Jezus en de vroegchristelijke gemeente

Mattheüs 1: 18-20 beschrijft hoe Maria zwanger werd van Jezus. 'Gedurende de tijd dat zijn moeder Maria in het huwelijk met Joseph was beloofd, bleek ze zwanger te zijn door heilige geest voordat ze verenigd waren. 19 Maar Joseph, haar man, omdat hij rechtvaardig was en haar geen openbaar spektakel wilde maken, was van plan om in het geheim van haar te scheiden. 20 Maar nadat hij deze dingen had overwogen, kijk! Jehovah's engel verscheen hem in een droom en zei: "Jozef, zoon van David, wees niet bang om uw vrouw Maria mee naar huis te nemen, want wat in haar is verwekt, is door de Heilige Geest". Het identificeert voor ons dat de levenskracht van Jezus vanuit de hemel in de baarmoeder van Maria werd overgebracht door middel van de Heilige Geest.

Mattheüs 3:16 beschrijft het doopsel van Jezus en de zichtbare manifestatie van de Heilige Geest die over hem komt, “Na zijn doop kwam Jezus onmiddellijk uit het water; en kijk! de hemelen werden geopend en hij zag als een duif afdalen dat Gods geest op hem kwam. ' Dit was een duidelijke erkenning samen met de stem uit de hemel dat hij Gods zoon was.

Lucas 11:13 is belangrijk omdat het een verandering betekende. Tot de tijd van Jezus had God zijn Heilige Geest aan geselecteerde mensen gegeven of er aan gegeven als een duidelijk symbool van zijn keuze. Let nu op wat Jezus zei:Daarom, als JIJ, hoewel je slecht bent, weet hoe je JOUW kinderen goede gaven kunt geven, hoeveel te meer zal dat doen de Vader in de hemel geeft heilige geest aan hen die hem vragen!'. Ja, nu kunnen die oprechte christenen om de Heilige Geest vragen! Maar waarvoor? De context van dit vers, Lukas 11: 6, geeft aan dat het er iets goeds mee aan anderen mee zou doen, in Jezus 'illustratie om gastvrijheid te tonen aan een vriend die onverwacht arriveerde.

Lucas 12: 10-12 is ook een heel belangrijke tekst om in gedachten te houden. Er staat, "En iedereen die een woord zegt tegen de Zoon des mensen, het zal hem vergeven worden; maar hij die lastert tegen de heilige geest zal het niet worden vergeven. 11 Maar wanneer zij U binnenbrengen voor openbare vergaderingen en regeringsfunctionarissen en autoriteiten, maak u dan geen zorgen over hoe of wat GIJ ter verdediging zult spreken of wat GIJ zult zeggen; 12 voor de heilige geest zal je onderwijzen in datzelfde uur de dingen die JIJ zou moeten zeggen. '

Ten eerste worden we gewaarschuwd niet te lasteren tegen de Heilige Geest, die belastert of kwaad spreekt tegen. In het bijzonder zou dit waarschijnlijk inhouden dat de duidelijk manifestatie van de Heilige Geest of zijn bron, zoals de Farizeeën deden over Jezus wonderen die beweerden dat zijn kracht uit Beëlzebub kwam (Mattheüs 12:24).

Ten tweede is het Griekse woord vertaald "onderwijzen" is "didasko'En in deze context betekent'zal ervoor zorgen dat je van de Schriften leert”. (Dit woord verwijst bijna zonder uitzondering naar het onderwijzen van de geschriften wanneer het wordt gebruikt in de christelijke Griekse geschriften). De voor de hand liggende vereiste is het belang van het kennen van de Schriften in tegenstelling tot andere geschriften. (Zie het parallelle verslag in Johannes 14:26).

De apostelen ontvingen de Heilige Geest na de opstanding van Jezus volgens Johannes 20:22: “En nadat hij dit had gezegd, blies hij op hen en zei tegen hen: "Ontvang de Heilige Geest" ". Het lijkt er echter op dat de Heilige Geest hier was om hen te helpen trouw te blijven en een korte tijd door te gaan. Dit zou binnenkort veranderen.

Heilige Geest wordt zichtbaar als geschenken

Wat niet lang daarna gebeurde, was anders in toepassing en gebruik dan die discipelen die de Heilige Geest op Pinksteren ontvingen. Handelingen 1: 8 zegt "Maar GIJ zult kracht ontvangen wanneer de heilige geest op U aankomt, en GIJ zult getuigen van mij zijn ...". Dit gebeurde niet veel dagen later op Pinksteren, volgens Handelingen 2: 1-4 “terwijl de dag van het [feest van] Pinksteren aan de gang was, waren ze allemaal samen op dezelfde plaats, 2 en plotseling kwam er vanuit de hemel een geluid op, net als een stormachtige stijve bries, en het vulde het hele huis waarin ze waren zitten. 3 En tongen alsof van vuur zichtbaar voor hen werd en rondom werd verspreid, en één op elk van hen zat, 4 en zij werden allemaal vervuld met heilige geest en begonnen met verschillende tongen te spreken, precies zoals de geest hen schonk om uiten ”.

Dit verslag laat zien dat, in plaats van alleen kracht en mentale kracht om door te gaan, de vroege christenen geschenken kregen door middel van de Heilige Geest, zoals het spreken in tongen, in de talen van hun publiek. De apostel Petrus zei in zijn toespraak tot degenen die getuige waren van deze gebeurtenis (ter vervulling van Joël 2:28) tegen zijn luisteraars:Bekeer u en laat ieder van U gedoopt worden in de naam van Jezus Christus voor vergeving van UW zonden, en GIJ zult de gratis gave van de heilige geest ontvangen. '

Hoe ontvingen die vroege christenen niet tijdens de bijeenkomst op Pinksteren de Heilige Geest? Het lijkt erop dat het alleen was door de apostelen die baden en vervolgens hun handen op hen legden. In feite was het deze beperkte verspreiding van de Heilige Geest alleen via de apostelen die Simon waarschijnlijk ertoe bracht te proberen het voorrecht te kopen om anderen de Heilige Geest te geven. Handelingen 8: 14-20 zegt ons "Toen de apostelen in Jeruzalem hoorden dat Sa · marʹi · a het woord van God had aanvaard, stuurden zij Petrus en Johannes naar hen; 15 en deze gingen omlaag en bad voor hen om heilige geest te krijgen. 16 Want het was nog niet op een van hen gevallen, maar zij waren alleen gedoopt in de naam van de Heer Jezus. 17 Toen zij gingen hun de handen opleggen en zij begonnen heilige geest te ontvangen. 18 Nu wanneer Simon zag dat door het opleggen van de handen van de apostelen de geest werd gegeven, hij bood hun geld aan, 19 zeggende: "Geef mij ook deze autoriteit, opdat een ieder op wie ik mijn handen leg, heilige geest kan ontvangen." 20 Maar Petrus zei tegen hem: "Moge uw zilver met u vergaan, omdat u door geld dacht om verkrijg het gratis geschenk van God ”.

Handelingen 9:17 benadrukt een gemeenschappelijk kenmerk van het uitstorten van de Heilige Geest. Het was door iemand die al de Heilige Geest had gekregen en die de handen oplegde aan hen die het waardig waren te ontvangen. In dit geval was het Saul, binnenkort bekend als de apostel Paulus. Dus ging An · a · niʹas weg en ging het huis binnen, en hij legde zijn handen op hem en zei: “Saul, broeder, de Heer, de Jezus die aan u verscheen op de weg waarover u kwam, heeft gezonden mij voort, opdat je het gezichtsvermogen terugkrijgt en vervuld wordt met heilige geest. '

Een belangrijke mijlpaal in de vroege congregatie is vastgelegd in het verslag in Handelingen 11: 15-17. Dat van het uitstorten van de Heilige Geest op Cornelius en zijn huishouden. Dit leidde al snel tot de aanvaarding van de eerste heidenen in de christelijke gemeente. Deze keer kwam de Heilige Geest rechtstreeks uit de hemel vanwege het belang van wat er gebeurde. “Maar toen ik begon te spreken, viel de heilige geest op hen, net zoals het ook in het begin op ons viel. 16 Hieraan herinnerde ik het gezegde van de Heer, hoe hij altijd zei: 'Johannes, van zijn kant, gedoopt met water, maar GIJ zult in heilige geest gedoopt worden.' 17 Als God daarom dezelfde vrije gave aan hen heeft gegeven als hij ook aan ons heeft gedaan die in de Heer Jezus Christus hebben geloofd, wie was ik dan dat ik God zou kunnen hinderen? ””.

Gift van Shepherding

Handelingen 20:28 vermeldt “Besteed aandacht aan jezelf en aan de hele kudde, waaronder de heilige geest JOUW opzichters heeft aangesteld [letterlijk, om in de gaten te houden] naar herder de gemeente van God, die hij kocht met het bloed van zijn eigen [Zoon] ”. Dit moet worden begrepen in de context van Efeziërs 4:11 waarin staat:En hij gaf sommigen als apostelen, sommigen als profeten, sommigen als evangelisten, sommigen als herders en leraren ”.

Het lijkt daarom redelijk om te concluderen dat de 'benoemingen' in de eerste eeuw allemaal deel uitmaakten van de gaven van de Heilige Geest. Gewicht toevoegen aan dit begrip, 1 Timotheüs 4:14 vertelt ons dat Timotheüs werd opgedragen: 'Veronachtzaam niet het geschenk in jou dat je werd gegeven door een voorspelling en toen het lichaam van oudere mannen je de handen oplegde ”. Het specifieke geschenk werd niet gespecificeerd, maar even later in zijn brief aan Timotheüs herinnerde de apostel Paulus hem eraan:Leg nooit haastig uw handen op iemand ”.

Heilige Geest en niet-gedoopte gelovigen

Handelingen 18: 24-26 bevat nog een fascinerend verhaal, dat van Apollos. “Nu kwam een ​​zekere Jood genaamd A · polʹlos, een inwoner van Alexandrië, een welsprekend man, aan in Efeʹsid; en hij was goed thuis in de Bijbel. 25 Deze [man] was mondeling geïnstrueerd in de weg van Jehovah en, terwijl hij geestdriftig was, ging hij de dingen over Jezus spreken en correct onderwijzen, maar alleen bekend met de doop van Johannes. 26 En deze [man] begon vrijmoedig te spreken in de synagoge. Toen Pris · cilʹla en Aqʹui · la hem hoorden, namen zij hem in hun gezelschap en legden de weg van God correcter aan hem uit ”.

Merk op dat Apollos hier nog niet gedoopt was in de waterdoop van Jezus, maar toch de Heilige Geest had en correct over Jezus onderwees. Waarop was de leer van Apollos gebaseerd? Het waren de Schriften, die hij kende en had geleerd, niet door christelijke publicaties die beweerden de Schriften correct te verklaren. Bovendien, hoe werd hij behandeld door Priscilla en Aquila? Als medechristen, niet als afvallige. De laatste, die als een afvallige wordt behandeld en volledig wordt gemeden, is tegenwoordig meestal de standaardbehandeling die wordt gegeven aan elke Getuige die zich aan de Bijbel houdt en geen publicaties van de Organisatie gebruikt om anderen te onderwijzen.

Handelingen 19: 1-6 laat zien dat de apostel Paulus iemand tegenkwam die door Apollos in Efeze was onderwezen. Let op wat er is gebeurd: "Paulus ging door het binnenland en kwam naar Efeze en vond enkele discipelen; 2 en hij zei tegen hen: „Heb je heilige geest ontvangen toen GIJ gelovigen werd?"Ze zeiden tegen hem:" Wel, we hebben nog nooit gehoord of er een heilige geest is. "3 En hij zei:" Waarin werden GIJ dan gedoopt? "Ze zeiden:" In de doop van Johannes. "4 Paulus zei: "Johannes doopte met de doop [in symbool] van bekering en zei tegen de mensen dat zij moesten geloven in degene die na hem komt, dat wil zeggen in Jezus." 5 Bij het horen van dit, werden zij gedoopt in de naam van de Here Jezus. 6 En toen Paulus hun de handen oplegde, kwam de heilige geest op hen en zij begonnen met tongen te spreken en te profeteren'. Nogmaals, het opleggen van handen door iemand die al de Heilige Geest had, lijkt noodzakelijk te zijn voor anderen om de gaven zoals tongen of profetie te ontvangen.

Hoe de Heilige Geest werkte in de eerste eeuw

Omdat de Heilige Geest op die eerste-eeuwse christenen leidde tot de uitspraak van Paulus in 1 Korinthiërs 3:16 waarin staat:16 Weet GIJ niet dat GIJ Gods tempel bent en dat de geest van God in U woont? ”. Hoe waren zij Gods woonplaats (naos)? Hij antwoordt in het tweede deel van de zin, omdat er Gods geest in hen woonde. (Zie ook 1 Korinthiërs 6:19).

1 Korinthiërs 12: 1-31 is ook een belangrijk onderdeel om te begrijpen hoe de Heilige Geest werkte in christenen in de eerste eeuw. Het hielp zowel in de eerste eeuw als nu om te identificeren of de Heilige Geest niet op iemand was. Ten eerste waarschuwt vers 3 ons "Daarom zou ik U willen laten weten dat niemand die spreekt door Gods geest zegt: "Jezus is vervloekt!" En niemand kan zeggen: "Jezus is Heer!" Behalve door de Heilige Geest ".

Dit roept belangrijke vragen op.

 • Zien en behandelen we Jezus als onze Heer?
 • Erkennen we Jezus als zodanig?
 • Beperken we het belang van Jezus door zelden over hem te praten of hem te noemen?
 • Geven we meestal bijna alle aandacht aan zijn vader, Jehovah?

Elke volwassene zou terecht van streek zijn als anderen hem of haar voortdurend omzeilen en altijd aan zijn / haar vader vroegen, ook al had de vader hem / haar alle bevoegdheid gegeven om namens hem te handelen. Jezus heeft het recht om ongelukkig te zijn als we hetzelfde zouden doen. Psalm 2: 11-12 herinnert ons eraan "Dien Jehovah met angst en wees blij met beven. Kus de zoon, opdat Hij niet woedend wordt en GIJ niet [van] de weg zult vergaan ”.

Is u ooit in de velddienst door een religieuze gezinshoofd gevraagd: Is Jezus uw Heer?

Kun je je de aarzeling herinneren die je waarschijnlijk hebt gemaakt voordat je antwoordde? Heb je je antwoord gekwalificeerd om ervoor te zorgen dat de primaire aandacht voor alles naar Jehovah ging? Het maakt een pauze om na te denken.

Voor een gunstig doel

1 Korinthiërs 12: 4-6 spreken voor zichzelf:Nu zijn er verschillende gaven, maar er is dezelfde geest; 5 en er zijn variëteiten van bedieningen, en toch is er dezelfde Heer; 6 en er zijn verschillende soorten operaties, en toch is het dezelfde God die alle operaties in alle personen uitvoert ”.

Een sleutelvers in dit hele onderwerp is 1 Korinthiërs 12: 7 waarin staat:Maar de manifestatie van de geest wordt aan iedereen gegeven voor een heilzaam doel'. De apostel Paulus vervolgt met het doel van de verschillende gaven en dat ze allemaal bedoeld waren om elkaar aan te vullen. Deze passage leidt tot zijn discussie dat liefde nooit faalt, en dat het beoefenen van liefde veel belangrijker was dan het bezit van een geschenk. Liefde is een eigenschap waar we aan moeten werken. Verder is interessant dat het geen geschenk is dat wordt gegeven. Ook zal liefde nooit falen om heilzaam te zijn, terwijl veel van die gaven, zoals tongen of profeteren, op kunnen houden van voordeel te zijn.

Het is duidelijk dat een belangrijke vraag die we onszelf moeten stellen voordat we voor de Heilige Geest bidden, is: wordt ons verzoek gedaan voor een heilzaam doel zoals al in de Schriften is gedefinieerd? Het zou niet raadzaam zijn om menselijke redeneringen te gebruiken om verder te gaan dan Gods woord en te proberen te extrapoleren of een bepaald doel gunstig is voor God en Jezus, of niet. Zouden we bijvoorbeeld suggereren dat dit hetzelfde is? "Nuttig doel" een plaats van aanbidding bouwen of verkrijgen voor ons geloof of religie? (Zie Johannes 4: 24-26). Aan de andere kant ook "Kijken na wezen en weduwen in hun verdrukking" zou waarschijnlijk voor een "Nuttig doel" omdat het deel uitmaakt van onze reine aanbidding (Jakobus 1:27).

1 Korinthiërs 14: 3 bevestigt dat de Heilige Geest alleen voor een "Nuttig doel" wanneer er staat: 'hij die profeteert [door Heilige Geest] bouwt en moedigt mannen aan door zijn toespraak ”. 1 Korinthiërs 14:22 bevestigt ook dit gezegde: "Daarom zijn tongen een teken, niet voor de gelovigen, maar voor de ongelovigen, terwijl profeteren niet voor de ongelovigen is, maar voor de gelovigen. '

Efeziërs 1: 13-14 spreekt over de Heilige Geest die van tevoren een teken is. “Door middel van hem ook [Christus Jezus], nadat u geloofde, werd u verzegeld met de beloofde Heilige Geest wat een teken is voorafgaand aan onze erfenis". Wat was die erfenis? Iets wat ze konden begrijpen: 'een hoop op eeuwig leven ”.

Dat is wat de apostel Paulus heeft uitgelegd en uitgebreid toen hij in Titus 3: 5-7 aan Titus schreef dat Jezus 'redde ons ... door ons nieuw te maken door heilige geest, deze geest stortte hij rijkelijk op ons uit door Jezus Christus, onze redder, dat we, na rechtvaardig verklaard te zijn op grond van de onverdiende goedheid van die persoon, erfgenamen kunnen worden volgens een hoop van eeuwig leven ”.

Hebreeën 2: 4 herinnert ons er opnieuw aan dat het nuttige doel van de gave van de Heilige Geest in overeenstemming moet zijn met Gods wil. De apostel Paulus bevestigde dit toen hij schreef: „God trad toe en getuigde zowel met tekenen als met portents en verschillende krachtige werken en met uitkeringen van heilige geest volgens zijn wil'.

We zullen deze beoordeling van de Heilige Geest in actie afsluiten met een korte blik op 1 Petrus 1: 1-2. Deze passage vertelt ons: "Petrus, een apostel van Jezus Christus, aan de tijdelijke bewoners verspreid over Ponʹtus, Ga · laʹti · a, Cap · pa · doʹci · a, Azië en Bi · thynʹi · a, aan degenen die 2 gekozen zijn volgens de voorkennis van God de Vader met heiliging door de geest, met als doel gehoorzaam te zijn en besprenkeld met het bloed van Jezus Christus:”. Deze tekst bevestigt nogmaals dat het doel van God betrokken moet zijn om de Heilige Geest te verspreiden.

Conclusies

 • In christelijke tijden
  • de Heilige Geest werd op meer verschillende manieren en om verschillende redenen gebruikt.
   • Breng Jezus levenskracht over in de baarmoeder van Maria
   • Identificeer Jezus als de Messias
   • Identificeer Jezus als Gods zoon door wonderen
   • Breng de waarheden van Gods woord terug naar de geest van christenen
   • Vervulling van Bijbelse profetieën
   • Geschenken om in tongen te spreken
   • Profetie geschenken
   • Giften van herders en onderwijs
   • Geschenken van evangelisatie
   • Instructies over waar de prediking moet worden geconcentreerd
   • Jezus als Heer erkennen
   • Altijd voor een heilzaam doel
   • Een teken voorafgaand aan hun erfenis
   • Rechtstreeks op Pinksteren gegeven aan apostelen en eerste discipelen, ook aan Cornelius en Huishouden
   • Anders doorgegeven door handoplegging door iemand die al de Heilige Geest had
   • Zoals in pre-christelijke tijden werd het gegeven volgens Gods wil en doel

 • Vragen die buiten het bestek van deze review vallen, zijn onder andere
  • Wat is Gods wil of doel vandaag?
  • Wordt de Heilige Geest vandaag door God of Jezus als geschenken uitgegeven?
  • Identificeert de Heilige Geest zich tegenwoordig met christenen dat zij Gods zonen zijn?
  • Zo ja, hoe?
  • Kunnen we om de Heilige Geest vragen en zo ja, waarvoor?

Tadua

Artikelen door Tadua.
  5
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x