Als reactie op de laatste video - deel 5 - in de Matthew 24-serie, stuurde een van de reguliere kijkers me een e-mail met de vraag hoe twee ogenschijnlijk verwante passages begrepen kunnen worden. Sommigen noemen dit problematische passages. Bijbelgeleerden noemden hen met de Latijnse uitdrukking: kern interpretatie.  Ik moest het opzoeken. Ik denk dat een manier om dit uit te leggen zou zijn door te zeggen dat dit is waar 'tolken elkaar kruisen'. Met andere woorden: hier lopen de meningen uiteen.

Dit zijn de twee passages in kwestie:

“Weet eerst en vooral dat spotters in de laatste dagen met hun spot zullen komen, hun eigen begeerten volgen en zeggen:“ Waar is de belofte van Zijn komst? Want sinds de vaders in slaap vielen, gaat alles verder zoals het was vanaf het begin van de schepping. ”(2 Peter 3: 3, 4 NASB)

En:

“Maar wanneer ze je in de ene stad vervolgen, vlucht dan naar de volgende; want waarlijk, ik zeg u, dat u niet door de steden van Israël zult gaan voordat de Mensenzoon komt ”(Mattheüs 10:23 NASB)

 

Het probleem dat deze voor veel Bijbelstudenten veroorzaken, is het tijdselement. Over welke "laatste dagen" heeft Peter het? De laatste dagen van het joodse samenstel van dingen? De laatste dagen van het huidige samenstel van dingen? En precies wanneer komt de Mensenzoon? Verwees Jezus naar zijn opstanding? Verwees hij naar de vernietiging van Jeruzalem? Verwees hij naar zijn toekomstige aanwezigheid?

Er wordt simpelweg niet genoeg informatie gegeven in deze verzen of hun onmiddellijke context om het antwoord op die vragen vast te leggen op een manier die geen twijfel laat bestaan. Dit zijn niet de enige bijbelpassages die een tijdselement introduceren dat verwarring schept bij menig Bijbelstudent, en dat kan leiden tot een aantal tamelijk exotische interpretaties. De gelijkenis van de schapen en de bokken is zo'n passage. Jehovah's Getuigen gebruiken dat om ervoor te zorgen dat hun volgelingen zich strikt houden aan alles wat het Besturende Lichaam hun zegt te doen. (Trouwens, we zullen daar in de Matthew 24-serie op ingaan, ook al is het te vinden in de 25th hoofdstuk van Matthew. Het wordt "literaire licentie" genoemd. Ga eroverheen.)

Hoe dan ook, dit zette me aan het denken inlegkunde en uitlegging die we in het verleden hebben besproken. Voor degenen die die video's niet hebben gezien, inlegkunde is een Grieks woord dat in wezen 'van buiten naar binnen' betekent en verwijst naar de techniek van het ingaan op een bijbelvers met een vooropgezet idee. uitlegging heeft de tegenovergestelde betekenis, "van binnen naar buiten", en verwijst naar onderzoek zonder vooropgezette ideeën, maar laat het idee eerder uit de tekst zelf komen.

Nou, ik begon me te realiseren dat er een andere kant aan zit inlegkunde die ik kan illustreren aan de hand van deze twee passages. Het kan zijn dat we in deze passages niet een of ander vooropgezet idee lezen; we denken misschien dat we ze onderzoeken met het idee dat we de Schrift ons zullen laten vertellen wanneer de laatste dagen zijn en wanneer de Zoon des mensen zal komen. Niettemin kunnen we deze verzen nog steeds eisegetisch benaderen; niet met een vooropgezet idee, maar met een vooropgezette focus.

Heb je ooit iemand een advies gegeven om hem te laten fixeren op één element, een bijelement, dank je, en laat je dan wegrennen terwijl je naar hem reikt en roept: "Wacht even! Dat is niet wat ik bedoelde!"

Het gevaar bestaat dat we precies hetzelfde doen als we de Schrift bestuderen, vooral wanneer de Schrift een tijdselement bevat dat ons de onvermijdelijke valse hoop geeft dat we erachter kunnen komen hoe dichtbij het einde is.

Laten we beginnen met onszelf af te vragen in elk van deze passages, wat probeert de spreker te zeggen? Welk punt probeert hij te maken?

We beginnen met de passage die Peter schreef. Laten we de context lezen.

“Weet eerst en vooral dat spotters in de laatste dagen met hun spot zullen komen, hun eigen begeerten volgen en zeggen:“ Waar is de belofte van Zijn komst? Want sinds de vaders in slaap vielen, gaat alles verder zoals het was vanaf het begin van de schepping. ”Want wanneer ze dit volhouden, ontgaat het hun aandacht dat door het woord van God de hemel lang geleden bestond en de aarde uit water was gevormd en door water, waardoor de wereld in die tijd werd vernietigd, overspoeld met water. Maar door Zijn woord worden de huidige hemel en aarde gereserveerd voor vuur, bewaard voor de dag van oordeel en vernietiging van goddeloze mensen.

Maar laat dit ene feit niet aan uw aandacht ontsnappen, geliefden, dat bij de Heer op een dag als duizend jaar is en duizend jaar als op een dag. De Heer is niet traag over Zijn belofte, zoals sommigen traagheid tellen, maar is geduldig jegens u, niet wensend dat iemand verloren gaat, maar dat iedereen tot bekering komt.

Maar de dag van de Heer zal komen als een dief, waarin de hemel zal verdwijnen met een brul en de elementen zullen worden vernietigd met intense hitte, en de aarde en haar werken zullen worden verbrand. ”(2 Petrus 3: 3 -10 NASB)

We zouden meer kunnen lezen, maar ik probeer deze video's kort te houden, en de rest van de passage bevestigt gewoon wat we hier zien. Petrus geeft ons zeker geen teken om te weten wanneer de laatste dagen zijn, zodat we kunnen voorspellen hoe dicht we bij het einde zijn, zoals sommige religies, waaronder de mijne, ons willen doen geloven. De focus van zijn woorden is volharden en de hoop niet opgeven. Hij vertelt ons dat er onvermijdelijk mensen zullen zijn die ons belachelijk zullen maken en bespotten omdat we geloven in dat wat niet kan worden gezien, de komende aanwezigheid van onze Heer Jezus. Hij laat zien dat zulke mensen de realiteit van de geschiedenis negeren door te verwijzen naar de vloed in Noachs tijd. De mensen in Noachs tijd bespotten hem beslist omdat hij een enorme ark had gebouwd ver van enig water. Maar dan waarschuwt Petrus ons dat de komst van Jezus niet iets is dat we kunnen voorspellen, want hij zal komen zoals een dief ons komt beroven, en er zal geen waarschuwing zijn. Hij geeft ons de waarschuwing dat Gods tijdschema en dat van ons heel anders zijn. Voor ons is een dag slechts 24 uur, maar voor God is het ver voorbij onze levensduur.

Laten we nu eens kijken naar de woorden van Jezus in Mattheüs 10:23. Nogmaals, kijk naar de context.

“Zie, Ik zend u als schapen te midden van wolven; dus wees slim als slangen en onschuldig als duiven. “Maar pas op voor mannen, want zij zullen u overhandigen aan de rechtbanken en u geselen in hun synagogen; en je zult zelfs voor gouverneurs en koningen worden gebracht om Mijnentwil, als een getuigenis voor hen en voor de heidenen. “Maar als ze je overhandigen, maak je geen zorgen over hoe of wat je te zeggen hebt; want het zal je in dat uur gegeven worden wat je te zeggen hebt. “Want u bent het niet die spreekt, maar het is de Geest van uw Vader die in u spreekt.

Broer zal broer tot de dood verraden, en een vader zijn kind; en kinderen zullen opstaan ​​tegen ouders en ervoor zorgen dat ze ter dood worden gebracht. “Je zult door iedereen gehaat worden vanwege Mijn naam, maar het is degene die tot het einde heeft volgehouden die zal worden gered.

Maar wanneer ze je in de ene stad vervolgen, vlucht dan naar de volgende; want waarlijk, ik zeg u, u zult niet eindigen door de steden van Israël te gaan totdat de Mensenzoon komt.

Een discipel staat niet boven zijn leraar, noch een slaaf boven zijn meester. “Het is genoeg voor de discipel dat hij wordt als zijn leraar, en de slaaf als zijn meester. Als ze het hoofd van het huis Beelzebul hebben genoemd, hoeveel te meer zullen ze de leden van zijn huishouden kwaad doen! '
(Mattheüs 10: 16-25 NASB)

De focus van zijn woorden is vervolging en hoe ermee om te gaan. Toch is de uitdrukking waar zo velen zich op lijken te fixeren, "je zult niet eindigen door de steden van Israël te gaan totdat de Zoon des mensen komt". Als we zijn bedoeling missen en ons in plaats daarvan concentreren op deze ene clausule, worden we hier afgeleid van de echte boodschap. Onze focus wordt dan: "Wanneer komt de Mensenzoon?" We raken in beslag genomen door wat hij bedoelt door "niet te eindigen door de steden van Israël te gaan".

Zie je dat we het echte punt missen?

Laten we dus zijn woorden beschouwen met de focus die hij bedoelde. Christenen zijn door de eeuwen heen vervolgd. Ze werden vervolgd in de vroege dagen van de christelijke gemeente direct nadat Stephen was gemarteld.

'Saul was het er volledig mee eens dat hij hem ter dood bracht. En op die dag begon een grote vervolging tegen de kerk in Jeruzalem, en ze waren allemaal verspreid over de gebieden van Judea en Samaria, behalve de apostelen. ”(Handelingen 8: 1 NASB)

De christenen gehoorzaamden Jezus woorden en vluchtten voor de vervolging. Ze gingen de naties niet binnen omdat de deur van de prediking tot de heidenen nog niet was geopend. Niettemin vluchtten ze uit Jeruzalem, dat in die tijd de bron van de vervolging was.

Ik weet dat in het geval van Jehovah's Getuigen ze Mattheüs 10:23 lezen en interpreteren dat dit betekent dat ze niet klaar zullen zijn met het prediken van hun versie van het goede nieuws voordat Armageddon komt. Dit heeft veel oprechte Jehovah's Getuigen veel leed veroorzaakt omdat hen wordt geleerd dat allen die in Armageddon sterven geen opstanding zullen hebben. Daarom maakt dit Jehovah God tot een wrede en onrechtvaardige rechter, want hij voorspelt feitelijk dat zijn volk niet in staat zal zijn de waarschuwingsboodschap aan iedereen uit te voeren voordat de dag van het oordeel komt.

Maar dat zegt Jezus niet. Wat hij zegt is dat als we worden vervolgd, we moeten vertrekken. Veeg het stof van onze laars, draai onze rug en vlucht. Hij zegt niet: houd stand en accepteer je martelaarschap.

Een Getuige zou kunnen denken: "Maar wat van alle mensen die we nog niet hebben bereikt in het predikingswerk?" Wel, het lijkt erop dat onze Heer ons zegt dat we ons daar geen zorgen over moeten maken, omdat je hen toch niet zou bereiken. "

In plaats van ons zorgen te maken over de timing van zijn terugkeer, moeten we ons concentreren op wat hij ons in deze passage probeert te vertellen. In plaats van de een of andere misleide verplichting te voelen om te blijven prediken tot mensen die alles in het werk stellen om ons te vervolgen, dienen we er geen bezwaar tegen te hebben het toneel te ontvluchten. Blijven zou hetzelfde zijn als een dood paard geselen. Erger nog, het zou betekenen dat we een direct bevel van onze leider, Jezus, ongehoorzaam zijn. Het zou neerkomen op arrogantie van onze kant.

Onze missie is in de eerste plaats om te werken in overeenstemming met de leiding van de heilige geest voor het verzamelen van Gods uitverkorenen. Wanneer ons aantal compleet is, zal Jezus komen om het einde van het samenstel van dingen te brengen en zijn rechtvaardig koninkrijk te vestigen. (Op 6:11) Onder dat koninkrijk zullen we dan deelnemen aan het helpen van alle mensen om de adoptie als Gods kinderen te bereiken.

Laten we eens kijken. Peter gaf ons geen teken van de laatste dagen. Integendeel, hij vertelde ons om spot en tegenstand te verwachten en dat de komst van onze Heer mogelijk heel lang zou duren. Wat hij ons vertelde was om te volharden en niet te geven.

Jezus vertelde ons ook dat er vervolging zou komen en dat we ons toen het gebeurde niet bezig hielden met het bestrijken van elk laatste stukje grondgebied, maar dat we gewoon ergens anders heen moesten vluchten.

Dus als we een passage bereiken waardoor we ons hoofd krabben, kunnen we een stap achteruit doen en ons afvragen wat de spreker ons echt probeert te vertellen? Wat is de focus van zijn raadsman? Het is allemaal in Gods handen. We hoeven ons geen zorgen te maken. Onze enige taak is om de richting die hij ons geeft te begrijpen en zich eraan te houden. Bedankt voor het kijken.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    3
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x