"De God van alle comfort ... troost ons in al onze beproevingen." - 2 Corinthians 1: 3-4

 [Uit ws 5/19 p.14 Studieartikel 20: 15-21 juli 2019]

De eerste 7-paragrafen zijn een goede samenvatting van enkele effecten van kindermishandeling.

Maar helaas komt de onjuiste JW-doctrine het artikel in paragraaf 8 bederven 'Zulk wijdverbreid misbruik is een duidelijk bewijs dat we in de laatste dagen leven, een tijd waarin velen "geen natuurlijke genegenheid" hebben en waarin "slechte mensen en bedriegers van kwaad tot erger zullen gaan". (2 Timoteüs 3: 1-5, 13) "

Grootschalig misbruik is geen bewijs dat we in de laatste dagen leven. Zijn er aanwijzingen dat het aantal gevallen van misbruik sterk is toegenomen? Of is het alleen dat er meer over wordt gerapporteerd of beter bekend is dan in het verleden? In zijn brief aan Timotheüs verwees Paulus naar het snel naderende einde van de Joodse natie, waarvan Jezus voorzegde dat het zou gebeuren terwijl de generatie die hij predikte nog leefde. Nog belangrijker was dat Jezus zei dat we ons zouden kunnen realiseren dat we in de dagen vlak voor Armageddon leefden?

Matthew 24: 49 registreert Jezus als waarschuwing “Om deze reden bewijst GIJ ook dat u gereed bent, want op een uur dat GIJ niet denkt het te zijn, komt de Mensenzoon ”

Dus, beweren dat we in de laatste dagen leven, is Jezus tegenspreken. Hij zei toen "je doet geen denk dat het is ”en in Matthew 24: 36 'Over die dag en dat uur weet niemand, noch de engelen van de hemelen noch de Zoon, maar alleen de vader. ' Waarom denkt de organisatie dat ze het beter weten dan de engelen en Jezus?

Het deel "Wie kan comfort bieden?"Probeert de ouderen te duwen als de bron van troost.

Zeker, degenen die het best in staat zijn om slachtoffers te helpen, zijn degenen die op dezelfde manier hebben geleden en hersteld. Ze kunnen daarom gemakkelijker begrijpen wat het slachtoffer doormaakt. Degenen die het best in staat zijn om te helpen, zijn professionals die zijn opgeleid om dergelijke mensen te helpen en ervaring hebben daarmee. Ouderen, zelfs oprecht zorgzame, hebben waarschijnlijk nooit eerder zo'n slachtoffer moeten helpen. Ongeacht hun oprechtheid en bijbelkennis zullen ze zeer onervaren en slecht uitgerust zijn om dergelijke slachtoffers goed te helpen. Als zodanig kunnen ze meer kwaad dan goed doen.

Hoe zouden ze bijvoorbeeld deze vraag van een slachtoffer beantwoorden: “Ik bad tot Jehovah en vroeg hem om de misbruiker te stoppen, maar waarom ging het misbruik door”? Zouden de ouderlingen bereid zijn toe te geven dat, ondanks de artikelen van Watchtower die het tegenovergestelde suggereren, het bewijs in de Schriften is dat God slechts zelden tussenbeide kwam namens een individu, en dit is wanneer de uitkomst van zijn doel op het spel staat. Of zou een oudste bereid zijn toe te geven dat (als de misbruiker een aangestelde man was) Jehovah de Heilige Geest niet laat ouderlingen en dienstknechten in de gemeente aanstellen, maar eerder door mannen worden aangesteld?

Voor leden van de gemeente bevat paragraaf 13 goed advies over: “1 Kings 19: 5-8. Dat verslag illustreert een nuttige waarheid: soms kan een eenvoudige daad van praktische vriendelijkheid veel goed doen. Misschien zou een maaltijd, een bescheiden geschenk of een doordachte kaart een ontmoedigde broer of zus van onze liefde en bezorgdheid verzekeren. Als we het niet prettig vinden om zeer persoonlijke of pijnlijke onderwerpen te bespreken, kunnen we misschien nog steeds dergelijke praktische hulp bieden. '

Paragraaf 14 stelt voor: “Ouders moeten bijvoorbeeld in gedachten houden dat een verontruste zuster zich veiliger en comfortabeler voelt als ze thuis een kopje thee drinken in een ontspannen omgeving dan in een vergaderzaal in de Kingdom Hall. Een ander kan het tegenovergestelde voelen. ' Hoewel de foto een andere aanwezige zuster laat zien (en daarom accepteren de oudsten het), vermeldt de voetnoot dat de zuster (het slachtoffer) de andere zuster heeft uitgenodigd, niet de oudsten. Waarom beveelt het niet aan dat wanneer ouderen dit soort bezoek brengen, ze het slachtoffer zouden moeten voorstellen dat het slachtoffer misschien een goede vriend aanwezig wil hebben en dat dat voor hen meer dan acceptabel zou zijn?

Alinea's 15-17 geven goede herinneringen over het zijn van goede luisteraars. Het aanmoedigen van professionele hulp zou misschien beter zijn, met dit soort hulp later in het genezingsproces nuttiger.

De slotparagrafen gaan over suggesties om serieus met slachtoffers te bidden en de juiste woorden te kiezen, en enkele goede Schriften om met hen te delen.

Dit is allemaal goed, maar zoals blijkt uit onze review van het studieartikel van vorige week, hoeveel beter zou het zijn als alleen de organisatie wijzigingen zou aanbrengen in hun onschriftuurlijke, niet-liefhebbende beleid, zodat het aantal slachtoffers in de eerste plaats werd geminimaliseerd .

In ieder geval kunnen we het volledig eens zijn met de slotopmerkingen:

"Laten we ondertussen alles doen wat we kunnen om liefde te tonen aan degenen die misbruik hebben meegemaakt. Bovendien is het een troost om te weten dat Jehovah al degenen die door Satan en zijn wereld zijn misbruikt permanent zal genezen! Binnenkort zullen deze pijnlijke dingen nooit meer in de geest of het hart opkomen. Isaiah 65: 7 ”.

Tadua

Artikelen door Tadua.
    4
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x