De reis gaat verder - nog meer ontdekkingen

Dit vijfde artikel in onze serie gaat verder op onze "Reis van ontdekking door de tijd" die in het vorige artikel is gestart, met behulp van de wegwijzers en omgevingsinformatie die we hebben verzameld uit de samenvattingen van Bijbelhoofdstukken uit artikelen (2) en (3) in deze serie en de Vragen voor reflectie in artikel (3).

Net als in het vorige artikel, om ervoor te zorgen dat de reis gemakkelijk te volgen is, zullen de geanalyseerde en besproken teksten meestal volledig worden geciteerd voor gemakkelijke referentie, waardoor herhaalde herlezing van de context en tekst mogelijk is. Natuurlijk wordt de lezer sterk aangemoedigd om deze passages in de Bijbel indien mogelijk direct te lezen.

In dit artikel zullen we de volgende afzonderlijke passages van Key Scriptures onderzoeken (vervolg) en daarbij veel belangrijkere ontdekkingen doen. Vervolg de reis met ons:

 • Jeremia 25 - Meerdere verwoestingen van Jeruzalem
 • Jeremia 28 - Juk van Babylon verhard door Jehovah
 • Jeremia 29 - 70-jaarlimiet op Babylonische overheersing
 • Ezechiël 29 - 40 jaar van verwoesting voor Egypte
 • Jeremia 38 - Vernietiging van Jeruzalem vermijdbaar tot zijn vernietiging, dienstbaarheid niet
 • Jeremia 42 - Juda werd verlaten vanwege de Joden, niet de Babyloniërs

5. Jeremia 25: 17-26, Daniel 9: 2 - Meerdere verwoestingen van Jeruzalem en omliggende landen

Geschreven tijd: 18 jaar vóór de vernietiging van Jeruzalem door Nebuchadnezzar

Schrift: "17 En ik ging ertoe over de beker uit de hand van Jehovah te nemen en alle natiën te laten drinken naar wie Jehovah mij had gezonden: 18 namelijk Jeruzalem en de steden van Juda en haar koningen, haar vorsten, om hen een verwoeste plaats te maken, een voorwerp van verbazing, iets om te fluiten en een tegenspraak, net als op deze dag; 19 Pharʹaoh de koning van Egypte en zijn dienaren en zijn vorsten en al zijn volk; 20 en al het gemengd gezelschap, en alle koningen van het land Uz, en alle koningen van het land van de Phi · lisʹtines en Ashʹke · lon en Gaʹza en Ekʹron en het overblijfsel van Ashʹdod; 21 Eʹdom en Moʹab en de zonen van Amʹmon; 22 en alle koningen van Tyrus en alle koningen van Siʹdon en de koningen van het eiland dat in het gebied van de zee ligt; 23 en Deʹdan en Teʹma en Buz en allen met haar geknipt aan de tempels; 24 en alle koningen van de Arabieren en alle koningen van het gemengd gezelschap die in de woestijn wonen; 25 en alle koningen van Zimʹri en alle koningen van Eʹlam en alle koningen van de Meden; 26 en alle koningen van het noorden die dichtbij en ver weg zijn, de een na de ander, en alle [andere] koninkrijken van de aarde die op het aardoppervlak zijn; en de koning van Sheʹshach zelf zal na hen drinken."

Hier Jeremia „Ging vervolgens over om de beker uit de hand van Jehovah te nemen en alle naties te laten drinken ... namelijk Jeruzalem en de steden van Juda en haar koningen, haar vorsten, om hen een verwoeste plaats te maken[I], een object van verbazing[Ii], iets om naar te fluiten[Iii] en een veroordeling[Iv], net zoals op deze dag;"[V] In v19-26 zouden de omringende landen ook deze beker van verwoesting moeten drinken en uiteindelijk zou de koning van Seshach (Babylon) ook deze beker drinken.

Dit betekent dat de verwoesting niet kan worden gekoppeld aan de 70-jaren uit de verzen 11 en 12 omdat het is gekoppeld aan de andere landen. "Farao, de koning van Egypte, koningen van Uz, van Filistijnen, van Edom, van Moab, van Ammon, Tyrus, Sidon ...", enz. Deze andere naties moesten ook worden verwoest en dezelfde beker drinken. Er wordt hier echter geen tijdsperiode genoemd en deze naties leden allemaal aan verschillende perioden van verwoesting, niet 70-jaren die logisch op hen allemaal zouden moeten worden toegepast als het op Juda en Jeruzalem van toepassing zou zijn. Babylon zelf begon pas rond 141 v.Chr. Vernietiging te lijden en werd nog steeds bewoond tot de moslimverovering in 650 CE, waarna het werd vergeten en verborgen onder het zand tot de 18th eeuw.

Het is onduidelijk of de zin 'een verwoeste plaats... net als vandaag'Verwijst naar de tijd van profetie (4th Jaar Jojakim) of later, waarschijnlijk wanneer hij zijn profetieën herschreef na hun verbranding door Jojakim in zijn 5th jaar (Zie ook Jeremia 36: 9, 21-23, 27-32[Vi]). Hoe dan ook het lijkt erop dat Jeruzalem verwoest was door de 4th of 5th jaar van Jojakim, (1st of 2nd jaar van Nebukadnezar) waarschijnlijk als gevolg van het beleg van Jeruzalem in de 4th jaar van Jojakim. Dit is vóór de verwoesting van Jeruzalem in 11 van Jojakimth jaar en tijdens het korte bewind van Jojachin dat daarop volgde. Deze belegering en verwoesting resulteerde in de dood van Jojakim en de ballingschap van Jojachin na 3 maanden van heerschappij. Jeruzalem had zijn definitieve verwoesting in 11th jaar van Zedekia. Dit geeft gewicht aan begrip Daniel 9: 2 "voor het vervullen van de devastations van Jeruzalem'Als verwijzing naar meer gelegenheden dan alleen de definitieve vernietiging van Jeruzalem in Jaar 11 van Zedekiah.

De Judeeërs zouden niet de enige natie zijn die verwoestingen zou lijden. Het is daarom niet mogelijk om een ​​periode van 70 jaar aan deze verwoestingen te koppelen.

Fig 4.5 Meerdere verwoestingen van Jeruzalem

Belangrijkste ontdekkingsnummer 5: Jeruzalem leed meerdere verwoestingen, niet slechts één. De verwoestingen waren niet gekoppeld aan een periode van 70 jaar. Andere naties zouden ook worden verwoest, waaronder Babylon, maar hun periodes waren ook geen 70-jaren.

6. Jeremia 28: 1, 4, 12-14 - Juk van Babylon verhard, veranderd van hout in ijzer, dienstbaarheid om door te gaan

Geschreven tijd: 7 jaar vóór de vernietiging van Jeruzalem door Nebuchadnezzar

Schrift: "1Toen gebeurde het in dat jaar, in het begin van het koninkrijk Zed · e · kiʹah, de koning van Juda, in het vierde jaar, in de vijfde maand, ','4Hananiah (valse profeet) want ik zal het juk van de koning van Babylon breken ''12 Toen gebeurde het woord van Jehovah in Jeremia, nadat de profeet Han · a · ni theah de jukstang van de hals van de profeet Jeremia had verbroken, zeggende: 13 „Ga en u moet tegen Han · a · niʹah zeggen: 'Dit is wat Jehovah heeft gezegd:„ Jukstaven van hout die u hebt gebroken, en in plaats daarvan zult u jukstaven van ijzer moeten maken. ” 14 Want dit is wat Jehovah van legers, de God van Israël, heeft gezegd: „Ik zal een juk van ijzer op de hals van al deze naties leggen, om Neb · u · chad · nezʹzar, de koning van Babylon, te dienen; en zij moeten hem dienen. En zelfs de wilde beesten van het veld zal ik hem geven. '' '"

In Xedum van Zedekiahth jaar, Juda (en omliggende naties) zaten onder een houten juk (van dienstbaarheid aan Babylon). Nu, omdat ze uitdagend het houten juk braken en Jeremia's profetie van Jehovah tegen het dienen van Babylon tegenspreken, zouden ze in plaats daarvan onder een ijzeren juk zitten. Verlatenheid werd niet genoemd. Onder verwijzing naar Nebukadnezar zei Jehovah:14 ... Zelfs de wilde beesten van het veld zal ik hem geven'.

(Vergelijk en contrasteer met Daniel 4: 12, 24-26, 30-32, 37 en Daniel 5: 18-23, waar de wilde beesten van het veld schaduw zouden zoeken onder de boom (van Nebukadnezar), terwijl Nebukadnezar nu zelf 'bij de beesten van het veld woonde'.

Uit de tijd van de formulering is het duidelijk dat het serveren al aan de gang was en niet kon worden vermeden. Zelfs de valse profeet Hananja verklaarde dat Jehovah het zou doen "Breek het juk van de koning van Babylon" daarmee bevestigend dat de natie Juda onder de heerschappij van Babylon stond in de 4th Jaar van Zedekia uiterlijk. De volledigheid van deze dienstbaarheid wordt benadrukt door te vermelden dat zelfs de dieren van het veld niet zouden worden vrijgesteld. De Darby-vertaling luidt:Want zo zegt de HEERE der heirscharen, de God van Israel: Ik heb een juk van ijzer op de hals van al deze naties gezet, opdat zij Nebukadnezar, de koning van Babylon, mogen dienen; en zij zullen hem dienen; en ik heb hem ook de dieren van het veld gegeven."Letterlijke vertaling van Young stelt"en zij hebben hem gediend en ook het beest van het veld ik heb gegeven naar hem'.

Fig 4.6 Dienstbaarheid jegens Babyloniërs

Belangrijkste ontdekkingsnummer 6: Servitude wordt uitgevoerd in 4th jaar van Zedekia en werd harder gemaakt (houten juk tot juk van ijzer) vanwege rebellie tegen de dienstbaarheid.

7. Jeremia 29: 1-14 - 70 jaar voor Babylonische overheersing

Geschreven tijd: 7 jaar vóór de vernietiging van Jeruzalem door Nebuchadnezzar

Schrift: "En dit zijn de woorden van de brief die de profeet Jeremia uit Jeruzalem stuurde naar de rest van de oudere mannen van het verbannen volk en naar de priesters en de profeten en naar alle mensen die Neb · u · chad · nezʹzar had gedragen in ballingschap van Jeruzalem naar Babylon, 2 nadat Jec · o · niʹah de koning en de dame en de hovelingen, de vorsten van Juda en Jeruzalem, en de ambachtslieden en de bouwers van bolwerken uit Jeruzalem waren vertrokken. 3 Het was door de hand van El · aʹsah, de zoon van Shaʹfan en Gem · a · riʹah, de zoon van Hil · kiʹah, die Zed · e · kiʹah, de koning van Juda, naar Babylon naar Neb · u · chad · nezʹzar de koning van Babylon, zeggende:

4 „Dit is wat Jehovah van legers, de God van Israël, tegen al het verbannen volk heeft gezegd, dat ik heb veroorzaakt in ballingschap te gaan van Jeruzalem naar Babylon, 5 'Bouw huizen en bewoon [ze], en plant tuinen en eet hun vrucht. 6 Neem vrouwen en word vader van zonen en dochters; en neem vrouwen voor UW eigen zonen en geef UW eigen dochters aan mannen, zodat zij zonen en dochters kunnen baren; en word er veel en word er niet weinig. 7 Zoek ook de vrede van de stad waartoe IK JOU in ballingschap heb laten gaan, en bid in haar naam tot Jehovah, want in haar vrede zal er zelf vrede voor JOU blijken te zijn. 8 Want dit is wat Jehovah van legers, de God van Israël, heeft gezegd: „Laat UW profeten die onder U zijn en UW beoefenaars van waarzeggerij U niet misleiden, en luister niet naar hun dromen die zij dromen. 9 Want 'het is in valsheid dat zij tot U profeteren in mijn naam. Ik heb ze niet gezonden, 'is de uitspraak van Jehovah.' ''

10 „Want dit is wat Jehovah heeft gezegd: 'In overeenstemming met de vervulling van zeventig jaar in Babylon zal ik mijn aandacht op U mensen richten, en ik zal jegens U mijn goede woord bevestigen door U terug te brengen naar deze plaats.'

11 „'Want ik weet zelf heel goed de gedachten die ik over U denk', is de uitspraak van Jehovah, 'gedachten van vrede en niet van rampspoed, om U een toekomst en een hoop te geven. 12 En GIJ zult mij zeker roepen en tot mij komen bidden, en ik zal naar U luisteren. '

13 “En GIJ zult mij werkelijk zoeken en [mij] vinden, want GIJ zult naar mij zoeken met geheel UW hart. 14 En ik zal me door U laten vinden ', is de uitspraak van Jehovah. 'En ik zal UW lichaam van gevangenen verzamelen en U verzamelen uit alle naties en uit alle plaatsen waar IK U heb verspreid', is de uitspraak van Jehovah. 'En ik zal U terugbrengen naar de plaats vanwaar IK U in ballingschap liet gaan.' '"

In Xedum van Zedekiahth jaar Jeremia profeteert dat Jehovah na 70 jaar voor Babylon de aandacht op zijn volk zou richten. Er werd voorspeld dat Juda "zeker bellen ” Jehovah 'en kom en bid" hem. De profetie werd gegeven aan degenen die zojuist in Joiachin in ballingschap waren genomen, 4 jaar eerder. Eerder in de verzen 4-6 had hij hun gezegd om zich te vestigen waar ze in Babylon waren, huizen te bouwen, tuinen te planten, de vrucht te eten en te trouwen, wat impliceert dat ze er nog lang zouden zijn.

De vraag in de hoofden van de lezers van Jeremia's boodschap zou zijn: hoe lang zouden ze in ballingschap in Babylon zijn? Jeremia ging toen verder met hen te vertellen hoe lang het zou duren voor de overheersing en heerschappij van Babylon. Volgens het account zou dit 70 jaar zijn. ( “in overeenstemming met de vervulling (voltooiing) van 70 jaar ”')

Vanaf wanneer zou deze periode van 70-jaren beginnen?

(a) Op een toekomstige onbekende datum? Zeer onwaarschijnlijk, omdat dat weinig zou doen om zijn publiek gerust te stellen.

(b) Vanaf het begin van hun ballingschap 4 jaar daarvoor[Vii]? Zonder andere schriftplaatsen om ons begrip te helpen, is dit waarschijnlijker dan (a). Dit zou hen een einddatum geven om naar uit te kijken en van plan te zijn.

(c) In context met de toegevoegde context van Jeremia 25[Viii] waar ze al eerder waren gewaarschuwd dat ze de Babyloniërs 70 jaar moesten dienen; het meest waarschijnlijke beginjaar zou zijn wanneer ze begonnen te komen onder Babylonische overheersing als de Wereldmacht (in plaats van de Egyptische \ Assyriër). Dit was aan het einde van 31st en het laatste jaar van Josia, en tijdens de korte 3-maandregering van Joahaz, enkele 16-jaren daarvoor. Er is geen afhankelijkheid van de volledige verlatenheid van Jeruzalem genoemd als een vereiste voor het begin van de 70-jaren, de reden is dat deze tijdsperiode al was begonnen.

De verwoording "In overeenstemming met de vervulling (of voltooiing) van 70 jaar voor [Ix] Babylon, ik zal mijn aandacht op jullie richten'Zou impliceren dat deze 70-jaarperiode al was begonnen. (Zie de belangrijke eindnoot (ix) waarin de Hebreeuwse tekst wordt besproken.)

Als Jeremia een toekomstige 70-jaarperiode zou betekenen, zou een duidelijkere formulering voor zijn lezers zijn geweest: 'U zal zijn (toekomende tijd) in Babylon gedurende 70 jaar en harte Ik zal mijn aandacht op jullie richten ”. Het gebruik van de woorden "vervuld" en "voltooid" houdt meestal in dat de gebeurtenis of actie al is begonnen, tenzij anders vermeld, niet in de toekomst. Verzen 16-21 benadrukt dit door te zeggen dat vernietiging zou plaatsvinden aan degenen die nog niet in ballingschap zijn, omdat ze niet zouden luisteren. Vernietiging zou ook plaatsvinden bij degenen die al in ballingschap zijn in Babylon, die zeiden dat de dienstbaarheid aan Babylon en ballingschap niet lang zou duren, in tegenspraak met Jeremia als Jehovah's profeet die 70 jaar had voorspeld.

Wat is logischer?[X] (i) "at"Babylon of (ii)"op eenBabylon.[Xi] Jeremia 29: 14 hierboven aangehaald geeft het antwoord wanneer het zegt:verzamel JIJ samen uit alle naties en uit alle plaatsen waar IK JIJ heb verspreid '. Terwijl sommige ballingen in Babylon waren, was de meerderheid verspreid in het Babylonische rijk volgens de gebruikelijke praktijk van het veroveren van naties (zodat ze niet gemakkelijk weer bij elkaar konden komen en rebelleren).

Bovendien, als (i) at Babylon dan zou er een onbekende startdatum en een onbekende einddatum zijn. Teruggaand hebben we 538 BCE of 537 BCE als startdata afhankelijk van wanneer de Joden Babylon hebben verlaten, of ook 538 BCE of 537 BCE afhankelijk van wanneer de Joden in Juda aankwamen. De overeenkomstige startdatums zijn 608 BCE of 607 BCE afhankelijk van de gekozen einddatum[Xii].

Toch (ii) hebben we een duidelijke einddatum van bijpassende schrift tot een seculiere datum die door iedereen wordt aanvaard, 539 BCE voor de val van Babylon en daarom een ​​begindatum van 609 BCE. Zoals eerder vermeld, geeft de seculiere geschiedenis aan dat dit het jaar is waarin Babylon de overhand kreeg over Assyrië (de vorige wereldmacht) en de nieuwe wereldmacht werd.

(iii) Het publiek was onlangs verbannen (4 jaar eerder), en als deze passage wordt gelezen zonder Jeremia 25, zou dit waarschijnlijk een start betekenen voor de 70-jaren vanaf het begin van hun ballingschap (met Jehoiachin), niet 7 jaar later wanneer Zedekia veroorzaakte de definitieve vernietiging van Jeruzalem. Dit begrip vereist echter de ontdekking van meer dan 10 jaar of zo dat in de seculiere chronologie zou ontbreken om dit een 70-jaar ballingschap te maken (indien inclusief tijd om terug te keren naar Juda, anders 68 jaar onder Babylon).

(iv) Een laatste optie is dat in het onwaarschijnlijke geval dat als 20 of 21 of 22 jaar ontbreken in de seculiere chronologie, u zou kunnen komen tot de vernietiging van Jeruzalem in Zedekiah's 11th jaar.

Welke past het best? Met optie (ii) is het ook niet nodig om vermiste koning (s) van Egypte en vermiste koning (s) van Babylon te veronderstellen om minstens 20 jaar een leemte te vullen. Maar dat is wat nodig is om te matchen met een 607 BCE startdatum voor de 68-jaar van ballingschap vanaf de verwoesting van Jeruzalem vanaf Zedekiah's 11th jaar.[Xiii]

De letterlijke vertaling van Young luidt „Want aldus zei Jehovah: Zeker bij de volheid van Babylon - zeventig jaar - inspecteer ik u en heb Mijn goede woord aan u bevestigd om u terug te brengen naar deze plaats.Dit maakt duidelijk dat de 70-jaren betrekking hebben op Babylon (en dus impliciet de regel), niet de fysieke plaats waar de Joden in ballingschap zouden zijn, noch voor hoelang ze zouden worden verbannen. We moeten ook onthouden dat niet alle Joden in ballingschap naar Babylon zelf werden gebracht. De meerderheid was eerder verspreid over het Babylonische rijk terwijl het verslag van hun terugkeer shows zoals opgenomen in Ezra en Nehemia.

Fig 4.7 - 70 Jaar voor Babylon

Belangrijkste ontdekkingsnummer 7: in Xedum van Zedekiahth Jaar kregen joden in ballingschap te horen dat de dienstbaarheid waaraan ze al onderhielden zou eindigen nadat in totaal 70 dienstbaarheid was voltooid.

8. Ezechiël 29: 1-2, 10-14, 17-20 - 40 jaar van verwoesting voor Egypte

Tijd geschreven: 1 jaar eerder & 16 jaar na de verwoesting van Jeruzalem door Nebuchadnezzar

Schrift: "In het tiende jaar, in de tiende [maand], op de twaalfde [dag] van de maand, kwam het woord van Jehovah in mij op en zei: 2 'Mensenkind, zet uw aangezicht tegen Farao, de koning van Egypte en profeteer tegen hem en tegen Egypte in zijn geheel' ... '10 Daarom ben ik hier tegen u en tegen uw Nijlkanalen en zal ik het land Egypte verwoeste plaatsen, droogte, een verlaten woestenij maken, van Migʹdol tot Sy Syne en tot de grens van E ofthi · o ·pi · a. 11 De voet van de aardse mens zal er niet doorheen gaan, noch zal de voet van huisdier er doorheen gaan, en gedurende veertig jaar zal het niet bewoond worden. 12 En ik zal het land Egypte tot een woeste woestenij maken te midden van verlaten landen; en haar eigen steden zullen een verlaten woestenij worden in het midden van verwoeste steden gedurende veertig jaar; en ik zal de Egyptenaren onder de natiën verspreiden en hen over de landen verspreiden. '

13 „'Want dit is wat de Soevereine Heer Jehovah heeft gezegd:„ Aan het einde van veertig jaar zal ik de Egyptenaren verzamelen uit de volken onder wie zij verstrooid zullen zijn, 14 en ik zal de gevangen groep Egyptenaren terugbrengen; en ik zal hen terugbrengen naar het land Pathʹros, naar het land van hun oorsprong, en daar moeten zij een nederig koninkrijk worden. ' ... 'Nu gebeurde het in het zevenentwintigste jaar, in de eerste [maand], op de eerste [dag] van de maand, dat het woord van Jehovah in mij opkwam en zei: 18 „Mensenzoon, Neb · u · Tsjaad · Rezʹzar zelf, de koning van Babylon, liet zijn leger een grote dienst verrichten tegen Tyrus. Elk hoofd was kaal gemaakt en elke schouder was ontbloot. Maar wat betreft de lonen, er was niemand voor hem en zijn militaire macht van Tyrus voor de dienst die hij tegen haar had verricht.

19 „Daarom is dit wat de Soevereine Heer Jehovah heeft gezegd: 'Hier geef ik aan Neb · u · chad · rezʹzar, de koning van Babylon, het land van Egypte, en hij moet zijn rijkdom afvoeren en er een grote buit mee maken en doen veel plundering ervan; en het moet loon worden voor zijn militaire macht. '

20 „'Als zijn vergoeding voor de dienst die hij tegen haar heeft gegeven, heb ik hem het land Egypte gegeven, omdat zij voor mij handelden', is de uitspraak van de Soevereine Heer Jehovah."

Deze profetie werd gegeven in de 10th jaar van ballingschap van Jehoiachin (10th jaar van Zedekiah). Terwijl de meeste commentatoren uitgaan van de aanval van Nebukadnezar op Egypte na zijn 34th Jaar (in zijn 37th jaar volgens een spijkerschrifttablet) is de verlatenheid en ballingschap genoemd in v10-12, de tekst vereist GEEN interpretatie. Zeker, als Jeruzalem werd vernietigd in 587 BCE in tegenstelling tot 607 BCE zijn er niet voldoende jaren vanaf Nebuchadnezzar's 37th jaar tot wanneer Egypte een bondgenootschap sluit in een kleine capaciteit met Nabonidus.[Xiv]

Jeremia 52: 30 meldt echter dat Nebukadnezar extra Joden in ballingschap neemt in zijn 23rd Jaar. Deze worden het best begrepen als degenen die naar Egypte vluchtten en Jeremia namen, en wiens vernietiging werd voorspeld Jeremia 42-44 (zoals ook vermeld door Josephus). Tellen van 23 van Nebuchadnezzarrd Jaar (8th Jaar van farao Hophra die 19-jaren regeerde), komen we bij de 13th jaar van Nabonidus volgens de seculiere chronologie, toen hij na 10 jaar in Tema vanuit Tema terugkeerde naar Babylon. Het volgende jaar (14th) Nabonidus sloot een alliantie[Xv] met generaal Amasis (in zijn 29th jaar), tegen de opkomst van het Perzische rijk onder Cyrus rond deze tijd.[Xvi] Dit zou passen bij de 40-jaren van verlatenheid toen de Egyptenaren met de hulp van de Grieken een beetje politieke invloed begonnen te herwinnen. Het is ook vermeldenswaard dat een generaal in plaats van een farao over Egypte regeerde voor deze periode. Generaal Amasis werd in zijn 41 tot koning of farao uitgeroepenst Jaar (12 jaar later) mogelijk als gevolg van de politieke steun van Nabonidus.

Als we kijken naar Jeremiah 25: 11-13 we zien dat Jehovah belooft:maak het land van de Chaldeeën tot een verlaten woestenij voor altijd. ' en geeft niet aan wanneer, hoewel men opnieuw ten onrechte zou kunnen aannemen dat dit onmiddellijk zou gebeuren. Dit gebeurde pas na de 1st Century CE (AD), zoals Peter in Babylon was (1 Peter 5: 13[XVII]). Babylon werd echter verlaten ruïnes door de 4th Eeuw CE, nooit meer belangrijk geworden. Het is nooit herbouwd ondanks enkele pogingen, waaronder een tijdens de 1980's door de toenmalige heerser van Irak, Saddam Hoessein, die op niets uitkwam.

Er is daarom geen obstakel om de vervulling van Ezechiëls profetie tegen Egypte in een latere eeuw te laten plaatsvinden. Inderdaad, het kwam onder volledige Perzische overheersing vanaf het midden van het bewind van Cambyses II (zoon van Cyrus de Grote) voor meer dan 60 jaar.

Fig 4.8 Mogelijke periode van verwoesting door Egypte

Belangrijkste ontdekkingsnummer 8: Desolation of Egypt gedurende 40 jaar heeft twee mogelijke vervullingen ondanks de 48-jaarkloof van de verwoesting van Jeruzalem tot de val van Babylon op de Meden.

9. Jeremia 38: 2-3, 17-18 - Ondanks belegering van Nebukadnezar is vernietiging van Jeruzalem te voorkomen.

Geschreven tijd: 1 jaar vóór de vernietiging van Jeruzalem door Nebuchadnezzar

Schrift: "2 „Dit is wat Jehovah heeft gezegd: 'Hij die in deze stad blijft wonen, is degene die zal sterven door het zwaard, door de hongersnood en door de pest. Maar degene die naar de Chaldeeën gaat, is degene die zal blijven leven en die zeker zijn ziel zal krijgen als een buit en levend. ' 3 Dit is wat Jehovah heeft gezegd: 'Zonder falen zal deze stad in de hand van de militaire macht van de koning van Babylon worden gegeven en hij zal het zeker veroveren.', '17 Jeremia zei nu tegen Zed · e · kiʹah: „Dit is wat Jehovah, de God van de legers, de God van Israël, heeft gezegd: 'Als u zonder falen naar de vorsten van de koning van Babylon gaat, zal uw ziel ook blijf zeker leven en deze stad zelf zal niet met vuur worden verbrand, en jijzelf en je huishouden zullen zeker blijven leven. 18 Maar als u niet naar de vorsten van de koning van Babylon wilt gaan, moet deze stad ook in de hand van de Chal · deʹans worden gegeven en zij zullen het in feite met vuur verbranden en u zult zelf niet uit hun hand ontsnappen . '”"

In Xedum van Zedekiahth of 11th jaar (Nebuchadnezzar 18th of 19th [Xviii]), tegen het einde van het beleg van Jeruzalem, vertelde Jeremia het volk en Zedekia dat als hij zich overgaf, hij zou leven en Jeruzalem niet zou worden vernietigd. Het werd tweemaal benadrukt, alleen in deze passage, in de verzen 2-3 en opnieuw in de verzen 17-18. “Ga naar de Chaldeeën en je zult leven, en de stad zal niet worden vernietigd. '

De vraag moet worden gesteld: Als de profetie van Jeremia 25[Xix] was voor de verwoesting van Jeruzalem, waarom profetie 17 - 18 jaar van tevoren geven, vooral wanneer er geen zekerheid was dat het zou gebeuren tot een jaar voordat het plaatsvond. Als de dienstbaarheid aan Babylon anders was dan de verlatenheid, zou het logisch zijn. De Schriften maken het zelfs duidelijk (Darby: “als u vrijuit naar de vorsten van de koning van Babylon gaat, dan zal uw ziel leven en deze stad zal niet met vuur worden verbrand; en gij zult leven en uw huis (nageslacht) ”) dat het opstand was tegen deze dienstbaarheid die de belegering en vernietiging van Jeruzalem en de resterende steden van Juda teweegbracht.

Belangrijkste ontdekkingsnummer 9: vernietiging van Jeruzalem vermijdbaar tot de laatste dag van het laatste beleg in Xedum van Xedumiahth jaar.

10. Jeremia 42: 7-17 - Juda kan nog steeds bewoond worden ondanks de moord op Gedalia

Geschreven tijd: 2 maanden na de vernietiging van Jeruzalem door Nebuchadnezzar

Schrift: "7Nu geschiedde het na tien dagen dat het woord van Jehovah in Jeremia opkwam. 8 Dus riep hij om Johaʹnan, de zoon van Ka ·reʹah, en om alle leiders van de strijdkrachten die bij hem waren en om alle mensen, van de kleinste tot de grootste; 9 en hij zei verder tegen hen: „Dit is wat Jehovah, de God van Israël, tot wie GIJ mij hebt gezonden om uw verzoek om gunst voor hem te laten vallen, heeft gezegd: 10 'Als GIJ zonder falen in dit land zult blijven wonen, zal ik U ook opbouwen en ik zal U niet afbreken, en ik zal U planten en ik zal U niet ontwortelen; want ik zal zeker spijt hebben van de rampspoed die ik U heb aangedaan. 11 Wees niet bang voor de koning van Babylon, voor wie GIJ bang bent. '

„'Wees niet bang voor hem', is de uitspraak van Jehovah, 'want ik ben met U, om U te redden en U uit zijn hand te verlossen. 12 En ik zal U barmhartigheden schenken, en hij zal stellig genade met U hebben en U naar UW eigen bodem terugbrengen.

13 "Maar als JIJ zegt:" Nee; we gaan niet in dit land wonen! ”om de stem van Jehovah, UW God, niet te gehoorzamen, 14 zeggende: “Nee, maar in het land van Egypte zullen we binnengaan, waar we geen oorlog zullen zien en het geluid van de hoorn zullen we niet horen en om brood zullen we geen honger lijden; en daar zullen we wonen '; 15 hoor daarom nu des HEEREN woord, o overblijfsel van Juda. Dit is wat Jehovah van legers, de God van Israël, heeft gezegd: „Als GIJ zelf UW gezichten positief instellen om Egypte binnen te gaan en GIJ werkelijk binnengaan om daar als aliens te verblijven, 16 het moet ook gebeuren dat juist het zwaard waar GIJ bang voor bent U daar zal inhalen in het land van Egypte, en de hongersnood waar GIJ bang voor bent, zal U GIJ nauwlettend volgen naar Egypte; en daar zal JIJ sterven. 17 En het zal gebeuren dat alle mannen die hun gezichten hebben ingesteld om Egypte binnen te komen om daar te verblijven als buitenaardse wezens degenen zullen zijn die sterven door het zwaard, door de hongersnood en door de pest; en zij zullen niet komen om een ​​overlevende of een ontsnapte te hebben, vanwege de rampspoed die ik over hen breng. ""

Na de moord op Gedalia in de 7th maand 11th jaar van Zedekiah, 2 maanden na de definitieve vernietiging van Jeruzalem[Xx], werd het volk verteld om in Juda te blijven door Jeremia. Als ze dat deden, zou er geen verwoesting of verwoesting plaatsvinden, tenzij ze ongehoorzaam waren en naar Egypte vluchtten. “Als je zonder falen in dit land blijft wonen, zal ik je ook opbouwen en ik zal je niet afbreken ... Wees niet bang voor de Koning van Babylon, voor wie je bang bent.'Dus zelfs in dit stadium, na de vernietiging van Jeruzalem, was totale verwoesting van Juda niet onvermijdelijk.

Daarom kon de verlatenheid van Jeruzalem en Juda alleen worden geteld vanaf de 7th maand niet de 5th maand. Het volgende hoofdstuk 43: 1-13 laat zien dat ze ongehoorzaam waren en naar Egypte vluchtten. Ze waren verwoest en verwoest enkele 5 jaar later toen Nebukadnessar aanviel (in zijn 23rd jaar) het vervullen van deze profetie en nam meer in ballingschap. (Zien Jeremia 52: 30 waar 745 Joden in ballingschap werden gebracht.)

Belangrijkste ontdekkingsnummer 10: Verwoesting en onbewoning van Juda te voorkomen door Jeremia te gehoorzamen en in Juda te blijven. Totale verlatenheid en niet-bewoning kunnen alleen beginnen in 7th maand niet 5th maand.

In het zesde deel van onze serie zullen we onze "Reis van ontdekking door de tijd" voltooien door Daniel 9, 2 Chronicles 36, Zacharia 1 & 7, Haggai 1 & 2 en Isaiah 23 te onderzoeken. Er zijn nog een aantal vitale ontdekkingen die moeten worden onthuld. Een kort overzicht van de ontdekkingen en hoogtepunten van onze reis zal worden gemaakt in deel 7, gevolgd door essentiële conclusies die voortvloeien uit deze ontdekkingen in onze reis.

Een ontdekkingsreis door de tijd - Deel 6

[I] Hebreeuws - Strong's H2721: “chorbah"- terecht =" droogte, impliciet: een verlatenheid, vervallen plaats, verlaten, vernietiging, verwoesting ".

[Ii] Hebreeuws - Strong's H8047: “Samma”- terecht =“ ondergang, impliciet: consternatie, verbazing, verlaten, verspilling ”.

[Iii] Hebreeuws - Strong's H8322: “shereqah"-" een sissende, fluitende (spot) ".

[Iv] Hebreeuws - Strong's H7045: “qelalah"-" laster, vloek ".

[V] Het Hebreeuwse woord vertaald met "hier" is "haz.zeh”. Zie Strong's 2088. “Zeh”. De betekenis ervan is "Dit", "Hier". dwz huidige tijd, niet verleden. “haz”=“ Om ”.

[Vi] Jeremia 36: 1, 2, 9, 21-23, 27-32. In de 4th jaar van Jojakim, zei Jehovah hem een ​​rol te nemen en alle profetische woorden op te schrijven die hij hem tot dan toe had gegeven. In de 5th jaar werden deze woorden hardop voorgelezen aan alle mensen die zich in de tempel hadden verzameld. De vorsten en de koning lieten het toen aan hen voorlezen en terwijl het werd gelezen, werd het verbrand. Jeremia kreeg toen het bevel om nog een rol te nemen en alle profetieën die waren verbrand te herschrijven. Hij voegde ook meer profetieën toe.

[Vii] Dit was de ballingschap ten tijde van Jojachin, voordat Zedekia door Nebukadnezar op de troon werd geplaatst.

597 BCE in seculiere chronologie en 617 BCE in JW-chronologie.

[Viii] 11 jaar eerder geschreven in 4th Jaar van Jojakim, 1st Jaar Nebukadnessar.

[Ix] Hebreeuws woord “Lə” is correcter vertaald "voor" of "met betrekking tot". Zien https://biblehub.com/hebrewparse.htm en https://en.wiktionary.org/wiki/%D7%9C%D6%BE . Volgens de Biblehub is het gebruik van het voorzetsel '"Betekent" met betrekking tot ". Volgens Wiktionary, het gebruik ervan als een voorzetsel voor Babylon (Lə · BA · Bel) impliceert in volgorde van gebruik (1). "Aan" - als bestemming, (2). "Aan, voor" - indirect object dat ontvanger, geadresseerde, begunstigde of getroffen persoon aangeeft, bijv. Geschenk "Aan" haar, (3). "Van" een bezitter - niet relevant, (4). “Aan, naar” geeft het resultaat van de verandering aan, (5). "Voor, mening van" houder van gezichtspunt. De context laat duidelijk zien dat 70 jaar het onderwerp is en Babylon het object, dus Babylon is geen (1) een bestemming voor de 70 jaar of (4) of (5), maar eerder (2) Babylon als begunstigde van 70 jaar; van wat? Jeremia 25 zei controle, of dienstbaarheid. Hebreeuwse zin is “Lebabel” = le & Babel. Vandaar “Le” = "Voor" of "met betrekking tot". Vandaar "voor Babylon". "At" of "in" zou het voorzetsel "hebbenbe"Of"ba"En zou zijn “Bebabel”. Zien Jeremia 29: 10 Interlinear Bible. (http://bibleapps.com/int/jeremiah/29-10.htm)

[X] Zie Jeremia 27: 7 "En alle naties moeten zelfs hem en zijn zoon en zijn kleinzoon dienen totdat de tijd zelfs van zijn eigen land komt, en vele naties en grote koningen moeten hem als een dienaar uitbuiten. '

[Xi] Zie voetnoot 37.

[Xii] Ezra 3: 1, 2 laat zien dat het de 7 wasth maand tegen de tijd dat ze aankwamen, maar niet het jaar. Dit zou 537 BCE kunnen zijn, met het decreet van Cyrus dat het jaar daarvoor 538 BCE uitging (zijn eerste jaar: 1st Regnal Year of 1st Jaar als koning van Babylon na de dood van Darius de Mede)

[Xiii] Het is op dit moment problematisch om 10 jaar in de Babylonische chronologie in te voegen vanwege de koppeling met andere landen zoals Egypte, Elam, Medo-Perzië. 20-jaren invoegen is onmogelijk. Zie verder een chronologisch commentaar ter voorbereiding en belicht deze kwesties in meer detail.

[Xiv] Er is ook een potentiële periode van 40 jaar beginnend met generaal Amasis die Pharaoh Hophra in de 35 verdrijftth jaar van Nebukadnezar totdat generaal Amasis tot koning wordt uitgeroepen in zijn 41st jaar, (9th jaar van Cyrus als koning van Babylon volgens seculiere chronologie.

[Xv] Volgens Herodotus Book 1.77 “want hij had een verbond gesloten met Amasis, de koning van Egypte, voordat hij het verbond met de Lacedemoniërs sloot), en ook om de Babyloniërs op te roepen (want hiermee was ook een verbond gesloten door hij, Labynetos in die tijd heerser over de Babyloniërs zijn) ”. Uit deze tekst kan echter geen datum of afgeleide datum worden afgeleid.

[Xvi] Het exacte jaar is niet bekend. (Zie vorige voetnoot). Wikipedia onder het kopje Amasis geeft 542 BCE als zijn 29th Jaar en Nabonidus 14th Jaar als datum voor deze alliantie. https://en.wikipedia.org/wiki/Amasis_II. Opmerking: Anderen geven een eerdere datum van 547 BCE.

[XVII] 1 Peter 5: 13 “Zij die in Babylon is, een uitverkorene zoals [JIJ], zendt JIJ haar groeten, en dat geldt ook voor mijn zoon. ”

[Xviii] De jaren van Nebukadnessar worden gegeven als bijbelse nummering.

[Xix] 17-18 jaar eerder geschreven in 4th Jaar van Jojakim, 1st Jaar Nebukadnessar.

[Xx] In de 5th Maand, 11th Jaar van Zedekiah, 18th Regnal Year of Nebuchadnezzar.

Tadua

Artikelen door Tadua.
  3
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x