Als reactie op de laatste video - Deel 5 - in de Matthew 24-serie, stuurde een van de vaste kijkers me een e-mail met de vraag hoe twee schijnbaar gerelateerde passages kunnen worden begrepen. Sommigen noemen dit problematische passages. Bijbelgeleerden verwezen naar hen met de Latijnse uitdrukking: crux interpretum. Ik moest het opzoeken. Ik denk dat een manier om het uit te leggen zou zijn om te zeggen dat dit is waar 'tolken elkaar kruisen'. Met andere woorden, hier lopen de meningen uiteen.

Dit zijn de twee passages in kwestie:

“Weet eerst en vooral dat spotters in de laatste dagen met hun spot zullen komen, hun eigen begeerten volgen en zeggen:“ Waar is de belofte van Zijn komst? Want sinds de vaders in slaap vielen, gaat alles verder zoals het was vanaf het begin van de schepping. ”(2 Peter 3: 3, 4 NASB)

En:

“Maar wanneer ze je in de ene stad vervolgen, vlucht dan naar de volgende; want waarlijk, ik zeg u, dat u niet door de steden van Israël zult gaan voordat de Mensenzoon komt ”(Mattheüs 10:23 NASB)

Het probleem dat deze veroorzaken voor veel Bijbelstudenten is het tijdselement. Over welke "laatste dagen" heeft Peter het? De laatste dagen van het Joodse samenstel van dingen? De laatste dagen van het huidige samenstel van dingen? En precies wanneer komt de Mensenzoon? Verwees Jezus naar zijn opstanding? Bedoelde hij de vernietiging van Jeruzalem? Verwees hij naar zijn toekomstige aanwezigheid?

Er is simpelweg niet genoeg informatie gegeven in deze verzen of hun onmiddellijke context voor ons om het antwoord op die vragen te bepalen op een manier die geen twijfel laat. Dit zijn niet de enige bijbelpassages die een tijdselement introduceren dat verwarring schept voor menig Bijbelstudent en dat kan leiden tot een aantal behoorlijk exotische interpretaties. De gelijkenis van de schapen en de geiten is zo'n passage. Jehovah's Getuigen gebruiken dat om hun volgers ertoe te brengen zich strikt te houden aan al het Besturende Lichaam dat hun wordt opgedragen. (Trouwens, we gaan daar in de Matthew 24-serie op in, hoewel het in de 25 wordt gevondenth hoofdstuk van Matthew. Het wordt "literaire licentie" genoemd. Ga eroverheen.)

Hoe dan ook, dit zette me aan het denken inlegkunde en te uitlegging die we in het verleden hebben besproken. Voor degenen die die video's niet hebben gezien, inlegkunde is een Grieks woord dat in wezen 'van buiten naar binnen' betekent en verwijst naar de techniek van het ingaan op een bijbelvers met een vooropgezet idee. uitlegging heeft de tegenovergestelde betekenis, "van binnen naar buiten", en verwijst naar onderzoek zonder vooropgezette ideeën, maar laat het idee eerder uit de tekst zelf komen.

Nou, ik begon me te realiseren dat er een andere kant aan zit inlegkunde dat ik kan illustreren met behulp van deze twee passages. We lezen misschien geen vooropgezet idee in deze passages; we denken misschien dat we ze onderzoeken met het idee dat we de Schrift ons laten vertellen wanneer de laatste dagen zijn en wanneer de Mensenzoon zal komen. Niettemin kunnen we deze verzen nog steeds eisegetically benaderen; niet met een vooropgezet idee, maar met een vooropgezette focus.

Heb je ooit iemand een advies gegeven om hem te laten fixeren op één element, een bijelement, dank je, en laat je dan wegrennen terwijl je naar hem reikt en roept: "Wacht even! Dat is niet wat ik bedoelde!"

Het gevaar bestaat dat we precies hetzelfde doen als we de Schrift bestuderen, vooral wanneer de Schrift een tijdselement bevat dat ons de onvermijdelijke valse hoop geeft dat we erachter kunnen komen hoe dichtbij het einde is.

Laten we beginnen met onszelf af te vragen in elk van deze passages, wat probeert de spreker te zeggen? Welk punt probeert hij te maken?

We beginnen met de passage die Peter schreef. Laten we de context lezen.

“Weet eerst en vooral dat spotters in de laatste dagen met hun spot zullen komen, hun eigen begeerten volgen en zeggen:“ Waar is de belofte van Zijn komst? Want sinds de vaders in slaap vielen, gaat alles verder zoals het was vanaf het begin van de schepping. ”Want wanneer ze dit volhouden, ontgaat het hun aandacht dat door het woord van God de hemel lang geleden bestond en de aarde uit water was gevormd en door water, waardoor de wereld in die tijd werd vernietigd, overspoeld met water. Maar door Zijn woord worden de huidige hemel en aarde gereserveerd voor vuur, bewaard voor de dag van oordeel en vernietiging van goddeloze mensen.

Maar laat dit ene feit niet aan uw aandacht ontsnappen, geliefden, dat bij de Heer op een dag als duizend jaar is en duizend jaar als op een dag. De Heer is niet traag over Zijn belofte, zoals sommigen traagheid tellen, maar is geduldig jegens u, niet wensend dat iemand verloren gaat, maar dat iedereen tot bekering komt.

Maar de dag van de Heer zal komen als een dief, waarin de hemel zal verdwijnen met een brul en de elementen zullen worden vernietigd met intense hitte, en de aarde en haar werken zullen worden verbrand. ”(2 Petrus 3: 3 -10 NASB)

We kunnen meer lezen, maar ik probeer deze video's kort te houden en de rest van de passage bevestigt alleen maar wat we hier zien. Peter geeft ons zeker geen teken om te weten wanneer de laatste dagen zijn, zodat we konden voorspellen hoe dicht we bij het einde zijn, zoals sommige religies, waaronder mijn vorige, ons willen laten geloven. De focus van zijn woorden gaat over het volhouden en het niet opgeven van hoop. Hij vertelt ons dat er onvermijdelijk mensen zullen zijn die ons belachelijk zullen maken en bespotten omdat we vertrouwen stellen in dat wat niet gezien kan worden, de komende aanwezigheid van onze Heer Jezus. Hij laat zien dat zulke mensen de realiteit van de geschiedenis negeren door te verwijzen naar de vloed van Noachs tijd. Zeker, de mensen van Noachs tijd bespotten hem voor het bouwen van een enorme ark ver van enig water. Maar dan waarschuwt Petrus ons dat de komst van Jezus niet iets is dat we kunnen voorspellen, want hij zal komen als een dief komt om ons te beroven, en er zal geen waarschuwing zijn. Hij geeft ons de waarschuwing dat Gods tijdschema en dat van ons heel anders is. Voor ons is een dag slechts 24 uur, maar voor God gaat het veel verder dan onze levensduur.

Laten we nu eens kijken naar de woorden van Jezus in Mattheüs 10:23. Nogmaals, kijk naar de context.

“Zie, Ik zend u als schapen te midden van wolven; dus wees slim als slangen en onschuldig als duiven. “Maar pas op voor mannen, want zij zullen u overhandigen aan de rechtbanken en u geselen in hun synagogen; en je zult zelfs voor gouverneurs en koningen worden gebracht om Mijnentwil, als een getuigenis voor hen en voor de heidenen. “Maar als ze je overhandigen, maak je geen zorgen over hoe of wat je te zeggen hebt; want het zal je in dat uur gegeven worden wat je te zeggen hebt. “Want u bent het niet die spreekt, maar het is de Geest van uw Vader die in u spreekt.

Broer zal broer tot de dood verraden, en een vader zijn kind; en kinderen zullen opstaan ​​tegen ouders en ervoor zorgen dat ze ter dood worden gebracht. “Je zult door iedereen gehaat worden vanwege Mijn naam, maar het is degene die tot het einde heeft volgehouden die zal worden gered.

Maar wanneer ze je in de ene stad vervolgen, vlucht dan naar de volgende; want waarlijk, ik zeg u, u zult niet eindigen door de steden van Israël te gaan totdat de Mensenzoon komt.

Een discipel staat niet boven zijn leraar, noch een slaaf boven zijn meester. “Het is genoeg voor de discipel dat hij wordt als zijn leraar, en de slaaf als zijn meester. Als ze het hoofd van het huis Beelzebul hebben genoemd, hoeveel te meer zullen ze de leden van zijn huishouden kwaad doen! '
(Mattheüs 10: 16-25 NASB)

De nadruk van zijn woorden ligt op vervolging en hoe ermee om te gaan. Toch is de uitdrukking waar velen op lijken te focussen: "je zult niet door de steden van Israël gaan voordat de Mensenzoon komt". Als we zijn bedoeling missen en ons in plaats daarvan concentreren op deze ene clausule, worden we hier afgeleid van de echte boodschap. Onze focus wordt dan: "Wanneer komt de Mensenzoon?" We raken in beslag door wat hij bedoelt met "het niet afmaken door de steden van Israël."

Zie je dat we het echte punt missen?

Laten we dus zijn woorden beschouwen met de focus die hij bedoelde. Christenen zijn door de eeuwen heen vervolgd. Ze werden vervolgd in de vroege dagen van de christelijke gemeente direct nadat Stephen was gemarteld.

'Saul was het er volledig mee eens dat hij hem ter dood bracht. En op die dag begon een grote vervolging tegen de kerk in Jeruzalem, en ze waren allemaal verspreid over de gebieden van Judea en Samaria, behalve de apostelen. ”(Handelingen 8: 1 NASB)

De christenen gehoorzaamden de woorden van Jezus en vluchtten voor de vervolging. Ze gingen niet de naties in omdat de deur van prediking tot de heidenen nog niet was geopend. Niettemin vluchtten zij uit Jeruzalem, dat op dat moment de bron van vervolging was.

Ik weet dat in het geval van Jehovah's Getuigen ze Mattheüs 10:23 lezen en interpreteren dat dit betekent dat ze niet klaar zullen zijn met het prediken van hun versie van het goede nieuws voordat Armageddon komt. Dit heeft veel oprechte Jehovah's Getuigen veel leed veroorzaakt omdat hen wordt geleerd dat allen die in Armageddon sterven geen opstanding zullen hebben. Daarom maakt dit Jehovah God tot een wrede en onrechtvaardige rechter, want hij voorspelt feitelijk dat zijn volk niet in staat zal zijn de waarschuwingsboodschap aan iedereen uit te voeren voordat de dag van het oordeel komt.

Maar dat zegt Jezus niet. Wat hij zegt is dat als we worden vervolgd, we moeten vertrekken. Veeg het stof van onze laars, draai onze rug en vlucht. Hij zegt niet: houd stand en accepteer je martelaarschap.

Een Getuige zou kunnen denken: "Maar wat van alle mensen die we nog niet hebben bereikt in het predikingswerk?" Wel, het lijkt erop dat onze Heer ons zegt dat we ons daar geen zorgen over moeten maken, omdat je hen toch niet zou bereiken. "

In plaats van ons zorgen te maken over de timing van zijn terugkeer, moeten we ons concentreren op wat hij ons in deze passage probeert te vertellen. In plaats van een misleide verplichting te voelen om te blijven prediken tot mensen die hun best doen om ons te vervolgen, zouden we geen last moeten hebben van het vluchten van het toneel. Blijven zou hetzelfde zijn als een dood paard geselen. Erger nog, het zou betekenen dat we ongehoorzaam zijn aan een direct bevel van onze leider, Jezus. Het zou van onze kant arrogantie zijn.

Onze missie is in de eerste plaats om te werken in overeenstemming met de leiding van de heilige geest voor het verzamelen van Gods uitverkorenen. Wanneer ons aantal compleet is, zal Jezus komen om het einde van het samenstel van dingen te brengen en zijn rechtvaardig koninkrijk te vestigen. (Op 6:11) Onder dat koninkrijk zullen we dan deelnemen aan het helpen van alle mensen om de adoptie als Gods kinderen te bereiken.

Laten we eens kijken. Peter gaf ons geen teken van de laatste dagen. Integendeel, hij vertelde ons om spot en tegenstand te verwachten en dat de komst van onze Heer mogelijk heel lang zou duren. Wat hij ons vertelde was om te volharden en niet te geven.

Jezus vertelde ons ook dat er vervolging zou komen en dat we ons toen het gebeurde niet bezig hielden met het bestrijken van elk laatste stukje grondgebied, maar dat we gewoon ergens anders heen moesten vluchten.

Dus als we een passage bereiken waardoor we ons hoofd krabben, kunnen we een stap achteruit doen en ons afvragen wat de spreker ons echt probeert te vertellen? Wat is de focus van zijn raadsman? Het is allemaal in Gods handen. We hoeven ons geen zorgen te maken. Onze enige taak is om de richting die hij ons geeft te begrijpen en zich eraan te houden. Bedankt voor het kijken.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    3
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x