Mattheüs 24, deel 4: "Het einde"

by | 12 november 2019 | Het onderzoeken van Matthew 24 Series, Video's | 36 reacties

Hallo, mijn naam is Eric Wilson. Er is een andere Eric Wilson op internet die Bijbelse video's maakt, maar hij is op geen enkele manier met mij verbonden. Dus als je mijn naam zoekt maar de andere man bedenkt, probeer dan mijn alias, Meleti Vivlon. Ik heb die alias jarenlang gebruikt op mijn websites - meletivivlon.com, beroeans.net, beroeans.study - om onnodige vervolging te voorkomen. Het heeft me goed gediend en ik gebruik het nog steeds. Het is een transcriptie van twee Griekse woorden die "Bijbelstudie" betekenen.

Dit is nu de vierde in onze reeks video's over het zeer controversiële en vaak verkeerd geïnterpreteerde 24e hoofdstuk van Matthew. Jehovah's Getuigen geloven dat alleen zij de mysteries en de ware betekenis van Jezus 'woorden op de Olijfberg hebben onthuld. In werkelijkheid zijn ze slechts een van de vele religies die de ware betekenis en toepassing van wat Jezus zijn discipelen vertelde verkeerd hebben begrepen. Terug in 1983 had William R Kimball - geen Getuige van Jehovah - het volgende over deze profetie in zijn boek:

“Een verkeerde interpretatie van deze profetie heeft vaak geresulteerd in een veelvoud van foutieve concepten, dwaze theorieën en fantasierijke speculaties over de profetische voorspellingen van de toekomst. Net als het 'domino-principe', wanneer het Olivet-discours uit balans wordt geduwd, worden alle gerelateerde profetieën vervolgens uit de lijn geslagen. '

'Het patroon van het dwingen van de Schrift om te buigen voor de' heilige koeien 'van de profetische traditie is vaak het geval geweest bij de interpretatie van het Olivet-discours. Omdat de prioriteit bij het interpreteren vaak op een profetisch systeem is gelegd in plaats van op de duidelijke strekking van het woord, is er een algemene terughoudendheid om de Schrift te aanvaarden tegen de nominale waarde of in de juiste contextuele context die de Heer wilde overbrengen. Dit is vaak banaal geweest voor de studie van profetie. '

Van het boek, Wat de Bijbel zegt over de Grote Verdrukking door William R. Kimball (1983) pagina 2.

Ik was van plan verder te gaan met de discussie die begon met vers 15, maar een aantal opmerkingen die voortkwamen uit iets dat ik in mijn vorige video zei, hebben me ertoe gebracht extra onderzoek te doen ter verdediging van wat ik zei, en als gevolg daarvan heb iets heel interessants geleerd.

Het schijnt dat sommigen de indruk kregen dat toen ik zei dat Mattheüs 24:14 in de eerste eeuw in vervulling ging, ik ook zei dat de prediking van het goede nieuws toen eindigde. Dat is simpelweg niet het geval. Ik realiseer me dat de kracht van JW-indoctrinatie onze geest vertroebelt op manieren waarvan we ons niet eens bewust zijn.

Als een van Jehovah's Getuigen werd mij geleerd dat het doel waar Jezus in vers 14 naar verwees, dat van het huidige samenstel van dingen was. Bijgevolg werd ik ertoe gebracht te geloven dat het goede nieuws dat ik volgens Jehovah's Getuigen predikte, vóór Armageddon tot voltooiing zou komen. In feite zou het niet alleen eindigen vóór Armageddon, maar het zou worden vervangen door een andere boodschap. Dit is nog steeds het geloof onder Getuigen.

"Dit zal niet het moment zijn om het" goede nieuws van het Koninkrijk "te prediken. Die tijd zal voorbij zijn. De tijd voor "het einde" zal zijn gekomen! (Matt 24: 14) Ongetwijfeld zal Gods volk een hardnekkige oordeelsboodschap verkondigen. Dit kan heel goed een verklaring zijn die aankondigt dat de goddeloze wereld van Satan op het punt staat volledig te eindigen. ”(W15 7 / 15 p. 16, par. 9)

Dit negeert natuurlijk de uitspraak van Jezus volkomen dat “niemand de dag noch het uur kent”. Hij zei ook herhaaldelijk dat hij als een dief zal komen. Een dief zendt de wereld niet uit dat hij op het punt staat uw huis te beroven.

Stel je voor, als je wilt, borden in de buurt plant om je te vertellen dat hij volgende week je huis gaat beroven. Dat is belachelijk. Het is belachelijk. Het is schandalig. Toch is dat precies wat Jehovah's Getuigen volgens het Wachttorengenootschap van plan zijn te prediken. Ze zeggen dat Jezus het ze op de een of andere manier zal vertellen, of Jehovah zal het ze vertellen, dat het tijd is om iedereen te vertellen dat de dief op het punt staat aan te vallen.

Deze leer dat de prediking van het goede nieuws zal worden vervangen door een laatste oordeelsboodschap vlak voor het einde, is niet alleen onschriftuurlijk; het maakt een aanfluiting van Gods woord.

Het is dwaasheid van de hoogste orde. Het komt voort uit het stellen van vertrouwen in “edelen en de zoon van de aardse mens aan wie geen redding toebehoort” (Ps 146: 3).

Dit soort geïndoctrineerde mentaliteit is erg diepgeworteld en kan ons op subtiele, bijna niet op te sporen manieren beïnvloeden. We denken misschien dat we er vanaf zijn als het plotseling zijn lelijke kopje opheft en ons weer naar binnen zuigt. Voor veel getuigen is het bijna onmogelijk Mattheüs 24:14 te lezen en niet te denken dat het op onze tijd van toepassing is.

Laat me dit ophelderen. Wat ik geloof is dat Jezus zijn discipelen niet vertelde over de voltooiing van het predikingswerk, maar over de voortgang of het bereik ervan. Natuurlijk zou het predikingswerk doorgaan lang nadat Jeruzalem was verwoest. Niettemin verzekerde hij hen dat de prediking van het goede nieuws vóór het einde van het joodse samenstel van dingen alle heidenen zou bereiken. Dat bleek waar te zijn. Geen verrassing daar. Jezus begrijpt de dingen niet verkeerd.

Maar hoe zit het met mij? Heb ik het mis met mijn conclusie dat Mattheüs 24:14 in de eerste eeuw werd vervuld? Heb ik het mis als ik concludeer dat het einde waar Jezus naar verwees het einde was van het joodse samenstel van dingen?

Of hij sprak over het einde van het joodse samenstel van dingen, of hij verwees naar een ander einde. Ik zie in de context geen basis voor het geloof in een primaire en secundaire toepassing. Dit is geen type / antitype-situatie. Hij noemt slechts één einde. Laten we dus aannemen, ondanks de context, dat dit niet het einde van het joodse samenstel van dingen is. Welke andere kandidaten zijn er?

Het moet 'een einde' zijn dat gekoppeld is aan de prediking van het goede nieuws.

Armageddon markeert het einde van het huidige samenstel van dingen en houdt verband met de prediking van het goede nieuws. Ik zie echter geen reden om te concluderen dat hij het over Armageddon had, gezien al het bewijsmateriaal dat in de vorige video werd gepresenteerd. Samenvattend wat we daar hebben geleerd: niemand, inclusief Jehovah's Getuigen, predikt het echte Goede Nieuws op de hele bewoonde aarde en tot alle naties op dit moment.

Als het de kinderen van God in de toekomst lukt om alle naties van de wereld te bereiken met het echte goede nieuws dat Jezus predikte, dan kunnen we ons begrip heroverwegen, maar tot op heden is er geen bewijs om dit te ondersteunen.

Zoals ik al eerder heb gezegd, mijn voorkeur in bijbelstudie is exegese. Om de Bijbel zichzelf te laten interpreteren. Als we dat willen doen, moeten we de criteria vaststellen waarop we ons begrip van de betekenis van een bepaalde passage van de Bijbel baseren. Er zijn drie belangrijke elementen waarmee u rekening moet houden in vers 14.

  • De aard van de boodschap, dwz het goede nieuws.
  • De reikwijdte van de prediking.
  • Het einde van wat?

Laten we beginnen met de eerste. Wat is het goede nieuws? Zoals we in de vorige video hebben vastgesteld, prediken Jehovah's Getuigen het niet. Er staat niets in het boek Handelingen, dat het primaire verslag is van het predikingswerk in de eerste eeuw, om aan te geven dat vroege christenen van plaats naar plaats gingen om mensen te vertellen dat ze vrienden van God konden worden en dus gered konden worden van wereldwijde vernietiging.

Wat was de essentie van het goede nieuws dat ze predikten? John 1: 12 zegt het eigenlijk allemaal.

“Maar aan allen die hem wel ontvingen, gaf hij autoriteit om Gods kinderen te worden, omdat zij geloof in zijn naam uitoefenden” (John 1: 12).

(Trouwens, tenzij anders vermeld, gebruik ik de Nieuwe-Wereldvertaling voor alle teksten in deze video.)

Je kunt niet iets worden dat je al bent. Als je een zoon van God bent, kun je geen zoon van God worden. Dat is niet logisch. Voorafgaand aan de komst van Christus waren Adam en Eva de enige mensen die kinderen van God waren geweest. Maar ze verloren toen ze zondigden. Ze werden onterven. Ze konden niet langer eeuwig leven erven. Als gevolg daarvan werden al hun kinderen buiten het gezin van God geboren. Het goede nieuws is dus dat we nu kinderen van God kunnen worden en het eeuwige leven kunnen grijpen, omdat we weer in staat zijn om dat van onze vader te erven.

"En iedereen die huizen of broers of zussen of vader of moeder of kinderen of landen heeft verlaten omwille van mijn naam zal vele malen meer ontvangen en zal eeuwig leven erven." (Mt 19: 29)

Paulus zegt dit heel mooi als hij aan de Romeinen schrijft:

“. . . Want allen die door Gods geest worden geleid, zijn inderdaad Gods zonen. Want je hebt niet weer een geest van slavernij ontvangen die weer angst veroorzaakt, maar je ontving een geest van adoptie als zonen, door welke geest we uitroepen: "Abba, Vader!" De geest zelf getuigt met onze geest dat we Gods kinderen zijn. Als wij dan kinderen zijn, zijn wij ook erfgenamen - inderdaad erfgenamen van God, maar mede-erfgenamen met Christus. . . ”(Romeinen 8: 14-17)

We kunnen nu verwijzen naar de Almachtige met een liefkozende term: "Abba, Vader". Het is alsof je papa of papa zegt. Het is een term die de respectvolle genegenheid toont die een kind heeft voor een liefhebbende ouder. Hierdoor worden we zijn erfgenamen, degenen die eeuwig leven beërven, en nog veel meer.

Maar er is meer aan de boodschap van het goede nieuws. De onmiddellijke boodschap van het goede nieuws is niet van wereldwijde redding, maar van de keuze van de kinderen van God. Dat leidt echter tot de redding van de mensheid. Paul vervolgt:

Wat is de creatie? Dieren worden niet gered door het goede nieuws. Ze gaan door zoals ze altijd zijn geweest. Dit bericht is alleen voor mensen bedoeld. Waarom worden ze dan vergeleken met de schepping? Omdat ze in hun huidige toestand geen kinderen van God zijn. Ze verschillen echt niet van dieren in de zin dat ze voorbestemd zijn om te sterven.

"Ik zei tegen mezelf over de mensenzonen:" God heeft hen zeker getest, zodat zij kunnen zien dat zij slechts beesten zijn. "Want het lot van de mensenzonen en het lot van dieren is hetzelfde. Zoals de één sterft, sterft de ander; inderdaad, ze hebben allemaal dezelfde adem en er is geen voordeel voor de mens boven het beest, want alles is ijdelheid. ”(Prediker 3: 18, 19 NASB)

De mensheid - de schepping - is dus bevrijd van slavernij aan zonde en hersteld in de familie van God door de onthulling van de kinderen van God die nu worden verzameld.

James vertelt ons: "Omdat hij het wilde, bracht hij ons voort door het woord van de waarheid, zodat wij bepaalde eerstelingen van zijn schepselen zijn." (James 1: 18)

Als we eerstelingen als kinderen van God willen zijn, dan moeten de vruchten die volgen dezelfde zijn. Als je appels oogst aan het begin van de oogst, oogst je appels als het einde van de oogst. Allen worden kinderen van God. Het enige verschil zit in de volgorde.

Kortom, het goede nieuws is de verkondigde hoop dat we allemaal kunnen terugkeren naar de familie van God met alle voordelen van zoonschap die daarmee gepaard gaan. Dit is gebaseerd op het zien van Jezus als onze redder.

Het goede nieuws gaat over het terugkeren naar de familie van God als een kind van God.

Aan dit predikingswerk, deze verklaring van hoop voor de hele mensheid, wanneer komt het tot een einde? Zou het niet zijn als er geen mensen meer zijn die het moeten horen?

Als de prediking van het goede nieuws in Armageddon eindigt, zouden miljarden mensen in de kou blijven staan. Hoe staat het bijvoorbeeld met de miljarden die na Armageddon zullen worden opgewekt? Zal hun na hun opstanding niet verteld worden dat ook zij kinderen van god kunnen worden als ze geloven in de naam van Jezus? Natuurlijk. En is dat geen goed nieuws? Is er beter nieuws dan dat mogelijk is? Ik denk het niet.

Dat is zo vanzelfsprekend dat het de vraag oproept: waarom staan ​​Jehovah's Getuigen erop dat de prediking van het goede nieuws vóór Armageddon eindigt? Het antwoord is omdat het „goede nieuws” dat ze prediken hierop neerkomt: „Sluit je aan bij de organisatie van Jehovah's Getuigen en word gered van de eeuwige dood in Armageddon, maar verwacht niet nog duizend jaar eeuwig leven te krijgen als je je gedraagt. "

Maar dat is natuurlijk niet het goede nieuws. Het goede nieuws is: "Je kunt een kind van God worden en eeuwig leven erven als je nu in de naam van Jezus Christus gelooft."

En wat als u niet in Jezus gelooft om nu een kind van God te worden? Welnu, volgens Paul blijf je deel van de schepping. Wanneer de kinderen van God worden geopenbaard, zal de schepping zich verheugen om te zien dat ook zij de gelegenheid kunnen krijgen om kinderen van God te worden. Als je het aanbod op dat moment afwijst met het overweldigende bewijs dat voor handen is, dan is het aan jou.

Wanneer stopt dat goede nieuws met prediken?

Over de tijd dat de laatste mens is opgewekt, zou je niet zeggen? Is dat verbonden met een einde?

Volgens Paul, ja.

“Nu is Christus echter uit de dood opgewekt, de eerstelingen van degenen die in slaap zijn gevallen [in de dood]. Want aangezien de dood door een mens is, is de opstanding van de doden ook door een mens. Want net zoals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. Maar ieder in zijn eigen rang: Christus de eersteling, daarna degenen die tijdens zijn aanwezigheid tot de Christus behoren. next, Eind, wanneer hij het koninkrijk overhandigt aan zijn God en Vader, wanneer hij alle regering en alle autoriteit en macht tot niets heeft gebracht. Want hij moet als koning regeren totdat [God] alle vijanden onder zijn voeten heeft gelegd. Als laatste vijand moet de dood teniet worden gedaan. (1Co 15: 20-26)

Aan het einde, wanneer Jezus alle bestuur, autoriteit en macht tot niets heeft teruggebracht en zelfs de dood tot niets heeft gebracht, kunnen we gerust zeggen dat de prediking van het goede nieuws zal zijn geëindigd. We kunnen ook zeggen dat elke mens die ooit op elk moment, op elke plaats, van elke stam, taal, mensen of natie heeft geleefd, de boodschap van het goede nieuws zal hebben ontvangen.

Dus als je dit liever als een absolute vervulling beschouwt dan als een subjectieve of relatieve vervulling, kunnen we ondubbelzinnig zeggen dat aan het einde van de duizendjarige regering van Christus dit goede nieuws op de hele bewoonde aarde zal zijn gepredikt om elke natie voor het einde.

Ik zie maar twee manieren waarop Mattheüs 24:14 van toepassing kan zijn en aan alle criteria kan voldoen. De ene is relatief en de andere is absoluut. Op basis van mijn lezing van de context, denk ik dat Jezus relatief sprak, maar ik kan dat niet met absolute zekerheid zeggen. Ik weet dat anderen de voorkeur zullen geven aan het alternatief, en sommigen zullen zelfs nu blijven geloven dat zijn woorden van toepassing zijn op de leer van Jehovah's Getuigen dat de prediking van het goede nieuws net voor Armageddon eindigt.

Hoe belangrijk is het om precies te begrijpen waarnaar hij verwees? Welnu, als we de interpretatie van Jehovah's Getuigen even terzijde schuiven, hebben de twee mogelijkheden die we hebben besproken op dit moment geen enkele invloed op ons. Ik zeg niet dat we het goede nieuws niet moeten prediken. Natuurlijk moeten we dat doen wanneer de gelegenheid zich voordoet. Dat gezegd hebbende, hebben we het met Mattheüs 24:14 niet over een teken dat de nabijheid van het einde voorspelt. Dat is wat Getuigen ten onrechte hebben beweerd en kijken naar de schade die het heeft aangericht.

Hoe vaak komt iemand thuis van een kringvergadering of een regionaal congres en in plaats van zich opgebeurd te voelen, zit iemand vol schuldgevoelens? Ik herinner me als ouderling dat we bang waren voor elk bezoek van de kringopziener. Het waren schuldgevoelens. De organisatie drijft niet door liefde, maar door schuld en angst.

De verkeerde interpretatie en onjuiste toepassing van Mattheüs 24:14 legt een zware last op alle Jehovah's Getuigen, omdat het hen dwingt te geloven dat als ze niet hun uiterste best doen om van deur tot deur en met de karren te prediken, ze dat wel zullen doen. wees bloedschuldig. Mensen zullen eeuwig sterven die gered hadden kunnen worden als ze maar een beetje harder hadden gewerkt, een beetje meer hadden opgeofferd. Ik zocht in de Watchtower-bibliotheek naar zelfopoffering met het teken: "zelfopoffering *". Ik heb meer dan duizend hits! Raad eens hoeveel ik er uit de Bijbel heb? Geen een.

Zei Nuf.

Bedankt voor het kijken.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    36
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x