Hallo. Mijn naam is Eric Wilson. En vandaag ga ik je leren vissen. Nu denk je misschien dat dat raar is, omdat je deze video waarschijnlijk bent begonnen met het idee dat het in de Bijbel staat. Wel het is. Er is een uitdrukking: geef een man een vis en je geeft hem een ​​dag te eten; maar leer hem hoe hij moet vissen en geef hem levenslang te eten. Het andere aspect hiervan is: wat als je een man een vis geeft, niet slechts één keer, maar elke dag? Elke week, elke maand, elk jaar - jaar na jaar? Wat gebeurt er dan? Dan wordt de man volledig afhankelijk van jou. Jij wordt degene die hem alles geeft wat hij nodig heeft om te eten. En dat is wat de meesten van ons in ons leven hebben meegemaakt.

We hebben ons aangesloten bij een of andere religie en hebben gegeten in het restaurant van de georganiseerde religie. En elke religie heeft zijn eigen menu, maar in wezen is het hetzelfde. U wordt gevoed met het begrip, de leerstellingen en interpretaties van mensen, alsof ze van God komen; afhankelijk van deze voor uw redding. Dat is allemaal goed en wel, als het eten inderdaad goed, voedzaam, heilzaam is. Maar, zoals velen van ons zijn gaan zien - helaas niet genoeg van ons - is het voedsel niet voedzaam.

O, er is enige waarde aan verbonden, daar bestaat geen twijfel over. Maar we hebben het allemaal nodig, en het moet allemaal voedzaam zijn om er echt van te profiteren; voor ons om verlossing te bereiken. Als een klein beetje ervan giftig is, maakt het niet uit of de rest voedzaam is. Het gif zal ons doden.

Dus als we tot dat besef komen, beseffen we ook dat we voor onszelf moeten vissen. We moeten onszelf voeden; we moeten je eigen maaltijden bereiden; we kunnen niet vertrouwen op die bereide maaltijden van religieuzen. En dat is het probleem, want we weten niet hoe we dat moeten doen.

Ik krijg regelmatig e-mails of opmerkingen op het YouTube-kanaal waar mensen mij vragen: “Wat vind je hiervan? Wat denk je daarvan?" Dat is allemaal goed en wel, maar het enige waar ze echt om vragen is mijn interpretatie, mijn mening. En is dat niet wat we achterlaten? De meningen van mannen?

Moeten we niet vragen: "Wat zegt God?" Maar hoe begrijpen we wat God zegt? Zie je, als we beginnen te leren vissen, bouwen we voort op wat we weten. En wat we weten zijn de fouten uit het verleden. Zie je, religie gebruikt eisegesis om tot haar doctrines te komen. En dat is alles wat we weten, eisegesis, wat in feite uw eigen gedachten in de Bijbel plaatst. Een idee krijgen en dan iets zoeken om het te bewijzen. En wat er dus soms gebeurde, is dat je mensen krijgt die de ene religie verlaten en die zelf gekke theorieën gaan bedenken, omdat ze dezelfde technieken gebruiken die ze achterlieten.

De vraag wordt, wat drijft eisegese of eisegetisch denken?

Welnu, 2 Petrus 3: 5 vermeldt dat de apostel zei: (sprekend over anderen) "volgens hun wens ontsnapt dit feit aan hun aandacht." "Volgens hun wens ontsnapt dit feit aan hun aandacht" - dus we kunnen een feit hebben en het negeren, omdat we het willen negeren; omdat we iets willen geloven dat het feit niet ondersteunt.

Wat drijft ons? Het kan angst, trots, een verlangen naar bekendheid, misleide loyaliteit zijn - alle negatieve emoties.

De andere manier om de Bijbel te bestuderen is echter met exegese. Dat is waar je de Bijbel voor zichzelf laat spreken. Dat wordt gedreven door liefde in de Geest van God, en we zullen zien waarom we dat kunnen zeggen in deze video.

Laat me eerst een voorbeeld van eisegesis geven. Toen ik een video op uitbracht Jezus is de aartsengel Michaël?, Ik had veel mensen die daar tegen waren. Ze argumenteerden dat Jezus Michael de Aartsengel was en dat deden ze vanwege hun eerdere religieuze overtuigingen.

Jehovah's Getuigen geloven bijvoorbeeld dat Jezus Michael was in zijn voormenselijke bestaan. En ze namen alle informatie uit de video, al het schriftuurlijke bewijs, alle redeneringen - ze legden het terzijde; ze negeerden het. Ze gaven me één vers, en dit was "bewijs". Dit ene vers. Galaten 4:14, en er staat: „En hoewel mijn lichamelijke toestand een beproeving voor u was, behandelde u mij niet met minachting of walging; maar je hebt me ontvangen als een engel van God, zoals Christus Jezus. "

Nu, als je geen bijl hebt om te slijpen, dan zou je dit gewoon lezen voor wat er staat, en zeggen: "dat bewijst niet dat Jezus een engel is". En als je daaraan twijfelt, laat me je een voorbeeld geven. Laten we zeggen dat ik naar het buitenland ging en ik werd beroofd en had geen geld. Ik was berooid en had geen plek om te blijven. En een aardig stel zag me en ze namen me op. Ze gaven me te eten, ze gaven me een plek om te blijven, ze zetten me op het vliegtuig naar huis. En ik zou over dat stel kunnen zeggen: “Ze waren zo geweldig. Ze behandelden me als een lang verloren vriend, net als zijn zoon. "

Niemand die me hoorde zeggen dat zou zeggen: "Oh, een zoon en een vriend zijn gelijkwaardige termen." Ze zouden begrijpen dat ik begin met een vriend en escaleer naar iets van grotere waarde. En dat is wat Paul hier doet. Hij zegt: "als een engel van God", en dan escaleert hij naar "zoals Christus Jezus zelf".

Toegegeven, het zou het andere kunnen zijn, maar wat heb je daar dan? Je hebt dubbelzinnigheid. En wat gebeurt er? Als je echt iets wilt geloven, dan negeer je de dubbelzinnigheid. Je kiest de ene interpretatie die je geloof ondersteunt en negeert de andere. Geef het geen enkele eer, en kijk niet naar iets anders dat het zou kunnen tegenspreken. Eisegetisch denken.

En in dit geval, hoewel waarschijnlijk gedaan uit misplaatste loyaliteit, wordt het gedaan met angst. Vrees, zeg ik, want als Jezus niet Michaël de aartsengel is, dan verdwijnt de hele basis voor de religie van Jehovah's Getuigen.

Zie je, zonder dat is er geen 1914 en zonder 1914 zijn er geen laatste dagen; en daarom geen generatie om de lengte van de laatste dagen te meten. En dan geen 1919, dat wil zeggen toen het bestuursorgaan werd aangesteld als de getrouwe en discrete slaaf. Het gaat allemaal weg als Jezus niet Michael de Aartsengel is. U zult zich ook willen herinneren dat de huidige verklaring van de getrouwe en discrete slaaf is dat deze werd benoemd in 1919, maar voorafgaand daaraan, helemaal terug naar de tijd van Jezus, was er geen getrouwe en discrete slaaf. Nogmaals, dit alles is gebaseerd op de interpretatie van Daniel hoofdstuk 4 die hen naar 1914 leidt, en dat vereist dat ze accepteren dat Jezus de aartsengel Michael is.

Waarom? Laten we de logica volgen en het zal ons laten zien hoe destructief eisegetisch redeneren kan zijn bij bijbelonderzoek. We beginnen met Handelingen 1: 6, 7.

"Dus toen ze bijeengekomen waren, vroegen ze hem:" Heer, herstelt u op dit moment het koninkrijk Israël? " Hij zei tegen hen: 'het behoort jullie niet toe de tijden of seizoenen te kennen die de Vader onder zijn eigen jurisdictie heeft geplaatst.'

In wezen zegt hij: “Het zijn jouw zaken niet. Dat moet God weten, niet jij. " Waarom zei hij niet: "Kijk naar Daniël; laat de lezer onderscheidingsvermogen gebruiken ”- omdat volgens Jehovah's Getuigen alles aanwezig is in Daniël?

Het is gewoon een berekening die iedereen zou kunnen uitvoeren. Ze hadden het beter kunnen runnen dan wij, omdat ze naar de tempel hadden kunnen gaan en de exacte datum hadden kunnen krijgen waarop alles gebeurde. Dus waarom vertelde hij ze dat niet gewoon? Was hij oneerlijk, bedrieglijk? Probeerde hij iets voor hen te verbergen dat er was om te vragen?

Zie je, het probleem hiermee is dat we dit volgens Jehovah's Getuigen mochten weten. De Wachttoren van 1989, 15 maart, bladzijde 15, alinea 17 zegt:

„Door middel van„ de getrouwe en beleidvolle slaaf ”hielp Jehovah zijn dienstknechten ook decennia van tevoren te beseffen dat het jaar 1914 het einde van de tijden der heidenen zou markeren.”

Hmm, met "decennia vooruit". Dus mochten we de dingen weten, "de tijden en de seizoenen", die binnen Jehovah's jurisdictie vielen ... maar dat waren ze niet.

(Nu, tussen haakjes, ik weet niet of je dit hebt opgemerkt, maar er staat dat de getrouwe en beleidvolle slaaf dit decennia van tevoren had geopenbaard. Maar nu zeggen we dat er geen trouwe en beleidvolle slaaf was tot 1919. Dat is een andere zaak, wel.)

Oké, hoe lossen we Handelingen 1: 7 op als we Getuigen zijn; als we 1914 willen steunen? Nou, het boek Redeneren vanuit de Schrift, pagina 205 zegt:

“De apostelen van Jezus Christus beseften dat er veel was dat ze in hun tijd niet begrepen. De bijbel laat zien dat er een grote toename in kennis van de waarheid zou zijn gedurende "de tijd van het einde". Daniël 12: 4. "

Dat is waar, het laat dat wel zien. Maar wat is de tijd van het einde? Dat is wat we moeten aannemen dat het onze dag is. (Ik denk trouwens een betere titel voor Redeneren vanuit de Schrift, zou zijn Redeneren in de Schrift, omdat we hier eigenlijk niet aan de hand van hen redeneren, leggen we hen ons idee op. En we zullen zien hoe dat gebeurt.)

Laten we nu teruggaan en Daniël 12: 4 lezen.

'Wat jou betreft, Daniel, houd de woorden geheim, en verzegel het boek tot de tijd van het einde. Velen zullen ronddwalen, en de ware kennis zal overvloedig worden. "

Oké, zie je het probleem meteen? Om dit van toepassing te laten zijn, om in strijd te zijn met wat er in Handelingen 1: 7 wordt gezegd, moeten we eerst aannemen dat het gaat over de tijd van het einde zoals nu. Dat betekent dat we moeten aannemen dat dit de tijd van het einde is. En dan moeten we uitleggen wat "rove about" betekent. We moeten het als getuigen uitleggen - ik zet mijn getuigenhoed op, ook al ben ik dat niet meer - we leggen uit dat rondzwerven betekent rondzwerven in de Bijbel. Niet echt fysiek rondzwerven. En de ware kennis is alles, inclusief dingen die Jehovah onder zijn eigen jurisdictie heeft geplaatst.

Maar dat staat er niet. Het zegt niet in hoeverre deze kennis wordt onthuld. Hoeveel ervan wordt onthuld. Er is dus interpretatie bij betrokken. Er is hier onduidelijkheid. Maar om het te laten werken, moeten we de ambiguïteit negeren, we moeten gedijen op de menselijke interpretatie die ons idee ondersteunt.

Nu is vers 4 slechts één vers in een grotere profetie. Hoofdstuk 11 van Daniël maakt deel uit van deze profetie, en het bespreekt een geslacht van koningen. De ene lijn wordt de koning van het noorden en een andere lijn de koning van het zuiden. Je moet ook accepteren dat deze profetie helemaal over de laatste dagen gaat, want dat staat zowel in dit vers als in het veertigste vers van hoofdstuk 40. En je moet dit toepassen op 11. Als je dit nu toepast op 1914 - wat je moet doen, want toen begonnen de laatste dagen - wat doe je dan met Daniël 1914: 12? Laten we dat lezen.

“Gedurende die tijd (tijd met een stoot tussen de koning van het noorden en de koning van het zuiden) zal Michael opstaan, de grote prins die namens uw volk opkomt. En er zal een tijd van benauwdheid komen zoals die niet is voorgevallen sinds er tot die tijd een natie ontstond. En gedurende die tijd zullen uw mensen ontsnappen, iedereen die wordt aangetroffen in het boek. "

Oké, als dit in 1914 gebeurde, dan moet Michael Jezus zijn. En "uw volk" - omdat er staat dat dit iets zal zijn dat "uw volk" beïnvloedt - "uw volk" moeten Jehovah's Getuigen zijn. Het is allemaal één profetie. Er zijn geen onderverdelingen in hoofdstukken, geen onderverdelingen in verzen. Het is een doorlopend schrijven. Een voortdurende openbaring van die engel aan Daniël. Maar er stond "gedurende die tijd", dus als je teruggaat naar Daniël 11:40 om erachter te komen hoe laat het is wanneer "Michael opstaat", staat er:

“In de tijd van het einde zal de koning van het zuiden met hem (de noordelijke koning) stoten, en tegen hem zal de koning van het noorden bestormen met wagens en ruiters en vele schepen; en hij zal de landen binnengaan en er doorheen zwaaien als een vloed. "

Nu beginnen de problemen te verschijnen. Want als je die profetie leest, kun je hem niet in een aaneengesloten opeenvolging gedurende 2,500 jaar laten strekken, helemaal vanaf Daniëls dag tot nu. Dus je moet uitleggen: 'Wel, soms vervallen de koning van het noorden en de koning van het zuiden, ze verdwijnen min of meer. en eeuwen later zullen ze weer verschijnen '.

Maar Daniël hoofdstuk 11 zegt niets over het verdwijnen en weer verschijnen. Dus nu zijn we dingen aan het uitvinden. Meer menselijke interpretatie.

Hoe zit het met Daniël 12:11, 12? Laten we dat lezen:

“En vanaf het moment dat het constante kenmerk is verwijderd en het walgelijke ding dat verwoesting veroorzaakt, is ingevoerd, zullen er 1,290 dagen zijn. "Gelukkig is hij die in verwachting blijft en aankomt op de 1335 dagen!" "

Oké, nu zit je hier ook aan vast, want als het 1914 begint, dan begin je te tellen vanaf 1914, de 1,290 dagen en dan tel je daar de 1,335 dagen bij op. Welke belangrijke gebeurtenissen hebben zich in die jaren voorgedaan?

Bedenk dat in Daniël 12: 6 de engel dit alles beschrijft als "wonderbaarlijke dingen". En wat hebben we als getuigen bedacht, of wat hebben we bedacht?

In 1922 was er in Cedar Point (Ohio) een congreslezing die de 1,290 dagen markeerde. En toen, in 1926, was er nog een serie congresbesprekingen en werd er een serie boeken uitgegeven. En dat markeert degene die 'in verwachting blijft om op de 1,335 dagen aan te komen'.

Over een geweldig understatement gesproken! Het is gewoon dom. En het was toen dom, zelfs toen ik er volledig bij betrokken was en geloofde. Ik krabde mijn hoofd bij deze dingen en zei: "Wel, dat hebben we niet goed." En ik zou gewoon wachten.

Nu begrijp ik waarom we het niet goed hadden. Dus we gaan hier opnieuw naar kijken. We gaan er exegetisch naar kijken. We zouden ons door Jehovah laten vertellen wat hij bedoelt. En hoe doen we dat?

Nou, eerst laten we de oude methoden varen. We weten dat we zullen geloven wat we willen geloven. Dat zagen we net in Peter, toch? Dat is de manier waarop de menselijke geest werkt. We zullen geloven wat we willen geloven. De vraag is: “Als we alleen geloven wat we willen geloven, hoe zorgen we er dan voor dat we de waarheid geloven en niet een of andere misleiding?

Nou, 2 Thessalonicenzen 2: 9, 10 zegt:

“Maar de aanwezigheid van de wetteloze is door de werking van Satan met elk krachtig werk en leugenachtige tekenen en wonderen en elke onrechtvaardige misleiding voor degenen die omkomen, als vergelding omdat ze de liefde voor de waarheid niet aanvaardden, zodat ze zouden kunnen worden gered. "

Dus als u wilt voorkomen dat u wordt misleid, moet u van de waarheid houden. En dat is de eerste regel. We moeten van de waarheid houden. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Zie je, dit is een binair iets. Merk op dat degenen die de liefde voor de waarheid niet aanvaarden, omkomen. Dus het is leven of dood. Het is liefde voor de waarheid, of sterf. Nu is de waarheid vaak lastig. Zelfs pijnlijk. Wat als het je laat zien dat je je leven hebt verspild? Natuurlijk niet. U hebt het vooruitzicht op oneindig leven, op eeuwig leven. Dus ja, misschien heb je de afgelopen 40, 50 of 60 jaar dingen geloofd die niet waar waren. Dat je veel gunstiger zou kunnen gebruiken. Dus je hebt zoveel van je leven gebruikt. Zoveel, van een oneindig leven. Eigenlijk is dat niet eens juist, want dat impliceert dat er een maat is. Maar met oneindigheid is dat niet zo. Dus wat we hebben verspild, is onbeduidend vergeleken met wat we hebben gewonnen. We hebben meer grip op eeuwig leven gekregen.

Jezus zei: "de waarheid zal je bevrijden"; want die woorden zijn absoluut gegarandeerd waar. Maar toen hij dat zei, had hij het over zijn woorden. Door in zijn woord te blijven, worden we vrijgelaten.

Oké, dus het eerste is om van de waarheid te houden. De tweede regel is kritisch denken. Rechtsaf? 1 John 4: 1 zegt:

"Geliefden, gelooft niet elke geïnspireerde uiting, maar beproeft de geïnspireerde uitingen om te zien of ze uit God, want vele valse profeten uit in de wereld zijn gegaan."

Dit is geen suggestie. Dit is een bevel van God. God zegt ons dat we elke geïnspireerde uitdrukking moeten testen. Dat betekent niet dat alleen geïnspireerde uitdrukkingen op de proef moeten worden gesteld. Echt, als ik langs kom en tegen u zeg: "Dit is wat dit bijbelvers betekent". Ik spreek een geïnspireerde uitdrukking. Is de inspiratie van de geest van God of de geest van de wereld? Of de geest van Satan? Of mijn eigen geest?

Je moet de geïnspireerde uitdrukking testen. Anders zult u valse profeten geloven. Nu, een valse profeet zal u hiervoor uitdagen. Hij zal zeggen: "NEE! NEE! NEE! Onafhankelijk denken, slecht, slecht! Onafhankelijk denken. " En hij zal het gelijkstellen aan Jehovah. We zoeken onze eigen gedachten over dingen, en we zijn onafhankelijk van God.

Maar dat is niet het geval. Onafhankelijk denken is echt kritisch denken, en ons wordt geboden om eraan deel te nemen. Jehovah zegt: "denk kritisch na" - "test de geïnspireerde uitdrukking".

Oké, regelnummer 3. Als we echt gaan leren wat de Bijbel te zeggen heeft, hebben we dat wel om onze geest leeg te maken.

Dit is een uitdaging. Zie je, we zitten vol vooroordelen en vooroordelen en eerder vastgehouden interpretaties waarvan we denken dat ze de waarheid zijn. En dus gaan we studeren en denken vaak: "Oké, nu is er een waarheid, maar waar staat dat?" Of: "Hoe bewijs ik dat?"

Daar moeten we mee stoppen. We moeten alle gedachten aan eerdere "waarheden" uit onze gedachten verwijderen. We gaan de Bijbel in, rein. Een schone lei. En we laten het ons vertellen wat de waarheid is. Op die manier worden we niet afgeweken.

Nou, we hebben genoeg om mee te beginnen, dus ben je er klaar voor? Oké, hier gaan we.

We gaan kijken naar de profetie van de engel aan Daniël, die we zojuist eisegetisch hebben geanalyseerd. We gaan er exegetisch naar kijken.

Maakt Daniël 12: 4 de woorden van Jezus tot de apostelen in Handelingen 1: 7 teniet?

Oké, de eerste tool die we in onze toolkit hebben is contextuele harmonie. De context moet dus altijd harmoniëren. Dus toen we in Daniël 12: 4 lazen: “Wat jou betreft, Daniël, en verzegel het boek tot de tijd van het einde. Velen zullen ronddwalen, en de ware kennis zal overvloedig worden. ”, Vinden we dubbelzinnigheid. We weten niet wat het betekent. Het kan twee of meer dingen betekenen. Om tot een begrip te komen, moeten we dus interpreteren. Nee, geen menselijke interpretatie! Ambiguïteit is geen bewijs. Een dubbelzinnige Schrift kan dienen om iets te verduidelijken als we eenmaal de waarheid hebben vastgesteld. Het kan betekenis aan iets toevoegen als je eenmaal de waarheid ergens anders hebt vastgesteld en de dubbelzinnigheid hebt opgelost

Jeremia 17: 9 vertelt ons: „Het hart is verraderlijker dan iets anders en wanhopig. Wie kan het kennen? "

Oké, hoe is dat van toepassing? Als je een vriend hebt die een verrader blijkt te zijn, maar je kunt hem niet kwijtraken - misschien is hij een familielid - wat doe je dan? Je bent altijd op je hoede dat hij je misschien verraadt. Wat doe jij? Ik kan hem niet kwijtraken. We kunnen ons hart niet uit onze borst rukken.

Je kijkt hem als een havik! Dus als het op ons hart aankomt, zien we het als een havik. Elke keer als we een vers lezen, als we beginnen te neigen naar menselijke interpretatie, handelt ons hart verraderlijk. Daar moeten we tegen vechten.

We kijken naar de context. Daniël 12: 1 - laten we daarmee beginnen.

“Gedurende die tijd zal Michael opstaan, de grote prins die namens uw volk opkomt. En er zal een tijd van benauwdheid komen zoals die niet is voorgevallen sinds er tot die tijd een natie ontstond. En gedurende die tijd zullen uw mensen ontsnappen, iedereen die wordt aangetroffen, opgeschreven in het boek. "

Oké, "jouw mensen". Wie is "uw volk"? Nu komen we bij onze tweede tool: Historisch perspectief.

Verplaats jezelf in de geest van Daniel. Daniël staat daar, de engel praat met hem. En de engel zegt dat "Michael de grote prins zal opstaan ​​ten behoeve van" uw volk "" "Oh ja, dat moeten Jehovah's Getuigen zijn", zegt Daniël. Ik denk het niet. Hij denkt: “De Joden, mijn volk, de Joden. Ik weet nu dat Michael de Aartsengel de Prins is die namens de Joden opkomt. En zal standhouden in een toekomstige tijd, maar er zal een vreselijke tijd van nood komen. "

Je kunt je voorstellen hoe dat op hem zou hebben uitgeoefend, want hij had zojuist de ergste verdrukking gezien die ze ooit hadden doorgemaakt. Jeruzalem werd verwoest; de tempel werd verwoest; de hele natie werd ontvolkt, in slavernij gebracht in Babylon. Hoe kan iets erger zijn dan dat? En toch zegt de engel: "Ja, ze zullen iets ergers zijn dan dat."

Dus dat was iets dat op Israël werd toegepast. Dus we kijken uit naar een tijd van het einde die Israël raakt. Oké, wanneer is dat gebeurd? Welnu, deze profetie zegt niet wanneer dat gebeurt. Maar we komen bij tool nummer 3: Schriftuurlijke harmonie.

We moeten elders in de Bijbel kijken om erachter te komen wat Daniel denkt of wat Daniel wordt verteld. Als we naar Matthew 24 gaan: 21, 22 lezen we zeer vergelijkbare woorden als wat we net hebben gelezen. Dit is Jezus die nu spreekt:

“Want dan zal er een grote verdrukking (grote nood) zijn, zoals er sinds het begin van de wereld (aangezien er een natie was) tot nu toe niet heeft plaatsgevonden, nee, en zal ook niet meer voorkomen. In feite, tenzij die dagen werden verkort, zou er geen vlees worden gered; maar vanwege de uitverkorenen zullen die dagen worden ingekort. "

Sommige van uw mensen zullen ontsnappen, degenen die in het boek zijn opgeschreven. Zie je de gelijkenis? Twijfel je?

Matteüs 24:15. Hier zien we eigenlijk dat Jezus ons zegt: "Daarom, wanneer je het walgelijke ding ziet dat verwoesting veroorzaakt, zoals gesproken door Daniël, de profeet, staande op een heilige plaats (laat de lezer onderscheidingsvermogen gebruiken)." Hoeveel duidelijker moet dat zijn om te kunnen zien dat deze twee parallelle accounts zijn? Jezus heeft het over de verwoesting van Jeruzalem. Hetzelfde wat de engel tegen Daniël zei.

De engel zei niets over een secundaire vervulling. En Jezus zegt niets over een secundaire vervulling. Nu komen we bij de volgende tool in ons arsenaal, Referentiemateriaal.

Ik heb het niet over interpretatieve gidsen zoals de publicaties van de organisatie. We willen mannen niet volgen. We willen geen mening van mannen. We willen feiten. Een van de dingen die ik gebruik is BibleHub.com. Ik gebruik ook de Watchtower Library. Het is erg handig en ik zal je laten zien waarom.

Laten we eens kijken hoe we bijbelhulpmiddelen zoals de 'Watchtower Library and BibleHub en anderen die op internet beschikbaar zijn, zoals BibleGateway, kunnen gebruiken om te begrijpen wat de Bijbel ons echt over elk onderwerp vertelt. In dit geval gaan we door met onze bespreking van wat de Bijbel zegt in Daniël hoofdstuk 12. We gaan naar het tweede vers, en dat luidt:

"En velen van degenen die in het stof van de aarde slapen, zullen ontwaken, sommigen tot eeuwig leven en anderen tot smaad en eeuwige minachting."

Dus we zouden kunnen denken: 'nou, dit heeft het over een opstanding, nietwaar?'

Maar als dat het geval is, omdat we al op basis van vers 1 en vers 4 hebben besloten dat dit de laatste dagen van het Joodse samenstel van dingen zijn, moeten we in die tijd uitkijken naar een opstanding. Niet alleen van de rechtvaardigen tot eeuwig leven, maar ook een opstanding van anderen tot smaad en eeuwige minachting. En historisch - omdat je je dat historische perspectief herinnert als een van de dingen waarnaar we op zoek zijn - historisch gezien is er geen bewijs dat zoiets heeft plaatsgevonden.

Dus met dat in gedachten willen we opnieuw het standpunt van de Bijbel krijgen. Hoe komen we erachter wat hier wordt bedoeld?

Welnu, het gebruikte woord is "wakker worden". Dus misschien kunnen we daar iets vinden. Als we "wake" typen en we plaatsen er gewoon een asterisk voor en erachter, en dat zal elke keer dat "wake", "wakker", "ontwaken", enz. Voorkomt. En ik hou van de Referentie Bijbel meer dan de andere, dus we gaan met de Referentienummer. En laten we eens kijken wat we vinden. (Ik spring vooruit. Ik stop niet bij elke gebeurtenis vanwege tijdgebrek.) Maar je scant natuurlijk door elk vers.

Romeinen 13:11 zegt hier: "Doe dit ook, omdat u mensen de tijd kent, dat het al het uur is om uit de slaap te ontwaken, want nu is onze redding dichterbij dan toen we gelovigen werden."

Dat is dus duidelijk een gevoel van 'ontwaken' uit de slaap. Hij heeft het natuurlijk niet over letterlijke slaap, maar slaap in geestelijke zin. En deze is eigenlijk een uitstekende. Efeziërs 5:14: "Daarom zegt hij:" Ontwaak, o slaper, en sta op uit de doden, en de Christus zal over u schijnen. ""

Hij heeft het hier duidelijk niet over de letterlijke opstanding. Maar dood in spirituele zin of slapend in spirituele zin en nu wakker in spirituele zin. Een ander ding dat we kunnen doen is het woord "dood" proberen. En er zijn hier veel verwijzingen naar. Nogmaals, als we de Bijbel echt willen begrijpen, moeten we de tijd nemen om te kijken. En onmiddellijk komen we deze tegen in Mattheüs 8:22. Jezus zei tegen hem: "Blijf mij volgen en laat de doden hun doden begraven."

Het is duidelijk dat een dode een dode niet letterlijk kan begraven. Maar iemand die geestelijk dood is, zou inderdaad een letterlijk dode persoon kunnen begraven. En Jezus zegt: 'Volg mij ... toon interesse in de geest en maak je geen zorgen over dingen waar de doden voor kunnen zorgen, degenen die niet in de geest geïnteresseerd zijn.'

Dus met dat in gedachten kunnen we teruggaan naar Daniel 12: 2, en als je erover nadenkt, wat gebeurde er toen deze vernietiging plaatsvond in de eerste eeuw? Mensen werden wakker. Sommige tot eeuwig leven. De apostelen en de christenen bijvoorbeeld, ontwaakten voor eeuwig leven. Maar anderen die dachten dat zij de uitverkorenen van God waren, ontwaakten, maar niet tot leven, maar tot eeuwige verachting en verwijten omdat zij tegen Jezus waren. Ze keerden zich tegen hem.

Laten we naar het volgende vers gaan, 3: En hier is het.

"En degenen die inzicht hebben, zullen zo helder schijnen als het uitspansel van de hemel, en degenen die velen tot gerechtigheid brengen als de sterren, voor eeuwig en altijd."

Nogmaals, wanneer gebeurde dat? Gebeurde dat echt in de 19e eeuw? Met mannen als Nelson Barbour en CT Russell? Of in het begin van de 20e eeuw, met mannen als Rutherford? We zijn geïnteresseerd in de tijd die samenvalt met de verwoesting van Jeruzalem, omdat dit allemaal één profetie is. Wat gebeurde er vóór de tijd van nood waarover de engel sprak? Als je naar Johannes 1: 4 kijkt, spreekt hij over Jezus Christus, en hij zegt: "Door middel van hem was leven, en het leven was het licht van mensen." En we gaan verder, "en het licht schijnt in de duisternis, maar de duisternis heeft het niet overweldigd." Vers 9 zegt: “het ware licht dat licht geeft aan elk soort mens, stond op het punt in de wereld te komen. Dus dat licht was duidelijk Jezus Christus.

We kunnen een parallel hiervan bekijken als we naar BibleHub gaan en dan naar Johannes 1: 9 gaan. We zien hier de parallelle versies. Laat me dit een beetje groter maken. "Iemand die het ware licht is dat licht geeft aan iedereen die naar de wereld komt"? Uit de Bereaanse studiebijbel: "Het ware licht dat licht geeft aan ieder mens, kwam in de wereld."

Je zult merken dat de organisatie dingen graag beperkt, dus zeggen ze "elk soort man." Maar laten we eens kijken naar wat de interlineair zegt, hier. Het zegt eenvoudig: "elke man". Dus "elke soort man" is een bevooroordeelde weergave. En dit roept iets anders op: hoewel de bijbelbibliotheek, de Watchtower-bibliotheek, erg handig is om dingen te vinden, is het altijd goed om, als je eenmaal een vers hebt gevonden, het te kruisen in andere vertalingen en vooral in BibleHub.

Oké, dus van Jezus met het licht van de wereld, hij vertrok. Waren er extra lampen? Nou, ik herinnerde me iets, en ik kon me de hele zin of vers niet precies herinneren, noch kon ik me herinneren waar het was, maar ik herinnerde me dat het de woorden 'werken' en 'groter' had, dus ik ging die in, en ik kwam deze verwijzing hier tegen in Johannes 14:12. Onthoud nu dat van de dingen die we gebruiken, een van onze regels is om altijd schriftuurlijke harmonie te vinden. Dus hier heb je een vers dat zegt: “Voorwaar, voorwaar, ik zeg u, hij die geloof oefent in mij, die zal ook de werken doen die ik doe; en hij zal grotere werken doen dan deze, want ik ga mijn weg naar de Vader. "

Dus terwijl Jezus het licht was, deden zijn discipelen werken die groter waren dan hij, omdat hij naar de Vader ging en hen de Heilige Geest stuurde en daarom verspreidden niet één man maar veel mannen zich rond het licht dat helder was. Dus als we teruggaan naar Daniël in het licht van wat we zojuist hebben gelezen - en bedenk dat dit allemaal gebeurde in de tijdsperiode die wordt beschouwd als de laatste dagen - degenen die inzicht hebben - dat zouden de christenen zijn - zullen helder schijnen als de uitgestrektheid van hemel. Welnu, ze schenen zo helder dat tegenwoordig een derde van de wereld christen is.

Dus dat lijkt best goed te passen. Laten we naar het volgende vers gaan, 4:

'Wat jou betreft, Daniël, houd het woord geheim en verzegel het boek tot de tijd van het einde. Velen zullen ronddwalen en de ware kennis zal overvloedig worden. "

Oké, dus in plaats van te interpreteren, wat past bij de tijdsperiode die we al hebben vastgesteld, speelt het spel? Wel, zijn er velen rondgezworven? Welnu, de christenen trokken overal heen. Ze verspreidden het goede nieuws over de hele wereld. Bijvoorbeeld, Jezus in de profetie waarover we zojuist hebben gesproken, waarin hij de vernietiging van Jeruzalem voorspelt, in het vers net voordat hij die vernietiging voorspelt, zegt hij: "En dit goede nieuws van het koninkrijk zal worden gepredikt door alle bewoonde mensen. aarde als een getuigenis voor alle naties en dan zal het einde komen. "

Over welk doel heeft hij het nu in de context hiervan? Hij staat op het punt te praten over het einde van het joodse samenstel van dingen, dus daaruit zou volgen dat het goede nieuws op de hele bewoonde aarde zou worden gepredikt voordat dat einde kwam. Is dat gebeurd?

Welnu, het boek Kolossenzen dat werd geschreven voordat Jeruzalem werd vernietigd, heeft deze kleine openbaring van de apostel Paulus. Hij zegt in vers 21 van hoofdstuk 1:

“Voorwaar, u die eens vervreemd was en vijanden omdat uw gedachten gericht waren op de werken van een goddeloze, hij heeft zich nu verzoend door middel van dat iemands vleselijke lichaam door zijn dood, om u heilig en smetteloos te presenteren en open te staan ​​voor geen beschuldiging voor hem - 23 op voorwaarde natuurlijk dat u in het geloof blijft, gevestigd op het fundament en standvastig, en niet wordt afgedwaald van de hoop op dat goede nieuws dat u hoorde en dat werd gepredikt in de hele schepping onder de hemel. Van dit goede nieuws werd ik, Paul, predikant. "

Natuurlijk werd het op dat moment in China niet gepredikt. Het werd niet tegen de Azteken gepredikt. Maar Paulus heeft het over de wereld zoals hij die kende en dus is dit waar binnen die context en het werd gepredikt in de hele schepping die onder de hemel is en daarom werd Mattheüs 24:14 vervuld.

Gegeven dat, als we teruggaan naar Daniël 12: 4, 'er staat dat velen zullen ronddwalen', en dat deden de christenen; en de ware kennis zal overvloedig worden. Ok, wat bedoelt hij met 'de ware kennis zal overvloedig worden'.

Nogmaals, we zoeken naar schriftuurlijke harmonie. Wat gebeurde er in de eerste eeuw?

Voor dat antwoord hoeven we dus niet eens buiten het boek Kolossenzen te gaan. Het zegt:

“Het heilige geheim dat verborgen was voor de vroegere systemen van dingen en voor de vorige generaties. Maar nu is het geopenbaard aan zijn heiligen, aan wie God het behaagd heeft onder de natiën de glorieuze rijkdom van dit heilige geheim bekend te maken, namelijk Christus in eendracht met u, de hoop op zijn heerlijkheid. " (Kol 1:26, 27)

Er was dus een heilig geheim - het was ware kennis, maar het was een geheim - en het was verborgen voor vorige generaties en vroegere systemen van dingen, maar nu, in het christelijke tijdperk, werd het openbaar gemaakt en werd het openbaar gemaakt onder de landen. Dus nogmaals, we hebben een zeer gemakkelijk vast te stellen vervulling van Daniël 12: 4. Het is veel geloofwaardiger om te geloven dat het rondzwerven letterlijk rondzwierf met het predikingswerk en dat de ware kennis die overvloedig werd dat was wat door christenen aan de wereld werd geopenbaard, dan te denken dat dit betrekking heeft op Jehovah's Getuigen die ronddwalen in de Bijbel en op de proppen komen met de leer van 1914.

Oké, nu komen we bij de problematische geschriften; maar zijn ze echt problematisch nu we exegese hebben gebruikt en de Bijbel voor zichzelf hebben laten spreken?

Laten we bijvoorbeeld naar 11 en 12 gaan. Dus laten we eerst naar 11 gaan. Dit is het verhaal waarvan we dachten dat het in 1922 op congressen in Cedar Point (Ohio) werd vervuld. Het zegt:

“En vanaf het moment dat het constante kenmerk is verwijderd en het walgelijke ding dat verwoesting veroorzaakt, is ingevoerd, zullen er 1290 dagen zijn. Gelukkig is hij die in verwachting blijft en op de 1,335 dagen arriveert. "

Voordat we hierop ingaan, moeten we nogmaals vaststellen dat we het hebben over gebeurtenissen die plaatsvonden in de eerste eeuw en te maken hadden met de vernietiging van Jeruzalem, de tijd van het einde van het Joodse samenstel van dingen. Daarom is de exacte vervulling hiervan van academisch belang voor ons, maar het was van vitaal belang voor hen. Dat ze het goed begrepen, was wat telde. Dat we het goed begrijpen, 2000 jaar terugkijken en proberen te achterhalen welke historische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden en wanneer en hoe lang ze waren, is minder kritisch.

Niettemin kunnen we vaststellen dat het walgelijke ding te maken had met de Romeinen die Jeruzalem in 66 aanvielen. We weten dat dit gebeurde omdat Jezus erover sprak in Mattheüs 24:15, die we al hebben gelezen. Toen ze het walgelijke ding eenmaal zagen, moesten ze vluchten. En in 66 belegerde het walgelijke ding de tempel, bereidde de tempelpoorten, de heilige plaats, voor om de heilige stad binnen te vallen, en toen vluchtten de Romeinen om de christenen de gelegenheid te geven te vertrekken. Toen kwam Titus in 70 terug, generaal Titus, en hij verwoestte de stad en heel Judea en doodde iedereen behalve een klein aantal; als de herinnering dient, werden ongeveer 70 of 80 duizend in slavernij gebracht om in Rome te sterven. En als je naar Rome gaat, zie je de boog van Titus die die overwinning uitbeeldt en zij geloven dat het Romeinse Colosseum door deze werd gebouwd. Dus stierven ze in gevangenschap.

In wezen werd de natie Israël vernietigd. De enige reden dat er nog steeds Joden zijn, is omdat veel Joden buiten de natie woonden in plaatsen als Babylon en Korinthe, enzovoort, maar de natie zelf was verdwenen. De ergste ramp die hen ooit is overkomen. Het was echter niet allemaal verdwenen in 70 omdat het fort van Masada een overblijfsel was. Historici geloven dat de belegering van Masada plaatsvond in 73 of 74 CE. Nogmaals, we kunnen niet specifiek zijn omdat er veel tijd is verstreken. Wat belangrijk is, is dat die christenen in hun tijd precies wisten wat er gebeurde, omdat ze het leefden. Dus als je, eh, als je een berekening maakt van maanjaren van 66 tot 73 CE, kijk je naar ongeveer 7 maanjaren. Als je een berekening maakt van 1,290 dagen en 1,335, krijg je iets meer dan zeven jaar bij elkaar. Dus de 1,290 zouden kunnen zijn van deze eerste belegering van Cestius Gallus tot de belegering van Titus. En dan, van Titus tot de vernietiging bij Masada, zouden de 1,335 dagen kunnen duren. Ik zeg niet dat dit juist is. Dit is geen interpretatie. Dit is een mogelijkheid, een speculatie. Nogmaals, maakt het ons uit? Nee, want voor ons geldt dit niet maar het is interessant dat als je het vanuit hun perspectief bekijkt, het wel past. Maar wat belangrijk voor ons is om te begrijpen, staat in de verzen 5 tot en met 7 van hetzelfde hoofdstuk.

“Toen keek ik, Daniel, en zag twee anderen daar staan, één aan deze oever van de stroom en één aan de andere oever van de stroom. Toen zei iemand tegen de man gekleed in linnen, die boven de wateren van de stroom was: "Hoe lang zal het duren tot het einde van deze prachtige dingen?" Toen hoorde ik de man gekleed in linnen, die boven de wateren was van de stroom, terwijl hij zijn rechterhand en zijn linkerhand naar de hemel ophief en zwoer bij Degene die voor altijd leeft: “Het zal voor een vastgestelde tijd zijn, aangewezen tijden en een halve tijd. Zodra het uiteenvallen van de macht van het heilige volk ten einde is, zullen al deze dingen eindigen. ”” (Da 12: 5-7)

Zoals Jehovah's Getuigen en andere religies beweren - en nogal wat beweren dit inderdaad - is er een secundaire toepassing van deze woorden op de tijd van het einde van het christelijke samenstel van dingen of het wereldstelsel van dingen.

Maar let op, hier staat dat de heilige mensen "aan stukken worden geslagen". Als je een vaas neemt en die naar beneden gooit en aan stukken breekt, breek je hem in zoveel fragmenten dat hij niet meer in elkaar kan worden gezet. Dat is de hele betekenis van de uitdrukking "in stukken springen".

De heilige mensen, dat zijn de uitverkorenen, de gezalfden van Christus, worden niet aan stukken geslagen. In feite zegt Mattheüs 24:31 dat ze worden meegenomen, verzameld door de engelen. Dus voordat Armageddon komt, voordat de grote strijd van God de Almachtige komt, worden de uitverkorenen weggevoerd. Dus, wat zou dit mogelijk kunnen betekenen? Welnu, we gaan weer terug naar het historische perspectief. Daniël luistert naar deze engelen die praten en dan steekt deze man boven de stroom zijn linkerhand en zijn rechterhand op en zweert bij de hemel; zeggend dat het een afgesproken tijd, afgesproken tijden en een halve tijd zal zijn. Oké, dat zou weer kunnen gelden van 66 tot 70, dat was ongeveer een periode van drie en een half jaar. Dat zou de toepassing kunnen zijn.

Maar wat belangrijk voor ons is om te begrijpen, is dat ze een heilig volk waren. Voor Daniël was er geen andere natie op aarde die door God was gekozen; gered door God; gered uit Egypte; waren de heilige of uitverkorenen of uitgeroepen, afgescheidenen - wat heilig is - van God. Zelfs toen ze afvalligen waren, zelfs als ze slecht deden, waren ze nog steeds Gods volk, en hij behandelde hen als zijn volk, en hij strafte hen als zijn volk, en als zijn heilige volk kwam er een tijd dat hij er uiteindelijk genoeg van had , en hij brak hun macht aan stukken. Het was weg. De natie werd uitgeroeid. En wat zegt de man die boven het water staat?

Hij zegt, wanneer dat gebeurt, "zullen al deze dingen tot een einde komen". Alle dingen die we zojuist hebben gelezen over ... de hele profetie ... koning van het noorden ... de koning van het zuiden, alles waar we zojuist over gelezen hebben, komt ten einde als de macht van het heilige volk aan stukken wordt geslagen. Er kan daarom geen secundaire toepassing zijn. Het is vrij duidelijk, en dat is waar we komen met exegese. We krijgen duidelijkheid. We verwijderen dubbelzinnigheid. We vermijden dwaze interpretaties, zoals de bijeenkomst in Cedar Point, Ohio in 1922 die een vervulling is van wat de man hier zegt, wonderbaarlijke dingen.

Oké, laten we het samenvatten. We weten uit onze vorige video's en onderzoek dat Jezus geen engel is en vooral niet Michaël de aartsengel. Niets in wat we zojuist hebben bestudeerd ondersteunt dat idee, dus er is geen reden om ons standpunt daarover te veranderen. We weten dat Michaël de aartsengel aan Israël was toegewezen. We weten ook dat er in de eerste eeuw een tijd van benauwdheid over Israël kwam. Er is historisch onderzoek om dat te bevestigen en dat is precies waar Jezus het ook over had. We weten dat de heilige mensen aan stukken zijn geslagen en dat al deze dingen zijn vervuld. En we weten dat ze op dat moment volledig zijn vervuld. De engel staat geen verdere gebeurtenissen toe, geen secundaire toepassing of vervulling.

Daarom eindigde de lijn van de koningen van het noorden en de koningen van het zuiden in de eerste eeuw. De toepassing die Daniëls profetie hen gaf, eindigde tenminste in de eerste eeuw. Dus hoe zit het met ons? Zijn we in de tijd van het einde? Hoe zit het met Mattheüs 24, de oorlogen, hongersnoden, pestilenties, de generatie, de aanwezigheid van Christus. We zullen daar in onze volgende video naar kijken. Maar nogmaals, met behulp van exegese. Geen vooroordelen. We laten de Bijbel tot ons spreken. Bedankt voor het kijken. Vergeet niet in te schrijven.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    17
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x