[Dit is een voortzetting van het onderwerp op de De rol van vrouwen in de gemeente.]

Dit artikel begon als een reactie op Eleasar's uitdagende, goed onderzochte commentaar op de betekenis van kephale in 1 Corinthians 11: 3.

"Maar ik wil dat u begrijpt dat het hoofd van elke man Christus is, en het hoofd van de vrouw is de man, en het hoofd van Christus is God." (1 Co 11: 3 BSB)

De reden dat ik besloot het in een artikel om te zetten, was het besef dat de conclusies van Eleasar door een aantal anderen worden gedeeld. Aangezien dit meer is geworden dan een academische kwestie, en nu het potentieel heeft om onze ontluikende gemeente te verdelen, dacht ik dat het beter zou zijn om het als een artikel te behandelen. Niet iedereen leest opmerkingen, dus wat hier wordt geschreven, kan worden gemist. Met dat in gedachten zou ik iedereen uitnodigen om die van Eleasar te lezen commentaar voordat u doorgaat met dit artikel.

Het echte probleem voor de gemeente is of vrouwen al dan niet hardop moeten bidden in een gemeentebijeenkomst waar mannen aanwezig zijn. Dat lijkt misschien geen probleem, want het is heel duidelijk uit 1 Corinthians 11: 4, 5 dat christelijke vrouwen in de gemeente in de eerste eeuw hebben gebeden. We kunnen hun nauwelijks een recht ontzeggen dat in de vroege gemeente werd gevestigd zonder iets heel specifieks in de Schrift om zo'n beslissing te autoriseren.

Daarom lijkt het - als ik de verschillende commentaren, e-mails en ontmoetingsopmerkingen die ik heb gezien en gehoord goed lees - dat het dilemma dat volgens sommigen verband houdt met de kwestie van autoriteit. Ze zijn van mening dat bidden in de gemeente een niveau van autoriteit over de groep impliceert. Een bezwaar dat ik heb gehoord, is dat het verkeerd zou zijn als een vrouw bidt namens mannen. Degenen die dit idee promoten, zijn van mening dat de openings- en slotgebeden in de categorie van gebeden namens de gemeente vallen. Deze personen lijken deze twee gebeden te onderscheiden van gebeden die kunnen worden opgezonden voor speciale omstandigheden - bijvoorbeeld bidden voor de zieken - in de context van een bijeenkomst. Nogmaals, ik breng dit alles samen uit verschillende dingen die zijn opgeschreven en gezegd, hoewel niemand precies de schriftuurlijke redenen heeft uiteengezet voor hun terughoudendheid om vrouwen toe te staan ​​te bidden binnen de gemeentevergaderingsregeling.

Bijvoorbeeld, terugverwijzend naar Eleasar's commentaar, er wordt veel gesproken over het geloof dat Paulus het Griekse woord gebruikt kephale (hoofd) in 1 Korinthiërs 11: 3 heeft betrekking op "autoriteit" in plaats van "bron". In de opmerking wordt echter geen verband gelegd tussen dat begrip en het feit dat in de volgende verzen duidelijk wordt vermeld (vs. 4 en 5) dat vrouwen inderdaad in de gemeente baden. Aangezien we het feit dat ze baden niet kunnen ontkennen, wordt de vraag: Beperkte Paulus op de een of andere manier de deelname van een vrouw aan het bidden (en laten we profeteren niet vergeten) door te verwijzen naar het gezag als hoofd? Zo ja, waarom geeft hij dan niet expliciet aan wat die beperking is? Het zou oneerlijk lijken als we zo'n belangrijk aspect van aanbidding uitsluitend op basis van gevolgtrekking zouden beperken.

kephale: Bron of autoriteit?

Uit de opmerking van Eleasar lijkt het overwicht van bijbelgeleerden te zien kephale als verwijzend naar "autoriteit" en niet "bron". Het feit dat een meerderheid iets gelooft, is natuurlijk geen basis om aan te nemen dat het waar is. We zouden kunnen zeggen dat de meerderheid van de wetenschappers in evolutie gelooft, en het lijdt weinig twijfel dat de meerderheid van de christenen in de Drie-eenheid gelooft. Ik ben er echter van overtuigd dat geen van beide waar is.

Aan de andere kant suggereer ik niet dat we iets moeten uitsluiten omdat een meerderheid het gelooft.

Er is ook de kwestie van onze neiging om te accepteren wat iemand zegt die meer geleerd is dan wij. Is dat niet de reden dat de gemiddelde 'man op straat' evolutie als feit accepteert?

Als je terugkijkt op de profeten van het oude Israël samen met de vissers die de apostelen van de Heer vormen, zie je dat Jehovah vaak de meest onwetende, nederige en verachte individuen koos om wijze mannen te schamen. (Luke 10: 21; 1 Corinthians 1: 27)

Gezien dit, doen we er goed aan om zelf naar de Schrift te kijken, ons eigen onderzoek te doen en ons door de geest te laten leiden. Dit is tenslotte de enige manier waarop we kunnen onderscheiden wat ons motiveert, of het nu mannelijk of vrouwelijk is.

Zo heeft bijna elke geleerde die zich bezighoudt met bijbelvertaling, bewezen Hebreeën 13: 17 als “Gehoorzaam uw leiders”, of woorden in die zin - de NIV is de opmerkelijke uitzondering. Het woord in het Grieks dat in dit vers wordt vertaald met "gehoorzamen" is peitho, en wordt gedefinieerd als "overtuigen, vertrouwen hebben, aansporen". Dus waarom geven deze bijbelgeleerden het niet zo weer? Waarom wordt het alom vertaald met "gehoorzamen"? Ze doen er elders in de christelijke Geschriften goed werk mee, dus waarom niet hier? Zou het kunnen dat de vooringenomenheid van een heersende klasse hier aan het werk is, op zoek naar enige schriftuurlijke ondersteuning voor het gezag dat zij veronderstellen te hebben over de kudde van God?

Het probleem met vooringenomenheid is de subtiele aard ervan. We zijn vaak onbewust bevooroordeeld. O, we kunnen het gemakkelijk genoeg bij anderen zien, maar zijn er bij onszelf vaak blind voor.

Dus, wanneer de meerderheid van de geleerden de betekenis van verwerpen kephale als "bron / oorsprong", maar in plaats daarvan kiezen voor "autoriteit", is dit omdat dat is waar de Schriften naar toe leiden, of omdat ze daar naar toe willen?

Het zou oneerlijk zijn om het onderzoek van deze mannen af ​​te wijzen, simpelweg als gevolg van mannelijke vooringenomenheid. Evenzo zou het onverstandig zijn om hun onderzoek gewoon te accepteren in de veronderstelling dat het vrij is van dergelijke vooringenomenheid. Zo'n vooringenomenheid is echt en inteelt.

Genesis 3:16 stelt dat het verlangen van een vrouw naar de man zal uitgaan. Dit onevenredige verlangen is een gevolg van de onbalans als gevolg van zonde. Als mannen erkennen we dit feit. Maar erkennen we ook dat er in ons, het mannelijke geslacht, een andere onbalans bestaat waardoor we het vrouwelijke domineren? Denken we dat alleen omdat we onszelf christen noemen, we vrij zijn van elk spoor van deze onbalans? Dat zou een zeer gevaarlijke aanname zijn, want de gemakkelijkste manier om ten prooi te vallen aan een zwakte is te geloven dat we die volledig hebben overwonnen. (1 Korintiërs 10:12)

Devil's Advocate spelen

Ik heb vaak geconstateerd dat de beste manier om een ​​argument te testen, is om het uitgangspunt te accepteren en het vervolgens tot het uiterste te nemen om te zien of het nog steeds water vasthoudt of wijd openbarst.

Laten we daarom het standpunt innemen dat kephale (hoofd) in 1 Corinthians 11: 3 verwijst inderdaad naar de autoriteit die elk hoofd heeft.

De eerste is Jehovah. Hij heeft alle autoriteit. Zijn gezag is onbeperkt. Dat staat buiten kijf.

Jehovah heeft Jezus „alle autoriteit in hemel en aarde” gegeven. Zijn autoriteit is, in tegenstelling tot die van Jehovah, beperkt. Hij heeft voor een beperkte tijd het volledige gezag gekregen. Het begon bij deze opstanding en eindigt wanneer hij zijn taak vervult. (Mattheüs 28:18; 1 Korintiërs 15: 24-28)

Paulus erkent dit niveau van autoriteit echter niet in dit vers. Hij zegt niet dat Jezus het hoofd is van de hele schepping, het hoofd van alle engelen, het hoofd van de gemeente, het hoofd van zowel mannen als vrouwen. Hij zegt alleen dat hij het hoofd van de man is. Hij beperkt het gezag van Jezus in deze context tot het gezag dat hij over mensen heeft. Er wordt niet over Jezus gesproken als het hoofd van vrouwen, maar alleen van mannen.

Het lijkt erop dat Paulus het heeft over een speciaal kanaal van autoriteit of een commandostructuur, om zo te zeggen. De engelen zijn hier niet bij betrokken, ook al heeft Jezus autoriteit over hen. Het lijkt erop dat dit een andere tak van autoriteit is. Mannen hebben geen autoriteit over engelen en engelen hebben geen autoriteit over mannen. Toch heeft Jezus autoriteit over beide.

Wat is de aard van deze autoriteit?

In Johannes 5:19 zegt Jezus: “Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u, de Zoon kan niets uit zichzelf doen, maar alleen wat hij de Vader ziet doen. Want wat de Vader ook doet, dat doet de Zoon hetzelfde. " Als Jezus nu niets uit eigen initiatief doet, maar alleen wat hij de Vader ziet doen, volgt daaruit dat mensen het gezag van het gezag van het hoofd niet moeten nemen om te bedoelen dat ze als het ware de baas zijn. In plaats daarvan is hun taak - onze taak - zoals die van Jezus, namelijk ervoor zorgen dat wat God wil, wordt gedaan. De commandostructuur begint bij God en gaat door ons heen. Het begint niet bij ons.

Nu, ervan uitgaande dat Paul gebruikt kephale wat betekent autoriteit en niet bron, hoe beïnvloedt dat de vraag of vrouwen in de gemeente kunnen bidden? (Laten we ons niet laten afleiden. Dit is de enige vraag die we hier willen beantwoorden.) Moet de persoon die bidt om in de gemeente te bidden, een niveau van autoriteit over de rest hebben? Als dat zo is, zou het gelijkstellen van 'hoofd' met 'gezag' vrouwen ervan weerhouden te bidden. Maar hier is het probleem: het zou ook voorkomen dat mannen bidden.

"Broeders, niet een van u is mijn hoofd, dus hoe zou iemand van u kunnen veronderstellen mij in gebed te vertegenwoordigen?"

Als bidden namens de gemeente - iets waarvan we beweren dat het van toepassing is wanneer we openen en sluiten met gebed - autoriteit inhoudt, dan kunnen mensen dat niet doen. Alleen ons hoofd kan het, hoewel ik in de Schrift geen gelegenheid heb gevonden waar Jezus dat zelfs deed. Hoe het ook zij, er zijn geen aanwijzingen dat christenen uit de eerste eeuw een broeder hebben aangewezen om namens de gemeente op te staan ​​en te bidden. (Ga zelf op zoek met dit teken - bid * - in het Watchtower Library-programma.)

We hebben bewijs dat mannen baden in de gemeente in de eerste eeuw. We hebben bewijs dat vrouwen baden in de gemeente in de eerste eeuw. We hebben geen bewijs dat iedereen, man of vrouw, bad namens de gemeente in de eerste eeuw.

Het lijkt erop dat we ons zorgen maken over een gebruik dat we hebben geërfd van onze vroegere religie, die het op zijn beurt van het christendom heeft geërfd. Bidden namens de gemeente impliceert een niveau van gezag dat ik niet bezit, ervan uitgaande dat "hoofd" "gezag" betekent. Aangezien ik niet het hoofd van een man ben, hoe kan ik dan aannemen andere mannen te vertegenwoordigen en in hun plaats tot God te bidden?

Als sommigen beweren dat bidden namens de gemeente niet inhoudt dat de biddende man gezag (gezag als hoofd) uitoefent over de gemeente en over andere mannen, hoe kunnen ze dan zeggen dat het zo is als het een vrouw is die bidt? Wat is saus voor de gans, is saus voor de gans.

Als we accepteren dat Paulus gebruikt kephale (hoofd) om te verwijzen naar een autoriteitshiërarchie en dat bidden namens de gemeente gezag inhoudt, dan accepteer ik dat een vrouw niet namens de gemeente tot God mag bidden. Dat accepteer ik. Ik realiseer me nu dat de mannen die dit punt hebben aangevoerd gelijk hebben. Ze zijn echter niet ver genoeg gegaan. We zijn niet ver genoeg gegaan.  Ik realiseer me nu dat een man ook niet namens de gemeente moet bidden.

Geen man is mijn kephale (mijn hoofd). Dus met welk recht zou een man aannemen om voor mij te bidden?

Als God fysiek aanwezig was en we allemaal voor hem zaten als zijn kinderen, man en vrouw, broer en zus, zou iemand dan veronderstellen om namens ons met Vader te spreken, of zouden we allemaal rechtstreeks met hem willen spreken?

Conclusie

Alleen door vuur wordt erts gezuiverd en kunnen de waardevolle mineralen die erin opgesloten zitten naar buiten komen. Deze vraag is voor ons een beproeving geweest, maar ik denk dat er iets geweldigs uit is voortgekomen. Ons doel, na het achterlaten van een uiterst controlerende, door mannen gedomineerde religie, was om onze weg terug te vinden naar het oorspronkelijke geloof dat door onze Heer was gevestigd en dat in de vroege gemeente werd beoefend.

Het lijkt erop dat velen in de gemeente in Korinthe spraken en Paulus ontmoedigt dat niet. Zijn enige raad was om het op een ordelijke manier aan te pakken. Niemand mocht zijn stem tot zwijgen brengen, maar alles moest worden gedaan om het lichaam van Christus op te bouwen. (1 Korintiërs 14: 20-33)

In plaats van het model van de christenheid te volgen en een rijpe, vooraanstaande broeder te vragen die met gebed opent of met gebed afsluit, waarom zou u de bijeenkomst dan niet beginnen door te vragen of iemand zou willen bidden? En nadat hij of zij zijn of haar ziel in gebed heeft gedragen, kunnen we vragen of iemand anders wil bidden. En nadat iemand bidt, kunnen we doorgaan met vragen totdat iedereen die dat wilde, zijn zegje had gedaan. Iedereen zou niet namens de gemeente bidden, maar zijn of haar gevoelens hardop uiten, zodat iedereen het kan horen. Als we "amen" zeggen, is dat alleen maar om te zeggen dat we het eens zijn met wat er werd gezegd.

In de eerste eeuw wordt ons verteld:

"En zij bleven zich wijden aan het onderwijzen van de apostelen, aan het verenigen, aan het nemen van maaltijden en aan gebeden." (Handelingen 2: 42)

Ze aten samen, inclusief het herdenken van het avondmaal, ze kwamen samen, ze leerden en ze baden. Dit alles maakte deel uit van hun samenkomsten, de aanbidding.

Ik weet dat dit misschien vreemd lijkt, aangezien we dat hebben gedaan van een extreem geformaliseerde manier van aanbidding. Met lang gevestigde gebruiken is het moeilijk om mee te breken. Maar we moeten niet vergeten wie die gebruiken heeft vastgesteld. Als ze niet van God afkomstig zijn, en erger nog, als ze in de weg staan ​​van de aanbidding die onze Heer voor ons bedoeld heeft, dan moeten we ze kwijtraken.

Als iemand, na dit te hebben gelezen, blijft geloven dat vrouwen niet in de gemeente mogen bidden, geef ons dan alsjeblieft iets concreets om verder te gaan in de Bijbel, want tot nu toe blijven we achter met het feit dat is vastgelegd in 1 Corinthians 11 : 5 dat vrouwen zowel in de eerste eeuw gebeden hebben als profeteren.

Moge de vrede van God met ons allen zijn.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    34
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x