„Jehovah… neemt nota van de nederigen.” - Psalm 138: 6

[Van ws 9 / 19 p.2 studie-artikel 35: oktober 28 - november 3, 2019]

De vragen die in het studieartikel van deze week zijn besproken, zijn:

 1. Wat is nederigheid?
 2. Waarom zouden we nederigheid cultiveren?
 3. Welke situaties kunnen onze nederigheid testen?

Wat is nederigheid?

Spreuken 11: 2 zegt: "Is aanmatigendheid gekomen? Dan zal oneer komen; maar wijsheid is bij de bescheidenen ”. Spreuken 29: 23 voegt eraan toe dat "de hooghartigheid van de aardse mens hem zal vernederen, maar hij die nederig van geest is, zal glorie grijpen".

Volgens paragraaf 3 laat Philippians 2: 3-4 zien dat 'de bescheiden persoon erkent dat iedereen op een bepaalde manier superieur is aan hem ”. De definitie van "superieur" is "hoger in rang, status of kwaliteit". Daarom erkent een bescheiden persoon volgens de Organisatie dat iedereen een kwaliteit heeft die hoger in rang of status is dan hijzelf, maar is dat wat de verzen in Filippenzen betekenen?

Jezus herinnerde zijn discipelen eraan in Mattheüs 23: 2-11 om niet te zijn als de schriftgeleerden en Farizeeën die over anderen heersten. De discipelen moesten de farizeïsche manier van denken vermijden alsof ze hoger in rang, status en kwaliteit waren dan het 'volk van de aarde'. Jezus leerde: "Alles wat u bent broeders ... want één is uw leraar" en "de grootste onder u moet uw dienaar zijn [dienaar, letterlijk: door het stof gaan]". (Matthew 23: 7-10) Hij bevestigde dit toen hij zei: "wie zichzelf verhoogt, zal vernederd worden, en wie zichzelf vernedert, zal verhoogd worden". (Matthew 23: 12)

Het is duidelijk dat, hoewel we onszelf niet over anderen moeten verhogen, het noodzakelijk of zelfs juist is om anderen over onszelf te verhogen? Als we dat doen, kan het dan niet tot problemen leiden voor anderen die een bescheiden houding proberen aan te houden? Laten we de woorden van Paulus nader onderzoeken om te zien of het juiste begrip van Filippenzen in T wordt gegevenhij Wachttoren artikel.

Een overzicht van een Griekse interlineaire vertaling van Philippians 2: 3-4 luidt als volgt:

"Doe niets volgens eigenbelang of tevergeefs verwaandheid, maar beschouw elkaar in nederigheid als zichzelf overtreffen".

"Eerbied" is "anderen respecteren en bewonderen" en "hoog in het vaandel staan" en heeft een betekenis die enigszins anders is dan de Wachttoren artikel dat suggereert dat we anderen superieur moeten houden aan onszelf. "Overtreffen" in het Grieks betekent letterlijk "verder hebben". Het zou daarom redelijk zijn om dit vers te begrijpen als te zeggen: "in nederigheid, respecteer en bewonder anderen als kwaliteiten die de onze overtreffen".

Is het in feite niet waar dat we anderen kunnen waarderen, hen respecteren en bewonderen en hen hoog in het vaandel houden, ook al zijn ze misschien niet in staat om dingen beter te doen dan wij? Waarom? Omdat we hun harde werk, hun houding en het beste gebruik van hun omstandigheden waarderen. Men kan bijvoorbeeld op materiële wijze beter af zijn dan iemand anders, maar de rijkere persoon kan nog steeds respecteren en bewonderen hoe goed de minder rijke persoon tracht rond te komen, inclusief de scherpzinnigheid van zijn aankopen. Dus, hoewel het wezenlijk minder welvarend is, kan een persoon misschien nog steeds meer per eenheid inkomen ($ of £ of €, enz.) Hebben dan de persoon met meer geld.

Bovendien zijn goede huwelijken gebaseerd op het accepteren en toepassen van de principes van respect en bewondering (achting). Naarmate elke partner de andere in sommige kwaliteiten overtreft, zullen er gevallen zijn waarin de een of de ander het voortouw kan nemen en het partnerschap ten goede kan komen. Geen van beide is superieur aan de andere, omdat mensen van nature verschillende kwaliteiten vertonen in verschillende mate. Respect en bewondering zijn ook nodig in een succesvol huwelijk om een ​​andere reden. Want hoewel de vrouw qua fysieke kracht zwakker kan zijn, moet haar bijdrage aan het huwelijk worden gerespecteerd vanwege de sterke bijdragen die ze kan leveren.

Ware nederigheid is een gemoedstoestand en een hart. Een bescheiden persoon kan nog steeds zelfverzekerd en openhartig zijn, terwijl een beleefd persoon zelfs trots kan zijn.

Waarom zouden we nederigheid cultiveren?

Het antwoord op deze vraag is schriftuurlijk nauwkeurig. Alinea 8 bepaalt:

„De belangrijkste reden voor ons om nederigheid te cultiveren, is dat het Jehovah behaagt. De apostel Petrus maakte dit duidelijk. (Lees 1 Peter 5: 6) ”.

1 Peter 5: 6 leest: "Verneder uzelf daarom onder de machtige hand van God, zodat hij u te zijner tijd kan verhogen". Hierop voortbordurend voegt de organisatie haar publicatie toe "Come be My Follower" in paragraaf 9:

“Weinigen van ons vinden het leuk om met mensen om te gaan die altijd op hun eigen manier aandringen en die weigeren suggesties van anderen te accepteren. In tegenstelling daarmee vinden we het verfrissend om met onze geloofsgenoten om te gaan wanneer ze “medegevoel, broederlijke genegenheid, teder mededogen en nederigheid tonen”.

Laten we kijken of de organisatie haar eigen raad opvolgt.

Een zuster[I] onlangs werd uitgesloten voor afvalligheid werd gevraagd 'Denk je dat je de trouwe en discrete slaaf bent?”Voor het in twijfel trekken van de leer van het Besturende Lichaam over Daniel 1: 1 en Daniel 2: 1; dit was te wijten aan haar voorkeur voor de schriftuurlijke verklaring in plaats van de interpretatie zoals gegeven door het Besturende Lichaam (de interpretatie van de Organisatie is dat de 3rd Jaar van het koningschap van Jojakim was niet zijn 3rd jaar, maar eerder was zijn 11th jaar [Ii] ). Volgens een van de oudsten van haar gerechtelijke commissie, "De profeet Daniel is geen kanaal dat Jehovah vandaag gebruikt ”! Deze opmerking lijkt het belang van het boek Daniël te minimaliseren en tegelijkertijd de aandacht van de opvattingen van het Besturende Lichaam te vergroten.

We kunnen nadenken over de volgende vragen wanneer we beslissen of de organisatie nederigheid toont:

Wanneer heeft het Besturende Lichaam voor het laatst suggesties van Getuigen of anderen overgenomen?

Hebben ze beleid gewijzigd om Getuige-kinderen beter te beschermen tegen misbruik?[Iii]

Hebben ze hun onschriftuurlijke beleid ten aanzien van disfellowshipping veranderd ondanks dat ze tegen mijden waren[Iv] zoals beoefend door andere kerken vóór de 1950's?

Welke situaties kunnen onze nederigheid testen?

Volgens het artikel in de Wachttoren zijn er drie situaties (die met name worden herhaald in de publicaties van de Organisatie) die vooral nederigheid vereisen. Dit zijn:

 • Wanneer we raad ontvangen
 • Wanneer anderen servicebevoegdheden ontvangen
 • Wanneer we geconfronteerd worden met nieuwe omstandigheden

In paragraaf 13 staat: 'Als ik zie dat anderen privileges ontvangen, vraag ik me soms af waarom ik niet ben gekozen', geeft een ouderling met de naam Jason toe. Voelt u zich ooit zo? ' Er kunnen veel redenen zijn. Misschien zijn sommige echt, misschien heeft de oudste, Jason, niet de vereiste vaardigheden of bekwaamheden, en misschien is het ook het gevolg van favoritisme. Jason is misschien gewoon geen favoriet van die privileges.

Conclusie

Dit artikel is een gemiste kans voor het bestuursorgaan om nederigheid te tonen. Terwijl we nadenken over hun decennia van herhaalde mislukte voorspellingen van de komst van Armageddon, moeten we ons afvragen waarom ze zich niet bij iedereen in de organisatie hebben verontschuldigd. Is dit een gebrek aan nederigheid dat ze tonen? Kunnen we het in een ander licht zien?

_________________________________________________________

[I] Deze onlangs uitgesloten zuster is persoonlijk bekend bij de recensentenschrijver.

[Ii] Re Daniel 2: 1 zien Besteed aandacht aan Daniëls Profetie Boek, p46 hoofdstuk 4 en paragraaf 2, gepubliceerd in 1999 door Watchtower, Bible and Tract Society.

[Iii] Een zoekactie op deze site zal veel artikelen bevatten die dit probleem en het gebrek aan actie door de organisatie bespreken.

[Iv] Een zeer goed uitgebreid, diepgaand feitelijk artikel over de geschiedenis van disfellowshipping in de organisatie kan hier worden gelezen. https://jwfacts.com/watchtower/disfellowship-shunning.php

Tadua

Artikelen door Tadua.
  2
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x