Dit artikel is ingediend door Stephanos

De identiteit van de 24-ouderen in het boek Openbaring is al lange tijd onderwerp van discussie. Verschillende theorieën zijn opgeworpen. Omdat nergens in de Bijbel een duidelijke definitie van deze groep personen wordt gegeven, is het zeer waarschijnlijk dat deze discussie zal doorgaan. Dit essay moet daarom worden beschouwd als een bijdrage aan de discussie en doet op geen enkele manier de pretentie dit te beëindigen.

De 24-oudsten worden 12-tijden genoemd in de Bijbel, allemaal in het boek Openbaring. De uitdrukking in het Grieks is οἱ εἴκοσι τέσσαρες πρεσβύτεροι (Transliteratie: hoi eikosi tessaras presbyteroi). Je vindt deze uitdrukking of zijn verbuigingen in Openbaring 4: 4, 10; 5: 5, 6, 8, 11, 14; 7: 11, 13; 11: 16; 14: 3; 19: 4.

De theorie die door JW.org naar voren wordt gebracht, is dat de 24 oudsten 144.000 "gezalfden van de christelijke gemeente zijn, opgewekt en de hemelse positie bekleden die Jehovah hun beloofde" (re p.77). Er worden drie redenen gegeven voor deze verklaring:

  1. De 24-ouderen dragen kronen (Re 4: 4). Gezalfden worden inderdaad beloofd een kroon te ontvangen (1Co 9: 25);
  2. De 24 oudsten zitten op tronen (Opb 4: 4), wat zou kunnen aansluiten bij Jezus 'belofte aan de gemeente Laodicea' om op zijn troon te zitten '(Opb 3:21);
  3. Het nummer 24 wordt beschouwd als een verwijzing naar 1 Chronicles 24: 1-19, waar wordt gesproken over koning David die de priesters in 24-divisies organiseert. De gezalfden zullen inderdaad als priesters in de hemel dienen (1Pe 2: 9).

Al deze redenen wijzen erop dat deze 24-personen zowel koningen als priesters zullen zijn, wat bijdraagt ​​aan het idee dat de 24-oudsten gezalfden zijn met een hemelse hoop, omdat deze koning-priesters zullen worden (Re 20: 6) .

Is deze redenering voldoende om een ​​geldige conclusie te trekken met betrekking tot de identiteit van de 24-ouderen? Het lijkt erop dat er verschillende argumenten zijn die de basis van deze interpretatie ondermijnen.

Argument 1 - A Beautiful Song

Lees Openbaring 5: 9, 10. In deze verzen vindt u een lied dat de 4 levende wezens en de 24 oudsten zingen voor het Lam, dat duidelijk Jezus Christus is. Dit is wat ze zingen:

“Waardig bent u om de boekrol te nemen en zijn zegels te openen, want u bent gedood en door uw bloed hebt u mensen voor God uit elke stam en taal en volk en natie losgekocht, 10 en u hebt hen tot een koninkrijk en priesters voor onze God, en zij zullen op aarde regeren. ”(Ad 5: 9, 10 ESV[I])

Let op het gebruik van voornaamwoorden: “en je hebt gemaakt aan hen een koninkrijk en priesters aan onze God, en ze zal op aarde regeren. " De tekst van dit lied gaat over de gezalfden en de privileges die ze zullen ontvangen. De vraag is: als de 24 ouderlingen gezalfden vertegenwoordigen, waarom verwijzen ze dan naar zichzelf in de derde persoon - "zij" en "zij"? Zou de eerste persoon - "wij" en "ons" - niet geschikter zijn? Per slot van rekening verwijzen de 24 oudsten naar zichzelf in de eerste persoon in hetzelfde vers (10) als ze zeggen “onze God”. Dus blijkbaar zingen ze niet over zichzelf.

Argument 2 - Consistent tellen

Neem een ​​kijkje op Openbaring 5. De instelling in dit hoofdstuk is duidelijk: John ziet 1 God = 1 persoon, 1 Lamb = 1 persoon en 4 levende wezens = 4 personen. Is het redelijk om te denken dat deze 24-ouderen dan een symbolische klasse zijn die een congregatie vertegenwoordigt of is het waarschijnlijker dat ze alleen 24-personen zijn? Als ze geen symbolische klasse van gezalfde personen waren, maar een letterlijke 24-gezalfde die de groep personen met een hemelse hoop vertegenwoordigen, zou dat dan logisch zijn? De Bijbel geeft niet aan dat sommige gezalfden meer bevoorrecht zouden zijn dan anderen. Je zou kunnen beweren dat de apostelen in een speciale positie met Jezus kunnen worden geplaatst, maar dat kan niet worden gevonden 24 personen worden geëerd met een speciale positie voor God. Zou dit ons ertoe brengen te concluderen dat de 24-ouderen 24-personen zijn die de gezalfden niet als een klasse vertegenwoordigen?

Argument 3 - Daniel 7

Er is een specifiek bijbelboek dat bijdraagt ​​aan het begrip van het boek Openbaring: het boek Daniël. Denk maar aan de overeenkomsten tussen deze twee boeken. Om er maar twee te noemen: engelen die boodschappen brengen, en beangstigende dieren die uit de zee opstaan. Het is dus de moeite waard om Openbaring hoofdstukken 4 en 5 te vergelijken met Daniel hoofdstuk 7.

De hoofdpersoon in beide boeken is Jehovah God. In Openbaring 4: 2 wordt hij beschreven als "degene die op de troon zit", terwijl hij in Daniël 7: 9 "de Oude van dagen" is, die plaatsneemt op zijn troon. Bovendien is het opmerkelijk dat zijn kleding zo wit als sneeuw is. Andere hemelse wezens zoals engelen worden soms beschreven als het dragen van witte kleding. (Johannes 20:12) Dus deze kleur wordt niet exclusief gebruikt voor voormalige mensen in een hemelse positie (Openbaring 7: 9).

Jehovah God staat niet alleen in deze hemelse omgeving. In Openbaring 5: 6 zien we Jezus Christus voor Gods troon staan, afgebeeld als Lam dat geslacht is. In Daniel 7: 13 wordt Jezus beschreven als "iemand als een mensenzoon, en hij kwam naar de Oude van Dagen en werd hem voorgelegd". Beide beschrijvingen van Jezus in de hemel verwijzen naar zijn rol als mens, specifiek als een loskoopoffer voor de mensheid.

Niet alleen de Vader en de Zoon worden genoemd. In Openbaring 5: 11 lezen we over "vele engelen, talloze duizenden van duizenden en duizenden duizenden". Evenzo vinden we in Daniel 7: 10: "duizendduizend dienden hem en tienduizend keer tienduizend stonden voor hem." Wat een indrukwekkende scène is dit!

Gezalfden met het vooruitzicht priester-koningen te zijn met Jezus in zijn koninkrijk worden ook genoemd in zowel Openbaring 5 als Daniel 7, maar in beide gevallen worden ze niet in de hemel gezien! In Revelation 5 worden ze genoemd in een lied (verzen 9-10). In Daniel 7: 21 zijn dit de heiligen op aarde met wie de symbolische hoorn oorlog voert. Da 7: 26 spreekt over een toekomstige tijd waarin de hoorn wordt overwonnen en 27 spreekt over alle autoriteit die aan deze heiligen wordt overgedragen.

Andere personen zijn ook aanwezig in de hemelse visioenen van Daniël en Johannes. Zoals we al zagen in Openbaring 4: 4, zijn er 24-ouderen afgebeeld zittend op tronen. Kijk nu naar Daniel 7: 9 die zegt: "Terwijl ik keek, werden tronen geplaatst". Wie zaten op deze tronen? Het volgende vers zegt: "het hof zat in oordeel".

Deze rechtbank wordt ook genoemd in vers 26 van hetzelfde hoofdstuk. Bestaat deze rechtbank alleen uit Jehovah God, of zijn er anderen bij betrokken? Merk alstublieft op dat Jehovah God in vers 9 tussen de tronen zit - de koning zit altijd eerst - en vervolgens de rechtbank in vers 10. Aangezien Jezus afzonderlijk wordt beschreven als 'degene als een mensenzoon', omvat hij dit niet rechtbank, maar is erbuiten. Evenzo omvat de rechtbank niet "de heiligen" in Daniël 7 of het volk dat in Openbaring 5 tot een koninkrijk van priesters werd gemaakt (zie argument 1).

Wat betekent de term 'ouderlingen' (Grieks: presbyteroi), gemeen? In de evangeliën verwijst deze terminologie naar de oudere mannen van de joodse samenleving. In een aantal verzen worden deze oudsten genoemd die de overpriesters vergezellen (bijvoorbeeld Matthew 16: 21; 21: 23; 26: 47). Dus zijn ze zelf geen priesters. Wat was hun taak? Sinds de dagen van Mozes functioneerde de indeling van ouderlingen als een lokale rechtbank (bijv. Deuteronomium 25: 7). Dus in het achterhoofd van de lezer die bekend was met het Joodse gerechtelijk apparaat, was het woord 'hof' uitwisselbaar met 'ouderlingen'. Merk op dat Jezus, zowel in Openbaring 5 als Daniel 7, het toneel betreedt nadat de rechtbank zit!

De parallel tussen Daniel 7 en Openbaring 5 is opvallend en leidt tot de conclusie dat de 24-oudsten in het boek Openbaring dezelfde zijn als beschreven in Daniel 7. In beide visioenen verwijzen ze naar een hemelse groep, een hof van ouderlingen, dat op tronen rond God zelf zit.

Argument 4 - Dicht bij wie?

Elke keer dat deze 24 ouderlingen worden genoemd, worden ze gezien in de nabijheid van de troon waarop Jehovah God zit. In elk geval, behalve in Openbaring 11, worden ze ook vergezeld door de 4 levende wezens. Deze 4 levende wezens worden geïdentificeerd als cherubs, een speciale orde van engelen (Ezechiël 1:19; 10:19). Van de 24 oudsten wordt niet gezegd dat ze in een zeer nauwe positie met Christus staan, zoals de 144.000 personen die “bij hem” zijn (Opb 14: 1). Hetzelfde vers maakt ook duidelijk dat de 24 oudsten niet hetzelfde lied kunnen zingen als de 144.000 personen, dus het kunnen niet dezelfde personen zijn. Merk op dat de 24 oudsten voortdurend in de nabijheid van God zelf zijn om hem te dienen.

Maar hoe zit het met de argumenten die aan het begin van dit artikel worden genoemd en die velen tot de conclusie leiden dat de 24-oudsten de gezalfden zijn? Overweeg alstublieft de volgende tegenargumenten.

Argument 5: tronen symboliseren autoriteit

Hoe zit het met de tronen waarop de 24 ouderlingen zitten? Kolossenzen 1:16 zegt: „Want door hem zijn alle dingen geschapen, in de hemel en op aarde, zichtbaar en onzichtbaar, of tronen of heerschappijen of heersers of autoriteiten - alle dingen zijn door hem en voor hem geschapen. " Deze tekst geeft aan dat er in de hemel hiërarchieën zijn waardoor autoriteit wordt verleend. Dit is een concept dat wordt ondersteund door andere bijbelverslagen. Daniël 10:13 verwijst bijvoorbeeld naar de engel Michael als “een van de belangrijkste vorsten (Hebreeuws: sar). Hieruit is het veilig om te concluderen dat er in de hemel een orde van vorsten is, een hiërarchie van autoriteit. Aangezien deze engelen worden beschreven als prinsen, is het passend dat ze op tronen gaan zitten.

Argument 6: kronen behoren tot de overwinnaars

Het Griekse woord vertaald met "kroon" is στέφανος (transliteratie: Stephanos). Dit woord is erg zinvol. Dit type kroon is niet noodzakelijkerwijs een koninklijke kroon, omdat het Griekse woord dat die status aangeeft is διαδήμα (diadeem). HELPT Woordstudies definiëren Stephanos als: “terecht, een krans (krans), toegekend aan een winnaar in de oude atletiekspelen (zoals de Griekse Olympische Spelen); de overwinningskroon (versus diadema, “een koninklijke kroon”).

De engelachtige prinsen zoals Michael genoemd in argument 5 zijn krachtige personen die hun kracht moeten gebruiken om te vechten met demonische krachten. Je vindt indrukwekkende verhalen over dergelijke oorlogen in Daniel 10: 13, 20, 21 en Openbaring 12: 7-9. Het is geruststellend om te lezen dat de loyale prinsen voortkomen uit oorlogen als overwinnaars. Ze verdienen het om een ​​kroon te dragen die aan overwinnaars toebehoort, vind je ook niet?

Argument 7: het nummer 24

Het getal 24 kan een letterlijk aantal ouderen vertegenwoordigen, of het kan representatief zijn. Het kan betrekking hebben op het account in 1 Chronicles 24: 1-19 of niet. Laten we aannemen dat dit nummer tot op zekere hoogte gerelateerd is aan 1 Chronicles 24. Bewijst dit dat de 24-oudsten gezalfde personen moeten zijn die als priesters dienen?

Houd er rekening mee dat 1 Chronicles 24: 5 hun taken op deze manier beschrijft: "heilige officieren en officieren van God" of "prinsen van het heiligdom en prinsen van God". Nogmaals het Hebreeuwse woord "sar" is gebruikt. De nadruk ligt op de dienst in de tempel voor God. De vraag wordt: is de aardse ordening een model van de hemelse ordening of is het andersom? De schrijver van Hebreeën merkt op dat de tempel met zijn priesters en offers een schaduw was van een realiteit in de hemel (Heb 8: 4, 5). We moeten ons realiseren dat de aardse regeling niet één op één in de hemel kan worden gevonden. Bedenk bijvoorbeeld dat alle gezalfden als priesters uiteindelijk de Allerheiligste binnengaan, dwz de hemel (Heb 6: 19). In de dagen van de tempel in Israël mocht alleen de Hogepriester eenmaal per jaar dit gebied betreden! (Heb 9: 3, 7). In de "echte opstelling" is Jezus niet alleen de Hogepriester maar ook het offer (Heb 9: 11, 12, 28). Het is niet nodig om verder uit te leggen dat dit in de "schaduwopstelling" niet het geval was (Le 16: 6).

Het is opmerkelijk dat Hebreeën een mooie uitleg geven van de ware betekenis van het tempelarrangement, maar toch geen verwijzing maken naar de priesterafdelingen van 24.

Overigens vertelt de Bijbel één keer dat een engel iets doet dat ons herinnert aan de taak van een hogepriester. In Jesaja 6: 6 lezen we over een speciale engel, een van de serafijnen, die een brandende kool van het altaar nam. Zoiets was ook een taak van de Hogepriester (Le 16: 12, 13). Hier hebben we een engel die als priester optreedt. Deze engel is duidelijk niet een van de gezalfden.

Dus een enkele numerieke verwijzing naar een priesterorde is geenszins een sluitend bewijs van een verband tussen de verslagen in Kronieken en Openbaring. Als de 24 ouderlingen wel naar 1 Kronieken 24 verwijzen, zouden we ons kunnen afvragen: als Jehovah wilde dat we ons informeerden over een bevel van een engel dat hem dient in zijn hemelse hof, hoe zou hij het dan begrijpelijk voor ons kunnen maken? Zou het mogelijk zijn dat hij afbeeldingen zou gebruiken in dezelfde aardse opstelling die hij al gebruikt om hemelse dingen uit te leggen?

Conclusie

Welke conclusie trek je na het overwegen van dit bewijs? Vertegenwoordigen de 24-ouderen de gezalfden? Of zijn het engelen die een speciale positie innemen dicht bij hun God? Veel schriftuurlijke argumenten wijzen op het laatste. Maakt het uit wat men zou kunnen vragen? Deze studie bracht tenminste een zeer interessante parallel aan onze aandacht, namelijk tussen Daniel 7 en Openbaring 4 en 5. Misschien kunnen we meer leren van deze vergelijking. Laten we dat voor een ander artikel bewaren.

_______________________________________

[I] Tenzij anders vermeld, zijn alle bijbelverwijzingen naar de Engelse standaardversie (ESV)

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    8
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x