Een plaatselijke broeder die ik net op een van onze christelijke bijeenkomsten ontmoette, vertelde me dat hij e-mails had uitgewisseld met Raymond Franz voordat hij stierf in 2010. Ik vroeg hem of hij zo vriendelijk wilde zijn om ze met mij te delen en me ze met iedereen te laten delen. van jou. Dit is de eerste die hij heeft meegestuurd. Zijn eerste e-mail was aan de info@commentarypress.com adres, waarvan hij niet zeker was of het de directe lijn naar Raymond was of niet.

Ik heb de body van Kevin's e-mail bijgevoegd gevolgd door het antwoord van Raymond. Ik heb de vrijheid genomen om de leesbaarheid opnieuw te formatteren en een paar spelfouten te corrigeren, maar verder is de tekst ongewijzigd.

Je broer in Christus,

Meleti Vivlon

Eerste e-mailadres:

Ik heb het Crisis-boek gelezen en ben nu het Freedom-boek aan het lezen en ik dank God dat ik ze heb. Ik verliet de org in 1975 toen ik 19 jaar oud was, maar mijn ouders nu 86 & 87 zijn nog steeds vroom. Ze hebben ook mijn zus teruggebracht na meer dan 30 jaar inactiviteit. Weet je, ik ben niet gedoopt, dus behandelen ze me nog steeds grotendeels hetzelfde. Ik zou graag Raymond Franz willen schrijven als het een manier is om hem te bedanken voor het juk van schuld dat van mij is opgeheven. 30 jaar "waarom neem je geen standpunt in?". Ik heb het gevoel dat ik meneer Franz gewoon moet bedanken dat ik nu zowel God als Jezus kan bedanken voor mijn nieuw gevonden vrijheid.

Met vriendelijke groet, Kevin

Raymond's antwoord

Van: Commentaar Druk op [mailto: info@commentarypress.com]
verzonden: Vrijdag mei 13, 2005 4: 44 PM
aan: Eastown
Onderwerp:

Beste Kevin,

Ik heb je bericht ontvangen en bedankt daarvoor. Ik ben blij dat je de boeken hebt gevonden die je helpen.

Sinds 8 mei ben ik 83 en in het jaar 2000 leed ik aan een matige beroerte. Er was geen verlamming, maar ik werd wel moe en met een verminderd energieniveau. Ik kan de correspondentie dus niet bijhouden zoals ik zou willen.  Gewetenscrisis is nu in 13 talen, wat meer mail oplevert. De gezondheid van mijn vrouw heeft ook een aantal ernstige problemen ondergaan, waardoor ik tijd in die richting moest besteden. Cynthia onderging een hartkatheterisatieproces waarbij zes blokkades in haar hart aan het licht kwamen. De doktoren wilden een bypassoperatie doen, maar ze koos ervoor om dit niet te doen. Op 10 september onderging ik een chirurgische operatie aan mijn linker halsslagader (een van de belangrijkste bloedvaten die de hersenen van bloed voorzien). Het duurde anderhalf uur en ik was bij bewustzijn tijdens de operatie, aangezien er alleen een plaatselijke verdoving werd toegepast. De chirurg maakte een incisie van ongeveer 5 inch in de nek en opende vervolgens de slagader en verwijderde de blokkering erin. Mijn rechter halsslagader raakte volledig verstopt en veroorzaakte de beroerte in het jaar 2000 en daarom was het belangrijk om de linkerkant open en vrij van verstopping te houden. Ik hoefde maar één nacht in het ziekenhuis door te brengen, waarvoor ik dankbaar was. Nu heb ik een test van een knobbel op mijn schildklier ondergaan om te bepalen of het goedaardig of kwaadaardig is, en de resultaten geven aan dat het momenteel geen probleem is. Het populaire gebruik van de term ‘gouden jaren’ beschrijft zeker niet wat ouderdom werkelijk brengt, maar Prediker hoofdstuk 12 geeft een realistisch beeld.

Velen die schrijven, hebben tot uitdrukking gebracht te erkennen dat bitterheid en woede de geloofwaardigheid alleen maar wegnemen van elke bespreking van de Getuigen. Helaas is een groot deel van de boeken en het materiaal dat door "ex-JW" -bronnen over dit onderwerp wordt gepubliceerd, bijna geheel negatief. Een man uit Engeland schreef onlangs:

Ik ben momenteel een 'actieve' Getuige uit Engeland, en ik wilde alleen maar zeggen hoe absoluut opgelucht ik was om uw boeken te lezen (Gewetenscrisis en Op zoek naar christelijke vrijheid). Ik moet bekennen dat het lezen ervan niet was zoals ik had verwacht. Mijn enige contact met ex-JW's was door op internet te surfen, en om eerlijk te zijn, veel van wat er is geschreven, verdient niet veel aandacht. Veel sites zijn zo absoluut verblind door bitterheid dat zelfs de waarheid die ze bieden, verzuurd en onverteerbaar is.

Ik kan meevoelen met de aanpassing waarmee u en anderen worden geconfronteerd. Men investeert zoveel in relaties en het schijnbaar onvermijdelijke verlies van vele daarvan is pijnlijk. Zoals u klaarblijkelijk erkent, is het eenvoudigweg terugtrekken uit een systeem waarvan men heeft vastgesteld dat het ernstig gebrekkig is, geen oplossing op zich. Het is wat men daarna doet dat bepaalt of er vooruitgang en voordeel is geweest of niet. Het is ook waar dat elke overgang - ook al is het maar een in de vooruitzichten - niet alleen tijd kan vergen, maar ook mentale en emotionele aanpassingen. Haast is natuurlijk niet aan te raden, omdat het vaak alleen maar tot nieuwe problemen of tot nieuwe fouten leidt. Er is altijd geduld nodig, te vertrouwen op Gods hulp en leiding. - Spreuken 19: 2.

Het lijkt er echter op dat we vaak zoveel mogelijk kunnen leren van de 'onaangename' ervaringen van het leven als we kunnen van de plezierige ervaringen - misschien meer dat van blijvende waarde is. Hoewel scheiding van een grote organisatie en voormalige medewerkers ongetwijfeld tot een zekere eenzaamheid leidt, kan zelfs dat zijn gunstige aspecten hebben. Het kan ons meer dan ooit doen beseffen dat we volledig op onze hemelse Vader moeten vertrouwen; dat we alleen in Hem echte zekerheid hebben en het vertrouwen in zijn zorg. Het is niet langer een kwestie van meebewegen met de stroom, maar van het ontwikkelen van een persoonlijke innerlijke kracht, verkregen door geloof, van opgroeien om niet langer kinderen te zijn, maar volwassen mannen en vrouwen; een groei die is bereikt door onze groei in liefde voor Gods Zoon en de manier van leven waarvan hij een voorbeeld was. (Efeziërs 4: 13-16)

Ik beschouw mijn ervaringen uit het verleden niet als een verlies, noch heb ik het gevoel dat ik er niets van heb geleerd. Ik vind grote troost in de woorden van Paulus in Romeinen 8:28 (de Nieuwe-Wereldvertaling verandert de betekenis van deze tekst door het woord ‘zijn’ in de uitdrukking ‘al zijn werken’ in te voegen, maar dit is niet de manier waarop de oorspronkelijke Griekse tekst leest). Volgens een aantal vertalingen zegt Paulus:

"We weten dat God samenwerkt met iedereen die van hem houdt door alles in hun goede handen te zetten." - Jeruzalem Bijbelvertaling.

Niet alleen in ‘zijn werken’ maar in ‘alle dingen’ of ‘alles’ is God in staat om elke omstandigheid - hoe pijnlijk of in sommige gevallen zelfs tragisch ook - te veranderen in het welzijn van degenen die van hem houden. Op dat moment vinden we dit misschien moeilijk te geloven, maar als we ons in volledig geloof tot hem wenden en hem dat toestaan, kan en zal hij ervoor zorgen dat dat het resultaat is. Hij kan ons de betere persoon maken omdat we de ervaring hebben gehad, en ons verrijken ondanks het verdriet dat we misschien ondergaan. De tijd zal aantonen dat dit zo is en die hoop kan ons de moed geven om door te gaan, vertrouwend op zijn liefde.

U zult zien dat veel van de zogenaamde "ex-JW-ministeries; hebben vaak eenvoudig hun eerdere overtuigingen ingeruild voor wat bekend staat als 'orthodoxie'. Orthodoxie bevat ongetwijfeld de maatstaf van wat gezond is. Maar het bevat ook elementen die het resultaat zijn van het opleggen van religieuze autoriteit, in plaats van het geloof dat duidelijk in de Schrift wordt uiteengezet. Het is bijvoorbeeld moeilijk om een ​​gerenommeerd naslagwerk te vinden dat de post-bijbelse oorsprong van de Drieëenheidsleer niet erkent. Ik denk dat het belangrijkste probleem met de Drieëenheidsleer het dogmatisme en het oordelen is dat ermee gepaard gaat. Dat is voor mij slechts een ander bewijs van de kwetsbaarheid van het fundament. Als het duidelijk in de Schrift zou worden onderwezen, zou het niet nodig zijn om de leer autoritair op te leggen en zware druk om zich eraan te onderwerpen.

Zoveel voormalige Getuigen zijn in het nadeel wanneer ze door anderen onder druk worden gezet om zich te conformeren aan de opvattingen die deze hebben aangenomen. Dogmatische beweringen uit bronnen die beweren hun argumenten te baseren op kennis van Bijbels Grieks, hebben vaak ontzag voor voormalige Getuigen - ook al waren ze eerder onder de indruk van beweringen van vergelijkbare aard van de Watch Tower-organisatie. Er zouden zoveel punten kunnen worden opgehelderd als mensen dezelfde tekst gewoon in verschillende vertalingen zouden lezen. Ze zouden dan tenminste zien dat dogmatisme, als het om vertalen gaat, een groter bewijs is van onwetendheid dan van leren. Ik vind dat dit het geval is bij velen die de leer van de Drieëenheid aannemen.

Paulus benadrukte dat kennis alleen verdienste heeft als ze liefde uitdrukt en voortbrengt; dat terwijl kennis vaak opzwelt, liefde zich opbouwt. De menselijke taal, hoe opmerkelijk ze ook is, is beperkt tot het uitdrukken van wat verband houdt met de menselijke sfeer. Het zou nooit adequaat kunnen worden gebruikt om in detail en volledigheid zaken van het geestenrijk te beschrijven, zoals de exacte aard van God, het proces waardoor Hij een Zoon kon verwekken, de relatie die het resultaat was van een dergelijke verwekking, en soortgelijke zaken. Hiervoor zou op zijn minst de taal van engelen nodig zijn, zelf geestelijke personen. Toch zegt Paulus: “Als ik in de tongen van stervelingen en engelen spreek, maar geen liefde heb, ben ik een luidruchtige gong of een kletterend cimbaal. En als ik profetische krachten heb en alle mysteries en alle kennis begrijp, en als ik alle geloof heb om bergen te verwijderen, maar geen liefde heb, ben ik niets. ”- 1 Korinthiërs 8: 1; 13: 1-3.

Als ik naar een of andere harp luister over een bepaalde leerstelling die beweert in specifieke termen dingen uit te drukken die de Schrift in algemene termen stelt, om dingen expliciet uiteen te zetten waarover de Schrift niet expliciet is, en om te definiëren wat de Schrift ongedefinieerd laat, vraag ik me af hoeveel liefde toont dit? Welk liefdevolle voordeel vloeit volgens hen hieruit voort? Hoe zou het mogelijk van een vergelijkbaar voordeel kunnen zijn om iets te bespreken dat rechtlijnig en ondubbelzinnig in de Schrift wordt gepresenteerd en waarvan de waardering een werkelijke betekenis en voordeel zou hebben in het leven van de persoon? Ik ben bang dat veel van wat velen horen echo's van de luidruchtige gong en het botsende cimbaal dragen.

Het doet me denken aan een uitspraak in het boek, De mythe van zekerheid, waarin universitair professor Daniel Taylor schrijft:

Het primaire doel van alle instellingen en subculturen is zelfbehoud. Het behoud van het geloof staat centraal in Gods plan voor de menselijke geschiedenis; het behoud van bepaalde religieuze instellingen niet. Verwacht niet dat degenen die de instellingen leiden, gevoelig zijn voor het verschil. God heeft geen specifieke persoon, kerk, denominatie, geloof of organisatie nodig om zijn doel te bereiken. Hij zal diegenen gebruiken, in al hun diversiteit, die klaar zijn om gebruikt te worden, maar hij zal degenen die voor hun eigen doeleinden werken aan zichzelf overlaten.

Desalniettemin is het in twijfel trekken van de instellingen voor velen synoniem met het aanvallen van God - iets dat niet lang getolereerd moet worden. Vermoedelijk beschermen ze God. . . In feite beschermen ze zichzelf, hun kijk op de wereld en hun gevoel van veiligheid. De religieuze instelling heeft er betekenis aan gegeven, een doel voor ogen en, in sommige gevallen, een carrière. Iedereen die als een bedreiging voor deze dingen wordt gezien, is inderdaad een bedreiging.

Deze dreiging wordt vaak ondervangen of onderdrukt, zelfs voordat ze zich voordoet, met macht…. Instellingen drukken hun macht het duidelijkst uit door de regels van de subcultuur uit te spreken, te interpreteren en te handhaven.

Als we de waarheid hiervan in de Getuige-religie en haar organisatie en geloof hebben gezien, moeten we niet bijziend beseffen hoe even waar het is in het grotere religieuze veld.

Wat betreft vereniging en gemeenschap, herken ik het dilemma waarmee sommigen worden geconfronteerd. Maar ik heb het gevoel dat men in de loop van de tijd anderen kan vinden wier omgang en gezelschap gezond en opbouwend kunnen zijn, of het nu onder voormalige Getuigen is of onder anderen. In iemands dagelijkse leven ontmoet men een verscheidenheid aan mensen en in de loop van de tijd kan er in ieder geval enkelen worden gevonden wier omgang gezond en opbouwend is. We komen samen met anderen voor bijbelgesprekken en hoewel onze groep vrij klein is, vinden we het bevredigend. Natuurlijk heeft gelijkenis van achtergrond een zeker voordeel, maar het lijkt er niet op dat dit een belangrijk doel zou moeten zijn. Ik heb persoonlijk geen interesse om me aan te sluiten bij een kerkgenootschap. Sommigen hebben aangegeven dat de meeste denominaties meer gemeen hebben dan de punten waarover ze het niet eens zijn, en dat bevat enige waarheid. Toch geven ze er nog steeds de voorkeur aan om als afzonderlijke denominaties te blijven en aansluiting bij een van hen heeft op zijn minst enig verdeeldheid zaaiend effect, aangezien men verwacht dat men de groei en onderscheidende leringen van de betrokken denominatie hooghoudt en begunstigt.

In een recente brief uit Canada schrijft een broer:

Ik ben begonnen informeel getuigenis te geven aan mensen die Bijbelse vragen hebben of als ik zie dat het een geschikte tijd is om getuigenis te geven. Ik bied een gratis discussie over de Bijbel, zijn thema betreffende Jezus en het Koninkrijk, de belangrijkste afdelingen en hoe je deze kunt bestuderen om er persoonlijk van te profiteren. Geen verplichtingen, geen kerk, geen religie, alleen een bijbelgesprek. Ik ga met geen enkele groep om en heb er niet echt behoefte aan. Ik geef ook geen persoonlijke meningen waar de Schrift niet duidelijk is of een gewetensbeslissing is. Ik voel echter de behoefte om mensen te laten weten dat de Bijbelse weg de enige manier is om te leven en dat vrijheid, ware vrijheid, komt door Jezus Christus te kennen. Af en toe zie ik mezelf dingen zeggen die moeten worden geverifieerd voor het juiste begrip, maar ik heb in ieder geval het gevoel dat ik de basis ken om iemand te helpen profiteren van een persoonlijke studie van de Bijbel. Het kost veel tijd om uit het bos te komen en ik vraag me soms af of totale uitroeiing van WT-invloed mogelijk is. Als het al zo lang deel uitmaakt van je volwassen leven, denk je nog steeds: a op een bepaalde manier en realiseer je dan dat het aangeleerde gedachten zijn, soms niet logisch uitgedacht. Er zijn natuurlijk een aantal dingen die je wilt vasthouden, maar hun programmering zit vaker in de weg dan je zou willen geloven.  

Ik hoop dat het goed met je gaat en wens je Gods leiding, troost en kracht als je de problemen van het leven onder ogen ziet. Waar woon je nu?

Hoogachtend,

straal

 

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    19
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x