Matthew 24 onderzoeken, deel 5: het antwoord!

by | December 12, 2019 | Het onderzoeken van Matthew 24 Series, Video's | 33 reacties

Dit is nu de vijfde video in onze serie over Matthew 24.

Herken je dit muzikale refrein?

Je kunt niet altijd krijgen wat je wilt
Maar als je het soms probeert, zou je het misschien vinden
Je krijgt wat je nodig hebt ...

Rolling Stones, toch? Het is heel waar.

De discipelen wilden het teken van de aanwezigheid van Christus weten, maar ze zouden niet krijgen wat ze wilden. Ze zouden krijgen wat ze nodig hadden; en wat ze nodig hadden, was een manier om zichzelf te redden van wat komen zou. Ze zouden de grootste verdrukking ondergaan die hun natie ooit had meegemaakt, of ooit nog zou meemaken. Om te overleven zouden ze het teken dat Jezus hun gegeven had, moeten erkennen, en dat ze het nodige geloof hebben om zijn instructies op te volgen.

Dus komen we nu bij het gedeelte van de profetie waar Jezus hun vraag beantwoordt: "Wanneer zullen al deze dingen zijn?" (Matthew 24: 3; Mark 13: 4; Luke 21: 7)

Hoewel alle drie de rekeningen op veel manieren van elkaar verschillen, beginnen ze allemaal met Jezus die de vraag beantwoordt met dezelfde openingszin:

"Wanneer daarom zul je zien ..." (Matthew 24: 15)

"Wanneer zie je dan ..." (Mark 13: 14)

"Wanneer zie je dan ..." (Luke 21: 20)

Het bijwoord "daarom" of "toen" wordt gebruikt om een ​​contrast te laten zien tussen wat er eerder was en wat nu komt. Jezus is klaar met het geven van alle waarschuwingen die ze nodig hebben in de aanloop naar dit moment, maar geen van die waarschuwingen vormde een teken of signaal tot actie. Jezus staat op het punt hun dat teken te geven. Mattheüs en Markus verwijzen er cryptisch naar voor een niet-jood die geen Bijbelse profetie zou hebben gekend zoals een jood dat zou doen, maar Lucas laat geen twijfel bestaan ​​over de betekenis van Jezus 'waarschuwingsteken.

“Daarom, wanneer je het walgelijke ding ziet dat verwoesting veroorzaakt, zoals gesproken door Daniel de profeet, staande in een heilige plaats (laat de lezer onderscheidingsvermogen gebruiken),” (Mt 24: 15)

“Wanneer je echter het walgelijke ding ziet dat verlatenheid veroorzaakt waar het niet hoort (laat de lezer onderscheidingsvermogen gebruiken), laat dan diegenen in Judea naar de bergen vluchten.” (Mr 13: 14)

“Wanneer je echter Jeruzalem ziet omringd door kampeerde legers, weet dan dat het verlaten van haar dichterbij is gekomen.” (Lu 21: 20)

Het is zeer waarschijnlijk dat Jezus de term "walgelijk" gebruikte, die Mattheus en Marcus vertellen, omdat er voor een Jood die vertrouwd is met de wet, het gelezen en gehoord heeft elke Sabbat, geen twijfel zou bestaan ​​over wat een "walgelijk ding dat verlatenheid veroorzaakt."  Jezus verwijst naar de boekrollen van de profeet Daniël die meerdere verwijzingen bevatten naar iets walgelijks, of de verwoesting van de stad en de tempel. (Zie Daniël 9:26, 27; 11:31 en 12:11.)

We zijn vooral geïnteresseerd in Daniel 9: 26, 27 die gedeeltelijk leest:

“… En de mensen van een leider die komt zullen de stad en de heilige plaats vernietigen. En het einde zal komen door de vloed. En tot het einde zal er oorlog zijn; er wordt besloten tot verwoestingen ... En op de vleugel van walgelijke dingen zal er iemand zijn die verwoesting veroorzaakt; en tot een uitroeiing, zal wat is besloten ook worden uitgestort op degene die verlaten ligt. ”” (Da 9: 26, 27)

We kunnen Luke bedanken voor het verduidelijken van wat het walgelijke ding dat verwoesting veroorzaakt, verwijst. We kunnen alleen maar speculeren waarom Luke besloot om niet dezelfde term te gebruiken die Matthew en Mark gebruikten, maar één theorie heeft te maken met zijn beoogde publiek. Hij opent zijn rekening door te zeggen: “. . .Ik heb ook besloten, omdat ik alle dingen vanaf het begin nauwkeurig heb getraceerd, om ze u in logische volgorde te schrijven, allerbeste Theophilus. . . " (Lucas 1: 3) In tegenstelling tot de andere drie evangeliën, is die van Lucas geschreven voor één persoon in het bijzonder. Hetzelfde geldt voor het hele boek Handelingen dat Lucas opent met: “Het eerste verslag, o Theophilus, ik schreef over alles wat Jezus begon te doen en te onderwijzen. "(Han 1: 1)

Het eretitel "meest voortreffelijke" en het feit dat Handelingen besluit met Paulus die in Rome wordt gearresteerd, heeft sommigen ertoe gebracht te suggereren dat Theophilus een Romeinse ambtenaar was die betrokken was bij het proces van Paulus; mogelijk zijn advocaat. Hoe het ook zij, als het verslag in zijn proces zou worden gebruikt, zou het nauwelijks helpen bij zijn oproep om naar Rome te verwijzen als "een walgelijk ding" of een "gruwel". Zeggen dat Jezus had voorzegd dat Jeruzalem door legers zou worden omsingeld, zou voor Romeinse functionarissen veel acceptabeler zijn om te horen.

Daniël verwijst naar "het volk van een leider" en "de vleugel van walgelijke dingen". Joden haatten afgoden en heidense afgodenaanbidders, dus het heidense Romeinse leger met zijn afgodenstandaard, een adelaar met uitgestrekte vleugels die de heilige stad belegerde en trachtte binnen te vallen door de tempelpoort, zou een ware gruwel zijn.

En wat moesten de christenen doen toen ze de verwoestende gruwel zagen?

“Laat dan degenen in Judea naar de bergen beginnen te vluchten. Laat de man op het dak niet naar beneden komen om de goederen uit zijn huis te halen, en laat de man in het veld niet terugkeren om zijn bovenkleding op te halen. ”(Matthew 24: 16-18)

“. . ., laten dan degenen die in Judea zijn, naar de bergen vluchten. Laat de man op het dak niet naar beneden komen of naar binnen gaan om iets uit zijn huis te halen; en laat de man in het veld niet terugkeren naar de dingen achter hem om zijn bovenkleed op te halen. " (Marcus 13: 14-16)

Dus als ze iets walgelijks zien, moeten ze onmiddellijk en met grote spoed vluchten. Merk je echter iets vreemds op aan de instructie die Jezus geeft? Laten we er nog eens naar kijken zoals Luke het beschrijft:

'Maar als je Jeruzalem ziet omsingeld door legers, weet dan dat haar verwoesting nabij is gekomen. Laten degenen die in Judea zijn, beginnen te vluchten naar de bergen, laten degenen die midden in haar zijn vertrekken, en laten degenen die op het platteland zijn haar niet binnengaan '' (Lukas 21:20, 21)

Hoe moesten ze precies aan dit bevel voldoen? Hoe ontsnap je uit een stad die al omsingeld is door de vijand? Waarom gaf Jezus ze niet meer details? Hierin ligt een belangrijke les voor ons. We hebben zelden alle informatie die we willen. Wat God wil, is dat wij hem vertrouwen, erop vertrouwen dat hij onze rug heeft. Geloof gaat niet over geloven in Gods bestaan. Het gaat over geloven in zijn karakter.

Natuurlijk gebeurde alles wat Jezus voorzegde.

In 66 GT kwamen de joden in opstand tegen de Romeinse overheersing. Generaal Cestius Gallus werd gestuurd om de opstand te onderdrukken. Zijn leger omsingelde de stad en maakte de tempelpoort gereed om door vuur te worden doorbroken. Het walgelijke ding in de heilige plaats. Dit alles gebeurde zo snel dat de christenen geen kans hadden om de stad te ontvluchten. In feite waren de Joden zo overweldigd door de snelheid van de Romeinse opmars dat ze bereid waren zich over te geven. Let op dit ooggetuigenverslag van de joodse historicus Flavius ​​Josephus:

“En nu was het dat een afschuwelijke angst de bezielde greep, zodat velen van hen de stad uit renden, alsof het onmiddellijk zou worden weggenomen; maar de mensen daarop namen moed en waar het goddeloze deel van de stad grond gaf, kwamen zij daarheen om de poorten te openen en Cestius toe te laten als hun weldoener, die, als hij maar het beleg een beetje had voortgezet langer had de stad zeker ingenomen; maar het was, denk ik, vanwege de afkeer die God al had in de stad en het heiligdom, dat hij werd verhinderd diezelfde dag nog een einde te maken aan de oorlog.

Het gebeurde toen dat Cestius zich niet bewust was hoe de belegerde wanhopig was van succes, noch hoe moedig de mensen voor hem waren; en dus riep hij zijn soldaten terug uit de plaats, en door de wanhoop van enige verwachting het te nemen, zonder enige schande te hebben ontvangen, trok hij zich terug uit de stad, zonder enige reden ter wereld. '
(De oorlogen van de joden, Boek II, hoofdstuk 19, pars. 6, 7)

Stel je eens voor wat de gevolgen waren als Cestius Gallus zich niet had teruggetrokken. De joden zouden zich hebben overgegeven en de stad met zijn tempel zou gespaard zijn gebleven. Jezus zou een valse profeet zijn geweest. Zal nooit gebeuren. De Joden zouden niet ontkomen aan de veroordeling die de Heer over hen uitsprak omdat ze al het rechtvaardige bloed van Abel en verder tot aan zijn eigen bloed hadden vergoten. God had hen geoordeeld. Het vonnis zou worden geserveerd.

De terugtocht onder Cestius Gallus vervulde de woorden van Jezus.

“In feite, tenzij die dagen werden verkort, zou er geen vlees worden behouden; maar vanwege de uitverkorenen zullen die dagen worden ingekort. " (Mattheüs 24:22)

„In feite zou er geen vlees worden gered tenzij Jehovah de dagen had ingekort. Maar vanwege de uitverkorenen die hij heeft gekozen, heeft hij de dagen ingekort. ”(Mark 13: 20)

Let opnieuw op een parallel met de profetie van Daniël:

"... En gedurende die tijd zullen uw mensen ontsnappen, iedereen die wordt aangetroffen in het boek." (Daniel 12: 1)

De christelijke historicus Eusebius meldt dat ze de gelegenheid gebruikten en naar de bergen vluchtten naar de stad Pella en elders voorbij de rivier de Jordaan.[I]  Maar de onverklaarbare terugtrekking lijkt een ander effect te hebben gehad. Het moedigde de Joden aan, die het terugtrekkende Romeinse leger lastigvielen en een grote overwinning behaalden. Dus toen de Romeinen uiteindelijk terugkeerden om de stad te belegeren, was er geen sprake van overgave. In plaats daarvan greep een soort waanzin de bevolking.

Jezus voorspelde dat er grote verdrukking over dit volk zou komen.

“. . . want dan zal er een grote verdrukking zijn zoals die sinds het begin van de wereld tot nu toe niet is voorgekomen, nee, en die zal ook niet meer voorkomen. " (Mattheüs 24:21)

“. . . want die dagen zullen dagen zijn van een verdrukking zoals die niet heeft plaatsgevonden vanaf het begin van de schepping die God tot die tijd heeft geschapen, en die niet meer zullen voorkomen. " (Marcus 13:19)

“. . Want er zal grote nood zijn over het land en toorn tegen dit volk. En zij zullen vallen door de scherpte van het zwaard en als gevangenen worden geleid naar alle natiën; . . . " (Lukas 21:23, 24)

Jezus zei ons onderscheidingsvermogen te gebruiken en naar de profetieën van Daniël te kijken. Eén in het bijzonder is relevant voor de profetie over grote verdrukking of, zoals Luke het uitdrukt, grote nood.

"... En er zal een tijd van benauwdheid voorkomen zoals er niet is gebeurd sinds er tot die tijd een natie kwam ..." (Daniel 12: 1)

Hier raken dingen in de war. Degenen die de toekomst willen voorspellen, lezen meer in de volgende woorden dan er is. Jezus zei dat een dergelijke verdrukking "niet heeft plaatsgevonden sinds het begin van de wereld tot nu toe, nee, noch opnieuw zal plaatsvinden." Ze redeneren dat een verdrukking die Jeruzalem overkwam, hoe erg het ook was, geen vergelijking in omvang of omvang is van wat er is gebeurd in de eerste en tweede wereldoorlogen. Ze kunnen ook wijzen op de Holocaust die volgens gegevens 6 miljoen Joden heeft gedood; een groter aantal dan stierf in de eerste eeuw in Jeruzalem. Daarom redeneren ze dat Jezus verwees naar een andere verdrukking die veel groter was dan wat er met Jeruzalem gebeurde. Ze kijken naar Openbaring 7: 14 waar John een grote menigte voor de troon in de hemel ziet staan ​​en door de engel wordt verteld: "Dit zijn degenen die uit de grote verdrukking komen ...".

“Aha! Roepen ze uit. Zien! Dezelfde woorden worden gebruikt - "grote verdrukking" - dus het moet verwijzen naar dezelfde gebeurtenis. Mijn vrienden, broeders en zusters, dit is een zeer wankele redenering waarop we een volledige profetische vervulling van de eindtijd kunnen bouwen. Ten eerste gebruikt Jezus het bepaald lidwoord niet bij het beantwoorden van de vraag van de discipelen. Hij noemt het niet "het grote verdrukking 'alsof er maar één is. Het is gewoon "grote verdrukking".

Ten tweede betekent het feit dat een soortgelijke zin in Openbaring wordt gebruikt niets. Anders zouden we ook deze passage uit Openbaring moeten verbinden:

“Niettemin houd ik [dit] tegen u, dat u die vrouw Izebel tolereert, die zichzelf een profetes noemt, en zij mijn slaven onderwijst en misleidt om ontucht te plegen en dingen te eten die aan afgoden zijn geofferd. En ik gaf haar tijd om zich te bekeren, maar ze is niet bereid om berouw te tonen van haar hoererij. Kijken! Ik sta op het punt haar in een ziekbed te gooien en zij die overspel met haar plegen grote verdrukking, tenzij ze zich bekeren van haar daden. ”(Openbaring 2: 20-22)

Degenen die het idee van een secundaire, grote vervulling promoten, zullen echter wijzen op het feit dat hij zegt dat deze grote verdrukking nooit meer zal plaatsvinden. Ze zouden dan redeneren dat aangezien er ergere beproevingen hebben plaatsgevonden dan wat Jeruzalem overkwam, hij naar iets nog groters moet verwijzen. Maar wacht even. Ze vergeten de context. De context spreekt van slechts één verdrukking. Het spreekt niet van een kleine en een grote vervulling. Niets wijst erop dat er een antitypische vervulling is. De context is heel specifiek. Kijk nog eens naar Luke's woorden:

“Er zal grote nood zijn op het land en toorn tegen dit volk. En zij zullen vallen door de scherpte van het zwaard en als gevangenen worden geleid naar alle natiën ”. (Lukas 21:23, 24)

Het gaat over de Joden, punt uit. En dat is precies wat er met de Joden gebeurde.

"Maar dat slaat nergens op", zullen sommigen zeggen. "De vloed van Noach was een grotere verdrukking dan wat er met Jeruzalem gebeurde, dus hoe konden Jezus woorden waar zijn?"

Jij en ik hebben die woorden niet gezegd. Jezus zei die woorden. Dus wat we denken dat hij bedoelt, telt niet. We moeten uitzoeken wat hij eigenlijk bedoelde. Als we het uitgangspunt accepteren dat Jezus niet kan liegen of zichzelf tegenspreken, dan moeten we wat dieper kijken om het schijnbare conflict op te lossen.

Mattheüs vermeldt dat hij zei: "er zal een grote verdrukking zijn zoals er sinds het begin van de wereld niet is gebeurd". Welke wereld? De wereld van de mensheid, of de wereld van het judaïsme?

Mark kiest ervoor om zijn woorden op deze manier weer te geven: "een verdrukking zoals die niet heeft plaatsgevonden vanaf het begin van de schepping." Welke schepping? De schepping van het universum? De schepping van de planeet? De schepping van de wereld van de mensheid? Of de oprichting van de natie Israël?

Daniël zegt: “een tijd van benauwdheid zoals er niet is voorgekomen sinds er een natie kwam” (Da 12: 1). Welke natie? Elke natie? Of de natie Israël?

Het enige dat werkt, waardoor we de woorden van Jezus als nauwkeurig en waarheidsgetrouw kunnen begrijpen, is te accepteren dat hij sprak in de context van de natie Israël. Was de verdrukking die over hen kwam de ergste die ze als natie ooit hadden meegemaakt?

Oordeel zelf. Hier zijn slechts enkele hoogtepunten:

Toen Jezus werd gekruisigd, stopte hij om tegen de vrouwen die om hem weenden te zeggen: 'dochters van Jeruzalem, ween niet om mij, maar om uzelf en om uw kinderen. (Luke 23: 28). Hij zag de verschrikkingen die over de stad zouden komen.

Nadat Cestius Gallus zich had teruggetrokken, werd een andere generaal gestuurd. Vespasianus keerde terug in 67 nC en nam Flavius ​​Josephus gevangen. Josephus won de gunst van de generaal door nauwkeurig te voorspellen dat hij keizer zou worden, wat hij zo'n twee jaar later deed. Daarom benoemde Vespasianus hem op een ereplaats. Gedurende deze tijd maakte Josephus een uitgebreid verslag van de Joods / Romeinse oorlog. Nu de christenen in 66 GT veilig weg waren, was er voor God geen reden om zich in te houden. De stad verviel in anarchie met georganiseerde bendes, gewelddadige ijveraars en criminele elementen die grote nood veroorzaakten. De Romeinen keerden niet rechtstreeks naar Jeruzalem terug, maar concentreerden zich op andere plaatsen zoals Palestina, Syrië en Alexandrië. Duizenden joden stierven. Dit verklaart waarom Jezus degenen in Judea waarschuwde om te vluchten als ze het walgelijke ding zagen. Uiteindelijk kwamen de Romeinen naar Jeruzalem en omsingelden de stad. Degenen die probeerden aan de belegering te ontsnappen, werden ofwel betrapt door de ijveraars en hun keel werd doorgesneden, of door de Romeinen die hen aan kruisen spijkerden, wel 500 per dag. Hongersnood veroverde de stad. Er heerste chaos, anarchie en burgeroorlog in de stad. Winkels die ze jarenlang hadden moeten houden, werden in brand gestoken door tegengestelde Joodse krachten om te voorkomen dat de andere partij ze had. De joden vervielen tot kannibalisme. Josephus vermeldt die mening dat de Joden elkaar meer kwaad deden dan de Romeinen. Stel je voor dat je elke dag onder die terreur leeft, van je eigen mensen. Toen de Romeinen eindelijk de stad binnenkwamen, werden ze gek en slachtten ze lukraak mensen af. Minder dan een op de 10 joden heeft het overleefd. De tempel werd in brand gestoken ondanks het bevel van Titus om hem te behouden. Toen Titus eindelijk de stad binnenkwam en de vestingwerken zag, besefte hij dat als ze bij elkaar hadden gehouden, ze de Romeinen heel lang buiten hadden kunnen houden. Dit zorgde ervoor dat hij opmerkzaam zei:

“We hebben zeker God gehad voor ons bestaan ​​in deze oorlog, en het was niemand anders dan God die de Joden onder deze versterkingen heeft uitgeworpen; want wat zouden de handen van mensen of machines kunnen doen om deze torens omver te werpen![Ii]

De keizer gaf Titus toen bevel de stad met de grond gelijk te maken. Dus Jezus woorden over een steen die niet op een steen werd gelaten, kwamen uit.

De joden verloren hun natie, hun tempel, hun priesterschap, hun records, hun eigen identiteit. Dit was werkelijk de ergste verdrukking die de natie ooit heeft meegemaakt, en overtrof zelfs de Babylonische ballingschap. Zoiets zal nooit meer bij hen opkomen. We hebben het niet over individuele Joden, maar over de natie die Gods uitverkoren volk was totdat ze zijn zoon vermoordden.

Wat leren we hiervan? De schrijver van Hebreeën vertelt ons:

“Want als we opzettelijk zonde beoefenen nadat we de nauwkeurige kennis van de waarheid hebben ontvangen, is er geen offer voor de zonden meer over, maar er is een zekere vreselijke verwachting van oordeel en een brandende verontwaardiging die degenen die tegenstanders zullen verteren. Iedereen die de wet van Mozes heeft genegeerd, sterft zonder mededogen op het getuigenis van twee of drie. Hoeveel zwaardere straf denkt u dat een persoon zal verdienen die de Zoon van God heeft vertrapt en die het bloed van het verbond waarmee hij werd geheiligd als van gewone waarde heeft beschouwd, en die de geest van onverdiende goedheid met minachting heeft beledigd? Want we kennen Degene die zei: “Aan mij is de wraak; Ik zal het terugbetalen. " En nogmaals: „Jehovah zal zijn volk oordelen”. Het is vreselijk om in de handen van de levende God te vallen. " (Hebreeën 10: 26-31)

Jezus is liefdevol en barmhartig, maar we moeten niet vergeten dat hij het beeld van God is. Daarom is Jehovah liefdevol en barmhartig. We kennen Hem door Zijn Zoon te kennen. Het beeld van God zijn, betekent echter al zijn eigenschappen weerspiegelen, niet alleen de warme, donzige.

Jezus wordt in Openbaring afgebeeld als een strijderskoning. Als de Nieuwe-Wereldvertaling zegt: „'Aan mij is de wraak; Ik zal het terugbetalen ', zegt Jehovah ”, het is geen nauwkeurige weergave van het Grieks. (Romeinen 12: 9) Wat er in feite staat is: “'Aan mij is de wraak; Ik zal terugbetalen ', zegt de Heer. " Jezus zit niet aan de zijlijn, maar is het instrument dat de Vader gebruikt om wraak te nemen. Onthoud: de man die jonge kinderen in zijn armen verwelkomde, maakte ook een zweep van touwen en joeg de geldschieters de tempel uit - twee keer! (Mattheüs 19: 13-15; Marcus 9:36; Johannes 2:15)

Wat is mijn punt? Ik spreek nu niet alleen tot Jehovah's Getuigen, maar tot elke religieuze denominatie die voelt dat hun specifieke soort christendom degene is die God heeft uitgekozen als de zijne. Getuigen geloven dat hun organisatie de enige is die door God uit de hele christenheid is gekozen. Maar hetzelfde kan gezegd worden voor vrijwel elke andere denominatie die er is. Ieder gelooft dat hun religie de ware religie is, waarom zouden ze er anders in blijven?

Toch is er één ding waar we het allemaal over eens kunnen zijn; een ding dat onmiskenbaar is voor iedereen die de Bijbel gelooft: dat het volk Israël het uitverkoren volk van God was uit alle volken op aarde. Het was in wezen Gods kerk, Gods gemeente, Gods organisatie. Heeft dat hen gered van de meest verschrikkelijke verdrukking die je je maar kunt voorstellen?

Als we denken dat lidmaatschap zijn privileges heeft; als we denken dat aansluiting bij een organisatie of een kerk ons ​​een speciale get-out-of-jail-free kaart geeft; dan bedriegen we onszelf. God strafte niet alleen individuen in de natie Israël. Hij vernietigde de natie; hun nationale identiteit gewist; hun stad met de grond gelijk gemaakt alsof een vloed was doorgevlogen, precies zoals Daniel voorspelde; maakte ze tot een paria. "Het is een vreselijke zaak om in handen van de levende God te vallen."

Als we willen dat Jehovah gunstig naar ons glimlacht, als we willen dat onze Heer, Jezus, voor ons opkomt, dan moeten we opkomen voor wat goed en waar is, ongeacht de kosten voor onszelf.

Onthoud wat Jezus ons vertelde:

“Iedereen dan, die unie met mij belijdt voor de mensen, ik zal ook unie met hem bekennen voor mijn Vader die in de hemel is; maar wie mij vóór de mensen verwerpt, ik zal hem ook verwerpen voor mijn Vader die in de hemelen is. Denk niet dat ik gekomen ben om vrede op aarde te brengen; Ik kwam om te zetten, geen vrede, maar een zwaard. Want ik ben gekomen om verdeeldheid te veroorzaken, met een man tegen zijn vader en een dochter tegen haar moeder en een jonge vrouw tegen haar schoonmoeder. De vijanden van een man zullen inderdaad personen van zijn eigen huishouden zijn. Hij die meer genegenheid voor vader of moeder heeft dan voor mij, is mij niet waard; en hij die meer genegenheid heeft voor zoon of dochter dan voor mij, is mij niet waardig. En wie zijn martelpaal niet aanvaardt en mij volgt is mij niet waard. Hij die zijn ziel vindt, zal het verliezen, en hij die zijn ziel verliest omwille van mij, zal het vinden. ”(Matthew 10: 32-39)

Wat valt er nog te bespreken uit Mattheüs 24, Markus 13 en Lukas 21? Heel veel. We hebben het nog niet gehad over de tekens in de zon, maan en sterren. We hebben de aanwezigheid van Christus niet besproken. We hebben het verband aangestipt dat er volgens sommigen bestaat tussen "grote verdrukking" die hier wordt genoemd en "de grote verdrukking" die in Openbaring staat. Oh, en er is ook de bijzondere vermelding van de "bestemde tijden van de naties", of "de heidense tijden" van Lucas. Dat alles zal het onderwerp zijn van onze volgende video.

Heel erg bedankt voor het kijken en voor je steun.

_______________________________________________________________

[I] Eusebius, Kerkgeschiedenis, III, 5: 3

[Ii] De oorlogen van de joden, hoofdstuk 8: 5

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    33
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x