Matthew 24 onderzoeken, deel 5: het antwoord!

by | December 12, 2019 | Het onderzoeken van Matthew 24 Series, Video's | 33 reacties

Dit is nu de vijfde video in onze serie over Matthew 24.

Herken je dit muzikale refrein?

Je kunt niet altijd krijgen wat je wilt
Maar als je het soms probeert, zou je het misschien vinden
Je krijgt wat je nodig hebt ...

Rolling Stones, toch? Het is heel waar.

De discipelen wilden het teken van Christus 'aanwezigheid weten, maar ze zouden niet krijgen wat ze wilden. Ze zouden krijgen wat ze nodig hadden; en wat ze nodig hadden was een manier om zichzelf te redden van wat zou komen. Ze zouden de grootste verdrukking ondergaan die hun natie ooit had meegemaakt of ooit nog zou meemaken. Hun voortbestaan ​​zou vereisen dat ze het teken herkennen dat Jezus hun gaf, en dat ze het geloof hebben dat nodig is om zijn instructies op te volgen.

Dus komen we nu bij het gedeelte van de profetie waar Jezus hun vraag beantwoordt: "Wanneer zullen al deze dingen zijn?" (Matthew 24: 3; Mark 13: 4; Luke 21: 7)

Hoewel alle drie de rekeningen op veel manieren van elkaar verschillen, beginnen ze allemaal met Jezus die de vraag beantwoordt met dezelfde openingszin:

"Wanneer daarom zul je zien ..." (Matthew 24: 15)

"Wanneer zie je dan ..." (Mark 13: 14)

"Wanneer zie je dan ..." (Luke 21: 20)

Het bijwoord 'daarom' of 'dan' wordt gebruikt om een ​​contrast aan te tonen tussen wat eerder was en wat nu komt. Jezus is klaar met het geven van alle waarschuwingen die ze nodig hebben tot aan dit moment, maar geen van die waarschuwingen vormden een teken of signaal tot actie. Jezus gaat hen dat teken geven. Mattheüs en Marcus verwijzen er cryptisch naar voor een niet-Jood die de Bijbelse profetie niet zou hebben gekend zoals een Jood, maar Luke laat geen twijfel bestaan ​​over de betekenis van het waarschuwingsbord van Jezus.

“Daarom, wanneer je het walgelijke ding ziet dat verwoesting veroorzaakt, zoals gesproken door Daniel de profeet, staande in een heilige plaats (laat de lezer onderscheidingsvermogen gebruiken),” (Mt 24: 15)

“Wanneer je echter het walgelijke ding ziet dat verlatenheid veroorzaakt waar het niet hoort (laat de lezer onderscheidingsvermogen gebruiken), laat dan diegenen in Judea naar de bergen vluchten.” (Mr 13: 14)

“Wanneer je echter Jeruzalem ziet omringd door kampeerde legers, weet dan dat het verlaten van haar dichterbij is gekomen.” (Lu 21: 20)

Het is zeer waarschijnlijk dat Jezus de term "walgelijk" gebruikte, die Mattheus en Marcus vertellen, omdat er voor een Jood die vertrouwd is met de wet, het gelezen en gehoord heeft elke Sabbat, geen twijfel zou bestaan ​​over wat een "walgelijk ding dat verlatenheid veroorzaakt." Jezus verwijst naar de rollen van Daniël, de profeet, die meerdere verwijzingen bevatten naar iets walgelijks, of de verlatenheid van de stad en de tempel. (Zie Daniel 9: 26, 27; 11: 31; en 12: 11.)

We zijn vooral geïnteresseerd in Daniel 9: 26, 27 die gedeeltelijk leest:

“… En de mensen van een leider die komt zullen de stad en de heilige plaats vernietigen. En het einde zal komen door de vloed. En tot het einde zal er oorlog zijn; er wordt besloten tot verwoestingen ... En op de vleugel van walgelijke dingen zal er iemand zijn die verwoesting veroorzaakt; en tot een uitroeiing, zal wat is besloten ook worden uitgestort op degene die verlaten ligt. ”” (Da 9: 26, 27)

We kunnen Luke bedanken voor het ophelderen voor ons waarnaar het walgelijke ding dat verwoesting veroorzaakt verwijst. We kunnen alleen maar speculeren waarom Luke besloot niet dezelfde term te gebruiken die Matthew en Mark gebruikten, maar één theorie heeft te maken met zijn beoogde publiek. Hij opent zijn account door te zeggen: “. . .Ik heb ook besloten, omdat ik vanaf het begin alle dingen met nauwkeurigheid heb getraceerd, om ze in logische volgorde naar u te schrijven, de meest uitstekende Theophilus. . . ”(Luke 1: 3) In tegenstelling tot de andere drie evangeliën, was Luke's geschreven voor één persoon in het bijzonder. Hetzelfde geldt voor het hele boek Handelingen dat Luke opent met: 'Het eerste verhaal, o Theophilus, ik schreef over alle dingen die Jezus begon te doen en te onderwijzen. "(Ac 1: 1)

Het eervolle 'meest uitstekende' en het feit dat Handelingen eindigt met Paulus die in Rome is gearresteerd, hebben sommigen doen vermoeden dat Theophilus een Romeinse functionaris was die verband hield met het proces van Paulus; mogelijk zijn advocaat. Hoe het ook zij, als het verslag in zijn proces zou worden gebruikt, zou het zijn beroep nauwelijks helpen om naar Rome te verwijzen als "een walgelijke zaak" of een "gruwel". Zeggen dat Jezus voorzegde dat Jeruzalem omringd zou zijn door legers, zou voor Romeinse functionarissen veel acceptabeler zijn om te horen.

Daniel verwijst naar "de mensen van een leider" en "de vleugel van walgelijke dingen". Joden haatten afgoden en heidense afgodenaanbidders, dus het heidense Romeinse leger dat zijn afgodenstandaard droeg, een adelaar met uitgestrekte vleugels die de heilige stad belegerde en probeerde door de tempelpoort te vallen, zou een gruwel zijn.

En wat moesten de christenen doen toen ze de verwoestende gruwel zagen?

“Laat dan degenen in Judea naar de bergen beginnen te vluchten. Laat de man op het dak niet naar beneden komen om de goederen uit zijn huis te halen, en laat de man in het veld niet terugkeren om zijn bovenkleding op te halen. ”(Matthew 24: 16-18)

“. . . Laat dan degenen in Judea naar de bergen beginnen te vluchten. Laat de man op het dak niet naar beneden komen of naar binnen gaan om iets uit zijn huis te halen; en laat de man in het veld niet terugkeren naar de dingen achter hem om zijn bovenkleding op te halen. ”(Mark 13: 14-16)

Dus als ze iets walgelijks zien, moeten ze onmiddellijk en met grote urgentie vluchten. Merk je echter iets wat vreemd lijkt aan de instructie die Jezus geeft? Laten we het nog eens bekijken zoals Luke het beschrijft:

“Wanneer je echter Jeruzalem ziet omringd door kampeerde legers, weet dan dat het verlaten van haar dichterbij is gekomen. Laat dan diegenen in Judea naar de bergen beginnen te vluchten, laat diegenen in het midden van haar vertrekken, en laat diegenen op het platteland haar niet binnentreden ”(Luke 21: 20, 21)

Hoe moesten ze zich precies houden aan dit bevel? Hoe ontsnap je uit een stad die al omringd is door de vijand? Waarom gaf Jezus ze niet meer details? Er is een belangrijke les voor ons hierin. We hebben zelden alle informatie die we willen. Wat God wil, is dat we hem vertrouwen, vertrouwen hebben dat hij onze rug heeft. Geloof gaat niet over geloven in het bestaan ​​van God. Het gaat om geloven in zijn karakter.

Natuurlijk gebeurde alles wat Jezus voorzegde.

In 66 CE kwamen de Joden in opstand tegen de Romeinse overheersing. Generaal Cestius Gallus werd gestuurd om de opstand te onderdrukken. Zijn leger omsingelde de stad en maakte de tempelpoort gereed om door vuur te worden doorbroken. Het walgelijke ding in de heilige plaats. Dit alles gebeurde zo snel dat de christenen geen kans hadden om de stad te ontvluchten. De Joden waren zelfs zo overweldigd door de snelheid van de Romeinse opmars dat ze klaar waren om zich over te geven. Let op dit ooggetuigenverslag van de Joodse historicus Flavius ​​Josephus:

“En nu was het dat een afschuwelijke angst de bezielde greep, zodat velen van hen de stad uit renden, alsof het onmiddellijk zou worden weggenomen; maar de mensen daarop namen moed en waar het goddeloze deel van de stad grond gaf, kwamen zij daarheen om de poorten te openen en Cestius toe te laten als hun weldoener, die, als hij maar het beleg een beetje had voortgezet langer had de stad zeker ingenomen; maar het was, denk ik, vanwege de afkeer die God al had in de stad en het heiligdom, dat hij werd verhinderd diezelfde dag nog een einde te maken aan de oorlog.

Het gebeurde toen dat Cestius zich niet bewust was hoe de belegerde wanhopig was van succes, noch hoe moedig de mensen voor hem waren; en dus riep hij zijn soldaten terug uit de plaats, en door de wanhoop van enige verwachting het te nemen, zonder enige schande te hebben ontvangen, trok hij zich terug uit de stad, zonder enige reden ter wereld. '
(De oorlogen van de joden, Boek II, hoofdstuk 19, pars. 6, 7)

Stel je de gevolgen eens voor als Cestius Gallus zich niet had teruggetrokken. De joden zouden zich hebben overgegeven en de stad met zijn tempel zou zijn gespaard. Jezus zou een valse profeet zijn geweest. Zal nooit gebeuren. De Joden zouden niet ontsnappen aan de veroordeling die de Heer over hen uitsprak voor het morsen van al het rechtvaardige bloed van Abel tot aan zijn eigen bloed. God had hen geoordeeld. Zin zou worden geserveerd.

De terugtocht onder Cestius Gallus vervulde de woorden van Jezus.

“In feite, tenzij die dagen werden ingekort, zou geen vlees worden gered; maar vanwege de uitverkorenen zullen die dagen worden ingekort. ”(Matthew 24: 22)

„In feite zou er geen vlees worden gered tenzij Jehovah de dagen had ingekort. Maar vanwege de uitverkorenen die hij heeft gekozen, heeft hij de dagen ingekort. ”(Mark 13: 20)

Let opnieuw op een parallel met de profetie van Daniël:

"... En gedurende die tijd zullen uw mensen ontsnappen, iedereen die wordt aangetroffen in het boek." (Daniel 12: 1)

De christelijke historicus Eusebius meldt dat ze de gelegenheid gebruikten en naar de bergen vluchtten naar de stad Pella en elders voorbij de rivier de Jordaan.[I] Maar de onverklaarbare terugtrekking lijkt een ander effect te hebben gehad. Het moedigde de Joden aan, die het terugtrekkende Romeinse leger lastigvielen en een grote overwinning behaalden. Dus toen de Romeinen uiteindelijk terugkeerden om de stad te belegeren, was er geen sprake van overgave. In plaats daarvan greep een soort waanzin de bevolking.

Jezus voorspelde dat er grote verdrukking over dit volk zou komen.

“. . . want dan zal er grote verdrukking zijn zoals die sinds het begin van de wereld tot nu toe niet heeft plaatsgevonden, nee, noch zal opnieuw gebeuren. ”(Matthew 24: 21)

“. . .voor die dagen zullen dagen van een verdrukking zijn zoals die niet heeft plaatsgevonden vanaf het begin van de schepping die God tot die tijd heeft geschapen, en zullen niet meer plaatsvinden. ”(Mark 13: 19)

“. . Want er zal grote nood zijn op het land en toorn tegen dit volk. En zij zullen langs de rand van het zwaard vallen en gevangen worden genomen in alle natiën; . . . ”(Luke 21: 23, 24)

Jezus zei ons onderscheidingsvermogen te gebruiken en naar de profetieën van Daniël te kijken. Eén in het bijzonder is relevant voor de profetie over grote verdrukking of, zoals Luke het uitdrukt, grote nood.

"... En er zal een tijd van benauwdheid voorkomen zoals er niet is gebeurd sinds er tot die tijd een natie kwam ..." (Daniel 12: 1)

Hier raken dingen in de war. Degenen die de toekomst willen voorspellen, lezen meer in de volgende woorden dan er is. Jezus zei dat een dergelijke verdrukking "niet heeft plaatsgevonden sinds het begin van de wereld tot nu toe, nee, noch opnieuw zal plaatsvinden." Ze redeneren dat een verdrukking die Jeruzalem overkwam, hoe erg het ook was, geen vergelijking in omvang of omvang is van wat er is gebeurd in de eerste en tweede wereldoorlogen. Ze kunnen ook wijzen op de Holocaust die volgens gegevens 6 miljoen Joden heeft gedood; een groter aantal dan stierf in de eerste eeuw in Jeruzalem. Daarom redeneren ze dat Jezus verwees naar een andere verdrukking die veel groter was dan wat er met Jeruzalem gebeurde. Ze kijken naar Openbaring 7: 14 waar John een grote menigte voor de troon in de hemel ziet staan ​​en door de engel wordt verteld: "Dit zijn degenen die uit de grote verdrukking komen ...".

“Aha! Roepen ze. Zien! Dezelfde woorden worden gebruikt - "grote verdrukking" - dus het moet naar dezelfde gebeurtenis verwijzen. Mijn vrienden, broeders en zusters, dit is een zeer wankele redenering waarop een volledige profetische vervulling in de eindtijd kan worden gebouwd. Allereerst gebruikt Jezus het bepaalde lidwoord niet bij het beantwoorden van de vraag van de discipelen. Hij noemt het niet 'de grote verdrukking 'alsof er maar één is. Het is gewoon "grote verdrukking".

Ten tweede betekent het feit dat een soortgelijke uitdrukking in Openbaring wordt gebruikt niets. Anders zouden we ook deze passage uit Openbaring moeten verbinden:

“Niettemin houd ik [dit] tegen u, dat u die vrouw Izebel tolereert, die zichzelf een profetes noemt, en zij mijn slaven onderwijst en misleidt om ontucht te plegen en dingen te eten die aan afgoden zijn geofferd. En ik gaf haar tijd om zich te bekeren, maar ze is niet bereid om berouw te tonen van haar hoererij. Kijken! Ik sta op het punt haar in een ziekbed te gooien en zij die overspel met haar plegen grote verdrukking, tenzij ze zich bekeren van haar daden. ”(Openbaring 2: 20-22)

Degenen die het idee van een secundaire, grote vervulling promoten, zullen er echter op wijzen dat hij zegt dat deze grote verdrukking nooit meer zal voorkomen. Ze zouden dan redeneren dat, omdat er ergere beproevingen hebben plaatsgevonden dan wat Jeruzalem is overkomen, hij moet verwijzen naar iets nog groters. Maar wacht even. Ze vergeten de context. De context spreekt van slechts één verdrukking. Het spreekt niet van een kleine en een grote vervulling. Er is niets dat erop wijst dat er enige antitypische vervulling is. De context is heel specifiek. Kijk nog eens naar Luke's woorden:

“Er zal grote nood zijn op het land en toorn tegen dit volk. En zij zullen langs de rand van het zwaard vallen en gevangen worden genomen in alle naties ”. (Luke 21: 23, 24)

Het spreekt over de Joden, punt uit. En dat is precies wat er met de Joden is gebeurd.

"Maar dat is niet logisch," zullen sommigen zeggen. "De vloed van Noach was een grotere verdrukking dan wat er met Jeruzalem gebeurde, dus hoe konden Jezus woorden waar zijn?"

Jij en ik hebben die woorden niet gezegd. Jezus zei die woorden. Dus wat we denken dat hij bedoelt, telt niet. We moeten uitvinden wat hij eigenlijk bedoelde. Als we het uitgangspunt accepteren dat Jezus niet kan liegen of zichzelf niet tegenspreken, moeten we een beetje dieper kijken om het schijnbare conflict op te lossen.

Mattheüs zegt dat hij zei: "er zal een grote verdrukking zijn zoals die sinds het begin van de wereld niet heeft plaatsgevonden". Welke wereld De wereld van de mensheid, of de wereld van het jodendom?

Mark kiest ervoor om zijn woorden op deze manier weer te geven: "een verdrukking zoals die niet heeft plaatsgevonden vanaf het begin van de schepping." Welke schepping? De schepping van het universum? De schepping van de planeet? De schepping van de wereld van de mensheid? Of de oprichting van de natie Israël?

Daniel zegt: "een tijd van benauwdheid is niet opgetreden sinds er een natie kwam" (Da 12: 1). Welke natie? Elke natie? Of de natie Israël?

Het enige dat werkt, waardoor we de woorden van Jezus als nauwkeurig en waarheidsgetrouw kunnen begrijpen, is te accepteren dat hij sprak in de context van de natie Israël. Was de verdrukking die over hen kwam de ergste die ze als natie ooit hadden meegemaakt?

Oordeel zelf. Hier zijn slechts enkele hoogtepunten:

Toen Jezus werd gekruisigd, stopte hij om tegen de vrouwen die om hem weenden te zeggen: 'dochters van Jeruzalem, ween niet om mij, maar om uzelf en om uw kinderen. (Luke 23: 28). Hij zag de verschrikkingen die over de stad zouden komen.

Nadat Cestius Gallus zich terugtrok, werd een andere generaal gestuurd. Vespasianus keerde terug in 67 CE en nam Flavius ​​Josephus gevangen. Josephus won de gunst van de generaal door nauwkeurig te voorspellen dat hij keizer zou worden, wat hij ongeveer twee jaar later deed. Daarom benoemde Vespasianus hem tot een ereplaats. Gedurende deze tijd maakte Josephus een uitgebreid verslag van de joodse / Romeinse oorlog. Nu de christenen veilig weg waren in 66 CE, was er geen reden voor God om terug te houden. De stad daalde af naar anarchie met georganiseerde bendes, gewelddadige fanatici en criminele elementen die veel leed veroorzaakten. De Romeinen keerden niet rechtstreeks terug naar Jeruzalem, maar concentreerden zich op andere plaatsen zoals Palestina, Syrië en Alexandrië. Duizenden Joden stierven. Dit verklaart waarom Jezus waarschuwde dat degenen in Judea moesten vluchten toen zij het walgelijke zagen. Uiteindelijk kwamen de Romeinen naar Jeruzalem en omringden de stad. Degenen die probeerden te ontsnappen aan het beleg werden ofwel betrapt door de ijveraars en hadden hun keel doorgesneden, of door de Romeinen die hen aan kruisen spijkerden, maar liefst 500 per dag. Hongersnood greep de stad. Er was chaos en anarchie en burgeroorlog in de stad. Winkels die hen jarenlang hadden moeten laten draaien, werden in brand gestoken door joodse troepen om te voorkomen dat de andere partij ze zou krijgen. De joden daalden af ​​in kannibalisme. Josephus noteert die mening dat de Joden elkaar meer kwaad deden dan de Romeinen. Stel je voor dat je elke dag onder die angst leeft, van je eigen volk. Toen de Romeinen eindelijk de stad binnenkwamen, werden ze gek en slachtten mensen zonder onderscheid af. Minder dan één op elke 10-joden overleefde. De tempel werd in brand gestoken ondanks het bevel van Titus om hem te bewaren. Toen Titus eindelijk de stad binnenkwam en de vestingwerken zag, besefte hij dat als ze bij elkaar hadden gehouden, ze de Romeinen heel lang buiten konden houden. Dit zorgde ervoor dat hij opmerkzaam zei:

“We hebben zeker God gehad voor ons bestaan ​​in deze oorlog, en het was niemand anders dan God die de Joden onder deze versterkingen heeft uitgeworpen; want wat zouden de handen van mensen of machines kunnen doen om deze torens omver te werpen![Ii]

De keizer beval Titus vervolgens de stad op de grond te verwoesten. Zo kwamen Jezus woorden over een steen die niet op een steen werd achtergelaten uit.

De joden verloren hun natie, hun tempel, hun priesterschap, hun records, hun identiteit. Dit was echt de ergste verdrukking die de natie zou overkomen en die zelfs de Babylonische ballingschap overtrof. Niets zoals het zal ooit weer bij hen opkomen. We hebben het niet over individuele Joden, maar over de natie die Gods uitverkoren volk was totdat ze zijn zoon doodden.

Wat leren we hiervan? De schrijver van Hebreeën vertelt ons:

“Want als we opzettelijk zonde beoefenen na de juiste kennis van de waarheid te hebben ontvangen, is er geen offer meer voor zonden, maar er is een zekere angstige verwachting van oordeel en een brandende verontwaardiging die de tegenstanders zal verteren. Iedereen die de wet van Mozes heeft genegeerd, sterft zonder medelijden met het getuigenis van twee of drie. Hoeveel grotere straf denk je dat een persoon zal verdienen die de Zoon van God heeft vertrapt en die het bloed van het verbond waarmee hij werd geheiligd als van normale waarde heeft beschouwd, en die de geest van onverdiende goedheid met minachting heeft verontwaardigd? Want wij kennen Degene die zei: 'De wraak is van mij; Ik zal terugbetalen. ”En nogmaals:“ Jehovah zal zijn volk oordelen. ”Het is een angstige zaak om in handen van de levende God te vallen.” (Hebreeën 10: 26-31)

Jezus is liefdevol en barmhartig, maar we moeten niet vergeten dat hij het beeld van God is. Daarom is Jehovah liefdevol en barmhartig. We kennen Hem door Zijn Zoon te kennen. Het beeld van God zijn betekent echter dat al zijn eigenschappen worden weerspiegeld, niet alleen de warme, wazige.

Jezus wordt in Openbaring afgebeeld als een krijgerskoning. Wanneer de Nieuwe-Wereldvertaling zegt: 'Wraak is van mij; Ik zal terugbetalen ', zegt Jehovah', het geeft het Grieks niet nauwkeurig weer. (Romeinen 12: 9) Wat het eigenlijk zegt is: 'Wraak is van mij; Ik zal terugbetalen ', zegt de Heer. ”Jezus zit niet aan de zijlijn, maar is het instrument dat de Vader gebruikt om wraak te nemen. Onthoud: de man die jonge kinderen in zijn armen verwelkomde, vormde ook een zweep van touwen en dreef de geldschieters de tempel uit - twee keer! (Matthew 19: 13-15; Mark 9: 36; John 2: 15)

Wat is mijn punt? Ik spreek nu niet alleen tot Jehovah's Getuigen, maar tot elke religieuze denominatie die voelt dat hun specifieke soort christendom degene is die God als de zijne heeft gekozen. Getuigen geloven dat hun organisatie de enige is die door God is gekozen uit het hele christendom. Maar hetzelfde kan worden gezegd voor vrijwel elke andere denominatie die er is. Iedereen gelooft dat die van hen de ware religie is, waarom zouden ze er anders in blijven?

Toch is er één ding waar we het allemaal over eens kunnen zijn; een ding dat onmiskenbaar is voor iedereen die de Bijbel gelooft: dat het volk Israël het uitverkoren volk van God was uit alle volken op aarde. Het was in wezen Gods kerk, Gods gemeente, Gods organisatie. Heeft dat hen gered van de meest verschrikkelijke verdrukking die je je maar kunt voorstellen?

Als we denken dat lidmaatschap zijn privileges heeft; als we denken dat aansluiting bij een organisatie of een kerk ons ​​een speciale get-out-of-jail-free kaart geeft; dan bedriegen we onszelf. God strafte niet alleen individuen in de natie Israël. Hij vernietigde de natie; hun nationale identiteit gewist; hun stad met de grond gelijk gemaakt alsof een vloed was doorgevlogen, precies zoals Daniel voorspelde; maakte ze tot een paria. "Het is een vreselijke zaak om in handen van de levende God te vallen."

Als we willen dat Jehovah gunstig naar ons glimlacht, als we willen dat onze Heer, Jezus, voor ons opkomt, dan moeten we opkomen voor wat goed en waar is, ongeacht de kosten voor onszelf.

Onthoud wat Jezus ons vertelde:

“Iedereen dan, die unie met mij belijdt voor de mensen, ik zal ook unie met hem bekennen voor mijn Vader die in de hemel is; maar wie mij vóór de mensen verwerpt, ik zal hem ook verwerpen voor mijn Vader die in de hemelen is. Denk niet dat ik gekomen ben om vrede op aarde te brengen; Ik kwam om te zetten, geen vrede, maar een zwaard. Want ik ben gekomen om verdeeldheid te veroorzaken, met een man tegen zijn vader en een dochter tegen haar moeder en een jonge vrouw tegen haar schoonmoeder. De vijanden van een man zullen inderdaad personen van zijn eigen huishouden zijn. Hij die meer genegenheid voor vader of moeder heeft dan voor mij, is mij niet waard; en hij die meer genegenheid heeft voor zoon of dochter dan voor mij, is mij niet waardig. En wie zijn martelpaal niet aanvaardt en mij volgt is mij niet waard. Hij die zijn ziel vindt, zal het verliezen, en hij die zijn ziel verliest omwille van mij, zal het vinden. ”(Matthew 10: 32-39)

Wat valt er nog te bespreken van Matthew 24, Mark 13 en Luke 21? Heel veel. We hebben het niet gehad over de tekenen in de zon, de maan en de sterren. We hebben de aanwezigheid van Christus niet besproken. We hebben de link aangeraakt die sommigen voelen tussen de 'grote verdrukking' die hier wordt genoemd en 'de grote verdrukking' opgetekend in Openbaring. Oh, en er is ook de enkele vermelding van de "aangewezen tijden van de naties", of "de heidense tijden" van Luke. Dat alles zal het onderwerp zijn van onze volgende video.

Heel erg bedankt voor het kijken en voor je steun.

_______________________________________________________________

[I] Eusebius, Kerkgeschiedenis, III, 5: 3

[Ii] De oorlogen van de joden, hoofdstuk 8: 5

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.

  Lees dit in uw taal:

  Engels简体 中文DanskNederlandsFilippijnSuomiFrançaisDeutschItaliano日本語한국어ພາ ສາ ລາວPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀРусскийSpaans.KiswahiliSvenskaதமிழ்TürkçeУкраїнськаTiếng ViệtZoeloe

  Pagina's van de auteur

  Kun jij ons helpen?

  onderwerpen

  Artikelen per maand

  33
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x