Hallo. Mijn naam is Eric Wilson. En vandaag ga ik je leren vissen. Nu denk je misschien dat dat vreemd is, omdat je deze video waarschijnlijk bent begonnen te denken dat het in de Bijbel staat. Wel het is. Er is een uitdrukking: geef een man een vis en je voedt hem voor een dag; maar leer hem hoe te vissen je hem voor het leven voedt. Het andere aspect daarvan is, wat als je een man een vis geeft, niet slechts één keer, maar elke dag? Elke week, elke maand, elk jaar - jaar na jaar? Wat gebeurt er dan? Dan wordt de man volledig afhankelijk van jou. Jij wordt degene die hem alles geeft wat hij nodig heeft om te eten. En dat is wat de meesten van ons hebben meegemaakt.

We zijn lid geworden van een religie of een ander, en gegeten in het restaurant van georganiseerde religie. En elke religie heeft zijn eigen menu, maar in wezen is het hetzelfde. Je wordt gevoed met het begrip, de doctrines en interpretaties van mensen, alsof ze van God komen; afhankelijk van deze voor uw redding. Dat is allemaal goed en wel, als het eten inderdaad goed, voedzaam en heilzaam is. Maar, zoals velen van ons zijn gaan zien - helaas niet genoeg van ons - is het eten niet voedzaam.

Oh, er is enige waarde aan, daar bestaat geen twijfel over. Maar we hebben het allemaal nodig, en het moet allemaal voedzaam zijn om echt te kunnen profiteren; voor ons om redding te bereiken. Als een klein beetje giftig is, maakt het niet uit dat de rest voedzaam is. Het gif zal ons doden.

Dus als we tot dat besef komen, realiseren we ons ook dat we voor onszelf moeten vissen. We moeten onszelf voeden; we moeten je eigen maaltijden bereiden; we kunnen niet afhankelijk zijn van die bereide maaltijden van religieuzen. En dat is het probleem, want we weten niet hoe we dat moeten doen.

Ik krijg regelmatig e-mails of opmerkingen op het YouTube-kanaal waar mensen me vragen: "Wat vind je hiervan? Wat vind je daarvan? ”Dat is allemaal goed en wel, maar het enige waar ze echt om vragen is mijn interpretatie, mijn mening. En is dat niet wat we achterlaten? De meningen van mannen?

Moeten we niet vragen: "Wat zegt God?" Maar hoe begrijpen we wat God zegt? Weet je, als we beginnen te leren vissen, bouwen we voort op wat we weten. En wat we weten zijn de fouten uit het verleden. Zie je, religie gebruikt eisegesis om tot haar doctrines te komen. En dat is alles wat we weten, eisegesis, dat eigenlijk je eigen gedachten in de Bijbel zet. Een idee krijgen en dan op zoek naar iets om het te bewijzen. En dus, wat er soms gebeurde, is dat je mensen krijgt die één religie verlaten en ze beginnen met hun eigen gekke theorieën, omdat ze dezelfde technieken gebruiken die ze hebben achtergelaten.

De vraag wordt, wat drijft eisegese of eisegetisch denken?

Welnu, 2 Peter 3: 5 registreert de apostel die zegt: (over anderen gesproken) 'volgens hun wens ontsnapt dit feit aan hun aandacht.' 'Volgens hun wens ontsnapt dit feit aan hun aandacht' - dus we kunnen een feit hebben, en negeer het, omdat we het willen negeren; omdat we iets willen geloven dat het feit niet ondersteunt.

Wat drijft ons? Het kan angst, trots, een verlangen naar bekendheid, misleide loyaliteit zijn - alle negatieve emoties.

De andere manier om de Bijbel te bestuderen is echter met exegese. Dat is waar je de Bijbel voor zichzelf laat spreken. Dat wordt gedreven door liefde in de Geest van God, en we zullen zien waarom we dat kunnen zeggen in deze video.

Laat me eerst een voorbeeld van eisegesis geven. Toen ik een video op uitbracht Jezus is de aartsengel Michaël?, Ik had veel mensen die daar tegen waren. Ze argumenteerden dat Jezus Michael de Aartsengel was en dat deden ze vanwege hun eerdere religieuze overtuigingen.

Jehovah's Getuigen, bijvoorbeeld, geloven dat Jezus Michael was in zijn voormenselijke bestaan. En ze zouden alle informatie uit de video nemen, alle schriftuurlijke bewijzen, alle redeneringen - ze legden het opzij; ze negeerden het. Ze gaven me een vers, en dit was "bewijs". Dit ene vers. Galaten 4: 14, en er staat: “En hoewel mijn fysieke toestand een beproeving voor u was, behandelde u mij niet met minachting of walging; maar je hebt me ontvangen als een engel van God, zoals Christus Jezus. '

Als je nu geen bijl hebt om te slijpen, zou je dit gewoon lezen voor wat er staat en zeggen: "dat bewijst niet dat Jezus een engel is". En als je daaraan twijfelt, laat me je een voorbeeld geven. Laten we zeggen dat ik naar het buitenland ging en dat ik beroofd was en geen geld had. Ik was berooid met geen plek om te verblijven. En een aardig stel zag me en ze namen me in. Ze voedden me, ze gaven me een plek om te verblijven, ze zetten me in een vliegtuig terug naar huis. En ik zou over dat paar kunnen zeggen: 'Ze waren zo geweldig. Ze behandelden me als een lang verloren vriend, zoals zijn zoon. '

Niemand die mij hoorde zeggen, zou zeggen: "Oh, een zoon en een vriend zijn gelijkwaardige termen." Ze zouden begrijpen dat ik met een vriend begin en escaleer naar iets van grotere waarde. En dat is wat Paulus hier doet. Hij zei: "als een engel van God" en vervolgens escaleert hij tot "zoals Christus Jezus zelf".

Klopt, het zou iets anders kunnen zijn, maar wat heb je daar dan? Je hebt dubbelzinnigheid. En wat gebeurt er? Nou, als je echt iets wilt geloven, dan zul je de dubbelzinnigheid negeren. Je kiest de ene interpretatie die je overtuiging ondersteunt en negeert de andere. Geef het geen enkel krediet en kijk niet naar iets anders dat het zou kunnen tegenspreken. Eisegetisch denken.

En in dit geval, hoewel waarschijnlijk gedaan uit misleide loyaliteit, wordt het gedaan met angst. Angst, zeg ik, want als Jezus niet Michael de Aartsengel is, verdwijnt de hele basis voor de religie van Jehovah's Getuigen.

Zie je, zonder dat is er geen 1914 en zonder 1914 zijn er geen laatste dagen; en daarom geen generatie om de lengte van de laatste dagen te meten. En dan geen 1919, dat wil zeggen toen het bestuursorgaan werd aangesteld als de getrouwe en discrete slaaf. Het gaat allemaal weg als Jezus niet Michael de Aartsengel is. U zult zich ook willen herinneren dat de huidige verklaring van de getrouwe en discrete slaaf is dat deze werd benoemd in 1919, maar voorafgaand daaraan, helemaal terug naar de tijd van Jezus, was er geen getrouwe en discrete slaaf. Nogmaals, dit alles is gebaseerd op de interpretatie van Daniel hoofdstuk 4 die hen naar 1914 leidt, en dat vereist dat ze accepteren dat Jezus de aartsengel Michael is.

Waarom? Laten we de logica volgen en het zal ons laten zien hoe destructief eisegetisch redeneren kan zijn in Bijbelonderzoek. We beginnen met Handelingen 1: 6, 7.

"Dus toen ze zich hadden verzameld, vroegen ze hem:" Heer, herstelt u het koninkrijk van Israël op dit moment? "Hij zei tegen hen:" Het is niet aan u om de tijden of seizoenen te kennen waarin de Vader heeft geplaatst zijn eigen rechtsgebied. "

In wezen zegt hij: 'Het gaat je niets aan. Dat is voor God om te weten, niet u. 'Waarom zei hij niet:' Kijk naar Daniël; laat de lezer onderscheidingsvermogen gebruiken ”- omdat volgens Jehovah's Getuigen alles in Daniël staat?

Het is gewoon een berekening die iedereen zou kunnen uitvoeren. Ze hadden het beter kunnen runnen dan wij, omdat ze naar de tempel hadden kunnen gaan en de exacte datum hadden gekregen waarop alles gebeurde. Dus waarom vertelde hij ze dat niet gewoon? Was hij oneerlijk, bedrieglijk? Probeerde hij iets voor hen te verbergen dat er was voor het vragen?

U ziet, het probleem hiermee is dat we volgens Jehovah's Getuigen dit mochten weten. De Wachttoren van 1989, maart 15, pagina 15, alinea 17 zegt:

„Door middel van„ de getrouwe en discrete slaaf ”hielp Jehovah zijn dienstknechten ook al tientallen jaren van tevoren beseffen dat het jaar 1914 het einde van de heidense tijden zou markeren.”

Hmm, met "decennia van tevoren". Dus mochten we de dingen kennen, „de tijden en de seizoenen”, die binnen Jehovah's rechtsgebied vielen ... maar dat waren ze niet.

(Nu, trouwens, ik weet niet of je dit hebt opgemerkt, maar het zei dat de trouwe en discrete slaaf deze decennia van tevoren onthulde. Maar nu zeggen we dat er geen trouwe en discrete slaaf was tot 1919. Dat is een andere zaak, dat wel.)

Oké, hoe lossen we Handelingen 1 op: 7 als we Getuigen zijn; als we 1914 willen ondersteunen? Nou ja, het boek Redeneren vanuit de Schrift, pagina 205 zegt:

'De apostelen van Jezus Christus beseften dat er veel was dat ze in hun tijd niet begrepen. De Bijbel laat zien dat de kennis over de waarheid tijdens "de eindtijd" enorm zou toenemen. Daniel 12: 4. ”

Dat klopt, het bewijst dat wel. Maar hoe laat is het einde? Dat is wat we moeten aannemen dat onze dag is. (Trouwens, ik denk dat een betere titel voor Redeneren vanuit de Schrift, zou zijn Redeneren in de Schrift, omdat we hier niet echt redeneren, leggen we ons idee op. En we zullen zien hoe dat gebeurt.)

Laten we nu teruggaan en Daniel 12 lezen: 4.

'Wat jou betreft, Daniel, houd de woorden geheim en verzegel het boek tot het einde van de tijd. Velen zullen rondzwerven en de ware kennis zal overvloedig worden. "

Oké, zie je het probleem meteen? Om dit te laten gelden, om in strijd te zijn met wat er in Handelingen 1: 7 staat, moeten we eerst aannemen dat het over de eindtijd gaat zoals nu. Dat betekent dat we moeten aannemen dat dit de tijd van het einde is. En dan moeten we uitleggen wat "rondzwerven" betekent. We moeten het als getuigen uitleggen - ik zet mijn getuigenhoed op, ook al ben ik er niet meer een - we verklaren dat rondzwerven betekent rondzwerven in de Bijbel. Fysiek niet ronddolen. En de ware kennis is alles, inclusief dingen die Jehovah in zijn eigen rechtsgebied heeft geplaatst.

Maar dat zegt het niet. Het zegt niet in welke mate deze kennis wordt onthuld. Hoeveel ervan wordt onthuld. Er is dus sprake van interpretatie. Er is hier dubbelzinnigheid. Maar om het te laten werken moeten we de dubbelzinnigheid negeren, we moeten gedijen op de menselijke interpretatie die ons idee ondersteunt.

Nu is vers 4 slechts één vers in een grotere profetie. Hoofdstuk 11 van Daniël maakt deel uit van deze profetie en bespreekt een geslacht van koningen. De ene lijn wordt de koning van het noorden, en een andere lijn de koning van het zuiden. Je moet ook accepteren dat deze profetie helemaal over de laatste dagen gaat, want dat staat in dit vers en het 40e vers van hoofdstuk 11. En u moet dit toepassen op 1914. Als je dit nu toepast op 1914 - wat je moet doen, want toen zijn de laatste dagen begonnen - wat doe je dan met Daniel 12: 1? Laten we dat lezen.

“Gedurende die tijd (tijd met een duw tussen de Koning van het Noorden en de koning het Zuiden) zal Michael opstaan, de grote prins die namens uw volk staat. En er zal een tijd van benauwdheid voorkomen zoals er niet is gebeurd sinds er tot die tijd een natie kwam. En gedurende die tijd zullen uw mensen ontsnappen, iedereen die wordt aangetroffen in het boek. "

Oké, als dit gebeurde in 1914, dan moet Michael Jezus zijn. En 'uw volk' - omdat er staat dat dit iets is dat 'uw volk' beïnvloedt - 'uw volk' moeten Jehovah's Getuigen zijn. Het is allemaal één profetie. Er zijn geen hoofdstukverdelingen, geen versverdelingen. Het is één doorlopend schrijven. Eén voortdurende openbaring van die engel aan Daniël. Maar er stond "gedurende die tijd", dus als je teruggaat naar Daniel 11: 40 om erachter te komen wat die tijd is wanneer "Michael opstaat", staat er:

“In de tijd van het einde zal de Koning van het Zuiden (de noordelijke Koning) met hem duwen en tegen hem zal de Koning van het Noorden stormen met strijdwagens en ruiters en vele schepen; en hij zal het land binnengaan en erdoorheen stromen als een vloed. "

Nu beginnen de problemen te verschijnen. Omdat als je die profetie leest, je het niet 2,500 jaar lang in één opeenvolgende opeenvolging kunt laten rekken, helemaal vanaf de dag van Daniel tot nu. Dus je moet uitleggen: 'Nou, soms verdwijnen de koning van het noorden en de koning van het zuiden. en dan eeuwen later zullen ze weer verschijnen '.

Maar Daniel hoofdstuk 11 zegt niets over hen die verdwijnen en weer verschijnen. Dus nu verzinnen we dingen. Meer menselijke interpretatie.

Hoe zit het met Daniel 12: 11, 12? Laten we dat lezen:

“En vanaf het moment dat de constante functie is verwijderd en het walgelijke ding dat troosteloosheid veroorzaakt, is geplaatst, zullen er 1,290 dagen zijn. "Gelukkig is degene die in verwachting blijft en aankomt op de 1335-dagen!"

Oké, nu zit je hier ook aan vast, want als het 1914 start, begin je te tellen vanaf 1914, de 1,290-dagen en dan voeg je de 1,335-dagen toe. Welke belangrijke gebeurtenissen kwamen er in die jaren?

Vergeet niet, Daniel 12: 6 heeft de engel die dit alles beschrijft als "prachtige dingen". En wat hebben we als getuigen bedacht, of wat hebben we bedacht?

In 1922, in Cedar Point, Ohio, was er een conventiebespreking die de 1,290-dagen markeerde. En toen was er in 1926 nog een serie congresbesprekingen en een reeks boeken die werden gepubliceerd. En dat markeert degene die 'in verwachting op de 1,335-dagen aankomt'.

Praten over een prachtig understatement! Het is gewoon dom. En het was toen gek, zelfs toen ik er volledig bij betrokken was en geloofde. Ik zou mijn hoofd krabben aan deze dingen en zeggen: "Wel, dat hebben we niet goed." En ik zou gewoon wachten.

Nu begrijp ik waarom we het niet goed hadden. Dus we gaan hier nog eens naar kijken. We gaan er exegetisch naar kijken. Laat Jehovah ons vertellen wat hij bedoelt. En hoe doen we dat?

Nou, eerst verlaten we de oude methoden. We weten dat we zullen geloven wat we willen geloven. Dat hebben we net in Peter gezien, toch? Dat is de manier waarop de menselijke geest werkt. We zullen geloven wat we willen geloven. De vraag is: "Als we alleen geloven wat we willen geloven, hoe zorgen we ervoor dat we de waarheid geloven, en niet wat misleiding?"

Nou, 2 Thessalonicenzen 2: 9, 10 zegt:

“Maar de aanwezigheid van de wetteloze is door de werking van Satan met elk krachtig werk en leugenachtige tekenen en wonderen en elke onrechtvaardige misleiding voor degenen die omkomen, als vergelding omdat ze de liefde voor de waarheid niet hebben aanvaard zodat ze misschien gered.”

Dus als je wilt voorkomen dat je wordt bedrogen, moet je van de waarheid houden. En dat is de eerste regel. We moeten van de waarheid houden. Dat is niet altijd zo gemakkelijk. Zie je, dit is iets binaire dingen. Let op, zij die de liefde van de waarheid niet accepteren, gaan ten onder. Het is dus leven of dood. Het is liefde voor de waarheid, of sterf. Nu is de waarheid vaak ongemakkelijk. Zelfs pijnlijk. Wat als het je laat zien dat je je leven hebt verspild? Natuurlijk heb je dat niet. Je hebt uitzicht op oneindig leven, op eeuwig leven. Dus ja, misschien heb je de afgelopen 40 of 50 of 60 jaar doorgebracht met dingen te geloven die niet waar waren. Dat je veel voordeliger zou kunnen gebruiken. Dus je hebt zoveel van je leven gebruikt. Zoveel van een oneindig leven. Dat is eigenlijk niet eens nauwkeurig, want dat houdt in dat er een maatregel is. Maar met oneindigheid is er geen. Dus wat we hebben verspild is niet consequent vergeleken met wat we hebben gewonnen. We hebben het eeuwige leven beter in handen gekregen.

Jezus zei: "de waarheid zal u bevrijden"; want die woorden zijn absoluut gegarandeerd waar. Maar toen hij dat zei, had hij het over zijn woorden. Door in zijn woord te blijven, zullen we worden bevrijd.

Oké, dus het eerste is om van de waarheid te houden. De tweede regel is kritisch denken. Rechtsaf? 1 John 4: 1 zegt:

"Geliefden, geloof niet elke geïnspireerde uitdrukking, maar test de geïnspireerde uitdrukkingen om te zien of ze van God afkomstig zijn, omdat veel valse profeten de wereld zijn uitgegaan."

Dit is geen suggestie. Dit is een bevel van God. God zegt ons elke geïnspireerde uitdrukking te testen. Dat betekent niet dat alleen geïnspireerde uitdrukkingen getest moeten worden. Echt, als ik langs kom en tegen je zeg: "Dit is wat dit bijbelvers betekent". Ik spreek een geïnspireerde uitdrukking. Is de inspiratie van de geest van God of de geest van de wereld? Of de geest van Satan? Of mijn eigen geest?

Je moet de geïnspireerde uitdrukking testen. Anders geloof je valse profeten. Nu zal een valse profeet je hiervoor uitdagen. Hij zal zeggen: "NEE! NEE! NEE! Onafhankelijk denken, slecht, slecht! Onafhankelijk denken. ”En hij zal het gelijkstellen aan Jehovah. We zoeken onze eigen gedachten over dingen en we zijn onafhankelijk van God.

Maar dat is niet zo. Onafhankelijk denken is echt kritisch denken, en ons wordt bevolen om eraan deel te nemen. Jehovah zegt: 'denk kritisch'–' test de geïnspireerde uitdrukking '.

Oké, regelnummer 3. Als we echt gaan leren wat de Bijbel te zeggen heeft, hebben we dat wel om onze geest leeg te maken.

Nu is dit een uitdaging. Zie je, we zitten vol met vooroordelen en vooroordelen en eerder gehanteerde interpretaties waarvan we denken dat ze waar zijn. En dus gaan we studeren, vaak denkend: "Oké, nu is er een waarheid, maar waar staat dat?" Of: "Hoe kan ik dat bewijzen?"

We moeten daarmee stoppen. We moeten alle gedachten aan vorige "waarheden" uit ons denken verwijderen. We gaan schoon de Bijbel in. Een schone lei. En we laten het ons vertellen wat de waarheid is. Op die manier worden we niet afgeweken.

Nou, we hebben genoeg om mee te beginnen, dus ben je er klaar voor? Oké, hier gaan we.

We gaan kijken naar de profetie van de engel aan Daniel, die we zojuist eisegetically hebben geanalyseerd. We gaan het exegetically bekijken.

Doet Daniel 12: 4 de woorden van Jezus aan de apostelen teniet bij Handelingen 1: 7?

Oké, de eerste tool die we in onze toolkit hebben is contextuele harmonie. De context moet dus altijd harmoniseren. Dus als we in Daniel 12 lezen: 4: “Wat jou betreft, Daniel, en sluit het boek af tot de tijd van het einde. Velen zullen rondzwerven en de ware kennis zal overvloedig worden. ”, Vinden we dubbelzinnigheid. We weten niet wat het betekent. Het kan een of twee dingen of meer betekenen. Dus om tot een begrip te komen, moeten we interpreteren. Nee, geen menselijke interpretatie! Ambiguïteit is geen bewijs. Een dubbelzinnige Bijbel kan dienen om iets te verduidelijken zodra we de waarheid hebben vastgesteld. Het kan betekenis aan iets toevoegen, als je eenmaal de waarheid ergens anders hebt vastgesteld, en de dubbelzinnigheid hebt opgelost

Jeremia 17: 9 vertelt ons: “Het hart is verraderlijker dan al het andere en is wanhopig. Wie kan het weten? '

Oké, hoe is dat van toepassing? Als je een vriend hebt die een verrader blijkt te zijn, maar je kunt hem niet kwijt - misschien is hij een familielid - wat doe je dan? Je bent altijd op je hoede dat hij je zou verraden. Wat doe jij? Ik kan hem niet kwijt. We kunnen ons hart niet uit onze borst rukken.

Je kijkt hem als een havik! Dus als het op ons hart aankomt, zien we het als een havik. Elke keer als we een vers lezen, als we beginnen te neigen naar menselijke interpretatie, handelt ons hart verraderlijk. Daar moeten we tegen vechten.

We kijken naar de context. Daniel 12: 1 - laten we daarmee beginnen.

“Gedurende die tijd zal Michael opstaan, de grote prins die namens uw volk staat. En er zal een tijd van benauwdheid voorkomen zoals er niet is gebeurd sinds er tot die tijd een natie kwam. En gedurende die tijd zullen uw mensen ontsnappen, iedereen die wordt aangetroffen in het boek. "

Oké, "jouw mensen". Wie is 'jouw volk'? Nu komen we bij onze tweede tool: Historisch perspectief.

Zet jezelf in de geest van Daniel. Daniel staat daar, de engel praat tegen hem. En de engel zegt dat: "Michael de grote prins zal opstaan ​​namens" uw volk "" "Oh ja, dat moeten Jehovah's Getuigen zijn", zegt Daniel. Ik denk van niet. Hij denkt: "De Joden, mijn volk, de Joden. Ik weet nu dat Michael de Aartsengel de Prins is die namens de Joden staat. En zal in de toekomst blijven staan, maar er zal een vreselijke tijd van nood zijn. "

Je kunt je voorstellen hoe dat hem zou hebben beïnvloed, omdat hij zojuist de ergste verdrukking had gezien die ze ooit hadden geleden. Jeruzalem werd vernietigd; de tempel werd vernietigd; de hele natie was ontvolkt, in slavernij gebracht in Babylon. Hoe kan iets erger dan dat? En toch zegt de engel: "Ja, ze zullen iets ergers zijn dan dat."

Dus dat was iets dat op Israël werd toegepast. Dus we zijn op zoek naar een eindtijd die Israël beïnvloedt. Oké, wanneer gebeurde dat? Welnu, deze profetie zegt niet wanneer dat gebeurt. Maar we komen bij gereedschapsnummer 3: Schriftuurlijke harmonie.

We moeten elders in de Bijbel kijken om erachter te komen wat Daniel denkt of wat Daniel wordt verteld. Als we naar Matthew 24 gaan: 21, 22 lezen we zeer vergelijkbare woorden als wat we net hebben gelezen. Dit is Jezus die nu spreekt:

“Want dan zal er grote verdrukking zijn (grote benauwdheid) Zoals niet is gebeurd sinds het begin van de wereld (sinds er een natie was) tot nu toe, nee, en zal niet meer gebeuren. In feite, tenzij die dagen werden ingekort, zou geen vlees worden gered; maar vanwege de uitverkorenen Die dagen zullen worden ingekort. "

Sommige van uw mensen zullen ontsnappen, degenen die in het boek zijn opgeschreven. Zie je de gelijkenis? Twijfel je?

Matthew 24: 15. Hier zien we Jezus in feite zeggen: "Daarom, wanneer u het walgelijke ding ziet dat verwoesting veroorzaakt, waarover de profeet Daniël spreekt, staat op een heilige plaats (laat de lezer onderscheidingsvermogen gebruiken)." dat we moeten zijn om te zien dat deze twee parallelle accounts zijn? Jezus heeft het over de vernietiging van Jeruzalem. Hetzelfde wat de engel tegen Daniel zei.

De engel zei niets over een secundaire vervulling. En Jezus zegt niets over een secundaire vervulling. Nu komen we bij de volgende tool in ons arsenaal, Referentiemateriaal.

Ik heb het niet over interpretatieve gidsen zoals de publicaties van de organisatie. We willen geen mannen volgen. We willen geen meningen van mannen. We willen feiten. Een van de dingen die ik gebruik is BibleHub.com. Ik gebruik ook de Watchtower Library. Het is erg handig en ik zal je laten zien waarom.

Laten we eens kijken hoe we Bijbelhulpmiddelen zoals de 'Watchtower Library en BibleHub en andere die op internet beschikbaar zijn, zoals BibleGateway, kunnen gebruiken om te begrijpen wat de Bijbel ons echt over een onderwerp vertelt. In dit geval zullen we doorgaan met onze bespreking van wat de Bijbel zegt in hoofdstuk 12 van Daniel. We gaan naar het tweede vers, en dat luidt:

"En velen van hen die slapen in het stof van de aarde zullen wakker worden, sommigen tot eeuwig leven en anderen tot smaad en tot eeuwige verachting."

Dus we zouden kunnen denken, 'nou, dit gaat over een opstanding, nietwaar?'

Maar als dat het geval is, omdat we al op basis van vers 1 en op basis van vers 4 hebben besloten dat dit de laatste dagen van het Joodse samenstel van dingen is, moeten we in die tijd op een opstanding uitkijken. Niet alleen van de rechtvaardigen tot eeuwig leven, maar een opstanding van anderen tot verwijt en eeuwige verachting. En historisch gezien - omdat je je dat historische perspectief zult herinneren als een van de dingen waar we naar op zoek zijn - is er historisch gezien geen bewijs dat zoiets is gebeurd.

Dus met dat in gedachten willen we opnieuw het standpunt van de Bijbel krijgen. Hoe komen we erachter wat hier wordt bedoeld?

Welnu, het gebruikte woord is "wakker worden". Dus misschien kunnen we daar iets vinden. Als we "wake" typen en we er gewoon een asterisk voor en erachter zetten, en dat zal elk optreden van "wake", "wakker", "awaken", enz. Krijgen. En ik hou van de Referentie Bijbel meer dan de andere, dus we gaan met de Referentie. En laten we gewoon doorbladeren en kijken wat we vinden. (Ik ga vooruit. Ik stop niet bij elk voorval vanwege tijdgebrek.) Maar je zou natuurlijk elk vers doorbladeren.

Romeinen 13: 11 zegt hier: "Doe dit ook, omdat u mensen het seizoen kent, dat het al het uur voor u is om uit de slaap te ontwaken want nu is onze redding dichterbij dan op het moment dat we gelovigen werden."

Dus dat is duidelijk een gevoel van 'wakker worden' uit de slaap. Hij spreekt natuurlijk niet over letterlijke slaap, maar slaap in spirituele zin. En deze is eigenlijk uitstekend. Efeziërs 5: 14: "Daarom zegt hij:" Wakker, o slaper, en sta op uit de doden, en de Christus zal op u schijnen. "

Hij spreekt duidelijk niet over de letterlijke opstanding hier. Maar dood in spirituele zin of in slaap in spirituele zin en nu wakker in spirituele zin. Een ander ding dat we kunnen doen is het woord "dood" proberen. En er zijn hier veel verwijzingen naar. Nogmaals, als we de Bijbel echt willen begrijpen, moeten we de tijd nemen om te kijken. En meteen komen we deze tegen in Matthew 8: 22. Jezus zei tegen hem: "Blijf mij volgen en laat de doden hun doden begraven."

Het is duidelijk dat een dode een dode niet letterlijk kan begraven. Maar iemand die geestelijk dood is, kan inderdaad een letterlijke dode persoon begraven. En Jezus zegt: 'Volg mij ... toon interesse in de geest en maak je geen zorgen over dingen waar de doden voor kunnen zorgen, degenen die niet geïnteresseerd zijn in de geest.'

Dus met dat in gedachten kunnen we teruggaan naar Daniel 12: 2, en als je erover nadenkt, wat gebeurde er toen deze vernietiging plaatsvond in de eerste eeuw? Mensen werden wakker. Sommige tot eeuwig leven. De apostelen en de christenen bijvoorbeeld, ontwaakten voor eeuwig leven. Maar anderen die dachten dat zij de uitverkorenen van God waren, ontwaakten, maar niet tot leven, maar tot eeuwige verachting en verwijten omdat zij tegen Jezus waren. Ze keerden zich tegen hem.

Laten we verder gaan naar het volgende vers, 3: En hier is het.

"En zij die inzicht hebben, zullen net zo helder schijnen als de uitgestrektheid van de hemel, en zij die de velen tot gerechtigheid brengen zoals de sterren, voor eeuwig en altijd."

Nogmaals, wanneer gebeurde dat? Is dat echt gebeurd in de 19e eeuw? Met mannen zoals Nelson Barbour en CT Russell? Of in het begin van de 20e eeuw, met mannen zoals Rutherford? We zijn geïnteresseerd in de tijd die samenvalt met de vernietiging van Jeruzalem, omdat dit allemaal één profetie is. Wat gebeurde er vóór de tijd van nood waarover de engel sprak? Welnu, als je kijkt naar John 1: 4, hij spreekt over Jezus Christus en hij zegt: "Door middel van hem was het leven en het leven was het licht van de mensen." En we gaan door, "en het licht schijnt in de duisternis, maar de duisternis heeft het niet overweldigd. ”Vers 9 zegt:“ het ware licht dat licht geeft aan elk soort mens stond op het punt in de wereld te komen. Dus dat licht was duidelijk Jezus Christus.

We kunnen naar een parallel hiervan kijken als we ons wenden tot BibleHub en dan naar John 1: 9 gaan. We zien de parallelle versies hier. Laat me dit een beetje groter maken. "Iemand die het ware licht is dat licht geeft aan iedereen die naar de wereld komt"? Uit de bijbelstudie van Berean: "Het ware licht dat licht geeft aan ieder mens, kwam in de wereld."

Je zult merken dat de organisatie dingen graag beperkt, dus zeggen ze "elke soort man". Maar laten we eens kijken naar wat de interlineair hier zegt. Er staat eenvoudigweg "elke man". Dus "elke soort man" is een bevooroordeelde weergave. En dit doet me nog iets anders denken: hoewel de Bijbelbibliotheek, de Watchtower-bibliotheek, erg handig is om dingen te vinden, is het altijd goed om, zodra je een vers vindt, het te controleren in andere vertalingen en vooral in BibleHub.

Oké, dus van Jezus met het licht van de wereld, ging hij weg. Waren er extra lichten? Nou, ik herinnerde me iets, en ik kon me niet precies de hele zin of het hele vers herinneren, noch kon ik me herinneren waar het was, maar ik herinnerde me dat het de woorden "werken" en "groter" had, dus ik voerde die in en ik kwam deze referentie hier tegen in John 14: 12. Onthoud nu dat een van onze regels, uit de dingen die we gebruiken, is om altijd schriftuurlijke harmonie te vinden. Dus hier heb je een vers dat zegt: “Ik zeg echt tegen jou, hij die geloof in mij oefent, dat iemand ook de werken zal doen die ik doe; en hij zal werken doen die groter zijn dan deze, omdat ik mijn weg naar de Vader ga. '

Dus terwijl Jezus het licht was, werkten zijn discipelen groter dan hij, omdat hij zijn weg naar de Vader ging en hen de Heilige Geest stuurde en daarom niet één man maar veel mannen zich rondom het licht verspreidden dat helder was. Dus als we teruggaan naar Daniël in het licht van wat we net hebben gelezen - en bedenk dat dit allemaal gebeurde in de periode die wordt beschouwd als de laatste dagen - zullen degenen die inzicht hebben - dat zouden de christenen zijn - helder schijnen als de uitgestrektheid van hemel. Nou, ze straalden zo fel dat vandaag een derde van de wereld christen is.

Dus dat lijkt heel mooi te passen. Laten we naar het volgende vers gaan, 4:

“Wat jou betreft Daniel, houd het woord geheim en verzegel het boek tot de tijd van het einde. Velen zullen rondzwerven en de ware kennis zal overvloedig worden. "

Oké, dus in plaats van te interpreteren, wat past er bij de tijdsperiode die we al hebben vastgesteld? Nou, hebben veel rondzwervingen gedaan? Welnu, de christenen liepen overal rond. Ze verspreidden het goede nieuws over de hele wereld. Jezus bijvoorbeeld, in de profetie waarover we zojuist hebben gesproken, waarin hij de vernietiging van Jeruzalem voorspelt, in het vers vlak voordat hij die vernietiging voorspelt, zegt hij: "En dit goede nieuws van het koninkrijk zal alle bewoonde mensen worden gepredikt aarde voor een getuigenis voor alle naties en dan zal het einde komen. "

Welk doel heeft hij in dit verband? Hij staat op het punt te praten over het einde van het Joodse samenstel van dingen, dus het zou volgen dat het goede nieuws zou worden gepredikt in de hele bewoonde aarde voordat dat einde zou komen. Is dat gebeurd?

Welnu, het boek Kolossenzen dat geschreven was voordat Jeruzalem werd vernietigd, heeft deze kleine openbaring van de apostel Paulus. Hij zegt in vers 21 van hoofdstuk 1:

“Inderdaad, u die eens vervreemd was en vijanden omdat uw gedachten op het werk van een goddeloze waren, heeft hij nu door middel van zijn vleselijke lichaam verzoend door zijn dood, om u heilig en ongeschonden en open te stellen voor geen beschuldiging voor hem - 23 voorzag natuurlijk dat u in het geloof blijft, gevestigd op de basis en standvastig, niet weggetrokken van de hoop op dat goede nieuws dat u hoorde en dat in de hele schepping onder de hemel werd gepredikt. Van dit goede nieuws werd ik, Paul, een minister. '

Natuurlijk werd het op dat moment niet gepredikt in China. Het werd niet tot de Azteken gepredikt. Maar Paulus heeft het over de wereld zoals hij die kende en dus is dit waar in die context en het werd gepredikt in de hele schepping die onder de hemel is en daarom werd Matthew 24: 14 vervuld.

Gegeven dat, als we teruggaan naar Daniel 12: 4, 'er staat dat velen zullen rondzwerven', en de christenen deden het; en de ware kennis zal overvloedig worden. Ok, wat bedoelt hij met 'de ware kennis zal overvloedig worden'.

Nogmaals, we zoeken naar schriftuurlijke harmonie. Wat gebeurde er in de eerste eeuw?

We hoeven dus niet eens buiten het boek Kolossenzen te gaan voor dat antwoord. Het zegt:

“Het heilige geheim dat verborgen was voor de vroegere systemen van dingen en voor de vorige generaties. Maar nu is het geopenbaard aan zijn heiligen, aan wie God het genoegen heeft gegeven om onder de naties de glorieuze rijkdom van dit heilige geheim bekend te maken, namelijk Christus in vereniging met u, de hoop op zijn glorie. ”(Kol. 1: 26, 27)

Er was dus een heilig geheim - het was ware kennis, maar het was een geheim - en het was verborgen voor vorige generaties en vroegere systemen van dingen, maar nu in het christelijke tijdperk werd het gemanifesteerd en werd het gemanifesteerd onder de landen. Dus nogmaals, we hebben een zeer eenvoudig te realiseren uitvoering van Daniel 12: 4. Het is veel geloofwaardiger om te geloven dat het rondzwerven letterlijk rondzwierf met het predikingswerk en de ware kennis die overvloedig werd, was die welke werd geopenbaard door christenen aan de wereld, dan te denken dat dit betrekking heeft op Jehovah's Getuigen die rondzwerven in de Bijbel en de doctrine van 1914 bedenken.

Oké, nu komen we bij de problematische geschriften; maar zijn ze echt problematisch nu we exegese hebben gebruikt en de Bijbel voor zichzelf hebben laten spreken?

Laten we bijvoorbeeld naar 11 en 12 gaan. Laten we dus eerst naar 11 gaan. Dit is degene waarvan we dachten dat het werd vervuld in vergaderingen in 1922 in Cedar Point, Ohio. Het zegt:

“En vanaf het moment dat de constante functie is verwijderd en het walgelijke ding dat troosteloosheid veroorzaakt, is geplaatst, zullen er 1290 dagen zijn. Gelukkig is degene die in verwachting blijft en die op de 1,335-dagen arriveert. ”

Laten we, voordat we hierop ingaan, nog eens vaststellen dat we het hebben over gebeurtenissen die zich in de eerste eeuw hebben voorgedaan en te maken hadden met de vernietiging van Jeruzalem, de tijd van het einde van het Joodse samenstel van dingen. Daarom is de exacte invulling hiervan van academisch belang voor ons, maar het was van vitaal belang voor hen. Dat ze het goed begrepen, was wat telde. Dat we het goed begrijpen, terugkijkend op 2000 jaar en proberen erachter te komen welke historische gebeurtenissen plaatsvonden en wanneer en hoe lang ze waren, is minder kritisch.

Niettemin kunnen we vaststellen dat het walgelijke te maken had met de Romeinen die Jeruzalem aanvielen in 66. We weten dat dit plaatsvond omdat Jezus erover sprak in Mattheüs 24: 15 die we al hebben gelezen. Toen ze eenmaal het walgelijke zagen, kregen ze te horen dat ze moesten vluchten. En in 66 belegerde het walgelijke ding de tempel, bereidde de tempelpoorten, de heilige plaats, voor om de heilige stad binnen te vallen, en toen vluchtten de Romeinen en gaven de christenen de gelegenheid om te vertrekken. Toen kwam in 70 Titus terug, generaal Titus, en hij vernietigde de stad en heel Judea en doodde iedereen behalve een klein aantal; als geheugen iets als 70 of 80 dient, werden duizend mensen in slavernij genomen om in Rome te sterven. En als je naar Rome gaat, zie je de boog van Titus die die overwinning afbeeldt en zij geloven dat het Romeinse Colosseum door deze werd gebouwd. Dus stierven ze in gevangenschap.

In wezen werd de natie Israël uitgewist. De enige reden dat er nog steeds Joden zijn, is omdat veel Joden buiten de natie woonden in plaatsen zoals Babylon en Korinthe, enzovoort, maar de natie zelf was verdwenen. De ergste ramp die hen ooit is overkomen. Het was echter niet allemaal verdwenen in 70 omdat het fort van Masada een holdout was. Historici geloven dat het beleg van Masada plaatsvond in 73 of 74 CE Nogmaals, we kunnen niet specifiek zijn omdat er veel tijd is verstreken. Wat belangrijk is, is dat die christenen in hun tijd precies konden weten wat er gebeurde, omdat ze het leefden. Dus als u neemt, ah, als u een berekening maakt van maanjaren van 66 tot 73 CE, kijkt u naar ongeveer 7 maanjaren. Als u 1,290 dagen en 1,335 berekent, krijgt u iets meer dan zeven jaar. Dus de 1,290 zou kunnen zijn van dit eerste beleg Cestius Gallus tot het beleg van Titus. En dan van Titus tot de vernietiging in Masada zouden de 1,335-dagen kunnen zijn. Ik zeg niet dat dit juist is. Dit is geen interpretatie. Dit is een mogelijkheid, een speculatie. Nogmaals, maakt het ons uit? Nee, omdat dit niet op ons van toepassing is, maar het is interessant dat als je het vanuit hun perspectief bekijkt, het wel past. Maar wat voor ons belangrijk is om te begrijpen, is te vinden in de verzen 5 tot 7 van hetzelfde hoofdstuk.

“Toen keek ik, Daniel, en zag twee anderen daar staan, één aan deze oever van de stroom en één aan de andere oever van de stroom. Toen zei iemand tegen de man gekleed in linnen, die boven de wateren van de stroom was: "Hoe lang zal het duren tot het einde van deze prachtige dingen?" Toen hoorde ik de man gekleed in linnen, die boven de wateren was van de stroom, terwijl hij zijn rechterhand en zijn linkerhand naar de hemel ophief en zwoer bij Degene die voor altijd leeft: “Het zal voor een vastgestelde tijd zijn, aangewezen tijden en een halve tijd. Zodra het uiteenvallen van de macht van het heilige volk ten einde is, zullen al deze dingen eindigen. ”” (Da 12: 5-7)

Nu, zoals Jehovah's Getuigen en andere religies beweren - inderdaad een paar beweren dit - is er een secundaire toepassing van deze woorden op het tijdstip van het einde van het christelijke systeem van dingen of het wereldsysteem van dingen.

Maar merk op, er staat hier dat het heilige volk "aan stukken wordt geslagen". Als je een vaas neemt en hem naar beneden gooit en in stukjes gooit, breek je hem in zoveel fragmenten dat hij niet meer in elkaar kan worden gezet. Dat is de hele betekenis van de uitdrukking "aan stukken breken".

Het heilige volk, dat zijn de uitverkorenen, de gezalfde van Christus, zijn niet aan stukken geslagen. In feite zegt Matthew 24: 31 dat ze worden genomen, verzameld door de engelen. Dus voordat Armageddon komt, voordat de grote strijd van God de Almachtige komt, worden de uitverkorenen weggenomen. Dus wat zou dit kunnen betekenen? Welnu, we gaan terug naar het historische perspectief. Daniel luistert naar deze engelen die praten en dan heft deze man boven de stroom zijn linkerhand en zijn rechterhand op en zweert bij de hemel; zeggende dat het een afgesproken tijd zal zijn, afgesproken tijden en een halve tijd. Oké, nou, dat zou opnieuw van 66 tot 70 kunnen gelden, dat was ongeveer een periode van drieëneenhalf jaar. Dat zou de toepassing kunnen zijn.

Maar wat belangrijk is voor ons om te begrijpen is dat zij een heilig volk waren. Voor Daniel was er geen andere natie op aarde die door God was gekozen; gered door God; gered uit Egypte; waren de heiligen of uitverkorenen of geroepenen, gescheiden - wat heilig betekent - van God. Zelfs wanneer zij afvalligen waren, zelfs wanneer zij kwaad deden, waren zij nog steeds Gods volk, en hij behandelde hen als zijn volk, en hij strafte hen als zijn volk, en als zijn heilige volk kwam er een tijd dat hij uiteindelijk genoeg had gehad en hij stortte hun macht in stukken. Het was weg. De natie was uitgeroeid. En wat zegt de man die boven de wateren staat?

Hij zegt dat wanneer dat gebeurt "al deze dingen hun einde zullen bereiken". Alle dingen waar we zojuist over hebben gelezen ... de hele profetie ... koning van het noorden ... de koning van het zuiden, alles waar we zojuist over hebben gelezen, komt ten einde wanneer de kracht van het heilige volk in stukken wordt geslagen. Er kan dus geen secundaire aanvraag zijn. Het is vrij duidelijk, en dat is waar we komen met exegese. We krijgen duidelijkheid. We verwijderen ambiguïteit. We vermijden dwaze interpretaties zoals de 1922 Cedar Point, Ohio-vergadering, een vervulling van wat de man hier zegt, geweldige dingen zijn.

Oké, laten we het samenvatten. We weten uit onze eerdere video's en onderzoeken dat Jezus geen engel is en vooral Michael de aartsengel niet. Niets in wat we net hebben bestudeerd, ondersteunt dat idee, dus er is geen reden om ons standpunt daarover te veranderen. We weten wel dat Michael de Aartsengel aan Israël was toegewezen. We weten ook dat Israël in de eerste eeuw een tijd van benauwdheid kreeg. Er is historisch onderzoek om dat te bevestigen en dat is precies waar Jezus het ook over had. We weten dat de heilige mensen aan stukken zijn geslagen en al deze dingen zijn vervuld. En we weten dat ze op dat moment volledig zijn vervuld. De engel staat geen latere gebeurtenissen, secundaire toepassing of vervulling toe.

Daarom eindigde de lijn van de koningen van het noorden en de koningen van het zuiden in de eerste eeuw. De toepassing die Daniel's profetie hun gaf, eindigde tenminste in de eerste eeuw. Dus hoe zit het met ons? Zijn we in de tijd van het einde? Hoe zit het met Matthew 24, de oorlogen, hongersnoden, pestilenties, de generatie, de aanwezigheid van Christus. We zullen dat in onze volgende video bekijken. Maar nogmaals, met behulp van exegese. Geen vooroordelen. We zullen de Bijbel tot ons laten spreken. Bedankt voor het kijken. Vergeet niet te abonneren.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    17
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x