onszelf vergelijken met een dier dat zich net heeft bevrijd van een valstrik, een valstrik.

Hmm ...

"Religie is een strik en een racket."

Terug in 1938 lanceerde de derde president van de Watchtower Bible & Track Society (WBTS), JF Rutherford, een predikingscampagne met de slogan: 'Religie is een valstrik en een racket. Misschien vindt u fouten in veel van wat Rutherford onderwees en deed, maar op dit punt denken we dat we overeenstemming kunnen bereiken. Nou bijna…

Rutherford paste dit aforisme niet toe op de organisatie die hij zojuist had opgericht. In een klassiek voorbeeld van projectie beschuldigde hij alle anderen van datgene waar hij schuldig aan was. Maar iedereen kon zien dat Jehovah's Getuigen net zo goed een religie waren als elke andere denominatie; dus na zijn dood maakten de publicaties het volgende onderscheid:

The Triumph of Clean, Undefiled Worship (w51 11 / 1 p. 658 par. 9)
“Het verwijt dat nu valt over de religie van zowel het christendom als het heidendom is daarom niet zonder reden; het is verdiend. Het was met deze religie in gedachten dat de slogan voor het eerst werd uitgebracht in Londen, Engeland, in 1938: “Religie is een strik en een racket. Dien God en Christus de Koning. '

Dus nu spreken Getuigen over ware religie en valse religie. Ik geloof echt dat er ware aanbidding en valse aanbidding is. Ik geloof echter niet dat het ware versus valse onderscheid van toepassing is op religie. Ik geloof dat alle religies vals zijn en tegen God zijn. Ik zal proberen uit te leggen waarom ik dat standpunt neem en kijken of u het ermee eens bent of niet. Maar laten we eerst Rutherford's campagneslogan afbreken.

The Snare of Religion

Een strik is "een valstrik voor het vangen van vogels of dieren, meestal een strop met draad of koord." Wat doet een strik? Het berooft een wezen van zijn vrijheid. Jezus vertelde ons dat als we 'in zijn woord blijven ... we de waarheid zullen kennen en de waarheid ons zal bevrijden'. Religie bevrijdt ons niet, maar bindt ons binnen een systeem van regels dat door mensen wordt opgelegd.

In Israël, het Besturende Lichaam van de dag, legden de religieuze leiders - priesters, schriftgeleerden, Farizeeën - veel mensenregels op. Jezus zei over hen: "Ze binden zware ladingen en leggen ze op de schouders van mannen, maar ze zijn zelf niet bereid om ze met hun vinger in toom te houden." (Mt 23: 4)

Je moet een strik lokken om het dier zijn kop of voet in de strop te krijgen. Er moet iets aantrekkelijks zijn aan elke religie waar je lid van wordt, een lokaas om je erin te krijgen. Het is meestal gebaseerd op Bijbelse waarheid. De beste leugens zijn gebaseerd op waarheid. De belofte van eeuwig leven is erg aantrekkelijk. De strik is het geloof dat je de regels van mensen moet gehoorzamen en in de religie moet blijven om dat leven te winnen.

Religie is een racket

Het werk "racket" heeft een goed aantal verschillende betekenissen. Je gebruikt een racket om tennis te spelen. Het kan ook verwijzen naar een "verward, kletterend geluid of een sociale werveling of opwinding". echter, de definitie dat het meest past bij onze discussie is:

  1. Een frauduleus schema, onderneming of activiteit
  2. Een meestal onwettige onderneming werkbaar gemaakt door omkoping of intimidatie
  3. Een gemakkelijk en lucratief middel van bestaan.

We hebben allemaal de term 'racketeering' gehoord die wordt gebruikt om het beschermingsracket te beschrijven waar de Mob en criminele bendes om bekend staan, maar suggereren we dat religies hier schuldig aan zijn?

De katholieke kerk accepteerde geld dat 'aflaten' werd genoemd om zielen die in het vagevuur waren gevangen, te 'redden'. Sommige televangelisten verrijken zichzelf door de con van 'seed money'. Ik zou kunnen doorgaan met het beschrijven van de vele manieren waarop religies hun macht hebben versterkt en hun portemonnee hebben gevuld met frauduleuze en onwettige rackets, maar ik zal me beperken tot twee methoden die momenteel worden gebruikt binnen de organisatie die ik het meest ken.

De Watchtower Study van deze week is getiteld: "Koop waarheid en verkoop het nooit". De boodschap is: 'Je bent in de waarheid als je in de organisatie blijft. Als je de organisatie verlaat, zul je sterven. ' Je zou kunnen zeggen: "Dat klinkt meer als een strik dan een racket." Klopt, maar hier migreert het over de lijn om een ​​racket te worden. Wat je niet weet wanneer je lid wordt van de organisatie is dat als je vertrekt, ze ervoor zullen zorgen dat je wordt afgesneden van al je familie en vrienden. Daar is geen schriftuurlijke basis voor, maar het past duidelijk in de definitie van een "onwettige onderneming werkbaar gemaakt door ... intimidatie".

De laatste tijd is er nog een racket uitgezet. In 2012 heeft de organisatie de controle overgenomen over alle gebouwen in de Koninkrijkszaal die in lokaal bezit zijn en sinds 2016 duizenden ervan heeft verkocht. Zalen die volledig werden betaald en gunstig gelegen waren uitverkocht onder de rechtmatige eigenaars, de lokale uitgevers, en deze moesten vervolgens verhuizen, vaak naar verre ontmoetingsplaatsen. Hun goedkeuring werd niet gevraagd, noch werden zij geraadpleegd; en ze zagen nooit een cent van de verkoop van het onroerend goed.

Is All Religion Bad?

Laten we beginnen met te kijken naar de betekenis van het woord 'religie'. Zoals zoveel veel voorkomende woorden in het Engels, heeft deze een verscheidenheid aan betekenissen en nuances. Ik wil niet dat we verdwalen in een waas van wazige definities, dus voor de doeleinden van deze discussie wil ik me concentreren op de betekenis die ons het gemakkelijkst te binnen schiet als we iemand de term horen gebruiken. Ter illustratie: als iemand zegt: "Ik ben spiritueel maar niet religieus", bedoelen we dat hij of zij niet tot een bepaalde religie behoort, maar nog steeds in God gelooft, althans in een vage zin. Om te zeggen: "Ik ben religieus", roept meteen de vraag op: "Tot welke religie behoor jij?"

Merriam-Webster geeft als een eenvoudige definitie van 'religie'

"Een georganiseerd systeem van overtuigingen, ceremonies en regels die worden gebruikt om een ​​god of een groep goden te aanbidden."

Het sleutelwoord daar is "systeem". Een andere manier om het te zeggen is: 'een raamwerk van regels waarmee een persoon een of andere God aanbidt'.

Een systeem van aanbidding. Een raamwerk van regels, rituelen, riten of procedures, allemaal om God zogenaamd te aanbidden op een manier die God acceptabel vindt.

Maar ... wiens regels? Wiens kader? De leiders van de kerken van het christendom zouden zeggen: "Gods regels zoals vastgelegd in de Bijbel." Maar als dat het geval is, waarom zijn er dan zoveel verschillende christelijke godsdiensten? Zoveel verdeeldheid, vaak resulterend in haat, geweld, zelfs oorlog.

Jezus zei:

“Het is tevergeefs dat ze me blijven aanbidden, want ze onderwijzen commando's van mensen als leerstellingen. '” ”(Mt 15: 9)

Volgens dit leidt elk systeem van aanbidding dat is gemaakt op basis van de regels van de mens, tot Gods afkeuring. Omdat alle religies gebaseerd zijn op de regels en interpretaties van mensen, kunnen we deze verklaring vereenvoudigen door te zeggen: "Alle religies worden door God veroordeeld." Waarom? Omdat het de heerschappij van God vervangt door de heerschappij van mensen, en we weten van Prediker 8: 9 dat 'de mens de mens domineert tot zijn verwonding'.

Weet je wie het met me eens is? (Als u Jehovah's Getuigen bent, zult u hierdoor geschokt worden.) Charles Taze Russell!

Russell krijgt het goed

Dit is volume 3 in de serie Studies in de Schriften.

Dit volume is getiteld Uw koninkrijk komt. Het werd gepubliceerd in 1907. In die tijd was er geen organisatie van Jehovah's Getuigen. In de decennia voorafgaand aan dat jaar hadden onafhankelijke groepen Bijbelstudenten zich in verschillende landen verzameld om de Bijbel te bestuderen zonder de leerstellige beperkingen van reguliere religies. Velen gebruikten Russell's geschriften als basis voor hun bijbelstudie, hoewel ze niet tot die publicaties waren beperkt. Russell regeerde niet over hen. Hij leidde een uitgeverij en veel individuen in die gemeenten kochten aandelen in dat bedrijf. Het mooie van deze regeling was dat, hoewel profijt kon trekken uit Russell's onderzoek, elke groep kon accepteren wat ze wilden en afwijzen wat ze niet wilden. Russell geloofde bijvoorbeeld dat de grote piramide van Gizeh een profetische betekenis had, maar niet iedereen was het met hem eens. Toch kun je het niet met hem eens zijn en toch samenkomen en de Bijbel bestuderen in jouw specifieke gemeente van Bijbelstudenten.

Het was Rutherford die daar een einde aan maakte. Naar verluidt verliet 1930s 75% van alle bijbelstudiegroepen die via de WBTS met Russell waren verbonden Rutherford, maar met de resterende 25% centraliseerde hij de autoriteit en creëerde de organisatie die we vandaag kennen

Dat maakt wat ik ga lezen, hoewel niet profetisch, zeker vooruitziend. Laten we naar pagina 181 gaan:

Laten we bedenken dat we nu in de oogsttijd van afscheiding zijn, en denk aan de uitdrukkelijke reden van onze Heer om ons uit Babylon te roepen, namelijk: 'dat u geen deel hebt aan haar zonden.' Overweeg nogmaals waarom Babylon zo wordt genoemd. Blijkbaar vanwege haar vele fouten in de leer, die, gecombineerd met enkele elementen van goddelijke waarheid, grote verwarring veroorzaken, en vanwege het gemengde gezelschap dat door de gemengde waarheden en fouten is samengebracht. En omdat zij de fouten als een offer van de waarheid zullen bewaren, wordt deze laatste ongeldig gemaakt, en vaak slechter dan zinloos. Deze zonde, van het houden en onderwijzen van dwaling bij het offeren van de waarheid, is een van de secties waaraan elke sekte van de nominale kerk schuldig is zonder uitzondering. Waar is de sekte die u zal helpen bij het ijverig onderzoeken van de Schrift, om daardoor te groeien in genade en in de kennis van de waarheid? Waar is de sekte die uw groei niet zal belemmeren, zowel door haar leerstellingen als door haar gebruik? Waar is de sekte waarin je de woorden van de Meester kunt gehoorzamen en je licht kunt laten schijnen? We kennen niemand.

Ik vind het zo triest dat de organisatie waaraan ik bijna mijn hele leven heb gewijd precies past bij deze 100-jaar oude beschrijving. En nu meer dan ooit tevoren. U hoeft zelfs geen leringen te promoten die in strijd zijn met die in de publicaties. Inderdaad, eenvoudig vragen stellen is nu voldoende om u uitgenodigd te krijgen in de achterkamer van de Koninkrijkszaal om te worden ondervraagd over uw loyaliteit aan het Besturende Lichaam.

Terug naar het boek:

Als een van de kinderen van God in deze organisaties hun slavernij niet beseft, is het omdat ze niet proberen hun vrijheid te gebruiken, omdat ze slapen op hun taken, terwijl ze actieve rentmeesters en trouwe wachters moeten zijn. (1 Thess. 5: 5,6) Laat ze wakker worden en proberen de vrijheid te gebruiken die ze denken te bezitten; laat ze aan hun mede-aanbidders laten zien waarin hun geloofsbelijdenissen tekortschieten in het goddelijke plan, waarin ze ervan afwijken en er rechtstreeks tegenover staan; laat hen laten zien hoe Jezus Christus door de gunst van God de dood voor elke mens smaakte; hoe dit feit, en de zegeningen die daaruit voortvloeien, 'te zijner tijd' aan iedereen zal worden getuigd; hoe in "de tijden van verfrissing" de zegeningen van teruggave naar het hele menselijke ras zullen vloeien. Laat hen de hoge roeping van de Evangelie-kerk, de rigide voorwaarden van lidmaatschap in dat lichaam, en de speciale missie van het Evangelie-tijdperk om dit bijzondere 'volk voor zijn naam' uit te roeien, dat te zijner tijd zal worden verhoogd en om met Christus te regeren. Degenen die dus zullen proberen hun vrijheid te gebruiken om de goede tijdingen in de synagogen van vandaag te prediken, zullen erin slagen om hele gemeenten te bekeren, of anders een storm van tegenstand op te wekken. Ze zullen je zeker uit hun synagogen verdrijven, en je van hun gezelschap scheiden, en allerlei kwaad tegen je zeggen, valselijk, omwille van Christus. En daarbij zullen velen ongetwijfeld het gevoel hebben dat ze God dienen.

Mijn, oh, mijn, maar wat een vooruitziende redenering! Vervang 'synagogen' door 'Koninkrijkszalen' en u hebt een nauwkeurige beschrijving van wat de ontwakende kinderen van God vandaag in de gemeenten van Jehovah's Getuigen ervaren. Voortzetting van ...

Zeker weten allemaal dat wanneer ze zich bij een van deze menselijke organisaties aansluiten en de Geloofsbelijdenis als de hunne aanvaarden, ze zich binden om niet meer of minder te geloven dan dat credo over dit onderwerp uitdrukt. Als ze, ondanks de slavernij die ze zich zo vrijwillig hebben overgegeven, voor zichzelf moeten denken en licht van andere bronnen moeten ontvangen, in afwachting van het licht dat de sekte waar ze zich bij hebben aangesloten hebben genoten, moeten ze ofwel onwaar zijn voor de sekte en hun verbond ermee om niets te geloven dat in tegenspraak is met de belijdenis, of anders moeten ze eerlijk de belijdenis die ze zijn ontgroeid, terzijde schuiven en verwerpen en uit zo'n sekte komen. Om dit te doen is genade nodig en kost het enige inspanning, het verstoren, zoals vaak het geval is, prettige associaties en het blootstellen van de eerlijke waarheidzoeker aan de dwaze beschuldigingen van het zijn van een "verrader" voor zijn sekte, een "turncoat", een "niet gevestigde , ”Enz. Wanneer iemand zich bij een sekte aansluit, wordt verondersteld dat zijn geest volledig aan die sekte wordt opgegeven, en voortaan niet de zijne. De sekte verbindt zich ertoe voor hem te beslissen wat waarheid is en wat fout is; en hij moet, om een ​​waar, trouw en trouw lid te zijn, de beslissingen van zijn sekte, toekomst als verleden, over alle religieuze kwesties accepteren, zijn eigen individuele gedachte negeren en persoonlijk onderzoek vermijden, opdat hij niet groeit in kennis, en verloren gaan als lid van een dergelijke sekte. Deze gewetenslavernij tegenover een sekte en geloofsbelijdenis wordt vaak in zoveel woorden vermeld, wanneer iemand verklaart dat hij "tot een dergelijke sekte" behoort.

Als dit geen nauwkeurige beschrijving is van de huidige situatie binnen de organisatie van Jehovah's Getuigen, dan weet ik niet wat het is.

Rutherford had gelijk - hoewel niet zoals hij bedoelde - "Religie is een strik en een herrie." Maar hij had ook gelijk over het volgende deel van die slogan van de predikingscampagne: "Dien God en Christus de Koning."

Het onkruid en de tarwe

Veel Jehovah's Getuigen die wakker worden, blijven zich associëren met de organisatie van Jehovah's Getuigen. Ze doen dit vanwege het racket van de organisatie om andersdenkenden te straffen door hen af ​​te snijden van familie en vrienden. Ze blijven dus stil en lijden in stilte.

Anderen verlaten de organisatie maar verlangen naar de gemeenschap die zij hadden binnen de gemeenschap van JW's. Sommigen proberen dat te vinden door met andere religieuze groepen om te gaan.

Houd er echter rekening mee dat de woorden van Russell nog steeds van toepassing zijn.

Wat velen nu zoeken zijn groepen aanbidders die geen regelsysteem opleggen. Er ontstaan ​​tegenwoordig kleine niet-confessionele groepen net zoals tegen het einde van de 19th eeuw. Zolang deze groepen de leiding van Jezus volgen en niet de doctrines van mensen, zijn ze niet te classificeren als religies. Dat is goed, want Hebreeën 10: 24, 25 beveelt ons om samen te komen, en dat zouden we dan ook moeten doen, indien mogelijk. Maar voorzichtigheid is altijd geboden. Uiteindelijk - bijna onvermijdelijk - groeien kleine groepen en ziet iemand de mogelijkheid om een ​​leider te worden. Op het moment dat je de interpretatie en de heerschappij van mannen begint te zien achter het lelijke hoofd, weet je dat de strik is gelegd. Binnenkort begint het racketeering. Laten we ons leiden door deze woorden van onze Heer:

“Maar u, wordt u geen Rabbi genoemd, want één is uw Leraar en u bent allemaal broeders. Bovendien, noem niemand uw vader op aarde, want één is uw Vader, de hemelse. Noch leiders genoemd worden, want uw Leider is één, de Christus. Maar de grootste onder u moet uw minister zijn. Wie zichzelf verhoogt, zal vernederd worden, en wie zichzelf vernedert, zal verhoogd worden. ”(Mt 23: 8-12)

Onlangs werd mij gevraagd: "Waar vinden we ware religie?" Het antwoord in mijn bescheiden mening is: "Dat kan niet. Ware religie is een contradictio in terminis. Religie is uiteindelijk de heerschappij van mensen, niet God. '

Als je echter de ware aanbidding probeert te vinden, kijk dan niet verder dan jezelf.

Jezus zei:

“Daarom zal iedereen die deze uitspraken van mij hoort en doet, zijn als een discrete man die zijn huis op de rots heeft gebouwd. En de regen stortte neer en de overstromingen kwamen en de wind waaide en sloeg tegen dat huis, maar het stortte niet in, want het was gegrondvest op de rots. Bovendien zal iedereen die deze uitspraken van mij hoort en ze niet doet, als een dwaze man zijn huis op het zand bouwen. En de regen stortte neer en de overstromingen kwamen en de wind waaide en sloeg tegen dat huis, en het stortte in en zijn instorting was geweldig. ”” (Mt 7: 24-27)

U zult merken dat hij niet spreekt over kerken, gemeenten of organisaties. Hij zegt "iedereen". Deze regel is van toepassing op particulieren. Je hebt geen groep nodig om God te aanbidden. Je hebt alleen Jezus nodig.

Russell had deze wijsheid om dat onderwerp mee te delen:

Maar geen aardse organisatie kan een paspoort verlenen aan hemelse glorie. De meest onverdraaglijke sektariër (afgezien van de Romanist) zal zelfs niet beweren dat lidmaatschap van zijn sekte hemelse glorie zal waarborgen. [Opmerking van de auteur: ik kan hieraan toevoegen dat niettemin Getuigen prediken dat lidmaatschap van en gehoorzaamheid aan de organisatie aardse glorie zal waarborgen.] Allen worden gedwongen toe te geven dat de ware kerk degene is wiens verslag in de hemel wordt bewaard, en niet op aarde. Ze misleiden de mensen door te beweren dat het nodig is om via hen tot Christus te komen - nodig om lid te worden van een of ander sektarisch lichaam om lid te worden van 'het lichaam van Christus', de ware kerk. Integendeel, de Heer, hoewel hij niemand heeft geweigerd die door sektarisme naar hem toe is gekomen en geen echte zoeker leeg heeft gelaten, vertelt ons dat we dergelijke hindernissen niet nodig hebben, maar dat hij veel beter rechtstreeks tot hem had kunnen komen. Hij roept: "Kom tot mij"; "Neem mijn juk op u en leer van mij"; "Mijn juk is zacht en mijn last is licht, en gij zult rust vinden voor uw zielen." Zouden wij eerder op zijn stem gelet hebben? We zouden veel van de zware lasten van het sektisme hebben vermeden, veel van zijn moeras van wanhoop, veel van zijn twijfelende kastelen, zijn ijdelheid beurzen, zijn leeuwen van wereldse geest, etc.

Hij spreekt verder, hoewel onbewust, over het ontwaken dat we nu in de Organisatie ervaren.

Velen echter, geboren in de verschillende sekten, of getransplanteerd in de kindertijd of jeugd, zonder de systemen in twijfel te trekken, zijn vrij van hart gegroeid en onbewust voorbij de grenzen en grenzen van de geloofsbelijdenissen die ze door hun beroep en ondersteuning met hun middelen en invloed erkennen . Weinigen van hen hebben de voordelen van volledige vrijheid erkend, of de nadelen van sektarische slavernij. Noch was de volledige, volledige scheiding voorgeschreven tot nu toe, in de oogsttijd.

Met andere woorden, velen zoals ik, die zijn opgegroeid in het geloof van Jehovah's Getuigen, leren nu pas de ware vrijheid van Christus kennen.

Sommigen zijn echter nog steeds niet tevreden en willen een meer definitief antwoord. Ze vragen: "Waar moet ik heen om de waarheid te vinden?" Zulke zijn niet anders dan de Israëlieten van weleer die naar de profeet Samuël kwamen en erop stonden: "Nee, we zijn vastbesloten om een ​​koning over ons te hebben." (1 Sa 8 : 19) Ze voelen zich niet op hun gemak bij het bepalen van dingen en willen dat iemand ze leidt - iemand zichtbaar, niet Jezus.

Tegen hen zeg ik: je vindt de waarheid niet. Het vindt je.

In geest en in waarheid

Jezus ontmoette ooit een vrouw die, net als de Joden, dacht dat ware aanbidding verbonden was met een plaats. Hij vertelde haar:

"Geloof Mij, vrouw, ... er komt een tijd dat je de Vader noch op deze berg noch in Jeruzalem zult aanbidden ... Maar er komt een tijd en komt nu dat de ware aanbidders de Vader in geest en waarheid zullen aanbidden, want de Vader zoekt zulke mensen om Hem te aanbidden. (John 4: 21, 23)

Merk op, niet "met waarheid", alsof iemand dat moet hebben om de Vader te behagen, maar "in waarheid". De eerste verwijst naar een bezit, maar de laatste naar een gemoedstoestand. Niemand heeft de waarheid. Het doel van eeuwig leven is inderdaad het voortdurend verwerven van waarheid over de Vader en de Zoon.

"Het eeuwige leven is jou te kennen, de enige ware God, en Jezus Christus te kennen, degene die jij hebt gezonden." (John 17: 3 Contemporary English Version)

Aanbidding in geest en in waarheid betekent van de waarheid houden en naar meer verlangen, terwijl we onze eigen onwetendheid nederig erkennen. De Vader is op zoek naar mensen met zo'n houding. Dus in die zin, als we de waarheid zoeken, zal de waarheid door heilige geest ons vinden.

Merk op dat degenen die door God zijn veroordeeld in 2 Thessalonicenzen 2: 10 niet worden veroordeeld omdat ze de waarheid missen, maar omdat ze weigeren de waarheid lief te hebben.

Je kunt omgaan met een groep geloofsgenoten. Dat is goed en in overeenstemming met Hebreeën 10: 24, 25. U mag echter nooit tot die of een andere groep, organisatie of religie behoren. Waarom? Omdat jij, individueel, al bij iemand hoort. U behoort tot de Christus en Christus behoort tot God.

Als u ervoor kiest om te blijven omgaan met JW.org als een van Jehovah's Getuigen, of als u ervoor kiest om te gaan met die van een andere gangbare christelijke denominatie, is dat uw keuze. Houd er rekening mee dat er waarschijnlijk een moment zal komen waarop uw trouw aan de Christus zal worden getest.

Jezus zei:

“Daarom zal iedereen die Mij belijdt voor de mensen, Ik hem ook belijden voor Mijn Vader in de hemel. Maar wie Mij vóór mensen ontkent, Ik zal hem ook ontkennen voor Mijn Vader in de hemel. ”(Matthew 10: 32, 33)

Binnenkort beschikbaar…

Velen die zich losmaken van de valstrik van religie zijn zo ontgoocheld door de ervaring dat ze het geloof in God en Christus verliezen. Gooien ze de baby met het badwater weg? De Bijbel laat zien dat er geen echte vrijheid kan zijn zonder de Christus. Velen geloven dat echter niet. Bijgevolg zoeken ze elders naar vrijheid. Sommigen worden agnostisch, terwijl anderen volwaardige atheïsten worden. Ze wenden zich tot wetenschappers die evolutie bevorderen en wetenschappers die leren dat de Bijbel slechts een boek is dat door mannen is geschreven.

Paulus waarschuwde de Kolossenzen:

"Laat niemand je vangen met lege filosofieën en hoog klinkende onzin die voortkomen uit menselijk denken en uit de spirituele krachten van deze wereld, in plaats van uit Christus." (Col 2: 8)

Ik hou van vrijheid en ik wil niet langer een slaaf van anderen worden, of dat nu religieuzen, wetenschappers, filosofen, samenzweringstheoretici zijn of wat Paulus “de spirituele krachten van deze wereld” noemt. Laten we, nadat we het vermogen tot kritisch denken hebben ontwikkeld, deze kracht blijven uitoefenen om onszelf te beschermen tegen de vele valstrikken die daarbuiten in de wereld verborgen liggen.

In mijn volgende video zullen we de evolutie kritisch bekijken.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    27
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x