Themaschrift: "Maar laat God waar worden, hoewel iedereen een leugenaar wordt gevonden". Romeinen 3: 4

1. Wat is "Een ontdekkingsreis door de tijd"?

"Een reis van ontdekking door de tijd" is een reeks artikelen waarin de gebeurtenissen worden beschreven die in de Bijbel zijn vastgelegd tijdens het leven van Jeremia, Ezechiël, Daniel, Haggai en Zacharia. Voor Getuigen is dit een sleutelperiode in de bijbelgeschiedenis die serieus moet worden onderzocht. Waarom? Omdat de getrokken conclusies van invloed zijn op de kernbasis voor veel belangrijke leringen van Jehovah's Getuigen. Namelijk dat Jezus koning werd in 1914 en het bestuursorgaan benoemde in 1919. Daarom moet dit onderwerp door alle Getuigen zorgvuldig worden overwogen.

2. Achtergrond

Enkele jaren geleden, vanwege veranderende omstandigheden, bevond de schrijver zich met tijd die hij kon besteden aan bijbelonderzoek, iets dat hij altijd al had willen doen. Een deel van de motivatie kwam gedeeltelijk voort uit het zien van de geportretteerde houding van de vroege Bijbelstudenten in de video „Jehovah's Getuigen - Geloof in actie: Deel 1 - Uit de duisternis”. Dat maakte veel van de studiemethoden en attitudes, die volgens Jehovah's Getuigen leidden tot de 'ontdekking' van de 'zogenaamde waarheid'. Dit moedigde de schrijver aan om zelf een Beroean-achtige ontdekkingsreis te maken. Deze reis leidde uiteindelijk tot zijn aanwezigheid op deze site, hoewel hij zeker weet dat dit niet is wat de videomakers bedoelden!

Geschiedenis is een onderwerp waarin de schrijver altijd een grote interesse heeft gehad. Hij was zich ervan bewust dat volgens Jehovah's Getuigen buitengewoon weinig was veranderd in de manier van bijbelse chronologie sinds de tijd van Charles Taze Russell in het eerste decennium van de 1900's. Hij redeneerde dat als Russell de bijbelse chronologie zo nauwkeurig in de 1870's kon vaststellen, de schrijver dit in de 21 zou moeten kunnen doenst eeuw. Schrijvers hebben tegenwoordig de moderne hulpmiddelen van een spreadsheet en de zoekmogelijkheden van de NWT[I] Bijbel in de WT-bibliotheek en een aantal andere vertalingen die elektronisch op internet beschikbaar zijn.

En zo begon de ontdekkingsreis door de tijd. Lees alsjeblieft deze artikelen verder en ga met hem mee op deze ontdekkingsreis. Het is de oprechte hoop van de schrijver dat u ook zult kunnen zien hoe hij op een zeer persoonlijke manier de waarheid van de themascripture van Romeinen 3: 4 heeft gerealiseerd. Daar schreef de apostel Paulus: "Maar laat God waar worden, hoewel iedereen een leugenaar wordt gevonden".

Mijn eerste reis en mijn eerste ontdekking

Het doel van de eerste reis was om eerder over het hoofd gezien of genegeerd bewijs te vinden dat de Babyloniërs Jeruzalem in 607 voor Christus hadden verwoest, zoals door Jehovah's Getuigen werd onderwezen.

De schrijver was ervan overtuigd dat er tussen de duizenden historische documenten en spijkerschrifttabletten bewijsmateriaal moest zijn dat 607 BCE als de datum voor de val van Jeruzalem voor de Babyloniërs bewees. Hij redeneerde immers, als de datum correct was, dan moet er ergens bewijs zijn dat over het hoofd werd gezien of verkeerd werd geïnterpreteerd dat deze datum zou ondersteunen.

Na het passeren van meer dan vier jaar in deze reis was er nog steeds geen succes en geen ontdekking van ondersteuning voor de vernietiging van 607 BC. Met letterlijk duizenden permutaties van legitieme opties voor regeringslengtes van vele koningen had het duizenden uren onderzoek gekost. Tegen de tijd dat vier en een half jaar vanaf het begin van de reis voorbij was, zonder enig bewijs ontdekt, begon het de schrijver eindelijk duidelijk te worden dat hij de hele taak verkeerd had uitgevoerd. Dit was mijn eerste en meest vitale ontdekking.

Ontdekking: Het hele probleem was dat de methodologie of aanpak verkeerd was.

Waarom was de aanpak verkeerd?

Vanwege misplaatst vertrouwen in de leer van Jehovah's Getuigen, had de schrijver een kortere weg genomen die uiteindelijk tot een beslissende doodlopende weg had geleid. Het misplaatste vertrouwen had ertoe geleid dat de schrijver een datum uit seculiere bronnen probeerde te bewijzen, waarvan vele tegenstrijdig waren, in plaats van de Bijbel de datum te laten bewijzen. De enige manier om deze puinhoop te corrigeren was om helemaal opnieuw te beginnen. Ja, om vanaf het allereerste begin te beginnen en een totaal andere benadering te gebruiken, de benadering die de standaardmethode van de schrijver had moeten zijn.

Dit leidde tot het begin van een volledig nieuwe reis. Nooit meer snelkoppelingen nemen, aannames maken over de juiste route en bestemming. Deze keer besefte de schrijver dat hij goede 'aanwijzingen', 'oriëntatiepunten', 'uitrusting' en vooral een correcte bestemming nodig had om hem in staat te stellen een succesvolle reis te maken.

Dit leidde na nog een jaar of langer tot een succesvolle ontdekking.

De reis van mijn leven: De waarheid van de themaschrift. God zal waar worden bevonden, hoewel de mens als een leugenaar kan worden beschouwd.

Wat maakte deze tweede reis uiteindelijk succesvol? Lees verder en kijk wat de auteur heeft ontdekt. De artikelen die volgen zijn het verslag van deze tweede en uiteindelijk succesvolle reis. Waarom deel je deze reis niet met de schrijver en bouw je daarmee je vertrouwen in de Bijbel op?

3. Reisplan

Voordat we aan een reis beginnen, hebben we bewust (of onbewust) enkele basisregels uiteengezet over wat onze beoogde bestemming is, hoe we ons zullen gedragen, welke richting we zullen opgaan en hoe we dat zullen bereiken, zoals welke belangrijke wegwijzers moet vinden. Als we geen structuur hebben, zullen we doelloos ronddwalen en onze beoogde bestemming niet bereiken. Deze reis zou niet anders zijn. Als gevolg hiervan werden de volgende 'basisregels' voor deze reis vastgesteld:

een. Basis (startpunt):

De basis is dat de Bijbel de enige ware autoriteit is, die voorrang heeft op alle andere. Daarom zal de Bijbel altijd als de juiste bron worden genomen, als er een mogelijk conflict is. Bovendien mag niets in de Bijbel worden gewijzigd om te passen in seculiere of persoonlijke conclusies, noch zou het worden betwijfeld of geïnterpreteerd uit context.

b. Doel (reden voor reis):

Het doel van de volgende artikelen (gebaseerd op het originele document met onderzoeksresultaten) zou zijn om te evalueren wat de Bijbel zegt over de gebeurtenissen en tijdstippen van:

 1. Joodse dienstbaarheid aan Babylon ten tijde van het Neo-Babylonische rijk,
 2. De verlatenheid van Jeruzalem,
 3. en de gebeurtenissen voorafgaand aan deze gebeurtenissen.

Het doel is ook om de volgende punten aan te pakken:

 1. Biedt de Bijbel een solide basis om te geloven dat Jezus in 1914 AD begon te regeren?
 2. Kunnen we vertrouwen hebben in de geïnspireerde profetie van de Bijbel?
 3. Kunnen we vertrouwen stellen in de juistheid van de Bijbel?
 4. Wat zijn de echte feiten van wat de Bijbel echt leert?

c. Methode (type transport):

 • De Schriften moesten worden geëvalueerd zonder elke eerdere agenda, altijd trachtend om persoonlijke of bestaande interpretatie te vermijden (Eisegesis).[Ii]
 • Alleen de Bijbelse interpretatie van zichzelf, samen met logische redeneringen en conclusies (Exegese),[Iii] moet worden gevolgd.

Hierdoor zou men kunnen zien hoe seculiere chronologie overeenkomt met de Bijbel in plaats van andersom.

Ook zou het alleen in extreme omstandigheden mogelijk zijn om te zien of door een kleine wijziging van onzekere data voor oude historische gebeurtenissen, de seculiere chronologie dan kon instemmen met de chronologie afgeleid van een studie van het Bijbelverslag.[Iv] In het geval dat dit niet nodig bleek te zijn.

Deze methode (exegese) is gebaseerd op:

 • onze themascripture van Romeinen 3: 4 “Maar laat God waar worden gevonden, zelfs als iedereen een leugenaar wordt gevonden"
 • en 1 Corinthians 4: 6 “Ga niet verder dan de dingen die zijn geschreven"
 • en de Beroeese houding vastgelegd in Handelingen 17: 11b 'dagelijks de Schrift zorgvuldig onderzoekend of deze dingen zo waren ”.
 • en de methode van Luke in Luke 1: 3 “Ik heb ook besloten, omdat ik vanaf het begin alles nauwkeurig heb getraceerd, om ze in een logische volgorde naar jou te schrijven ”. [V]

Al het commentaar in deze reeks artikelen is uitsluitend afgeleid van het rechtstreeks lezen van de Schriften en waar naar seculiere chronologie wordt verwezen, waarbij de algemeen aanvaarde seculiere datums worden gebruikt. De belangrijkste datum uit de seculiere chronologie is 539 BC als ankerpunt. Zowel seculiere als religieuze autoriteiten (inclusief Jehovah's Getuigen)[Vi], zijn het er bijna allemaal over eens dat deze datum wordt aanvaard als het jaar van de vernietiging van Babylon door Cyrus en zijn Medo-Perzische strijdkrachten.

Met een dergelijk ankerpunt kunnen we vanaf dit punt vooruit of achteruit berekenen. Het ontkent ook alle onwaarschijnlijke problemen die zich later kunnen voordoen, waardoor het resultaat wordt beïnvloed. Als 539 BCE bijvoorbeeld 538 BCE moest worden, zouden alle andere punten op de reis naar alle waarschijnlijkheid ook met een jaar verschuiven, waardoor de chronologische relatie hetzelfde blijft en de conclusies niet veranderen.

Voorbehoud

Op dit moment is het allemaal belangrijk om erop te wijzen dat als er op dit moment enige gelijkenis is met andere samenvattingen of commentaren op de bijbelchronologie van dit gebied, dit dus puur incidenteel is en alleen optreedt omdat de brongegevens (voornamelijk de Bijbel) is identiek. Geen andere samenvattingen of commentaren werden geplagieerd of verwezen naar of beïnvloedden de reis van de schrijver noch de samenstelling van dit verslag van de reis van de schrijver.

Aanbevolen bronnen

Lezers worden sterk aangemoedigd om de voor zichzelf geciteerde passages te lezen in een goede Hebreeuwse interlineaire bijbel.

Indien mogelijk zouden ze ook een goede letterlijke vertaling moeten hebben, die ondanks enkele voor de hand liggende fouten, de auteur nog steeds de New World Translation Reference Edition beschouwt[Vii] (1989) (NWT) te zijn.[Viii]

Kerngedeelten moeten ook idealiter worden geraadpleegd in aanvullende letterlijke vertalingen.[Ix] Dit zal toelaten om eventuele vertalingsvertegenwoordiging (die er soms is) in de NWT nader te onderzoeken.

Feedback van eventuele fouten van feiten en fouten van weglatingen zijn welkom, evenals aanvullende relevante teksten die niet zijn besproken en die van invloed kunnen zijn op eventuele conclusies in deze reeks artikelen.

d. Studiemethoden (apparatuur):

De volgende studiemethoden werden gevolgd bij de voorbereiding van deze reeks artikelen en worden ten zeerste aanbevolen aan alle Bijbelstudenten. Veel bezoekers van deze site zullen inderdaad getuigen van de voordelen van deze methoden.

 1. Bidden voor de Heilige Geest bij elke gelegenheid om de Bijbel te bestuderen.
  • John 14: 26 staten "Maar de helper, de heilige geest, die de Vader in mijn naam zal zenden, dat men U alle dingen zal leren, en alle dingen die ik u heb verteld terug zal brengen in UW gedachten". Daarom moeten we, voordat we de Bijbel onderzoeken, eerst bidden dat de Heilige Geest ons leidt. De Heilige Geest zal niet worden onthouden. (Luke 11: 13)
 2. Lees altijd, altijd, de context.
  • De context kan slechts een paar verzen zijn voor en na de geciteerde of geciteerde verzen.
  • Soms kan de context echter meer dan één hoofdstuk vóór en meer dan één hoofdstuk na de onderzochte tekst zijn. Het zal dan blijken veel relevant materiaal te bevatten om te begrijpen waarom iets werd gezegd, het publiek dat het probeerde te bereiken en de historische milieu-achtergrond waarin het moest worden begrepen.
  • Het kan ook andere bijbelboeken bevatten die naar dezelfde tijdsperiode verwijzen.
 3. Wordt de tekst van de Schrift chronologisch of per onderwerp geschreven?
  • Bijzondere aandacht moet worden besteed aan het boek Jeremia, dat per onderwerp is gegroepeerd in plaats van chronologisch te zijn geschreven. Het principe van Luke 1: 1-3 moest daarom worden toegepast op het boek Jeremia en inderdaad op elk bijbelboek, dat per onderwerp is geschreven in plaats van chronologisch. Het wordt daarom ten zeerste aanbevolen om wat voorbereidend werk te doen om de juiste chronologische volgorde te bepalen, omdat dit waarschijnlijk de context beïnvloedt.
  • Als voorbeeld verwijst Jeremia 21 naar gebeurtenissen die 18 jaar na gebeurtenissen in Jeremia 25 plaatsvinden. Toch plaatst het hoofdstuk / de schrijfvolgorde (21) het duidelijk vóór de eerdere gebeurtenissen die zijn opgenomen in hoofdstuk 25 in het boek Jeremia.
 4. Laat de Bijbel spreken.
  • Als u de verzen zou herhalen voor iemand die geen kennis van enige bijbelgeschiedenis had, zouden ze dan tot dezelfde conclusie komen als u?
  • Als ze niet tot dezelfde conclusie zouden komen, waarom dan niet?
  • Hoe zouden de tijdgenoten van de bijbelschrijver de schrifttekst hebben begrepen? Ze hadden tenslotte niet de hele Bijbel om naar te verwijzen.
 5. Redeneren over de Schrift zonder Bias.
  • Als we stap (3) verder zetten, welke redenering zou iemand die geen kennis had van enige bijbelgeschiedenis, maken? Zouden ze tot dezelfde conclusie komen als u?
 1. Conclusie bevestigd door andere geschriften in de Bijbel?
  • Zoek naar gerelateerde passages. Trekken deze gerelateerde passages uw aandacht gemakkelijk op dezelfde conclusie en dezelfde feiten?
 1. Gebruik of vink Interlinear Vertalingen en betekenissen van belangrijke Hebreeuwse en Griekse woorden aan.
  • Vele keren, objectief het controleren van de betekenis en het gebruik van sleutelwoorden in de oorspronkelijke talen kan helpen een begrip te verduidelijken en mogelijk bestaande vertekeningen te elimineren.
  • Hier moet voorzichtig worden gewezen.
  • Deze methode moet soms voorzichtig worden gebruikt, omdat sommige betekenissen in dergelijke woordenboeken zelf kunnen worden beïnvloed door vertekening door de woordenboekcompiler. Ze kunnen interpretatie zijn geworden in plaats van vertaling op basis van feiten. Het Bijbelse principe in Spreuken 15: 22 “in de veelheid van raadgevers is er prestatie'Is hier het meest relevant.
 1. Gebruik van bijbelhulpmiddelen en extrabijbelse hulpmiddelen.
  • Natuurlijk is het mogelijk en nuttig om soms Bijbelhulpmiddelen en buitenbijbelse hulpmiddelen te gebruiken om ons te helpen dingen te begrijpen die moeilijker zijn. We moeten echter nooit - nooit! - gebruik ze om de Bijbel te interpreteren. De Bijbel moet zichzelf altijd interpreteren. Het alleen is de geïnspireerde bron van communicatie van God.
  • Gebruik nooit de geschreven woorden van een man (inclusief die van jezelf, of deze artikelen zelf) als basis voor een bijbelinterpretatie. Laat de Bijbel zichzelf interpreteren. Denk aan Josephs woorden: 'Zijn interpretaties niet van God? ' (Genesis 40: 8)

geruststellingen

Tot slot, voordat we aan onze reis beginnen, een geruststelling ten behoeve van diegenen voor wie de geschiedenis normaal gesproken niet hun kopje thee is. De auteur kan u verzekeren dat er geen PHD in Near Eastern Archaeology of History vereist is. Het werd getest op een gewillige menselijke cavia die niet werd geschaad bij het lezen van deze serie! Bovendien werden er tijdens deze reis op geen enkele manier spijkerschrifttabellen genoemd, gelezen, vertaald, gewijzigd of geschaad. Noch werden oude astronomische meetwaarden en berekeningsgrafieken geraadpleegd, beledigd of anderszins gebruikt of ernaar verwezen.

Met deze belangrijke disclaimers uit de weg, ga alsjeblieft verder met mij en laat de ontdekkingsreis beginnen! Ik hoop dat het onderweg voor verrassingen zal zorgen, net zoals voor de schrijver.

4. Achtergrond van het boek Jeremia.

Als u persoonlijk enige lezing van Jeremia hebt gedaan, bijvoorbeeld voor de wekelijkse Bijbellezingsgedeelten, is het u misschien opgevallen zoals hierboven vermeld, dat het boek Jeremia niet chronologisch is geschreven. Dit is in tegenstelling tot de meeste bijbelboeken, bijvoorbeeld de boeken van Samuël, koningen en kronieken die in grote lijnen chronologisch zijn[X]. Het boek Jeremia daarentegen is hoofdzakelijk gegroepeerd op onderwerp. Daarom, omdat het van vitaal belang is om een ​​duidelijk beeld te krijgen van gebeurtenissen, hun context en hun positie in chronologische termen, moet er veel moeite worden gedaan om de gebeurtenissen chronologisch te sorteren. Volgens het hierboven door Luke gehanteerde principe vormt dit onderzoek de basis van onze 2nd artikel in deze serie.

Een belangrijk punt is ook om een ​​basiskennis van oude kalenders te hebben. Dit helpt iemand om de gebeurtenissen in chronologische volgorde te kunnen plaatsen. Dit grondwerk zal later ook toelaten om de links te zien naar archeologische archieven zoals spijkerschrifttabletten die het Bijbelverslag bevestigen als men ervoor kiest dit te doen. Het volgende gedeelte is een poging om een ​​eenvoudig overzicht te geven van de kalenders die in deze periode in de bijbelgeschiedenis worden gebruikt, voldoende om de volgorde van de gebeurtenissen te begrijpen. Een meer gedetailleerde beschrijving valt buiten de grenzen van dit artikel omdat het erg ingewikkeld kan worden. Voor onze reis is echter een eenvoudig overzicht alles wat nodig is en heeft geen invloed op de resultaten.

kalenders:

Het is essentieel om te onthouden en te begrijpen dat de Babylonische en Joodse kalenderjaren geen januari-kalenders waren zoals de Gregoriaanse kalender die gewoonlijk in de westerse wereld wordt gebruikt. De joodse religieuze kalender ingesteld ten tijde van de Exodus (Exodus 12: 1-2) en de Babylonische kalender begon in maart / april (Nisan / Nisannu) als de eerste maand van het jaar. In plaats van dat de eerste maand van het jaar januari was, begon de eerste maand met Nisan / Nisannu[Xi] wat ongeveer overeenkomt met onze middenmaand maart tot middenmaand april. Het waren ook maankalenders, die zijn gebaseerd op de maandelijkse cyclus van de maan die ongeveer 29.5 dagen gemiddeld is. Dit is de reden waarom de maanden in de Joodse kalender afwisselend lang zijn tussen 29 en 30 dagen. De Gregoriaanse kalender die we kennen, is een zonnekalender, gebaseerd op de baan van de aarde rond de zon. (Beide soorten kalenders hadden en hebben aanpassingen om in lijn te blijven met het echte zonnejaar van 365.25 dagen. De maankalender loopt in een 19-jaarcyclus, de zonnekalender in feite een 4-jaarcyclus)

Regnale jaren:

De Babyloniërs hadden een concept van Regnal Years voor hun heersers. Een regeringsjaar-dateringssysteem had een toetredingsjaar (door historici vaak Jaar 0 genoemd) voor de rest van het eerste kalenderjaar waarin zij toetraden tot de troon en koning werden. Hun eerste regeringsjaar begon met hun eerste volledige kalenderjaar.

Met behulp van een modern voorbeeld, als koningin Elizabeth van Engeland stierf, zeg eind september, zouden de maanden oktober tot half maart (van het volgende Gregoriaanse kalenderjaar) haar opvolger zijn (jaar 0 (nul) of toetredingsjaar. opvolger (de volgende in de rij) zou waarschijnlijk Prins Charles zijn, waarschijnlijk met de troonnaam Charles III.In het Babylonische regeringsjaarsysteem zou het regeringsjaar 1 van koning Charles III in maart / april beginnen met de start van de nieuwe Babylonische kalender Dus een spijkerschrift voor koning Karel III voor begin maart zou waarschijnlijk zijn gedateerd Jaar 0, Maand 12, Dag 15, terwijl een half-eind maart tablet datum Jaar 1, maand 1, dag 1 zou zijn.

In het volgende diagram (fig 1.1) hebben we bijvoorbeeld de bestaande Gregoriaanse kalender waarmee we vertrouwd zijn. Het Babylonische regeringsjaar liep ongeveer van april tot maart.[Xii] Scenario 1 toont de regeringsjaren van koningin Elizabeth II volgens het Babylonische systeem.[Xiii] Scenario 2 laat zien hoe het regeringssysteem werkte aan de dood van een monarch met het fictieve scenario dat ze stierf op 30th 2018 september. De resterende maanden tot de nieuwe Babylonische kalender en het regeringsjaar dat in april begon, zouden worden gedocumenteerd als Maand 7 enz., Toetredingsjaar[Xiv] (gewoonlijk Jaar 0 genoemd), waarbij maand 1 Jaar 1 verwijst naar de eerste maand van de eerste volledige Babylonische kalender (en regeringsjaar) jaar na de toetreding.

Fig 1.1 Voorbeeld van een Babylonische regeringsjaar datering zoals toegepast op de moderne koningin.

Nebukadnessar, Evil-Merodach en andere genoemde Babylonische koningen en Judese koningen worden eerder in bijbelse kalenderdatums gegeven dan in moderne kalenderdatums in deze discussie (Jeremia enz.). Belshazzar, Nabonidus, Darius de Mede, Cyrus, Cambyses, Bardiya en Darius de Grote worden ook allemaal genoemd in Babylonische regeringsjaren, omdat ze worden gerefereerd door Daniel, Haggai, Zacharia en Ezra schrijven vanuit een Babylonische datum perspectief of spijkerschrift tabletten, die zijn ook gebruikt voor de basis van seculiere chronologie.

Voor meer achtergrondinformatie en een vergelijking van kalenders, zie NASA's website-pagina.

Houd er rekening mee dat de joodse religieuze kalender die hier wordt weergegeven, de kalender is die vandaag wordt gebruikt.[Xv] Historisch gezien verschilt de Judese civiele (landbouw) samen met de Israëlische kalender (Noordelijk Koninkrijk) zes maanden lang van de religieuze kalender die in deze periode door het Koninkrijk Juda werd gebruikt. Dwz Het seculiere joodse nieuwjaar begon met de 1st dag van Tishri (maand 7), maar de eerste maand wordt genomen als Nisan.[Xvi]

Om ons te helpen de juiste richting op onze ontdekkingsreis te blijven volgen, moeten we op de hoogte zijn van bepaalde oriëntatiepunten en wegwijzers en deze zullen in het volgende artikel worden behandeld. In dit volgende artikel worden de oriëntatiepunten uiteengezet die we in het oog moeten houden terwijl we reizen door te beginnen met (2) samenvattingen van belangrijke hoofdstukken uit de boeken van Jeremiah, Ezekiel, Daniel en 2 Kings en 2 Chronicles gerangschikt in chronologische volgorde van gebeurtenissen. Hierdoor kan de lezer snel vertrouwd raken met de inhoud van deze boeken.[XVII] Het zal later ook een snelle verwijzing mogelijk maken, zodat het gemakkelijker is om een ​​bepaald schriftgedeelte in zowel context als tijdsperiode te plaatsen.

Uw ontdekkingsreis door de tijd - samenvattingen van hoofdstukken - (deel 2), komt binnenkort aan….   Een ontdekkingsreis door de tijd - Deel 2

____________________________________

[I] NWT - Nieuwe-Wereldvertaling van de Heilige Schrift 1989 Reference Edition waaruit alle citaten uit de Schriften zijn overgenomen, tenzij anders aangegeven.

[Ii] inlegkunde [<Grieks eis- (in) + hègeisthai (leiden). (Zie 'exegese'.)] Een proces waarbij men tot studie leidt door de tekst te lezen op basis van vooropgezette ideeën over de betekenis ervan.

[Iii] uitlegging [<Grieks exègeisthai (interpreteren) ex- (uit) + hègeisthai (leiden). Gerelateerd aan het Engelse 'seek'.] Om een ​​tekst te interpreteren door middel van grondige analyse van de inhoud.

[Iv] Er is daarom geen discussie of analyse van spijkerschriftverslagen, omdat de nadruk ligt op het Bijbelverslag. Alle gebruikte datums zijn relatief ten opzichte van de geaccepteerde datum door alle partijen van oktober 539 BCE voor de val van Babylon naar Cyrus. Als deze datum wordt verplaatst, zullen waarschijnlijk alle andere datums in deze discussie evenveel bewegen, waardoor de getrokken conclusies niet worden beïnvloed.

[V] Onnauwkeurigheden in citaten en feiten zijn onbedoeld en hebben vele proeflezingen overleefd. Daarom zou de auteur feedback per e-mail op prijs stellen Tadua_Habiru@yahoo.com voor eventuele onjuistheden van citaat of feit of voor de opmerkingen in verband met dit artikel.

[Vi] Inclusief Jehovah's Getuigen vanaf het schrijven van dit artikel in augustus 2018.

[Vii] Ondanks de bekende tekortkomingen van de NWT Reference Edition, blijft het grotendeels (althans naar de mening van de auteur) een goede, consistente, letterlijke vertaling, zeker voor de bijbelboeken waarnaar in deze Reis door de Tijd werd verwezen. Het is ook de vertaling waar de meeste oude Jehovah's Getuigen waarschijnlijk het meest bekend mee zijn en zich prettig in voelen.

[Viii] Suggesties (gebruikt door de auteur) omvatten https://www.biblegateway.com/ , https://www.blueletterbible.org/ , http://www.scripture4all.org/ , http://bibleapps.com/ , http://biblehub.com/interlinear/ ; Deze bevatten allemaal meerdere vertalingen en sommige bevatten Hebreeuwse Interlinear Bijbels en Griekse Interlinear Bijbels met links naar woorden naar Concordance van Online Strong. http://www.lexilogos.com/english/greek_translation.htm# , http://www.biblestudytools.com/interlinear-bible/

[Ix] Letterlijke vertalingen zijn onder meer: Young's Literal Translation, New American Standard Bible, English Standard Version, NWT Reference Edition 1984 en Darby's Translation. Parafrasevertalingen (niet aanbevolen) omvatten: NWT 2013-revisie, The Living Bible, New King James Version, NIV.

[X] Chronologisch - in relatieve datum of volgorde van gebeurtenissen.

[Xi] De spelling van namen van maanden varieerde in de tijd en volgens de vertaler, maar de namen die het meest voorkomen, worden vermeld. De Joodse en Babylonische maandnamen worden op veel plaatsen in deze artikelen samen gegeven, de conventie die wordt gebruikt is Joods / Babylonisch.

[Xii] De werkelijke maand was Nisan / Nisannu, die meestal begon rond 15th Maart in onze moderne kalender.

[Xiii] Haar werkelijke heerschappij begon 6th Februari 1952 over de dood van haar vader, koning George VI.

[Xiv] Toetredingsjaar gewoonlijk aangeduid als Jaar 0.

[Xv] Voor de 6th Eeuw na Christus werden de joodse kalendermaanden eerder bepaald door observatie dan door een vaste lengte, dus de lengte van een bepaalde maand ten tijde van de Babylonische ballingschap kan verschillen met + - 1 dag per maand.

[Xvi] https://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/526874/jewish/The-Jewish-Month.htm

[XVII] Een snelle volledige lezing van deze Bijbelboeken gedurende een korte periode van tijd wordt ten zeerste aanbevolen om (a) de samenvattingen in de artikelen te bevestigen, (b) achtergrond te geven en (c) de lezer vertrouwd te maken met de gebeurtenissen, profetieën en acties daarvan tijdsperiode vanaf het bewind van Josia tot de vroege Perzische periode.

Tadua

Artikelen door Tadua.
  3
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x