Matthew 24, deel 4: "Het einde"

by | 12 november 2019 | Het onderzoeken van Matthew 24 Series, Video's | 36 reacties

Klik op deze link om de video te bekijken: https://youtu.be/BU3RaAlIWhg

[VIDEO TRANSCRIPT]

Hallo, mijn naam is Eric Wilson. Er is een andere Eric Wilson op internet die op bijbel gebaseerde video's maakt, maar hij is op geen enkele manier met mij verbonden. Dus als je op mijn naam zoekt maar met die andere kerel komt, probeer dan in plaats daarvan mijn alias, Meleti Vivlon. Ik gebruikte dat alias jarenlang op mijn websites - meletivivlon.com, beroeans.net, beroeans.study - om onnodige vervolging te voorkomen. Het heeft me goed gediend en ik gebruik het nog steeds. Het is een transliteratie van twee Griekse woorden die "Bijbelstudie" betekenen.

Dit is nu de vierde in onze reeks video's over het zeer controversiële en vaak verkeerd geïnterpreteerde 24e hoofdstuk van Matthew. Jehovah's Getuigen geloven dat alleen zij de mysteries en de ware betekenis van Jezus 'woorden op de Olijfberg hebben onthuld. In werkelijkheid zijn ze slechts een van de vele religies die de ware betekenis en toepassing van wat Jezus zijn discipelen vertelde verkeerd hebben begrepen. Terug in 1983 had William R Kimball - geen Getuige van Jehovah - het volgende over deze profetie in zijn boek:

“Een verkeerde interpretatie van deze profetie heeft vaak geresulteerd in een veelvoud van foutieve concepten, dwaze theorieën en fantasierijke speculaties over de profetische voorspellingen van de toekomst. Net als het 'domino-principe', wanneer het Olivet-discours uit balans wordt geduwd, worden alle gerelateerde profetieën vervolgens uit de lijn geslagen. '

'Het patroon van het dwingen van de Schrift om te buigen voor de' heilige koeien 'van de profetische traditie is vaak het geval geweest bij de interpretatie van het Olivet-discours. Omdat de prioriteit bij het interpreteren vaak op een profetisch systeem is gelegd in plaats van op de duidelijke strekking van het woord, is er een algemene terughoudendheid om de Schrift te aanvaarden tegen de nominale waarde of in de juiste contextuele context die de Heer wilde overbrengen. Dit is vaak banaal geweest voor de studie van profetie. '

Van het boek, Wat de Bijbel zegt over de Grote Verdrukking door William R. Kimball (1983) pagina 2.

Ik was van plan verder te gaan met de discussie die begon met vers 15, maar een aantal opmerkingen die voortkwamen uit iets dat ik in mijn vorige video zei, hebben me ertoe gebracht extra onderzoek te doen ter verdediging van wat ik zei, en als gevolg daarvan heb iets heel interessants geleerd.

Het lijkt erop dat sommigen de indruk kregen dat toen ik zei dat Matthew 24: 14 in de eerste eeuw werd vervuld, ik ook zei dat toen de prediking van het goede nieuws eindigde. Dat is gewoon niet het geval. Ik realiseer me dat de kracht van JW-indoctrinatie onze geest vertroebelt op manieren waarvan we ons niet eens bewust zijn.

Als een van Jehovah's Getuigen werd mij geleerd dat het einde waarnaar Jezus in vers 14 verwees, dat van het huidige samenstel van dingen was. Daarom werd mij ertoe gebracht te geloven dat het goede nieuws volgens Jehovah's Getuigen dat ik predikte vóór Armageddon zou zijn voltooid. In feite zou het niet alleen vóór Armageddon eindigen, maar zou het worden vervangen door een andere boodschap. Dit blijft het geloof van Getuigen.

"Dit zal niet het moment zijn om het" goede nieuws van het Koninkrijk "te prediken. Die tijd zal voorbij zijn. De tijd voor "het einde" zal zijn gekomen! (Matt 24: 14) Ongetwijfeld zal Gods volk een hardnekkige oordeelsboodschap verkondigen. Dit kan heel goed een verklaring zijn die aankondigt dat de goddeloze wereld van Satan op het punt staat volledig te eindigen. ”(W15 7 / 15 p. 16, par. 9)

Natuurlijk negeert dit volledig de bewering van Jezus dat "niemand de dag noch het uur kent". Hij zei ook herhaaldelijk dat hij als een dief zou komen. Een dief zendt de wereld niet uit dat hij op het punt staat je huis te beroven.

Stel je voor dat je, als je wilt, borden in de buurt plant en je vertelt dat hij volgende week je huis gaat beroven. Dat is belachelijk. Het is belachelijk. Het is schandalig. Toch is dat precies wat Jehovah's Getuigen volgens het Wachttorengenootschap willen prediken. Ze zeggen dat Jezus hen op de een of andere manier zal vertellen, of Jehovah zal hen vertellen, dat het tijd is om iedereen te vertellen dat de dief op het punt staat aan te vallen.

Deze leer dat de prediking van het goede nieuws zal worden vervangen door een laatste oordeelsboodschap vlak voor het einde, is niet alleen onschriftuurlijk; het maakt een aanfluiting van Gods woord.

Het is dwaasheid van de hoogste orde. Het is wat komt door iemands vertrouwen te stellen in "edelen en de zoon van de aardse mens aan wie geen redding toebehoort" (Ps 146: 3).

Dit soort geïndoctrineerde mentaliteit is zeer diepgeworteld en kan ons op subtiele, bijna niet-detecteerbare manieren beïnvloeden. We denken misschien dat we er vanaf zijn, wanneer het plotseling zijn lelijke kleine kop opheft en ons er weer in zuigt. Voor veel getuigen is het bijna onmogelijk om Matthew 24: 14 te lezen en niet te denken dat het van toepassing is op onze dag.

Laat me dit ophelderen. Wat ik geloof is dat Jezus zijn discipelen niet vertelde over de voltooiing van het predikingswerk, maar over de voortgang of het bereik ervan. Natuurlijk zou het predikingswerk doorgaan lang nadat Jeruzalem was vernietigd. Desondanks verzekerde hij hen dat de prediking van het goede nieuws alle heidenen zou bereiken vóór het einde van het Joodse samenstel van dingen. Dat bleek waar te zijn. Geen verrassing daar. Jezus begrijpt niets verkeerd.

Maar hoe zit het met mij? Heb ik het mis in mijn conclusie dat Matthew 24: 14 in de eerste eeuw werd vervuld? Heb ik het mis als ik concludeer dat het einde waarnaar Jezus verwees het einde was van het Joodse samenstel van dingen?

Of hij sprak over het einde van het Joodse samenstel van dingen, of hij verwees naar een ander einde. Ik zie geen basis in de context voor het geloof in een primaire en secundaire toepassing. Dit is geen type / antitype-situatie. Hij noemt slechts één einde. Laten we dus, ondanks de context, aannemen dat dit niet het einde is van het Joodse samenstel van dingen. Welke andere kandidaten zijn er?

Het moet 'een einde' zijn dat gekoppeld is aan de prediking van het goede nieuws.

Armageddon markeert het einde van het huidige samenstel van dingen en houdt verband met de prediking van het goede nieuws. Ik zie echter geen reden om te concluderen dat hij het over Armageddon had, gezien al het bewijsmateriaal dat in de vorige video werd gepresenteerd. Samenvattend wat we daar hebben geleerd: niemand, inclusief Jehovah's Getuigen, predikt het echte Goede Nieuws op de hele bewoonde aarde en tot alle naties op dit moment.

Als het de kinderen van God in de toekomst lukt om alle naties van de wereld te bereiken met het echte goede nieuws dat Jezus predikte, dan kunnen we ons begrip heroverwegen, maar tot op heden is er geen bewijs om dit te ondersteunen.

Zoals ik al eerder heb gezegd, mijn voorkeur in bijbelstudie is exegese. Om de Bijbel zichzelf te laten interpreteren. Als we dat willen doen, moeten we de criteria vaststellen waarop we ons begrip van de betekenis van een bepaalde passage van de Bijbel baseren. Er zijn drie belangrijke elementen waarmee u rekening moet houden in vers 14.

 • De aard van de boodschap, dwz het goede nieuws.
 • De reikwijdte van de prediking.
 • Het einde van wat?

Laten we beginnen met de eerste. Wat is het goede nieuws? Zoals we in de vorige video hebben vastgesteld, prediken Jehovah's Getuigen het niet. Er staat niets in het boek Handelingen, dat het primaire verslag is van het predikingswerk in de eerste eeuw, om aan te geven dat vroege christenen van plaats naar plaats gingen om mensen te vertellen dat ze vrienden van God konden worden en dus gered konden worden van wereldwijde vernietiging.

Wat was de essentie van het goede nieuws dat ze predikten? John 1: 12 zegt het eigenlijk allemaal.

“Maar aan allen die hem wel ontvingen, gaf hij autoriteit om Gods kinderen te worden, omdat zij geloof in zijn naam uitoefenden” (John 1: 12).

(Trouwens, tenzij anders vermeld, gebruik ik de Nieuwe-Wereldvertaling voor alle teksten in deze video.)

Je kunt niet iets worden dat je al bent. Als je een zoon van God bent, kun je geen zoon van God worden. Dat is niet logisch. Voorafgaand aan de komst van Christus waren Adam en Eva de enige mensen die kinderen van God waren geweest. Maar ze verloren toen ze zondigden. Ze werden onterven. Ze konden niet langer eeuwig leven erven. Als gevolg daarvan werden al hun kinderen buiten het gezin van God geboren. Het goede nieuws is dus dat we nu kinderen van God kunnen worden en het eeuwige leven kunnen grijpen, omdat we weer in staat zijn om dat van onze vader te erven.

"En iedereen die huizen of broers of zussen of vader of moeder of kinderen of landen heeft verlaten omwille van mijn naam zal vele malen meer ontvangen en zal eeuwig leven erven." (Mt 19: 29)

Paulus zegt dit heel mooi als hij aan de Romeinen schrijft:

“. . . Want allen die door Gods geest worden geleid, zijn inderdaad Gods zonen. Want je hebt niet weer een geest van slavernij ontvangen die weer angst veroorzaakt, maar je ontving een geest van adoptie als zonen, door welke geest we uitroepen: "Abba, Vader!" De geest zelf getuigt met onze geest dat we Gods kinderen zijn. Als wij dan kinderen zijn, zijn wij ook erfgenamen - inderdaad erfgenamen van God, maar mede-erfgenamen met Christus. . . ”(Romeinen 8: 14-17)

We kunnen nu naar de Almachtige verwijzen door een uiting van genegenheid: "Abba, Vader". Het is alsof je papa of papa zegt. Het is een term die de respectvolle genegenheid toont die een kind heeft aan een liefhebbende ouder. Hierdoor worden we zijn erfgenamen, zij die eeuwig leven erven, en nog veel meer.

Maar er is meer aan de boodschap van het goede nieuws. De onmiddellijke boodschap van het goede nieuws is niet van wereldwijde redding, maar van het kiezen van de kinderen van God. Dat leidt echter tot de redding van de mensheid. Paul vervolgt:

Wat is de creatie? Dieren worden niet gered door het goede nieuws. Ze gaan door zoals ze altijd zijn geweest. Deze boodschap is alleen voor mensen. Waarom worden ze dan vergeleken met de schepping? Omdat ze in hun huidige staat niet Gods kinderen zijn. Ze zijn echt niet anders dan dieren in de zin dat ze voorbestemd zijn om te sterven.

"Ik zei tegen mezelf over de mensenzonen:" God heeft hen zeker getest, zodat zij kunnen zien dat zij slechts beesten zijn. "Want het lot van de mensenzonen en het lot van dieren is hetzelfde. Zoals de één sterft, sterft de ander; inderdaad, ze hebben allemaal dezelfde adem en er is geen voordeel voor de mens boven het beest, want alles is ijdelheid. ”(Prediker 3: 18, 19 NASB)

De mensheid - de schepping - is dus bevrijd van slavernij aan zonde en hersteld in de familie van God door de onthulling van de kinderen van God die nu worden verzameld.

James vertelt ons: "Omdat hij het wilde, bracht hij ons voort door het woord van de waarheid, zodat wij bepaalde eerstelingen van zijn schepselen zijn." (James 1: 18)

Als we eerstelingen willen zijn als kinderen van God, dan moeten de vruchten die volgen dezelfde zijn. Als je appels oogst aan het begin van de oogst, oogst je appels als het einde van de oogst. Allen worden kinderen van God. Het enige verschil zit in de volgorde.

Het goede nieuws is dus de verklaarde hoop dat we allemaal terug kunnen keren naar het gezin van God met alle bijbehorende voordelen van zoonschap. Dit is gebaseerd op het kijken naar Jezus als onze redder.

Het goede nieuws gaat over het terugkeren naar de familie van God als een kind van God.

Aan dit predikingswerk, deze verklaring van hoop voor de hele mensheid, wanneer komt het tot een einde? Zou het niet zijn als er geen mensen meer zijn die het moeten horen?

Als de prediking van het goede nieuws eindigt in Armageddon, zou dat miljarden in de kou laten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de miljarden die na Armageddon zullen opstaan? Zal er bij hun opstanding niet worden verteld dat ook zij kinderen van God kunnen worden als zij geloof stellen in de naam van Jezus? Natuurlijk. En is dat niet goed nieuws? Is er beter nieuws dan dat mogelijk is? Ik denk van niet.

Dat is zo vanzelfsprekend dat het de vraag oproept, waarom staan ​​Jehovah's Getuigen erop dat de prediking van het goede nieuws eindigt voor Armageddon? Het antwoord is omdat het 'goede nieuws' dat ze prediken, als volgt komt: 'Sluit je aan bij de organisatie van Jehovah's Getuigen en wordt gered van de eeuwige dood in Armageddon, maar verwacht niet dat je nog duizend jaar eeuwig leven kunt krijgen als je je gedraagt. ”

Maar dat is natuurlijk niet het goede nieuws. Het goede nieuws is: "Je kunt een kind van God worden en eeuwig leven erven als je nu in de naam van Jezus Christus gelooft."

En wat als u niet in Jezus gelooft om nu een kind van God te worden? Welnu, volgens Paul blijf je deel van de schepping. Wanneer de kinderen van God worden geopenbaard, zal de schepping zich verheugen om te zien dat ook zij de gelegenheid kunnen krijgen om kinderen van God te worden. Als je het aanbod op dat moment afwijst met het overweldigende bewijs dat voor handen is, dan is het aan jou.

Wanneer stopt dat goede nieuws met prediken?

Over de tijd dat de laatste mens is opgewekt, zou je niet zeggen? Is dat verbonden met een einde?

Volgens Paul, ja.

“Nu is Christus echter uit de dood opgewekt, de eerstelingen van degenen die in slaap zijn gevallen [in de dood]. Want aangezien de dood door een mens is, is de opstanding van de doden ook door een mens. Want net zoals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. Maar ieder in zijn eigen rang: Christus de eersteling, daarna degenen die tijdens zijn aanwezigheid tot de Christus behoren. next, Eind, wanneer hij het koninkrijk overhandigt aan zijn God en Vader, wanneer hij alle regering en alle autoriteit en macht tot niets heeft gebracht. Want hij moet als koning regeren totdat [God] alle vijanden onder zijn voeten heeft gelegd. Als laatste vijand moet de dood teniet worden gedaan. (1Co 15: 20-26)

Aan het einde, wanneer Jezus alle bestuur, autoriteit en macht tot niets heeft teruggebracht en zelfs de dood tot niets heeft gebracht, kunnen we gerust zeggen dat de prediking van het goede nieuws zal zijn geëindigd. We kunnen ook zeggen dat elke mens die ooit op elk moment, op elke plaats, van elke stam, taal, mensen of natie heeft geleefd, de boodschap van het goede nieuws zal hebben ontvangen.

Dus als je dit liever als een absolute vervulling beschouwt dan als een subjectieve of relatieve vervulling, kunnen we ondubbelzinnig zeggen dat aan het einde van de duizendjarige regering van Christus dit goede nieuws op de hele bewoonde aarde zal zijn gepredikt om elke natie voor het einde.

Ik zie slechts twee manieren waarop Matthew 24: 14 kan toepassen en aan alle criteria kan voldoen. Men is relatief en men is absoluut. Op basis van mijn lezing van de context denk ik dat Jezus relatief sprak, maar dat kan ik niet met absolute zekerheid zeggen. Ik weet dat anderen het alternatief verkiezen, en sommigen zullen zelfs nu blijven geloven dat zijn woorden van toepassing zijn op de leer van Jehovah's Getuigen dat de prediking van het goede nieuws eindigt vlak voor Armageddon.

Hoe belangrijk is het om precies te begrijpen waarnaar hij verwees? Welnu, als we de interpretatie van Jehovah's Getuigen op dit moment opzij zetten, hebben de twee mogelijkheden die we hebben besproken op dit moment geen enkele invloed op ons. Ik zeg niet dat we het goede nieuws niet moeten prediken. Natuurlijk moeten we, wanneer de gelegenheid zich voordoet. Dat gezegd hebbende, met Matthew 24: 14 hebben we het niet over een teken dat de nabijheid van het einde voorspelt. Dat is wat Getuigen ten onrechte hebben beweerd en kijken naar de schade die het heeft aangericht.

Hoe vaak kom je thuis uit een kringvergadering of regionale conventie en in plaats van je opgewekt te voelen, zit je vol met schuldgevoelens? Ik herinner me als ouderling dat elk bezoek van de kringopziener iets was waar we tegenop zaten. Het waren schuldreizen. De organisatie motiveert niet door liefde, maar door schuld en angst.

De verkeerde interpretatie en verkeerde toepassing van Matthew 24: 14 legt een zware last op alle Jehovah's Getuigen, omdat het hen dwingt te geloven dat als ze niet hun uiterste best doen om van deur tot deur en met de karren te prediken, ze bloed schuldig zijn. Mensen zullen voor eeuwig sterven die gered hadden kunnen worden als ze maar een beetje harder hadden gewerkt, een beetje meer hadden opgeofferd. Ik heb in de Watchtower-bibliotheek gezocht naar zelfopoffering met behulp van het token: "self-sacrifc *". Ik kreeg meer dan duizend hits! Raad eens hoeveel ik uit de Bijbel heb gehaald? Geen enkele.

Zei Nuf.

Bedankt voor het kijken.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.

  Lees dit in uw taal:

  Engels简体 中文DanskNederlandsFilippijnSuomiFrançaisDeutschItaliano日本語한국어ພາ ສາ ລາວPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀРусскийEspañolKiswahiliSvenskaதமிழ்TürkçeУкраїнськаTiếng ViệtZoeloe

  Pagina's van de auteur

  Kun jij ons helpen?

  onderwerpen

  Artikelen per maand

  36
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x